Niže lige bh. fudbala

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
El_comadante

#151 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by El_comadante »

Ajatolah_ wrote:http://sportsport.ba/bh_fudbal/kenan-ka ... bsi/135329

Mogli bi oni vrlo brzu u Premijer ligu, konkurent za ulazak će im biti GOŠK i valjda Bratstvo.
tako nekako, od ove tri ekipe neko bi trebao u PL da se plasira.
FMDzem

#152 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by FMDzem »

U koju ligu sada prolazi Goražde, čini mi se da su i oni bili prvaci sada.
I može li neko malo više da mi opiše stanje u kojima se nalaze sarajevski niželigaši, krenuvši od Vratnika, Hrida, Saška, Saobraćajac, Pofalički, Butmir, Dobrinja, Stup..
Te da li je još uvijek aktivan klub FK Mladost, vodio ga je Esad Godinjak :D i da li je on još uvijek u tim vodama. :D
El_comadante

#153 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by El_comadante »

FMDzem wrote:U koju ligu sada prolazi Goražde, čini mi se da su i oni bili prvaci sada.
I može li neko malo više da mi opiše stanje u kojima se nalaze sarajevski niželigaši, krenuvši od Vratnika, Hrida, Saška, Saobraćajac, Pofalički, Butmir, Dobrinja, Stup..
Te da li je još uvijek aktivan klub FK Mladost, vodio ga je Esad Godinjak :D i da li je on još uvijek u tim vodama. :D
Goražde je osvojilo drugu ligu centar i sada če igrati u federalnoj ligi, i za sada se pojačavaju očekuje se borba za prvih 10 pozicija. Sarajevski niželigaši su u katastrofalnoj situaciji prvo ekonomskoj pa onda u svakoj drugoj. u prvoj federalnoj ligi nema niko iz KS. u drugoj ligi centar se takmiči Ilijaš, Radnik (H) i Famos, dok je Hrid napustio takmičenje zbog finansija. Pofalički je ove sezone osvoji kantonalnu ligu i slijedeče sezonbe če igrati u drugoj ligi centar a ostali nabrojani igraju kanotnalnu ligu koji je zadnji nivo takmičenja u KS. FK Mladost se nije takmičila netom završene sezone hoče li u ovoj koja počnje vidječemo
FMDzem

#154 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by FMDzem »

Jeste, znam i to za Pofalički, pobijedili na penale Sašk.
A čudi me to za Hrid.. Bio sam načuo priče da su bili finansijski dobro potkovani, čak sam viđao i onaj njihov kombi po gradu. Izgleda da su to bile samo priče rekla/kazala.
Sve u svemu, veoma loša situacija što se tiče KS. Izgleda da ćemo morati pričekati još dobrano da gledamo derbi kola Vrbanjuša-Željezničar. :)
El_comadante

#155 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by El_comadante »

FMDzem wrote:Jeste, znam i to za Pofalički, pobijedili na penale Sašk.
A čudi me to za Hrid.. Bio sam načuo priče da su bili finansijski dobro potkovani, čak sam viđao i onaj njihov kombi po gradu. Izgleda da su to bile samo priče rekla/kazala.
Sve u svemu, veoma loša situacija što se tiče KS. Izgleda da ćemo morati pričekati još dobrano da gledamo derbi kola Vrbanjuša-Željezničar. :)
oko FK Hrida je ispala zavrzlama na relacija predsjenik-upravni odbor-trener. jedni su tvrdili da postoje finansije drug ne. navodno su dobili od opštine 20.000 km što je premalo za ovo takmičenje a dal trener il neko iz uprave kaže da su dobili još love od sponzora da se mogl odogirati do kraja ali presdjnik nije dao jer on tvrdi da nema para. šta je na kraju bilo to da su zvanično istupili zbog finansija
Eborg

#156 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by Eborg »

Kakva je situacija sa Vrbanjušom i Vratnikom?

Najveća misterija mi je sarajevska Bosna. Mogli su preko univerziteta strašne stvari napraviti, ovako ništa.
Op3r4t0r

#157 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by Op3r4t0r »

Naletih na ovu temu pa reko da upitam nesto jer me bas zanima pa ako neko zna nek odgovori :). Da li i u ovim nasim nabrojanim nizim ligama igracima fudbal predstavlja prvi posao ili su to pak ljudi koji odlaze na neke svoje poslove a onda u slobodnom vremenu treniraju i igraju kao neka vrsta dodatnog posla?

Nisam nikad bio na utakmici recimo neke kantonalne lige i nekako ne mogu zamisliti da takvi klubovi imaju dovoljno financija da igracima daju ako nista drugo onda neku prosjecnu bosansku platu ili se varam?

Mogu nekako zamisliti da pored premier lige mozda igraci iz prve lige mogu zivjeti od fudbala ali kako se financiraju ostali?
AmirBaa

#158 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by AmirBaa »

Op3r4t0r wrote:Naletih na ovu temu pa reko da upitam nesto jer me bas zanima pa ako neko zna nek odgovori :). Da li i u ovim nasim nabrojanim nizim ligama igracima fudbal predstavlja prvi posao ili su to pak ljudi koji odlaze na neke svoje poslove a onda u slobodnom vremenu treniraju i igraju kao neka vrsta dodatnog posla?

Nisam nikad bio na utakmici recimo neke kantonalne lige i nekako ne mogu zamisliti da takvi klubovi imaju dovoljno financija da igracima daju ako nista drugo onda neku prosjecnu bosansku platu ili se varam?

Mogu nekako zamisliti da pored premier lige mozda igraci iz prve lige mogu zivjeti od fudbala ali kako se financiraju ostali?
Dobiju cvaju ili petobu po utakmici, barem kantonalne :D a nekad i nista :D
FIDELCA

#159 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by FIDELCA »

Uh dobra je i cvaja po utakmici :-D
Eborg

#160 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by Eborg »

Op3r4t0r wrote:Naletih na ovu temu pa reko da upitam nesto jer me bas zanima pa ako neko zna nek odgovori :). Da li i u ovim nasim nabrojanim nizim ligama igracima fudbal predstavlja prvi posao ili su to pak ljudi koji odlaze na neke svoje poslove a onda u slobodnom vremenu treniraju i igraju kao neka vrsta dodatnog posla?

Premijer liga (I) - profesionalna, mada ima i igrača sa amaterskim ugovorima
Prva liga FBiH i Prva liga RS (II) - profesionalna sa više igrača amatera
Druga liga FBiH i Druga liga RS (III) - uglavnom amaterska sa ponekim profesionalcem
Kantonalna liga (IV) - isključivo amaterska, profesionalizam nije dozvoljen

Dakle, od ovih amatera u kantonalnoj ligi poneki dobije 20-50 KM po utakmici kao neki džeparac i to je to. Većina niželigaških klubova koristi lokalce a ako dovode igrače sa strane zapošljavaju ih u firmama sponzora (rudnik, prodavnica, kafić, auto-servis i sl.). Npr. nerijetko se dešava da igrači prekinu karijeru jer dobiju posao u drugom gradu i sl.
FMDzem

#161 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by FMDzem »

S obzirom da su to sve, mogu slobodno reći, gotovo amaterski klubovi, i s obzirom na situaciju u BH fudbalu koja je do svega toga dovela, potreba za dodatnim poslom je neminovna.
Igrači koji nastupaju u entitetskim kubovima se mogu pohvaliti nekoj predanosti i treninzima, dok niželigaši već to rade kao hobi, iz neke zabave, druženja ili kao neki ekstra dodatni honorar.
Uglavnom su to novčane naknade od 20-50 KM kao pobjeda domaćina, do 50-70 kao gostujuća pobjeda.
I za kraj, svi oni imaju život i pored fudbala, studiraju, porodica, posao...
Eborg

#162 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by Eborg »

Ma to nije i lose. Bez jakog amaterskog fudbala nema ni jakog profesionalizma. Mi recimo imamo relativno dobre uslove za to ali ne bas i mentalitet. U SAD-u ili Njemackoj je sasvim normalno da kolege s posla imaju svoj klub i igraju u 10. ili 11. ligi.

Ja sam svojim terminasima predlagao da osnujemo svoj fudbalski klub (veliki, "pravi" fudbal) i rekreativno igramo kantonalnu ligu. Zadnji na tabeli - zadnji, sta fali, ionako smo rekreativci. Za jednu sezonu treba budzet od oko 10.000 KM (oprema, kotizacija, putovanja) sto je smijesna cifra za nekih 15-tak igraca i 1-2 sponzora. To ionako ode na termine i taxi tokom godine dana.
FMDzem

#163 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by FMDzem »

I ja sam čak jednom predlagao svojoj raji da osnujemo nešto slično. Čak i ime skontasmo, Rekreativo, jel' da budemo u fazonu :D
Za pare, dres trenerka bi mogo' svako za sebe pojedinačno, svakako ćeš nekad morati kupiti sebi neku trenerku, neku majicu za termina, a ovako opet budeš u fazonu. Za prevoz bi se isto tako mogli skontati, za početak i igramo tu, lokalno. Kotizaciju bi refundirali kroz jednog/dva sponzora/reklame.
Jedini problem nam je predstavljao prostor koji moraš također da registruješ, fax, skener/printer i ostala oprema, a od nje i ne bi smo imali neke previše koristi..
Eborg

#164 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by Eborg »

Ma kantonalni savezi izlaze u susret, moze se na njihove prostorije registrovati. A moze i na stadion koji ce se iznajmljivati od opcine ili lokalnog kluba.
Kinaski

#165 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by Kinaski »

Dobro zvuci, ali ne znam gdje bi nasli terene gdje bi igrali. I to bi se moralo placati klubovima koji imaju terene. Tipa pomocni na kosevu ili na grbavici
Eborg

#166 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by Eborg »

Pa da, ne znam ima li npr. Dobrinja svoj stadion ili kakva je situacija na Ilidzi, Vogosca ima stadion takodjer.

Je li svi ovi sarajevski nizeligasi igraju na pomocnim stadionima Koseva i Grbavice ili imaju neke druge terene?

U Zenici na Kamberovica polju igra 5 klubova - Celik (omladinci), Rudar (seniori i omladinci), Tempo Sport (omladinci), Fortuna (omladinci), ZFK Celik (seniorke i omladinke) plus ragbijasi i atleticari. Dakle stadion je pun non-stop.
supercali

#167 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by supercali »

pa nek forum dobije svoj klub u kantonalnoj ligi :D
ima li bi cak i navijace i navijacice :D
Eborg

#168 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by Eborg »

Razgulili bi nas forumasi, izvlacili bi slike sa Twittera i Facebooka, a nema ni tog trenera koji bi izdrzao pritisak. :D
Ajatolah_

#169 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by Ajatolah_ »

Zamisli skandala da nekog uslikaju s cigarom. :mrgreen: Stvori se klanovi u svlačionici, tipa momci sa podforuma Lj&S. :D
supercali

#170 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by supercali »

al imas potencijalni broj igraca veci nego barcelona sa svim uzrastima zajedno sa la masijom
Eborg

#171 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by Eborg »

I svi su Dzeki probacivali kroz noge al' mrsko im bilo trenirat'. :D
supercali

#172 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by supercali »

posto znam dzeku licno od kad je bio mali znam sigurno da je bilo onih koji su mu probacivali kroz noge i koji su bili daleko talentovaniji
e sad zasto oni nisu uspijeli a dzeko jeste je druga prica
FMDzem

#173 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by FMDzem »

Koliko znam Dobrinja ima svoj "stadion" koji nije funkcionalan za ligaške utakmice, a to je onaj stadion, cesta pravo od kružnog, pored Imzita se prođe. Prostorije su im u onom podrumu kod slastičarne Kup.
Dok sam ja "ganjo loptu" moj klub je igrao na terenu FK Butmir, sad, da li ga je plaćao ili je bilo na prijateljskoj osnovi, ne znam, poodavno je to bilo.
Isto tako, dobar stadion je bio i od Šampiona u Osijeku čini mi se, a definitivno najzanimljiviji onaj od Bisera u Bojniku.
Hahahha, hajde, na hajr, možda se i skonta kakav novi, budući Premijer ligaš. :D
Kinaski

#174 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by Kinaski »

Taj stadion u Bojniku je uzeo Olimpic/Novi Grad i sad izgleda puno bolje. Zatrpali su rupu i izdigli stadion na normalnu nadmorsku visinu :D
Pa nek neko provjeri koliko bi kostao pomocni stadion kosevo da se iznajmi za 90 minuta, ali ima jos tu troskova moraju se platiti sudije, pa kotizacija za igranje. Morali bi mi sponzora naci kakvog lol

P.S. + jos sto se placaju kartoni savezuu.... auuu losee
El_comadante

#175 Re: Niže lige bh. fudbala

Post by El_comadante »

klubovi iz grada Sarajevo igraju na pomočnom Koševo ili Grbavica, znaći niko nema svoj stadion, osim SAŠK Napredka jer i oni prpadaju gradu, tako klubovi Dobrinja, Vratnik, Hrid itd nemaju svoje stadione. ovi iz ostatka imaju svoj stadion kao npr. Butmir, Famos, Igman (I), Ilijaš itd. najžalivije što recimo Dobrinja i Hrid mogu napraviti igralište barem za kantonalne lige ali nemaju para, a može se malo prekopati oko onog brda Mojmila ili recimo Hrid na Trebeviću bagerom prekopati koliko treba za igralište...
Post Reply