Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JohnnyS

#151 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by JohnnyS »

acamrg wrote:
ExNihilo wrote:Ovo se jednostavno mora staviti :D

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC60999/
Results
No significant correlation was found either between BP and each distinct meteorological parameter or between BP and any specific weather.
Toliko o paralizi.

P.S. Znači ljudi su proveli petogodišnje istraživanje između "iskrivljenih usta" i svih mogućih vrsta meteoroloških uvjeta i nisu našli apsolutno nikakvu vezu. Sad jedva čekam da dođe genijalnci bosanski forumaš i kaže kako to nije tačno jer je njemu/njoj prijateljica pričala da ona ima tetku u bolnici kojoj su se usta iskrivila jer je spavala kraj otvorenog prozora.

Traže se dobrovoljci da provedu istraživanje na sebi:Oprane kose pri otvorenom prozoru na vanjskoj temperaturi do +2O voziti se pola sata u autu.Tu nikakav imunitet ne spašava od pareze facijalisa. Inače jako nezgodna i blesava bolest. Oporavak kao kod svakog nervnog tkiva mukotrpan i neizvjestan.Dovoljni i mali zaostaci da zagorčaju ostatak života.

Spreman sam se najesen, kad padnu malo temperature (tako da bude do 20 stupnjeva) okladiti u pozamašan iznos da neću dobiti parezu facijalisa u tim uvjetima.
Danguba

#152 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by Danguba »

Moradoh i ja. :-)

Propuh postoji i njegov negativan uticaj na ljudsko zdravlje je evidentan. Sta se tu sve desava? To vjerovatno struka moze odgovoriti. (mrsko mi guglati :D )
Citao sam jednom prilikom o propuhu i strujanju vazduha prilikom otvorenog prozora. Ima tamo tacno do koje brzine strujanje zraka nije stetno a preko toga stvara probleme. (otvoreni prozori u autu, u kuci, magacini, tvornicke hale...)

Kazem ja jednom strancu '' Daj zatvori ta vrata oduvace me ovaj propuh" a on me gleda a ja opet ponovi. Kaze ''pa kakve veze ima ovaj propuh sa tobom?'' . Udjem u raspravu, shvati on o cemu pricam ali ne vjeruje u to. (imaju tacno rijec koja u prijevodu znaci propuh).
S4mpion

#153 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by S4mpion »

Bell-ova uzetost je paraliza celokupne muskulature jedne strane lica, koja obično napreduje posle izlaganja hladnoći i traumi. Može da se javi u svakom dobu starosti, ali se ipak nešto češće javlja između 20-tih i 50-tih godina.

Ozdravljenje se obično javlja u periodu od 2-8 nedelja (ili 1-2 godine u starijih bolesnika). Lice treba utopljavati i izbegavati dalje izlaganje naročito vetru i prašini. Ako je to neophodno treba i oči zaštititi. Lice se podupire vrpcom ili žicom na uglu usta a petlja stavi iza uha. Primenjuje se i električna stimulacija (svaki drugi dan posle 14-tog dana), kako bi se sprečila atrofija muskulature. Da bi se održao tonus muskulature preporučuje se nežna masaža prema gore zahvaćene muskulature u trajanju od 5-10 minuta 2-3 puta dnevno. Zračenje infracrvenim zracima ubrzava ozdravljenje.

U velikom broju slučajeva dolazi do deli-mičnog ili potpunog ozdravljenja. Ako1 je ozdravljenje delimično, na paralizovanoj strani nogu da se jave kontrakture. Povremeno se dešava i povratak paralize na istoj ili suprotnoj strani.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr Joseph G. Chusid
acamrg

#154 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by acamrg »

I ja sam se bio spreman kladiti, pa sam valjda zato "tražio vraga" Inače sam u vrhunskoj fizičkoj formi. Poslije dva dana osjetit ćeš nuku malaksalost, treći dan probuditi se oduzete jedne strane lica.
Kada sam se pojavio kod neurologa prvo što je rekao "oprao si kosu pa na propuh".
JohnnyS

#155 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by JohnnyS »

acamrg wrote:I ja sam se bio spreman kladiti, pa sam valjda zato "tražio vraga" Inače sam u vrhunskoj fizičkoj formi. Poslije dva dana osjetit ćeš nuku malaksalost, treći dan probuditi se oduzete jedne strane lica.
Kada sam se pojavio kod neurologa prvo što je rekao "oprao si kosu pa na propuh".

Pa nisam jednom to napravio. Doduše, nisam zadnjih par godina jer sad imam klimu u autu, pa nema potrebe za otvorenim prozorima. Ali eto, kažu na temi da je jedan od potencijalnih ubojica i klima uređaj pa sam još uvijek živ i zdrav. Tako da sam se i dalje spreman okladiti :D
Muhamed Đakmić

#156 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by Muhamed Đakmić »

Znači acamrg i onaj Mirzet lažu, to smo zaključili :D
S4mpion

#157 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by S4mpion »

"Kažu da ljudi umiru od kikirikija, a ja pojedem pola kile i ne bude mi ništa" :zoka:
JohnnyS

#158 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by JohnnyS »

S4mpion wrote:"Kažu da ljudi umiru od kikirikija, a ja pojedem pola kile i ne bude mi ništa" :zoka:

Kad ljudi počnu masovno govorit: "Ne otvaraj tu kesu kikirikija, iskrivit će mi se lice" kao što sad govore za masovnu ubojicu propuh, onda će ti ovo imati smisla.
Cherry-Cherry

#159 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by Cherry-Cherry »

JohnnyS wrote:
S4mpion wrote:"Kažu da ljudi umiru od kikirikija, a ja pojedem pola kile i ne bude mi ništa" :zoka:

Kad ljudi počnu masovno govorit: "Ne otvaraj tu kesu kikirikija, iskrivit će mi se lice" kao što sad govore za masovnu ubojicu propuh, onda će ti ovo imati smisla.
hahaha :lol: :lol: :thumbup: :thumbup:
mirzet87sa

#160 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by mirzet87sa »

Sarajevo1946 wrote:Znači acamrg i onaj Mirzet lažu, to smo zaključili :D
Ako treba uploadovat cu ti nalaze, a mozemo i do cuma otici. Operiso me Eldin Burazerovic i Ibrahim 2011te 12tog jula. Pripazi malo na rijecnik, nisi ti nikakav faktor ovdje da zakljucujes ista. Ma ustvari, dovoljan ti je pogled na glavu da vidis oziljke od otvaranja glave ;-)
Al ne razumijem mentalni sklop pojedinih forumasa, ograniceni k'o balkon. Vodi se politikom "ako se meni nije desilo, to ne postoji'. Pa sabane, ako ti nisi alergican na pencilin ne mora znacit da nije niko i da osobe koje umiru od njega su lazljivci.
Izneses svoje iskustvo, nalaze doktora, dodje saban koji pravi u prosjeku po godini par hiljada komentara i zakljucuje dal ti lazes ili ne, ne mozes da vjerujes.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#161 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by Chmoljo »

Danguba wrote:Moradoh i ja. :-)

Propuh postoji i njegov negativan uticaj na ljudsko zdravlje je evidentan. Sta se tu sve desava? To vjerovatno struka moze odgovoriti. (mrsko mi guglati :D )
Citao sam jednom prilikom o propuhu i strujanju vazduha prilikom otvorenog prozora. Ima tamo tacno do koje brzine strujanje zraka nije stetno a preko toga stvara probleme. (otvoreni prozori u autu, u kuci, magacini, tvornicke hale...)

Kazem ja jednom strancu '' Daj zatvori ta vrata oduvace me ovaj propuh" a on me gleda a ja opet ponovi. Kaze ''pa kakve veze ima ovaj propuh sa tobom?'' . Udjem u raspravu, shvati on o cemu pricam ali ne vjeruje u to. (imaju tacno rijec koja u prijevodu znaci propuh).
drift? tako nekako? :D
adda_sa

#162 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by adda_sa »

Šveđanin wrote:Kad vidim šta roditelji rade od djece, kakve debile prave od njih.. nije ni čudo što je promaja kasnije nekima problem. Izostaviću stvarno bolešljive osobe i one koji imaju probleme druge vrste.. Ali što od malena djecu drže pod staklenim zvonom, kasnije može biti problem..

Evo jedan primjer.. Cijeli život mi duva vjetar sa svih strana, spavam sa otvorenim prozorom ljeti, čim temperatura pređe 15 stepeni, kupam se u moru i nikakvih problema nikad nisam imao. Zadnji put kod doktora bio prije 5 godina i to mojom krivicom..

A poznanik iz Sarajeva, krupniji i veći od mene, od brda odvaljen.. ostaviš mu otvoren prozor nakratko, boli glava, odmah daj tabletu, zatvaraj prozore, daj deku da malo prilegne da ga prođe.. :oops:
:thumbup:
Danguba

#163 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by Danguba »

Chmoljo wrote: drift? tako nekako? :D
nije :D

tocht :D
shmizlica

#164 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by shmizlica »

Danguba wrote:
Chmoljo wrote: drift? tako nekako? :D
nije :D

tocht :D

draft
Muhamed Đakmić

#165 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by Muhamed Đakmić »

mirzet87sa wrote:
Ako treba uploadovat cu ti nalaze, a mozemo i do cuma otici. Operiso me Eldin Burazerovic i Ibrahim 2011te 12tog jula. Pripazi malo na rijecnik, nisi ti nikakav faktor ovdje da zakljucujes ista. Ma ustvari, dovoljan ti je pogled na glavu da vidis oziljke od otvaranja glave ;-)
Al ne razumijem mentalni sklop pojedinih forumasa, ograniceni k'o balkon. Vodi se politikom "ako se meni nije desilo, to ne postoji'. Pa sabane, ako ti nisi alergican na pencilin ne mora znacit da nije niko i da osobe koje umiru od njega su lazljivci.
Izneses svoje iskustvo, nalaze doktora, dodje saban koji pravi u prosjeku po godini par hiljada komentara i zakljucuje dal ti lazes ili ne, ne mozes da vjerujes.
Nisam ja rekao da ti ne vjerujem, pročitaj malo moje postove ;-) To se više odnosilo na one koji negiraju postojanje bilo čega sličnog, prepoznat će se već. Znači ja lažem ako znam da je čovjek oprao kosu i da je bio na propuhu i da je jedva nakon toga vratio lice koliko - toliko u normalu, i ako je cura iz mog razreda sebi mogla život uništiti na isti način.
shmizlica

#166 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by shmizlica »

Muhamed Đakmić

#167 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by Muhamed Đakmić »

shmizlica wrote:ako niste pročitali....

http://www.--- NO LINKS ---/hronika/je-li-opasnost-od-propuha-samo-balkanski-mit
De potrudi se malo shmizlice, znaš da su svi linkovi blokirani :oops:
shmizlica

#168 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by shmizlica »

Sarajevo1946 wrote:
shmizlica wrote:ako niste pročitali....

http://www.--- NO LINKS ---/hronika/je-li-opasnost-od-propuha-samo-balkanski-mit
De potrudi se malo shmizlice, znaš da su svi linkovi blokirani :oops:

hebiga......danas na ** No links ** tačka ba članak o propuhu....elem nema naučno dokazanih tvrdnji da je propuh povezan s ičim :mrgreen:

viđu neće nikako....al me izdrnda :-? kome nije mrsko nek čita :mrgreen:

Koja je prava istina o propuhu? Možemo li se od njega razboljeti ili je to samo mit, neka tradicijska legenda?

Ovu zanimljivu dvojbu otvorio je prošle godine Cody Brown, bloger stranice Zablogreb.hr koji živi u Hrvatskoj, a porijeklom je Amerikanac.

U odličnom, duhovitom osvrtu požalio se na fenomen straha od propuha za koji tvrdi da je nezaobilazan sastavni dio života u Hrvatskoj, ali i na većem dijelu Balkana.

‘Povjetarac koji puše s jednog kraja stana u drugi ili hladan vjetar za oblačna dana mogu uzrokovati brojne bolesti. Propuh je odgovoran za sve od bolova u mišićima, glavobolja i prehlada do infekcija ili čak upala u mozgu’, ističe Brown u tekstu nazvanom ‘Propuh ili veliki kulturni jaz među nama’. Potom navodi četiri važna lokalna pravila kojih bi se trebalo držati kako bi se opasne bolesti spriječile: obavezno sušenje kose fenom, pokrivanje vrata, osobito male djece, šalovima, kapicama ili kapuljačama, hodanje u papučama i naravno – zatvaranje prozora.

Propuh je, kaže, razlog zašto se znoji kada se vozi javnim prijevozom ili u autu s punicom, zašto ga grde da je loš otac kada izvede van svoju kćer bez šeširića na glavi ili je ne odjene u pretjerani niz slojeva odjeće, zašto ima veliki broj ekstra papuča za goste kod kuće…

Brown kaže da se on i njegovi prijatelji Amerikanci, koji su navikli spavati uz otvorene prozore i tradicionalno vole vjetrove, nikako ne mogu dovoljno načuditi i nasmijati strahu od propuha, koji im se čini kao neko balkansko praznovjerje, vjerovanje u vampire i slične stvari.

‘Jedan moj prijatelj oženjen Bugarkinjom odlično je to sročio: ‘U Bugarskoj je džemper nešto što dijete nosi kada je majci hladno’, požalio se bloger.

No je li propuh doista samo balkanski mit ili predstavlja stvarnu prijetnju zdravlju?

Ako na internetu pokušate pronaći neki tekst o posljedicama propuha (na engleskom draft), otvorit će vam se gotovo isključivo alternativne stranice kiropraktičara, akupunkturista, akupresurista i sl. Teško ćete naći neki ozbiljan medicinski časopis koji se bavi propuhom.

Prof. dr. sc. Simeon Grazio, predstojnik Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u KBC-u ‘Sestre milosrdnice’, urednik časopisa Fizikalna i rehabilitacijska medicina ima objašnjenje zašto je to tako.

‘Nema naučnih dokaza da postoji uzročno posljedična veza između propuha i bolova u leđima, vratu i sl.’ rekao je prof. Grazio i pojasnio: ‘Neki ljudi mogu tvrditi suprotno na temelju osobnog iskustva, međutim, kada govorimo o medicini temeljenoj na dokazima iskustvena je razina najniži stupanj dokazivanja. U stručnim časopisima mogu se možda objaviti članci o njima, kao prikazi slučajeva, no to je premali broj tzv. dokaza da bi se moglo govoriti o uzročno – posljedičnoj vezi’, rekao je ugledni hrvatski fizijatar istaknuvši kako to ipak ne znači da je pametno preznojen stati izravno pod klima uređaj.

Možemo li se možda na propuhu prehladiti?

Dakle, ako je vjerovati stručnjacima, propuh neće izazvati glavobolje, neuralgije, upale mozga i sl. No, možda ima nešto istine u tome da se čovjek na propuhu može prehladiti i eventualno dobiti upalu pluća?

Primarius dr. Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kaže da ni taj mit ne stoji.

‘Propuh definitivno ne uzrokuje zarazne bolesti. Prehladu uzrokuju virusi, ona nema veze s propuhom. To se kosi sa svim načelima naše struke. Možda propuh može podići viruse s tla i tako kontaminirati zrak, no nisam nikada čuo da postoje neki naučni radovi o tome ili neki dokazi, o tome se može samo nagađati’, bio je kratak i jasan dr. Čivljak.

Dakle, možda je opasnost od propuha ipak samo legenda!?
Last edited by shmizlica on 21/06/2013 22:13, edited 1 time in total.
mirzet87sa

#169 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by mirzet87sa »

Sarajevo1946 wrote: Nisam ja rekao da ti ne vjerujem, pročitaj malo moje postove ;-) To se više odnosilo na one koji negiraju postojanje bilo čega sličnog, prepoznat će se već. Znači ja lažem ako znam da je čovjek oprao kosu i da je bio na propuhu i da je jedva nakon toga vratio lice koliko - toliko u normalu, i ako je cura iz mog razreda sebi mogla život uništiti na isti način.
Nisi ti reko da mi ne vjerujes, ti si reko da lazem. Ne vidim razlog sto bi lago oko ovakvih stvari, ja sam iznio onako kako je bilo. Ja se uopste ne sjecam da sam i lezo mjesec dana u bolnici, niti se sjecam operacija i operacija. Samo sto znam jeste da sam bio zavezan u krevetu. Na kraju krajeva, mozda to direktni uzrok i nije, ali jedan vid podsticaja jeste bio. Al najsimpaticniji su mi ovi koji se vode teorijom istrazivanja preko interneta, jer boze moj, naucnici su stavili na internet i to je tako.
Muhamed Đakmić

#170 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by Muhamed Đakmić »

mirzet87sa wrote:
Sarajevo1946 wrote: Nisam ja rekao da ti ne vjerujem, pročitaj malo moje postove ;-) To se više odnosilo na one koji negiraju postojanje bilo čega sličnog, prepoznat će se već. Znači ja lažem ako znam da je čovjek oprao kosu i da je bio na propuhu i da je jedva nakon toga vratio lice koliko - toliko u normalu, i ako je cura iz mog razreda sebi mogla život uništiti na isti način.
Nisi ti reko da mi ne vjerujes, ti si reko da lazem. Ne vidim razlog sto bi lago oko ovakvih stvari, ja sam iznio onako kako je bilo. Ja se uopste ne sjecam da sam i lezo mjesec dana u bolnici, niti se sjecam operacija i operacija. Samo sto znam jeste da sam bio zavezan u krevetu. Na kraju krajeva, mozda to direktni uzrok i nije, ali jedan vid podsticaja jeste bio.
To se odnosilo na tvrdnje nekih ljudi od ranije bolan, ne kontaš me :D Rekao sam da po njihovoj priči ispada da lažeš :D
mirzet87sa

#171 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by mirzet87sa »

Sarajevo1946 wrote:
To se odnosilo na tvrdnje nekih ljudi od ranije bolan, ne kontaš me :D Rekao sam da po njihovoj priči ispada da lažeš :D
Nemam potrebe da lazem oko ovakvih stvari, a sto se tice kliksovaca, uvijek je bilo pacenika i bit ce. ;-)
acamrg

#172 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by acamrg »

mirzet87sa wrote:

Imam poznanika kod kojeg takođe nije došlo do oporavka. Po savjetima upućenih i dobronamjernih nije se usudio operisati (nervne transplatacije) na prostoru ex yu. Uradio je to negdje u Švicarskoj( u cijeloj Evropi svega je nekoliko specijaliziranih klinika gdje rade te zahvate.
mirzet87sa

#173 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by mirzet87sa »

acamrg wrote:

Imam poznanika kod kojeg takođe nije došlo do oporavka. Po savjetima upućenih i dobronamjernih nije se usudio operisati (nervne transplatacije) na prostoru ex yu. Uradio je to negdje u Švicarskoj( u cijeloj Evropi svega je nekoliko specijaliziranih klinika gdje rade te zahvate.
Meni je napukla aneurizma i doslo do krvarenja, ali ne jakog. Kako je doktor reko, prvo mi je bila ugradjena neka cjevcica malo iznad cela, kroz nju je curio gnoj i krv da mi ne dodje do ostecenja mozga i bio sam u vjestackoj komi, nakon budjenja i prestanka krvarenja operisan sam. Tacnije, izvadjen mi je hematon ili ugrusak koji je ostao od krvarenja. Na svu srecu, hvala dragom Allahu, sve u funkciji, nikakvih zaostataka u vidu usporenog rada mehanike tijela. Vodim normalan zivot, ko da se nista nije desilo. Glava ne boli nikad, svako pola godine - godinu je pregled. Ne smijem, barem ne po doktorovom misljenju, direktno se izlagat propuhu i jakom suncu. A takodjer ugradjena je neka cjevcica iz glave ide u stomak, podkozna, ukoliko bi opet doslo do pucanja da ta krv ide u stomak a ne da se stvara pritisak u glavi.
acamrg

#174 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by acamrg »

mirzet87sa wrote:
acamrg wrote:

Meni je napukla aneurizma i doslo do krvarenja, ali ne jakog. Kako je doktor reko, prvo mi je bila ugradjena neka cjevcica malo iznad cela, kroz nju je curio gnoj i krv da mi ne dodje do ostecenja mozga i bio sam u vjestackoj komi, nakon budjenja i prestanka krvarenja operisan sam. Tacnije, izvadjen mi je hematon ili ugrusak koji je ostao od krvarenja. Na svu srecu, hvala dragom Allahu, sve u funkciji, nikakvih zaostataka u vidu usporenog rada mehanike tijela. Vodim normalan zivot, ko da se nista nije desilo. Glava ne boli nikad, svako pola godine - godinu je pregled. Ne smijem, barem ne po doktorovom misljenju, direktno se izlagat propuhu i jakom suncu. A takodjer ugradjena je neka cjevcica iz glave ide u stomak, podkozna, ukoliko bi opet doslo do pucanja da ta krv ide u stomak a ne da se stvara pritisak u glavi.

Znači nije u pitanju živac facijalis
alkalna_baterija

#175 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by alkalna_baterija »

Je li ovdje riječ o PROPUHU, ili samo jednom otvorenom prozoru/vratima? :D
Post Reply