Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami sebe

Locked
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#151 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by anthraxQ »

hinterland00 wrote:Danas sva 3 naroda žive u većim ili manjim enklavama. Multietničkih teritorija i nema osim Brčko distrikta.

ma i Brcko je 80% podjeljeno na ´mahale´. za svaku se zna cija je...
hinterland00

#152 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by hinterland00 »

anthraxQ wrote:
hinterland00 wrote:Danas sva 3 naroda žive u većim ili manjim enklavama. Multietničkih teritorija i nema osim Brčko distrikta.

ma i Brcko je 80% podjeljeno na ´mahale´. za svaku se zna cija je...
Eto to potvrđuje ovo što sam rekao. Sva naroda se zagradila u svoja tri tora.
zobb

#153 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by zobb »

Feudalana dejtonska izumire,treba nesto novo,gradjanskije,uzor na savremenike kao u eu ili ameriku,ovo ostalo je osudjeno na krv i istrebljenje(ucimo iz istorije jer znamo kako je hico pokrenuo mocnu njemacku masineriju u 2. sv.r.Mrznja i superiornost nad drugima inferiornim.Pgledajmo srpsko-hrvatski rat(ljubav) po pitanju BiH i regiona.Sto sam li? Srbin<Hrvat ili Bosnjak, Da nisam Rom,ili Jevrej.Mozda Slovak ili su mi roditelji porijeklom sad BiH gradjanin.Ne mogu da vjerujem da vas vecina ne vidi dalje od sovinistickog bosnjastva,hrvatstva ili pak srpstva.
Ipak cemo mi ostai zatucani balkan,kako nas drugi spravom i gledaju.Uvijek spremna puska i zveckanje oruzja.
kockica_kockica

#154 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by kockica_kockica »

Damir_5 wrote:
kockica_kockica wrote:Hrvati ugrozeni ... Bosnjaci ugrozeni... Srbi ugrozeni.. Ostali ugrozeni... Tako su nas uce 20 godina .. Tu mantru nam ponavljaju jer je ponavljanje majka znanja... 20 godina slusam da su srbi genocidasi a medju njima ima dobar broj ljudi koji to nisu niti ce ikada biti, ali nas uce da u to ne vjerujemo i vremenom mi to sami i ne vjerujemo... 20 godina slusam da su svi hrvati ustase ... dobar dio hrvata nema zelju da zivi u Hrvatskoj, Covic ih ne predstavlja niti govori u njihovo ime... ni ovu cinjenicu da nisu svi hrvati ustase ne zelimo prihvatiti jer nas naucise drugacije.. kad nesto naucis drzis se toga... Bosnjaci nacionalisti i prihvataju samo one koji igraju onako kako oni sviraju... 20 godina slusam o tome ... ima Bosnjaka koji nisu nacionalisti i koji prihvataju druge.. ali lakse je naucene lekcije ponavljati nego nesto novo nauciti...

20 godina raspredamo o multi kulti problemu... za 20 godina apsorbirali smo cinjenicu da se sranja dogadjaju na teritoriju cijele drzave... sranja pravimo mi sami ... samo pogledati postove na ovoj recimo temi.. ja ne vidim cak ni volju da se pretvaramo da smo multi kulti... i lazemo prvo sebe, pa druge.. pa uvjeravamo i sebe i druge u tu laz...

Mrznja mrznju hrani... eto takvi smo mi... ja se nadam da pojedini forumasi ne stanuju u mojoj blizini.. ja ih ne bih voljela za svoje komsije...
Da skratim to tvoje, znaci "mir, mir, mir, niko nije kriv"? Nisam isao rusiti Beograd i Zagreb, medjutim jedno znam. Ako pogledas danas u Srbiji sastav parlamenta, sta mozes zakljuciti iz toga? Da otprilike onih 5% Cedinih uslovno podrzava veliku Srbiju, tacnije, oni to ne bi pravili rijekama krvi, nego bi to pokusali mirnim putem uraditi.

Ja zelim vjerovati da svi Srbi nisu isti, zapravo nisu, onih oko 5% nisu otvoreni cetnici. Inace pronadji komentare u srpskoj stampi o onoj bulaznosti o Hanki Paldum, pa da vidis te tvoje Srbe i komentare i da li su svi isti ili nisu.

Isto tako, Dragan Covic je legalno izabrani predstavnik Hrvata iz BiH. Mozemo mi njega ne voliti, moze on pokrasti ne znam ti sta, ali cinjenica je da za njega glasa iz izbora u izbore velika vecina Hrvata i to je to. Nakon toga nemas ti nikakvih argumenata doci ovdje i napisati da Covic ne predstavlja vecinu Hrvata i da ne radi ono sto vecina Hrvata zeli. Ne, cak naprotiv, Covic predstavlja Hrvate i radi ono sto vecina Hrvata zeli da radi.

Sto se tice blefiranja ili ne o "ugrozenosti", recimo Srbi su "ugrozeni" ako ne majoriziraju druge i ako nemaju sansu da opljackaju druge. Hrvati su "ugrozeni" i ta kuknjava je dosla i do pancer pape u Vatikanu, u isto vrijeme su se slomili da postanu vecina u prijeratnim vecinskim bosnjackim opcinama Mostaru, Zepcu i Stolcu.

Ali neko se nece sloziti sa tim formulacijama pa onda bi najbolje bilo da provjeri ko je zaista u Bosni ugrozen ako vidi udjel tih naroda u ukupnom broju BiH populacije sa popisa 1991 godine i odnos prema procenatima BiH teritorije koje su dobili u Daytonu. Sta nam to kaze? To nam kaze da su Srbi i Hrvati povlasteni, a da su Bosnjaci potlaceni i to koliko.

Naucimo se razgovarati i diskutirati argumentima.
Ja nisam dijete da se igram mir mir niko nije kriv...

Ne zivi se u proslosti vec u sadasnjosti...
Kad bi gradjane bilo koje ocjenjivala prema onome kakvi su oni koji su na vlasti onda bi ta ocjena bila vrlo niska... Njihovi stavovi nisu uvijek stavovi naroda, to ti je jasno, zar ne?

A te price o potlacenosti ostavi za nekog drugog ... ja tu pricu slusam 20 godina i sto mi je vise pricaju manje u nju vjerujem... Potlaceni su samo oni koji moraju slusati sve te price o kojekakvim potalcenostima izmisljenim da bi se odredjene face zadrzale na vlasti...

Multi-kulti je ispricana laz u BiH... Ono zbog cega smo nekad bili ponosni je nestalo davno i niko se ne trudi da to popravi... Niko...

Vrijedjas poglavara Katolicke Crkve i nazivas ga pogrdnim imenima ... U tome je razlika imedju mene i tebe... tebe vodi mrznja, koju ja kao vjernica ne poznajem..

A ti i dalje sebe smatraj potlacenim niko ti to ne brani, u ovoj drzavi je pozeljno da se sto vec broj gradjana osjeca potlacenima... to je sad IN
Last edited by kockica_kockica on 07/02/2013 14:27, edited 1 time in total.
hinterland00

#155 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by hinterland00 »

Nekako sam uvjeren da nitko nema snage za nove ratove. Pogotovo Srbija i Hrvatska teško da će ikad više ratovati. 1991. je bilo mnogo razloga za rat jer su u Hrvatskoj postojala većinski srpska područja koja je Srbija htjela anektirati. Danas tih područja više nema.
Blagaj

#156 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Blagaj »

Damir_5 wrote:
Blagaj wrote:Radi detaljnijeg upoznavanja, moram reći da više Bošnjaka danas živi i radi procentualno u zapadnom Mostaru, nego Srba i Hrvata u Sarajevu. Govorim o procentima.
Pa sad da je istina ne bi bilo cudno, jer su 1991 godine Bosnjaci bili vecina u opcini Mostar. Naravno to sto ti tvrdis je laz. Zapadni Mostar je odradjen po uzoru na Prijedor. Isti recept, ista zlocinacka sema, logori za Bosnjake, samo malo kasnije odradjeno i nije dovrseno. Medjutim ta zlocinacka sema iz zapadnog Mostara je identicna onoj primjenjenoj nesto ranije u Prijedoru.
Ne govorim o vremenima iz devedesetih već o današnjem vremenu.
I ništa nisam slagao. To ti ga je tako.
Što se tiče Prijedora, tu si vjerovatno informiraniji.
Damir_5

#157 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Damir_5 »

hinterland00 wrote:
Eto to potvrđuje ovo što sam rekao. Sva naroda se zagradila u svoja tri tora.
Ne, nisu se narodi zagradili, nego su ih zagradili Beograd i mali, ali tad utjecajan fasisticki dio Zagreba.

To je prva faza pokusaja djeljenja Bosne. Znaci razbijanje takozvane "leopardove nacionalne slike BiH", grupisanje Srba i Hrvata u dvije enklave u kojima ce oni na umjetan nacin (progoni, ubijanja, silovanja u ratu i sprijecavanje povratka izbjeglica u miru) postati vecina i na kraju onda ce biti jos jedan pokusaj otcijepljenja.

Bas kako su Milosevic, Tudjman i njihove zlocinacke ekipe zamislili u Karadjordjevu i kako jedino postoji mala mogucnost za bilo kakvo komadanje Bosne.

Zlocinci Srba i Hrvata su bili svjesni da se Bosna bez genocida i koncentracionih logora ne moze podijeliti i da je to mission impossible. Znaci nisu oni to radili sto je njima to bilo zabavno, nego da bi dosli u situaciju da zgrabe po komad BIH.

Sve ide po njihovom planu, koji je malo promijenjen krajem 1995 godine zbog srpskih gubitaka na frontu. Daytonska Bosna izgleda upravo onako kako su je zamislili srpski i hrvatski zlocinci. Naravno sve to pod uslovom da Bosnjaci tad se ne dignu i ne kazu, nece moci ove noci. U tom slucaju sve je uzalud.
jedan_dobar_dan

#158 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by jedan_dobar_dan »

Damir_5 wrote:

recimo kad moze posjetiti recimo Begovu dzamiju slobodno i razgledati kako to sve izgleda? Pa to je za njih vrhunac dozivljaja koji oni dozive na godisnjem odmoru. I jos kao bonus imati tu sakralne objekte drugih konfesija, razne arhitektonske stilove koje nemaju drugi gradovi, ma divota.

To Sarajevo cini Sarajevom, a ne toliko nebosnjaci. Sarajevo ce izgledati i biti multikulturno i da je 100% Bosnjaka u njemu. Osim toga ta dolina je historijski bogata i to je to sto Sarajevo cini Sarajevom.

ako ti ne trebaju ljudi za multikulturalnost, kog vraga se onda ljutiš....

onda mi i nemamo problema..
10slukom

#159 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by 10slukom »

anthraxQ wrote:Zaboravljate jednu stvar: Staro Sarajevo,ono prijeratno, nisu bosnjaci s!ebali, nego upravo oni koji se sada zale na dominaciju bosnjaka. A isti ti su se popeli na brda i onda pravili drzavu po svojoj mjeri.

Bosnjaci imaju dominaciju u Sarajevu posljedicno, iseljavanjem ostalih i penjanjem na brda. POSLJEDICNO.

Pogledajte samo imena ulica prijeratnog Sarajeva. Samo to, i sve ce biti jasno. Bosnjaci su narod koji je bio najtolerantniji u cijelog Jugoslaviji.

Ali, drago mi je sto su "spaljenje iluzije" suzivota i neke multi - kulti price. Drugi su sjebali tu pricu i sad se trazi od onih koje su ubijali sa brda da prvi pruzaju ruke i da budu zreliji.

Sarajevo je prvenstveno bosnjacki grad, pa onda ostalih. Ne odlukom bosnjaka, nego odlukom drugih da tako bude...
tačno. ali politički, ako bošnjaci hoće cjelovitu bosnu onda i sarajevo mora biti cjelovito. ako nece, neka ostane bosnjacko ali onda pristajeno i na podjelu bosne.
aiwa

#160 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by aiwa »

Ova drzava nikad,ali nikad nece napredovati dok god su dva najveca naroda u zestokoj svadji.
Pomirenje,ali iskreno je jedina solucija.
hinterland00

#161 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by hinterland00 »

aiwa wrote:Ova drzava nikad,ali nikad nece napredovati dok god su dva najveca naroda u zestokoj svadji.
Pa BIH je ipak relativno mirna zemlja. Da nije svaki dan bi bila ubojstva, incidenti po nacionalnoj osnovi. Vidite samo što se događa u Sj. Irskoj koja je visko civilizirana. Ovdje sve ostane na verbalnim prepucavanjima.
Bodkin

#162 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Bodkin »

anthraxQ wrote:Zaboravljate jednu stvar: Staro Sarajevo,ono prijeratno, nisu bosnjaci s!ebali, nego upravo oni koji se sada zale na dominaciju bosnjaka. A isti ti su se popeli na brda i onda pravili drzavu po svojoj mjeri.

Bosnjaci imaju dominaciju u Sarajevu posljedicno, iseljavanjem ostalih i penjanjem na brda. POSLJEDICNO.

Pogledajte samo imena ulica prijeratnog Sarajeva. Samo to, i sve ce biti jasno. Bosnjaci su narod koji je bio najtolerantniji u cijelog Jugoslaviji.

Ali, drago mi je sto su "spaljenje iluzije" suzivota i neke multi - kulti price. Drugi su sjebali tu pricu i sad se trazi od onih koje su ubijali sa brda da prvi pruzaju ruke i da budu zreliji.

Sarajevo je prvenstveno bosnjacki grad, pa onda ostalih. Ne odlukom bosnjaka, nego odlukom drugih da tako bude...
nije problem, samo nek se to fino kaze i svima objavi i necemo imati problema sa iluzijama ;-)
aiwa

#163 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by aiwa »

[/quote]

Pa BIH je ipak relativno mirna zemlja. Da nije svaki dan bi bila ubojstva, incidenti po nacionalnoj osnovi. Vidite samo što se događa u Sj. Irskoj koja je visko civilizirana. Ovdje sve ostane na verbalnim prepucavanjima.[/quote]

Ma ne mislim ja na to,i treba da je mirna,i hvala Bogu da je tako. Mislim prije svega da svaki narod prestane da prestane da okrivljuje one druge za svoje neuspjehe,prvenstveno na ekonomskom planu.
Ekonomija je kljuc svega. Sta kako ljudi s' ovih prostora srecno i u miru zive u inostranstvu?
Rijeseno egzistencijalno pitanje je najbitnije,kad neko ima posao i ima cim da prehrani djecu,tada covjeka uopste ne interesuje ko je na vlasti. A ovako Srbima je kriva drzava sto navodno ne mogu da razvijaju ekonomiju,Bosnjacima kobajagi kriva RS sto nisu u stanju da podignu ekonomiju,Hrvatima krivi uglavnom Bosnjaci...
Dok god bude ovako,ovde nema zivota.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#164 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by PipiDugaDevetka »

aiwa wrote:Ova drzava nikad,ali nikad nece napredovati dok god su dva najveca naroda u zestokoj svadji.
:thumbup:

Prvo istinu utvrditi!
aiwa

#165 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by aiwa »

PipiDugaDevetka wrote:
:thumbup:

Prvo istinu utvrditi!
Tako je a onda sjesti,razgovarati i vidjeti sta i kako dalje!
harell

#166 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by harell »

Joj sto se*u neki, fakt neko dobro rece da je na forumu dijametralno suprotna situcija od one u gradu, ja danas prodjoh od ilidze do koseva i nikad i ne pomislih na neke gluposti koje neki ovdje prodaju, a cujes svega npr. u tramvajima, kaficima, u cekaonicama kod doktora, znaci raznih imena, naglasaka, izgovora rijeci, pa nikad ne pomislim jao evo ga hrvat evo ga srbin evo ga bosnjo. A isto i ne vidim da se ljudi vrijedjaju na toj osnovi, bar ne slucajni prolaznici.

Kad cita covjek temu reko bi ne smijes ime svoje reci jer ce te neko kamenovat ako nisi pripadnik vecine. Manite se trabunjanja o sarajevu i idite na kafu, kad se vratite ispricajte jel vas ko sikanirao i jel vam nisu htjeli prodat novine na trafici ako niste bosanac. Svakako dodik misli tako, znaci da i jeste tako u Teheranu :mrgreen:
harell

#167 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by harell »

Jasta radi, hajmo se ufatit za ruke i izvest ples sunca pa da se pomirimo, s kim ba da se mirim nisam ni s kim u svadji
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#168 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by -LIBERO- »

Stalna prica o multietnickoj drzavi i slicno je po meni kukavicije jaje.

Svaki gradjanin ove zemlje kojem je stalo do BiH, treba teziti da se ova drzava sto vise uredi kao zemlja ravnopravnih gradjana. Zastita i teznja ka zastiti iskljucivo kolektivitete, samo po sebi dovodi do stalnih tenzija i medjusobnih rasprava, koliko je koji kolektivitet zasticeniji, ili podredjeniji, na nekoj od teritorija.

BiH zemlja ravnopravnih gradjana, na svim dijelovima ove zemlje. To je moja teznja i moj ideal. :bih:

Mada sam svjestan da ce tesko stranke i vodeca elita pristati na takvu pricu, iskljucivo iz razloga sto sasvim uspjesno jasu na prici o zastiti i ugrozenosti svojih etnickih kolektiviteta.
aiwa

#169 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by aiwa »

Ima mrznje itekako. Recimo ono sto neko iz bilo kog razloga nece ili ne smije da kaze u javnosti "onom drugom" napisace to na ovom ili nekom drugom forumu. Cisto da se zna.
harell

#170 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by harell »

aiwa wrote:Ima mrznje itekako. Recimo ono sto neko iz bilo kog razloga nece ili ne smije da kaze u javnosti "onom drugom" napisace to na ovom ili nekom drugom forumu. Cisto da se zna.
Ne mislim ja da nece ili ne smije nego da nema razloga, znaci potvrdjuje se teza da se iza anonimnosti lijece kompleksi i nezadovoljstvo samim sobom. Uostalom nek pisu po forumima manje je takvih na ulici
Bodkin

#171 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Bodkin »

hinterland00 wrote:Nekako sam uvjeren da nitko nema snage za nove ratove. Pogotovo Srbija i Hrvatska teško da će ikad više ratovati. 1991. je bilo mnogo razloga za rat jer su u Hrvatskoj postojala većinski srpska područja koja je Srbija htjela anektirati. Danas tih područja više nema.
ima podrucja ali nema srba :wink:
Bodkin

#172 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by Bodkin »

harell wrote:Joj sto se*u neki, fakt neko dobro rece da je na forumu dijametralno suprotna situcija od one u gradu, ja danas prodjoh od ilidze do koseva i nikad i ne pomislih na neke gluposti koje neki ovdje prodaju, a cujes svega npr. u tramvajima, kaficima, u cekaonicama kod doktora, znaci raznih imena, naglasaka, izgovora rijeci, pa nikad ne pomislim jao evo ga hrvat evo ga srbin evo ga bosnjo. A isto i ne vidim da se ljudi vrijedjaju na toj osnovi, bar ne slucajni prolaznici.

Kad cita covjek temu reko bi ne smijes ime svoje reci jer ce te neko kamenovat ako nisi pripadnik vecine. Manite se trabunjanja o sarajevu i idite na kafu, kad se vratite ispricajte jel vas ko sikanirao i jel vam nisu htjeli prodat novine na trafici ako niste bosanac. Svakako dodik misli tako, znaci da i jeste tako u Teheranu :mrgreen:
dakle gradu. sarajevo je oaza (kakva takva u bosni). odmakni malo pa ces vidjeti ali se prvo predstavi imenom vecine :-D
aiwa

#173 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by aiwa »

[/quote]
Ne mislim ja da nece ili ne smije nego da nema razloga, znaci potvrdjuje se teza da se iza anonimnosti lijece kompleksi i nezadovoljstvo samim sobom. Uostalom nek pisu po forumima manje je takvih na ulici[/quote]

Ja mislim da ni to nije neki problem. Ljudi su razdvojeni i uglavnom slabo dolaze u kontakt s "onim drugim",zato skoro da i nema problema na etnickoj bazi. Problem broj 1.je siromastvo i neimastina kod ljudi. Kad to rijesimo,ostalo su finese.
Teze su mi od granata posledice rata. ;-)
cyprus

#174 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by cyprus »

anthraxQ wrote:...Sarajevo je prvenstveno bosnjacki grad, pa onda ostalih...
Jel se smije ovome proturiječiti ili da samo klimnem glavom? :kravata:
harell

#175 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami

Post by harell »

Ja u svom postu nigdje ne spomenuh druga mjesta u bosni jer sam nekoliko stranica unazad naveo da shvatam da je situaciji u drugim gradovima i mjestima po tom pitanju drugacija i u nekim jako losa, ali ne znam iz prve ruke jer se uglavnom krecem po sarajevu tako da ne ulazim u raspravu oko stanja na palama, banja luci, mostaru itd.
Locked