Medicinski fakultet Foča

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
vješalica

#151 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by vješalica »

bumerangss wrote:Medicinski fakultet u Foci :roll: :zid: Da li imate i Likovnu akademiju? :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
hahah pa valjda možeš malo istoriju pročitati prije nego počneš nešto mudrisati
bumerangss

#152 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by bumerangss »

vješalica wrote:
bumerangss wrote:Medicinski fakultet u Foci :roll: :zid: Da li imate i Likovnu akademiju? :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
E vala jeste jaka historija! :-) bas ono za pohvaliti se :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
SpecialOffer

#153 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by SpecialOffer »

Foca :lol: :lol:
vješalica

#154 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by vješalica »

http://cms.radiosarajevo.ba/novost/2016 ... em-mladicu
bumerangss wrote:
vješalica wrote:
E vala jeste jaka historija! :-) bas ono za pohvaliti se :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Koliko samo ograničenosti...
Samo misliš da jedno Sarajevo treba i može da ima kvalitetan Klinički centar i pripadajuću strukturu obrazovu u sklopu istog. :lol:
A da ne pričamo o kvaliteti...činjenica je da nije bilo rata ne bi bilo produkcije retardiranog kadra i loše politike zajedno sa mizernom uslugom na prostoru kompletne BiH...svi bi se centri medicinski razvijali,pa možda malograđanskom papku razvitak te grane u Foči ne bi toliko ni smetao ili možda bi.

Foča je do pred rat papak jedan neobrazovani i neinformisani pun mizernih kompleksa,malogradjanski,ako nisi znao,bila druga najveća općina u BiH.

Naravno tvoju malograđanštinu vjerovatno su izazvali možda neki Fočaci,inače vjerovatno te prestigli u mnogo čemu,pa liječiš svoje glupe komplekse ovdje. :lol:
bumerangss

#155 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by bumerangss »

Moj rahmetli dedo i babo su rodom iz Foce tako da je taj dio BiH meni jako drag i ja to s ponosom isticem da sam i ja focak iako sam rodjen u Sa na Jezeru 1980 i neke godine i sjecam se prijeratne Foce i Aladza dzamije i Jeleca... imam i dosta slika i da neduzim puno sve je ok ali.... Medicinski fakultet u Foci to... to stvarno smijesno zvuci :pisnuo:
Nuken

#156 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by Nuken »

Zašto je smiješno? Ljudi daleko od BL pa se sjetili da i dole imaju medicinski fakultet,pametno.Ili da se smijemo Sarajevu gdje je godina skuplja od 6000KM a u Banjaluci 640 KM!? Dosta studenata ima iz Srbije i Crne Gore.O (ne)stručnosti uposlenih u zdravstvu u Foči govori i to da su neki dan izvršili prvu reimplantaciju šake u RS
Sijalica koja gori

#157 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by Sijalica koja gori »

Nuken wrote:Zašto je smiješno? Ljudi daleko od BL pa se sjetili da i dole imaju medicinski fakultet,pametno.Ili da se smijemo Sarajevu gdje je godina skuplja od 6000KM a u Banjaluci 640 KM!? Dosta studenata ima iz Srbije i Crne Gore.O (ne)stručnosti uposlenih u zdravstvu u Foči govori i to da su neki dan izvršili prvu reimplantaciju šake u RS
Samo jedna malena ispravka, 660 KM košta godina ako si SF u BL. Uostalom, ljudi moji, gdje god da se završi medicina, da li je u pitanju BL ili Sa ili Foča ili Tuzla, svi su na kraju u Bosni, da prostite, u istim go*nima. Ne znam zašto su toliko ljudi zajedljivi po pitanju toga. Isti slučaj se desio i sa mnom, upisala sam ove godine MF u BL, ljudi su me doslovno proglasili "izdajicom" te malo lupali gluposti tipa "Samo elita studira u Sarajevu, da si nešto vrijedila, upisala bi tamo." Ljudi moji, ako fakultet proizvodi kvalitetan kadar koji pomaže ljudima, zašto da napadamo jedni druge?

@Nuken
Svaka čast na odgovoru. :thumbup:
detroit-mercy

#158 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by detroit-mercy »

Nuken wrote:Zašto je smiješno? Ljudi daleko od BL pa se sjetili da i dole imaju medicinski fakultet,pametno.Ili da se smijemo Sarajevu gdje je godina skuplja od 6000KM a u Banjaluci 640 KM!? Dosta studenata ima iz Srbije i Crne Gore.O (ne)stručnosti uposlenih u zdravstvu u Foči govori i to da su neki dan izvršili prvu reimplantaciju šake u RS
Smijesno je jer da bi imao fakultet treba da imas jak univerzitetsko klinicki centar koji nije samo institucija za lijecenje nego i naucno istrazivacka institucija. Je li Foca ima takav jedan centar sa svim oblastima medicine. Dajte ljudi, medicina nije zajebancija da svako selo ima fakultet :-).
Imaju fakultet, a ovamo cim malo tezi slucaj salji ili za Sarajevo ili za Beograd :D .
I sad to sto ima dosta studenata iz Srbije ili C. Gore mu dodje ko neka referenca :-) .
Nuken

#159 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by Nuken »

detroit-mercy wrote:
Smijesno je jer da bi imao fakultet treba da imas jak univerzitetsko klinicki centar koji nije samo institucija za lijecenje nego i naucno istrazivacka institucija. Je li Foca ima takav jedan centar sa svim oblastima medicine. Dajte ljudi, medicina nije zajebancija da svako selo ima fakultet :-).
Imaju fakultet, a ovamo cim malo tezi slucaj salji ili za Sarajevo ili za Beograd :D .
I sad to sto ima dosta studenata iz Srbije ili C. Gore mu dodje ko neka referenca :-) .

Reimplantacija šake je jedan lakši zahvat ?Neka sam i ovo čuo.Ovo za bolnicu stoji ali i BL je npr. UKC jel nema neke od instituta koji odgovaraju zahtjevima da bolnica ima takav naziv(konkretno genetika).A šta ćemo sa medicinom u Goraždu,Stomatlogija i Radiologija u Travniku?Sve su to oblasti medicine a gradovi nemaju uslove po tome kako si naveo/la da imaju date univerzitete
lajk

#160 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by lajk »

Nuken wrote:
detroit-mercy wrote:

Reimplantacija šake je jedan lakši zahvat ?Neka sam i ovo čuo.Ovo za bolnicu stoji ali i BL je npr. UKC jel nema neke od instituta koji odgovaraju zahtjevima da bolnica ima takav naziv(konkretno genetika).A šta ćemo sa medicinom u Goraždu,Stomatlogija i Radiologija u Travniku?Sve su to oblasti medicine a gradovi nemaju uslove po tome kako si naveo/la da imaju date univerzitete
Znas li ti kakva je oprema na fakultetu u Travniku ? Nema je na Balkanu covjece...Najnovija oprema, ljudi sa radiologije ne moraju napustai fax imaju magnetnu, ct sve potrebno..ne pisi o cemu ne znas

http://fzf.edu.ba/galerija/stomatoloske ... icke-sale/
http://fzf.edu.ba/cadcam-tehnologija-na-fzf-u/
http://fzf.edu.ba/galerija/dijagnosticki-blok/
Nuken

#161 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by Nuken »

znam,itekako.Imaju oni opremu i sve(i nije tačno da je nema na Balkanu).Ali to je jedan od fakulteta gdje možete pasti jedino na stepenicama.Platiš,ukažeš se i položio.Razrednik u srednjoj je blizak rod vlasnika fakulteta pa me nagovarao da upišem radiologiju u Travniku. Kako se neću mučiti ako upišem,upisati lako,onda imati "beli mantil",inače Sandžaklija.Ko ima para na bacanje ide na na ove privatne medicinske(svi smjerovi),ko nema,troši živce i vrijeme na državnom
detroit-mercy

#162 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by detroit-mercy »

Nuken wrote:
detroit-mercy wrote:

Isto sto i sa Medicinom u Foci. Cuj Radiologija u Travniku :-). Pa za radiologa, prvo zavrsis medicinu pa onda specijaliziras radiologiju, barem je tako u svijetu, mada kod nas je sve moguce.
Glede reimplantacije sake, nije problem da se u jednoj bolnicu uradi jedan takav zahvat, nego koliko se takvih i slicnih zahavata radi u godini, koliki je obim pacijenata i sta sve kao student ili praktikant imas sansu da vidis ili da naucis. Koliko strucnjaka radi u jednoj takvoj bolnici i masa drugih stvari, ko je iole malo bolji strucnjak on sebe ne vidi u nekoj maloj bolnici nego ide u vece centre gdje mu je mnogo toga dostupno za rad i usavrsavanje.
Otuda moja skepsa glede medicinskih fakulteta u pripizdinama, pa hebote i u mnogo jacim drzava ne nicu medicinski fakulteti po pripizdinama, ne znam sto bi to kod nas bio slucaj.
Last edited by detroit-mercy on 23/09/2015 19:03, edited 1 time in total.
bumerangss

#163 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by bumerangss »

detroit-mercy wrote:
Sve receno :thumbup:
lajk

#164 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by lajk »

Nuken wrote:znam,itekako.Imaju oni opremu i sve(i nije tačno da je nema na Balkanu).Ali to je jedan od fakulteta gdje možete pasti jedino na stepenicama.Platiš,ukažeš se i položio.Razrednik u srednjoj je blizak rod vlasnika fakulteta pa me nagovarao da upišem radiologiju u Travniku. Kako se neću mučiti ako upišem,upisati lako,onda imati "beli mantil",inače Sandžaklija.Ko ima para na bacanje ide na na ove privatne medicinske(svi smjerovi),ko nema,troši živce i vrijeme na državnom
Majašta, bezveze se ulaze u opremu radi ukrasa :zzzz:

A ovaj sto prica za specijalizaciju, ocito nema pojma sta je sa studijima Rdaiologije u BIH krenuvsi od vendrednih na zdravstvenom faxu u Sarajevu pa dalje...
Nuken

#165 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by Nuken »

Jedno je Bakalaureat/Bachelor radioloških tehnologija ili Magistar radioloških tehnologija a drugo je doktor medicine,specijalista radiologije.Ima razlike :wink:
sizifinho

#166 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by sizifinho »

ja ne znam što se uopšte raspravljate.
Zna se šta je medicinski fakultet, šta medicinski fakultet treba i nema se tu šta raspravljati.

Baš će neko ko studira fakultet u foči reći: upravu si.
naravno da neće.

Nek studiraju, ha ya, zato nam i jest država u klincu, fakulteta ima više nego aščinica, a bogami diplome se dijele lakše nego štruce hljeba.
lajk

#167 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by lajk »

Nuken wrote:Jedno je Bakalaureat/Bachelor radioloških tehnologija ili Magistar radioloških tehnologija a drugo je doktor medicine,specijalista radiologije.Ima razlike :wink:
Pa poredis pogresno ;) LP Nije niko kriv sto je po bolonji cijeli obrazovni sistem nakaradan..
Nuken

#168 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by Nuken »

lajk wrote:
Nuken wrote:Jedno je Bakalaureat/Bachelor radioloških tehnologija ili Magistar radioloških tehnologija a drugo je doktor medicine,specijalista radiologije.Ima razlike :wink:
Pa poredis pogresno ;) LP Nije niko kriv sto je po bolonji cijeli obrazovni sistem nakaradan..

Ne poredim ja ništa pogrešno.Gdje griješim?Gore navedeno da se radiolog može postati samo specijalizacijom nakon studija medicine.A ja kazem da nije tačno
bumerangss

#169 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by bumerangss »

Jeste tacno da kada se kaze da je neko radiolog misli se na osobu koja je zavrsila medicinski fakultet tj ljekar specijalista radiologije i on ocitava pise nalaze magnetne rezonanse (MRI) kompjuterizovane tomografije (CT) rentgena (RTG).... koje naprave oni u tamno plavom popularno nazvane "tegetuše" :D odnosno diplomirane med sestre tehnicari smjer radiologije po starom ili po bolonji baaleureati fakulteta zdravstvenih studija smjer radioloski. Mislim da sam bio jasan!
lacrima

#170 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by lacrima »

bumerangss wrote:Jeste tacno da kada se kaze da je neko radiolog misli se na osobu koja je zavrsila medicinski fakultet tj ljekar specijalista radiologije i on ocitava pise nalaze magnetne rezonanse (MRI) kompjuterizovane tomografije (CT) rentgena (RTG).... koje naprave oni u tamno plavom popularno nazvane "tegetuše" :D odnosno diplomirane med sestre tehnicari smjer radiologije po starom ili po bolonji baaleureati fakulteta zdravstvenih studija smjer radioloski. Mislim da sam bio jasan!
Tako je. Dr. medicine, specijalista radiologije je ljekar koji ocitava nalaze radioloskih procedura, izvodi invazivne radioloske procedure, izvodi terapijske radioloske procedure i bavi se medicinskom radiologijom iz pogleda ljekara. Subspecijalizacije radiologije su invazivna radiologija, onkoloska radiologija, dijagnosticka radiologija.

Medicinski tehničar, smjer radiologija, je osoba koja izvodi neinvazivne radioloske procedure, stara se o radioloskoj opremi i pomaže u radu lljekara specijaliste koji mu je nadređeni.

Znači, slikate pluća npr. i radioloski tehničar iz Travnika štima aparat i govori diši/ne disat, nakon čega doktor, specijalista radiolog očitava nalaz i daje svoju preporuku.
nKrkan

#171 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by nKrkan »

Ovo fakat egzistira ?
lacrima

#172 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by lacrima »

nKrkan wrote:Ovo fakat egzistira ?
Haman.
lajk

#173 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by lajk »

lacrima wrote:
bumerangss wrote:Jeste tacno da kada se kaze da je neko radiolog misli se na osobu koja je zavrsila medicinski fakultet tj ljekar specijalista radiologije i on ocitava pise nalaze magnetne rezonanse (MRI) kompjuterizovane tomografije (CT) rentgena (RTG).... koje naprave oni u tamno plavom popularno nazvane "tegetuše" :D odnosno diplomirane med sestre tehnicari smjer radiologije po starom ili po bolonji baaleureati fakulteta zdravstvenih studija smjer radioloski. Mislim da sam bio jasan!
Tako je. Dr. medicine, specijalista radiologije je ljekar koji ocitava nalaze radioloskih procedura, izvodi invazivne radioloske procedure, izvodi terapijske radioloske procedure i bavi se medicinskom radiologijom iz pogleda ljekara. Subspecijalizacije radiologije su invazivna radiologija, onkoloska radiologija, dijagnosticka radiologija.

Medicinski tehničar, smjer radiologija, je osoba koja izvodi neinvazivne radioloske procedure, stara se o radioloskoj opremi i pomaže u radu lljekara specijaliste koji mu je nadređeni.

Znači, slikate pluća npr. i radioloski tehničar iz Travnika štima aparat i govori diši/ne disat, nakon čega doktor, specijalista radiolog očitava nalaz i daje svoju preporuku.
Ili iz Sarajeva sa Zdravstvenog faxa , svejedno :bih:
lacrima

#174 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by lacrima »

naravno, to sam karikirao, dao za primjer.
Dr.medicine

#175 Re: Medicinski fakultet Foča

Post by Dr.medicine »

Oj ismijavanja Fočke :lol:

Naime nisam studirao tamo, ali poznajem osobe koje jesu i njihove price, nacin nastave i ispitivanja.
Profesori su im iz Bg. I mogu reći da im je klinički dio dosta teži upravo zbog tih profesora, nego klinički dio medicine (4,5,6 godina) u Sarajevu.
U sarajevu ti 1,2,3 godinu isperu mozak, babini sinovi završe na štelu, drugi kupuju ispite. Mislim ko nije cuo za Kiru i ostale. Hvala Bogu, gledam koza neki dan otišla u penziju :lol: :lol: Sreća pa su našli kliničari bolji od onih profesora sa faxa. Učahurena go.na koja nikad pacijenta nisu vidjela u životu. Koji su odmah poslije faxa, uletili na fax i ostali čitav život. Zovu se profesorima, a kad studentu pozlije na vježbama zovu hitnu pomoć :lol: :lol: :lol:

Što se tiće Foče kao što rekoh klinika sto se profesora tice je dobra, zahtjevna. Čak i neke gluposti koje su se kod nas radile predklinički, njih na šestoj godini (kada ti je pun k...i studiranja i života više) njih muče o jeb...vitaminima i metaboličkim reakcijama.
Naravno tu je i cijena. 6000 u Sarajevu, 600 u Foči

Ovih par kolega koje znam svi su fakat extra extra sa znanjem, možda se potrefilo da znam kapacitete, al eto. I svi su specijalizirali ili specijaliziraju.

I da fax u Foči nije od juće, dugo godina je tamo, bio je kao neko istureno odjeljenje Sarajeva prije rata .
Post Reply