56 godina od kraja Staljinizma

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sema911

#151 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by sema911 »

Stojadin wrote:
semirizsvemira wrote:Staljin kao i lenjin , kao i Marks su bili zidovi . Rodjen kao Dzugasvili sto u prevodu znaci sin zidova . Njegov odani sluga je bio Berija , takodjer zidov . Njihove zlocine ne bi mogla opisati knjiga u 20 tomova . Ukrajina , 7 milion zrtava . Treba li vise ? Ko je bio glavni u Ukrajini ? Kaganovich .
Staljin nije bio jevrej nego (se rodio kao) pravoslavac :-) Evo i da jeste bio jevrej, sta to dokazuje? Kakav je to argument? "vidite ljudi koliko su bili zlocesti ovi komunisti.. ONI SU ZIDOVI!!! fuj jevrej BLJAK!"

Hoces da kazes da je Hitler bio u pravu jel tako? :D
jap hitler je bio u pravu samo natakarite ga kolac neuspje u svojoj namjeni
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#152 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by UnscarD »

semirizsvemira wrote:
Stojadin wrote:
semirizsvemira wrote:Staljin kao i lenjin , kao i Marks su bili zidovi . Rodjen kao Dzugasvili sto u prevodu znaci sin zidova . Njegov odani sluga je bio Berija , takodjer zidov . Njihove zlocine ne bi mogla opisati knjiga u 20 tomova . Ukrajina , 7 milion zrtava . Treba li vise ? Ko je bio glavni u Ukrajini ? Kaganovich .
Staljin nije bio jevrej nego (se rodio kao) pravoslavac :-) Evo i da jeste bio jevrej, sta to dokazuje? Kakav je to argument? "vidite ljudi koliko su bili zlocesti ovi komunisti.. ONI SU ZIDOVI!!! fuj jevrej BLJAK!"

Hoces da kazes da je Hitler bio u pravu jel tako? :D
Staljin je bio jevrej i tri cetvrtine rukovodstva su bili jevreji . Cak su napravili komunisticke oblasti u SSSR gdje su bili nastanjeni samo jevreji. Da ti nabrajam sve te rukovodioce - Lenjin je sa vozom zlata dosao iz Ciriha u Rusiju 1917 kroz cijelu raom zahvacenu Evropu a da niko nije smio zaustaviti voz . Kome je islo to zlato i ko je poslao to zlato ? Vecin jevreja/zidova i dan danas mjenja imena i prezimena pa cak i ovi sto dolaze u vjestacku tvorevinu mjenjaju imena . Mislis da je ovim zlocincima danasnjim to stvarno ime i prezime , a nije . Zasto to rade ?
Lenjinu je prolzak kroz Njemacku omogucio Svicarski komunista Fritz Platten posredstvom Njemackog ambasadora u Svajcarskoj , Barona Gisberta von Romberga. Naravno, to se ne bi desilo da Njemacka nije imala direktan interes da dodatno destabilizuje Carsku Rusiju a dolazak Lenjina u tadasnju Rusiju i pokretanja (ustvari sve je krenulo malo prije nego je Lenjin stigao) revolucije bi potpuno slomilo bilo kakv kordinisani ratni napor Carske rusije a sto je NJemackoj i te kako trebalo. Toliko joj je to trebalo da je nastavila da finansira Lenjina jos neko vrijeme dok te finacijske veze nisu provaljene od carskih vlasti Rusije koje tek nakon toga (odnosno nakon dokaznoh finasiranje od strane zemlje sa kojom je Rusija u ratu) izdaje nalog za Lenjinovo hapsenje.
Spekulise se da je novac obezbjedjivao Max Warburg licno blizak savjetnik Kaisera Wilhelm II a sto je jos interesantnije, rodjeni brat idejnog kreatora Americkih (100% privatnih) Federalnih rezervi i PRVI predsjednik CFR-a (Council on Foreign Relation) - Paula Warburga. Interesantan je sastanak izmedju Americke i Njemacke delagacije na kojoj se raspravljalo o ratnoj odsteti na kojem je sa jedne strane sjedio Paul a sa druge Max. Ta teska odsteta i uslovi otplate nametnuti Njemackom narodu su izmedju ostalog bili jedan od razloga uspona Nacista.
Gojeni H

#153 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by Gojeni H »

UnscarD wrote:

Sam Marx se protivio revoluciji u Rusiji jer je smatrao da ona moze uspjeti samo i jedino u industrijski razvijenom drustvu i onda postati globalna a znao je da nema nikakvih sansi za uspijeh u feudalnoj Rusiji. Pristao je napisati manifest, nadajuci se da ce to biti iskra koja ce revoluciju prenjeti u Englesku i Ameriku sa u to vrijeme dobro organizovanim radnickim pokretima izrazito lijeve orijentacije. Lenjin se te ideje o "svijetkoj revoluciji" drzao ali je Staljin od nje odustao, sto je po meni njegov najveci grijeh koji je kasnije uzrocno-posljedicno doveo do miliona njegovih zrtvi. Trocki je ostao vjeran orginalnom konceptu i to je osnova njihovog sukoba koja je Trockog kostala zivota. Da je tada revolucija zahvatila Englesku, Francusku i Englesku, danas bi smo imali jedan potpuno drugaciji (i puno bolji) svijet jer se ne bi desio MaoCE, ne bi se desio Staljin, ne bi bilo Gulaga i represije i gusenja sloboda i nazadka i svega onoga sto danas odjekuje svima u glavi kada se pomene Komunizam.
Sa boldiranim ne mogu da slozim. Cinjenica je da su boljsevici brze-bolje potpisali mirovni sporazum sa Njemackom na samom pocetku revolucije. Da se tezilo svjetskoj revoluciji, ne bi se zatvorili u sopstvene granice i nastojali da dobiju gradjanski rat. Znam da je bilo popularno u bivsoj SFRJ odvajati Lenjina od Staljina, ali Lenjin je taj koji je unistio revolucionarni parlament (zato je popusio metak od Fani Kaplan), on je taj koji je izbacio socijal-demokrate iz bilo kakve jednacine, on je doveo papka i pljackasa iz Gruzije.
Evo sta nam heroina Kaplan (Zidovka Semire :D ) kaze o "ocu" oktobarske revolucije:

"I consider him a traitor to the Revolution. I was exiled to Akatui for participating in an assassination attempt against a Tsarist official in Kyiv. I spent 11 years at hard labour. After the Revolution, I was freed. I favoured the Constituent Assembly and am still for it"

Dakle, zakljucimo da Staljin nije pao s neba. Imao je veoma dobru "logistiku iliti pozadinu" koja mu je omogucila da dodje na prijesto svih komunista Internacionale. Jedan od najjacih bio je Lenjin. Onu izmisljotinu od Lenjinovog pisma vrhovnom sovjetu, ovi pruceni historicari mogu okacit' macku o rep.
Gojeni H

#154 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by Gojeni H »

U pokolju u Katynskoj šumi (poljski: zbrodnia katyńska, Katyń crime; ruski: Катынский расстрел), jedinice sovjetskog Ministarstva unutrašnjih poslova (poznatije kao NKVD) ubile su više tisuća poljskih časnika. To je bio dio šire akcije NKVD-a u okviru koje je, prema zapovjedi najužeg sovjetskog rukovodstva, ubijeno oko 22.000 poljskih državljana, časnika, policajaca, intelektualaca i druge elite. Ubijani su na različitim mjestima u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji. Kako su masovne grobnice kod Katina dugo bile jedine poznate, općenito se čitava ova akcija naziva pokoljem kod Katinske šume.

Nakon što je 1943. Wehrmacht otkrio masovne grobnice kod Katina, prekinuti su odnosi između poljske vlade u emigraciji i Sovjetskog saveza. Masakr je koristila propaganda Trećeg Reicha, dok je sovjetsko rukovodstvo pod Staljinom odlučno odbijalo svaku vezu s masakrom, i za njega optuživalo Nijemce. Tek je Mihail Gorbačov 1990. jasno rekao[1], da je za masakr odgovoran Sovjetski Savez. Ovaj zločin do danas opterećuje rusko-poljske odnose

Sovjetski Savez je 17. rujna 1939. godine napao Poljsku sa istoka. Napad je izvršen dok je Poljska bila u ratu sa Njemačkom koji je počeo 1. rujna 1939. godine i trpjela značajne gubitke na zapadnom frontu. Ovaj napad je izvršen u skladu sa sporazumom Ribbentrop — Molotov kojim je izvršena podjela interesnih sfera između SSSR-a i Njemačke. Zbog brzog napredovanja Crvene armije koja je naišla na slab otpor, između 250.000[5] i 454.700[6] poljskih vojnika je zarobljeno. Oko 250.000 je odmah pušteno dok je 125.000 predato NKVD-u. NKVD je odmah oslobodio još 42.400 vojnika. Oko 170.000 oslobođenih vojnika su bili podrijetlom Ukrajinci ili Bjelorusi koji su služili u poljskoj vojsci. Oko 43.000 vojnika koji su rođeni u zapadnom dijelu Poljske (tada pod njemačkom kontrolom) je predato Nijemcima. NKVD je 19. studenog 1939. godine držao oko 40.000 poljskih ratnih zarobljenika: oko 8.500 časnika, 6.500 policijskih časnika kao i 25.000 vojnika i rezervnih časnika.[7]

Do ožujka 1940. godine stvorena su tri posebna logora: Kozelsk (Козельск), Ostaškov (Оста́шков) i Starobelsk (Старобельск) u kojima su se našli skoro svi poljski časnici zarobljeni u SSSR-u kojih je bilo oko 15.000 .

Dugo vremena samo ovo je bilo poznato jer je, na tada zagonetan način, ovako velika skupina prestala da daje znake života (obitelji su naglo prestale da dobijaju pisma od zarobljenika). Glasine o masakru koje su počele da se javljaju 1943. godine SSSR je prešućivao ili odlučno odbacivao. Tek slabljenje i raspad te države su dozvolili da se u potpunosti sazna tok događaja.

Wikipedia

Smatra se da je ovim cinom Staljin htio da ubije mozak, te misice Poljske i time odstrani bilo kakvu mogucnost otpora u buducnosti.
Gojeni H

#155 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by Gojeni H »

Woody wrote:E, odlično moj @Gojeni H, da prodiskutujemo i o tom aspektu Staljinizma - prinudne deportacije čitavih naroda. Daklem TOP 5:

1. Kulaci (1930 - 1936) - iz najplodnijih dijelova Rusije i Ukrajine u Sibir, Ural, Sjeverni Kavkaz - razlog: masovna kolektivizacija - broj 2,3 miliona;

2. Nijemci (1941) - iz Povoložja, Kavkaza, Krima, Ukrajine i Cen. Rusije u Sibir, Kirovsku oblast, Republiku Komi, Kazahstan - razlog: "nepoznat" - broj: više od 780.000;

3. Japanci, Koreanci (1945) - sa Sahalina i Kurilskih ostrva u Sibir, Sj. Koreju i Japan - razlog: oslobađanje prostora novoosvojenih teritorija - broj 575.000;

4. Čečeni, Ingušeti i Balkari (1944) - sa Sj. Kavkaza u pustinje kazahstana i Kirgistana - razlog: ustanak u Čečeniji - broj 522.000;

5. Nijemci i Poljaci (1935) - iz Zap. i Cen. Ukrajine u Ist. Ukrajinu - razlog: "nepoznat" - broj: 412,000

itd.

TOTAL: 6,6 miliona :-)
Ispravi me ako grijesim ali si zaboravio Nijemce iz tzv. Sovjetske Autonomne Oblasti Njemacke Volge.
Prije 3-4 dana sretnem covjeka iz Kazahstana cija je majka porijeklom Njemica s Volge (ne znam bolje prevest' Volga German). Navodno da ih je u Kazahstanu danas oko 200 000.
Ima ih svugdje u svijetu (Njemacka, Sjeverna i Juzna Amerika) osim tamo gdje su zivjeli.
Stojadin

#156 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by Stojadin »

semirizsvemira wrote:
Staljin je bio jevrej i tri cetvrtine rukovodstva su bili jevreji . Cak su napravili komunisticke oblasti u SSSR gdje su bili nastanjeni samo jevreji. Da ti nabrajam sve te rukovodioce - Lenjin je sa vozom zlata dosao iz Ciriha u Rusiju 1917 kroz cijelu raom zahvacenu Evropu a da niko nije smio zaustaviti voz . Kome je islo to zlato i ko je poslao to zlato ? Vecin jevreja/zidova i dan danas mjenja imena i prezimena pa cak i ovi sto dolaze u vjestacku tvorevinu mjenjaju imena . Mislis da je ovim zlocincima danasnjim to stvarno ime i prezime , a nije . Zasto to rade ?
100% majstore, kako god ti kazes. Da nisi zaboravio dozu jutros pa te malo prenijelo?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#157 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by Woody »

Gojeni H wrote:
Woody wrote:E, odlično moj @Gojeni H, da prodiskutujemo i o tom aspektu Staljinizma - prinudne deportacije čitavih naroda. Daklem TOP 5:

1. Kulaci (1930 - 1936) - iz najplodnijih dijelova Rusije i Ukrajine u Sibir, Ural, Sjeverni Kavkaz - razlog: masovna kolektivizacija - broj 2,3 miliona;

2. Nijemci (1941) - iz Povoložja, Kavkaza, Krima, Ukrajine i Cen. Rusije u Sibir, Kirovsku oblast, Republiku Komi, Kazahstan - razlog: "nepoznat" - broj: više od 780.000;

3. Japanci, Koreanci (1945) - sa Sahalina i Kurilskih ostrva u Sibir, Sj. Koreju i Japan - razlog: oslobađanje prostora novoosvojenih teritorija - broj 575.000;

4. Čečeni, Ingušeti i Balkari (1944) - sa Sj. Kavkaza u pustinje kazahstana i Kirgistana - razlog: ustanak u Čečeniji - broj 522.000;

5. Nijemci i Poljaci (1935) - iz Zap. i Cen. Ukrajine u Ist. Ukrajinu - razlog: "nepoznat" - broj: 412,000

itd.

TOTAL: 6,6 miliona :-)
Ispravi me ako grijesim ali si zaboravio Nijemce iz tzv. Sovjetske Autonomne Oblasti Njemacke Volge.
Prije 3-4 dana sretnem covjeka iz Kazahstana cija je majka porijeklom Njemica s Volge (ne znam bolje prevest' Volga German). Navodno da ih je u Kazahstanu danas oko 200 000.
Ima ih svugdje u svijetu (Njemacka, Sjeverna i Juzna Amerika) osim tamo gdje su zivjeli.
Pa naveo sam pod tačkom 2. - Nijemci iz Povoložja (Wolgadeutsche, Поволжские немцы), ASSW je postojala do 7. Sep 1941, kada i dolazi do egzodusa Nijemaca
Gojeni H

#158 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by Gojeni H »

Woody wrote:
Pa naveo sam pod tačkom 2. - Nijemci iz Povoložja (Wolgadeutsche, Поволжские немцы), ASSW je postojala do 7. Sep 1941, kada i dolazi do egzodusa Nijemaca
Do mene.
UnscarD

#159 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by UnscarD »

Gojeni H wrote:
UnscarD wrote:

Sam Marx se protivio revoluciji u Rusiji jer je smatrao da ona moze uspjeti samo i jedino u industrijski razvijenom drustvu i onda postati globalna a znao je da nema nikakvih sansi za uspijeh u feudalnoj Rusiji. Pristao je napisati manifest, nadajuci se da ce to biti iskra koja ce revoluciju prenjeti u Englesku i Ameriku sa u to vrijeme dobro organizovanim radnickim pokretima izrazito lijeve orijentacije. Lenjin se te ideje o "svijetkoj revoluciji" drzao ali je Staljin od nje odustao, sto je po meni njegov najveci grijeh koji je kasnije uzrocno-posljedicno doveo do miliona njegovih zrtvi. Trocki je ostao vjeran orginalnom konceptu i to je osnova njihovog sukoba koja je Trockog kostala zivota. Da je tada revolucija zahvatila Englesku, Francusku i Englesku, danas bi smo imali jedan potpuno drugaciji (i puno bolji) svijet jer se ne bi desio MaoCE, ne bi se desio Staljin, ne bi bilo Gulaga i represije i gusenja sloboda i nazadka i svega onoga sto danas odjekuje svima u glavi kada se pomene Komunizam.
Sa boldiranim ne mogu da slozim. Cinjenica je da su boljsevici brze-bolje potpisali mirovni sporazum sa Njemackom na samom pocetku revolucije. Da se tezilo svjetskoj revoluciji, ne bi se zatvorili u sopstvene granice i nastojali da dobiju gradjanski rat. Znam da je bilo popularno u bivsoj SFRJ odvajati Lenjina od Staljina, ali Lenjin je taj koji je unistio revolucionarni parlament (zato je popusio metak od Fani Kaplan), on je taj koji je izbacio socijal-demokrate iz bilo kakve jednacine, on je doveo papka i pljackasa iz Gruzije.
Evo sta nam heroina Kaplan (Zidovka Semire :D ) kaze o "ocu" oktobarske revolucije:

"I consider him a traitor to the Revolution. I was exiled to Akatui for participating in an assassination attempt against a Tsarist official in Kyiv. I spent 11 years at hard labour. After the Revolution, I was freed. I favoured the Constituent Assembly and am still for it"

Dakle, zakljucimo da Staljin nije pao s neba. Imao je veoma dobru "logistiku iliti pozadinu" koja mu je omogucila da dodje na prijesto svih komunista Internacionale. Jedan od najjacih bio je Lenjin. Onu izmisljotinu od Lenjinovog pisma vrhovnom sovjetu, ovi pruceni historicari mogu okacit' macku o rep.
Moguce je da je proces poceo i sa Lenjinom ali je Staljin bio taj koji je potpuno odustao od svijetske revolucije za razliku od Trockog i to jeste bio jedan od vecih razloga njihovog sukoba (posto si boldirao da se ne slazes i sa dijelom u kojem pominjem Trockog ali ne vidim da si napisao nesto na tu temu) naravno pored neposredne borbe za vlast nakon Lenjinove smrti.
Lenjin jeste poceo unutrasnji obracun i jeste potpisao mir sa Njemackom...zato su ga i pustili da predje preko njihove teritorije i finansirali ali koliko je meni poznato, nije odustao od svijetske revolucije za zivota. Slazem se da nije nista ni uradio po pitanju prenosenja revolucije ali u datim okolnostima kada je Rusija u gr.ratu kada obracun sa rojalistima traje mislim da je bilo sasvim prirodno da se prvo posveti "svom dvoristu". Staljn je za razliku od njega vec stekao uslove za svijetsku revoluciju jer je imao unutranji mir ali on je od iste potpuno odustao.

Volio bih da obrazlozis na osnovu cega smatras da je Lenjinovo pismo vrhovnom Sovijetu izmisljotina i da li si uopste svijestan da si "priucenim istoricarima" nazvao sve autoritete iz te oblasti ukljucujuci i npr: Cambridge enciklopediju moderne istorije: http://books.google.si/books?id=LLg8AAA ... &q&f=false

Nije mi poznato da iko taj dokument smatra izmisljotinom i njegova autetnticnost je potvrdjena pa me zivo zanima odakle ti to da dokument nije autentican? U njemu je (tacnije u postscriput tog pisma) izricito trazio da se Staljin ukloni sa pozicije. Bio je kritican prema svima ali prema Staljinu posebno. Kritikovao je i Trockog ali ni blizu kao Staljina i Trocki je bio logican izbor za nasljednika.
Gojeni H

#160 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by Gojeni H »

UnscarD wrote:

Moguce je da je proces poceo i sa Lenjinom ali je Staljin bio taj koji je potpuno odustao od svijetske revolucije za razliku od Trockog i to jeste bio jedan od vecih razloga njihovog sukoba (posto si boldirao da se ne slazes i sa dijelom u kojem pominjem Trockog ali ne vidim da si napisao nesto na tu temu) naravno pored neposredne borbe za vlast nakon Lenjinove smrti.
Lenjin jeste poceo unutrasnji obracun i jeste potpisao mir sa Njemackom...zato su ga i pustili da predje preko njihove teritorije i finansirali ali koliko je meni poznato, nije odustao od svijetske revolucije za zivota. Slazem se da nije nista ni uradio po pitanju prenosenja revolucije ali u datim okolnostima kada je Rusija u gr.ratu kada obracun sa rojalistima traje mislim da je bilo sasvim prirodno da se prvo posveti "svom dvoristu". Staljn je za razliku od njega vec stekao uslove za svijetsku revoluciju jer je imao unutranji mir ali on je od iste potpuno odustao.

Volio bih da obrazlozis na osnovu cega smatras da je Lenjinovo pismo vrhovnom Sovijetu izmisljotina i da li si uopste svijestan da si "priucenim istoricarima" nazvao sve autoritete iz te oblasti ukljucujuci i npr: Cambridge enciklopediju moderne istorije: http://books.google.si/books?id=LLg8AAA ... &q&f=false

Nije mi poznato da iko taj dokument smatra izmisljotinom i njegova autetnticnost je potvrdjena pa me zivo zanima odakle ti to da dokument nije autentican? U njemu je (tacnije u postscriput tog pisma) izricito trazio da se Staljin ukloni sa pozicije. Bio je kritican prema svima ali prema Staljinu posebno. Kritikovao je i Trockog ali ni blizu kao Staljina i Trocki je bio logican izbor za nasljednika.
Trocki je znao biti isto tako surov kao i prethodna dvojica vec spomenutih. Naravno da je Dzugasvili socnoscu u izvrsavanju zlocina nadmasio sve. Mit o Trockom je stvoren kao protivteza Staljinu. Trocki se borio za vlast. Staljin isto tako. Staljin je bio malo veci hinjo, perfidniji lukavac, a imao je ocigledno i znacajnu podrsku kako u sovjetu tako i medju generalima.

Priznajem da nemam nikakvog pisanog osnova za moju tezu o famoznom pismu. Davno je to bilo (ali zaista davno), kada sam citao o tom pisanju na samrtnickoj postelji, pismu koje je neko cuvao desetljecima, i ono se odjednom pojavi, cime je "dokazano" da je dragi drug Lenjin htio da upozori radnicku klasu i njene vodje od zlog Dzugasvilija.
Ma nemoj? Dzugasvili s neba pao? Pa bio je on tu neko vrijeme. I znalo se da je najjaci pretendent na prijesto "jednakijih medju jednakima".
Mislim ne mogu nista citirati fakat iz knjige ali mi je ta prica suplja k'o supalj zub.
Isto kao o onima sto "nisu znali" vec im saradnici cinili belaja.
UnscarD

#161 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by UnscarD »

E ok , rekoh da nisam nesto propustio u vezi tog pisma. Steta je sto ono nije na vrijeme doslo do javnosti.

Staljin je stvarno jedno zlo...ne mozemo na zalost znati sta bi se desilo da je Trocki dosao na vlast ali neke cinjenice stoje. Dok je Staljin bio obican urednik casopisa Pravda, Trocki je bio ratnik u prvim redovima i licnim primjerom je pokazivao kako se bori za ideju. Zbog toga je bio veoma postovan. Trocki je uz to bio i sjajan govornik koji je imao fundamentalno shvatanje komunisticke ideologije i koju je znao u obliku ocaravajuce vizije prenjeti auditoriju. Imao je karizmu. Staljin nije. Sa druge strane, Staljin je radeci na tako vaznom polozaju dosao u dodir sa mnogim bitnim figurama a bio je majstor spletki i gledao je licni interes. Ovo se ispostavilo kao vaznije kao sto to kroz istoriju uglavnom i biva.
Staljin je zaustavio revoluciju i upropastio ideju i po meni je glavni krivac za potpuno iskrivljnu percepciju komunisticke ideje danas. Danas kada ljudima pomenes komunizam svi ga svijesno ili nesvjesno povezuju sa Staljinovim SSSR-om i njegovom zaostavstinom ne uvidjajuci sutinu te ideje. Svijet je mogao biti potpuno drugacije mjesto da je to pismo naslo svoj put na vrijeme.

Proleterski pokreti su bili jaki u to vrijeme u Engleskoj i USA i malo je nedostajalo da se iskra revolucije prebaci na zapad. Sta bi se desilo sa industrijski razvijenim zapadom koji prihvata ideje komunizma mozemo samo da predpostavljamo ali je moje duboko ubijedjenje da bi svijet danas bio puno bolje mjesto za zivot.
Gojeni H

#162 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by Gojeni H »

UnscarD wrote: Trocki je bio ratnik u prvim redovima i licnim primjerom je pokazivao kako se bori za ideju. Zbog toga je bio veoma postovan. Trocki je uz to bio i sjajan govornik ... Imao je karizmu. Staljin nije.
Slazem se 100%. Zato sam i napisao da je apsolutna enigma kako je gruzijski pljackas i bandit ogranicenih intelektualnih sposobnosti dospio na takvo mjesto.
Staljin je zaustavio revoluciju i upropastio ideju i po meni je glavni krivac za potpuno iskrivljnu percepciju komunisticke ideje danas. Danas kada ljudima pomenes komunizam svi ga svijesno ili nesvjesno povezuju sa Staljinovim SSSR-om i njegovom zaostavstinom ne uvidjajuci sutinu te ideje.
Nacional-socijalizam i komunizam su ideologije koje su se htjele igrati Boga i zato sam protiv obje. Ali ostavimo to po strani. To su licna vjerska ubjedjenja.

S druge strane, obje ideologije su totalno neprirodne i nijecu covjekovu prirodu.
Jedna sebi daje za pravo da odredjuje polu-bogove od rasa, a druga stvara iluzornu sliku "uzimanja koliko ti treba".
I jedna i druga stvaraju od ljudi robove-sluge viseg cilja. Svi su jednaki i u sluzbi ideologije.
Hitler i Staljin su pokazali da se to prevodi kao sluzenje vodji.
Posto je tema Staljin, on je postao personifikacija spasitelja, jedinog koji zna sta je dobro za radnicku klasu.
Tu je zanemarena priroda covjeka. Covjek ne moze imati nekontrolisanu vlast. A ako je ima i jos je krvolocan i kompleksas sa 5 zvjezdica onda imamo gulage, pokolje u Katinskoj sumi, i slicne izljeve ponasanja koje ne prilici ni hajvanima.
UnscarD

#163 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by UnscarD »

Sa ovim o ljudskoj prirodi bi smo usli u jednu siru diskusiju. Ja ne mislim da postoji ljudska priroda. Sta je to? Ljudska priroda je uvijetovana iskljucivo externim okolnostima kojima se prilagodjva. Recimo da si odrastao u plemenu lovaca na ljudske glave sa Papua Nove Gvineje i da te neko pita imas li ti neki problem u glavi jer iznad kreveta drzis 15 ljudskih lobanja, odgovorio bi : Imam problem, moj komsija ima 20.
Ili zamisli stari Rim i oca kako nagradjuje sina tako sto ga vodi na borbe gladijatora i sin od 9 godina gleda kako se sjeku noge ruke glave i navija ...i pita "tata , tata hoces li me opet dovesti? - " hocu sine ako budes dobar". Odvedi danasnje dijete da to gleda pa ce se istraumirati a to ionako niti jedan roditelj pri zdravoj pameti ne bi uradio nego bi sinu okrenuo glavu da to ne gleda.
Zasto je "priroda" tog dijeteta razlicita od danasnjeg pa bi se jedno istraumiralo a drugo svo sretno i zadovoljno marljivo uci i radi da ga otac odvede ponovo? Promjenio se kulturoloski okvir koji utice na ono sto mi nazivamo ljudska priroda. Ako to shvatimo, shvatit cemo da ljudska priroda i ako postoji, nije nesto sto je fixno i nepromjenjivo nego je fluidno i podlozno uticajima.

Ovaj sistem na linku ispod i ovaj cikica su puno toga objasnili pa koga zanimaju socijalni koncepti uredjanja drustva (a trebali bi sve da nas zanimaju jer ovo sto imamo je katastrofa u odnosu na ono za sta smo sposobni), predlazem da pogleda o cemu se radi :

http://www.thevenusproject.com/
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#164 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by Woody »

Uf, @UnscarD, ti još gajiš iluzije...

Sa ovim tvojim zadnjim postom se apsolutno slažem :thumbup:

Međutim! Ne vjerujem u to "mitsko" Lenjinovo pismo, i smatram da je to urbana legenda, e da bi se rehabilitovao komunizam, jer zaboga, Koba je usr'o stavr, a nije tako trebalo biti...

E JESTE! Trebalo je tako biti! Ne zaboravi da je Crveni Teror otpočeo odmah nakon dolaska Lenjina na vlast. Prvi potez kamarad Lenjina je bilo da likvidira carsku porodicu do 3-eg koljena. Zatim je došao obračun sa kulacima i industrijalcima. Hiljade glava se zakotrljalo odmah na početku vladavine "najhumanijeg društva". I sve to dok je Uljanov još bio živ. Sve ostalo nakon njegove smrti je bila puka borba za vlast. Trocki, Lenjin, Zinovljev... sve je to isti profil ljudi. A nešto sumnjam i da su im se i mišljenja nešto bitno razlikovala. Trocki nije bio ništa manji fanatik od Staljina. Samo je dati splet okolnosti i loša taktika napravila od njega "komunističkog mučenika". Ni da je situacija obnuta, ništa bolje ne bi bilo. Možda bi samo Trockistička ideja malo više raširila po svijetu (mada je i to debelo upitno), što opet znači da bi sliv rijeke krvi obuhvatao šire geografsko područje.

Sve se to svodi na REVOLUCIJU (kako je i sam Marx teoretisao) a nijedna revolucija se nije odigrala bez krvi i nevinih žrtava. Ja neću da diskutujem o Komunizmu, jer je ovdje tema Staljinizam. Jer istorija je pokazala da je to bio promašen projekat ali s druge strane potreban u datoj postavci stvari. Ja uvijek ponavljam: "Sve što se u istoriji desilo - moralo se desiti", a mi teoretičari samo možemo da brabonjamo i pitamo se ŠBBKBB.

Koliko god se apsolutno slažem sa tvojim zadnjim postom, isto toliko se ne slažem sa:
Proleterski pokreti su bili jaki u to vrijeme u Engleskoj i USA i malo je nedostajalo da se iskra revolucije prebaci na zapad. Sta bi se desilo sa industrijski razvijenim zapadom koji prihvata ideje komunizma mozemo samo da predpostavljamo ali je moje duboko ubijedjenje da bi svijet danas bio puno bolje mjesto za zivot.
Proleterski pokreti u zapadnom svijetu NIKADA nisu bili toliko blizu da iskra revolucije zapali zapad! Svaka radnička organizacija na zapadu je upala u jamu korupcije i pregovaranja/mirenja sa vladajućim političkim establishmentom, gaseći svaki plamen revolucije (na njihovu sreću) Jer se sve svodi na to da: "Bez profita - nema plaće". Jedini nosioci komunističkih ideja na zapadu su bili - intelektualci. U feudalnim zemljama tipa Rusija, e tu radnici i seljaci nisu mogli izgubiti ništa osim svojih okova, i to je razlog dizanja komunističke revolucije BAŠ TU, što je dijametralno suprotno od Marxove teorije, i samim tim i komunizma kao takvog.

Moj ti je savjet (ali se bojim da je zaludu) da popeglaš svoje doboko ubjeđenje da bi s komunizmom svijet danas bio puno bolje mjesto za život.

Smrt fašizmu :thumbup:
UnscarD

#165 Re: 56 godina od kraja Staljinizma

Post by UnscarD »

Woody wrote:Uf, @UnscarD, ti još gajiš iluzije...

Sa ovim tvojim zadnjim postom se apsolutno slažem :thumbup:

Međutim! Ne vjerujem u to "mitsko" Lenjinovo pismo, i smatram da je to urbana legenda, e da bi se rehabilitovao komunizam, jer zaboga, Koba je usr'o stavr, a nije tako trebalo biti...

E JESTE! Trebalo je tako biti! Ne zaboravi da je Crveni Teror otpočeo odmah nakon dolaska Lenjina na vlast. Prvi potez kamarad Lenjina je bilo da likvidira carsku porodicu do 3-eg koljena. Zatim je došao obračun sa kulacima i industrijalcima. Hiljade glava se zakotrljalo odmah na početku vladavine "najhumanijeg društva". I sve to dok je Uljanov još bio živ. Sve ostalo nakon njegove smrti je bila puka borba za vlast. Trocki, Lenjin, Zinovljev... sve je to isti profil ljudi. A nešto sumnjam i da su im se i mišljenja nešto bitno razlikovala. Trocki nije bio ništa manji fanatik od Staljina. Samo je dati splet okolnosti i loša taktika napravila od njega "komunističkog mučenika". Ni da je situacija obnuta, ništa bolje ne bi bilo. Možda bi samo Trockistička ideja malo više raširila po svijetu (mada je i to debelo upitno), što opet znači da bi sliv rijeke krvi obuhvatao šire geografsko područje.

Sve se to svodi na REVOLUCIJU (kako je i sam Marx teoretisao) a nijedna revolucija se nije odigrala bez krvi i nevinih žrtava. Ja neću da diskutujem o Komunizmu, jer je ovdje tema Staljinizam. Jer istorija je pokazala da je to bio promašen projekat ali s druge strane potreban u datoj postavci stvari. Ja uvijek ponavljam: "Sve što se u istoriji desilo - moralo se desiti", a mi teoretičari samo možemo da brabonjamo i pitamo se ŠBBKBB.

Koliko god se apsolutno slažem sa tvojim zadnjim postom, isto toliko se ne slažem sa:
Proleterski pokreti u zapadnom svijetu NIKADA nisu bili toliko blizu da iskra revolucije zapali zapad! Svaka radnička organizacija na zapadu je upala u jamu korupcije i pregovaranja/mirenja sa vladajućim političkim establishmentom, gaseći svaki plamen revolucije (na njihovu sreću) Jer se sve svodi na to da: "Bez profita - nema plaće". Jedini nosioci komunističkih ideja na zapadu su bili - intelektualci. U feudalnim zemljama tipa Rusija, e tu radnici i seljaci nisu mogli izgubiti ništa osim svojih okova, i to je razlog dizanja komunističke revolucije BAŠ TU, što je dijametralno suprotno od Marxove teorije, i samim tim i komunizma kao takvog.

Moj ti je savjet (ali se bojim da je zaludu) da popeglaš svoje doboko ubjeđenje da bi s komunizmom svijet danas bio puno bolje mjesto za život.

Smrt fašizmu :thumbup:
Sloboda narodu :thumbup:

Stoji to sve. Ne bih ja rehabilitovao komunizam jer to nije moguce ali da je ideja u svojoj osnovi bila dobra, stvarno je bila. Potpuno si u pravu kada kazes da sve sto se desilo je trebalo da se desi. Npr, koliko god mene nervirao profitom vodjeni kapitalizam danas, stoji cinjenica da je on prilicno odgovoran za tehnolosku revoluciju koja se desila a bez koje ne bi smo danas bili tu gdje jesmo.
Koliko su socijalni sistemi uredjenja i klase unutar drustva isprepleteni sa tehnoloskim progresom mi je postalo jasno citajuci knjigu Istorija starog svijeta u kojoj Rostovcki objasnjava kako je usljed jeftine robovske radne snage sa jedne strane i nedostataka kupovne moci sa druge strane razvoj grncarije, prozivodnje maslina, vina itd itd ostao gotovo nepromjenjen tokom perioda od 2000 godina. Jednostavno nije bilo potrebe za unaprijedjenjem prozivodnog procesa i nekom masovnijom proizvodnjom jer su robovi mogli proizvoditi dovoljno za ono malo njih koji su to sebi mogli priustiti. Rostovcki zakljucuje da je 1000 godina prije nove ere, postojala klasa bogatih trgovaca koja se pojavila prije industrijske revolucije u masovnijem broju i samim tim generisala potraznju za raznim prozivodima, imali bi smo industrijsku revoluciju 2000 godina ranije nego sto se desila.

Ja licno sam puno manje naklonjen idejama komunizma koliko sam sa druge strane frustrinan neodrzivoscu trenutnog sistema i paradoxom ekonomije bazirane na 200 godina starim profitom vodjenim teorijama koje predvidjaju rast u beskonacno na konacnoj planeti. I jos vise otporom koji se pravi prema bilo kojoj progresivnoj ideji koja se nudi kao alternativa kao sto je npr. ona o resurnosno baziranoj ekonomiji prezentovana u Venus Projektu.
Jednostavno je revolucionarno vrijeme u kojem zivimo jer smo po PRVI PUT U LJUDSKOJ ISTORIJI sposobni da iskorijenimo ljudsku patnju. Imamo resurse i tehnologiju. To ranije nikada nismo imali i morali smo imati patnju u vidu ratova, sukoba, takmicenja itd itd. Sada (u stvari u poslednjih 50-ak godina) po prvi put imamo predispozicije da stvari promjenimo. Ali se establisment kao i ranije, grcevito opire promjeni. Cak i ako ne mjenjajuci nista srljamo u sigurnu propast. Kao da smo u velikom autobusu za koji je jasno svima da juri prema provaliji a ipak one koji predloze da zgrabimo volan i skrenemo desno ili lijevo, bilo gdje, samo ne ka provaliji, smatraju ludacima.

U vezi boljevika. Svaku vlast je moguce posmatrati iz vise uglova i naci dobre ili lose stvari jer vlast i jeste takva (doduse mozda me BH politicari demantuju). Nekom dobra, nekome losa. Niko se ne budi ujutro i kaze sebi " e danas cu da budem narucito zao". Svi za sebe misle da rade ispravnu stvar.
Meni je pradedo iz Bosne otisao u Rusiju da se bori u revoluciji. Kada se vratio, uzeo je svoju knjigu duznika i pocjepao je. Po carsiji su pricali da je poludio potpuno jer govori da ce on i njegov kmet uskoro imati isto jer su jednaki. Ubili su ga Njemci na Banjici. Otac ranjen u WW2 na Sremskom frontu od Njemaca, tako da mozda ovo moje ljevicarstvo jednostavno "runs in a family" :)

Sto se tice Lenjinovog pisma, otvoren sam za sve interpretacije ali mi je neophodno da dobijem neki dokaz da ono nije postojalo a koliko sam ja u toku, to pismo je zaista napisano i u njemu je zasita trazio da se Staljin ukloni. Tako bar kazu svi moguci referentni izvori ukljucujuci najpoznatije enciklopedije. Moguce je da je Trocki predstavljen kao mucenik i da ustvari nista ne bi bilo drugacije ali njegov zivot i smrt u Meksiku zaista idu u prilog toj tezi. Jedan blizak clan moje familije je u posjedu (kopija) nikad objavljenih pisama Trockog i o tome pise knjigu, nadam se da ce je zavrsiti.

Kao zakljucak, ja ne mislim da bi komunizam bio rijesenje danas, ali mislim da trenutno uredjenje ne vodi nigdje i da ce biti sve gore. Mislim da nam je potrebna globalna alternativa i novi sistem za 21 vijek. Ukoliko se to ne desi, pitanje je hoce li nas uopste biti.

Za kraj, evo jedan novi clanak Chomskog u kojem se pita isto pitanje....Da li civilizacija uopste moze da prezivi kapitalizam?

http://www.alternet.org/noam-chomsky-ca ... page=0%2C0
Post Reply