Formiranje tih jedinica bi (s pravom) bilo protumaceno kao dalja etnoteritorijalizacija, a to bi samo stvorilo jos vece probleme. Mi se trebamo drzati sto dalje od tih rjesenja koja vezu prava pojedinih naroda za pojedini komad teritorije jer da je moguc dogovor oko toga sta je cije, ovo bi sve davno bilo rijeseno.Canton wrote:Ukinuti kantone a njihove nadleznosti podijeliti nesto na opcine i gradove(osnovno i srednje obrazovanje, sumarstvo itd) a nesto na federaciju (kantonalni sud, policija itd)....
Formirati 2 izborne jedinice u federaciji jednu bi cinile opstine sa bosnjackom vecinom a drugu opcine sa hrvatskom i srpskom vecinom.
Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
- Skijaš
#151 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
- Mister Yes
#152 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Onda si imao pogrešno shvatanje. Da si u školi učio umjesto što si ganjao cure onda bi znao da je Jugoslavija federacija sastavljena od 6 republika. Čak se tako i zvala. Socijalistička FEDERATIVNA republika Jugoslavija. Do tebe je stvarno.bivsi_bosanac wrote: Eh vidis u ovome i jeste problem. Za srbe domovina je bila Jugoslavija i nije bila rezervna ni na koji nacin. Mislim da je to sad malo glupo da kazemo imaju rezervnu domovinu. Moje svatanje kao klinca je bilo Jugosloven prvo, bosanac drugo a negdje na trecem mjestu ko su moji i koje je moje porijeklo.
Nema to veze sa Bošnjacima i ne Bošnjacima. Imaju samo oni koji navijaju za svoju reprezentaciju i oni koji navijaju za susjedne zemlje. Ovi što navijaju za svoju reprezentaciju imaju pravo da svojataju Bosnu jer je to njihova zemlja. U njoj ima mjesta i za Srbe i za Hrvate i za sve one koji navijaju za reprezentaciju svoje zemlje.bivsi_bosanac wrote:Eh sad kako moze jedan bosnjak reci jednom hrvatskom ili srpskom sugradjaninu koji ima isto tako duboke korijene u BiH kao i ovi ostali da imas rezervnu domovinu.
Pa to je na neki nacin svojatanje Bosne. Kako ja mogu kao "non" Bosnjak da budem bosanac i da volim bosnu kad eto sad muslimani tj novo peceni Bosnjaci imaju neki veci i autenticni pristup bosni i pravo nad bosnom zato sto eto imam rezervnu domovinu.
Vole Srbi u srpskoj bosnu isto kao ostali svoj domovinu samo nevole ovu novo nastalu Bosnu jer implicitno za njih tu nema mjesta. Jer novo peceni bosnjaci malte ne prave sad od Bosne nacjonalnu drzavu u kojoj su Srbi uljezi.
Gluposti. BiH je bila međunarodno priznata i JNA je bila vojska susjedne zemlje. To što vi nastavljate kontra svjetski priznate istorije i uopšte kontra svijeta je vaš problem i vaše prokletstvo.bivsi_bosanac wrote:U ovome se vrti cjela prica - Rat je Rat i sto ameri kazu "All is fair in love and war", bukvalno prevedeno u ratu i ljubavi sve ide. Svi ovde govore o tome kako je JNA napala Sarajevo. A niko negovori o tome kako je srce Jugoslavije otrovano separatizmom. Svi smo voljeli tu jugoslaviju ali niko nije htio da odlozi se od maca i puske nebili mozda sacekao pametnije sagovornike u drugim republikama. Evo da se slozimo da je Milosevic bio kreten prve klasse, i da je tudjman bio nacjonalista naj uze klase, niko mi nemoze reci da se rat u BiH nije mogao sprijeciti.
Pa zar nije glavni zadatak svake vojske da sprijeci secesiju i separatisam u toj drzavi. Kako je to JNA bila AGRESSORSKA. Cuj agressor u sopstvenoj drzavi. To je ono o cemu se prica. Srbi su se borili za svoje i ostvarili teritoriju u kontinuitetu. Jer to fer sto su bili uz njih JNA, jeste, jer srbi su htijeli da ostanu uz Jugoslaviju. Jugoslovenska Narodna Armija je branila Jugoslaviju i one koji su htjeli da ostanu uz nju. Veoma brzo se to ispostavilo da su to samo Srbi, ali boze moj, nije to bio razlog za pocetak rata. Secesija u bukvalno preglasavanje u BiH je proizvelo to.
To je sad kao da pricamo o Agressorskoj Unioskoj vojsci koja je nasrnula na nevine juznjake koji su samo htijeli samo opredeljenje za sebe i slobodu. A gdje je sloboda onoj ostaloj trecini?
-
Canton
#153 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Izborne jedinice ne znace etnoteritorijalizaciju ni de facto ni de jure. To sto bi Vitez, Orasje i Capljina bili jedna izbrona jednica, a Bihac, Sarajevo, Tuzla itd.. druga ne znaci da je ovo prvo hrvatsko a ovo drugo bosnjacko.Skijaš wrote:
Formiranje tih jedinica bi (s pravom) bilo protumaceno kao dalja etnoteritorijalizacija, a to bi samo stvorilo jos vece probleme. Mi se trebamo drzati sto dalje od tih rjesenja koja vezu prava pojedinih naroda za pojedini komad teritorije jer da je moguc dogovor oko toga sta je cije, ovo bi sve davno bilo rijeseno.
-
Canton
#154 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Raspored wrote:Ekonomski kolaps kojem se bližimo nije uzrokovan ustavnom strukturom već lošim vođenjem te iste strukture. Ne košta mnogo 30 ljudi u kantonalnoj skupštini i nekih 9 ministara u vladi već čitav aparat birokrata, savjetnika i službenika koji je godinama izgrađivan oko te strukture. Ukini pozicije savjetnika, smanji državnu službu na svim nivoima za 25-30%, ukini pravo na neograničena putovanja, službene aute 24-7, policijsku pratnju i slična prava i riješio si problem prevelikih izdataka za sve nivoe vlasti.
Neću da ulazim u debatu oko Ustava RBiH vs GFAP Ustava ali moja poenta jeste da krivac za ekonomski kolaps nije ustavni sistem već trošenje iznad mogućnosti i prevelik broj ljudi na budžetu.
- Mister Yes
#155 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Skijaš wrote: Taj su problem stvorili oni u srpskom, odnosno hrvatskom narodu, koji su masi ispirali mozak lazima kako je BiH privremena kategorija, pa su danas neki vise vezani za himnu Hrvatske nego za himnu BiH, ili ih ne interesuje plasman Zmajeva ali bez daha prate sportske reprezentacije Srbije. Nije to doslo iz Sarajeva. Oni se dobrovoljno predstavljaju kao stranci, kao dijaspora Srbije i Hrvatske. A kada neko ukaze na stetnost takvih pojava, pa se poput bosanskih franjevaca cvrsto veze za drzavu Bosnu i Hercegovinu, takve se optuzi za izdajnistvo. Dragan Covic na primjer kaze "U Sarajevu su ostali samo oni Hrvati koji nemaju gdje i koji ništa ne razmišljaju". Umjesto da kaze kako se u glavnom gradu drzave treba braniti interese hrvatskog naroda i hrvatski identitet BiH, on funkcionise na ideji privremenosti BiH. Za ilustraciju ovog o cemu govorim najbolje sluzi sastav fudbalske reprezantacije u kojoj vecinu cine Bosnjaci. Kao da Susic ne bi volio imati na raspolaganju ove nase koji danas igraju za Srbiju i Hrvatsku ?
Da su bili pametni u startu bi se distancirali kao posebni narodi. Bosanski Srbi i bosanski Hrvati. Samo tako bi nekada ako to budu željeli mogli potegnuti «samoopredjeljenje do odcjepljenja». Ovako kao dijaspora Srbije i Hrvatske to nikako ne mogu. Ali što najvažnije ne bi nestajali sa ovih prostora.
Eto ugroženost je eliminisana ako su se toga bojali. Jedni imaju entitet a drugi kantone. Policija je lokalna kao i sudovi. Kultura i obrazovanje također. Raspodjela novca uređena. Nema nikakvog razloga za strah od ugroženosti od strane većine. U takvoj situaciji samo su se trebali okrenuti svojoj zemlji Bosni i Hercegovini. Gajiti ljubav prema istoj i njenim simbolima uključujući i sportske reprezentacije. I opstanak u BiH bi im bio zagarantovan. Ovako rade najveću moguću glupost i distancirajući se od BiH polako nestaju sa ovih prostora.
Meni je lično jako krivo zbog toga. Volim multietnički šmek moje zemlje koji postoji stotinama godina. Ali šta da se radi. Sami su sebi najveći neprijatelji.
- Mister Yes
#156 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Skijaš wrote:Formiranje tih jedinica bi (s pravom) bilo protumaceno kao dalja etnoteritorijalizacija, a to bi samo stvorilo jos vece probleme. Mi se trebamo drzati sto dalje od tih rjesenja koja vezu prava pojedinih naroda za pojedini komad teritorije jer da je moguc dogovor oko toga sta je cije, ovo bi sve davno bilo rijeseno.Canton wrote:Ukinuti kantone a njihove nadleznosti podijeliti nesto na opcine i gradove(osnovno i srednje obrazovanje, sumarstvo itd) a nesto na federaciju (kantonalni sud, policija itd)....
Formirati 2 izborne jedinice u federaciji jednu bi cinile opstine sa bosnjackom vecinom a drugu opcine sa hrvatskom i srpskom vecinom.
-
AkHolic
#157 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Posve korektno.SFRJ bez Slovenije nije SFRJ.chupacabra wrote:Jugoslavija je nestala onog momenta kada su iz nje izasle Slovenija i Hrvatska.
Umjesto na pitanje SFRJ Alija se trebo fokusirat na postizanje dogovora o BiH što nije učinio.chupacabra wrote:JZaboravljas da su Bosnjaci bili narod koji je najvise zelio i volio tu Jugoslaviju i do zadnjeg momenta cinio sve da ista opstane jer su jedini bili u slaboj poziciji u slucaju belaja. Kad se vidjelo da Slobo i Franjo imaju drugacije planove, nije bilo vise opcija. Ili nezavisna BiH uz zrtve ili vazalstvo u Velikoj Srbiji. Zar su svi zaboravili koliko su Alija i Kiro pokusavali na pregovorima da naprave bar neku konfederaciju samo da ostane Jugoslavija i da ne bude rata. Kada su vidjeli da Franjo i Slobo ne zele nista osim Karadjordjeva, prvi su istupili Slovenci, a sam je Alija rekao tada da ga dusa boli sto nisu ocuvali Jugoslaviju na bilo koji nacin. Uz sva neslaganja koja licno imam sa Alijinom politikom, ovaj potez u nezavisnost je u tom momentu bio jedini ispravan.
-
bivsi_bosanac
#158 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
to je problem od lokalnog do federalnog nivoaCanton wrote:Raspored wrote:Ekonomski kolaps kojem se bližimo nije uzrokovan ustavnom strukturom već lošim vođenjem te iste strukture. Ne košta mnogo 30 ljudi u kantonalnoj skupštini i nekih 9 ministara u vladi već čitav aparat birokrata, savjetnika i službenika koji je godinama izgrađivan oko te strukture. Ukini pozicije savjetnika, smanji državnu službu na svim nivoima za 25-30%, ukini pravo na neograničena putovanja, službene aute 24-7, policijsku pratnju i slična prava i riješio si problem prevelikih izdataka za sve nivoe vlasti.
Neću da ulazim u debatu oko Ustava RBiH vs GFAP Ustava ali moja poenta jeste da krivac za ekonomski kolaps nije ustavni sistem već trošenje iznad mogućnosti i prevelik broj ljudi na budžetu.
- fantom slobode
#159 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Sa jednom razlikom da agresor iz Beograda se osjecao toliko silan i jak da je imao vec gotovo rjesenje ze BiH. Bas kao sto je hladno odbio prijedlog federacije/konfederacije Jugoslavije (odbio ga je samo Milosevic). Plan Gligorov Izetbegovic.AkHolic wrote:Posve korektno.SFRJ bez Slovenije nije SFRJ.chupacabra wrote:Jugoslavija je nestala onog momenta kada su iz nje izasle Slovenija i Hrvatska.
Umjesto na pitanje SFRJ Alija se trebo fokusirat na postizanje dogovora o BiH što nije učinio.chupacabra wrote:JZaboravljas da su Bosnjaci bili narod koji je najvise zelio i volio tu Jugoslaviju i do zadnjeg momenta cinio sve da ista opstane jer su jedini bili u slaboj poziciji u slucaju belaja. Kad se vidjelo da Slobo i Franjo imaju drugacije planove, nije bilo vise opcija. Ili nezavisna BiH uz zrtve ili vazalstvo u Velikoj Srbiji. Zar su svi zaboravili koliko su Alija i Kiro pokusavali na pregovorima da naprave bar neku konfederaciju samo da ostane Jugoslavija i da ne bude rata. Kada su vidjeli da Franjo i Slobo ne zele nista osim Karadjordjeva, prvi su istupili Slovenci, a sam je Alija rekao tada da ga dusa boli sto nisu ocuvali Jugoslaviju na bilo koji nacin. Uz sva neslaganja koja licno imam sa Alijinom politikom, ovaj potez u nezavisnost je u tom momentu bio jedini ispravan.
Naravno da se dogovor unutar BiH mogao napraviti, ali to ne ide, kad nemas s kim da se dogovaras. Drugovi iz SANU, cetnicke JNA, Milosevic i poslusnici (Karadzic i kompany) nisu nimalo paznje poklanjali dogovoru, oni su samo poznavali diktat. Naravno da Alija nije bio savrsen, ali takve stvari mu se ne mogu stavljati na teret.
-
theTruePath
#160 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
30% to ne podrzava, 
- independer
- Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne
#161 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Povrat Ustava RBIH je moguc i na miran nacin sve uz pristanak i Srba i Hrvata. Naravno, ovo se ne moze postici sa uhljupima koji su sada na vlasti i opoziciji. Dok su oni gore mi i nasa voljena Bosna i Hercegovina cemo biti dolje. A pod uhljupima podrazumjevam sve partije sa teritorije Pederacije koje su sad u vlasti ili su bili u vlasti od 90 te pa na ovamo. Jedino sta mi u ovom trenutku mozemo je da zamislimo scenarij kako bi to moglo da se izvede kada bi imali kadar koji bi to mogao izvesti. E sad, zamislimo da imamo jednu takvu ekipu ljudi i sta bi oni trebali uraditi da se taj cilj ostvari? Evo sta ja mislim.
Kao prvo bi se to trebalo definisati kao cilj. Kao sto Srbi imaju za cilj da izvrse secesiju Genocidne i tu su postigli koncenzus tako bi i probosanske snage trebale postici koncenzus po ovom pitanju.
Drugo, Pederacija bi trebalo postati lijepo mjesto za zivljenje tako sto bi vlada Pederacije napravila ambijent za ulaganja (citaj smanjila poreze) i pospjesila razvoj privrede i drustva kao takvog. Povecanje zaposlenosti bi rasteretilo budget Pederacije a pametnom politikom bi se stimulisalo zaposljavanje mladih penzionera . Povecanje zaposlenosti moze pospjesiti migraciju srpskog stanovnistva ka Pederaciji i povecati zelju iseljenih iz nje da se vrate u istu. Istovremeno dati podrsku svim inicijativama kao sto je 1 mart njihovom radu i stimulisati izbjegle Bosnjake da se vrate na svoje. Za sve ovo sto sam naveo je potrebno oko milijardu eura a taj novac bi se vec u trecoj godini mogao vratiti pametnim investiranjem.
Trece, sa hrvatskim strankama probati naci koncenzus o ovim stvarima. One, hrvatske stranke, bi se najzad morale deklarisati na kojoj stolici hoce sjediti, na secesionistickoj ili probosanskoj. Ako je ova druga, onda moraju to jasno i glasno reci i na terenu sprovoditi. Ako to nece ili ne zele, onda se prema njima ophoditi kao sa neprijateljima drzave i opstruirati ih.
Cetvrto, u Genocidnoj biti puno politicki aktivniji, promovisati antifasizam koji nije nepoznat srpskom narodu. Probati naci ljude koji jos uvijek Bosnu smatraju svojom drzavom i sa njima saradjivati. Vrsiti pozitivnu diskriminaciju u odnosu na Srbe i Hrvate sto ce se neke kljucne pozicije davati njima, i ciniti sve sto je u nasoj moci da im pokazemo da se osjecaju u cijeloj BIH da su kod kuce.
Mrsko mi vise tipkat, jer je sve ovo utopija jer u Bosni jedino sto uspijeva je neuspjeh. A ovo sto navedoh je samo izraz mojih zelja. Sanse da se ista od ovoga desi su, po mom skromnom misljenju, jednake nuli.
Kao prvo bi se to trebalo definisati kao cilj. Kao sto Srbi imaju za cilj da izvrse secesiju Genocidne i tu su postigli koncenzus tako bi i probosanske snage trebale postici koncenzus po ovom pitanju.
Drugo, Pederacija bi trebalo postati lijepo mjesto za zivljenje tako sto bi vlada Pederacije napravila ambijent za ulaganja (citaj smanjila poreze) i pospjesila razvoj privrede i drustva kao takvog. Povecanje zaposlenosti bi rasteretilo budget Pederacije a pametnom politikom bi se stimulisalo zaposljavanje mladih penzionera . Povecanje zaposlenosti moze pospjesiti migraciju srpskog stanovnistva ka Pederaciji i povecati zelju iseljenih iz nje da se vrate u istu. Istovremeno dati podrsku svim inicijativama kao sto je 1 mart njihovom radu i stimulisati izbjegle Bosnjake da se vrate na svoje. Za sve ovo sto sam naveo je potrebno oko milijardu eura a taj novac bi se vec u trecoj godini mogao vratiti pametnim investiranjem.
Trece, sa hrvatskim strankama probati naci koncenzus o ovim stvarima. One, hrvatske stranke, bi se najzad morale deklarisati na kojoj stolici hoce sjediti, na secesionistickoj ili probosanskoj. Ako je ova druga, onda moraju to jasno i glasno reci i na terenu sprovoditi. Ako to nece ili ne zele, onda se prema njima ophoditi kao sa neprijateljima drzave i opstruirati ih.
Cetvrto, u Genocidnoj biti puno politicki aktivniji, promovisati antifasizam koji nije nepoznat srpskom narodu. Probati naci ljude koji jos uvijek Bosnu smatraju svojom drzavom i sa njima saradjivati. Vrsiti pozitivnu diskriminaciju u odnosu na Srbe i Hrvate sto ce se neke kljucne pozicije davati njima, i ciniti sve sto je u nasoj moci da im pokazemo da se osjecaju u cijeloj BIH da su kod kuce.
Mrsko mi vise tipkat, jer je sve ovo utopija jer u Bosni jedino sto uspijeva je neuspjeh. A ovo sto navedoh je samo izraz mojih zelja. Sanse da se ista od ovoga desi su, po mom skromnom misljenju, jednake nuli.
-
bivsi_bosanac
#162 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
independer wrote: Mrsko mi vise tipkat, jer je sve ovo utopija jer u Bosni jedino sto uspijeva je neuspjeh. A ovo sto navedoh je samo izraz mojih zelja. Sanse da se ista od ovoga desi su, po mom skromnom misljenju, jednake nuli.
mozda treba sa onim sto se moze, insistirati da se korupcija istribi i poboljsat sanse da se to radi jednako da nema nedodirivih.
ako napravis klimu za investiranje onda nema veze da li je to u federaciji ili RS. Bice bolje na oboje strane. Dati ljudima razlog da vole ovu drzavu. Dati im razlog da ulazu i da se vracaju.
Ja sad momentalno nevidim razlog da se vratim, ekonomski nepodnosljivo.
-
AkHolic
#163 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
I da su svi prihvatili platformu Izetbegović - Gligorov,BiH je morala promijeniti svoj ustroj.fantom slobode wrote:Sa jednom razlikom da agresor iz Beograda se osjecao toliko silan i jak da je imao vec gotovo rjesenje ze BiH. Bas kao sto je hladno odbio prijedlog federacije/konfederacije Jugoslavije (odbio ga je samo Milosevic). Plan Gligorov Izetbegovic.AkHolic wrote:Posve korektno.SFRJ bez Slovenije nije SFRJ.chupacabra wrote:Jugoslavija je nestala onog momenta kada su iz nje izasle Slovenija i Hrvatska.
Naravno da se dogovor unutar BiH mogao napraviti, ali to ne ide, kad nemas s kim da se dogovaras. Drugovi iz SANU, cetnicke JNA, Milosevic i poslusnici (Karadzic i kompany) nisu nimalo paznje poklanjali dogovoru, oni su samo poznavali diktat. Naravno da Alija nije bio savrsen, ali takve stvari mu se ne mogu stavljati na teret.
- MuaDib
#164 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Nakon svega mislim da bi najbolje rješenje bilo raspisivanje izbora za ustavotvornu skupštinu, koja bi trebala donjeti novi Ustav BiH u skladu sa principima afirmacije državnosti BiH, reafirmacije ravnopravnosti naroda i mehanizma zaštite interesa svakog naroda, uvažavanja visokih demokratskih standarda, građanskih i ljudskih prava, te uklapanja evropskih standarda u Ustav.
- area51
#165 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Kad si zadnji put bio u BiH ?MuaDib wrote:Nakon svega mislim da bi najbolje rješenje bilo raspisivanje izbora za ustavotvornu skupštinu, koja bi trebala donjeti novi Ustav BiH u skladu sa principima afirmacije državnosti BiH, reafirmacije ravnopravnosti naroda i mehanizma zaštite interesa svakog naroda, uvažavanja visokih demokratskih standarda, građanskih i ljudskih prava, te uklapanja evropskih standarda u Ustav.
-
sredoje
#166 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Slovenci istupili radi Karadjordjeva...AkHolic wrote: Kada su vidjeli da Franjo i Slobo ne zele nista osim Karadjordjeva, prvi su istupili Slovenci,
- area51
#167 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
sredoje wrote:Slovenci istupili radi Karadjordjeva...AkHolic wrote: Kada su vidjeli da Franjo i Slobo ne zele nista osim Karadjordjeva, prvi su istupili Slovenci,![]()
- Jolpaz
#168 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
MIRO LAZOVIĆ U OTVORENOM PISMU NEBOJŠI RADMANOVIĆU: Pričom o odvajanju Republike Srpske svjesno držite u zabludi pripadnike vlastitog naroda
Nedjelja | 05.05.2013.
Ovim izjavama, ističe se u pismu Radmanoviću, koje su sinhronizirane sa izjavama Milorada Dodika, "ponovo oživljavate priču o uništenju Bosne i Hercegovine", piše Lazović u otvorenom pismu Radmanoviću
Predsjednik Foruma parlamentaraca BiH -1990 Miro Lazović uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću u kojem navodi kako je Radmanović u proteklih nekoliko dana dao dva intervjua u kojima ponovo oživljava priču o uslovima i „pravu“ za proglašenje nezavisnosti Republike Srpske.
- Rekli ste između ostalog i ovo, o odvajanju RS-a: „Za sada je međunarodno opredjeljenje da nema prekrajanja. Što jeste dobro. Ali, ne može biti trajno“, a o proglašenju nezavisnosti RS-a: „Moja je lična procjena da to ne treba raditi u ovom momentu, osim ako ne budemo žestoko pritisnuti zahtjevima za centralizaciju, pa da taj čin bude naš odgovor“ - navodi se u pismu.
Ovim izjavama, ističe se u pismu Radmanoviću, koje su sinhronizirane sa izjavama Milorada Dodika, "ponovo oživljavate priču o uništenju Bosne i Hercegovine".
- Znamo da je ta priča prvenstveno namijenjena većinskom stanovništvu na području RS-a, i da to „odvajanje RS-a“ pripadnicima našeg naroda nonšalantno predstavljate kao formalnu proceduru u nekim budućim okolnostima. Takvim stavovima i takvom politikom svjesno držite u zabludi pripadnike vlastitog naroda i kazaljke sata vrtite unazad - navodi se u pismu.
Kao što je poznato, dodaje se, zablude su u bliskoj prošlosti veoma skupo plaćene.
- Zbog te cijene, Vama i predsjedniku vaše stranke Miloradu Dodiku javno postavljamo nekoliko pitanja: znate li da izrečenim stavovima ugrožavate ustavni poredak države BiH; znate li da nikakvim deklaracijama opštine, kantoni i entiteti ne mogu odlučivati o granicama BiH. Znate li koliko građana BiH bi preživjelo pokušaj uništenja Bosne i Hercegovine; znate li da bilo kakav pokušaj odvajanja teritorije RS-a od BiH zapravo vodi samouništenju Republike Srpske. Znate li da princip samoopredjeljenja naroda, koji spominjete u izjavi, nije primjenljiv u BiH jer ne postoji ni jedan dio države koji je vlasništvo samo jednog naroda, bez obzira na administrativni naziv i lokalne procente stanovništva - navodi Lazović u otvorenom pismu Radmanoviću.
- U vezi centralizacije koju spominjete pitamo Vas znate li da je polovina BiH (Republika Srpska) krajnje centralizirana, zašto ste protiv decentralizacije tog dijela BiH; znate li da u Republici Srpskoj pripadnici srpskog naroda kojima je stalo do cijele BiH ne smiju to javno da kažu, a ima ih i u vašoj partiji. Vrijeme će Vam to uskoro pokazati. Koga se plaše i zašto se plaše?
- Znate li da postoji ogroman broj ljudi koji s pažnjom i ozbiljnošću slušaju vaše priče i koji će na svaki način braniti integritet BiH, ukoliko bude doveden u pitanje; znate li da se granice BiH ne mogu promijeniti ni silom, a pogotovo ne dizanjem ruku i kojekakvim deklaracijama. Znate li da priča o mijenjanju granica otežava stvaranje povjerenja među građanima i narodima, iako je to povjerenje ključni uslov za svaku vrstu napretka i za stvaranje istinskog demokratskog društva; znate li zašto je san većine mladih i sposobnih ljudi u RS da odu iz nje. Jeste li svjesni šta ste svojom politikom i propagandom učinili srpskom narodu u zadnjih osam godina, uvodeći ga u siromaštvo i dezorjentaciju u vremenu i prostoru; znate li da je nacionalizam kao temelj politike pao u svim susjednim zemljama - navodi se u pismu.
- Vi veoma dobro znate odgovore na prethodna pitanja, ali molimo Vas da ih podijelite sa onima koje ste vašom politikom doveli u veliku zabludu i stvorili kod velikog broja građana potpuno iracionalan odnos prema vlastitoj državi, odnos koji nikome ne obećava ništa dobro - zaključuje se u pismu koje potpisuje predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović.

Nedjelja | 05.05.2013.
Ovim izjavama, ističe se u pismu Radmanoviću, koje su sinhronizirane sa izjavama Milorada Dodika, "ponovo oživljavate priču o uništenju Bosne i Hercegovine", piše Lazović u otvorenom pismu Radmanoviću
Predsjednik Foruma parlamentaraca BiH -1990 Miro Lazović uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću u kojem navodi kako je Radmanović u proteklih nekoliko dana dao dva intervjua u kojima ponovo oživljava priču o uslovima i „pravu“ za proglašenje nezavisnosti Republike Srpske.
- Rekli ste između ostalog i ovo, o odvajanju RS-a: „Za sada je međunarodno opredjeljenje da nema prekrajanja. Što jeste dobro. Ali, ne može biti trajno“, a o proglašenju nezavisnosti RS-a: „Moja je lična procjena da to ne treba raditi u ovom momentu, osim ako ne budemo žestoko pritisnuti zahtjevima za centralizaciju, pa da taj čin bude naš odgovor“ - navodi se u pismu.
Ovim izjavama, ističe se u pismu Radmanoviću, koje su sinhronizirane sa izjavama Milorada Dodika, "ponovo oživljavate priču o uništenju Bosne i Hercegovine".
- Znamo da je ta priča prvenstveno namijenjena većinskom stanovništvu na području RS-a, i da to „odvajanje RS-a“ pripadnicima našeg naroda nonšalantno predstavljate kao formalnu proceduru u nekim budućim okolnostima. Takvim stavovima i takvom politikom svjesno držite u zabludi pripadnike vlastitog naroda i kazaljke sata vrtite unazad - navodi se u pismu.
Kao što je poznato, dodaje se, zablude su u bliskoj prošlosti veoma skupo plaćene.
- Zbog te cijene, Vama i predsjedniku vaše stranke Miloradu Dodiku javno postavljamo nekoliko pitanja: znate li da izrečenim stavovima ugrožavate ustavni poredak države BiH; znate li da nikakvim deklaracijama opštine, kantoni i entiteti ne mogu odlučivati o granicama BiH. Znate li koliko građana BiH bi preživjelo pokušaj uništenja Bosne i Hercegovine; znate li da bilo kakav pokušaj odvajanja teritorije RS-a od BiH zapravo vodi samouništenju Republike Srpske. Znate li da princip samoopredjeljenja naroda, koji spominjete u izjavi, nije primjenljiv u BiH jer ne postoji ni jedan dio države koji je vlasništvo samo jednog naroda, bez obzira na administrativni naziv i lokalne procente stanovništva - navodi Lazović u otvorenom pismu Radmanoviću.
- U vezi centralizacije koju spominjete pitamo Vas znate li da je polovina BiH (Republika Srpska) krajnje centralizirana, zašto ste protiv decentralizacije tog dijela BiH; znate li da u Republici Srpskoj pripadnici srpskog naroda kojima je stalo do cijele BiH ne smiju to javno da kažu, a ima ih i u vašoj partiji. Vrijeme će Vam to uskoro pokazati. Koga se plaše i zašto se plaše?
- Znate li da postoji ogroman broj ljudi koji s pažnjom i ozbiljnošću slušaju vaše priče i koji će na svaki način braniti integritet BiH, ukoliko bude doveden u pitanje; znate li da se granice BiH ne mogu promijeniti ni silom, a pogotovo ne dizanjem ruku i kojekakvim deklaracijama. Znate li da priča o mijenjanju granica otežava stvaranje povjerenja među građanima i narodima, iako je to povjerenje ključni uslov za svaku vrstu napretka i za stvaranje istinskog demokratskog društva; znate li zašto je san većine mladih i sposobnih ljudi u RS da odu iz nje. Jeste li svjesni šta ste svojom politikom i propagandom učinili srpskom narodu u zadnjih osam godina, uvodeći ga u siromaštvo i dezorjentaciju u vremenu i prostoru; znate li da je nacionalizam kao temelj politike pao u svim susjednim zemljama - navodi se u pismu.
- Vi veoma dobro znate odgovore na prethodna pitanja, ali molimo Vas da ih podijelite sa onima koje ste vašom politikom doveli u veliku zabludu i stvorili kod velikog broja građana potpuno iracionalan odnos prema vlastitoj državi, odnos koji nikome ne obećava ništa dobro - zaključuje se u pismu koje potpisuje predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović.
-
stari grad Visegrad
#169 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Vjerujem da u daytonskom dogovoru ima rupa kad taj vise ne vazi.
-
daddy-kool
#170 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Jolpaz wrote:MIRO LAZOVIĆ U OTVORENOM PISMU NEBOJŠI RADMANOVIĆU: Pričom o odvajanju Republike Srpske svjesno držite u zabludi pripadnike vlastitog naroda
Nedjelja | 05.05.2013.
...
...
![]()
![]()
![]()
Upravo tako, fokus će biti na regionalizaciji/kantonizaciji RS, tzv Dayton 2, evolutivno, nakon čega se očekuje finalni oblik ustroja BiH. Treba raditi na edukaciji, masovnoj psihoterapiji i denacifikaciji u RS posebno, ali i u cijeloj BiH.
-
bivsi_bosanac
#171 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
stari grad Visegrad wrote:Vjerujem da u daytonskom dogovoru ima rupa kad taj vise ne vazi.
kad cujej kako buncas samo mogu da citiram ovu pjesmu
[youtube]http://youtu.be/6B5iFYZO4S4[/youtube]
- Bosnolog
#172 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Kolaps Daytonske MEGA birokratske diskriminatorske etnotorovske monstrum nakaze je privremeno odgoden, do rasprodaje nekoloko preostalih drzavnih firmi, budenje ce biti jako bolno kada MMF i politicke krimomafijaske vladajuce bande isisaju sto je preostalo,...

Upozorenje analitičara: U BiH će biti gore nego u Grčkoj, državno blago ide na prodaju
Vijest da je Međunarodni monetarni fond u ponedjeljak odobrio novu tranšu kredita Bosni i Hercegovini u iznosu od 78 miliona KM dočekana je u Sarajevu s velikom radošću jer je, za sada, očuvana fiskalna stabilnost te države.
Međutim, ekonomski analitičari ozbiljno upozoravaju da je riječ o Pirovoj pobjedi i da će se BiH uskoro naći u ozbiljnim problemima i vjerovatno biti suočena s neophodnošću prodaje preostalog ''porodičnog srebra'', to jeste udjela u elektroprivredama i telekom operaterima.
Da je to tačno potvrđuju i najave direktora Agencije za privatizaciju Federacije BiH (APF) Šuhreta Fazlića da je u planu privatizacija manjinskih paketa BH Telecoma Sarajevo, kao i Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB' iz Mostara. Ali, i Energoinvesta, Sarajevo-osiguranja, Aluminija, te preostalih dijelova državnog kapitala u Bosnalijeku, Energopetrolu... Na ovaj način su potvrđene informacije agencije Anadolija o pripremi skore privatizacije BH Telecoma i dvije elektroprivrede, što je vladajuća većina nedavno najprije odlučno negirala.
Ekonomski analitičar Vanjsko-trgovinske komore (VTK) BiH Igor Gavran upozorava kako je sve što se dešava s MMF-om tragedija BiH.
''Suština svega su problemi koje BiH ima sa svojim neodrživim funkcioniranjem javnih finansija. Umjesto suštinskih promjena, problemi se rješavaju krpljenjem budžetski rupa zaduživanjem. Jedno zadužeivanje slijedi drugo. To vodi u spiralu daljeg zaduživanja što će se kad-tad morati pokriti nekom realnom vrijednošću. Da li će ta realna vrijednost biti privatizacija, prodaja javne imovine, onog malo što je ostalo telekomunikacijama ili energetskom sektoru? Ili će se, pak, napraviti zaokret i javna potrošnja svesti u realne okvire, a privući neka nova sredstva koja neće biti kreditna zaduženja. Međutim, trenutno stanje ne ukazuje na velike promjene, već na nastavak zaduživanja'', kazao je Gavran za agenciju Anadolija.
Nadalje, Gavran je upozorio kako BiH, nažalost, ne prijeti grčki scenario, jer je Grčka punopravna članica Evropske unije (EU) kojoj će nastaviti pomagati cijela EU i međunarodna zajednica.
''Mi smo na margini dešavanja i puno teži scenariji mogu zadesiti BiH u odnosu na Grčku. Sve je veći broj kompanija sa blokiranim računima, jer nisu likvidne. Ekonomska aktivnost je sve sporija, a broj privrednih subjekata sve manji. Sve više kompanija se gasi ili prelazi u sivu ekonomiju. Sve to vodi daljim negativnim pojavama'', ocijenio je on.
Međutim, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić smatra da je nova tranša MMF-a dobro rješenje, jer su to trenutno najjeftinija sredstva koja se mogu dobiti u svijetu.
''To je mnogo povoljnije nego izdavanje bilo kakvih blagajničkih zapisa ili drugih vrijednosnih papira. To je skuplje. A i to je kratkoročno. Mi moramo riješiti neke strukturne probleme ako govorimo o generalnom budžetiranju. Mi moramo riješiti deficit u budžet i da izjednačimo strane bilansa. Ali, imajući u vidu zaduženja koje su imala prethodne vlade, to je sada nemoguće. Iduće godine imamo značajne uplate po međunarodnim kreditima. Ne možemo sebi priuštiti da ne izmirimo te obaveze, jer bi onda došli u poziciji da nigdje ne možemo dobiti sredstva i država bi praktično bankrotirala. To bi bilo još gore'', kazao je Čičić za AA.
Gavran, pak, upozorava da će se prodaja malih paketa elektroprivreda i telekom operatera vršiti isključivo da bi se pokrili budžetski deficiti.
''Nema to stratešku vrijednost. Dakle, ide se ka daljem rasipanju. Ako ćemo jednog dana nalaziti strateškog partnera imat ćemo manju cijenu, jer će postojati i manji udio. Ovakvi prijedlozi privatizacije tek ne vode ničemu do usitnjavanju i umanjivanju vrijednosti onog što imamo. Prijedlog da se sada prodaje 5 ili 10 posto kapitala, to nije koncept već pokušaj pronalaženja bilo kakve vrijednosti u preostalom državnom vlasništvu. Dakle, da se iskrpi novac i baci u megalomanski sistem javne potrošnje'', tvrdi Gavran.
Čičić ne smatra problematičnim privatizaciju javnih dobara. Štaviše, kaže da je apsurdno o tome govoriti jer je javnost generalno protiv privatizacije, što razumije, jer je malo primjera uspješne privatizacije u BiH.
''Ja sam, naravno, za privatizaciju svega što nije od egzistencijalnog značaja'', tvrdi Čičić.
Govoreći o novoj tranši MMF-a, koja se u BiH doživljava kao pobjeda, ugledni profesor ekonomije sa Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru Vjekoslav Domljan je vrlo skeptičan.
''Još jedna ovakva pobjeda i nema nam spasa... Tempo zaduživanja u BiH raste brže nego stopa rasta. U pitanu je opasan trend zaduživanja. Sposobnost otplate je zakržljala. Posebno je opasno što novac od MMF-a ne služi za, kako kažu ekonomisti, početno punjenje 'pumpe' za pokretanje ekonomije. Vlade nemaju programa, pa ne mogu osigurati početno punjenje pumpe na zdrav način. Ova sredstva su u funkciji održavanja potrošnje. Sve je usmjereno na održavanje starog sistema prekomjerne opće i javne potrošnje, koji se iscrpio'', istakao je profesor Domljan, dodajući kako je BiH potreban novi sistem razvoja.
Prema njegovim riječima, novim sredstvima iz MMF-a BiH se još više uvlači u probleme. Pita se šta će biti kada krediti dolaze na otplatu.
''Porodično srebro je zadnja linija odbrane. Još je ostalo da potrošimo ono što su nam očevi ostavili, a što se tiče djece, njih već zadužujemo kreditima koje ne vraćamo. Živimo na račun proteklih i budućih generacija. Nema izgleda da će doći do bilo kakvih promjena. Agonija se produžava. Dakle, preostaje da rasprodamo porodično sredstvo. Situacija je zaista teška a nema nikakve vizije dase takvo stanje promijeni'', zaključio je Domljan.
Inače, MMF je u ponedjeljak pozitivno ocijenio provedbu programa, zaključivanje pregleda i ocjenjeno je da je usvajanje novog jedinstvenog Zakona o povoljnijem penzionisanju u Parlamentu FBiH omogućilo odobravanje novih sredstava.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/anal ... /130507098
- hevi metalac
#173 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Bosnolog, jesi ti ovaj glavati na videu?Bosnolog wrote:Kolaps Daytonske MEGA birokratske diskriminatorske etnotorovske monstrum nakaze je privremeno odgoden, do rasprodaje nekoloko preostalih drzavnih firmi, budenje ce biti jako bolno kada MMF i politicke krimomafijaske vladajuce bande isisaju sto je preostalo,...
- Bosnolog
#174 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
Obicno oni koji u nedostatku protuargumenata kaza "Hamo vidi mu glave" , pretpostavljam da te tangiraju stavovi ovog AntiDaytonca,.hevi metalac wrote:Bosnolog, jesi ti ovaj glavati na videu?Bosnolog wrote:Kolaps Daytonske MEGA birokratske diskriminatorske etnotorovske monstrum nakaze je privremeno odgoden, do rasprodaje nekoloko preostalih drzavnih firmi, budenje ce biti jako bolno kada MMF i politicke krimomafijaske vladajuce bande isisaju sto je preostalo,...
- hevi metalac
#175 Re: Kolaps nepravedne Daytonske BIH je povratak RBiH
U sriduBosnolog wrote:Obicno oni koji u nedostatku protuargumenata kaza "Hamo vidi mu glave" , pretpostavljam da te tangiraju stavovi ovog AntiDaytonca,.hevi metalac wrote:Bosnolog, jesi ti ovaj glavati na videu?Bosnolog wrote:Kolaps Daytonske MEGA birokratske diskriminatorske etnotorovske monstrum nakaze je privremeno odgoden, do rasprodaje nekoloko preostalih drzavnih firmi, budenje ce biti jako bolno kada MMF i politicke krimomafijaske vladajuce bande isisaju sto je preostalo,...
![]()