Handzar divizija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Broj 1
#151 Re: Handzar
Svi ti ljudi koji su bili u HD su prisli istoj kako bi mogli odbraniti svoje domove i familije, dok su mnogi iz osvete prisli jer su po istocnoj Bosni mnogi izgubili svoje najmilije. Pobunu su napravili zbog toga sto su prevareni i poslati na evropska ratista a njihovi najmiliji su i dalje bili zrtve cetnickih klanja. Nema tu sta da se mudruje, sve ovo mi je pricao covjek koji je i dan danas ziv i zdrav.
Nasi ljudi kao i uvijek su bili nespremni isto kao 92 godine isto kao i danas i cekaju da im neko drugi rijesi probleme i donese spas.
Evo sutra nek cetnici pocnu gadjati sa Trebevica mi cemo opet istu pricu, ma ko nas ovo gadja ma zar je moguce itd.
Nasi ljudi kao i uvijek su bili nespremni isto kao 92 godine isto kao i danas i cekaju da im neko drugi rijesi probleme i donese spas.
Evo sutra nek cetnici pocnu gadjati sa Trebevica mi cemo opet istu pricu, ma ko nas ovo gadja ma zar je moguce itd.
-
holger
#152 Re: Handzar
Malo OT kako su Nijemci vidjeli gradjanski rat u Jugoslaviji
Svjedocanstvo sa nirnberskog suda. http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=60979
...
nema smisla da se postavljaju kilometarski postovi. dovoljan je link. ko želi pročitaće
Chmoljo
Svjedocanstvo sa nirnberskog suda. http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=60979
...
nema smisla da se postavljaju kilometarski postovi. dovoljan je link. ko želi pročitaće
Chmoljo
-
T. Orvelov
#153 Re: Handzar
Hanđar divizija iz drugog svjetskog rata je nazvana po austro-ugarskoj Hanđar diviziji iz prvog svjetskog rata.
Nakon tri propale ofanzive austrijske bezvoljne vojske, Kolubara, Cer i još jedna, austrijska komanda je mobilizirala bošnjake koji su tada još pamtili srpsku pobunu iz 1875 tzv. Nevesinjska puška, čisti genocid nad muslimanima.
Pozvala je još i njemačku 11. armiju, mislim, ali glavni udar su izvršili bošnjaci koji su noč prije napada se prišuljali srpskim položajima i hanđarima eliminirali stražare. Hanđar je inače vrsta vojnog noža ako netko ne zna. Do tada
austrijska vojska kad je išla u napad nije zalijegala več su šetali posred polja kao glineni golubovi. Tako je napad bio potpuno iznenađenje i Srbi kad su udarili bježati nisu se zaustavili do otoka Krfa iako niti jedan nije znao plivati.

Nakon tri propale ofanzive austrijske bezvoljne vojske, Kolubara, Cer i još jedna, austrijska komanda je mobilizirala bošnjake koji su tada još pamtili srpsku pobunu iz 1875 tzv. Nevesinjska puška, čisti genocid nad muslimanima.
Pozvala je još i njemačku 11. armiju, mislim, ali glavni udar su izvršili bošnjaci koji su noč prije napada se prišuljali srpskim položajima i hanđarima eliminirali stražare. Hanđar je inače vrsta vojnog noža ako netko ne zna. Do tada
austrijska vojska kad je išla u napad nije zalijegala več su šetali posred polja kao glineni golubovi. Tako je napad bio potpuno iznenađenje i Srbi kad su udarili bježati nisu se zaustavili do otoka Krfa iako niti jedan nije znao plivati.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
-
Broj 1
#155 Re: Handzar
Citao sam negdje kada su se Francuzi povlacili u solunu, prvo ukrcali svoje konje na brod pa onda ako je ostalo mjesta primili pokojeg srpskog junaka.
T. Orvelov wrote:Hanđar divizija iz drugog svjetskog rata je nazvana po austro-ugarskoj Hanđar diviziji iz prvog svjetskog rata.
austrijska vojska kad je išla u napad nije zalijegala več su šetali posred polja kao glineni golubovi. Tako je napad bio potpuno iznenađenje i Srbi kad su udarili bježati nisu se zaustavili do otoka Krfa iako niti jedan nije znao plivati.![]()
- osa
#156 Re: Handzar
dio ovih vojnika je bio u handžaru
I BOŠNJACI KONAČNO PROGOVORILI: Blajburški zločin i suočavanje s prošlošću
Gračanica – 12. lipnja 2010 - Novi 29. broj ''Gračaničkog glasnika'', časopisa za kulturnu povijest, izazvao je interesiranje javnosti, pa se na njegovoj promociji okupio veliki broj ljudi s područja ove općine i šire. Prema raspoloživim podacima , u raznim vojskama i na raznim bojištima tijekom Drugog svjetskog rata s područja gračaničke općine poginulo je ili nestalo 725 osoba, od čega je više od polovine, točnije 368 ljudi, stradalo u posljednjim danima ili neposredno po završetku rata na Bleiburgu, piše Dnevni avaz.
Mladi profesor Edin Šaković je u kraćem osvrtu pod naslovom „Blajburški zločin i suočavanje s prošlošću“, kao izravne krivce za mučko stradanje oko 80 000 ljudi na Bleiburgu okrivio Komunističku partiju Jugoslavije (KPJ) na čelu s Josipom Brozom Titom.
S njim se složila većina sudionika promocije, među kojima i Tarik Rešidbegović, koji je pobrojao mnoga imena svojih predaka koji su nestali, a da se o njihovoj sudbini donedavno nije smjelo govoriti.
Na ovo je burno reagirao federalni zastupnik i član SDP-a Sead Čaušević, ali je ubrzo ušutkan novim dokazima i činjenicama mladog budućeg magistra Edina Šakovića, što je popraćeno burnim pljeskom.
I BOŠNJACI KONAČNO PROGOVORILI: Blajburški zločin i suočavanje s prošlošću
Gračanica – 12. lipnja 2010 - Novi 29. broj ''Gračaničkog glasnika'', časopisa za kulturnu povijest, izazvao je interesiranje javnosti, pa se na njegovoj promociji okupio veliki broj ljudi s područja ove općine i šire. Prema raspoloživim podacima , u raznim vojskama i na raznim bojištima tijekom Drugog svjetskog rata s područja gračaničke općine poginulo je ili nestalo 725 osoba, od čega je više od polovine, točnije 368 ljudi, stradalo u posljednjim danima ili neposredno po završetku rata na Bleiburgu, piše Dnevni avaz.
Mladi profesor Edin Šaković je u kraćem osvrtu pod naslovom „Blajburški zločin i suočavanje s prošlošću“, kao izravne krivce za mučko stradanje oko 80 000 ljudi na Bleiburgu okrivio Komunističku partiju Jugoslavije (KPJ) na čelu s Josipom Brozom Titom.
S njim se složila većina sudionika promocije, među kojima i Tarik Rešidbegović, koji je pobrojao mnoga imena svojih predaka koji su nestali, a da se o njihovoj sudbini donedavno nije smjelo govoriti.
Na ovo je burno reagirao federalni zastupnik i član SDP-a Sead Čaušević, ali je ubrzo ušutkan novim dokazima i činjenicama mladog budućeg magistra Edina Šakovića, što je popraćeno burnim pljeskom.
-
sarlo
#157 Re: Handzar
@osa...nije.
Gracanlije su bile u legiji pukovnika Pjanica. Uglavnom su stradali u Odzackom dzepu, tamo su bili najbrojnija formacija i cinili su trecinu odbrane Odzaka. Pjanic se uspio probiti na zapad.
Gracanlije su bile u legiji pukovnika Pjanica. Uglavnom su stradali u Odzackom dzepu, tamo su bili najbrojnija formacija i cinili su trecinu odbrane Odzaka. Pjanic se uspio probiti na zapad.
- osa
#158 Re: Handzar
da li je moguće da je to ovaj pjanić....sarlo wrote:@osa...nije.
Ibrahim Pirić-Pjanić (Soko kraj Gračanice 1896. -München 1977.)
Rastanak s Gračanicom
Izginuše hrabri sinci Tvoji,
Srdca naša ridaju u boli,
Još smo sada bijedni bjegunci,
Neutješni u narodnoj muci;
Crno roblje bez ikakve zaštite!
Oj Hrvati, zašto krv proliste!?
Djeca plaču nad rakam otčeva,
Jadni starci nad svojih sinova,
Mlada žena za suprugom rida,
Krvoloci, zar nemate stida!?
- seln
#159 Re: Handzar
Prvi put vidim da se neko posthumno razmnozava.osa wrote: kao izravne krivce za mučko stradanje oko 80 000 ljudi na Bleiburgu
-
lucius
#160 Re: Handzar
Nemaš veze sa životom Vražja divizija je bilaEborg wrote:Nije tačno. Većina istih je bila u SS diviziji "Prinz Eugen" koja je bila poznatija pod nadimkom "Teufel" ilitiga "Đavolja".michio wrote:HD je vecinom bila popunjena folksdojcerima nakon prvih nekoliko mjeseci. bezveze pravite babarogu.
369. (Kroatische) Infanterie-Division
- osa
#161 Re: Handzar
slabo onda vidiš, takvih primjera je puna ljudska povijest, nego citiraj cijeli tekst, to su riječi jednog bošnjačkog profesora ne moje....seln wrote:Prvi put vidim da se neko posthumno razmnozava.osa wrote: kao izravne krivce za mučko stradanje oko 80 000 ljudi na Bleiburgu
- osa
#162 Re: Handzar
lucius wrote:Nemaš veze sa životom Vražja divizija je bilaEborg wrote:Nije tačno. Većina istih je bila u SS diviziji "Prinz Eugen" koja je bila poznatija pod nadimkom "Teufel" ilitiga "Đavolja".michio wrote:HD je vecinom bila popunjena folksdojcerima nakon prvih nekoliko mjeseci. bezveze pravite babarogu.
369. (Kroatische) Infanterie-Division
točno, princ eugen je bila 7. ss divizija...
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#163 Re: Handzar
............................
Last edited by dr.gog on 17/06/2010 10:41, edited 1 time in total.
-
istinoljubac
#164 Re: Handzar
Mladi profesor je dotaknuo temu o kojoj se nerado govorilo među Bošnjacima!
Postoji povijest dr. svj. rata,i vrijeme u kojem je Bošnjački narod pripadao u granice NDH,i trebalo bi ga konačno istinito predstaviti mlađim generacijama!
Bošnjaci su bili pripadnici oružanih postrojbi NDH,i ta činjenica im je omogućila Bošnjacima u mnogim krajevima BIH goli opstanak!
Ist. Bosna je kao i u ovome ratu bila poprište krvavih klanja bos. muslimana od strane četničkog noža!
Vi koji ste to zaboravili..vidjeli ste Srebrenicu u ovom ratu!U drugom svj. ratu ih je bilo nekoliko!
Tamo gdje je stao Bošnjački (Hrvatski) vojnik(41-45g) sa puškom u ruci to se nije dogodilo!
Blajburg je osveta udruženih partizanskih i četničkih koljača!
Naplata svega što nisu mogli učiniti za rata zahvaljujući aktivnoj odbrani!
Postoji povijest dr. svj. rata,i vrijeme u kojem je Bošnjački narod pripadao u granice NDH,i trebalo bi ga konačno istinito predstaviti mlađim generacijama!
Bošnjaci su bili pripadnici oružanih postrojbi NDH,i ta činjenica im je omogućila Bošnjacima u mnogim krajevima BIH goli opstanak!
Ist. Bosna je kao i u ovome ratu bila poprište krvavih klanja bos. muslimana od strane četničkog noža!
Vi koji ste to zaboravili..vidjeli ste Srebrenicu u ovom ratu!U drugom svj. ratu ih je bilo nekoliko!
Tamo gdje je stao Bošnjački (Hrvatski) vojnik(41-45g) sa puškom u ruci to se nije dogodilo!
- Tvrtko II Kotromanić
#165 Re: Handzar
haj ne seri fasisto jedan!istinoljubac wrote:Mladi profesor je dotaknuo temu o kojoj se nerado govorilo među Bošnjacima!
Goli opstanak Bosnjaci su sami sebi omogucili (samoorganizovana Zelena milicija i Partizani)
-
Vukašin
#166 Re: Handzar
Tacno. Zato sto su se bas najgora klanja za vrijeme NDH-azije desila bas u zapadnoj Bosni i to vec od maja 1941.istinoljubac wrote: Tamo gdje je stao Bošnjački (Hrvatski) vojnik(41-45g) sa puškom u ruci to se nije dogodilo!
- osa
#167 Re: Handzar
tada handžar nije ni postojao, a on je tema....Vukašin wrote:Tacno. Zato sto su se bas najgora klanja za vrijeme NDH-azije desila bas u zapadnoj Bosni i to vec od maja 1941.istinoljubac wrote: Tamo gdje je stao Bošnjački (Hrvatski) vojnik(41-45g) sa puškom u ruci to se nije dogodilo!
-
panonik
#168 Re: Handzar
Vukašin je napisao..
,,Tacno. Zato sto su se bas najgora klanja za vrijeme NDH-azije desila bas u zapadnoj Bosni i to vec od maja 1941.,,
Zločina je na žalost bilo na svim stranama!
Za jedne znamo i uveličava ih se ,a druge(veliko srpske ) se prešućuje!
ISt. Bosna je doživjela genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u dr. svj . ratu!Isto je bilo i u ist. Hercegovin,a i dijelovima sj. zapadne Bosne,Banije,Like ,Korduna(Hrvati su doslovno istrjebljeni i nestale su mnoge kat. župe)
Velikosrpska propaganda odrađuje posao!
Da ona pišu povijest ovoga rata ponovno bi nove generacije učile iz lažnih udžbenika!
Nebi bilo ni Srebrenice,Vukovara..i mnogih drugih Blajburga i jama!
Takva politika na kraju šteti ponaj prije Srpskome narodu!
Generacije žive u laži i nose sjeme novoga zla,i stalno se otvaraju samo novi imaginarni neprijatelji,ili krivci!
,,Tacno. Zato sto su se bas najgora klanja za vrijeme NDH-azije desila bas u zapadnoj Bosni i to vec od maja 1941.,,
Zločina je na žalost bilo na svim stranama!
Za jedne znamo i uveličava ih se ,a druge(veliko srpske ) se prešućuje!
ISt. Bosna je doživjela genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u dr. svj . ratu!Isto je bilo i u ist. Hercegovin,a i dijelovima sj. zapadne Bosne,Banije,Like ,Korduna(Hrvati su doslovno istrjebljeni i nestale su mnoge kat. župe)
Velikosrpska propaganda odrađuje posao!
Da ona pišu povijest ovoga rata ponovno bi nove generacije učile iz lažnih udžbenika!
Nebi bilo ni Srebrenice,Vukovara..i mnogih drugih Blajburga i jama!
Takva politika na kraju šteti ponaj prije Srpskome narodu!
Generacije žive u laži i nose sjeme novoga zla,i stalno se otvaraju samo novi imaginarni neprijatelji,ili krivci!
-
Pitajte_me
#169 Re: Handzar
Otac mi je pricao o Handzar diviziji. U selu gdje je rodjen je zivio jedan covijek. Kada je mome ocu bilo nekih 25 godina taj covjek je vec bio jako star. I taj dedo je pricao ljudima o toj Handzar diviziji.
Prvo je poceo u Handzar diviziji pa su ga imenovali za majora i ucestvovao je u bitci za Staljingrad u sastavu "Waffen SS" i jopet se vratio ziv nazad ziv i zdrav. Imao je kazu i neke slike gdje se on vidi u jako skupoj majorskoj uniformi sa svim "waffen SS obiljezajima".
Kaze moj otac da bi se citavo selo okupilo kada bi on poceo pricati o svojim dozivljajima. Svi su znali da covijek ne supljira jer je imao dokaze. To je za jednog Bosnjaka sa sela (a tada su sela u tom kraju stvarno bile teske vukojebine) bilo nesto nezamislivo da pocnes kao obicni vojnik i da dospijes do majora i komandujes sa nekoliko hiljada "SS vojnika".
Eto rekoh da i ja nesto kazem posto mi je ovo otac uvijek pricao. A o toj Handzar diviziji mislim da je jasno. Bosnjaci su se tome prikljucivali jer je to bila mogucnost da se naoruzaju. Ispostavilo se da je na kraju bilo glupo jer nisu branili Bosnjake nego tudje interese. Jebo to!
Deda mi je isto pricao da je oko Konjica, i tog kraja postala neka vojska koja je sebe nazivala "Muslimanskom milicijom". Znam dobro da sam ja pitao:"A jeli to Crna legija?" "Jeli to Handzar divizija bila?" On bi uvijek rekao ne to nije nista od toga zasigurno to znam; to je bila vojska koja je se zvala "Muslimanska milicija" i oni su samo branili Muslimanska sela.
Pricao mi je kako je on, kao policajac u sastavu Partizanske vojske-Titine isao u Grcku pjeske. To mi je uvijek bilo malo cudno. Ali kaze da je obisao citavu Grcku za vrijeme rata.
Prvo je poceo u Handzar diviziji pa su ga imenovali za majora i ucestvovao je u bitci za Staljingrad u sastavu "Waffen SS" i jopet se vratio ziv nazad ziv i zdrav. Imao je kazu i neke slike gdje se on vidi u jako skupoj majorskoj uniformi sa svim "waffen SS obiljezajima".
Kaze moj otac da bi se citavo selo okupilo kada bi on poceo pricati o svojim dozivljajima. Svi su znali da covijek ne supljira jer je imao dokaze. To je za jednog Bosnjaka sa sela (a tada su sela u tom kraju stvarno bile teske vukojebine) bilo nesto nezamislivo da pocnes kao obicni vojnik i da dospijes do majora i komandujes sa nekoliko hiljada "SS vojnika".
Eto rekoh da i ja nesto kazem posto mi je ovo otac uvijek pricao. A o toj Handzar diviziji mislim da je jasno. Bosnjaci su se tome prikljucivali jer je to bila mogucnost da se naoruzaju. Ispostavilo se da je na kraju bilo glupo jer nisu branili Bosnjake nego tudje interese. Jebo to!
Deda mi je isto pricao da je oko Konjica, i tog kraja postala neka vojska koja je sebe nazivala "Muslimanskom milicijom". Znam dobro da sam ja pitao:"A jeli to Crna legija?" "Jeli to Handzar divizija bila?" On bi uvijek rekao ne to nije nista od toga zasigurno to znam; to je bila vojska koja je se zvala "Muslimanska milicija" i oni su samo branili Muslimanska sela.
Pricao mi je kako je on, kao policajac u sastavu Partizanske vojske-Titine isao u Grcku pjeske. To mi je uvijek bilo malo cudno. Ali kaze da je obisao citavu Grcku za vrijeme rata.
-
Pitajte_me
#170 Re: Handzar
Mozda neki ljudi ne znaju ali Handzar divizija je na uniformi nosila ovaj cvijet:

Zbog toga Hrvati i dan danas muslimane nazivaju "Hrvatskim cvijecem". Zbog tih pisljivih 5 godina (u kojim su Bosnjaci bili maltene prisiljeni da se pridruze ustasama) oni Bosnjake zovu Hrvatskim cvijecem a Bosnjaci Hrvate ne nazivaju "Bosnjackim cvijecem" iako su katolici sebe od 11-19. vijeka nazivali Bosnjacima, Bosnjanima, Bosancima (iskljucivo).

Zbog toga Hrvati i dan danas muslimane nazivaju "Hrvatskim cvijecem". Zbog tih pisljivih 5 godina (u kojim su Bosnjaci bili maltene prisiljeni da se pridruze ustasama) oni Bosnjake zovu Hrvatskim cvijecem a Bosnjaci Hrvate ne nazivaju "Bosnjackim cvijecem" iako su katolici sebe od 11-19. vijeka nazivali Bosnjacima, Bosnjanima, Bosancima (iskljucivo).
-
Eborg
#171 Re: Handzar
Nema to veze s tim. Taj znak su nosili jer su bili brdska divizija, na znaku je edelweiss ilitiga runolist. Sve brdske divizije su imale taj znak.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#172 Re: Handzar
Pitajte_me wrote:Mozda neki ljudi ne znaju ali Handzar divizija je na uniformi nosila ovaj cvijet:
-
Energični leptir
#173 Re: Handzar
Nisu bili maltene prisiljeni. Kompletna itelektualna elita ondašnjih muslimana, koja je zavodila anrod, bili su vatreni zagovarači hrvatstva, ustaštva i NDH, dakle Ademaga Mešić, Mehmed Alajbegović, Džafer Kulenović, Hakija Hodžić i cjelokupno vodstvo El-Hidaje, koje je nakon famoznih rezolucija, bilo poznato po strahotnim antisemitskim ispadima i vjernom služenju ustaškoj nacističkoj Hrvatskoj! Oni, prema tome, jesu bili Hrvatsko Cvijeće, ili da citiramo samog Džaferbega Kulenovića (izjava data prije drugog svjetskog rata): Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist...i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda. Germanofilstvo je, osim toga, bila osovica muslimanskohrvatske ideologije u NDH! S druge strane, časni muslimani, kao i Srbi i Hrvati bili su u pobjedničkoj antifašističkoj partizanskoj vojsci! Bošnjaci se kao moderna nacija, koja nije isto što i srednjeovjekovni Bošnjani (baš kao što i Srbi i Hrvati nije isto što i srednjovjekovni Srbi i Hrvati) formiraju iz nacije Muslimana oformljene 1971 u SFRJ! Mogućnost kreiranja moderne nacije postojala je krajem vladavine Osmasnkog carstva i u Austro Ugarskoj, ali bosansko-muslimanska begovska elita nije pokazala naročit interes za to, tako da su oba pokušaja propala, a intelektualci počeli tražiti rješenje u okvirima srpske i hrvatske nacionalne politike. Ono što je trebalo uraditi u 19. vijeku, odradio je početkom krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća Hamdija Pozderac, kada je pristao na kompromis muslimana sa velikim "M" i izrekao pozntu rečenicu: "Mi hoćemo bosanstvo, a oni daju muslimanstvo. Prihvatićemo jer će to otvoriti proces..." Zanimljivo je da je Alija Izetbegović bio sasvim zadovoljan ovim "Muslimani" i da se nije previše obazirao na Adila Zulfikarpašića, koji je zagovarao Bošnjaštvo još 1990. Proces je, ipak, završen 1993 na Bošnjačkom saboru, koji je utemeljio Bošnjaštvo na temelju pripadnosti islamskoj vjerskoj zajednici!Zbog tih pisljivih 5 godina (u kojim su Bosnjaci bili maltene prisiljeni da se pridruze ustasama) oni Bosnjake zovu Hrvatskim cvijecem
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#174 Re: Handzar
hahaaaaEnergični leptir wrote:Nisu bili maltene prisiljeni. Kompletna itelektualna elita ondašnjih muslimana, koja je zavodila anrod, bili su vatreni zagovarači hrvatstva, ustaštva i NDH, dakle Ademaga Mešić, Mehmed Alajbegović, Džafer Kulenović, Hakija Hodžić i cjelokupno vodstvo El-Hidaje, koje je nakon famoznih rezolucija, bilo poznato po strahotnim antisemitskim ispadima i vjernom služenju ustaškoj nacističkoj Hrvatskoj! Oni, prema tome, jesu bili Hrvatsko Cvijeće, ili da citiramo samog Džaferbega Kulenovića (izjava data prije drugog svjetskog rata): Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist...i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda. Germanofilstvo je, osim toga, bila osovica muslimanskohrvatske ideologije u NDH! S druge strane, časni muslimani, kao i Srbi i Hrvati bili su u pobjedničkoj antifašističkoj partizanskoj vojsci! Bošnjaci se kao moderna nacija, koja nije isto što i srednjeovjekovni Bošnjani (baš kao što i Srbi i Hrvati nije isto što i srednjovjekovni Srbi i Hrvati) formiraju iz nacije Muslimana oformljene 1971 u SFRJ! Mogućnost kreiranja moderne nacije postojala je krajem vladavine Osmasnkog carstva i u Austro Ugarskoj, ali bosansko-muslimanska begovska elita nije pokazala naročit interes za to, tako da su oba pokušaja propala, a intelektualci počeli tražiti rješenje u okvirima srpske i hrvatske nacionalne politike. Ono što je trebalo uraditi u 19. vijeku, odradio je početkom krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća Hamdija Pozderac, kada je pristao na kompromis muslimana sa velikim "M" i izrekao pozntu rečenicu: "Mi hoćemo bosanstvo, a oni daju muslimanstvo. Prihvatićemo jer će to otvoriti proces..." Zanimljivo je da je Alija Izetbegović bio sasvim zadovoljan ovim "Muslimani" i da se nije previše obazirao na Adila Zulfikarpašića, koji je zagovarao Bošnjaštvo još 1990. Proces je, ipak, završen 1993 na Bošnjačkom saboru, koji je utemeljio Bošnjaštvo na temelju pripadnosti islamskoj vjerskoj zajednici!Zbog tih pisljivih 5 godina (u kojim su Bosnjaci bili maltene prisiljeni da se pridruze ustasama) oni Bosnjake zovu Hrvatskim cvijecem
opasan post
Od uoprabe prisile da muslimani budu hrvatsko cvijece nema niti govora , dapace dobrovoljno su se javljali.
A postanak moderne nacije Bosnjaka , i je bio donesen odlukom.
-
Energični leptir
#175 Re: Handzar
Ne može nacija tek tako biti donesena nekim dekretom. Moraju postojati uslovi! Bosanski muslimani su svakako imali sve potrebne uslove da se formiraju u modernu naciju! Prvenstveno je to intelektualna elita koja je izgradila zaseban muslimanski jugoslovenski identitet, a zatim i sama posebnost slavenskih muslimana kao zajednice i njihova vezanost za Bosnu! Dakle Islam i Bosna su dva oslovna faktora modernog bošnjačkog identiteta. Svi drugi projekti su propali jer je glavnini muslimanskih masa vjera bila na prvom mjstu i upalio je tek onaj koncept nacije gdje je ona bila u prvom planu! Enver Redžić je to vrlo lijepo objasnio!A postanak moderne nacije Bosnjaka , i je donesen odlukom.