Novi mercedes A klase ima francuski motor

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
TDK-90

#151 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by TDK-90 »

Na kraju šta reći :-D nego :

MERCEDES ! Créateur d'automobileImage
johntra

#152 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by johntra »

goran16v wrote:
Da jednostavna racunica pobija tvrdnje o isplativnosti dizela zasto je udio prodaje dizela ovakakv kakav jeste?
Taj grob, a ne auto, sto si imao sve i da je bio ispravan i bez kvarova nema nista sa savremenim dizelima tako da ti o troskovima odrzavanja i voznje savremenog, dobrog i ispravnog dizela, a pogotovo uporedbe sa takodjer savremenim, dobrim i ispravnim benzincem izvodjenjem bilo kakve racunice pojma nemas, i to je ono sto ja tvrdim, a palamudis o tome i izvodis racunicu bez ikakvih iskustava i to na osnovu licnih potreba i prevazidjenog benzinca! Tvoja prica o generalisanju isplativnosti dizela na osnovu licnih iskustava je jednako glupa kao kad bih ja na osnovu Yuga kojeg sam imao prije 97 god palamudio o tome isplati li se savremeni benzinac, kakvi su troskovi i potrosnja nekome ko vozi 5 god staorg Fiata benzinca.
to želiš reći da se kod nas dizeli kupuju radi potrebe, jer svi godišnje u BiH prelaze po 20 i više hiljada kilometara? kod nas se dizeli većinom kupuju da bi se kasnije mogli bolje prodati, jer upravo takva stoka uzme dušu nekom dizelu i kad ga treba praviti, onda ga tuši ostalim levatima, koji misle da su dobro prošli, jer će sada proizvoditi gorivo..ko to godišnje pređe 20 i više hiljada kilometara, a da auto ne koristi za rad i posao?
jednostavna računica pobija svaku tvrdnju da je dizel isplativiji od benzinca, jer ima masu ljudi koji voze dizela, pa jedva godišnje nabiju 10 hiljada kilometara, pogotovo sada kada je dizel skuplji od benzina...
grob od dizela sam ja napravio, pa je bio kako treba, a to misliš da su sad svi dizeli na cestama isparavni i da im nije vrijeme za remont turbina i ostale skupe zahvate? nemoj biti smiješan...
eto, ako ja ne znam, šta je to na strani dobrog i savremenog dizela u odnosu na dobrog i savremenog benzinca, osim potrošnje i eventualno međuubrzanja tokom prestizanja, za koje sam već rekao da meni uopšte nije nikakva prednost?
marmo

#153 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by marmo »

johntra wrote:
goran16v wrote:
Da jednostavna racunica pobija tvrdnje o isplativnosti dizela zasto je udio prodaje dizela ovakakv kakav jeste?
Taj grob, a ne auto, sto si imao sve i da je bio ispravan i bez kvarova nema nista sa savremenim dizelima tako da ti o troskovima odrzavanja i voznje savremenog, dobrog i ispravnog dizela, a pogotovo uporedbe sa takodjer savremenim, dobrim i ispravnim benzincem izvodjenjem bilo kakve racunice pojma nemas, i to je ono sto ja tvrdim, a palamudis o tome i izvodis racunicu bez ikakvih iskustava i to na osnovu licnih potreba i prevazidjenog benzinca! Tvoja prica o generalisanju isplativnosti dizela na osnovu licnih iskustava je jednako glupa kao kad bih ja na osnovu Yuga kojeg sam imao prije 97 god palamudio o tome isplati li se savremeni benzinac, kakvi su troskovi i potrosnja nekome ko vozi 5 god staorg Fiata benzinca.
to želiš reći da se kod nas dizeli kupuju radi potrebe, jer svi godišnje u BiH prelaze po 20 i više hiljada kilometara? kod nas se dizeli većinom kupuju da bi se kasnije mogli bolje prodati, jer upravo takva stoka uzme dušu nekom dizelu i kad ga treba praviti, onda ga tuši ostalim levatima, koji misle da su dobro prošli, jer će sada proizvoditi gorivo..ko to godišnje pređe 20 i više hiljada kilometara, a da auto ne koristi za rad i posao?
jednostavna računica pobija svaku tvrdnju da je dizel isplativiji od benzinca, jer ima masu ljudi koji voze dizela, pa jedva godišnje nabiju 10 hiljada kilometara, pogotovo sada kada je dizel skuplji od benzina...
grob od dizela sam ja napravio, pa je bio kako treba, a to misliš da su sad svi dizeli na cestama isparavni i da im nije vrijeme za remont turbina i ostale skupe zahvate? nemoj biti smiješan...
eto, ako ja ne znam, šta je to na strani dobrog i savremenog dizela u odnosu na dobrog i savremenog benzinca, osim potrošnje i eventualno međuubrzanja tokom prestizanja, za koje sam već rekao da meni uopšte nije nikakva prednost?
AMEN :thumbup:
jefferson

#154 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by jefferson »

romeomoraprezivjeti wrote:
Qler wrote:1.4 TSI 140KS, 1.9 TDI 100KS :) sta mislis ko je brzi :)
1.4 brzi,ima 40KS vise,veoma jednostavno...,zato 2.0 TDI 140KS ili onaj od 170KS pa da vidimo cija majka crnu vunu prede?! :D Ali nije to poenta,ja sam vec napisao za "normalnog" vozaca,pod tim mislim na vozaca koji vozi po ogranicenjima,ali kad mu zatreba snage,obrtnog momenta da prestigne sleper,onda je tu TDI bez konkurencije,tj. medjuubrzanje je od presudnog znacaja.Vozio benzince,sad diesela,znam sta pricam. :D :D :D :D :D
Stavi tog 2.0tdi u bilo kojoj verziji na crtu sa VW 2.0T pa ces vidjeti sta ce ostat od tog dizela.
Isto tako, stavi 1.9tdi sa 1.2TSI VW u istom auto pa ces vidjeti sta je benzinac.
Najbolji su mi ovi koji nikad u zivotu nisu benzinca imali. Polozili vozacki na Golfu II dizelu i misle tu pocela istorija.
jefferson

#155 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by jefferson »

sema911 wrote:
Industrialyzer wrote:Dizel je svakako bolji za svakodnevnu upotrebu, benzinac za ultimativne masine :thumbup: Meni je debilno kad vidim da neko vozi dizela od 4-5 hiljada kubika, e tu svrhu ne vidim :mrgreen:
pa sta mislis koliko trosi benzinac iste zapremine,., i hocel taj benzinac imat isto obrtnog koji ti je za teglenje mnogo vazniji,. i kako znas dizeli su radne masine sto se stavljaju, u vozove u traktore i sl,.., rade tegle ko ludi a malo trose,. samo gorivo dizel vise se iskoristava i ima vecu energetsku vrijednost,., evo primjer kod eksploziva, dodaje dizel u ******,. sta mislis sto,.,
Dizel ima manju kaloricnu vrijednost od benzina za tvoju informaciju!
vukojebina

#156 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by vukojebina »

Haj sve, aaaaaaaaaaaaaaaaal "mercedes" ugradjuje reno-ov motor...pa jesu li mogli past nize, jedino da fijatov motor pocnu ugradjivat...
goran16v

#157 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
Ne padam mi napamet tvrditi nesto u ime svih, ali kad vec pitas ko predje preko 20k km godisnje a ne treba mu za rad i posao, ja prvi! Sa dizelom predjem prosjecno 25k km godisnje iskljucivo privatno, a auto se ne vozi od decembra do marta kad se vrtim po gradu i handrim manje vrijedan auto.
30% manja potrosnja, 30-50% veci o. momenat i shodno tome bolje performanse vezane za tu velicinu su sasvim dovoljne prednosti.
goran16v

#158 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by goran16v »

jefferson wrote: Stavi tog 2.0tdi u bilo kojoj verziji na crtu sa VW 2.0T pa ces vidjeti sta ce ostat od tog dizela.
Isto tako, stavi 1.9tdi sa 1.2TSI VW u istom auto pa ces vidjeti sta je benzinac.
Najbolji su mi ovi koji nikad u zivotu nisu benzinca imali. Polozili vozacki na Golfu II dizelu i misle tu pocela istorija.
A jesi li ti ikad pogledao cijenu auta sa 2,0T motorom i njegovog odrzavanja da vidis koliko u startu kosta i koliko trosi to stajanje na crtu kad se vec izvode racunice?
Ja sam imao vise benzinaca nego dizela i tvrdim da ce 1,9 TDI 105 KS poderati 1,2 TSI 105 KS ko beba zvecku isto kao sto sam poredio kako 1,9 TDI 100KS pojede za dorucak 1,4 16V 100 KS u istom autu (Skoda Fabia).
jefferson

#159 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by jefferson »

goran16v wrote:
jefferson wrote: Stavi tog 2.0tdi u bilo kojoj verziji na crtu sa VW 2.0T pa ces vidjeti sta ce ostat od tog dizela.
A jesi li ti ikad pogledao cijenu auta sa 2,0T motorom i njegovog odrzavanja da vidis koliko u startu kosta i koliko trosi to stajanje na crtu kad se vec izvode racunice?
Ja sam imao vise benzinaca nego dizela i tvrdim da ce 1,9 TDI 105 KS poderati 1,2 TSI 105 KS ko beba zvecku.
Imam u garazi 1.9tdi, VW CC 2.0T!
Na auto puti pri 130km/h CC sa DSG mjenjacem potrosi prosjecno oko 7.4ltr naspram 5.5ltr kod Octavie 1.9tdi.
S obzirom na cinjenicu kakve performanse VW CC sa tim motorom i tim mjenjacem ima, oprastam mu jos 2 litre potrosnje na auto putu.
Sto se tice cijene, 2.0T je u sartu oko 3,000km skuplji od verzije sa 2.0TDI sa 170ks, ali nudi bolje performanse i nize troskove odrzavanja. Benzinac nema filtere cadje, ima vecu fleksibilnost kada je u pitanju ulje, tj. koje vrste ulja se mogu koristiti, i na kraju bolje je uravnotzeneo auto zbog lakseg nosa, manje tezine generalno, te zbog jacine motora i raspolozivosti obrtnog momenta, ima daleko bolje performanse.
goran16v

#160 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by goran16v »

jefferson wrote:
goran16v wrote:
Ja sam imao vise benzinaca nego dizela i tvrdim da ce 1,9 TDI 105 KS poderati 1,2 TSI 105 KS ko beba zvecku.
Imam u garazi 1.9tdi, VW CC 2.0T!
Na auto puti pri 130km/h CC sa DSG mjenjacem potrosi prosjecno oko 7.4ltr naspram 5.5ltr kod Octavie 1.9tdi.
S obzirom na cinjenicu kakve performanse VW CC sa tim motorom i tim mjenjacem ima, oprastam mu jos 2 litre potrosnje na auto putu.
Sto se tice cijene, 2.0T je u sartu oko 3,000km skuplji od verzije sa 2.0TDI sa 170ks, ali nudi bolje performanse i nize troskove odrzavanja. Benzinac nema filtere cadje, ima vecu fleksibilnost kada je u pitanju ulje, tj. koje vrste ulja se mogu koristiti, i na kraju bolje je uravnotzeneo auto zbog lakseg nosa, manje tezine generalno, te zbog jacine motora i raspolozivosti obrtnog momenta, ima daleko bolje performanse.
E bravo, iz perspektive ovih kojima performanse nista ne znace i kojima je bitna ukupna racunica nema nikakve racunice kupiti 2,0T, a za ostale ostaje pitanje da li razlika u cijeni od 3k KM i razlika u potrosnji od 5 KM na svakih 100km ili 5k KM na 100k km po sadasnjim cijenama goriva (koja bi bila jos veca jer Octavia 2,0 TDI ima 6. brzinski mjenjac, dok 1,9 TDI ima 5. brzinski pa je potrosnja na 130 jos manja jer je to nekih 2450 o/min, koliko hi trisila sa DSG-om pojma nemam) opravdava nesto bolje performanse (2,0 TDI ima ipak 70 Nm veci o.momenat).
johntra

#161 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by johntra »

goran16v wrote: Ne padam mi napamet tvrditi nesto u ime svih, ali kad vec pitas ko predje preko 20k km godisnje a ne treba mu za rad i posao, ja prvi! Sa dizelom predjem prosjecno 25k km godisnje iskljucivo privatno, a auto se ne vozi od decembra do marta kad se vrtim po gradu i handrim manje vrijedan auto.
30% manja potrosnja, 30-50% veci o. momenat i shodno tome bolje performanse vezane za tu velicinu su sasvim dovoljne prednosti.
da, vjerovatno onaj ko jedva skucka deset ili više milja za Golfa peticu TDI, kako bi se kurčio u raji, pređe 25 milja godišnje...takvih ko ti je u ovoj državi možda tri posto, ako i toliko...
nije istina da je u svakom slučaju odnos potrošnje dizela i benzina 30 posto u korist dizela, a i da jeste, ja se opet za razliku u cijeni mogu voziti na benzinu više od dvije godine...obrtni moment meni ne predstavlja prednost, jer hvala Bogu, još uvijek mogu prebaciti u niži stepen prenosa i prestići neki opasni šleper...
jefferson

#162 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by jefferson »

E bravo, iz perspektive ovih kojima performanse nista ne znace i kojima je bitna ukupna racunica nema nikakve racunice kupiti 2,0T, a za ostale ostaje pitanje da li razlika u cijeni od 3k KM i razlika u potrosnji od 5 KM na svakih 100km ili 5k KM na 100k km po sadasnjim cijenama goriva (koja bi bila jos veca jer Octavia 2,0 TDI ima 6. brzinski mjenjac, dok 1,9 TDI ima 5. brzinski pa je potrosnja na 130 jos manja jer je to nekih 2450 o/min, koliko hi trisila sa DSG-om pojma nemam) opravdava nesto bolje performanse (2,0 TDI ima ipak 70 Nm veci o.momenat).
Svako sebi kupuje auto prema svojim potrebama.
Sto se tice performansi, da, 2.0TDi ima 70nm veci obrtni moment, ali 30ks manje.
2.0tdi je tezi motor, manje obrtaja itd. Dok 2.0T ima 280nm od 1,500 o/min pa sve do 5,000 o/min.
I Mercedes Actros ima jedno 2,000nm veci obrtni moment od VW 2.0T, ali nema bolje performanse. Obrtni moment je dio price, i ja tvrdim da u BH konfiguraciji cesta, dinamike trzista i slicno, 2.0tdi je bolji izbor. Kao sto neko rece, ljudi kod nas prvo kupuju dizel da bi ga sto lakse prodali kasnije, bez obzira da li ima treba ili ne, i uzimajuci to u obzir, jeste, dizel je bolji. Ali nije to tako sve jednostavno. Dizeli su bili hit 20 godina, ali su dosegli neki svoj maksimum trenutno, i ocito je da se benzinci ponovo vracaju na trziste putem turbo tehnologije i direktnog ubrizgavanja.
Sto se tice potrosnje, nije bas 30%. Nije to bas tako, vrti se na toliko obrtaja i cao. Ti govoris o 5-6 brzini. Koliko puta ti imas auto u 6 brzini u BiH osim ako to nije izmedju Zenice i Sarajeva? Upravo na tim brzinama, velikim brzinama oko 130-150km/h je najmanja razlika izmedju benzinca i dizela, i opet i ja se slazem, za BH uslove vozenj i trzista dizel je bolji izbor, bar dok se auto put ne izgradi, a tada bi mogli pricati o nekim vecim promjenama u razmisljanju.

Ali kada vec pricamo o performansama, mislim nemoj biti smjesan i porediti 2.0tdi i 2.0T. Jos je VW tu kozervativan, pogledaj GM sa 270ks 2.0T motorom ili BMW sa 245ks. Jebeni Hyundai ima 272ks!
basicm

#163 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by basicm »

lavic wrote:[Ovo je samo još jedan dokaz da su "Francuzi" u zadnjih 15-tak godina podigli kvalitet na zavidan nivo, ali ipak...."auto mora biti iz Njemačke" :D
Nema to veze s kvalitetom, ovo je samo pokusaj uštede zajedničkim razvojem motora ili korištenjem već razvijenih.
Ali misim da Mercu ovo stvarno nije trebalo.....U isto vrijeme sličnu priču rade BMW I TOYOTA, ali toje ipak viša liga od Renaulta.[/quote]

U motorima visa liga od Renault-a??? A u pm kad se svak pocne baviti svim i svacim!!
Gospodo, ne znaci ako Renault ne proizvodi motore od 500ks na serijskom nivou da ih ne zna bolje praviti od svih referencija tog trzista. Radi se o iznimno jakom motoristi, pogotovo u nizekubnim klasama, njihovi motori su jako cvrsti, elasticni, performantni i trajni. I nema tu ustede, Renault-ovi su motori kvalitetni i taj kvalitet se placa (u cijeni auta nije samo motor, podsjecam). Ne mjesajte trziste koje Renault cilja i njihovo tehnicko znanje i kapacitet; nece praviti vozila da konkurenciju prave Porsche-u da bi vama dokazali da itekako znaju praviti motore, ciljaju jednostavno svoje trziste i adaptiraju vozilo istom, materijali, finicija, limarija su malo drugaciji od igraca vise klase kao sto je Mercedes, ali motori su klasa i po. I ne brinite se za Mercedes, ne treba njima niko objasnjavati kvalitet, u prosjeku prelaze 2 puta vise kilometara od njihovih direktnih konkurenata, koji su u istoj klasi samo na papiru i u cijeni novog, ko ih je imao sve, zna dobro o cemu pricam (trajnost, kvalitet, savrsenstvo u gradnji, godisnji gubitak na cijeni, sigurnost, potrosnja, odrzavanje...da ne pricam dalje, svakako ce se pojaviti 75 BMW/Audi fanova koji ce mi poceti nesto objasnjavati kao da smo na istom nivou, a ja presao stotine hiljada km u sva tri).[/quote]

Da u pravu si svima je poznat kalitet mercovog 270 cdi motora, pa njega se i merc stidi.[/quote]

Moze objasnjenje molim? Ovo mi je novo, sta je sa ovim motorima?
goran16v

#164 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by goran16v »

jefferson wrote: Svako sebi kupuje auto prema svojim potrebama.
Sto se tice performansi, da, 2.0TDi ima 70nm veci obrtni moment, ali 30ks manje.
2.0tdi je tezi motor, manje obrtaja itd. Dok 2.0T ima 280nm od 1,500 o/min pa sve do 5,000 o/min.
I Mercedes Actros ima jedno 2,000nm veci obrtni moment od VW 2.0T, ali nema bolje performanse. Obrtni moment je dio price, i ja tvrdim da u BH konfiguraciji cesta, dinamike trzista i slicno, 2.0tdi je bolji izbor. Kao sto neko rece, ljudi kod nas prvo kupuju dizel da bi ga sto lakse prodali kasnije, bez obzira da li ima treba ili ne, i uzimajuci to u obzir, jeste, dizel je bolji. Ali nije to tako sve jednostavno. Dizeli su bili hit 20 godina, ali su dosegli neki svoj maksimum trenutno, i ocito je da se benzinci ponovo vracaju na trziste putem turbo tehnologije i direktnog ubrizgavanja.
Sto se tice potrosnje, nije bas 30%. Nije to bas tako, vrti se na toliko obrtaja i cao. Ti govoris o 5-6 brzini. Koliko puta ti imas auto u 6 brzini u BiH osim ako to nije izmedju Zenice i Sarajeva? Upravo na tim brzinama, velikim brzinama oko 130-150km/h je najmanja razlika izmedju benzinca i dizela, i opet i ja se slazem, za BH uslove vozenj i trzista dizel je bolji izbor, bar dok se auto put ne izgradi, a tada bi mogli pricati o nekim vecim promjenama u razmisljanju.

Ali kada vec pricamo o performansama, mislim nemoj biti smjesan i porediti 2.0tdi i 2.0T. Jos je VW tu kozervativan, pogledaj GM sa 270ks 2.0T motorom ili BMW sa 245ks. Jebeni Hyundai ima 272ks!
Sto se tice prednosti i mana benz vs dizel sa stanovista podneblja u kojima se voze vrlo realan post, a sto se tice razloga za kupovinu nekima je vaznije jedno, nekima drugo ali svakome je, u vecoj ili manjoj mjeri, bitno koliko ce imati $$ u tom autu kad ga bude prodavao. Nekima je to najbitnije ali istovremeno i svako ko tvrdi da ga nije briga koliko ce izgubiti prica suplju pricu.
Sto se tice 6. brzine upravo zbog veliko o. momenta ja je koristim jako cesto, na otvorenoj cesti, ne samo prema Ze, auto najcesce upravo u 6. cak i na nekim usponima kao sto je Ivan sa sjeverne strane, Laniste isl, a u gradu cak i na svakom zelenom valu kad nema zastoja. Sto se potrosnje tice ja nisam mislio na 30% pri 130 na sat na autocesti (jer koliko vozimo u tom rezimu u odnosu na ukupnu kilometrazu, a i tad je razlika osjetna) nego na opstu razliku u potrosnji koja je mozda i veca od 30%.
Poredio sam 2,0 TDI vs 2,0 TSI zbog toga sto ih je najlakse uporediti, ista kuca, u istom modelu, vjerujem da mnogi izvlace vise, ali bi interesantno bilo uporediti i cijene tih 240KS+ turbobenzinaca sa ekvivalentnim dizelima kao i opstu ekonomsku isplativost da se vidi koliko $$ kosta turbo benz zadovoljnstvo u odnosu na turbo dizel.
Blizanac

#165 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Blizanac »

Mercedesova A klasa namijenjena je fukari (ne u doslovnom smislu) dakle onima koji hoće da voze mećku a da nije skupa, da je jeftino održavanje i da malo troši. Rješenje za te zahtjeve je A klasa sa Renaultovim motorom.
Osim toga, u A klasi ugrađuje se i još nekoliko mercedesovih motora. Pa ko voli nek izvoli...
respo

#166 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by respo »

Blizanac wrote:Mercedesova A klasa namijenjena je fukari (ne u doslovnom smislu) dakle onima koji hoće da voze mećku a da nije skupa, da je jeftino održavanje i da malo troši. Rješenje za te zahtjeve je A klasa sa Renaultovim motorom.
Osim toga, u A klasi ugrađuje se i još nekoliko mercedesovih motora. Pa ko voli nek izvoli...
da je namjenjena "fukari" nije tacno
namjenjena je mladjoj populaciji koja je ranije u nedostatku ovog tipa auta kod merca kupovala audi 3 golf bmw 3 i slicne
jer bilo ko kad pomene c e s klasu niko njih nece svrstati te aute kao aute za tu mladju populaciju

usput da odgovorim goranu u vezi gubitka cijene na prodaji auta
ako je tebi bitno koliko ces izgubiti kad ga budes prodavao meni nije meni je vazno sta sam vozio koliko sam uzivao i sve ostalo sto sam s njim prosao itd
tako da mi je sasvim svejedno jesam li na njemu izgubio 2 ili 10 hiljada
da se razumijemo to je moj stav i necu reci da je kao takav kod svih
samo cim ja imam takav stav pada u vodu tvoja tvrdnja da svako ko kaze da ga nije briga laze
goran16v

#167 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by goran16v »

respo wrote: usput da odgovorim goranu u vezi gubitka cijene na prodaji auta
ako je tebi bitno koliko ces izgubiti kad ga budes prodavao meni nije meni je vazno sta sam vozio koliko sam uzivao i sve ostalo sto sam s njim prosao itd
samo cim ja imam takav stav pada u vodu tvoja tvrdnja da svako ko kaze da ga nije briga laze
Mozda ti gubitak vrijednosti nije najbitnije stvar ili nije bitan kao nekome drugom ali ovo boldirano je suplja prica kojom lazes i sebe i druge, a ti je uzalud mozes ponavljati i ubjedjivati druge da je to tako do sudnjeg dana.
respo

#168 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by respo »

goran16v wrote:
Mozda ti gubitak vrijednosti nije najbitnije stvar ili nije bitan kao nekome drugom ali ovo boldirano je suplja prica kojom lazes i sebe i druge, a ti je uzalud mozes ponavljati i ubjedjivati druge da je to tako do sudnjeg dana.
jesi ti tvrdoglav covjek
eto ti znas je li ja lazem sebe ili ne
mene apsolutno ne interesuje koliko sam izgubio koliko god tebi to bilo nelogicno
jbg nemamo isti mentalni sklop i tebi je to nezamislivo dok je meni sasvim normalno i ako zelis to rpihvati ako ne zelis boli me briga jer znam sebe a ti i dalje tvrdi da lazem sebe i druge
goran16v

#169 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by goran16v »

respo wrote: jesi ti tvrdoglav covjek
mene apsolutno ne interesuje koliko sam izgubio koliko god tebi to bilo nelogicno
jbg nemamo isti mentalni sklop i tebi je to nezamislivo dok je meni sasvim normalno i ako zelis to rpihvati ako ne zelis boli me briga jer znam sebe a ti i dalje tvrdi da lazem sebe i druge
Naravno da lazes i naravno da te ne boli briga.
Qler

#170 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by Qler »

Maloprije sam dosao od majstora sa kumom isao, pokvarila mu se turbina na mondeu, 700KM reparacija, 10 poena za odrzavanje dizela :)
preludezalude

#171 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
Qler wrote:Meni nije jasno sto se provlaci izbor dizela i benzinca kroz temu. Ako niste imali para da vozate benzinca, ne znaci da je losiji. DIZEL JE KOMPROMIS, shvatite to. Ko nema para da voza benzinca, kupuje dizela. Ko ne zna sabrati troskove odrzavanja i ekspolatacije, kupuje dizela. Jedino opravdanje je ko predje 30+k km godisnje, pa se dizel isplati.... Ili ako imas traktora :)
Obratno, ko nema para taj u prvoj turi kupi benzinca pa onda u drugoj turi nastikla za plinsku instalaciju da bi se vozio po cijeni dizela. Da nije tako i da svi vlasnici benzinaca vladaju cifrom pa im potrosnja nije bitna i da zato nisu kupili dizele ne bi se pisale Ode radosti o ustedama na plinu nego svi ko jedan vozili na benzin.
Filozofija kupovine dizela za ljude koji ne prelaze 30-50k km godisnje (pa je razlog ocigledan( je jedostavna: danas imam pare da kupim dizela da bi se sutra vozio jeftinjije jer ne znam hocu li sutra imati pare da sipam benzinca. Prica o tome da razlikom u cijeni pokrivas potrosnju da bi te na kraju kao izlaslo sve jeftinije je za Malu svesku, prvi nepredvoidjeni izdatak mimo auta i tih para vise nema.
Nemas veze. Benzinca kupuju pametni ljudi pa onda ugrade plin i voze se jeftinije nego sa dizelom. Svakome je bitna potrosnja. Malo je onih koji kazu da im potrosnja nije bitna. Stvar je u tome da benzinac sa plinom je u startu jeftiniji od dizela plus ima jeftinije odrzavanje plus nema iritirajuceg stektanja pod haubom plus manje boli glava od razmisljanja sta ce biti na debelom minusu. Pa sad ti vidi da li je to pametno ili ne. Samo nas balkanski mentalitet je cudna stvar.
preludezalude

#172 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
johntra wrote:
goran16v wrote:
Ne padam mi napamet tvrditi nesto u ime svih, ali kad vec pitas ko predje preko 20k km godisnje a ne treba mu za rad i posao, ja prvi! Sa dizelom predjem prosjecno 25k km godisnje iskljucivo privatno, a auto se ne vozi od decembra do marta kad se vrtim po gradu i handrim manje vrijedan auto.
Zasto ne vozas od decembra do marta? Jel' to ne moze da upali?? :lol:
preludezalude

#173 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by preludezalude »

respo wrote:
goran16v wrote:
jesi ti tvrdoglav covjek
To ti je Goran. On zna sve. On ti je ko macja guza. On zna zasto je neko kupio auto. On zna koliko neko ima para. On zna o cemu ja i ti razmisljamo kad kupujemo auto.
Takvi koji razmisljaju o prodaji auta a nisu ga jos ni kupili, kupuju auto samo iz razloga da im bude prevozno sredstvo od tacke a do tacke b. Razmislja o tome koliko ce izgubiti, hoce da mu trosi ko upaljac. Za mene su takva auta najskuplja jer moram svaki dan sjesti u nesto u cemu ne uzivam a jos sam i dao pare za to cudo. Pa ako vec dajem pare onda hocu i da uzivam, da cejfim.
respo

#174 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by respo »

goran16v wrote:
respo wrote: jesi ti tvrdoglav covjek
Naravno da lazes i naravno da te ne boli briga.
super eto ti znas o meni uradi mi i natalnu kartu usput kad me toliko poznajes
bit ces bolji od dzemile
emko1234

#175 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor

Post by emko1234 »

jefferson wrote:
Svako sebi kupuje auto prema svojim potrebama.

http://www.youtube.com/watch?v=e-eMp_Z0Nds
sta kazes na ovo?
kad vec pricas o prednostima benzinca nad dizelom?
evo ovo nije turbo sestak al je sestak koji je jaci 60 konja. i koji je laksi i ima brzi mjenjac.
u konacnici je brzi po krugu 0.1 sekundu.
dakle teorija o nadmocini benzincima pada u vodu.
najbolji primjer ce ti bit golf VII twin turbo tdi koji ce iz 2.0tdi motora vrtit 225ks i 500nm momenta. dovoljno da golfa R-a sahrani u svakom momentu na medjuubrzanjima u svim podrucjima i u svim stepenima prijenosa.
Post Reply