Kupujmo domaće isplati se

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
4m3l

#151 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by 4m3l »

:)
Hajvan

#152 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajvan »

limeni wrote:
Bodkin wrote:Pa realno ja masu domacih ne kupujem jer znam da su vlasnici govna koja daju
minimalac radnicima ili ih prijave na minimalac.
Ne placaju poreze i slicno i onda za 2 god vozi audija i on je uspjesni biznismen.
nek komsiji crkne audi :-)
:lol:
ma ne!
on baš kupuje od komšije...
od suseda već ne. :mrgreen:

Disclaimer:
I the author of the content that can be found here within can assure you, the reader that any of the opinions expressed here are my own and are a result of the way in which my highly disorganized and somewhat disfunctional mind interprets a particular situation and or concept.
senainter

#153 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by senainter »

Ima li iko kompletnu listu BH proizvoda, da predjem totalno na domace : hrana + odjeca..
Unaprijed hvala
OldMayor

#154 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by OldMayor »

kako to wrote:primjer ... litar domaceg lafo prirodnog soka u granapu kosta 5-6 km ... i onda kaze kupuj domace ... maaaaarrrss
Prije nego sto si lupio ovako nesto, trebao si mozda procitati sta je taj domaci prirodni sok.

Pretpostavljam da aludiras na Sok (sok.ba), jer on kosta oko 5 KM litar.

Taj proizvod toliko vrijedi, jer bukvalno u njemu nije nista dodano, znaci nista osim voca. Nema nikakvih dodataka, pa cak ni vode, sladila, aditiva, konzervansa, dakle isključivo samo presovano voće kroz pasterizator. Probaj ti nacijediti litar soka, pa ces vidjeti koliko ce te to doc.

Nihad Imamovic je vlasnik te firme, EIN natural u Rajlovcu su bili. Otidji i uvjeri se u kvalitet. i koriste dosta domaceg voca, cak su podstakli dosta ljudi da posade jabuke itd.

I ne mozes ovaj sok nikako, ali bas nikako porediti sa smecem poput Cappyija, Juicija, La vite i ostalih vrsta zasecerene i aromitizirane vode.

Ali eto to je bosnjo.

Pa bolje ti je kupiti ovaj sok jednom mjesecno nego pit ova pobrojana smeca svaki dan. :run:
RahatHurmašica

#155 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by RahatHurmašica »

OldMayor wrote:
kako to wrote:primjer ... litar domaceg lafo prirodnog soka u granapu kosta 5-6 km ... i onda kaze kupuj domace ... maaaaarrrss
Prije nego sto si lupio ovako nesto, trebao si mozda procitati sta je taj domaci prirodni sok.

Taj proizvod toliko vrijedi, jer bukvalno u njemu nije nista dodano, znaci nista osim voca. Nema nikakvih dodataka, pa cak ni vode, sladila, aditiva, konzervansa, dakle isključivo samo presovano voće kroz pasterizator. Probaj ti nacijediti litar soka, pa ces vidjeti koliko ce te to doc.

Nihad Imamovic je vlasnik te firme, EIN natural u Rajlovcu su bili. Otidji i uvjeri se u kvalitet. i koriste dosta domaceg voca, cak su podstakli dosta ljudi da posade jabuke itd.

I ne mozes ovaj sok nikako, ali bas nikako porediti sa smecem poput Cappyija, Juicija, La vite i ostalih vrsta zasecerene i aromitizirane vode.

Ali eto to je bosnjo.

Pa bolje ti je kupiti ovaj sok jednom mjesecno nego pit ova pobrojana smeca svaki dan. :run:
ma i da je 2KM on bi smislio neki razlog zašto da ga ne kupi. ako ništa na kraju bi bila loša grafika na ambalaži.

mazohizam je to, nema tu lijeka.
raskopusa

#156 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by raskopusa »

OldMayor wrote:

Ali eto to je bosnjo.

nema logike da prironi sok u flasi od 1l. kosta 5 KM :-) mozes li dati dokaz neke validne ustanove da je to 100% prirodni sok. :roll:.
costacurta

#157 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by costacurta »

RahatHurmašica wrote:
ma i da je 2KM on bi smislio neki razlog zašto da ga ne kupi. ako ništa na kraju bi bila loša grafika na ambalaži.

mazohizam je to, nema tu lijeka.

Kad smo kod ovog vizualnog izgleda,
stvarno rijetko koji domaći proizvod se može pohvaliti nekim dobrim dizajnom i estetikom. Nemam pojma kako i zašto, ali gro stvari je upakovano u "jeftinu" i prejednostavno dizajniranu ambalažu. Ne bih da lijepim slike jer će ispasti da antireklamiram, ali naročito je to izraženo kod ovih mljekarskih proizvoda. Hajd da kažemo da nismo nešto maštoviti i kreativni, pa toliko toga dobrog i jako kreativno urađenog se može se naći na i TVu i netu, na policama u trgovinama i samo malo doraditi, ne izmišljati toplu vodu.
Ne bih rekao da je to tako zbog nedostatka financijskih sredstava koja bi trebalo odvojiti i platiti nekome profesionalnom dizajn studiju, već čisto do onog krkanskog razmišljanja postrtnog BH biznismena i "gazde"; "Jebaji ga, ako će ga kupiti k'o da je bitno u čemu je upakovano. Još i za to pare da dajem".
Danguba

#158 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Danguba »

Sve dok ne prijedjemo na domace(ne mora bas sve), razvijat cemo ekonomije drugih zemalja.
touch brain

#159 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by touch brain »

zasto bi ja kupovao npr nasu cokoladu koja nevalja iz sevapa sto je domace ?
ako hoce da kupim neka nadju nekog ko se razumije (u ovom slucaju) u cokolade i neka naprave nesto jestivo..ako ne mogu naci kompetentnu osobu u bih neka odu vani pa neka nadju nekog....najlakse je kukat i igrat na kartu emocija nebi li kupili njihov proizvod
Hajvan

#160 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajvan »

touch brain wrote:zasto bi ja kupovao npr nasu cokoladu koja nevalja iz sevapa sto je domace ?
ako hoce da kupim neka nadju nekog ko se razumije (u ovom slucaju) u cokolade i neka naprave nesto jestivo..ako ne mogu naci kompetentnu osobu u bih neka odu vani pa neka nadju nekog....najlakse je kukat i igrat na kartu emocija nebi li kupili njihov proizvod
Primjer ŠveCke: nemreš kupit Milka čokolade ni za lijeka. Nejma. kapak..
kad već pominješ čokolade :)

niko te ne tjera, care da kupuješ.. kupuj šta hoš i dokle hoš

ups, ovo dokle hoš je malo vjerovatno, odoše pare vani :D
Danguba

#161 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Danguba »

touch brain wrote:zasto bi ja kupovao npr nasu cokoladu koja nevalja iz sevapa sto je domace ?
Ako budemo cekali nasu kvalitetu u rangu svjetskih brendova onda necemo nikada kupiti nista domace.

Nase je nase. Od deset sokova mogu izabrati nesto sto je prihvatljivo. Od deset piva mogu izabrati jednu koja mi pase.

p.s. stavi se u polozaj da ti nesto proizvodis. po tvojoj logici ti nikada i nikome ne bi mogao prodati svoj proizvod. ne bi mogao napraviti milku, heineken, bmw, skaniju, hamilton...
touch brain

#162 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by touch brain »

Danguba wrote: p.s. stavi se u polozaj da ti nesto proizvodis. po tvojoj logici ti nikada i nikome ne bi mogao prodati svoj proizvod. ne bi mogao napraviti milku, heineken, bmw, skaniju, hamilton...

ovo me podsjeti na jednog "genijalca", koji je tamo 1800 i neke u trenutku svoje genijalnosti rekao da bi trebalo zatvoriti ured za patente jer je sve vec otkriveno i vise se nista ne moze izumiti :-)

svijet je globalno selo i trzista ne poznaju granice..ako zelis da proizvodis neki proizvod i da budes uspjesan onda moras biti spreman da se takmicis sa velikim igracima a to mozes ako kupcu ponudis bolji ili jednako dobar proizvod..svi veliki globalni igraci su bili nekada mali ali su isplivali zbog kvalitetae....zar mislis da bi rolls royce postao to sto jeste da je imao kvalitetu dacia-e
suma sumarum je da se akcija kupujmo domace moze primjeniti i realizirati samo ako nasi proizvodi ispunjavaju globalne norme kvalitete...sve ostalo je mlacenje prazne slame
Danguba

#163 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Danguba »

touch brain wrote:
Danguba wrote: p.s. stavi se u polozaj da ti nesto proizvodis. po tvojoj logici ti nikada i nikome ne bi mogao prodati svoj proizvod. ne bi mogao napraviti milku, heineken, bmw, skaniju, hamilton...

ovo me podsjeti na jednog "genijalca", koji je tamo 1800 i neke u trenutku svoje genijalnosti rekao da bi trebalo zatvoriti ured za patente jer je sve vec otkriveno i vise se nista ne moze izumiti :-)

svijet je globalno selo i trzista ne poznaju granice..ako zelis da proizvodis neki proizvod i da budes uspjesan onda moras biti spreman da se takmicis sa velikim igracima a to mozes ako kupcu ponudis bolji ili jednako dobar proizvod..svi veliki globalni igraci su bili nekada mali ali su isplivali zbog kvalitetae....zar mislis da bi rolls royce postao to sto jeste da je imao kvalitetu dacia-e
suma sumarum je da se akcija kupujmo domace moze primjeniti i realizirati samo ako nasi proizvodi ispunjavaju globalne norme kvalitete...sve ostalo je mlacenje prazne slame
Opet ti dodje na isto. :-)
Ti proizvodi su desetine godina (da ne kazem svjetlosnu godinu) od nas. Za naseg zivota tu trku mozes zaboraviti.
Prije 20 god. mi nismo imali nista. Dizemo se ko feniks i ti spominjes trku sa brendovima. To je jedna masinerija sa kojom mi nemamo nikakvih sansi.
Mi treba da se baziramo na domacu ''zdravu'' ishranu(ako govorimo o hrani). Oni su sve ovo prosli i zalutali u genetski modifikovanu prehranu, zagadili zemljiste i sada bi rado iz svega toga izasli ali tesko. Njima treba 30-50 god. samo da zemlju ociste.
touch brain

#164 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by touch brain »

Danguba wrote:
Opet ti dodje na isto. :-)
Ti proizvodi su desetine godina (da ne kazem svjetlosnu godinu) od nas. Za naseg zivota tu trku mozes zaboraviti.
Prije 20 god. mi nismo imali nista. Dizemo se ko feniks i ti spominjes trku sa brendovima. To je jedna masinerija sa kojom mi nemamo nikakvih sansi.
Mi treba da se baziramo na domacu ''zdravu'' ishranu(ako govorimo o hrani). Oni su sve ovo prosli i zalutali u genetski modifikovanu prehranu, zagadili zemljiste i sada bi rado iz svega toga izasli ali tesko. Njima treba 30-50 god. samo da zemlju ociste.
pa mozemo zaboraviti sve dok proizvodjaci ne skontaju da se moraju potruditi oko kvalitete i brendiranja jer je to jedini nacin da se izbore za svoje mjesto u trzisnoj utakmnici..

evo za primjer kafa:ja sam neki dan probao djezva kafu(ili kako se vec zove) i to je horor...u toj smjesi nema cega nema a nazalost najmanje ima kafe....ovako ide nasa logika :
ako iskesiram puno para i kupim kafu vrhunske kvalitete zaradicu zaradicu 10 % ali jebes ti to..bolje stavit malo kafe (naravno ž kvalitete ili jos bolje otpatke kafe od velikih proizvodjaca),malo jecma i na prodaji zaraditi 60-70% posto..jos ako nadjem debile koji ce raditi za minimalac onda cu na brzaka okrenuti par miliona , kupiti bmw-a itd .. ukratko, svima u selu dati do znanja da se ima ..naravno,kad propadnu krivci se nalaze u proizvodjacima iz vana .. ne shvacaju da nije kriv ni dukat ni dorina,milka,nutela vec njihova pohlepa koja je ugusila kvalitetu i unistila i najmanju zelju kupca da kupi iaj proizvod..sami su krivi
Hajvan

#165 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajvan »

touch brain

#166 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by touch brain »

:thumbup:
upravo o ovom govorim:
ljudi uzeli belgiski recept,napravili lijep dizajn,finu web stranicu i sigurno ce usjeti..to samo dokazuje moju tezu da se moze konkurisati stranim proizvodjacima samo ako se hoce..na zalost rijetki su takvi primjeri
Država

#167 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Država »

Danguba wrote:Sve dok ne prijedjemo na domace(ne mora bas sve), razvijat cemo ekonomije drugih zemalja.
MOSALJOZE

#168 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by MOSALJOZE »

Država wrote:
Danguba wrote:Sve dok ne prijedjemo na domace(ne mora bas sve), razvijat cemo ekonomije drugih zemalja.
:thumbup: Slažem se upotpunosti.Mi samo kad bi malo obratili pažnju na ono što kupujemo tipa daj mi vodu ona ti ponudi Janu i ti uzmeš,a imaš naše vode razne.Ono što meni posebno smeta jesu cigare.Ne treba ni pričati kolika je cijena,a barem 100 000 ljudi puši konkretno cigare uvezene iz Hrvatske.I gdje tu logika?
Država

#169 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Država »

MOSALJOZE wrote:
Država wrote:
:thumbup: Slažem se upotpunosti.Mi samo kad bi malo obratili pažnju na ono što kupujemo tipa daj mi vodu ona ti ponudi Janu i ti uzmeš,a imaš naše vode razne.Ono što meni posebno smeta jesu cigare.Ne treba ni pričati kolika je cijena,a barem 100 000 ljudi puši konkretno cigare uvezene iz Hrvatske.I gdje tu logika?
Mene najviše ispizdi kad vidim da neko kupuje 'perfex' toaletni papir i papirne ručnike. Pa majka mu stara, 'perfex' me bombardovao četiri godine...

:-)
Objektivni navijac

#170 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Objektivni navijac »

Država wrote:
MOSALJOZE wrote:
Država wrote:
Mene najviše ispizdi kad vidim da neko kupuje 'perfex' toaletni papir i papirne ručnike. Pa majka mu stara, 'perfex' me bombardovao četiri godine...

:-)
Posto ja nemam pojma sta je 'perfex' :-) Iz ovoga odgovora zakljucujem da je to neka vrsta aviona bombardera :D :D Nesto kao B 52 :D
Naravno da se moze sve podjoniti i praviti kamara dobrih prehrambenih proizvoda,to je sve zastarjela tehnologija ionako. Necemo praviti BMW nego cokoladu i mlijeko :D Samo za to se treba orijentisati na proizvodnju ,na rad . Drzava se treba orijentisati na to,stvoriti mogucnosti poduzetnicima i favorizirati taj oblik privrede. Dok smo mi sada orijentisani iskljucivo na 'trgovinu' . Trgovina,eufemizam za sitnu kupoprodaju i sverc a politicari uzimaju tak u svemu tome i gledaju kako zemlja klizi u qurac.
Nista domace ne kupujem sto nije kvalitetno i jeftino. Sto se tice hrane : Samo Slovenija :D :D
madridist

#171 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by madridist »

Megle od domaćih mliječnih proizvodjača itekako,od mesa Bajra sa mesnicama sokovi ne gledam samo nek nisu oni džabni ,pivo tuzlansko i toliko što se tiče mene i šopinga
OldMayor

#172 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by OldMayor »

raskopusa wrote:nema logike da prironi sok u flasi od 1l. kosta 5 KM :-) mozes li dati dokaz neke validne ustanove da je to 100% prirodni sok. :roll:.
Vidi, ja nisam njihov PR i nemam ti ja sta dokazivati. Ali evo, bicu malo, pa ajd da ti razbijem tu tvoju logiku.

Ajd ti nacijedi 1l cistog soka, znaci nemoj dodavati vodu, nista. Isjeci ga za 5 KM, evo reci gdje cu doci i pljuni me posred cela. Pa ja cetiri narandze isjedim, narandze znaci koje su pune soka i jeva casu uspijem napunit.

Pa sta hocete jbt. Hocete kvalitet, hocete dizajn.
Eto, dali vam ljudi kvalitet kakvog nema na nasim policama i relativno ok dizajn. Sad vam skupo.

I siguran sam da je 2 KM, vi bi opet nasli da ga ne kupite. Pa ne morate. Kupi eto 'prirodni sok' la vitu od 1,80 ili juicy od 3,00 KM pa misli da pijes sok. Ustvari pijes vodu, secer, aditive i eventualno 20-30% ne voca, nego koncetrata voca - ako je to tebi prirodni sok, onda jebiga.

Ali bosnji je dovoljno da je njemu susjed nacrto drvo i napiso prirodni, stavio jeftinu cijenu i to je to. Mora da je to prirodni, ovaj nas nije, ovi nasi hoce da me zajebu.

Otidji eto u Rajlovac i vidi kako i sta ljudi rade. Ja ti pouzdano govorim da prirodnijeg soka neces popit. I ne pijem ga ni ja svaki dan, ali ponekad uzmem popijem casu.

I probaj, ako nisi, a vjerovatno nisi dok pises tako. Probaj pa ces vidjeti nevjerovatnu razliku.
OldMayor

#173 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by OldMayor »

Država wrote:
Upravo tako :thumbup:

Ali dosta nasih ljudi ovo ne shvata ozbiljno.

Putovao sam dosta i ljudi bi se iznenadili da vani stranci u rijetkim situacijama kupuju strane proizvode. Nece ti svedjanin uzet strano pa makar bilo duplo jeftinije. Nece, mozes mu stavit dizajn kakav hoces, napisat sta hoces.

Milke nije bilo ni u Svedskoj ni Finskoj. Nisu oni zabranili uvoz, nego su ako se ne varam nasli im sta ja znam da imaju previse secera, ovo ono, pa se ti jebi i pravi za nas posebne ako ti se isplati. I tek nedavno ja mislmi da je Milka pocela izvozit tamo.

Tako se stiti domaca privreda. Kupite nekad i nesto domace pa i neka je skuplje, bar jednu stvar uzmite, neka to svi urade i eto miliona u nasu privredu.

Jer necemo stvarati nova radna mjesta kupovanjem strane vode, sokova, hrane itd.
insomnia78

#174 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by insomnia78 »

Hajd odvadi malo svega ti

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
OldMayor

#175 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by OldMayor »

insomnia78 wrote:Hajd odvadi malo svega ti

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Ako nemas sta pametno da napises, nemoj ni pisati.

:roll:
Post Reply