Prije rata 1992-1995 grad postojala su dva termina koja su se koristila među rajom kada se definisalo Sarajevo. Postojalo je ono što je među rajom bilo "Grad Sarajevo" i ono što je administrativno bilo "Sarajevo".
"Grad Sarajevo" kako se to kod nas shvata - ono tipa "urbano naselje povezano kolektivnim stambenim ili poslovnim objektima" je za mene uvjek bila zajednica:
Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža. Dakle, ovdje koristim pojam "Grad Sarajevo". Iz ovoga su isključeni B. Potok, Bare, isl. ali samo zone indivudalnog stanovanja.
Kada kažem Sarajevo, onda podrazumjevam
Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Vogošća, Ilijaš i naselja koja pripadaju ovim općinama, dakle Hrasnica, Podlugovi, Blažuj, itd. Tačnije, podrazumjevam područje današnjeg Kantona- Dakle isključujem općine koje ulaze u satav RS-a sada - iako je i to besmisleno.
Btw, za druga Fudu koji očigledno nije informisan dobro. U gradu Salzburgu u Austriji sav gradski saobračaj izlazi iz granica Grada i to u svim smjerovima. U blizini Linzu recimo imaš isti slučaj kao i sa Ilidžom, gdje tramvaj vozi čak do Leondinga koji je drugi grad. U Beču recimo, dijelovi gradova/općina Brunn am Gebirge, Vösendorf i Perchtoldsdorf su povezani sa Bečom de facto zgrada uz zgradu, ali nisu dio grada, dok su recimo naselja po Winerwaldu dio grada, a de facto su izolavana od istog. Ovo je samo primjer.
Iako na osnovu gore navedenih fakata i sam podrazumjevam razliku između grada i mjesta, više naginjem ovoj zapadnoeuropskoj varijanti, gdje je grad isključivo određen administrativnim granicama i tako definisan. Eh, da mi nismo malograđani i iskompleksirani kao i inače - pa nam je jedina utjeha prepirka koja je mahala više ili manje grad, to bi možda bili i izvodljivo i sa Sarajevom.