Perisic Momcilo oslobodjen
-
Juvelandia
#151 Re: Perisic Momcilo oslobodjen
@labomba, to je sve tako jer sta ocekivat od naroda gdje dosta ljudi koje sam slusao hladno govore kako su za rat tacnije za agresiju jednako krivi svi,odnosno da je nije ni bilo i da smo se bezveze zavadili, te sve politicare treba u Hag tj.svi smo isto krivi.Kad cujes takav stav likova koji su bili tu u ratu i kasnije njihove djece sta treba da ocekujes. 
- T-Rexx
#152 Re: Perisic Momcilo oslobodjen
Radovale se bosnje sto je Gotovina oslobodjen. A zaboravljaju bosnje da je Gotovina bio spreman krenuti i na Bosnu samo da je dobio naredjenje od Njofre. A sad se pitaju sto je oslobodjen Perisic. 
- Damir_5
#153 Re: Perisic Momcilo oslobodjen
Nismo se mi radovali sto je Gotovina oslobodjen, nego sto je oslobodjen nevin covjek!T-Rexx wrote:Radovale se bosnje sto je Gotovina oslobodjen. A zaboravljaju bosnje da je Gotovina bio spreman krenuti i na Bosnu samo da je dobio naredjenje od Njofre. A sad se pitaju sto je oslobodjen Perisic.
Jebiga, mozete vi varati koliko god vas volja strance, mi znamo vas i znamo njih, znamo Gotovinu i znamo Perisica, znaci mozda mozete lagati strance, ali nas ne mozete, jer mi vas znamo i jedne i druge. Njima je jedino na pameti njihova domovina i tu se zavrsava njihovo polje djelovanja u granicama njihove domovine, dok je kod vas to malo drugcije, vi bi pola njihove domovine i barem pola moje domovine, a to ne moze i nece nikad moci.
Sto znaci, Gotovina je nevin covjek, heroj, ne zlocinac!
Medjutim Perisic je zlocinac bez svake sumnje! Jedino sta njih povezuje je generalstvo. I tu zavrsava njihova podudarnost.
Inace Gotovina je u Bosni bio dozvolom predsjednistva BiH i na osnovu Washingtonskog sporazuma, sto opet znaci, Gotovina je radio po upustvima Washingtonskog sporazuma izmedju vlada BIH i RH.
-
dragan.s
#154 Re: Perisic Momcilo oslobodjen
Svaki čovjek koji je oslobođen je nevin. Sve ostalo je utisak u očima posmatrača. Neko će ga bez obzira na oslobađajuću presudu vidjeti kao zločinca, neko kao heroja. Ista stvar je i sa Perišićem, samo će većina ljudi koja je vidjela Gotovinu kao heroja vidjeti Perišića kao zločinca i obrnuto.Damir_5 wrote: Nismo se mi radovali sto je Gotovina oslobodjen, nego sto je oslobodjen nevin covjek!
Formalno pravno (a samo se to računa) obadvojica su nevini.
Nevin da, ostalo je u očima posmatrača.Sto znaci, Gotovina je nevin covjek, heroj, ne zlocinac!
Sud kaže da nije, a samo se njegova pika.Medjutim Perisic je zlocinac bez svake sumnje! Jedino sta njih povezuje je generalstvo. I tu zavrsava njihova podudarnost.
Povezuje ih i to što su u prvom stepenu dobili visoke kazne, a u drugom stepenu oslobođeni. Koliko znam još je jedino Dario Kordić imao takvu sudbinu, ali zaslugom hrvatske vlade koja nije dozvoljavala pristup dokumentima odbrani.
HV, a i Gotovina je u Bosni (a naročito Hercegovini) ratovao davno prije Washingtonskog sporazuma. Malo protiv VRS, a malo više protiv ARBiH. I nije HV bila u BiH 1995.-te na osnovu tog sporazuma već nekih kasnijih. No dobro,to i nije tema.Inace Gotovina je u Bosni bio dozvolom predsjednistva BiH i na osnovu Washingtonskog sporazuma, sto opet znaci, Gotovina je radio po upustvima Washingtonskog sporazuma izmedju vlada BIH i RH.
-
hercegovac_pravi
#155 Re: Perisic Momcilo oslobodjen
netačno 100%. Gotovina nikad nije ratovao protiv ABiH. I ovo nije pokušaj da branim Gotovinu već isključivo činjenično stanje.dragan.s wrote:
HV, a i Gotovina je u Bosni (a naročito Hercegovini) ratovao davno prije Washingtonskog sporazuma. Malo protiv VRS, a malo više protiv ARBiH. I nije HV bila u BiH 1995.-te na osnovu tog sporazuma već nekih kasnijih. No dobro,to i nije tema.
-
dragan.s
#156 Re: Perisic Momcilo oslobodjen
Moguće je da nije on konkretno, ali je HV bila prisutna u BiH još od 1991-e, a zvanični sporazum kojim je legalizovano prisustvo HV-a je potpisan tek 1995-te. Gotovina je kao komandant snaga HV-a 1994.-te učestvovao u borbama u Livanjskom polju protiv snaga VRS.hercegovac_pravi wrote: netačno 100%. Gotovina nikad nije ratovao protiv ABiH. I ovo nije pokušaj da branim Gotovinu već isključivo činjenično stanje.
Neki drugi komandanti su sa istom vojskom učestvovali u borbama sa ABiH 93-će i 94-te.
-
hercegovac_pravi
#157 Re: Perisic Momcilo oslobodjen
dragane, ovo je već prihvatljivije mada nije u potpunosti tačno. postojala su dva sporazuma između RH i RBiH. ali nebitno..to je sve već toliko puta prežvakano ..dragan.s wrote:Moguće je da nije on konkretno, ali je HV bila prisutna u BiH još od 1991-e, a zvanični sporazum kojim je legalizovano prisustvo HV-a je potpisan tek 1995-te. Gotovina je kao komandant snaga HV-a 1994.-te učestvovao u borbama u Livanjskom polju protiv snaga VRS.hercegovac_pravi wrote: netačno 100%. Gotovina nikad nije ratovao protiv ABiH. I ovo nije pokušaj da branim Gotovinu već isključivo činjenično stanje.
Neki drugi komandanti su sa istom vojskom učestvovali u borbama sa ABiH 93-će i 94-te.
- Bosnolog
#158 Re: Perisic Momcilo oslobodjen
Nije Gotovina ratova u Srbiji vec je velikosrpskla Srbocetnicko hajducka pljackarska armada ratovala u Hrvatskoj i RBiH. Gotovina je branio svoju domovinu Hrvatsku i sa legitimnim pravom je oslobodio od pobunjenika i agresora iz Srbije, koji su bili u sluzbi velikosrpskog SANU projektam, Beograda, Milosevica i Perisica,..T-Rexx wrote:Radovale se bosnje sto je Gotovina oslobodjen. A zaboravljaju bosnje da je Gotovina bio spreman krenuti i na Bosnu samo da je dobio naredjenje od Njofre. A sad se pitaju sto je oslobodjen Perisic.
-
LaBomba
#159 Re: Perisic Momcilo oslobodjen
T-Rexx wrote:Radovale se bosnje sto je Gotovina oslobodjen. A zaboravljaju bosnje da je Gotovina bio spreman krenuti i na Bosnu samo da je dobio naredjenje od Njofre. A sad se pitaju sto je oslobodjen Perisic.
Da radovali se. Sto se nebismo radovali? Ako je A.Gotovina imao ulogu u odbrani Bihaca 95, i ako mu gradjani Bihaca odaju pocast, onda mi nemamo razloga da se ne radujemo oslobadjajucoj presudi tog covjeka, a koliko znam u Bihacu se branila Bosna, ili ti ne mislis da se Bosna tamo trebala braniti? Uostalom sam general Dudakovic cijeni Gotovinu, i sada mi mi trebali kakit po forumu i moralisat. To da li bi on isao ratovat protiv nas su samo nagadjanja.
-
LaBomba
#160 Re: Perisic Momcilo oslobodjen
Juvelandia wrote:@labomba, to je sve tako jer sta ocekivat od naroda gdje dosta ljudi koje sam slusao hladno govore kako su za rat tacnije za agresiju jednako krivi svi,odnosno da je nije ni bilo i da smo se bezveze zavadili, te sve politicare treba u Hag tj.svi smo isto krivi.Kad cujes takav stav likova koji su bili tu u ratu i kasnije njihove djece sta treba da ocekujes.
Zato sam ja misljenja da se mi koji smo nacionalno osvjesteni, i oslobodjeni raznih komplexa proslosti trebamo grupisat i organizovati, jer ce nas te starije generacije cija je jugo-nostalgija jaca i od ratnih sjecanja zadnjeg rata, odvesti u propast. To je nagore sto su prenjeli na djecu njihove frusstracije i komplexe, i odgojili rulju koja samo leti u kladionice, koja je puna komplexa, bleje ko ovce u Beograd i sve sto dolazi iz Beograda. Licno sam upoznao takvih u Sarajevu nekoliko.
Zatim oni nasi jadni kvazi-intelektualci, od kojih niakakve koristi nemamo, poput Muhameda Filipovica, koji nam se jos namecu kao neki bosnjacki "mega-giga-umovi", a nista korisno da kazu ili da urade. Ovaj je cak piso pismo da se iz zatvora prije vremena pusti Krajisnik. Eto kud ce te dalje, i opet nam se namece kao neki faktor u raznim instutucijama. Trebalo mu je nakon tog poteza porucit da je niko i nista. Ne prastat i ne prelazit preko takvih stvari, ne davati mu niakkav znacaj i ne primati ga ni u kakve intelektualne bosnjacke krugove. Zatim likovi iz kulturnog zivota popt Sidrana, koji umjesto da svoj intelekt i talenat upotrijebi u uradi nesto korisno za ovaj narod, on je letio za Kusturicom. U biti mi Bosnjaci treba da napravimo jedno veliko ciscenje medju politicarima, intelektualcima, ljudi iz drustvenog i kulturnog zivota, jer s ovim komplexasima i onima sto nam se lazno predstavljau cemo otici u propast.