Nije isto kad ti od svog posla imaš tri, četiri ili pet puta veću platu od svog radnika jer si gazda, a on dobro zarađuje i zadovoljan je uslovima i kad imaš 30-40 puta veću platu od radnika kojeg izrabljuješ i ne plaćaš mu zaradu po par mjeseci...veći je uspjeh kad radnik vozi Lagunu nego gazda Poršea.Hrulj wrote:Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#151 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
- Drvosjeca iz Dejcica
#152 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Nisi ni u komunizmu ima istu platu recimo kao direktor ili radnik u proizvodnji, mislim da fulaš totalno. Stvar je da ti ako poslodavac ne možeš radnika plaćati mizerno već mora imati neki zakoski minimum ispod kojeg ne smiješ ići, radnike ne bi smio raditi više od 8 sati dnevno, trebao bi imati plaćen godišnji odmor, socijalno i zdravstveno. E ako ovo možeš ispuniti onda ti niko ne brani da zaradiš milione ali ne preko leđa drugih ljudi.Hrulj wrote:Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
- Hrulj
#153 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Ja sam digao pare, ja sam rizikovao i mogao zavrsiti kao prosjak bez igdje icega i ja zasluzujem da ubirem profit radi toga. Ako gospodin hoce platu kao i ja neka digne par miliona ili par stotina hiljada, neka pokrene biznis i nek rizikuje.Lajavikrelac wrote:Nije isto kad ti od svog posla imaš tri, četiri ili pet puta veću platu od svog radnika jer si gazda, a on dobro zarađuje i zadovoljan je uslovima i kad imaš 30-40 puta veću platu od radnika kojeg izrabljuješ i ne plaćaš mu zaradu po par mjeseci....Hrulj wrote:Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
A to o zakasnjelim placama je cista glupost. To po zakonu u kapitalistickim zemljama naredjeno da se radnicima ne placa?
Daj molim te
- Hrulj
#154 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Pa sve to postuju. Ako nisi znao postoje minimalne satnice, te obaveza da se radnik prijavi i osigura zavisi od drzavnog zakona.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nisi ni u komunizmu ima istu platu recimo kao direktor ili radnik u proizvodnji, mislim da fulaš totalno. Stvar je da ti ako poslodavac ne možeš radnika plaćati mizerno već mora imati neki zakoski minimum ispod kojeg ne smiješ ići, radnike ne bi smio raditi više od 8 sati dnevno, trebao bi imati plaćen godišnji odmor, socijalno i zdravstveno. E ako ovo možeš ispuniti onda ti niko ne brani da zaradiš milione ali ne preko leđa drugih ljudi.Hrulj wrote:Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#155 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Gdje ovaj živi.....Hrulj wrote:A to o zakasnjelim placama je cista glupost. To po zakonu u kapitalistickim zemljama naredjeno da se radnicima ne placa?
- nosara
#156 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Hrulj wrote:Pa sve to postuju.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nisi ni u komunizmu ima istu platu recimo kao direktor ili radnik u proizvodnji, mislim da fulaš totalno. Stvar je da ti ako poslodavac ne možeš radnika plaćati mizerno već mora imati neki zakoski minimum ispod kojeg ne smiješ ići, radnike ne bi smio raditi više od 8 sati dnevno, trebao bi imati plaćen godišnji odmor, socijalno i zdravstveno. E ako ovo možeš ispuniti onda ti niko ne brani da zaradiš milione ali ne preko leđa drugih ljudi.Hrulj wrote:Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
- Hrulj
#157 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Ti kapitalizam ravnas po post-komunistickoj bosni?Lajavikrelac wrote:Gdje ovaj živi.....Hrulj wrote:A to o zakasnjelim placama je cista glupost. To po zakonu u kapitalistickim zemljama naredjeno da se radnicima ne placa?
Ja stvarno ne vidim svrhu raspravljanja kad ces da migas iz jedne pozicije u drugu
-
Jay Gatsby
#158 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Ideologija je generalno problem. I komunizam čovjeku postavlja razna ograničenja i daje razloga da se ljudi bore protiv njega.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Zavisi kako se uzme. Ja recimo smatram da komunizam kao ideologija nije mrtav već se pritajio. Svaki čovjek u sebi prirodno ima nagon da se bori protiv tlačitelja i nepravde a kapitalizam je upravo to, nepravda i tlačenje slabijeg od strane jačeg (bogatijeg). Skaninavska inačica kapitalizma je bliža komunizmu nego kapitalizmu.
Ne bih da generaliziram, ali Skandinavci rade pametnije i bolje i odgovorniji su prema sebi. A i Ingvar Kamprad možda vozi star auto, ali je "težak" više od tri milijarde dolara i ima tu fašističku prošlost.
Ako je skandinavska verzija kapitalizma bliža komunizmu (koji, je li, nikad nije postojao), bit će da i taj kapitalizam ima dobrog potencijala u sebi.
- nosara
#159 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Hrulj wrote:Ti kapitalizam ravnas po post-komunistickoj bosni?Lajavikrelac wrote:Gdje ovaj živi.....Hrulj wrote:A to o zakasnjelim placama je cista glupost. To po zakonu u kapitalistickim zemljama naredjeno da se radnicima ne placa?
Ja stvarno ne vidim svrhu raspravljanja kad ces da migas iz jedne pozicije u drugu
Po cemu se ti ravnas, po svici, svedskoj i drugim bliskim nam zemljama koje nisu ratovale 400 godina...!?
- Drvosjeca iz Dejcica
#160 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
A po čemu treba da ga ravnam po švedskoj verziji kapital-komunizma ili njemačkoj verziji socijal-kapitalizma? Jebiga jarane ja živim u Bosni gdje ako želiš dobiti posao na tenderu moraš platiti, moraš biti korumpiran, moraš imati političke veze.Hrulj wrote:Ti kapitalizam ravnas po post-komunistickoj bosni?Lajavikrelac wrote:Gdje ovaj živi.....Hrulj wrote:A to o zakasnjelim placama je cista glupost. To po zakonu u kapitalistickim zemljama naredjeno da se radnicima ne placa?
-
TheMule
#161 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Upravo tako. Danasnji direktori sirom svijeta ubiru platu 400 puta visu od prosjecnog radnika, cak i kad firma propada, oni dobijaju platu i bonuse. I ne, nisu oni digli nikakav pisljivi kredit. Tu se radi o ljudima koji su tu dosli preko konkursa ili stele. Ovaj Hrulj prica ko da je svaki direktro vlasnik, a realno gledajuci, mozda jedan u sto direktora je i pokretac firme.Lajavikrelac wrote:Nije isto kad ti od svog posla imaš tri, četiri ili pet puta veću platu od svog radnika jer si gazda, a on dobro zarađuje i zadovoljan je uslovima i kad imaš 30-40 puta veću platu od radnika kojeg izrabljuješ i ne plaćaš mu zaradu po par mjeseci...veći je uspjeh kad radnik vozi Lagunu nego gazda Poršea.Hrulj wrote:Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
- Hrulj
#162 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Po cemu se ti ravnas, po svici, svedskoj i drugim bliskim nam zemljama koje nisu ratovale 400 godina...!?[/quote]
Bosna je tek usla u kapitalizam, ljudi nemaju privatnu inicijativu, svi cekaju da netko drugi pokrene posao za njih. Tako da cu reci potvrdno, racunam kapitalizam po drugim zemljama
Bosna je tek usla u kapitalizam, ljudi nemaju privatnu inicijativu, svi cekaju da netko drugi pokrene posao za njih. Tako da cu reci potvrdno, racunam kapitalizam po drugim zemljama
- nosara
#163 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Nece u cemerici proc taj ingvarov model, nego ce ingvari lagano pod sapu amerikenjaca... To je jasno...Jay Gatsby wrote:Ideologija je generalno problem. I komunizam čovjeku postavlja razna ograničenja i daje razloga da se ljudi bore protiv njega.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Zavisi kako se uzme. Ja recimo smatram da komunizam kao ideologija nije mrtav već se pritajio. Svaki čovjek u sebi prirodno ima nagon da se bori protiv tlačitelja i nepravde a kapitalizam je upravo to, nepravda i tlačenje slabijeg od strane jačeg (bogatijeg). Skaninavska inačica kapitalizma je bliža komunizmu nego kapitalizmu.
Ne bih da generaliziram, ali Skandinavci rade pametnije i bolje i odgovorniji su prema sebi. A i Ingvar Kamprad možda vozi star auto, ali je "težak" više od tri milijarde dolara i ima tu fašističku prošlost.
Ako je skandinavska verzija kapitalizma bliža komunizmu (koji, je li, nikad nije postojao), bit će da i taj kapitalizam ima dobrog potencijala u sebi.
- nosara
#164 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Pametno...Hrulj wrote: Bosna je tek usla u kapitalizam, ljudi nemaju privatnu inicijativu, svi cekaju da netko drugi pokrene posao za njih. Tako da cu reci potvrdno, racunam kapitalizam po drugim zemljama
- Hrulj
#165 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
A vi pricate kao da se svuda u svijetu sve sredjuje preko stele.TheMule wrote:Upravo tako. Danasnji direktori sirom svijeta ubiru platu 400 puta visu od prosjecnog radnika, cak i kad firma propada, oni dobijaju platu i bonuse. I ne, nisu oni digli nikakav pisljivi kredit. Tu se radi o ljudima koji su tu dosli preko konkursa ili stele. Ovaj Hrulj prica ko da je svaki direktro vlasnik, a realno gledajuci, mozda jedan u sto direktora je i pokretac firme.Lajavikrelac wrote:Nije isto kad ti od svog posla imaš tri, četiri ili pet puta veću platu od svog radnika jer si gazda, a on dobro zarađuje i zadovoljan je uslovima i kad imaš 30-40 puta veću platu od radnika kojeg izrabljuješ i ne plaćaš mu zaradu po par mjeseci...veći je uspjeh kad radnik vozi Lagunu nego gazda Poršea.Hrulj wrote:Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
-
Jay Gatsby
#166 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
SFRJ je završila s inflacijom od nekih 3600% i vladale su nestašice svega i svačega.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nisi ni u komunizmu ima istu platu recimo kao direktor ili radnik u proizvodnji, mislim da fulaš totalno. Stvar je da ti ako poslodavac ne možeš radnika plaćati mizerno već mora imati neki zakoski minimum ispod kojeg ne smiješ ići, radnike ne bi smio raditi više od 8 sati dnevno, trebao bi imati plaćen godišnji odmor, socijalno i zdravstveno. E ako ovo možeš ispuniti onda ti niko ne brani da zaradiš milione ali ne preko leđa drugih ljudi.Hrulj wrote:Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
- Hrulj
#167 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
A po čemu treba da ga ravnam po švedskoj verziji kapital-komunizma ili njemačkoj verziji socijal-kapitalizma? Jebiga jarane ja živim u Bosni gdje ako želiš dobiti posao na tenderu moraš platiti, moraš biti korumpiran, moraš imati političke veze.[/quote]
A sto cekas posao da ti neko napravi/nasteli? Sto ga sam ne pokrenes? Eto to je problem i ono sto ja govorim
A sto cekas posao da ti neko napravi/nasteli? Sto ga sam ne pokrenes? Eto to je problem i ono sto ja govorim
- nosara
#168 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Laz... Besmisleno, ali ako te veseli, samo naprijed...Jay Gatsby wrote:SFRJ je završila s inflacijom od nekih 3600% i vladale su nestašice svega i svačega.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nisi ni u komunizmu ima istu platu recimo kao direktor ili radnik u proizvodnji, mislim da fulaš totalno. Stvar je da ti ako poslodavac ne možeš radnika plaćati mizerno već mora imati neki zakoski minimum ispod kojeg ne smiješ ići, radnike ne bi smio raditi više od 8 sati dnevno, trebao bi imati plaćen godišnji odmor, socijalno i zdravstveno. E ako ovo možeš ispuniti onda ti niko ne brani da zaradiš milione ali ne preko leđa drugih ljudi.Hrulj wrote:Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
- Hrulj
#169 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Laz... Besmisleno, ali ako te veseli, samo naprijed...[/quote]
Naprotiv istina. Otidji i pogledaj fino, raspitaj se. Nestasice hrane, goriva, kafe...
Inflacija do neba, samo se stampalo pare kad god zatreba. Al vjeruj sta hoces
Naprotiv istina. Otidji i pogledaj fino, raspitaj se. Nestasice hrane, goriva, kafe...
-
Jay Gatsby
#170 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Pa, de ti napravi firmu, zaposli mene i ostalu raju s foruma i daj nam plate da kupimo Lagune. Može li odmah sutra?Lajavikrelac wrote:Nije isto kad ti od svog posla imaš tri, četiri ili pet puta veću platu od svog radnika jer si gazda, a on dobro zarađuje i zadovoljan je uslovima i kad imaš 30-40 puta veću platu od radnika kojeg izrabljuješ i ne plaćaš mu zaradu po par mjeseci...veći je uspjeh kad radnik vozi Lagunu nego gazda Poršea.Hrulj wrote:Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
- nosara
#171 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
To je prekompliciran racun... Bez ljutnje, zaista odajes osobu koja se javlja s marsa...Hrulj wrote: A sto cekas posao da ti neko napravi/nasteli? Sto ga sam ne pokrenes? Eto to je problem i ono sto ja govorim
- nosara
#172 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Nisam vjernik... To je laz i to glupa, nepotrebna...Hrulj wrote: Naprotiv istina. Otidji i pogledaj fino, raspitaj se. Nestasice hrane, goriva, kafe...
- Drvosjeca iz Dejcica
#173 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Ako me sjećanje dobro služi Marković je dobro sprovodio reforme i držao 1DM na prema 7 Dinara i tako je bilo do pred sami rat. Nestašice su bile sredinom 80'-tih ali zbog mjera štednje SIV-a. Tu se recimo vidi dobar primjer odgovorne države i sistema u odnosu na ovo današnje koji nije u stanju osigurati niti javni red i mir kako treba. Za usporedbu sredinom 80'-tih si Engleskoj imao proteste i krvave nemire rudara a nezaposnesot je bila veća nego u SFRJ.Jay Gatsby wrote:SFRJ je završila s inflacijom od nekih 3600% i vladale su nestašice svega i svačega.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nisi ni u komunizmu ima istu platu recimo kao direktor ili radnik u proizvodnji, mislim da fulaš totalno. Stvar je da ti ako poslodavac ne možeš radnika plaćati mizerno već mora imati neki zakoski minimum ispod kojeg ne smiješ ići, radnike ne bi smio raditi više od 8 sati dnevno, trebao bi imati plaćen godišnji odmor, socijalno i zdravstveno. E ako ovo možeš ispuniti onda ti niko ne brani da zaradiš milione ali ne preko leđa drugih ljudi.Hrulj wrote:Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 29/08/2013 21:27, edited 2 times in total.
- Hrulj
#174 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Daj molim te. Sta tebe sprijecava da zalozis kucu pod hipoteku, dignes koliko god nova mozes i pokrenes neki posao?nosara wrote:To je prekompliciran racun... Bez ljutnje, zaista odajes osobu koja se javlja s marsa...Hrulj wrote: A sto cekas posao da ti neko napravi/nasteli? Sto ga sam ne pokrenes? Eto to je problem i ono sto ja govorim
Naravno, odgovor je ljenost, navika da drugi radi za tebe i ne zelis riskirati. Zato cekaj kao i ostali
-
Jay Gatsby
#175 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Kakav javni red i mir? Ti ljudi su doveli državu do zida. Napravili 14. Kongres SKJ i razišli se kud koji, mili moji.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ako me sjećanje dobro služi Marković je dobro sprovodio reforme i držao 1DM na prema 7 Dinara i tako je bilo do pred sami rat. Nestašice su bile sredinom 80'-tih ali zbg mjera štednje SIV-a. Tu se recimo vidi dobar primjer odgovorne države i sistema u odnosu na ovo današnje koji nije u stanju osigurati niti javni red i mir kako treba.