MERCEDES ! Créateur d'automobile

Moderators: _BataZiv_0809, anex

to želiš reći da se kod nas dizeli kupuju radi potrebe, jer svi godišnje u BiH prelaze po 20 i više hiljada kilometara? kod nas se dizeli većinom kupuju da bi se kasnije mogli bolje prodati, jer upravo takva stoka uzme dušu nekom dizelu i kad ga treba praviti, onda ga tuši ostalim levatima, koji misle da su dobro prošli, jer će sada proizvoditi gorivo..ko to godišnje pređe 20 i više hiljada kilometara, a da auto ne koristi za rad i posao?goran16v wrote:
Da jednostavna racunica pobija tvrdnje o isplativnosti dizela zasto je udio prodaje dizela ovakakv kakav jeste?
Taj grob, a ne auto, sto si imao sve i da je bio ispravan i bez kvarova nema nista sa savremenim dizelima tako da ti o troskovima odrzavanja i voznje savremenog, dobrog i ispravnog dizela, a pogotovo uporedbe sa takodjer savremenim, dobrim i ispravnim benzincem izvodjenjem bilo kakve racunice pojma nemas, i to je ono sto ja tvrdim, a palamudis o tome i izvodis racunicu bez ikakvih iskustava i to na osnovu licnih potreba i prevazidjenog benzinca! Tvoja prica o generalisanju isplativnosti dizela na osnovu licnih iskustava je jednako glupa kao kad bih ja na osnovu Yuga kojeg sam imao prije 97 god palamudio o tome isplati li se savremeni benzinac, kakvi su troskovi i potrosnja nekome ko vozi 5 god staorg Fiata benzinca.
AMENjohntra wrote:to želiš reći da se kod nas dizeli kupuju radi potrebe, jer svi godišnje u BiH prelaze po 20 i više hiljada kilometara? kod nas se dizeli većinom kupuju da bi se kasnije mogli bolje prodati, jer upravo takva stoka uzme dušu nekom dizelu i kad ga treba praviti, onda ga tuši ostalim levatima, koji misle da su dobro prošli, jer će sada proizvoditi gorivo..ko to godišnje pređe 20 i više hiljada kilometara, a da auto ne koristi za rad i posao?goran16v wrote:
Da jednostavna racunica pobija tvrdnje o isplativnosti dizela zasto je udio prodaje dizela ovakakv kakav jeste?
Taj grob, a ne auto, sto si imao sve i da je bio ispravan i bez kvarova nema nista sa savremenim dizelima tako da ti o troskovima odrzavanja i voznje savremenog, dobrog i ispravnog dizela, a pogotovo uporedbe sa takodjer savremenim, dobrim i ispravnim benzincem izvodjenjem bilo kakve racunice pojma nemas, i to je ono sto ja tvrdim, a palamudis o tome i izvodis racunicu bez ikakvih iskustava i to na osnovu licnih potreba i prevazidjenog benzinca! Tvoja prica o generalisanju isplativnosti dizela na osnovu licnih iskustava je jednako glupa kao kad bih ja na osnovu Yuga kojeg sam imao prije 97 god palamudio o tome isplati li se savremeni benzinac, kakvi su troskovi i potrosnja nekome ko vozi 5 god staorg Fiata benzinca.
jednostavna računica pobija svaku tvrdnju da je dizel isplativiji od benzinca, jer ima masu ljudi koji voze dizela, pa jedva godišnje nabiju 10 hiljada kilometara, pogotovo sada kada je dizel skuplji od benzina...
grob od dizela sam ja napravio, pa je bio kako treba, a to misliš da su sad svi dizeli na cestama isparavni i da im nije vrijeme za remont turbina i ostale skupe zahvate? nemoj biti smiješan...
eto, ako ja ne znam, šta je to na strani dobrog i savremenog dizela u odnosu na dobrog i savremenog benzinca, osim potrošnje i eventualno međuubrzanja tokom prestizanja, za koje sam već rekao da meni uopšte nije nikakva prednost?
Stavi tog 2.0tdi u bilo kojoj verziji na crtu sa VW 2.0T pa ces vidjeti sta ce ostat od tog dizela.romeomoraprezivjeti wrote:1.4 brzi,ima 40KS vise,veoma jednostavno...,zato 2.0 TDI 140KS ili onaj od 170KS pa da vidimo cija majka crnu vunu prede?!Qler wrote:1.4 TSI 140KS, 1.9 TDI 100KSsta mislis ko je brzi
Ali nije to poenta,ja sam vec napisao za "normalnog" vozaca,pod tim mislim na vozaca koji vozi po ogranicenjima,ali kad mu zatreba snage,obrtnog momenta da prestigne sleper,onda je tu TDI bez konkurencije,tj. medjuubrzanje je od presudnog znacaja.Vozio benzince,sad diesela,znam sta pricam.
![]()
![]()
![]()
![]()
Dizel ima manju kaloricnu vrijednost od benzina za tvoju informaciju!sema911 wrote:pa sta mislis koliko trosi benzinac iste zapremine,., i hocel taj benzinac imat isto obrtnog koji ti je za teglenje mnogo vazniji,. i kako znas dizeli su radne masine sto se stavljaju, u vozove u traktore i sl,.., rade tegle ko ludi a malo trose,. samo gorivo dizel vise se iskoristava i ima vecu energetsku vrijednost,., evo primjer kod eksploziva, dodaje dizel u ******,. sta mislis sto,.,Industrialyzer wrote:Dizel je svakako bolji za svakodnevnu upotrebu, benzinac za ultimativne masineMeni je debilno kad vidim da neko vozi dizela od 4-5 hiljada kubika, e tu svrhu ne vidim
Ne padam mi napamet tvrditi nesto u ime svih, ali kad vec pitas ko predje preko 20k km godisnje a ne treba mu za rad i posao, ja prvi! Sa dizelom predjem prosjecno 25k km godisnje iskljucivo privatno, a auto se ne vozi od decembra do marta kad se vrtim po gradu i handrim manje vrijedan auto.johntra wrote:goran16v wrote:
to želiš reći da se kod nas dizeli kupuju radi potrebe, jer svi godišnje u BiH prelaze po 20 i više hiljada kilometara? kod nas se dizeli većinom kupuju da bi se kasnije mogli bolje prodati, jer upravo takva stoka uzme dušu nekom dizelu i kad ga treba praviti, onda ga tuši ostalim levatima, koji misle da su dobro prošli, jer će sada proizvoditi gorivo..ko to godišnje pređe 20 i više hiljada kilometara, a da auto ne koristi za rad i posao?
jednostavna računica pobija svaku tvrdnju da je dizel isplativiji od benzinca, jer ima masu ljudi koji voze dizela, pa jedva godišnje nabiju 10 hiljada kilometara, pogotovo sada kada je dizel skuplji od benzina...
grob od dizela sam ja napravio, pa je bio kako treba, a to misliš da su sad svi dizeli na cestama isparavni i da im nije vrijeme za remont turbina i ostale skupe zahvate? nemoj biti smiješan...
eto, ako ja ne znam, šta je to na strani dobrog i savremenog dizela u odnosu na dobrog i savremenog benzinca, osim potrošnje i eventualno međuubrzanja tokom prestizanja, za koje sam već rekao da meni uopšte nije nikakva prednost?
A jesi li ti ikad pogledao cijenu auta sa 2,0T motorom i njegovog odrzavanja da vidis koliko u startu kosta i koliko trosi to stajanje na crtu kad se vec izvode racunice?jefferson wrote: Stavi tog 2.0tdi u bilo kojoj verziji na crtu sa VW 2.0T pa ces vidjeti sta ce ostat od tog dizela.
Isto tako, stavi 1.9tdi sa 1.2TSI VW u istom auto pa ces vidjeti sta je benzinac.
Najbolji su mi ovi koji nikad u zivotu nisu benzinca imali. Polozili vozacki na Golfu II dizelu i misle tu pocela istorija.
Imam u garazi 1.9tdi, VW CC 2.0T!goran16v wrote:A jesi li ti ikad pogledao cijenu auta sa 2,0T motorom i njegovog odrzavanja da vidis koliko u startu kosta i koliko trosi to stajanje na crtu kad se vec izvode racunice?jefferson wrote: Stavi tog 2.0tdi u bilo kojoj verziji na crtu sa VW 2.0T pa ces vidjeti sta ce ostat od tog dizela.
Isto tako, stavi 1.9tdi sa 1.2TSI VW u istom auto pa ces vidjeti sta je benzinac.
Najbolji su mi ovi koji nikad u zivotu nisu benzinca imali. Polozili vozacki na Golfu II dizelu i misle tu pocela istorija.
Ja sam imao vise benzinaca nego dizela i tvrdim da ce 1,9 TDI 105 KS poderati 1,2 TSI 105 KS ko beba zvecku.
E bravo, iz perspektive ovih kojima performanse nista ne znace i kojima je bitna ukupna racunica nema nikakve racunice kupiti 2,0T, a za ostale ostaje pitanje da li razlika u cijeni od 3k KM i razlika u potrosnji od 5 KM na svakih 100km ili 5k KM na 100k km po sadasnjim cijenama goriva (koja bi bila jos veca jer Octavia 2,0 TDI ima 6. brzinski mjenjac, dok 1,9 TDI ima 5. brzinski pa je potrosnja na 130 jos manja jer je to nekih 2450 o/min, koliko hi trisila sa DSG-om pojma nemam) opravdava nesto bolje performanse (2,0 TDI ima ipak 70 Nm veci o.momenat).jefferson wrote:Imam u garazi 1.9tdi, VW CC 2.0T!goran16v wrote:A jesi li ti ikad pogledao cijenu auta sa 2,0T motorom i njegovog odrzavanja da vidis koliko u startu kosta i koliko trosi to stajanje na crtu kad se vec izvode racunice?jefferson wrote: Stavi tog 2.0tdi u bilo kojoj verziji na crtu sa VW 2.0T pa ces vidjeti sta ce ostat od tog dizela.
Ja sam imao vise benzinaca nego dizela i tvrdim da ce 1,9 TDI 105 KS poderati 1,2 TSI 105 KS ko beba zvecku.
Na auto puti pri 130km/h CC sa DSG mjenjacem potrosi prosjecno oko 7.4ltr naspram 5.5ltr kod Octavie 1.9tdi.
S obzirom na cinjenicu kakve performanse VW CC sa tim motorom i tim mjenjacem ima, oprastam mu jos 2 litre potrosnje na auto putu.
Sto se tice cijene, 2.0T je u sartu oko 3,000km skuplji od verzije sa 2.0TDI sa 170ks, ali nudi bolje performanse i nize troskove odrzavanja. Benzinac nema filtere cadje, ima vecu fleksibilnost kada je u pitanju ulje, tj. koje vrste ulja se mogu koristiti, i na kraju bolje je uravnotzeneo auto zbog lakseg nosa, manje tezine generalno, te zbog jacine motora i raspolozivosti obrtnog momenta, ima daleko bolje performanse.
da, vjerovatno onaj ko jedva skucka deset ili više milja za Golfa peticu TDI, kako bi se kurčio u raji, pređe 25 milja godišnje...takvih ko ti je u ovoj državi možda tri posto, ako i toliko...goran16v wrote: Ne padam mi napamet tvrditi nesto u ime svih, ali kad vec pitas ko predje preko 20k km godisnje a ne treba mu za rad i posao, ja prvi! Sa dizelom predjem prosjecno 25k km godisnje iskljucivo privatno, a auto se ne vozi od decembra do marta kad se vrtim po gradu i handrim manje vrijedan auto.
30% manja potrosnja, 30-50% veci o. momenat i shodno tome bolje performanse vezane za tu velicinu su sasvim dovoljne prednosti.
Svako sebi kupuje auto prema svojim potrebama.E bravo, iz perspektive ovih kojima performanse nista ne znace i kojima je bitna ukupna racunica nema nikakve racunice kupiti 2,0T, a za ostale ostaje pitanje da li razlika u cijeni od 3k KM i razlika u potrosnji od 5 KM na svakih 100km ili 5k KM na 100k km po sadasnjim cijenama goriva (koja bi bila jos veca jer Octavia 2,0 TDI ima 6. brzinski mjenjac, dok 1,9 TDI ima 5. brzinski pa je potrosnja na 130 jos manja jer je to nekih 2450 o/min, koliko hi trisila sa DSG-om pojma nemam) opravdava nesto bolje performanse (2,0 TDI ima ipak 70 Nm veci o.momenat).
Nema to veze s kvalitetom, ovo je samo pokusaj uštede zajedničkim razvojem motora ili korištenjem već razvijenih.lavic wrote:[Ovo je samo još jedan dokaz da su "Francuzi" u zadnjih 15-tak godina podigli kvalitet na zavidan nivo, ali ipak...."auto mora biti iz Njemačke"
Sto se tice prednosti i mana benz vs dizel sa stanovista podneblja u kojima se voze vrlo realan post, a sto se tice razloga za kupovinu nekima je vaznije jedno, nekima drugo ali svakome je, u vecoj ili manjoj mjeri, bitno koliko ce imati $$ u tom autu kad ga bude prodavao. Nekima je to najbitnije ali istovremeno i svako ko tvrdi da ga nije briga koliko ce izgubiti prica suplju pricu.jefferson wrote: Svako sebi kupuje auto prema svojim potrebama.
Sto se tice performansi, da, 2.0TDi ima 70nm veci obrtni moment, ali 30ks manje.
2.0tdi je tezi motor, manje obrtaja itd. Dok 2.0T ima 280nm od 1,500 o/min pa sve do 5,000 o/min.
I Mercedes Actros ima jedno 2,000nm veci obrtni moment od VW 2.0T, ali nema bolje performanse. Obrtni moment je dio price, i ja tvrdim da u BH konfiguraciji cesta, dinamike trzista i slicno, 2.0tdi je bolji izbor. Kao sto neko rece, ljudi kod nas prvo kupuju dizel da bi ga sto lakse prodali kasnije, bez obzira da li ima treba ili ne, i uzimajuci to u obzir, jeste, dizel je bolji. Ali nije to tako sve jednostavno. Dizeli su bili hit 20 godina, ali su dosegli neki svoj maksimum trenutno, i ocito je da se benzinci ponovo vracaju na trziste putem turbo tehnologije i direktnog ubrizgavanja.
Sto se tice potrosnje, nije bas 30%. Nije to bas tako, vrti se na toliko obrtaja i cao. Ti govoris o 5-6 brzini. Koliko puta ti imas auto u 6 brzini u BiH osim ako to nije izmedju Zenice i Sarajeva? Upravo na tim brzinama, velikim brzinama oko 130-150km/h je najmanja razlika izmedju benzinca i dizela, i opet i ja se slazem, za BH uslove vozenj i trzista dizel je bolji izbor, bar dok se auto put ne izgradi, a tada bi mogli pricati o nekim vecim promjenama u razmisljanju.
Ali kada vec pricamo o performansama, mislim nemoj biti smjesan i porediti 2.0tdi i 2.0T. Jos je VW tu kozervativan, pogledaj GM sa 270ks 2.0T motorom ili BMW sa 245ks. Jebeni Hyundai ima 272ks!
da je namjenjena "fukari" nije tacnoBlizanac wrote:Mercedesova A klasa namijenjena je fukari (ne u doslovnom smislu) dakle onima koji hoće da voze mećku a da nije skupa, da je jeftino održavanje i da malo troši. Rješenje za te zahtjeve je A klasa sa Renaultovim motorom.
Osim toga, u A klasi ugrađuje se i još nekoliko mercedesovih motora. Pa ko voli nek izvoli...
Mozda ti gubitak vrijednosti nije najbitnije stvar ili nije bitan kao nekome drugom ali ovo boldirano je suplja prica kojom lazes i sebe i druge, a ti je uzalud mozes ponavljati i ubjedjivati druge da je to tako do sudnjeg dana.respo wrote: usput da odgovorim goranu u vezi gubitka cijene na prodaji auta
ako je tebi bitno koliko ces izgubiti kad ga budes prodavao meni nije meni je vazno sta sam vozio koliko sam uzivao i sve ostalo sto sam s njim prosao itd
tako da mi je sasvim svejedno jesam li na njemu izgubio 2 ili 10 hiljada
da se razumijemo to je moj stav i necu reci da je kao takav kod svih
samo cim ja imam takav stav pada u vodu tvoja tvrdnja da svako ko kaze da ga nije briga laze
jesi ti tvrdoglav covjekgoran16v wrote:Mozda ti gubitak vrijednosti nije najbitnije stvar ili nije bitan kao nekome drugom ali ovo boldirano je suplja prica kojom lazes i sebe i druge, a ti je uzalud mozes ponavljati i ubjedjivati druge da je to tako do sudnjeg dana.respo wrote: usput da odgovorim goranu u vezi gubitka cijene na prodaji auta
ako je tebi bitno koliko ces izgubiti kad ga budes prodavao meni nije meni je vazno sta sam vozio koliko sam uzivao i sve ostalo sto sam s njim prosao itd
samo cim ja imam takav stav pada u vodu tvoja tvrdnja da svako ko kaze da ga nije briga laze
Naravno da lazes i naravno da te ne boli briga.respo wrote: jesi ti tvrdoglav covjek
eto ti znas je li ja lazem sebe ili ne
mene apsolutno ne interesuje koliko sam izgubio koliko god tebi to bilo nelogicno
jbg nemamo isti mentalni sklop i tebi je to nezamislivo dok je meni sasvim normalno i ako zelis to rpihvati ako ne zelis boli me briga jer znam sebe a ti i dalje tvrdi da lazem sebe i druge
Nemas veze. Benzinca kupuju pametni ljudi pa onda ugrade plin i voze se jeftinije nego sa dizelom. Svakome je bitna potrosnja. Malo je onih koji kazu da im potrosnja nije bitna. Stvar je u tome da benzinac sa plinom je u startu jeftiniji od dizela plus ima jeftinije odrzavanje plus nema iritirajuceg stektanja pod haubom plus manje boli glava od razmisljanja sta ce biti na debelom minusu. Pa sad ti vidi da li je to pametno ili ne. Samo nas balkanski mentalitet je cudna stvar.goran16v wrote:Obratno, ko nema para taj u prvoj turi kupi benzinca pa onda u drugoj turi nastikla za plinsku instalaciju da bi se vozio po cijeni dizela. Da nije tako i da svi vlasnici benzinaca vladaju cifrom pa im potrosnja nije bitna i da zato nisu kupili dizele ne bi se pisale Ode radosti o ustedama na plinu nego svi ko jedan vozili na benzin.Qler wrote:Meni nije jasno sto se provlaci izbor dizela i benzinca kroz temu. Ako niste imali para da vozate benzinca, ne znaci da je losiji. DIZEL JE KOMPROMIS, shvatite to. Ko nema para da voza benzinca, kupuje dizela. Ko ne zna sabrati troskove odrzavanja i ekspolatacije, kupuje dizela. Jedino opravdanje je ko predje 30+k km godisnje, pa se dizel isplati.... Ili ako imas traktora
Filozofija kupovine dizela za ljude koji ne prelaze 30-50k km godisnje (pa je razlog ocigledan( je jedostavna: danas imam pare da kupim dizela da bi se sutra vozio jeftinjije jer ne znam hocu li sutra imati pare da sipam benzinca. Prica o tome da razlikom u cijeni pokrivas potrosnju da bi te na kraju kao izlaslo sve jeftinije je za Malu svesku, prvi nepredvoidjeni izdatak mimo auta i tih para vise nema.
Zasto ne vozas od decembra do marta? Jel' to ne moze da upali??goran16v wrote:Ne padam mi napamet tvrditi nesto u ime svih, ali kad vec pitas ko predje preko 20k km godisnje a ne treba mu za rad i posao, ja prvi! Sa dizelom predjem prosjecno 25k km godisnje iskljucivo privatno, a auto se ne vozi od decembra do marta kad se vrtim po gradu i handrim manje vrijedan auto.johntra wrote:goran16v wrote:
to želiš reći da se kod nas dizeli kupuju radi potrebe, jer svi godišnje u BiH prelaze po 20 i više hiljada kilometara? kod nas se dizeli većinom kupuju da bi se kasnije mogli bolje prodati, jer upravo takva stoka uzme dušu nekom dizelu i kad ga treba praviti, onda ga tuši ostalim levatima, koji misle da su dobro prošli, jer će sada proizvoditi gorivo..ko to godišnje pređe 20 i više hiljada kilometara, a da auto ne koristi za rad i posao?
30% manja potrosnja, 30-50% veci o. momenat i shodno tome bolje performanse vezane za tu velicinu su sasvim dovoljne prednosti.
To ti je Goran. On zna sve. On ti je ko macja guza. On zna zasto je neko kupio auto. On zna koliko neko ima para. On zna o cemu ja i ti razmisljamo kad kupujemo auto.respo wrote:jesi ti tvrdoglav covjekgoran16v wrote:Mozda ti gubitak vrijednosti nije najbitnije stvar ili nije bitan kao nekome drugom ali ovo boldirano je suplja prica kojom lazes i sebe i druge, a ti je uzalud mozes ponavljati i ubjedjivati druge da je to tako do sudnjeg dana.respo wrote: usput da odgovorim goranu u vezi gubitka cijene na prodaji auta
mene apsolutno ne interesuje koliko sam izgubio koliko god tebi to bilo nelogicno
jbg nemamo isti mentalni sklop i tebi je to nezamislivo dok je meni sasvim normalno i ako zelis to rpihvati ako ne zelis boli me briga jer znam sebe a ti i dalje tvrdi da lazem sebe i druge
super eto ti znas o meni uradi mi i natalnu kartu usput kad me toliko poznajesgoran16v wrote:Naravno da lazes i naravno da te ne boli briga.respo wrote: jesi ti tvrdoglav covjek
http://www.youtube.com/watch?v=e-eMp_Z0Ndsjefferson wrote:Svako sebi kupuje auto prema svojim potrebama.E bravo, iz perspektive ovih kojima performanse nista ne znace i kojima je bitna ukupna racunica nema nikakve racunice kupiti 2,0T, a za ostale ostaje pitanje da li razlika u cijeni od 3k KM i razlika u potrosnji od 5 KM na svakih 100km ili 5k KM na 100k km po sadasnjim cijenama goriva (koja bi bila jos veca jer Octavia 2,0 TDI ima 6. brzinski mjenjac, dok 1,9 TDI ima 5. brzinski pa je potrosnja na 130 jos manja jer je to nekih 2450 o/min, koliko hi trisila sa DSG-om pojma nemam) opravdava nesto bolje performanse (2,0 TDI ima ipak 70 Nm veci o.momenat).
Sto se tice performansi, da, 2.0TDi ima 70nm veci obrtni moment, ali 30ks manje.
2.0tdi je tezi motor, manje obrtaja itd. Dok 2.0T ima 280nm od 1,500 o/min pa sve do 5,000 o/min.
I Mercedes Actros ima jedno 2,000nm veci obrtni moment od VW 2.0T, ali nema bolje performanse. Obrtni moment je dio price, i ja tvrdim da u BH konfiguraciji cesta, dinamike trzista i slicno, 2.0tdi je bolji izbor. Kao sto neko rece, ljudi kod nas prvo kupuju dizel da bi ga sto lakse prodali kasnije, bez obzira da li ima treba ili ne, i uzimajuci to u obzir, jeste, dizel je bolji. Ali nije to tako sve jednostavno. Dizeli su bili hit 20 godina, ali su dosegli neki svoj maksimum trenutno, i ocito je da se benzinci ponovo vracaju na trziste putem turbo tehnologije i direktnog ubrizgavanja.
Sto se tice potrosnje, nije bas 30%. Nije to bas tako, vrti se na toliko obrtaja i cao. Ti govoris o 5-6 brzini. Koliko puta ti imas auto u 6 brzini u BiH osim ako to nije izmedju Zenice i Sarajeva? Upravo na tim brzinama, velikim brzinama oko 130-150km/h je najmanja razlika izmedju benzinca i dizela, i opet i ja se slazem, za BH uslove vozenj i trzista dizel je bolji izbor, bar dok se auto put ne izgradi, a tada bi mogli pricati o nekim vecim promjenama u razmisljanju.
Ali kada vec pricamo o performansama, mislim nemoj biti smjesan i porediti 2.0tdi i 2.0T. Jos je VW tu kozervativan, pogledaj GM sa 270ks 2.0T motorom ili BMW sa 245ks. Jebeni Hyundai ima 272ks!