Zivot u Austriji
- newlevel
#151 Re: Zivot u Austriji
Mozes sa Biss toursom Sarajevo-Bregenz mislim da voze nedjeljom u osam sati, a u Salzburgu su oko jedanaest. Doduse kod centrotransa imas popust ali ne voze tu liniju, oni samo idu do graza pa onda za beč. Ali nazovi Biss tours, nek ti provjere ovo...
-
n1965
#152 Re: Zivot u Austriji
Jedini autobus koji vozi sa nasih prostora za Salzburg je http://www.boro-bus.com/ licno nemam iskustva sa tim a uz to ide iz Doboja preko Banja Luke.akcija007 wrote:kAKO i kojim busom se stize iz Sarajeva do Salzburga ? Centrotrans ne vozi do Salzburga
Iz sarajeva nema direktne linije za Salzburg ali imaju linije koje prolaze pored odnosno staju na granicnom prelazu Rosenbach sto ti je nekih 10 min autom do grada. E sada tu imas vise prevoznika koji saobracaju na toj liniji. Centrotrans , Globtour , Kantic i Bissturs .
Centrotrans je jako bezobrazan jer moras moliti vozaca da ti stane na granici da bi izasao a kartu ti naplacuju do Minhena i veoma su neljubazni a takodje i najskuplji .Mislim da im je povratna negdje oko 180-190 KM. Uz to bez obzira sto voze sa novijim MAN autobusima koje su jefino nabavili iz Turske i koji stvarno dobro izgledaju jako su neudobni za putovanje koje traje min 14-15 sati.
Sto se tice Globtoura i Bisstursa nemam licnog iskustva ali koliko znam Glogtour vozi sa Volvom a Biss sa Neoplanom .
Ostaje ti jos Kantic kojeg ti stvarno od srca preporucujem jer su kao prvo jako ljubazni i profesionalni uz to Kantic ima definitivno najbolji vozni park u citavoj BiH ako ne i sire . Vozi sa Setrama koje su stvarno jako udobne i konforne . A vec je poznato da su im karte najjeftinije . Do Salzburga je 150 KM povratna i naplacuju 2 km po torbi . Samo nazoves kada hoces da ides i isto uradis u povratku i ne treba da se brines oni misle za tebe
-
akcija007
#153 Re: Zivot u Austriji
n1965, hvala ti puno za pomoc, spasio si me, prethodno sam bio u CTS-u i reklsi su mi da moram kupiti povratnu kartu do Minhena 186 KM i mislio sam da mogu izadji u Bad Raihenhallu (ako sam dobro napisoa). Medjutim, dobio sam broj vozaca i rekao sam mu situaciju, kaze mi ne pada mi napamet da stojim u Badu, izbacit cu te na pumpi 30 km prije Salzburga mislim da mi je rekao Koblenc da se zove i odustao sam od putovanja.
Biss Tours mi ne odgovara jer je samo nedjeljom polazak iz SA, a petkom povratak.
Zvao sam Kantic oni mi kao sto si rekao 150 KM naplacuju kartu (povratnu) i kupujem je kod vozaca jer do Salzburga nema u sistemu, stoji na pumpi Walseberg na staroj AT-DE granici.
Prvi put putujem do Salzburga ovim direktnim linijamai havala vma za pomoc.
Brat mi je prosli mjesec putovao SA ZG nocni bus (stigao u ZG u 06:30h ujutro) i jedva stigao na voz u 06:52h za Salzburg.
Ako nekome treba povratna karta na tom vozu ZG SAL ZG je 520 kuna ili 70 EUR , mora ukljucivati nocenje s subote na nedjelju na destinaciji i vrijedi mjesec dana.
Svidja mi se kod Kantica sto nije nisu bezobrazni kao CTS da kartu do Minhena naplacuju, vec imaju tarifu internu do Salzburga 150 KM.
Biss Tours mi ne odgovara jer je samo nedjeljom polazak iz SA, a petkom povratak.
Zvao sam Kantic oni mi kao sto si rekao 150 KM naplacuju kartu (povratnu) i kupujem je kod vozaca jer do Salzburga nema u sistemu, stoji na pumpi Walseberg na staroj AT-DE granici.
Brat mi je prosli mjesec putovao SA ZG nocni bus (stigao u ZG u 06:30h ujutro) i jedva stigao na voz u 06:52h za Salzburg.
Ako nekome treba povratna karta na tom vozu ZG SAL ZG je 520 kuna ili 70 EUR , mora ukljucivati nocenje s subote na nedjelju na destinaciji i vrijedi mjesec dana.
Svidja mi se kod Kantica sto nije nisu bezobrazni kao CTS da kartu do Minhena naplacuju, vec imaju tarifu internu do Salzburga 150 KM.
- newlevel
#154 Re: Zivot u Austriji
Ne znam sta da kazem, ja veoma cesto putujem centrotransom. I mogu reci da je kod njih najveci problem "radnik". Pocni prvo na salterima na autobuskoj stanici u Sarajevu, pa onda vozaci. Cast izuzecima, ima i finih vozaca, uljudnih koji zele izaci u susret.
-
n1965
#155 Re: Zivot u Austriji
Ma nema na cemu ako ti jos treba koja informacija samo javiakcija007 wrote:n1965, hvala ti puno za pomoc, spasio si me, prethodno sam bio u CTS-u i reklsi su mi da moram kupiti povratnu kartu do Minhena 186 KM i mislio sam da mogu izadji u Bad Raihenhallu (ako sam dobro napisoa). Medjutim, dobio sam broj vozaca i rekao sam mu situaciju, kaze mi ne pada mi napamet da stojim u Badu, izbacit cu te na pumpi 30 km prije Salzburga mislim da mi je rekao Koblenc da se zove i odustao sam od putovanja.
-
akcija007
#156 Re: Zivot u Austriji
niko mi nista nije rekao za presjedanje u Jelahu, samo da bus polazi u 08:30h iz SA; i koliko sam uspio skuziti to je linija iz Gorazda za Dortmund. pitat cu sutra za presjedanje; ovi busevi izludise ljude, previse po Bosni kruze, razumljivo hoce kroz sto vise gradova/regija da prodje da pokupi ljude,,,
-
n1965
#157 Re: Zivot u Austriji
Pa svi tako rade manje vise osim Centrotransa. Sto se tice Kantica njemu je sjediste u Jelahu i tu skuplja sve one koji putuju sa svih strana Bosne. Nemoj da te buni to presjedanje to ide jako brzo . Autobusi koji idu dalje vec stoje na njegovoj pumpi i cim stignes samo se prebacis u odgovarajuci bus a o tome ce te obavjestiti sofer. Da to je linija za Dortmund s tim da iz Gorazda ide mini bus , odnosno Mercedesov putnicki kombiakcija007 wrote:niko mi nista nije rekao za presjedanje u Jelahu, samo da bus polazi u 08:30h iz SA; i koliko sam uspio skuziti to je linija iz Gorazda za Dortmund. pitat cu sutra za presjedanje; ovi busevi izludise ljude, previse po Bosni kruze, razumljivo hoce kroz sto vise gradova/regija da prodje da pokupi ljude,,,
, U Sarajevu presjedaju u
i sa tim do Jelaha a u Jelahu cekaju
i
a sve zavisi o broju putnika koliko autobusa ukljucuje . Svakim danommu idu po dva autobusa a parznicim amislim da ni on ne zna vise koliko Trazicu od Kantica djabnu kartu koliko ga reklamiram haha
-
akcija007
#158 Re: Zivot u Austriji
ok, sve je OK, s ovim busom i linijom, ali ovo je sve patnja, ovih dana cu kupiti avionsku kartu preko Ljubljane za Minhen u novembru mjesecu, oko 100 eur je karta sa svim taxama, pa sam gledao s Munchen Flughafen do Salzburga voz je 20eur jedan pravac s vozom.
-
filozofija
#159 Re: Zivot u Austriji
@akcij007
Moja mama često putuje na relaciji Salzburg-Sarajevo sa CTS-om. Naime, nema direktne linije za Salzburg, ali ima opcija da ti izađeš (i na povratku uđeš) u CTS bus kada on stane na odmaralištu na granici sa Njemačkom. Odmaralište se zove Raststation Walserberg i odmah je do Salzburga (Salzburg grad graniči sa Njemačkom). Bitno je da nazoveš vozača autobusa i da se dogovoriš sa njim. Kada dođeš u Salzburg, može neke da te pokupi sa Raststation Walserberg s autom. Tako bar ja radim kada mama dođe.
Nadam se da info pomaže!
Moja mama često putuje na relaciji Salzburg-Sarajevo sa CTS-om. Naime, nema direktne linije za Salzburg, ali ima opcija da ti izađeš (i na povratku uđeš) u CTS bus kada on stane na odmaralištu na granici sa Njemačkom. Odmaralište se zove Raststation Walserberg i odmah je do Salzburga (Salzburg grad graniči sa Njemačkom). Bitno je da nazoveš vozača autobusa i da se dogovoriš sa njim. Kada dođeš u Salzburg, može neke da te pokupi sa Raststation Walserberg s autom. Tako bar ja radim kada mama dođe.
Nadam se da info pomaže!
- fatality
#160 Re: Zivot u Austriji
evo i ja kao "austrijanac" da se pribiljezim.
Ne znam sta rec osim patnja, borba, otimanje za koru hljeba. (doduse ja sam u Becu, u Gracu je mozda bolja situacija, a i mlad sam pa se popravi stanje, tek mi je 24
)
Ne znate vi kako je vama dole lijepo. Ja da mogu sutra bih se vratio, ali ne mogu (ne pitajte sto), pa moram ovdje kuburit (u tudjini). Jesam vec spomenuo kako je tesko ? Radi se po 28 sati dnevno, nema se zivota, u sustini sve je tacno ono sto se prica o nama po Bosni. Jesam li vec spomenuo da bih se odma vratio da mogu ? Niko nas ne voli, i skroz nas izoliraju iz svega, i na poslu mi to pogotovo stvara problem. Elem nekad ugrabim otici negdje, ali to je skroz rijetko. Bas sam sad prije 3 mjeseca bio sa kolegama sa posla na skijanju u Voralbergu. Bili 15 dana, ono lijepo je to, planine ogromne sve sredjeno, milioni staza, al dazaba, nije to to kao u mojoj bosni . Onda nekad ugrabim otic u ove okolne drzave, sva sreca pa je Austrija opkoljena sa raznoraznim drzavama, inace ne bih nigdje usptio otici koliko se radi. Doduse nekad ugrabim koji dan, kao sto sam prije 2-3 sedmice bio 5 dana u Pragu (isto sa ovim kolegama sa posla, supci). Al nije meni to to, ja se uzelim mog Sarajeva, srce hoce da mi pukne. Evo dok ovo pisem u sustini sam na poslu, gledaj tek 16:44, a meni valja jos 13 sati danas radit. Prokleta li je ova zemlja. Al nekad se i ugrabi negdje otici. Evo bas sad u Augustu odoh mjesec dana u ameriku, odoh malo do Las Vegasa, malo Hollywood, malo Kalifornija... . Al nije to to ...
ah ja, ne morate me tjesiti, meni je laksa samim tim sto sam ovo napisao
Ne znam sta rec osim patnja, borba, otimanje za koru hljeba. (doduse ja sam u Becu, u Gracu je mozda bolja situacija, a i mlad sam pa se popravi stanje, tek mi je 24
Ne znate vi kako je vama dole lijepo. Ja da mogu sutra bih se vratio, ali ne mogu (ne pitajte sto), pa moram ovdje kuburit (u tudjini). Jesam vec spomenuo kako je tesko ? Radi se po 28 sati dnevno, nema se zivota, u sustini sve je tacno ono sto se prica o nama po Bosni. Jesam li vec spomenuo da bih se odma vratio da mogu ? Niko nas ne voli, i skroz nas izoliraju iz svega, i na poslu mi to pogotovo stvara problem. Elem nekad ugrabim otici negdje, ali to je skroz rijetko. Bas sam sad prije 3 mjeseca bio sa kolegama sa posla na skijanju u Voralbergu. Bili 15 dana, ono lijepo je to, planine ogromne sve sredjeno, milioni staza, al dazaba, nije to to kao u mojoj bosni . Onda nekad ugrabim otic u ove okolne drzave, sva sreca pa je Austrija opkoljena sa raznoraznim drzavama, inace ne bih nigdje usptio otici koliko se radi. Doduse nekad ugrabim koji dan, kao sto sam prije 2-3 sedmice bio 5 dana u Pragu (isto sa ovim kolegama sa posla, supci). Al nije meni to to, ja se uzelim mog Sarajeva, srce hoce da mi pukne. Evo dok ovo pisem u sustini sam na poslu, gledaj tek 16:44, a meni valja jos 13 sati danas radit. Prokleta li je ova zemlja. Al nekad se i ugrabi negdje otici. Evo bas sad u Augustu odoh mjesec dana u ameriku, odoh malo do Las Vegasa, malo Hollywood, malo Kalifornija... . Al nije to to ...
ah ja, ne morate me tjesiti, meni je laksa samim tim sto sam ovo napisao
-
akcija007
#161 Re: Zivot u Austriji
@"fatality", sto ides u Ameriku, doji tih mjesec dana u Bosnu, u SA. Rintas puno, ali ti je zato sve placeno, gore imas pare a nemas drustvo, ovdje bi imao drustvo a ne bi love imao. Pitao bih te ja da rintas za 400 KM, ili da ti plata kasni 2 mjeseca. Zato suti i uzivaj gore . Po onome sto si napisao ne bih rekao da ti je lose hodas svako malo gdje ...
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
-
iamia
#163 Re: Zivot u Austriji
fatality,,
sarkastican si do jaja.
sarkastican si do jaja.
- Popocatepetl
#164 Re: Zivot u Austriji
akcija007 wrote:@"fatality", sto ides u Ameriku, doji tih mjesec dana u Bosnu, u SA. Rintas puno, ali ti je zato sve placeno, gore imas pare a nemas drustvo, ovdje bi imao drustvo a ne bi love imao. Pitao bih te ja da rintas za 400 KM, ili da ti plata kasni 2 mjeseca. Zato suti i uzivaj gore . Po onome sto si napisao ne bih rekao da ti je lose hodas svako malo gdje ...
-
Cybernetic
-
filozofija
#166 Re: Zivot u Austriji
Btw, da priupitam: Ima li neko naš normalan da živi u Salzburgu ili okolini? Ja ovih "naših" ex-jugovića što sam upoznao, sve da skupiš pod jedno drvo zajedno, poštenu srednju školu ne bi mogao da zbrojiš džematile!
- seln
#167 Re: Zivot u Austriji
Govori puno o tebi ako upoznajes samo takve ljude.filozofija wrote:Btw, da priupitam: Ima li neko naš normalan da živi u Salzburgu ili okolini? Ja ovih "naših" ex-jugovića što sam upoznao, sve da skupiš pod jedno drvo zajedno, poštenu srednju školu ne bi mogao da zbrojiš džematile!
-
filozofija
#168 Re: Zivot u Austriji
Konstatacija nigdje veze! Da se nisi naš'o ne daj Bože uvrijeđen?!seln wrote:Govori puno o tebi ako upoznajes samo takve ljude.filozofija wrote:Btw, da priupitam: Ima li neko naš normalan da živi u Salzburgu ili okolini? Ja ovih "naših" ex-jugovića što sam upoznao, sve da skupiš pod jedno drvo zajedno, poštenu srednju školu ne bi mogao da zbrojiš džematile!
- seln
#169 Re: Zivot u Austriji
O "nidje veze" mi govori neko ko donosi tako pausalne zakljucke..filozofija wrote:Konstatacija nigdje veze! Da se nisi naš'o ne daj Bože uvrijeđen?!seln wrote:Govori puno o tebi ako upoznajes samo takve ljude.filozofija wrote:Btw, da priupitam: Ima li neko naš normalan da živi u Salzburgu ili okolini? Ja ovih "naših" ex-jugovića što sam upoznao, sve da skupiš pod jedno drvo zajedno, poštenu srednju školu ne bi mogao da zbrojiš džematile!
Upoznao sam nekoliko nasih koji zive u Salzburgu. Prvo, njihovi gimnazijalci imaju bolje opste znanje od nasih diplomiranih ovih ili onih. Drugo, ima tamo i diplomiranih inzinjera, pravnika,ekonomista...i svi su studirali tamo, gdje se ne polaze u motelu u Zivinicama.
-
iamia
#170 Re: Zivot u Austriji
kao covjek koji ima zavrsenu njemacku gimnaziju, mogu ti reci da pricas bullshit.seln wrote:[ Prvo, njihovi gimnazijalci imaju bolje opste znanje od nasih diplomiranih ovih ili onih..
opste znanje nasih gimnazijalaca (iz vremena juge) bilo je tri koraka ispred.
- Popocatepetl
#171 Re: Zivot u Austriji
Poredis sljive i banane, poredis gimnaziju koju si ti zavrsio u njemackoj nakon juge ali i gimnaziju u bosni za vrijeme juge koje nema vec evo trece desetljece, ta jugo gimnazija je bila jaka, ova danasnja nije.iamia wrote:kao covjek koji ima zavrsenu njemacku gimnaziju, mogu ti reci da pricas bullshit.seln wrote:[ Prvo, njihovi gimnazijalci imaju bolje opste znanje od nasih diplomiranih ovih ili onih..
Gimnazija je u bosni i u moje doba (a ono je poslije juge) bila daleko jaca nego ono sto je gimnazija postala sad, kada sam ja upisivao srednju skolu, devedeset i neke znalo se da u gimnaziju i medicinsku idu samo najbolji ucenici, radili su se prijemni ispiti, danas kad u srednju skolu krecu ratna i poslijeratna djeca kojih ima dosta manje nego sto je bilo nas u gimnaziju se moze i upisuje bilo ko, standard je jednostavno opao.
Licno iz familije imam par gimnazijalki kojima nebih dvije ovce na cuvanje dao i ciji bi najveci domet za vrijeme moje generacije bio upis cvjecarske skole, ali eto one su danas ponosne gimnazijalke koje o opstem znanju pojma nemaju.
-
iamia
#172 Re: Zivot u Austriji
ona gimnazija iz vremena juge je bila previse jaka. bespotrebno previse jaka.
ja kad sam krenuo u njemacku gimnaziju , zaprepastio sam se koji dibidusi polaze tamo.
mozda 10 ucenika od njih 500 bi moglo zavrsiti tadasnju jugo gimnaziju.
tako da smo danas bare-bare sa hajncima..
ja kad sam krenuo u njemacku gimnaziju , zaprepastio sam se koji dibidusi polaze tamo.
mozda 10 ucenika od njih 500 bi moglo zavrsiti tadasnju jugo gimnaziju.
tako da smo danas bare-bare sa hajncima..
-
filozofija
#173 Re: Zivot u Austriji
Moja konstatacija uopste nije pausalna. Pravis kardinalnu gresku, jer njihovi gimnazijalci su dosta losiji od nasih u svemu. Dovoljno je poceti od matematike, jezika i generalnog znanja. Necu reci da njihovo fakultetsko obrazovanje nije bolje od naseg, jer je prakticnije. To je to. Ovdje ne treba mjesati Austriju i Njemacku, jer je Austrija za razliku od njemake 10 stepeni ispod.seln wrote: O "nidje veze" mi govori neko ko donosi tako pausalne zakljucke..
Upoznao sam nekoliko nasih koji zive u Salzburgu. Prvo, njihovi gimnazijalci imaju bolje opste znanje od nasih diplomiranih ovih ili onih. Drugo, ima tamo i diplomiranih inzinjera, pravnika,ekonomista...i svi su studirali tamo, gdje se ne polaze u motelu u Zivinicama.
Netacna konstatacija i ovdje. Vecina ih studira na normalnim ustanovama, ali ako igdje ima vise ublehaskih privatnih fakulteta, onda je to Austrija. Ovi privatni nude more nekih mastera za jednu godinu po kojekakvim austrijskim zabitima i selima, a uslovi za upis su presmijesni.seln wrote: i svi su studirali tamo, gdje se ne polaze u motelu u Zivinicama.
- seln
#174 Re: Zivot u Austriji
Kao neko ko ima bar malo logike, mogu ti reci da pricas bullshit. Ovo nije vise ona Jugoslavija.iamia wrote:kao covjek koji ima zavrsenu njemacku gimnaziju, mogu ti reci da pricas bullshit.seln wrote:[ Prvo, njihovi gimnazijalci imaju bolje opste znanje od nasih diplomiranih ovih ili onih..
- seln
#175 Re: Zivot u Austriji
Vidi cuda, i opet zemlja napreduje, sa svim tim "saban" diplomama...a Bosna sa svojim strucnjacima ode u qurac.filozofija wrote:Moja konstatacija uopste nije pausalna. Pravis kardinalnu gresku, jer njihovi gimnazijalci su dosta losiji od nasih u svemu. Dovoljno je poceti od matematike, jezika i generalnog znanja. Necu reci da njihovo fakultetsko obrazovanje nije bolje od naseg, jer je prakticnije. To je to. Ovdje ne treba mjesati Austriju i Njemacku, jer je Austrija za razliku od njemake 10 stepeni ispod.seln wrote: O "nidje veze" mi govori neko ko donosi tako pausalne zakljucke..
Netacna konstatacija i ovdje. Vecina ih studira na normalnim ustanovama, ali ako igdje ima vise ublehaskih privatnih fakulteta, onda je to Austrija. Ovi privatni nude more nekih mastera za jednu godinu po kojekakvim austrijskim zabitima i selima, a uslovi za upis su presmijesni.seln wrote: i svi su studirali tamo, gdje se ne polaze u motelu u Zivinicama.
Govorim o ljudima koji su studirali na drzavnim fakultetima. Naravno, niko ne moze zabraniti nekoma da otvori privatni fakultet u nekoj pripizdini, samo si takav moze obrisati prkno s tom diplomom.