Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#151 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by plain vanilla »

iamia wrote:ja sam rekao da ste lijeni.

zivim u BiH godinu dana. znam o cemu pricam.
ondaK si i ti lijen cim si ovdje vec godinu dana :D
iamia

#152 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

salter,

ne kontaju to 'domorodci'.
working i da budes jos poor !? wtf ? kako je to moguce na zapadu ? :skoljka:
uglavnomja

#153 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by uglavnomja »

vanila

:lol: :lol: :lol: :lol:
salter071

#154 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by salter071 »

iamia wrote:salter,

ne kontaju to 'domorodci'.
working i da budes jos poor !? wtf ? kako je to moguce na zapadu ? :skoljka:

Ima nebuloza ovdje i sa jedne, ali i sa druge strane. Razlog je nerazumjevanje ili nedostatak spremnosti da se shvati kako zivot na zapadu hoda. Ljepse je razmisljati o tom zivotu u stilu onih serija Seks i grad, a kada se iznese cinjenica da npr. u Americi nije neobicno na posao otici recimo iz Sarajeva u Mostar (mislim na kilometrazu), da u svakom vecem gradu masa ljudi putuje svaki dan 2 do 3 sata do posla i to samo u jednom smjeru, onda obicno slijede napadi u stilu - lazes itd. Ljudi ne mogu pojmiti te razdaljine.

Europa je nesto drugo, ali ima i ona svoje tabijate. Imam prijatelja koji radi u Njemackoj i danas se sjeca prvog dana kada je otisao na posao. Covjek se spremio i tacno u 8 je bio na vratima firme. Tu ga je sacekao sef i pokazao mu na sat. Objasnio mu je da ako radi od 8 da to ne znaci da se ima pojaviti u firmi u 8, nego da u 8 bude spreman i vec radi na svojem mjestu.

Dobro, u Bosni privatnici deru koga stignu, ne placaju ljude, ali vecina opet suti i trpi. Lakse je od bijesa spaliti stadion ili traziti od dijaspore da pogura izvana, nego napraviti proteste da se ovi na vlasti natjeraju da rade svoj posao.

Slovenija i Spanija gore zbog nezaposlenosti, a kod nas oni koji ne primaju plate ismijavaju ljude koji se bore da bi radili.

E vidis, ovo bazicno neshvacanje kako zivot vani hoda dovodi do nerazumjevanja i pitanja u naslovu ove teme.
iamia

#155 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

nikakvi protesti u BiH ne mogu vlast promjeniti.
previse je parazita na drzavnim jaslama.
a oni su ti koji i izlaze na izbore.
salter071

#156 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by salter071 »

plain vanilla wrote:
cemu vadjenje rijeci iz konteksta

rasprava je krenula od toga sto je neko rekao da smo mi ovdje lijeni
a ja sam rekla da je sramota da to kaze neko iz dijaspore kad ih je vecina zivjela na socijali

i sad se trebamo sazaliti sto se od socijale moze samo zivotariti?
de ba
plain vanilla ima 57184 komentara za 6 godina ili u prosjeku 26 komentara dnevno, a istovremeno tvrdi da radi dva posla (sunce tudjeg neba itd.)
Osim ako ti postavljanje komentara ovdje nisu ta dva posla, postavlja se pitanje kako stignes napraviti jutranju kafu/kahvu/kavu, a da ne govorimo o bilo kakvom korisnom radu.
Eti ti razloga zasto ljude smatraju lijenim i da nece da se pomaknu ni radi sebe, a daje i odgovor na pitanje zasto ti odluci ostati pod suncem svojeg neba. Puno je lakse postavljati komentare i "skajpati" sa familijom i prijateljima vani dokazujuci kako "nikome nije tesko kao nama u Bosni", jer "nama je najteze".
Lakse je njima na socijali prezivljavati nego tebi ostavljati 26 komentara dnevno, sve to radeci dva posla.
Sto bi nekadasni Nadrealisti rekli: "s'o ne mogu suplje..."
salter071

#157 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by salter071 »

iamia wrote:nikakvi protesti u BiH ne mogu vlast promjeniti.
Koliko se meni cini, takvi (na drzavnim jaslama) i ostavljaju najvise komentara. Zato ti za svaki papir treba po cijela mala vjecnost.
Hodidid

#158 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Hodidid »

iamia wrote:Ja samo mogu reci iz iskustva o životu dijaspori. Ono sto sam očima vidio.
80% žive kao fukare. Znaci, ispod prosjeka prosjecnog građanina te dotične države.
19 % dijaspore je uhvatilo taj neki prosjek. Ali su to postigli totalnim glorificiranjem te strane sredine. Uvukli se u paksu tim novim gazdama da se boje reci ko su i odakle su. Dodju ovdje da pljuju i iskreno mrze sve sto je bosansko.

1% su se materijalno i duhovno izdigli iznad svoje dijaporske sredine. Za njih nikakvi zakoni i prosjeci ne važe. Oni su specifični u svakom pogledu.
Tu ubrajam svoju malenkost.
Cuj bogati za tebe ne vaze nikakvi zakoni. Pa hajd prekrsi koji ozbiljniji onda tamo gdje jesi pa nam se javi s tim kako si prosao.
uglavnomja

#159 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by uglavnomja »

Hodidid wrote:
iamia wrote:Ja samo mogu reci iz iskustva o životu dijaspori. Ono sto sam očima vidio.
80% žive kao fukare. Znaci, ispod prosjeka prosjecnog građanina te dotične države.
19 % dijaspore je uhvatilo taj neki prosjek. Ali su to postigli totalnim glorificiranjem te strane sredine. Uvukli se u paksu tim novim gazdama da se boje reci ko su i odakle su. Dodju ovdje da pljuju i iskreno mrze sve sto je bosansko.

1% su se materijalno i duhovno izdigli iznad svoje dijaporske sredine. Za njih nikakvi zakoni i prosjeci ne važe. Oni su specifični u svakom pogledu.
Cuj bogati za tebe ne vaze nikakvi zakoni. Pa hajd prekrsi koji ozbiljniji onda tamo gdje jesi pa nam se javi s tim kako si prosao.
pa vratio se u bosnu :D
iamia

#160 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

Hodidid wrote:

mislio sam na stereotipne zakone.
kakateristike koje oznacavaju jednu grupu ljudi.
jutarnja zvijezda

#161 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by jutarnja zvijezda »

[/color]
iamia wrote:nikakvi protesti u BiH ne mogu vlast promjeniti.
obratila sam malo paznju na tvoje postove,pa sam zakljucila da zaista cesto skaces samom sebi u usta.uz to VRIJEDJAS ogroman broj socijalno ugrozenih ljudi ,kako te nije stid ?

ljudi ovdje zaista "muzu drzavu" :lol: ,dj.doplatak u sa 33 KM,a u kaknju (cuh veceras na "dejana tok sou--7Km).ti si 20 god.bio vani(neko napisa),i sad si se vratio ovamo sa lovom,otvorio privatni biznis i eksploatises ovdasnju sirotinju ,zaposljavajuci ih na crno,a oni naravno pristaju na to ,jer pokusavaju da prezive dan po dan od one crkavice ,koju im ti i slicni tebi daju.zasto nisi otvorio firmu na zapadu?tamo moras ljude ADEKVATNO PLATITI I PRIJAVITI i platiti sve obaveze drzavi,kako za sebe ,tako i za njih.pa si dosao ovamo da se bogatis na racun vlastitog naroda i jos da vrijedjas ovdje na forumu ,sakriven u anonimnosti svoga nika. :x .naravno pod uslovom da ono sto pises o sebi je tacno ,sto takodje treba uzeti s rezervom.ja da sam se spasila od ovog" lijenog,neradnickog naroda" ,budi siguran da se nikada ne bih vratila.ali slatko je cijediti sirotinju ,narocito kada je ponuda u ogromnoj nesrazmjeri sa potraznjom.fuj.zaista ti od srca zelim da te sto prije ulove u tvojim mutnim radnjama i adekvatno kazne.i jos samo nesto .zasto si 20 .god.bio vani i stekao (kako sam kazes --puno),zasto to nisi nakupio ovdje ,kad je tako dobro i kad narod nema za hljeba samo zato sto NECE da radi. :x

izvinjavam se sto se nisam pridrzavala strktno teme ,ali morala sam :-)

inace o dijaspori ,sve najbolje.daleko (geografski gledano)stigosmo ,i uglavnom dobro se pokazasmo. :thumbup:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#162 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by plain vanilla »

salter071 wrote:
plain vanilla wrote:
cemu vadjenje rijeci iz konteksta

rasprava je krenula od toga sto je neko rekao da smo mi ovdje lijeni
a ja sam rekla da je sramota da to kaze neko iz dijaspore kad ih je vecina zivjela na socijali

i sad se trebamo sazaliti sto se od socijale moze samo zivotariti?
de ba
plain vanilla ima 57184 komentara za 6 godina ili u prosjeku 26 komentara dnevno, a istovremeno tvrdi da radi dva posla (sunce tudjeg neba itd.)
Osim ako ti postavljanje komentara ovdje nisu ta dva posla, postavlja se pitanje kako stignes napraviti jutranju kafu/kahvu/kavu, a da ne govorimo o bilo kakvom korisnom radu.
Eti ti razloga zasto ljude smatraju lijenim i da nece da se pomaknu ni radi sebe, a daje i odgovor na pitanje zasto ti odluci ostati pod suncem svojeg neba. Puno je lakse postavljati komentare i "skajpati" sa familijom i prijateljima vani dokazujuci kako "nikome nije tesko kao nama u Bosni", jer "nama je najteze".
Lakse je njima na socijali prezivljavati nego tebi ostavljati 26 komentara dnevno, sve to radeci dva posla.
Sto bi nekadasni Nadrealisti rekli: "s'o ne mogu suplje..."
nisam uvijek radila dva posla :wink:

ali ako ti je najjaci argument moj broj postova, onda bravo ti
jutarnja zvijezda

#163 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

da i jos da dodam nesto.neko pise kako nasi iz dijaspore okrecu svaki fenig pet puta prije nego ga potrose .hajdemo biti posteni:mozda bi manje "okretali ,da ne moraju svaki mjesec da posalju ,roditeljima,sestri ,bratu itd ,jer bez njihove pomoci ,nema lijekova,nema cak ni sahrana ,nema placanja komunalija(konkretno penzioneri ,moraju izabrati :hrana ili struja).tako da vjerujte nije ni njima lako ,jer on mora poslati "svojima".ona "svojima" ,a to ipak ide iz jedne kase.kako bi mi ovdje zivjeli i prezivjeli bez njihove pomoci.zato hvala im na svemu.divno bi bilo da mogu da se vrate svi koji to zele,ali kako? :(
dada 37

#164 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by dada 37 »

Gluposti stavljati sve u jedan kos i sa jedne i druge strane. Da nas svakavih ima to stoji. Iznositi neke cinjenice zato sto je par ljudi iz necije okoline takvo van svake pameti. Ko da ovdje pricamo o ljudima sa drugih planeta. 20 godina u dijaspori, ne pada mi na pamet da se nekom pravdam ili da se osjecam stranac u Bosni. Svi mi imamo neke razloge zasto smo tu. Bude mi zao ljudi koji su dosli iz logora u trece zemlje, koji nisu imali prilike da biraju i oni se uvrstavaju u te neke pobjeglice, bude mi krivo na ove nase koji su zaboravili odakle su i sve im je bezveze vezano za Bosnu, kada kazu ljudi iz Bosne lijeni, ispijaju kafe. Mene oduseve nasi ljudi koji uspiju u dijaspori a da nisu izgubili svoje ja, koliko ih na svu srecu znam i bude mi zao kada kazu 90 % zivotare i izgubili se u vremenu i prostoru. Doduse vise me sad oduseve nasi ljudi u Bosni, koji bez obzira na tesku situaciju uspjevaju da naprave nesto od zivota.
iamia

#165 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

jutarnja, penzioneri su svagdje u svijetu u losoj situaciji.
upravo na njemackoj tv gledam kako penzioneri moraju birati izmedju lijekova i kruha.
znaci i oni!?
ali kad vec pricamo o lijenosti,, u americi svi ti penzioneri preko 70 godina , rade..!.. part time u nekom supermarketu. pozdravljaju posjetioce, pokazuju im gdje je sta. itd.
mislis da bi radili da ne moraju u tim poznim godinama??

sto se ostalog tice.. ti si zagondzija. penzionerka koja kuka. hey.. kako je to moguce ??
jutarnja zvijezda

#166 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

iamia wrote:jutarnja, penzioneri su svagdje u svijetu u losoj situaciji.
upravo na njemackoj tv gledam kako penzioneri moraju birati izmedju lijekova i kruha.
znaci i oni!?
ali kad vec pricamo o lijenosti,, u americi svi ti penzioneri preko 70 godina , rade..!.. part time u nekom supermarketu. pozdravljaju posjetioce, pokazuju im gdje je sta. itd.

sto se ostalog tice.. ti si zagondzija. penzionerka koja kuka. hey.. kako je to moguce ??
ne razumijem.ne znam po cemu si zakljucio da ja kukam.ali opet ti kazem,ako je meni dobro ,ne moze mi biti svejedno sto ljudima oko mene nije.a i objasni mi molim te ko bi to ovdje primio penzionera ,kad ni oni malo preko 35-40 nemaju nikakve sanse.uostalom ,penzioner nije socijalna kategorija ,nego su to ljudi koji su svojim DUGOGODISNJIM radom i UPLACIVANJEM u penzioni fond,stekli pravo da u starosti malo vremena posvete i sebi.a raspitaj se kod raje sta znaci rijec zagondjija ,ako si zaboravio ,usljed dugogodisnjeg boravka u kojekakvim zemljama pa ce ti ljudi objasniti da pises besmislice. :lol: :lol: :lol:
jutarnja zvijezda

#167 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Genije wrote:i ja ev kontam po sata kako hanuma more bit zagondžija :lol:
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
iamia

#168 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

jutarnja zvijezda wrote:
znaci i oni!?

ne razumijem.ne znam po cemu si zakljucio da ja kukam.ali opet ti kazem,ako je meni dobro ,ne moze mi biti svejedno sto ljudima oko mene nije.a i objasni mi molim te ko bi to ovdje primio penzionera ,kad ni oni malo preko 35-40 nemaju nikakve sanse.uostalom ,penzioner nije socijalna kategorija ,nego su to ljudi koji su svojim DUGOGODISNJIM radom i UPLACIVANJEM u penzioni fond,stekli pravo da u starosti malo vremena posvete i sebi.a raspitaj se kod raje sta znaci rijec zagondjija ,ako si zaboravio ,usljed dugogodisnjeg boravka u kojekakvim zemljama pa ce ti ljudi objasniti da pises besmislice. :lol: :lol: :lol:
tvoja uplacivanja :lol: za vrijeme komunizma.
vi dzabahljebarosi iz titovog vremena ste i krivi za ovakvu melankolicnu narav danasnjih probisveta u drzavnim organizacijama sa velikom birokratiom i bez svjesta za dobro drustva u cjelini.
svi ste vi samo se uvaljivali u drzavne poslove gdje ste radili trecinu posla od onog radnika sto je u njemackoj radio.
A DANAS VAM KRIVO STO NEMATE ISTU PENZIJU KAO ONAJ U NJEMACKOJ ??
pfreRRRee..
i najzalosnije je da je ta lijena narav ostavila duboke tragove u korjenima vasih potomaka.
Keiko

#169 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Keiko »

iamia wrote:
jutarnja zvijezda wrote:
znaci i oni!?

vi dzabahljebarosi iz titovog vremena ste i krivi za ovakvu melankolicnu narav danasnjih probisveta u drzavnim organizacijama sa velikom birokratiom i bez svjesta za dobro drustva u cjelini.
svi ste vi samo se uvaljivali u drzavne poslove gdje ste radili trecinu posla od onog radnika sto je u njemackoj radio.
pfreRRRee..
i najzalosnije je da je ta lijena narav ostavila duboke tragove u korjenima vasih potomaka.
Nije bitno ko je gdje i kad uplacivao. Proguglaj pojam sukcesija / succession. To sto se drzava promijenila ne bi smjelo imati ikakvih posljedica na penzije i penzionere. Kako je vec milijun puta objasnjeno, penzioneri nisu socijalna a nebi trebali biti ni ugrozena kategorija.
iamia

#170 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

penzioneri su svagdje ugrozeni.
rekoh vec, u americi je normalno da penzioner od 70 godina RADI !..
prima penziju i jos nekoliko sati dnevno plus da bude placen.. i opet sastavlja kraj sa krajem.

a da ne pricam o ovim tzv. "radnicima" u komunizmu.... cija je produktivnost bila trecinu od tog americkog radnika.
sta oni da ocekuju ?
jutarnja zvijezda

#171 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

pfreRRRee..
i najzalosnije je da je ta lijena narav ostavila duboke tragove u korjenima vasih potomaka.[/quote]

e tu sam te cekala.kako opet sam sebi skaces u usta.na jednom od postova u temi "da li je bolji zivot u bh ili inozemstvu",sam si napisao kako si u to isto" mracno vrijeme imao SVE" ,a potjeces iz radnicke i sitnosluzbenicke porodice.dakle i tvoji roditelji ,a i ti SAM si produkt takvog drustva.takodje neko ko ima iza sebe patente registrovane u patentnom zavodu ex yu sigurno nije bio lezihljebovic i MOJA DJECA POSTENO RADE.pa sta mislis koliku penziju zasluzuju TAKVI "UHLJUPI" i da li je ovo sto primaju adekvatno uplacivanju u penzioni fond za puni naucnicki radni staz.znam da je danas profitabilno pljuvati po svemu iz proslosti,ali neki ljudi ne dozvoljavaju sebi ,da se zbog profitabilnosti uvlace u mjesto koje sunce ne grije ,nego se trude da kazu istinu ,pa sta kosta,da se plati.samo znaj jedno,(jer si tada bio premlad da bi to znao),prvo se UPLACIVALO u fondove ,za penziju,zdravstvo,skolstvO itd,pa se onda mogla podijeliti plata.mislim da razumijes sta hocu da ti kazem,AKO SI VEC TAKO VELIKI BIZNISMEN.

a te "ljencine su svojim potomcima ostavile i ceste i pruge i skole i bolnice i sveukupno gledano jednu moderno uredjenu evropsku drzavu.a sta moze ostati nakon takvih "poslodavaca"kao sto si ti?SAMO PRAH ,PEPEO I JAD.

e zato se dijaspora ne vraca :( ,i zato joj je" bolje"u tudjini,jer tamo ce barem zaraditi penzije,ako nista drugo.
jutarnja zvijezda

#172 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Genije wrote:dinatiimana
kake to veze ima s isučijem
a kamoli s temom :-)
zaista nema nikakve veze i zato se izvinjavam,ali zaista sam bila isprovocirana od strane ovog forumasa,jer ne mogu podnijeti pljuvanje po ljudima ,koji su radili 30 i vise godina,a sad se prehranjuju u javnoj kuhinji,pa ih jos neko ,ko sam za sebe pise da zaposljava ljude na crno,pljuje.smatram ovu diskusiju zavrsenom i jos jednom sory. :)
jutarnja zvijezda

#173 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Genije wrote:hoprošteno :D ;-)

Fala ! :-D
bosan

#174 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by bosan »

jutarnja zvijezda wrote:tvoja uplacivanja :lol: za vrijeme komunizma.
pfreRRRee..
e tu sam te cekala.kako opet sam sebi skaces u usta.na jednom od postova u temi "da li je bolji zivot u bh ili inozemstvu",sam si napisao kako si u to isto" mracno vrijeme imao SVE" ,a potjeces iz radnicke i sitnosluzbenicke porodice.dakle i tvoji roditelji ,a i ti SAM si produkt takvog drustva.takodje neko ko ima iza sebe patente registrovane u patentnom zavodu ex yu sigurno nije bio lezihljebovic i MOJA DJECA POSTENO RADE.pa sta mislis koliku penziju zasluzuju TAKVI "UHLJUPI" i da li je ovo sto primaju adekvatno uplacivanju u penzioni fond za puni naucnicki radni staz.znam da je danas profitabilno pljuvati po svemu iz proslosti,ali neki ljudi ne dozvoljavaju sebi ,da se zbog profitabilnosti uvlace u mjesto koje sunce ne grije ,nego se trude da kazu istinu ,pa sta kosta,da se plati.samo znaj jedno,(jer si tada bio premlad da bi to znao),prvo se UPLACIVALO u fondove ,za penziju,zdravstvo,skolstvO itd,pa se onda mogla podijeliti plata.mislim da razumijes sta hocu da ti kazem,AKO SI VEC TAKO VELIKI BIZNISMEN.

a te "ljencine su svojim potomcima ostavile i ceste i pruge i skole i bolnice i sveukupno gledano jednu moderno uredjenu evropsku drzavu.a sta moze ostati nakon takvih "poslodavaca"kao sto si ti?SAMO PRAH ,PEPEO I JAD.

e zato se dijaspora ne vraca :( ,i zato joj je" bolje"u tudjini,jer tamo ce barem zaraditi penzije,ako nista drugo.[/quote]

Sve ove teme o dijaspori su krenule u krivom smjeru iskljucivo zbog doticnog Amerikanca .Koji nam nikad ne napisa zasto se vratio u Bosnu.Da je tip od biznisa to bi pokazao u Njemackoj ,Americi i sta ja znam gdje je sve bio.I zasto iz Njemacke nije otisao u Bosnu vec u Ameriku.Banjalucanin sa porodicnom kucom u Sarajevu .Ma nije mu ni zamjerit,valjalo je sve te skole zavrsit ,biti svugdje najbolji ucenik ,student ,biznismen.Tako da posle svega nekako je i logicno vratiti se u dedinu kucu .
sinuhe

#175 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by sinuhe »

Jedna te ista tema od kako je foruma.
Nepoznati ljudi predstavljaju jedni drugima kuce, auta, kristalne case...
Sjecam se prije rata kad naprave bolju zgradu pa je proglase karingtonkom, jah naroda i drzave :lol:
Locked