bach wrote:
Takvi su dobijali stanove na Alipašinim. Neki drugi su dobivali stanove na Ciglanama. Jeste li ikada ćuli za "raju sa Ciglana"? Niste. Djeca sa Ciglana idu na časove violine ili skijaju u Francuskoj.
Najopasnija mjesta u Sarajevu
- Hemera
#151 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
- nosara
#152 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
bach wrote:Alipašino se nekad nazivali i Naselje solidarnosti i ti baš bez razloga. Stanove su tamo dobili svi one koje socijalisičko sunce nije ogrijalo i koji su bili višak na svim spiskovima za stonove: radnička sirotinja, problematične porodice, socijalni slučajevi svih vrsta, kao i problematični pojedinci , bivši robijaši i slični.
Takvi su dobijali stanove na Alipašinim.
Nije to bas tako... Naselje solidarnosti nije bilo rupa kakvom je ti predstavljas... Ne znam kako je danas, ali kad je otvoreno, bilo je sasvim pristojno... I ljudi su, vecinom bili ok, kao uostalom i svugdje tih godina... Radnicke porodice, umjetnici, poneki guzonja, sportista... koji su doselili iz raznih dijelova grada u nove zgrade...
Kako je danas, nisam upucen...
-
bordo_fan
#153 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Alipašino je škola, i ko položi tu školu sa odličnim uspjehom, nije mu problem raditi bilo gdje drugo,
da li je to u Berlinu, Salvadoru ili Milanu, nije bitno...
Uostalom i Al'pašinci skijaju u Švici, surfaju na Jadranu...doduše, neki čak idu na časove klavira.
da li je to u Berlinu, Salvadoru ili Milanu, nije bitno...
Uostalom i Al'pašinci skijaju u Švici, surfaju na Jadranu...doduše, neki čak idu na časove klavira.
-
esad_plavi
#154 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Po prici, reko bi covjek da je Alipasino brazilska favela 
- dječak sa šibicama
#155 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
I ispecena na raznju.iamia wrote: ja svaki danom u sarajevu vidim djevojke ( od 15 do 30 godina) kako po parkovima i sablasnim ulicama same hodaju. u po noci.
to se fakin ne radi nigdje na svijetu.
u new yorku bi bila odmah zaklana, silovana, i isjecena na nekoliko komada.
po tom redoslijedu.
De ne pretjeruj, svega ti. Eto Njujork, tamo niko ne hoda, a kamoli 8 miliona stanovnika + par miliona turista
-
tutku
#156 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Kad ovo citam, sve me nesto podsjeca na onaj brazilski film o favelama, a ne cini mi se bas da je tako 
-
iamia
#157 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
djecak,
sigurno niko ne hoda u new yorku po pustim ulicama ili parkovima kasno u noc. sam.
a pogotovo to ne radi neka djevojka.
to je common sense.
nesto, sto te nauce kada imas 5 godina.
sigurno niko ne hoda u new yorku po pustim ulicama ili parkovima kasno u noc. sam.
to je common sense.
- insomnia78
#158 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Jesi i to cito 90-tih ko ono o stopi samoubistava u Norveskoj.iamia wrote:djecak,
to je common sense.
Ups u stvari radilo se o Finskoj.
Jesi siguran da je bila rjec o Njujorku, mozda je cikago u pitanju?:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
s' moje sokocalo
- harell
#159 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Pa sigurno ne hodaju ni po zaseocima oko banjaluke u ta doba , moze je medvjed napast zaklat i iskomadat na 100 komada, paglu su ti primjeri a i logikaiamia wrote:djecak,
to je common sense.
-
iamia
#160 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
bio sam u new yorku. zivio,, tacnije queens.
- harell
#161 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
nek si se pofalio, nismo do sad znali 
- karanana
#162 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
gdje je opcija "nijedno"?
ne bojim se ni jednog vise od nekog drugog. ako belaj naleti, stici ce me il na vilsonovom ili na chengich vili il u tramvaju. ali niti jedno od mjesta mi ne ulijeva strah da ga zaobilazim.
pa nismo nju jork ili cikago ili drugi veci gradovi amerike koji imaju mjesta gdje se zna da se ne treba ici.
ne bojim se ni jednog vise od nekog drugog. ako belaj naleti, stici ce me il na vilsonovom ili na chengich vili il u tramvaju. ali niti jedno od mjesta mi ne ulijeva strah da ga zaobilazim.
pa nismo nju jork ili cikago ili drugi veci gradovi amerike koji imaju mjesta gdje se zna da se ne treba ici.
-
iamia
#163 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
harell,
djecak, smanji dozu..
djecak, smanji dozu..
Last edited by iamia on 27/01/2013 23:38, edited 1 time in total.
- harell
#164 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Necu da smanjim meni bas dobro ovako
i pod*jebavanje ti je na nivou obdanista, jesi to u njujorku naucio
on topic: karanana objasnio, opet kazem nikad ne znas gdje ces srest budalu, imate bruku primjera, recimo denisa su zboli u tramvaju, jos nije bila noc i nije bio sam, ali eto
i pod*jebavanje ti je na nivou obdanista, jesi to u njujorku naucio
on topic: karanana objasnio, opet kazem nikad ne znas gdje ces srest budalu, imate bruku primjera, recimo denisa su zboli u tramvaju, jos nije bila noc i nije bio sam, ali eto
- Vojko.Vrućina
-
Canasob
#166 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Kome sta nije jasno, karanana je objasnio. A to sto ljudi prave mitove o propalitetima i preuvelicavaju stvari je proizvod straha ili zelje za senzacijom. Komentare "svjetskog djecaka iz zaseoka" ne treba komentarisati jer nisu relevantni. Puno neistine je iznio u tako malo komentara, da bi trebalo nekoliko dana da bi se odgovorilo na sve napisane nebuloze.karanana wrote:gdje je opcija "nijedno"?
Kada su cure (zene) u pitanju, onda nosite sprej radi sigurnosti ili upisite neki kurs samoodbrane. A zasto ne naci i pratnju
Daleko je Sarajevo i po velicini, ali i demografiji stanovnistva od Berlina, Parisa, New Yorka i drugih svjetskih metropola.
- bach
#167 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Sinoć oko šest sati, prolazim kroz ulicu Izeta Delića u Vogošći ( kod EP pumpe, skretanje za TAS i Pretis je u blizi, tu je i poligon za vožnju). Na rampi za poligon stoje tri fakina ( baš fakinski izgledaju), nešto mašu glavamo, puštaju neke životinjske krike i slično.
Dalje malo, kod EP pumpe pred mene izlazi žena srednjih godina i bojažljivo pita da li to ono tamo neko stoji na ulici. Kažem da stoje trojica "nekakvih". žena dalje pita "jesu li mlađi? Kažam da jesu, a teta će " A joj čula sam se baš na tom mjestu otimaju torbe". Žurio sam zaista, nisam mogao gospođi pomoći, samo sam joj rekao da ona tamo trojica nisu baš sva svoja i da je bolje da ih zaobiđe.
Rečenica "Na tom se otimaju torbe" mi je zazvučala strašno. Zaista strašno. Znači dobro osvijetlljena ulica, tu je neka radnja, kafana, vatrogasni dom, stalno neko prolazi... I tu je neko napravio sebi izbor prihoda otimajući ženama torbe. I oteo je ne jednu, ne dvije, nego možda možda 15 torbi od prolaznica i opet bez ikakve bojazni da će ga neko vidjeti stoji na ulici i čeka žrtvu.
Dalje malo, kod EP pumpe pred mene izlazi žena srednjih godina i bojažljivo pita da li to ono tamo neko stoji na ulici. Kažem da stoje trojica "nekakvih". žena dalje pita "jesu li mlađi? Kažam da jesu, a teta će " A joj čula sam se baš na tom mjestu otimaju torbe". Žurio sam zaista, nisam mogao gospođi pomoći, samo sam joj rekao da ona tamo trojica nisu baš sva svoja i da je bolje da ih zaobiđe.
Rečenica "Na tom se otimaju torbe" mi je zazvučala strašno. Zaista strašno. Znači dobro osvijetlljena ulica, tu je neka radnja, kafana, vatrogasni dom, stalno neko prolazi... I tu je neko napravio sebi izbor prihoda otimajući ženama torbe. I oteo je ne jednu, ne dvije, nego možda možda 15 torbi od prolaznica i opet bez ikakve bojazni da će ga neko vidjeti stoji na ulici i čeka žrtvu.
-
dezurni_ucenik
#168 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
E jbga nije AliPasino sad ni savrseno naselje ali nije ni zona sumraka kako neki zele da predstave.Cuj sa prvim mrakom,sumnjivih likova ima.Gdje ih to nema u gradu ?Takvih ces se sresti i na Bascarsiji i na Ciglanama,Grbavici,Vilsonovom.
- harell
#169 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Pa eno bila je scena kad je onaj zeni kreno da otme torbu u sred ferhadije, ja opet ponavljam da budale nisu ogranicene na naselja al svakako ima mjesta gdje su vece sanse da ces naletit na nekog takvog
- Edin H.
#170 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Ma neka si ti puhn'obach wrote:Sinoć oko šest sati, prolazim kroz ulicu Izeta Delića u Vogošći ( kod EP pumpe, skretanje za TAS i Pretis je u blizi, tu je i poligon za vožnju). Na rampi za poligon stoje tri fakina ( baš fakinski izgledaju), nešto mašu glavamo, puštaju neke životinjske krike i slično.
-
mali_balon
#171 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Ali on je zurio, jebi gaEdin H. wrote:
Ma neka si ti puhn'obach wrote:Sinoć oko šest sati, prolazim kroz ulicu Izeta Delića u Vogošći ( kod EP pumpe, skretanje za TAS i Pretis je u blizi, tu je i poligon za vožnju). Na rampi za poligon stoje tri fakina ( baš fakinski izgledaju), nešto mašu glavamo, puštaju neke životinjske krike i slično.
-
iamia
#172 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
hahah... zemo, priznaj da si bacio lovacku.bach wrote:Sinoć oko šest sati, prolazim kroz ulicu Izeta Delića u Vogošći ( kod EP pumpe, skretanje za TAS i Pretis je u blizi, tu je i poligon za vožnju). Na rampi za poligon stoje tri fakina ( baš fakinski izgledaju), nešto mašu glavamo, puštaju neke životinjske krike i slično.
prodje zena srednjih godina, i tebi kaze... a ti zgrozen...
-
dweia
#173 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Moje iskustvo kao "pridoslica 97-me".
Tad sam zivio na Grbavici 2. Mnogo puta je doslo do pucnjave na Grbavici, Vracama. Licno sam gledao 3 puta kako "neki" otimaju tasne zenama ( ja kao klinac, nista nisam mogao uraditi ). Bilo je mnogo lopovluka, tih godina, sitnih krađa, krađa auta, svakodnevne provale u stanove. Licno sam vidio kada je zeni ( koja je prala auto na parkingu ) covjek uletio u auto i preko trotuara pobjegao ( mi smo isli s'njom do Policije ). Mnogo djece je tad i krenulo s drogama, nasilje, nesigurnost nas je svakodnevno pratilo.
Negdje oko 2002 se selim u Švrakino, mislio sam to je to, kraj. Ako ovdje ne poginem necu nigdje. Švrakino je bilo na losem glasu. Ali, bilo je relativno mirno, na moje iznenadjenje. Tu sam zivio 2 godine, i samo jednom sam imao incident, kada je oko 18:00h grupica starijih momaka (mozda 6, 7) prislo meni. Jedan je (cigan) izvadio noz i trazio mi mobitel dok su drugi bili oko mene. Ja sam u onom nekom ludilu, samo nabacio kez, i rekao mu da skloni to sranje. Ocekivao najgore nakon toga, medjutim lik je nakon par sekundi samo sklopio noz nesto nerazumljivo rece, i tako su otisli. Sad kad gledam na to, mnogo mi je smijesno i ludo, kao "fol ja mangup", al 'haj eto, valjda ta neka "nafuranost" da se suprostavis jacem. Vjerovatno je bilo dosta kriminala u Švrakinom, ali ja nisam mnogo primjetio.
Izlazio sam tad mnogo na Dobrinju i moram priznati, likovi koji su tu setali i bili u kaficima su mnogo zajebani bili. Svakodnevno si mogao vidjeti ili biti na istom mjestu sa kriminalcima veceg kalibra. Ne zelim nikog imenovati, razumljivo. Na Dobrinji je i pored tih stvari bilo relativno mirno, osjecali smo se sigurno. Najvise je incidenata bilo na razgranicenju. Ali to su pretezno bile to mladalacko "furanje". "Nasi protiv njihovih" i ta prica, tu je dolazilo do tuca i tih stvari. Danas mi je to smijesno ali 'haj, nek je i tog bilo. Sreo sam se sa svojim "bivsim protivnikom" vise puta nakon tih incidenata cak smo i cugali skupa, tako da i nije sve tako crno.
Danas zivim na Stupu, i imao sam dosta incidenata, mrskih pogleda itd. Bilo je i tucnjave. Ali generalno, osjecam se sigurnim. Izbjegavam Ilidžu, sto je sigurno sigurno je. Valja zivjeti na " Divljem Zapadu ".
Kako vidite zivio sam u mnogim dijelovima grada, i ne bih rekao da se moze neko mjesto izdvojiti kao najopasnije. S*anje ti se moze desiti bilo gdje, samo je pitanje pravog trenutka i mjesta, odnosno, krivog. Generalno, ako se osjecas "kao krme u Teheranu" idi s tog mjesta.
Nadam se da nisam nikog smorio, ovo su samo moja neka iskustva iz mladosti
Tad sam zivio na Grbavici 2. Mnogo puta je doslo do pucnjave na Grbavici, Vracama. Licno sam gledao 3 puta kako "neki" otimaju tasne zenama ( ja kao klinac, nista nisam mogao uraditi ). Bilo je mnogo lopovluka, tih godina, sitnih krađa, krađa auta, svakodnevne provale u stanove. Licno sam vidio kada je zeni ( koja je prala auto na parkingu ) covjek uletio u auto i preko trotuara pobjegao ( mi smo isli s'njom do Policije ). Mnogo djece je tad i krenulo s drogama, nasilje, nesigurnost nas je svakodnevno pratilo.
Negdje oko 2002 se selim u Švrakino, mislio sam to je to, kraj. Ako ovdje ne poginem necu nigdje. Švrakino je bilo na losem glasu. Ali, bilo je relativno mirno, na moje iznenadjenje. Tu sam zivio 2 godine, i samo jednom sam imao incident, kada je oko 18:00h grupica starijih momaka (mozda 6, 7) prislo meni. Jedan je (cigan) izvadio noz i trazio mi mobitel dok su drugi bili oko mene. Ja sam u onom nekom ludilu, samo nabacio kez, i rekao mu da skloni to sranje. Ocekivao najgore nakon toga, medjutim lik je nakon par sekundi samo sklopio noz nesto nerazumljivo rece, i tako su otisli. Sad kad gledam na to, mnogo mi je smijesno i ludo, kao "fol ja mangup", al 'haj eto, valjda ta neka "nafuranost" da se suprostavis jacem. Vjerovatno je bilo dosta kriminala u Švrakinom, ali ja nisam mnogo primjetio.
Izlazio sam tad mnogo na Dobrinju i moram priznati, likovi koji su tu setali i bili u kaficima su mnogo zajebani bili. Svakodnevno si mogao vidjeti ili biti na istom mjestu sa kriminalcima veceg kalibra. Ne zelim nikog imenovati, razumljivo. Na Dobrinji je i pored tih stvari bilo relativno mirno, osjecali smo se sigurno. Najvise je incidenata bilo na razgranicenju. Ali to su pretezno bile to mladalacko "furanje". "Nasi protiv njihovih" i ta prica, tu je dolazilo do tuca i tih stvari. Danas mi je to smijesno ali 'haj, nek je i tog bilo. Sreo sam se sa svojim "bivsim protivnikom" vise puta nakon tih incidenata cak smo i cugali skupa, tako da i nije sve tako crno.
Danas zivim na Stupu, i imao sam dosta incidenata, mrskih pogleda itd. Bilo je i tucnjave. Ali generalno, osjecam se sigurnim. Izbjegavam Ilidžu, sto je sigurno sigurno je. Valja zivjeti na " Divljem Zapadu ".
Kako vidite zivio sam u mnogim dijelovima grada, i ne bih rekao da se moze neko mjesto izdvojiti kao najopasnije. S*anje ti se moze desiti bilo gdje, samo je pitanje pravog trenutka i mjesta, odnosno, krivog. Generalno, ako se osjecas "kao krme u Teheranu" idi s tog mjesta.
Nadam se da nisam nikog smorio, ovo su samo moja neka iskustva iz mladosti
- inSighT
- Vozim: na guranje
#174 Re: Najopasnija mjesta u Sarajevu
Ma ALipašino zakon! Ostala naselja nisu vrijedna spomena!