Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post Reply
luckylaka

#151 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by luckylaka »

Albert Heijn wrote:
luckylaka wrote: U pravu si 8.augusta 1925 rahmet.Alija I.je poceo praviti plan kako sjebati ex Yu i to dogovarao se sa slobom kako mu sjebati drzavu. :-) Ali tema nije Alija nego trg Alije I.u Cazinu(mislim da je sledeci u Buzimu pa Kladusi)
Druže, nije u redu tako pričati bez argumenata. Alija je definitivno učestvovao u razvaljivanju Jugoslavije, a greška tih vlasti je bila što ga nisu duže zatvorili. Na njegovu sreću, spasio ga je Dobrica Ćosić, toliko valjda barem znaš. Ako ne znaš, rado ću ti naći dokumente koji to potvrđuju. Ćosić je tada utjecao da se oslobode "demokratske muslimanske snage", da bi kasnije iskoristio svu Alijinu nesposobnost da napravi to što je napravio.

Ako lažem ja, valjda ne lažu knjige, a one su dostupne i preko Bare, samo se malo treba zaroviti. Ljubav prema Aliji je i meni bila aksiom, dok se nisam malo odmaknuo od emocija i sagledao stvari realnije, prošnjuhao, prokopao, raspitao se, itd. Onda sam shvatio da je njegova dobrota samo u pogledu, a njegova sposobnost ustvari u mafiji koja ga je okružila. Oni su vrlo sposobno sjebali i ono malo države što su napravili.
Alija sa slobom ucestovao u rusenju slobine kuce.Tobejarabi svasta.
Albert Heijn

#152 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by Albert Heijn »

zateznistub wrote:
Albert Heijn wrote:Meni dođe da se ispišem iz države, stid me u istoj zemlji obitavati sa ovolikim nacionalistima.
Koliko je tebi godina?
Preko 30, dovoljno da me PTSP zaobiđe, a da se opet svega dobro sjećam. A koliko je tebi?
Albert Heijn

#153 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by Albert Heijn »

theTruePath wrote:
Albert Heijn wrote:Meni dođe da se ispišem iz države, stid me u istoj zemlji obitavati sa ovolikim nacionalistima.
hajde cao
Prvo ću istjerati vehabije i sve one koji slično misle. Normalni će ipak pobijediti :).
zateznistub

#154 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by zateznistub »

Albert Heijn wrote:
zateznistub wrote:
Koliko je tebi godina?
Preko 30, dovoljno da me PTSP zaobiđe, a da se opet svega dobro sjećam. A koliko je tebi?
Ne sjecas se ti nicega.Generacije koje ne pamte ni vucka ne bi trebalo da baljezgaju o rahmetli Aliji iz cistog razloga sto nisu imali dovoljno godina da realno sagledaju cinjenice i stave ih u kontekst vremena u kojem je Alija bio to sto je bio.
cindrlimindrli

#155 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by cindrlimindrli »

Albert Heijn wrote: Ako lažem ja, valjda ne lažu knjige, a one su dostupne i preko Bare, samo se malo treba zaroviti. Ljubav prema Aliji je i meni bila aksiom, dok se nisam malo odmaknuo od emocija i sagledao stvari realnije, prošnjuhao, prokopao, raspitao se, itd
Pa dobro, a sta si konkretno ti procitao pa ti se kao odjednom sve razbistrilo?
zateznistub

#156 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by zateznistub »

cindrlimindrli wrote:
Albert Heijn wrote: Ako lažem ja, valjda ne lažu knjige, a one su dostupne i preko Bare, samo se malo treba zaroviti. Ljubav prema Aliji je i meni bila aksiom, dok se nisam malo odmaknuo od emocija i sagledao stvari realnije, prošnjuhao, prokopao, raspitao se, itd
Pa dobro, a sta si konkretno ti procitao pa ti se kao odjednom sve razbistrilo?
"Vlak u snijegu"!
Albert Heijn

#157 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by Albert Heijn »

zateznistub wrote: Ne sjecas se ti nicega.Generacije koje ne pamte ni vucka ne bi trebalo da baljezgaju o rahmetli Aliji iz cistog razloga sto nisu imali dovoljno godina da realno sagledaju cinjenice i stave ih u kontekst vremena u kojem je Alija bio to sto je bio.
Ja mislim ipak da generacije koje mahom imaju PTSP ne bi trebalo ni o čemu više da odlučuju, i to će se uskoro i desiti. Ako ga će Ćosić vadio iz zatvora 80ih, jel to nešto govori uopšte? Ili nije tako? Nikako da pobijete ovu činjenicu.
theTruePath

#158 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by theTruePath »

Albert Heijn wrote:
theTruePath wrote:
hajde cao
Prvo ću istjerati vehabije i sve one koji slično misle. Normalni će ipak pobijediti :).
nikoga ti neces istjerati,dajem glavu :D
cindrlimindrli

#159 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by cindrlimindrli »

Albert Heijn wrote: Ja mislim ipak da generacije koje mahom imaju PTSP ne bi trebalo ni o čemu više da odlučuju, i to će se uskoro i desiti
I ja mislim da generacije koje odrastaju na turbo folku ne zavrijedjuju da im se povjere dvije nacrtane ovce na cuvanje,
no to je druga prica. De tu bolan literaturu, sta si citao?
Albert Heijn

#160 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by Albert Heijn »

theTruePath wrote: nikoga ti neces istjerati,dajem glavu :D
Pa daćeš možda i glavu, ko zna :D
Man of steel

#161 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by Man of steel »

Od svih vodećih političkih ličnosti bivše Jugoslavije, Alija Izetbegović je bio jedini koji je želio i težio da se ona sačuva.

Tuđman je želio čistu Hrvatsku i dio Bosne, Sloba je želio veliku Srbiju, Slovenci svoju državicu, kao i Makedonci. Među njima je Alija bio jedini koji je predlagao da se uspostavi konfederacija država i u jednom drugom obliku sačuva Jugoslavija.

Poslušaj, pročitaj i potraži izjave Kučana i Gligorova koji za Aliju govore da je na svim sastancima o sudbini Jugoslavije bio jedini koji se zalagao za njen opstanak.
Albert Heijn

#162 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by Albert Heijn »

cindrlimindrli wrote:
Albert Heijn wrote: Ja mislim ipak da generacije koje mahom imaju PTSP ne bi trebalo ni o čemu više da odlučuju, i to će se uskoro i desiti
I ja mislim da generacije koje odrastaju na turbo folku ne zavrijedjuju da im se povjere dvije nacrtane ovce na cuvanje,
Ja ne odrastam na turbo folku, a vjerovanje da je Alija svetac je upravo turbo folk, tj. gorenje naroda, kako Rambo jednom reče.

Ti bi da ostavimo sve vama koji ste nam sjebali najbolje godine života? E pa neće moći, makar ćete starost iskihati.
Albert Heijn

#163 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by Albert Heijn »

Man of steel wrote:Od svih vodećih političkih ličnosti bivše Jugoslavije, Alija Izetbegović je bio jedini koji je želio i težio da se ona sačuva.

Tuđman je želio čistu Hrvatsku i dio Bosne, Sloba je želio veliku Srbiju, Slovenci svoju državicu, kao i Makedonci. Među njima je Alija bio jedini koji je predlagao da se uspostavi konfederacija država i u jednom drugom obliku sačuva Jugoslavija.

Poslušaj, pročitaj i potraži izjave Kučana i Gligorova koji za Aliju govore da je na svim sastancima o sudbini Jugoslavije bio jedini koji se zalagao za njen opstanak.
Taj isti Gligorov je rekao da jedini Alija nije ni imao nikakvog utjecaja, te da su ga Tuđman i Milošević iskoristili kao pijuna.
cindrlimindrli

#164 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by cindrlimindrli »

Albert Heijn wrote:Ja ne odrastam na turbo folku, a vjerovanje da je Alija svetac je upravo turbo folk, tj. gorenje naroda, kako Rambo jednom reče.

Ti bi da ostavimo sve vama koji ste nam sjebali najbolje godine života? E pa neće moći, makar ćete starost iskihati.
Znaci, nista od strucne literature. U redu, nema problema.
zateznistub

#165 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by zateznistub »

Albert Heijn wrote:
zateznistub wrote: Ne sjecas se ti nicega.Generacije koje ne pamte ni vucka ne bi trebalo da baljezgaju o rahmetli Aliji iz cistog razloga sto nisu imali dovoljno godina da realno sagledaju cinjenice i stave ih u kontekst vremena u kojem je Alija bio to sto je bio.
Ja mislim ipak da generacije koje mahom imaju PTSP ne bi trebalo ni o čemu više da odlučuju, i to će se uskoro i desiti. Ako ga će Ćosić vadio iz zatvora 80ih, jel to nešto govori uopšte? Ili nije tako? Nikako da pobijete ovu činjenicu.
Zahvaljujuci toj generaciji koja, eto mahom, pati od PTSP-a koje by the way i ne znas tacno sta znaci TI i slicni danas imate priliku otvoreno da baljezgate bez imalo postovanja i pijeteta.
Albert Heijn

#166 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by Albert Heijn »

cindrlimindrli wrote:
http://www.camo.ch/sarajevski_proces.htm
Albert Heijn

#167 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by Albert Heijn »

zateznistub wrote:
Albert Heijn wrote:
Zahvaljujuci toj generaciji koja, eto mahom, pati od PTSP-a koje by the way i ne znas tacno sta znaci TI i slicni danas imate priliku otvoreno da baljezgate bez imalo postovanja i pijeteta.
Nemojte nas više braniti, Alije vam...
gereb_stari

#168 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by gereb_stari »

Alija Izetbegovic je bio dobar u datim okolnostima. Za vrijeme Alije je pola Bosnjaka bilo zaludjeno komunizmom. Kad se sjetim da je moja nana kada je JNA napadala Hrvatsku govorila nesto poput:"Dobra je ova nasa JNA." A moj se otac sa njom svadjao.

Koliko je ljudi bilo takvih zaludjeni komunizmom i o tome da ce nas JNA braniti... Alija je bio Islamista. Ali u datim okolnostima mi nismi imali nista bolje. Sama cinjenica da je se nekih 4000 ljudi u BiH 1992. na popisu izjasnilo da su Bosnjaci a 1,8 miliona da su Muslimani nam jasno govori o svijesti Bosanskog covijeka.

Dakle mislim da je Alija svakako velika licnost. On je ucinio sto je mogao u jako teskim okolnostima.
Albert Heijn

#169 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by Albert Heijn »

cindrlimindrli wrote:
Albert Heijn wrote:Ja ne odrastam na turbo folku, a vjerovanje da je Alija svetac je upravo turbo folk, tj. gorenje naroda, kako Rambo jednom reče.

Znaci, nista od strucne literature. U redu, nema problema.
http://www.camo.ch/sarajevski_proces.htm

Ima toga još, ali imam pametnija posla. Zbogom.
theTruePath

#170 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by theTruePath »

Dakle mislim da je Alija svakako velika licnost. On je ucinio sto je mogao u jako teskim okolnostima.

:thumbup:
zateznistub

#171 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by zateznistub »

Albert Heijn wrote: Nemojte nas više braniti, Alije vam...
Takvi kao ti i ne zasluzuju, ali eto spletom nesrentnih okolnosti ostase zivi i u mogucnosti da pisete gluposti bez imalo stida ni srama.
nemoguce vruce

#172 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by nemoguce vruce »

@alberte...
jel ti to nedje iz Holandije laprdas o ratu i ko je koga i kao branio?
Man of steel

#173 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by Man of steel »

Albert Heijn wrote:
Man of steel wrote:Od svih vodećih političkih ličnosti bivše Jugoslavije, Alija Izetbegović je bio jedini koji je želio i težio da se ona sačuva.

Taj isti Gligorov je rekao da jedini Alija nije ni imao nikakvog utjecaja, te da su ga Tuđman i Milošević iskoristili kao pijuna.
A sad nije imao nikakvog uticaja a na prošloj stranici si ga optužio za raspad Jugoslavije.

Prvo se saberi pa dođi da diskutuješ.
Albert Heijn

#174 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by Albert Heijn »

zateznistub wrote:
Albert Heijn wrote: Nemojte nas više braniti, Alije vam...
Takvi kao ti i ne zasluzuju, ali eto spletom nesrentnih okolnosti ostase zivi i u mogucnosti da pisete gluposti bez imalo stida ni srama.
A spletom nesretnih okolnosti se vi koji razvaliste sve, uopšte i rodiste. Nego, jel ga oslobodio Ćosić ili nije, dokle smo stigli?
gereb_stari

#175 Re: Trg Alije Izetbegovica u Cazinu

Post by gereb_stari »

Da je Alija imao mudrosti da pored toga sto je po svaku cijenu zelio nezavisnost BiH, da pored toga podrzava jos i Bosnjacki nacionalizam i sekulrani put Bosnjaka, kao sto je to Attaturk uradio... u tom slucaju bi ja definitivno imao Alijinu sliku na svom zidu.

Ovako mogu samo reci da je bio dobar. Ako mogu birati izmedju Fikreta Abdica, kojekavih komunjara i Srbofila; onda cu definitivno izabrati Aliju iako mu je ideologija SDA totalno promasena ipak je najbolji medju datim.
Post Reply