Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Alfons Kauders wrote:
na kraju bi imao entitet u entitetu, koji bi paralizirao fbih...
I ovako ga imaš čim domu naroda daju ovakav značaj i ovakvu zaštitu. Blokade nam ne ginu kako god okreneš a barem bi se rješili kantonalnih admisnitracija.
Alfons Kauders wrote:
druga je stvar sto bi pri povlacenju linija za tu izbornu jedinicu vrlo lako mogla pasti mrtva glava
Znam i muka mi je da o tome pišem ali pokušavam da ignorišem emocije i razmišljam hladne glave. Neka ide ta jebena linija po liniji razdvajanja ABiH-HVO. Jest da simbolički ostavlja gorak ukus u ustima ali nije previše bitno za big picture.
Alfons Kauders wrote:pa ako je tako lako, otkud onda da nijedan hrvatski politicar nikad nije javnosti prezentirao granice nove izborne jedinice ili entiteta - a zagovaraju ih 13 godina?
Kako nije. Prezentirao ti ih je HSP pred prošle izbore.
Teško napraviti "granice" izbornih jedinica ... mo'š mislit.
prezentirao je hsp stosta... da je bilo po njihovim kartama, sad bi hrvatska gradila nove granicne prelaze prema kosovu...
Alfons Kauders wrote:
I ovako ga imaš čim domu naroda daju ovakav značaj i ovakvu zaštitu. Blokade nam ne ginu kako god okreneš a barem bi se rješili kantonalnih admisnitracija.
Alfons Kauders wrote:
druga je stvar sto bi pri povlacenju linija za tu izbornu jedinicu vrlo lako mogla pasti mrtva glava
Znam i muka mi je da o tome pišem ali pokušavam da ignorišem emocije i razmišljam hladne glave. Neka ide ta jebena linija po liniji razdvajanja ABiH-HVO. Jest da simbolički ostavlja gorak ukus u ustima ali nije previše bitno za big picture.
zaboravljas da te "linije" onda mora aminovati 66% bosnjaka u parlamentu, odnosno njihove stranke...
ne samo da ne bi nikad vise dobili na izborima, vec bi mogli i glavu izgubiti radi toga... ko sto rece kolega, politika je umjetnost moguceg - a to bas i nije moguce
_BataZiv_0809 wrote:
Izborna volja manjinskog naroda u izbornoj jedinici ti je npr. izborna volja Bosnjaka u RS. U Parlamentarnoj skupstini BiH svi poslanici iz RS su Srbi. Dakle bez obzira koliko neki kandidat imao podrsku Bosnjaka, nikad nece uci u Parlament jer je jednostavno premalo tih glasova. Premalo je Bosnjaka tamo, zato su manjinski narod po definiciji hehe. Znaci da sve i jedan Bosnjak u RS glasa za istog kandidata za Parlament BiH, taj skoro sigurno nece proci. Kontas?
ovo nije tačno!
podaci za Parlament BiH
2010. sdp-u je nedostajalo manje od 300 glasova za jednog poslanika
2006. sda i sbih su imale po jednog poslanika
Okej samo sam covjeku objasnjavao sta mislim pod "izborna volja manjinskog naroda" Ne sjecam se da su bila 2 poslanika iz rs bosnjaci, a sve i da jesu opet nisu tim brojem uticali na entitetsko glasanje
Alfons Kauders wrote:
Alfons Kauders wrote:
Alfons Kauders wrote:zaboravljas da te "linije" onda mora aminovati 66% bosnjaka u parlamentu, odnosno njihove stranke...
Tako je. Zato je besmisleno bilo kakvo dogovaranje političara
koji zastupaju interese suprotstavljenih etničkih grupa. Bez
nametanja rješenja, kao što je bilo i prvo, nema pomaka.
I bez tvoje ljubazne upute znam na kojoj sam temi Samo covjeku objasnjavam na vec postojecem primjeru. Chill
svejedno. loš ti je primjer.
Meni je dobar, tebi los, relativno je. Nadji bolji, slobodno
na nivou federacije, što je tema, ne postoji taj mehanizam...
zaštita kolektiviteta (naroda) se ostvaruje u odgovarajućem domu. predstavniči/zastupnički domovi su ogledalo izbornog interesa građana iskazanog kroz stranke/partije. znači, loš...
Ok, ali smisao mog posta, iako kvantitativno nije tacan, stoji. Bosnjacka izborna volja u RS nema znacajnijeg uticaja. I to ne valja.
kako nema, pa jesu li donedavno ministri bošnjaci bili redom iz ezdea? fahraon lično se morao u brčko (koje pripada i federacijii eresu) prijaviti da bio ministar iz kvote eresa, a bošnjak. no, da ne idemo s teme...
Alfons Kauders wrote:zaboravljas da te "linije" onda mora aminovati 66% bosnjaka u parlamentu, odnosno njihove stranke...
Tako je. Zato je besmisleno bilo kakvo dogovaranje političara
koji zastupaju interese suprotstavljenih etničkih grupa. Bez
nametanja rješenja, kao što je bilo i prvo, nema pomaka.
Ako će ovako nametati onda neka hvala. Ni HDZ ne bi osmislio gore preporuke