Stambeni kredit

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
biscanka2

#151 Re: Stambeni kredit

Post by biscanka2 »

JoseMujica wrote:državu sam zamrzio kad mi je uručena prva platna lista :lol: :lol: :lol:
Mom sinu (Njemacka) kao ledik (ne ozenjen) 40% odbitaka od bruto plate - znaci u netto mu na ruke ide 60% posto njegove
zarade.
On jos nikad nije zamrzio ili jebo drzavu. :D
Ima raznih opcija koje moze , na kraju godine kad se pravi godisnja poreska izjednacenost, koristiti kako bi dio preplacenog
poreza dobio nazad a tu moras biti dobar birokrata (njemci su poznati po velikoj birokratiji).
Odbitci u obliku "poreza", bolesnickog osiguranja i ostalo od plate se procentualno rezu- sto znaci sto veca bruto zarada
veci su odbitci.
U svakom slucaju porez je najveca azdaha (zdere da te bog dragi sacuva).
Cak i penzionerima cija pemzija prelazi odredjenu sumu uzima se porez (suma se kroz godisnji obracun uzima). :-? :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#152 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

zforumas

#153 Re: Stambeni kredit

Post by zforumas »

Tomahawk11 wrote:http://avaz.ba/region/srbija/284976/muz ... -sa-parama

PA se ti udaj danas :oops:
Moze, samo ne treba biti kreditno sposobna :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#154 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

zforumas wrote:
Tomahawk11 wrote:http://avaz.ba/region/srbija/284976/muz ... -sa-parama

PA se ti udaj danas :oops:
Moze, samo ne treba biti kreditno sposobna :lol:
Tražim ženu sa E kategorijom :lol: :lol: :oops:
biscanka2

#155 Re: Stambeni kredit

Post by biscanka2 »

veljaca wrote:
madner wrote:
Idemo u korak sa zapadom, placa se obicno iskazuje u bruto iznosu.
Posalji to napismeno Federalnom zavodu za statistiku - pa ces od njih dobiti odgovor ...

Plata - za vecinu - je ono sto dobijes na ruke ili na racun .... a bruto iznos sluzi da me glava zaboli koliko mi se odbija od moje plate ..... :D
Cek, ako ti neko kaze da ima 3500 eura u Njemackoj, da li misli neto ili bruto? :D[/quote]

Nismo u Njemackoj .... :D tako da ne znam sta misli ....[/quote]

Njemacka
Gdje god neko nesto zaduzuje a pogotovo banke trazi se sigurnost povrata duga.
Banke ako nisi njihov klijent to jest nemas kod njih ziro racun na koji ti mjesecna zarada dolazi traze uvid platnih lista od
najmanje tri mjeseca kao i potvrdu od firme gdje radis da nisi na ogranicenom radnom ugovoru ili pod otkazom.
Ako ti odobre stanbeni kredit onda fino od netto zarade odbiju potrosacku korpu i ako imas dodatnih mjesecnih izdataka
kao sto su osiguranja, troskovi auta..., tako da od preostale sume odredjuju ratu kredita.
Zakonski je uvezato da stim kreditnim ratama banke ne smiju povrijediti eksistencionalno stanje duznika.
Banke uz kredit obavezno pokusaju i osiguranje ( koje je dosta papreno ) za kredit prodati (oni i od osiguranja svoj
procenat imaju). :cry:
Mada sam imala jak ulog ciko mi ga pokuso uvaliti ( nije znao da sam krajiskinja :P ).
Kamate koje banke daju, ako s tobom imaju dobru sigurnost i skoro nikakav rizik po pitanju povratka kredita,mogu se
uz dobru porciju pregovora sniziti (oni od centrale imaju limit do kojeg procenta mogu umanjiti kamatu ).
Ja sam isla u 3 banke. Izlozila moje mogucnosti dala da mi issprintaju njihovu ponudu i tok odplate kredita.
To je besplatna usluga koja pokazuje tok otplate cijelog kredita tako da je vidljivo mjesecno tilgovanje kradita i tok
odplate kamata (dvije vazne opcije).
Kad sam to obavila onda sam se vratila u moju "kucnu banku" kod koje sam tada vec 20 godina ziro racun imala i
s cikom otvorila pregovore (uz kritiku da, meni strane banke nude manji kamatni procenat od moje kucne banke).
Htjeo je znati sta mi druge banke nude ..., ali to se naravno (u poslovnom svijetu) ne govori. :wink:
Sav taj trud se isplatio. Na kraju sam za 1,8 % umanjenu kamatu dobila. :-)
Pored svih sigurnosti, banke sve do poslednje rate, ostaju suvlasnik objekta. :)
Sodom1

#156 Re: Stambeni kredit

Post by Sodom1 »

Dite znas li ti jezik :D
foton

#157 Re: Stambeni kredit

Post by foton »

biscanka2 wrote: Njemacka
Gdje god neko nesto zaduzuje a pogotovo banke trazi se sigurnost povrata duga.
Banke ako nisi njihov klijent to jest nemas kod njih ziro racun na koji ti mjesecna zarada dolazi traze uvid platnih lista od
najmanje tri mjeseca kao i potvrdu od firme gdje radis da nisi na ogranicenom radnom ugovoru ili pod otkazom.
Ako ti odobre stanbeni kredit onda fino od netto zarade odbiju potrosacku korpu i ako imas dodatnih mjesecnih izdataka
kao sto su osiguranja, troskovi auta..., tako da od preostale sume odredjuju ratu kredita.
Zakonski je uvezato da stim kreditnim ratama banke ne smiju povrijediti eksistencionalno stanje duznika.
Banke uz kredit obavezno pokusaju i osiguranje ( koje je dosta papreno ) za kredit prodati (oni i od osiguranja svoj
procenat imaju). :cry:
Mada sam imala jak ulog ciko mi ga pokuso uvaliti ( nije znao da sam krajiskinja :P ).
Kamate koje banke daju, ako s tobom imaju dobru sigurnost i skoro nikakav rizik po pitanju povratka kredita,mogu se
uz dobru porciju pregovora sniziti (oni od centrale imaju limit do kojeg procenta mogu umanjiti kamatu ).
Ja sam isla u 3 banke. Izlozila moje mogucnosti dala da mi issprintaju njihovu ponudu i tok odplate kredita.
To je besplatna usluga koja pokazuje tok otplate cijelog kredita tako da je vidljivo mjesecno tilgovanje kradita i tok
odplate kamata (dvije vazne opcije).
Kad sam to obavila onda sam se vratila u moju "kucnu banku" kod koje sam tada vec 20 godina ziro racun imala i
s cikom otvorila pregovore (uz kritiku da, meni strane banke nude manji kamatni procenat od moje kucne banke).
Htjeo je znati sta mi druge banke nude ..., ali to se naravno (u poslovnom svijetu) ne govori. :wink:
Sav taj trud se isplatio. Na kraju sam za 1,8 % umanjenu kamatu dobila. :-)
Pored svih sigurnosti, banke sve do poslednje rate, ostaju suvlasnik objekta. :)
Apsolutno isto tako ide i ovdje u BiH.
mO k3

#158 Re: Stambeni kredit

Post by mO k3 »

512MB wrote:
foton wrote:
gidra wrote:Ma može se i sa bankom sve našteliti. Moj prijatelj je neki dan digao hipotekarni stambeni kredit za stan u Vogošći, i to uzeo puno više kredita nego što vrijedi stan.
Stan platio 59k a uzeo 85k. Uzeo usput za auto i za opremanje i renoviranje a našao čovjeka iz te banke da mu procjeni taj stan što je kupio na iznos koji je uzeo od njih.
Opet, ne vjeruj u sve sto cujes. Banke ne daju 1:1 cak ni za internu procjenu. Ako je procjena 85k, banka ce dati mozda do 60k, narocito ako nema ucesca. Ljudi su zaista levati ako misle da im neko sredi kredit i jos da banke kao ne znaju da interna procjena moze odstupati od stvarne :-) Eto, banke naivne i o svemu odlucuje bas taj covjek kojem ti tusnuo stoju :izet: Ovo kad izneses na forumu, samo siris dezinformacije.

Cesto se moze dogovoriti kredit koji je veci od vrijednosti stana, ali onda idu dodatne mjere osiguranja koje ljudi ne spomenu...
Do neke sume odlucuje jedna osoba, malo vece sume neka druga osoba iznad njega itd. Ako imas dobru vezu naravno da to mozes iskoristit. Kao sto kazes to je nista drugo nego cjenkanje.

I sa svakom bankom se mozes sve dogovoriti, ako banka od tebe ima dugorocno koristi onda je sve mogice. Ja sam prije 4 godine bio pola godine sa porodicom na putovanju, i sa bankom sam dogovorio da tih 6 mjeseci neplacam niti jednu ratu. I sve bilo bez problema, kad smo se vratili nastavili placat rate.
samo si jednu malu stvar presutio u to vrijeme kada nisi vracao racunali su ti kamate :)
foton

#159 Re: Stambeni kredit

Post by foton »

512MB wrote: Zaboravi te odbore, uvjek ima glavni baja koji odlucuje. I na zapadu nije nist drugcije.
Znaci ne mozes prihvatiti da sistem ne zavisi od jedne osobe pa makar i baje :-) :shock: Problem je u percepciji, i sto mnogi misle da bas sve MORA preko stele jer je to jedini nacin da se opravda zasto neko moze a neko ne...
mO k3

#160 Re: Stambeni kredit

Post by mO k3 »

biscanka2 wrote:
JoseMujica wrote:državu sam zamrzio kad mi je uručena prva platna lista :lol: :lol: :lol:
Mom sinu (Njemacka) kao ledik (ne ozenjen) 40% odbitaka od bruto plate - znaci u netto mu na ruke ide 60% posto njegove
zarade.
Ima raznih opcija koje moze , na kraju godine kad se pravi godisnja poreska izjednacenost, koristiti kako bi dio preplacenog
poreza dobio nazad a tu moras biti dobar birokrata (njemci su poznati po velikoj birokratiji).
Odbitci u obliku "poreza", bolesnickog osiguranja i ostalo od plate se procentualno rezu- sto znaci sto veca bruto zarada
veci su odbitci.
Cak i penzionerima cija pemzija prelazi odredjenu sumu uzima se porez (suma se kroz godisnji obracun uzima). :-? :)
@Biscanko pises neistine sto se tice vracanja poreza i birokratije
u Njemckoj moras da polozis racune ako si kupovao neke stvari koje su ti potrebne da bi radio taj posao , evo glup primjer cipele koje koristis na poslu ako si u nekoj firmi , ako npr placas vrtic za djecu to isto mozes da odbijes od poreza , ako vozis vise od 18 km mislim da je granica .... ima jos puno toga , ali ne lijepe oci ti drzava nece vratiti porez
Tomahawk11
Globalni moderator

#161 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

foton wrote:
512MB wrote: Zaboravi te odbore, uvjek ima glavni baja koji odlucuje. I na zapadu nije nist drugcije.
Znaci ne mozes prihvatiti da sistem ne zavisi od jedne osobe pa makar i baje :-) :shock: Problem je u percepciji, i sto mnogi misle da bas sve MORA preko stele jer je to jedini nacin da se opravda zasto neko moze a neko ne...
Finansijske institucije funkcionišu na principu upravnog odbora koji je iznad direktora.
mO k3

#162 Re: Stambeni kredit

Post by mO k3 »

@biscanko procita drugi post kazes umanjili ti kredit za 1,8% jeli to bio stambeni kredit ??
Pa koliko it je banka davala u startu 4% ??
biscanka2

#163 Re: Stambeni kredit

Post by biscanka2 »

mO k3 wrote:
biscanka2 wrote:
zarade.

veci su odbitci.
@Biscanko pises neistine sto se tice vracanja poreza i birokratije
u Njemckoj moras da polozis racune ako si kupovao neke stvari koje su ti potrebne da bi radio taj posao , evo glup primjer cipele koje koristis na poslu ako si u nekoj firmi , ako npr placas vrtic za djecu to isto mozes da odbijes od poreza , ako vozis vise od 18 km mislim da je granica .... ima jos puno toga , ali ne lijepe oci ti drzava nece vratiti porez
:cry: :cry:
Pa to ti sve u ovu recenicu spada ("opcije" da ne bih nabrajala ). :?

Citat
"Ima raznih opcija koje moze , na kraju godine kad se pravi godisnja poreska izjednacenost, koristiti kako bi dio preplacenog

A po pitanju birokratije :roll: pa i sam pricas da treba poloziti racune sto znaci pismeno dokazati sve te izdatke pa lijepo
sve to uz popunjene formulare poreske sluzbe dostaviti poreskoj upravi.
Meni ovo pod birokratiju spada a ti sad kako ho´s. :)
biscanka2

#164 Re: Stambeni kredit

Post by biscanka2 »

mO k3 wrote:@biscanko procita drugi post kazes umanjili ti kredit za 1,8% jeli to bio stambeni kredit ??
Pa koliko it je banka davala u startu 4% ??
Prije dvadesetak godina - 7,8%.
Da, BIO je stambeni .
Tek kad sam sve ocistila mogu reci da sa svog prozora pljuckaram. :wink: :)
512MB

#165 Re: Stambeni kredit

Post by 512MB »

foton wrote:
Nema sta da prihvatim posto znam kako stvari funkcionisu. Uvjek odlucuje baja. Upravni odbor razglaba al na kraju se pita baja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#166 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:
foton wrote:
Nema sta da prihvatim posto znam kako stvari funkcionisu. Uvjek odlucuje baja. Upravni odbor razglaba al na kraju se pita baja.
Koji baja? Onaj negdje u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji? Koliko bh građana može do tog baje?
512MB

#167 Re: Stambeni kredit

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
foton wrote:
Finansijske institucije funkcionišu na principu upravnog odbora koji je iznad direktora.
Da da, mozda u bajkama :lol:

Kolega sa faxa godinama u Sparkasi odgovaran za kredite do 300 Mio, cak i tu se na kraju pita jedna manga a ne odbor kurci palci
512MB

#168 Re: Stambeni kredit

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote:
foton wrote: Znaci ne mozes prihvatiti da sistem ne zavisi od jedne osobe pa makar i baje :-) :shock: Problem je u percepciji, i sto mnogi misle da bas sve MORA preko stele jer je to jedini nacin da se opravda zasto neko moze a neko ne...
Koji baja? Onaj negdje u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji? Koliko bh građana može do tog baje?
U BiH postoji isto baja za kredite, ako ga znas onda je puno toga moguce
Tomahawk11
Globalni moderator

#169 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: Da da, mozda u bajkama :lol:

Kolega sa faxa godinama u Sparkasi odgovaran za kredite do 300 Mio, cak i tu se na kraju pita jedna manga a ne odbor kurci palci
Ja i? Odgovoran za portfolio od 300 miliona. Misli šta hoćeš. Ako ti je kolega rekao da raspolaže svojom voljom sa 300 miliona, onda se pravi važan i baca ti bombe.
Tomahawk11
Globalni moderator

#170 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: U BiH postoji isto baja za kredite, ako ga znas onda je puno toga moguce
Svejedno, sumnjam da smije odobriti kredit koji je mimo propisanog. Može pogurati da bude brže, da dobiješ nešto povoljnije.
Da dobiješ 100 000 za stan koji vrijedi 60 k? Možeš, ali u limburgu.
foton

#171 Re: Stambeni kredit

Post by foton »

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote: U BiH postoji isto baja za kredite, ako ga znas onda je puno toga moguce
Svejedno, sumnjam da smije odobriti kredit koji je mimo propisanog. Može pogurati da bude brže, da dobiješ nešto povoljnije.
Da, jer koji je motiv covjeku da vraca kredit od 84k za koji je kao sigurnost polozio stan od 59k? Ja znam mnoge koji ne bi ni pomislili da vrate prvu ratu. Banka oduzme stan (ok, eto im ga), taj zadrzi auto tj 25k vrijednosti. I?? To je moglo samo u Americi prije sloma.
512MB

#172 Re: Stambeni kredit

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:

Ja i? Odgovoran za portfolio od 300 miliona. Misli šta hoćeš. Ako ti je kolega rekao da raspolaže svojom voljom sa 300 miliona, onda se pravi važan i baca ti bombe.
Ne, on kaze da ako bi glasao drugcije nego glavni baja da bi instant letio iz odbora, kontas.
Tomahawk11
Globalni moderator

#173 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:
Tomahawk11 wrote:

Ne, on kaze da ako bi glasao drugcije nego glavni baja da bi instant letio iz odbora, kontas.
To se podrazumjeva.
Dok god je onaj iznad tebe spreman svojim potpisom potvrditi ono što se radi, ko si ti da se buniš?
Ali, sutra ako bude povuci-potegni, zna se ko odgovara.
mO k3

#174 Re: Stambeni kredit

Post by mO k3 »

Tomahawk11 wrote:
to i ja kazem i opet on je financirao stan sa ca. 150% gdje je totalno apsurdno , mislim koja bi mu to banka dala ?? jedino ako nije ulozio jos nesto sto ima ili su mu roditelji stavili svoj stan koji je otplacen pod hipoteku
512MB

#175 Re: Stambeni kredit

Post by 512MB »

foton wrote:
Tomahawk11 wrote:
Da, jer koji je motiv covjeku da vraca kredit od 84k za koji je kao sigurnost polozio stan od 59k? Ja znam mnoge koji ne bi ni pomislili da vrate prvu ratu. Banka oduzme stan (ok, eto im ga), taj zadrzi auto tj 25k vrijednosti. I?? To je moglo samo u Americi prije sloma.
To je sasvim normalno i svako koga znam da je uzimao kredit za stan/kucu dobijao je od banke dodatno jos 10% od vrjednosti stana, kad kupis stan trebas ga valjda i opremiti. Osim toga trebaju se i troskovi platit, porez, makler, uknjizenje, sta ti vec znam.
Post Reply