100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Banksy

#151 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

julisiz es grant wrote:
Dragan Kremer je početkom 80-ih bio vrlo mladi novinar Džuboksa čiji su se tekstovi (uglavnom intervjui, izvještaji sa koncerata, recenzije albuma) odlikovali nepatvorenom duhovitošću, kojom je često uvijao nelaskave kritike ljudi, albuma i događaja, analitičnošću, akribijom koja nije nikada prelazila u intelektualiziranje, i pitkošću, zbog čega je bio najpopularniji (i najomrznutiji od strane fanova grupa koje bi "potkačio") novinar tog lista.
Ja ga nekako pamtim kao kompleskaša koji je pljuvanjem po popularnom sam pokušavao postati popularan. I čini mi se da i nije bio baš tako mlad. Možda griješim.
Kad čujem njegovo ime, ovo mi prvo pada na pamet:

U to je doba Televizija Sarajevo imala duhovitu rock emsiju "Mit mjeseca" u kojoj je suočavala kritičare s autorima. Kritičar bi bio provokativan, čak neugodan, rock zvijezda bi odgovarala, kamere bi snimale. Obično bi se kritičar i autor nalazili u studiju, no u slučaju Gorana Bregovića to nije bilo moguće jer su bili tada na rasprodanoj turneji. Zato su pitanja kritičara Dragana Kremera snimljena ranije, snimka je poslana Bregoviću, i on je trebao odgovoriti. A Kremer je postavio ovakva pitanja: "Da li ti nećeš, ne mariš ili ne možeš praviti bolje pjesme u novijem razdoblju svoje karijere?" Ili: "Da li je moguće da je baš ovaj album tvoje najružnije i najgluplje djelo?" Potom je poderao omot ploče "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" i dodao: "To je, ipak, samo omot."

Kad je to vidio, Bregović je tiho rekao: "A u pičku materinu". Nikada ga nitko u javnosti nije vidio tako bijesnog. Tada je uzvratio: "Teško je i blesavo imat' ambicija da te baš svi vole, pogotovo ovakvi, nekakvi mali, debeli prasci sa zulufima, koji vjerojatno još uvijek, u četrdesetoj, redovno onaniraju. Uostalom, to je hrpa imbecilnih pitanja na koje je i od mene teško tražiti koliko-toliko bistar odgovor... Ima tu nešto nelogično: mi krećemo na turneju sa četiristo hiljada prodatih ploča, što ovakvi tipovi pljuju redovito. E sad – ili je blesav narod, a ovaj tip je u pravu – ili ja još uvijek pišem bolje pjesme nego on kritike".

Pored Glavana i P. Popovića, najviše se moglo saznati i naučiti od pokojnog Saše Stojanovića.

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=432433
Ommadawn

#152 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

Banksy wrote:
Ja ga nekako pamtim kao kompleskaša koji je pljuvanjem po popularnom sam pokušavao postati popularan. I čini mi se da i nije bio baš tako mlad. Možda griješim.
Pa moze se to posmatrati i tako. Nisam siguran da li se radi o Kremeru, ali nekakva slicnost se moze naci u Balasevicevoj knjizi "Tri posleratna druga" gdje jedan kriticar pljuje po albumu glavnog junaka, i to u nekoj emisiji, a ovaj mu odgovara da je drkadzija i pridaje mu jos neke epitete kompleksasa.

A opet, ne moze se reci za "Pljuni i zapjevaj..." da je dobar album - sto jest-jest.
Banksy

#153 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

On je vjerovatno svjesno išao na skandale ... Sad, koliko je tu bilo mjere, a koliko materijala za pljuvanje, moglo bi se nadugo ...

Sad čitam ovaj popis pjesama, da ne tabirim sad svih 100, ovo je moj popis albuma, bar ono čega se mogu sjetiti na prvu ...

Indexi - I (Jugoton)
Josipa Lisac - Dnevnik jedne ljubavi
Arsen Dedić - Sve. Neka kompilacija ili Čovjek kao ja
B. Dugme - Bitanga i princeza + sve lagane s prve tri ploče
Time - Time
Azra - Azra
Leb i sol - II
Dino Dvornik - Dino Dvornik
Paket aranžman
Balašević - Sve prve ili neka kompilacija
+
Goran Bregović - Goran Bregović (PGP-RTB)
Davorin Popović - Svaka je ljubav ista
Oliver Mandić - neka kompilacija ili Probaj me
itd...
radostan dan

#154 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

treba ovu temu animirati... :mrgreen:

najbolja je ekv, nema sumnje, jedina dilema je koji od njenih albuma, rani radovi, izvorni, ili oni kada su sazreli muzički, produkcijski i ostalo...

što se pjesme tiče, - par godina za nas-, vokal, bas, igra gitare i klavijatura, sve...
a proročanska u svakom slučaju, što je drugim tekstovima pjesama potvrđeno...naravno, ko zna i umije da ih pročita.
julisiz es grant

#155 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by julisiz es grant »

Banksy wrote:
julisiz es grant wrote:
Dragan Kremer je početkom 80-ih bio vrlo mladi novinar Džuboksa čiji su se tekstovi (uglavnom intervjui, izvještaji sa koncerata, recenzije albuma) odlikovali nepatvorenom duhovitošću, kojom je često uvijao nelaskave kritike ljudi, albuma i događaja, analitičnošću, akribijom koja nije nikada prelazila u intelektualiziranje, i pitkošću, zbog čega je bio najpopularniji (i najomrznutiji od strane fanova grupa koje bi "potkačio") novinar tog lista.

U Džuboksu je počeo pisati 1979. ili 1980, i tada je imao 19/20 godina. Do 1982. su mu bili najsvjetliji trenuci. Ne znam da li je svjesno "pljuvao", ali da je imao ogromno znanje iz rock muzike općenito, i da su mu tekstovi bili zaista duhoviti, to niko ne može poreći. Ne treba "pamtiti", treba obnoviti gradivo, to jest čitati, pa onda izricati sudove. A to nije teško, ko želi, sve je dostupno na netu. Malo je što Andrića niko ne čita, a svak citira, ne treba nam još i Kremer.
julisiz es grant

#156 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

radostan dan wrote: a proročanska u svakom slučaju, što je drugim tekstovima pjesama potvrđeno...naravno, ko zna i umije da ih pročita.
...with the benefit of the hindsight :D
Banksy

#157 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

S Vetrom Uz Lice je možda među deset, ostale baš i ne ...

edit: EKV mi je uvijek zvučao nekako nategnuto ... kao, uostalom, i puno beogradske savremene kulture, pomalo izvještačeno, s glumom nečega što zapravo izvorno nisu, ali to je šira tema.
Zato je EKV uživo bio čudesan, vrlo moćan bend, puno energije i snage, u tom smislu možda u par najboljih exYu ikad ...
Last edited by Banksy on 24/12/2014 15:22, edited 1 time in total.
Banksy

#158 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

Ne bih da u ovim godinama ponovo bistrim Kremera :D ali rekoh po čemu ga ja pamtim ...
S. Stojanović mi je tada bio vrh.
julisiz es grant

#159 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Banksy wrote:Ne bih da u ovim godinama ponovo bistrim Kremera :D ali rekoh po čemu ga ja pamtim ...
Stojanović nije bitan za ovu temu, čovjek je živio u Engleskoj i pisao o tamošnjoj sceni. O ex Yu grupama je pisao u par navrata kada bi došao u Beograd i odgledao koji koncert (mislim da je recenziju jednog koncerta Pekinške patke dao).
Banksy

#160 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Banksy »

julisiz es grant wrote:
Banksy wrote:Ne bih da u ovim godinama ponovo bistrim Kremera :D ali rekoh po čemu ga ja pamtim ...
Stojanović nije bitan za ovu temu, čovjek je živio u Engleskoj i pisao o tamošnjoj sceni. O ex Yu grupama je pisao u par navrata kada bi došao u Beograd i odgledao koji koncert (mislim da je recenziju jednog koncerta Pekinške patke dao).
E, onda se izvinjavam ... :D
LSD

#161 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by LSD »

a gdje je najbolja jugoslovenska grupa svih vremena - Disciplina kičme :razz:

Orgazam - dobra prva dva albuma (iako su opasno džonili PIL i Joy Division)
Let3 - odlicna prva dva albuma (posebno El Desperado), kasnije auto-parodija
Idoli - onako (premda im je Odbrana i posljednji dani vrlo zanimljiv album)
Čorba - oni rani albumi kad nije bio zatrovan nacionalizmom (to jest zakljucno sa Muzicari koji piju)
Azra - prva tri albuma,ostalo nabiti na spolovilo
Miladojka youneed, Borghesia i Laibach- van konkurencije ovih balkanoida
Dugme- mah yebat ih više
Leb i sol - e to je vec bio ozbiljan bend
EKV - dobri, ali i izvikani do bola...ne volim što vole svi mladi
Haustor - znali su napraviti majstoriju od pjesme :thumbup:
Kazalište i Valjak - karine
Poljubac i Jagode - šprdnja :mrgreen:
Atomsko sklonište - OK su... jest šablonski old skul rokeraj, ali su imali Đosera :thumbup:
Partibrejkers i Majke - pih, šta reci? koju posluku porati? kome? ...prvi balkansi Gang of four, drugi balkanski Stoogesi

itd itd, da sad ne nabrajamo

uglavnom, sve što je valjalo je bila zayebancija i rock kakav treba biti u svojoj esenciji (Pekinša patka, Kud Idijoti, Pankrti, Rambo Amadeus i ostala spadala)
YU Rock je bio jedna velika svinjarija, podvala i prevara...nek je mrtav, ko ga yebe
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#162 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Woody »

Banksy wrote:
julisiz es grant wrote:
E, onda se izvinjavam ... :D
Svetislav-Saša Stojanović (Punkerton): 1951 -2005

"Osamnaestog oktobra, posle kraće bolesti, u 54. godini, u Londonu je preminuo Svetislav Saša Stojanović, beogradski novinar svetske karijere i istog takvog renomea, čovek čije je ime poznato na nekoliko kontinenata."

A ja bih još dodao i: Čovjek koji je upoznao YU sa punkom, već 1978-e :thumbup:

RIP :sad:
Ommadawn

#163 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by Ommadawn »

Iako EKV ima dobrih pjesama, medju kojima mi je najdraza "Neko nas posmatra", ja nekako bas ne mogu da se licno nadjem u njihovim pjesmama, kao sto se mogu naci u Azri, Indeksima, Smaku, Leb i Sol.... Mozda treba jos vremena da stoji i da kvasa.
dale cooper

#164 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Kremerov konfrontacijski i britki stil sa kojim je pisao nije bio neobičan za to vrijeme
u svjetskoj štampi. Lester Bangs i Nick Kent, doajeni Američke i Engleske rock kritike
su bili slični, ali su isto tako bili duhoviti i validni u kritikama. Ovo što je Kremer
napisao Bregoviću možda zvuči grubo, ali nije baš da je netačno.
Banksy wrote:
Pored Glavana i P. Popovića, najviše se moglo saznati i naučiti od pokojnog Saše Stojanovića.

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=432433
Kako je samo ova rečenica tačna:

Upravo ta generacija se, stvarajući famozni novi talas, prva zaista oslobodila kompleksa provincijalizma i počela sebe da doživljava kao ravnopravan deo savremenog, razvijenog sveta

Čini mi se da je to baš bio period gdje je ex-Yu scena ne samo ravnopravno korespondirala sa onim što se dešavalo vani,
nego se po kvalitetu čak mogla i mjeriti sa najboljim izdancima novog talasa iz Engleske i Amerike.
radostan dan

#165 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

dale cooper wrote:Kremerov konfrontacijski i britki stil sa kojim je pisao nije bio neobičan za to vrijeme
u svjetskoj štampi. Lester Bangs i Nick Kent, doajeni Američke i Engleske rock kritike
su bili slični, ali su isto tako bili duhoviti i validni u kritikama. Ovo što je Kremer
napisao Bregoviću možda zvuči grubo, ali nije baš da je netačno.
:thumbup:
unio čovjek novinu (za naše uslove i prostore) u radu, i to je to...
kao što je bregović odomaćio etno i blejanje ovaca na r-n-r albumu, kao što je đorđević uveo ulicu, socijalu i stihove iz wc-a autobuskih stanica u rok poeziju, umjesto dotadašnjeg -zvižduka u 8-,-drvosječa da sam ja a ti da si dama-, itd, itd.
sve je to postojalo vani, a oni su na domaćem terenu -otkrivali ameriku-...ali i za to je trebalo imati klikere i damu, obzirom na dr/političke uslove.

Kako je samo ova rečenica tačna:

Upravo ta generacija se, stvarajući famozni novi talas, prva zaista oslobodila kompleksa provincijalizma i počela sebe da doživljava kao ravnopravan deo savremenog, razvijenog sveta

Čini mi se da je to baš bio period gdje je ex-Yu scena ne samo ravnopravno korespondirala sa onim što se dešavalo vani,
nego se po kvalitetu čak mogla i mjeriti sa najboljim izdancima novog talasa iz Engleske i Amerike.
da.
radostan dan

#166 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by radostan dan »

Ommadawn wrote:Iako EKV ima dobrih pjesama, medju kojima mi je najdraza "Neko nas posmatra", ja nekako bas ne mogu da se licno nadjem u njihovim pjesmama, kao sto se mogu naci u Azri, Indeksima, Smaku, Leb i Sol.... Mozda treba jos vremena da stoji i da kvasa.
ekv smo zloupotrijebili na ovoj temi, zarad postizanja efekta - raja je krenula da se pali i žari, aman, čest usklik u sevdalinkama-... :wink:
stakasa

#167 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by stakasa »

LSD wrote:a gdje je najbolja jugoslovenska grupa svih vremena - Disciplina kičme :razz:

Orgazam - dobra prva dva albuma (iako su opasno džonili PIL i Joy Division)
Let3 - odlicna prva dva albuma (posebno El Desperado), kasnije auto-parodija
Idoli - onako (premda im je Odbrana i posljednji dani vrlo zanimljiv album)
Čorba - oni rani albumi kad nije bio zatrovan nacionalizmom (to jest zakljucno sa Muzicari koji piju)
Azra - prva tri albuma,ostalo nabiti na spolovilo
Miladojka youneed, Borghesia i Laibach- van konkurencije ovih balkanoida
Dugme- mah yebat ih više
Leb i sol - e to je vec bio ozbiljan bend
EKV - dobri, ali i izvikani do bola...ne volim što vole svi mladi
Haustor - znali su napraviti majstoriju od pjesme :thumbup:
Kazalište i Valjak - karine
Poljubac i Jagode - šprdnja :mrgreen:
Atomsko sklonište - OK su... jest šablonski old skul rokeraj, ali su imali Đosera :thumbup:
Partibrejkers i Majke - pih, šta reci? koju posluku porati? kome? ...prvi balkansi Gang of four, drugi balkanski Stoogesi

itd itd, da sad ne nabrajamo

uglavnom, sve što je valjalo je bila zayebancija i rock kakav treba biti u svojoj esenciji (Pekinša patka, Kud Idijoti, Pankrti, Rambo Amadeus i ostala spadala)
YU Rock je bio jedna velika svinjarija, podvala i prevara...nek je mrtav, ko ga yebe
Tako nekako
fakat

#168 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by fakat »

Repertoar klasicnog Yugo rock benda : jedna brza r'n'r za ples, malo reggae, zatim neki zestok riff poput springsteen-a (stadionski rock), malo funky ili dance, onda uspori sa bluzom i saxom, i naravno za kraj obavezna balada za horsko pjevanje, i tako u krug na svakom albumu. To se zvalo komercijala. Cast izuzetcima naravno.
dale cooper

#169 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Nedavno je objavljena sjajna kompilacija Electronic Jugoton - Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989
koja je čini mi se prvi pokušaj sumiranja elektronske muzike na ovim prostorima. Ima tu svega, od synth popa,
industriala, novog talasa pa do avant gardnih elektronskih komada komponovanih za razne dječije i dokumentarne
programe. Bilo bi dobro kada bi i druge etikete sa ovih prostora otvorile svoje arhive za slične poduhvate.

Image

Image
dezurni_ucenik

#170 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:Nedavno je objavljena sjajna kompilacija Electronic Jugoton - Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989
koja je čini mi se prvi pokušaj sumiranja elektronske muzike na ovim prostorima. Ima tu svega, od synth popa,
industriala, novog talasa pa do avant gardnih elektronskih komada komponovanih za razne dječije i dokumentarne
programe. Bilo bi dobro kada bi i druge etikete sa ovih prostora otvorile svoje arhive za slične poduhvate.

Image

Image
Da ljudima ne kvarimo temu za LS. :-)

Mi izuzev SCH,pa eto i Rupe u zidu,i mozda jos par imena,(Scabbia npr),nismo imali nista alternativno.
dale cooper

#171 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

Ma nas je rat jebao mnogo više nego bilo koju drugu bivšu republiku.
A osim toga i prije rata smo bili poznati po famoznoj Sarajevskoj pop rock školi,
koja je ujedno bila i najkomercijalniji zvuk u bivšoj Yugi. Ovdje se malo ko bavio nekim
alternativnijim zvukom, posebno ne elektronskim. Šteta...zaista. :(
dezurni_ucenik

#172 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:Ma nas je rat jebao mnogo više nego bilo koju drugu bivšu republiku.
A osim toga i prije rata smo bili poznati po famoznoj Sarajevskoj pop rock školi,
koja je ujedno bila i najkomercijalniji zvuk u bivšoj Yugi. Ovdje se malo ko bavio nekim
Najjaca alternativna scena je i bila tokom rata.Rock Under Siege.

Poslije rata od alternative bih izdvojio Adija Lukovca,Billaina,Basheskia,SCH naravno...Ovo ostalo manje-vise.
dale cooper

#173 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:
dale cooper wrote:Ma nas je rat jebao mnogo više nego bilo koju drugu bivšu republiku.

Poslije rata od alternative bih izdvojio Adija Lukovca,Billaina,Basheskia,SCH naravno...Ovo ostalo manje-vise.
Pa da bilo je tih par izdvojenih slučajeva. Ali nedovoljno da bi se moglo nazvati scenom.
dezurni_ucenik

#174 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Pa da bilo je tih par izdvojenih slučajeva. Ali nedovoljno da bi se moglo nazvati scenom.

Nedovoljno za neke emisije tipa MTV 120 Minutes sa Matt Pinfieldom. :-)
dale cooper

#175 Re: 100 najboljih sa ex jugoslovenske muzičke scene

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:

Nedovoljno za neke emisije tipa MTV 120 Minutes sa Matt Pinfieldom. :-)
Joj, 120 Minutes čovječe. :-D Jedan od razloga za ostajanje kasno uveče nedjeljom tokom 90-tih. :D
I ujedno način da ostaneš normalan pored svih dešavanja.
Post Reply