veljaca wrote:madner wrote:
Idemo u korak sa zapadom, placa se obicno iskazuje u bruto iznosu.
Posalji to napismeno Federalnom zavodu za statistiku - pa ces od njih dobiti odgovor ...
Plata - za vecinu - je ono sto dobijes na ruke ili na racun .... a bruto iznos sluzi da me glava zaboli koliko mi se odbija od moje plate .....

Cek, ako ti neko kaze da ima 3500 eura u Njemackoj, da li misli neto ili bruto?

[/quote]
Nismo u Njemackoj ....
tako da ne znam sta misli ....[/quote]
Njemacka
Gdje god neko nesto zaduzuje a pogotovo banke trazi se sigurnost povrata duga.
Banke ako nisi njihov klijent to jest nemas kod njih ziro racun na koji ti mjesecna zarada dolazi traze uvid platnih lista od
najmanje tri mjeseca kao i potvrdu od firme gdje radis da nisi na ogranicenom radnom ugovoru ili pod otkazom.
Ako ti odobre stanbeni kredit onda fino od netto zarade odbiju potrosacku korpu i ako imas dodatnih mjesecnih izdataka
kao sto su osiguranja, troskovi auta..., tako da od preostale sume odredjuju ratu kredita.
Zakonski je uvezato da stim kreditnim ratama banke ne smiju povrijediti eksistencionalno stanje duznika.
Banke uz kredit obavezno pokusaju i osiguranje ( koje je dosta papreno ) za kredit prodati (oni i od osiguranja svoj
procenat imaju).
Mada sam imala jak ulog ciko mi ga pokuso uvaliti ( nije znao da sam krajiskinja

).
Kamate koje banke daju, ako s tobom imaju dobru sigurnost i skoro nikakav rizik po pitanju povratka kredita,mogu se
uz dobru porciju pregovora sniziti (oni od centrale imaju limit do kojeg procenta mogu umanjiti kamatu ).
Ja sam isla u 3 banke. Izlozila moje mogucnosti dala da mi issprintaju njihovu ponudu i tok odplate kredita.
To je besplatna usluga koja pokazuje tok otplate cijelog kredita tako da je vidljivo mjesecno tilgovanje kradita i tok
odplate kamata (dvije vazne opcije).
Kad sam to obavila onda sam se vratila u moju "kucnu banku" kod koje sam tada vec 20 godina ziro racun imala i
s cikom otvorila pregovore (uz kritiku da, meni strane banke nude manji kamatni procenat od moje kucne banke).
Htjeo je znati sta mi druge banke nude ..., ali to se naravno (u poslovnom svijetu) ne govori.
Sav taj trud se isplatio. Na kraju sam za 1,8 % umanjenu kamatu dobila.
Pored svih sigurnosti, banke sve do poslednje rate, ostaju suvlasnik objekta.