Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
uglavnomja

#151 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by uglavnomja »

A sta je anerkennung?
Kuna

#152 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

uglavnomja wrote:A sta je anerkennung?

Priznavanje diplome.
_mufljuz_

#153 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by _mufljuz_ »

:sax:
uglavnomja wrote:A sta je anerkennung?
njemacki drzavni ispit za zvanje medicinskog tehnicara
mesko1

#154 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by mesko1 »

ZAV Bonn mi je dao tu cijenu , ja kao elektromehanicar 800 eura a ona sa svim taxama preko 2000eura
Kuna

#155 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

mesko1 wrote:ZAV Bonn mi je dao tu cijenu , ja kao elektromehanicar 800 eura a ona sa svim taxama preko 2000eura

Moguće, ne kazem da nije, ali ja pricam o medicinskoj skoli.
paladinka

#156 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by paladinka »

DA budem iskrena, i ja sam negdje nedavno procitala da je cifra negdje oko 100 eura. morat cu naci link gdje sam to procitala :-)
zmaj89

#157 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by zmaj89 »

mesko1 wrote:ZAV Bonn mi je dao tu cijenu , ja kao elektromehanicar 800 eura a ona sa svim taxama preko 2000eura
Kako je moj drug koji je iste struke za 450 eura uradio nostrifikaciju?
uglavnomja

#158 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by uglavnomja »

:?

Je li priznavanje diplome ili drzavni ispit?

Sorry sto peglam, ali upala mi cifra u oci :shock:

U norveskoj jedina stvar koja se ne placa je priznavanje diplome, ali se zato placaju kursevi i ispiti iz jezika, koji su uslov za bilo koji posao. Za medicinsko osoblje, sestre i sl. Nizi nivo, aI za doktore .... Ludilo. Min 5 godina.
Last edited by uglavnomja on 23/07/2014 09:56, edited 1 time in total.
paladinka

#159 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by paladinka »

Kako ja znam, za elektromechaniku i nije potreban taj anerkennung, jer se ne radi o reguliranoj profesiji, u Njemackoj su recimo medicina, pravo, pedagozi regulirane profesije, one se moraju priznati, znaci moraju se anerkennen, za sve ostalo to nije potrebno ali moze se napraviti ako se hoce :-) evo link gdje objasnjava http://www.anerkennung-in-deutschland.d ... ennung.php http://anabin.kmk.org/faq/beruf.html
paladinka

#160 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by paladinka »

Aha, evo nadjoh jedan link o cijeni priznavanja diplome, http://www.aktion-personal.de/index.php ... ung&ni=468 , cijena zavisi o vrsti diplome i o odgovornom mjestu / pokrajini , i kosta izmedju 20-200 eura, i placa se samo ako je pozitivan odgovor, znaci ako je odbijenica onda je besplatno.
Kuna

#161 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

uglavnomja wrote::?

Je li priznavanje diplome ili drzavni ispit?

Sorry sto peglam, ali upala mi cifra u oci :shock:

U norveskoj jedina stvar koja se placa je priznavanje diplome, ali se zato placaju kursevi i ispiti iz jezika, koji su uslov za bilo koji posao. Za medicinsko osoblje, sestre i sl. Nizi nivo, aI za doktore .... Ludilo. Min 5 godina.
U pitanju je priznavanje diplome, drzavni ispit treba da u BiH zavrsis, a sto se tiče priznavanja u Njemačkoj nema sanse da ti uzmu papire u razmatranje bez B2(kad prilazes diplomu uz nju ide certifikat Njemačkog), to si mogao i pročitati u prethodnim postovima neko je pisao. I u Njemačkoj ti je ista stvar znaci bez jezika ništa, njima trebaju ljudi koji odmah mogu početi raditi. Ja ne znam kako je za Norvesku, ali to se ne može miješati sa Njemačkom
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#162 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

Dodjite pa njegujte u Danskoj... ko ima srednju medicinsku toj je plata oko 3.000€ poslje poreza, sa bobusima i evt. prekoradnim vremenom moze i do nepune 4.000€ nagurati.
mesko1

#163 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by mesko1 »

Zviz wrote:Dodjite pa njegujte u Danskoj... ko ima srednju medicinsku toj je plata oko 3.000€ poslje poreza, sa bobusima i evt. prekoradnim vremenom moze i do nepune 4.000€ nagurati.

Jeste sve to tako , ali sto ne napises koliko je u danskoj kutija cigara, kirija za stan , porez na auta, i ostale cijene ... bolje je u Njemackoj imat cistih 1800 eura nego u danskoj 4000
Zviz

#164 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

mesko1 wrote:
Zviz wrote:Dodjite pa njegujte u Danskoj... ko ima srednju medicinsku toj je plata oko 3.000€ poslje poreza, sa bobusima i evt. prekoradnim vremenom moze i do nepune 4.000€ nagurati.

Jeste sve to tako , ali sto ne napises koliko je u danskoj kutija cigara, kirija za stan , porez na auta, i ostale cijene ... bolje je u Njemackoj imat cistih 1800 eura nego u danskoj 4000

Stan u mjestu gdje recimo zivi 40-45.000 ljudi cca. 750€ a mozes naci i za 500€ sa svim troskovima. Za hranu ti treba dvije odrasle osobe cca. 400-500€ ili 300 za jednu mjesecno. Kutija cigara oko 5,5€ ... osiguranje na auto godisnje 2,0 do 2,5 motor benzin marka mercedes ili audi, bmw... godisnje 500€ oko 400€ putarine tezina, potrosnja goriva porez oko 800€ ... kablovska antena (xxxl paket) oko 700€ godisnje... rtv pretplata (koju skoro niko neplaca) oko 500€ godisnje.

golu 1.500€ mozes odstekati na stranu bez da osjetis!
Bossnian

#165 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bossnian »

Stan u mjestu gdje recimo zivi 40-45.000 ljudi cca. 750€ a mozes naci i za 500€ sa svim troskovima. Za hranu ti treba dvije odrasle osobe cca. 400-500€ ili 300 za jednu mjesecno. Kutija cigara oko 5,5€ ... osiguranje na auto godisnje 2,0 do 2,5 motor benzin marka mercedes ili audi, bmw... godisnje 500€ oko 400€ putarine tezina, potrosnja goriva porez oko 800€ ... kablovska antena (xxxl paket) oko 700€ godisnje... rtv pretplata (koju skoro niko neplaca) oko 500€ godisnje.

Da li je potrebno imati znanje danskog,moze li se recimo zaposliti osoba koja perfektno govori Engleski jezik ?
Zviz

#166 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

Bossnian wrote:

Da li je potrebno imati znanje danskog,moze li se recimo zaposliti osoba koja perfektno govori Engleski jezik ?

Nije potreba, pogotovo u mjestima gdje ima dosta Jugovica (Randes, Silkeborg, Sønderborg, Helsingør, Skive, Vejle-Kolding-Fredericia trokut...), tamo traze bas neke koji znaju JUGO jezik a sa danskim osobljem moze i na engslekom se sporazumiti ... 9 od 10 danaca zna pricati podobro engsleki, nije neki perfekt ali ljudi inace znaju znatno vise nego samo ono turisticki. Imate starackih domova gdje ima preko 10tak ili vise Jugovica, dojadili vise starci ovim mladjima a nece nazad u BiH, Srbiju ili gdje vec... pa ih djeca strpala u stracke domove da bi na miru mogli raditi i ici na odmore... ljudi nemaju pojma danskoj ili jako malo... a danski ces u roki dvoje godine savladati nekako osim ako si potpuni tokmak... jedino nostrifikacija papira i skole...
banjaluka078

#167 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by banjaluka078 »

Medicinski tehničari u Danskoj:
The Positive List - overview
Below follows an overview of all job titles on the Positive List as per 1 July 2014, divided into professional fields. The required education should be in a relevant area.

Health, healthcare and personal care

Surgical nurse
Requirement: Professional Bachelor's degree + Danish authorisation

Anesthetic nurse

Nurse

Health visitor

Chiropractor

https://www.nyidanmark.dk/en-us/coming_ ... erview.htm
U ostalim zemljama:
http://www.fine-europe.eu/fr/int/prag_2009/final.pdf
chivavua

#168 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by chivavua »

moze li mi neko odgovoriti kako je sa priznavanjem diplome ljekara sa specijalizacijom, sa porodicom i zaposlenjem u Nejmačkoj i Austiji?Da li je potrebno uspostaviti lično kontakte sa određenim klinikama?Kako je za profesiju diplomiranog kriminalistu po pitanju zaposlenja?I koje su oblasti navedenih zemalja najbolje za zivjeti?
Hvala
Zviz

#169 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

chivavua wrote:moze li mi neko odgovoriti kako je sa priznavanjem diplome ljekara sa specijalizacijom, sa porodicom i zaposlenjem u Nejmačkoj i Austiji?Da li je potrebno uspostaviti lično kontakte sa određenim klinikama?Kako je za profesiju diplomiranog kriminalistu po pitanju zaposlenja?I koje su oblasti navedenih zemalja najbolje za zivjeti?
Hvala

Kao specijalista doktor nebi trebao imati teke muke jos ako znas njemacki, a predpostavljam, da mozes komotno pisati na klinike, bolnice, mozda kad im tvoja specijalizacija zatrbea, da te nadju u svojoj kartotrci i na taj nacin omda pozovu na razgovor. Sto se tice diplomiranog kriminaliste hmmm iskreno receno, ja mislim, da tu se prvo trazi da si drzavljanin te drzave a onda sve ostalo...

Primjer iz Danske, u svim drzavnim institucijama nije moguce biti uposlen ako nemas dansko drzavljanstvo, a isto tako nije moguce raditi za policiju ili vojsku, mada postoje izuzetci npr. u ambasadama u inostransvu neko osoblje nema dranko drzavljanstvo npr. cisatcica ili sekretarica neka koja poznaje domaci jezik, isto tako i poneki prevodioci imaju spadaju medju izuzetcima. Mislim, da u Njemackoj nista drugacije nije kao isto sto u BiH predpostavljam, da vaze slicna ako ne i ista pravila.
baboo

#170 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by baboo »

supruga i ja smo prije 11 mjeseci stigli u njemacku zavrsili obadvoje anerkenung po osobi u münchenu dodje sve skupa 40+600+40 : 680 eura supruga radi na imc-u to je nesto izmedju intenzivne i normalnog odjeljenja inace ima ratno iskustvo sa hiruske intenzivne tako da joj je ovde posao smjesan ima 3200 bruto a ja radim na normalnom odjeljenju 2800 bruto naj vazije je poznavanje njemackog a sto se tice posla nasi medicinari sa iskustvom su ovdje kao doktori obadvoje smo imali posao u bosni za stalno napustili smo i nekajemo se .znaci uciti njemacki bez toga nista
Bossnian

#171 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bossnian »

baboo wrote:supruga i ja smo prije 11 mjeseci stigli u njemacku zavrsili obadvoje anerkenung po osobi u münchenu dodje sve skupa 40+600+40 : 680 eura supruga radi na imc-u to je nesto izmedju intenzivne i normalnog odjeljenja inace ima ratno iskustvo sa hiruske intenzivne tako da joj je ovde posao smjesan ima 3200 bruto a ja radim na normalnom odjeljenju 2800 bruto naj vazije je poznavanje njemackog a sto se tice posla nasi medicinari sa iskustvom su ovdje kao doktori obadvoje smo imali posao u bosni za stalno napustili smo i nekajemo se .znaci uciti njemacki bez toga nista
Kako ste dosli tamo do posla,preko nekog poznanika ili kako vec.Posto imate iskustva vjerovatno se lakse i dosli do posla,kako prolaze mladi tamo,koji je najlaksi put za njih da dobiju posao?
kazo

#172 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by kazo »

Pratim :-D skupljam informacije i ja hocu sad put pod noge u septembru aBd. Je li bolje upisti tamo skolu ili ovdje zavrsiti neki kurs ( ako ih priznaju ) pa otici ? Ono sto sam se uspio informisati ako krenem u skolu radicu i praktikum, dobija se 700 eura prvu godinu. Ugl drug sad kad se vrati u Njemacku otici ce do skole i raspitati se detaljnije.

Je li neko otisao na ovaj fazon ili ste svi odmah da radite ? :-D
zmaj89

#173 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by zmaj89 »

Ja sam pokusao upisati tu skolu tamo,ali su mi rekli da su mjesta popunjena i da pokusam sledecu skolsku godinu. Sto se tice ovih kurseva ovdje kod nas,ni slucajno nemoj davat pare jer se ne priznaju. Ja sam bio upisao medicinsku skolu u Zivinicama,al ni to nije priznato pa sam kikso hiljadu km. Sad cekam upis za tu skolu u njemackoj,al ne znam tacno kad je. Ugl ako dobijes kakve informacije sto se tice upisa,ti meni javi u pp,bio bih ti zahvalan.:) I opet kazem ne upisuj ovdje nista jer ces dzaba dati pare,osim ako nije drzavna ustanova! Pozdrav
ma11

#174 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ma11 »

Pozz,
Da li ima neko ko je završio školu za njegovatelja/icu (vanredno) u Gračanici, a da je riješio/la sve po pitanju priznavanja diplome, dobio/la posao u Njemačkoj ?
Ja sam našla posao, potpisala ugovor, međutim Agencija u Sarajevu je odbila dokumentaciju, jer navodno škola nije priznata :shock: Da li je neko imao slično iskustvo?
Hvala.
Incub

#175 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Incub »

To je stara prica da u Gracanici imas neku privatnu skolu koja nije priznata.
Dokumentacija se odbija, zao mi je ali sa tom skolom neces moci do EU
Post Reply