elSaik wrote:Ove nabrojane tačke su na nivou petogodišnjeg djeteta koje usljed nedostatka valjanog počne pretjerivati prelazeći granice glupiranja, i svjestan si toga. Ja imam svoj stav povodom i CL i LU i bogatih i manje bogatih ekipa, ofanzivnog i defanzivnog fudbal i sl. Navijam za Italiju koja je sve sem ofanzivne nacije (izuzev kad se zarati, a ni tada nisu bog-zna-što u napadanju), otkad pratim fudbal, ali to ne znači da više uživam u Italija - Španija 0:0 nego u Rusija - Holandija 3:1.
Pobrojane tačke jesu karikiranje, ali imaju svoju svrhu. Da je potrebno da u fudbalu generalno pada više golova nego što je slučaj, vjerovatno bi neke tačke slične ovim bile usvojene. Što se tiče toga u čemu ja više uživam, da kažem slijedeće. Najviše uživam u utakmicama timova za koje navijam (reprezentacija Bosne i Hercegovine, FK Sarajevo, Chelsea itd...) bez obzira koji rezultat na njima bio. Dakle, radije gledam Portugal-BiH 1:0 od Srbija-Slovenija 3:3 ili Chelsea-Liverpool 0:0 od Liverpool-Milan 3:3. To je navijački kriterij. Drugi kriterij mi je važnost utakmice i tip takmičenja. Prijateljske i revijalne utakmice mi nikad neće biti zanimljivije od utakmica sa rezultatskim značajem. Tako mi je definitivno draže gledat kvalifikacionu Luksemburg-BiH od prijateljske Njemačka-BiH, bez obzira koliko golova palo na tim utakmicama. Zbog važnosti su mi i utakmice CL uzbudljivije gledat od Liga Europe, jer imaju više takmičarske napetosti i značaja (ali volim i Europa Ligu, da se razumjemo). I još nešto generalno, reprezentativne utakmice su mi draže od klupskih, opet nezavisno od toga koliko golova palo na njima. Dakle,
kriterij po kome ja uživam više ili manje u utakmici definitivno nije broj golova. To može važiti za mečeve gdje sam totalno neutralan, ali pošto me u tim utakmicama obično boli briga za rezultat, ne uzbuđujem se zbog golova.
Argumenti tipa "bolje pobijediti 1:0 nego izgubiti 3:4" nemaju smisla, jer se poredi neuporedivo - situacija gubljenja i situacija pobjeđivanja, jer pobijediti je uvijek bolje nego izgubiti i to nema ama baš nikakve povezanosti sa brojem golova. Ukoliko se već želi porediti i naglasiti kako je bolje davati manje golova onda treba fino reći "za navijača koji dolazi na utakmici je bolje, zanimljivije, draže i veća uživancija kada njegov tim pobijedi sa 1:0 nego sa 5:4."
Ja iskreno više volim da timovi za koje navijam dobiju 1:0 nego 5:4. 1:0 je rezultat koji obično odaje mnogo veću stabilnost od ove golijade. Ako odbrana štima, za napad je lako, proradiće kad-tad, ali ako je obrnuta situacija, to u meni ne budi nikakav optimizam.
Ukoliko neko zaista, iskreno, može napisati javno, i to misliti, da radije gleda utakmicu dvaju ekipa koja će završiti sa 0:0 ali sa 8 odličnih prilika, nego utakmicu istih tih ekipa sa 8 golova, ali bez dodatnih prilika, onda se ja povlačim sa ove teme, jer očito ne kapiram u čemu je fazon u fudbalu.
Valjda zato što sam veći dio djetinjstva proveo između (improvizovanih) stativa

, ja više volim vidjet neku super golmanovu paradu i intervenciju od bezveze gola. I da, postoje fantastične utakmice sa malo ili bez golova. Ne mora biti nikakva kiša golova da bi se nešto takvo ustanovilo za taj duel. A obično se i više detalja sjećam sa utakmica bez puno golova, dok tamo gdje je rezultat tipa 4:4 obično se sjećam samo rezultata.
Ne želim da me neko krivo tumači. Ne mislim da utakmice sa više golova nisu dobre, ali tvrdim da zanemarivanje uloge odbrane u fudbalskoj igri odnosi 50% igre. Također treba razlikovati 0:0 utakmice sa dinamičnom igrom od onih gdje ekipe ne mogu uvezati 3 tačna pasa zaredom...
PS Fudbal nije napopularniji sport zbog malo ili puno golova, već zbog toga što je toliko jednostavan da ga može igrati svaka uboga sirotinja bilo gdje u svijetu. Potrebno ti je nešto što liči na loptu i 4 kamena koja ćeš postaviti kao stative. Šta više, fudbal jeste i nastao kao sport sirotinje koja si nije mogla priuštiti igrati nešto "bolje, cjenjenije, elitnije". Nažalost, sirotinja je davno izbačena iz fudbala.
Ali zašto je onda zanimljiv i vrlo popularan u bogatim evropskim zemljama? Eto Englezima fudbal znači toliko, samo zato što ga i siroti afrikanci mogu igrat...

I mali fudbal (futsal) svi mogu igrat. U njemu pada više golova, zašto on nije popularniji...