Misketa za nacelnika, ma sta nacelnika predsjednika i to dozivotnogUgljesa_ wrote:Ma nisi bio u poziciji da ih od tbe glava boli, samo ne idi na neke pozicije i to i svi ce biti sretnimiskin wrote:Garantujem da nikog od mojih komsija bilo oni moja braca muslimani ili ne, nije nikada glava od mene zabolila.
Može li religija pomoći državi BiH ?!
- miskin
#151 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
- nasa
#152 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Nista posebno ali ja sam protivnik bilo kakvog nametanja bilo cega tako da ne mislim ni da je jednoumlje vjersko ili nevjersko pozeljno.Ni Bog nas nije Kreirao jednakim vec jednakost treba postici uvazavanjem razlika i slobodom za svaku vrstu misljenja,naravno u granicama prihvatljivog.Ugljesa_ wrote:Ma sta je falilo onda vjernicima?nasa wrote: Mislim da je u pitanju strah,strah muslimana ,a vjerovatno i drugih vjernika.
Nakon duuugooo godina komunizma vjernici se na odredjen nacin plase povratka slicne politike koja bi vjeru gurnula na margine.Zato je cesto izbor vjernicima SDA ,ako nista garantuju taj dio,nazalost po ostalom su svi slicni....
Licno mislim da politika ,ova danasnja ima jako malo s bilo kojom vjerom,ali to ne znaci naravno da vjernici ne trebaju glasati i da trebaju prepustiti drugima da biraju vec shvatiti to kako gradjansku duznost,a ne vjersku.Kada bih prepoznala osobine koje su inace pohvalne,a i u skladu s vjerom onda bih glasala za takvog covjeka,ovako su svi tiliko premazani da im i ne vidis lica te je odluka jako tesko i kada je u pitanju pojedinac ,a ne stranka.
Ne trazim da se vrati onaj rezim al vala sjecam se dobro kako je bilo, moja majka vjernica bila, klanjala i obavljala sve, nikad se nije zalila, nista joj nije falilo i nikad nikom nije pametovala, ja se uvijek pitao sta se stalno kurlata po podu.
Elem mozda bi bolje bilo da je na margini makar sto se tice drzave i politike, onda vjernici ne bi bili toliko agresivni
- miskin
#153 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Tretiram ih na nacin kako to islam trazi od mene, bar pokusavam. I da tretiram ih, ne mogu ih uzeti za prijatelje kao muslimane, ali oni imaju svoja prava kod mene i ja se trudim da ih ispunim. Veliko je mjesto komsije u islamu. Mnogo je hadisa na tu temu i kako se Poslanik ponasao sa svojim komsijama musricima i zidovima, i sta su oni govorili kakav je njegov odnos prema njima. I da je naređivao dobrocinstvo prema njima da su neki ashabi pomislili da i komsija ima pravo da naslijedi komsiju.Da li na isti način tretiraš i komšije nevjernike?
-
Ugljesa_
#154 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Pa nije jednumlje, ne prizivam rezim, samo kazem da bi vjera trebala biti tamo gdje joj je mjesto kod svakog ponaosob i eventualno u bogomoljama.nasa wrote:Nista posebno ali ja sam protivnik bilo kakvog nametanja bilo cega tako da ne mislim ni da je jednoumlje vjersko ili nevjersko pozeljno.Ni Bog nas nije Kreirao jednakim vec jednakost treba postici uvazavanjem razlika i slobodom za svaku vrstu misljenja,naravno u granicama prihvatljivog.Ugljesa_ wrote:Ma sta je falilo onda vjernicima?nasa wrote: Mislim da je u pitanju strah,strah muslimana ,a vjerovatno i drugih vjernika.
Nakon duuugooo godina komunizma vjernici se na odredjen nacin plase povratka slicne politike koja bi vjeru gurnula na margine.Zato je cesto izbor vjernicima SDA ,ako nista garantuju taj dio,nazalost po ostalom su svi slicni....
Licno mislim da politika ,ova danasnja ima jako malo s bilo kojom vjerom,ali to ne znaci naravno da vjernici ne trebaju glasati i da trebaju prepustiti drugima da biraju vec shvatiti to kako gradjansku duznost,a ne vjersku.Kada bih prepoznala osobine koje su inace pohvalne,a i u skladu s vjerom onda bih glasala za takvog covjeka,ovako su svi tiliko premazani da im i ne vidis lica te je odluka jako tesko i kada je u pitanju pojedinac ,a ne stranka.
Ne trazim da se vrati onaj rezim al vala sjecam se dobro kako je bilo, moja majka vjernica bila, klanjala i obavljala sve, nikad se nije zalila, nista joj nije falilo i nikad nikom nije pametovala, ja se uvijek pitao sta se stalno kurlata po podu.
Elem mozda bi bolje bilo da je na margini makar sto se tice drzave i politike, onda vjernici ne bi bili toliko agresivni
Sto dalje od politike i sl.
- nasa
#155 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Ali budi casak realan,ne mislim na opasnost samo od komunizma koja jeste nerealan strah vec s obzirom na cjelokupna desavanja posljednjih decenija...nasa drzava ne garantuje prava nikom ni osnovna...tako da se svi mi ,ne samo vjernici,borimo da ocuvamo svoja prava...Ugljesa_ wrote:
Pa nije jednumlje, ne prizivam rezim, samo kazem da bi vjera trebala biti tamo gdje joj je mjesto kod svakog ponaosob i eventualno u bogomoljama.
Slabo vjere ima u politici osim u propagandne svrhe...
-
Ugljesa_
#156 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
A koja prava? Ljudska prava? Drzava bi trebala da osigura ta prava svima al to ne znaci da mora reis svakih 5 dana da vazi na tv-u o politici.nasa wrote:Ali budi casak realan,ne mislim na opasnost samo od komunizma koja jeste nerealan strah vec s obzirom na cjelokupna desavanja posljednjih decenija...nasa drzava ne garantuje prava nikom ni osnovna...tako da se svi mi ,ne samo vjernici,borimo da ocuvamo svoja prava...Ugljesa_ wrote:
Pa nije jednumlje, ne prizivam rezim, samo kazem da bi vjera trebala biti tamo gdje joj je mjesto kod svakog ponaosob i eventualno u bogomoljama.
Druga stvar kod dosta vjernika je da se cesto pozivaju na postivanje ljudskih prava a sami ne postuju tudja
- pussysmoke
#157 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Religija ti ne dozvoljava da ti ateisti budu prijatelji kao što su ti prijatelji vjernici? Zar čovjeku ne treba suditi prema njegovim djelima?miskin wrote:Tretiram ih na nacin kako to islam trazi od mene, bar pokusavam. I da tretiram ih, ne mogu ih uzeti za prijatelje kao muslimane, ali oni imaju svoja prava kod mene i ja se trudim da ih ispunim. Veliko je mjesto komsije u islamu. Mnogo je hadisa na tu temu i kako se Poslanik ponasao sa svojim komsijama musricima i zidovima, i sta su oni govorili kakav je njegov odnos prema njima. I da je naređivao dobrocinstvo prema njima da su neki ashabi pomislili da i komsija ima pravo da naslijedi komsiju.Da li na isti način tretiraš i komšije nevjernike?
- miskin
#158 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Tacno ne dozvoljava, ali me ne sprecava da istom cinim dobrocinstvo. Ja uopste ne sudim, ali tacno, gledamo covjeka po njegovim djelima, a djela nemuslimana iako su dobra imaju jednu nepremostivu prepreku, nemaju sehadet.Religija ti ne dozvoljava da ti ateisti budu prijatelji kao što su ti prijatelji vjernici? Zar čovjeku ne treba suditi prema njegovim djelima?
- nasa
#159 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Nije da ih vjernici ne postuju vec kao sto ti rekoh to treba biti posao drzava koji ona ne radi...ja bih voljela da tebi drzava garantuje sve sto zelis dok ne narusavas mene i obrnuto...Ugljesa_ wrote:A koja prava? Ljudska prava? Drzava bi trebala da osigura ta prava svima al to ne znaci da mora reis svakih 5 dana da vazi na tv-u o politici.nasa wrote:Ali budi casak realan,ne mislim na opasnost samo od komunizma koja jeste nerealan strah vec s obzirom na cjelokupna desavanja posljednjih decenija...nasa drzava ne garantuje prava nikom ni osnovna...tako da se svi mi ,ne samo vjernici,borimo da ocuvamo svoja prava...Ugljesa_ wrote:
Druga stvar kod dosta vjernika je da se cesto pozivaju na postivanje ljudskih prava a sami ne postuju tudja
Predrasuda je da vjernicima nesto znaci koketiranje politicara s vjerom,oni nisu cuvari niti nosioci vjere...Sta mijenja moju vjeru ko je na vlasti,nista,ali budimo posteni svi to rade ,SDA kupuje glasove sarenim lazama za muslimane,SDP istim za neutralne,ateiste itd.jer su nesposobni da rijese ono sto treba,stvarne probleme...
Drzava mora garantovati prava svima bez obzira na religijsku pripadnost ili nepreipadnost i oko toga se nista nece znacajno promijeniti odnosno price o nekoj varijanti modernog komunizma ili serijata su samo mastovite price ...
Hoce li SDP priznati da za nju u zanemarljivom broju glasaju Hrvati ili Srbi iako se slomi s pricom o multietnickom karakteru stranke...
Hoce li SDA reci da joj ne trebaju glasovi kriminalaca jer oni nikako ne mogu predstavljati ni izbliza islamske vrijednosti...
I o cemu onda pricamo....za moju vjreru dok mi ne dira u vjeru je potpuno ne bitno ko je na vlasti,a kao drzavljanki BiH bitno mi je svasta ali to ni izbliza niko jos nece ni pokusati da ostvari...
- pussysmoke
#160 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Dobro. Znači da nisi dobar prema nevjernicima zato što želiš uspostaviti prijateljski odnos s njima, nego zato što ti to religija nalaže, što nas dovodi do toga da u toj knjizi koja ti određuje kako i šta, piše da nas ateiste "potamaniš ko zečeve", ti bi to i uradio. Smiješno! Pa kako onda da očekujemo da religija pomogne BiH, kada ne dozvoljava vjernicima da pomažu ateistima zato što je to normalno, zato što smo svi ljudi?!miskin wrote:Tacno ne dozvoljava, ali me ne sprecava da istom cinim dobrocinstvo. Ja uopste ne sudim, ali tacno, gledamo covjeka po njegovim djelima, a djela nemuslimana iako su dobra imaju jednu nepremostivu prepreku, nemaju sehadet.Religija ti ne dozvoljava da ti ateisti budu prijatelji kao što su ti prijatelji vjernici? Zar čovjeku ne treba suditi prema njegovim djelima?
-
Avetinho
#161 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Evo fino Miskin kaze postavljacu teme: Religija moze samo naciniti stetu drzavi BiH.miskin wrote:Tacno ne dozvoljava, ali me ne sprecava da istom cinim dobrocinstvo. Ja uopste ne sudim, ali tacno, gledamo covjeka po njegovim djelima, a djela nemuslimana iako su dobra imaju jednu nepremostivu prepreku, nemaju sehadet.Religija ti ne dozvoljava da ti ateisti budu prijatelji kao što su ti prijatelji vjernici? Zar čovjeku ne treba suditi prema njegovim djelima?
-
Ugljesa_
#162 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Da i onda dodje miskin s pricom da su muslimani posebni a svi ostali gradjani drugog, treceg... reda i to u drzavi kojoj dominiraju 3 religije i sve tri imaju podugu historiju nasilja...nasa wrote:Nije da ih vjernici ne postuju vec kao sto ti rekoh to treba biti posao drzava koji ona ne radi...ja bih voljela da tebi drzava garantuje sve sto zelis dok ne narusavas mene i obrnuto...Ugljesa_ wrote:A koja prava? Ljudska prava? Drzava bi trebala da osigura ta prava svima al to ne znaci da mora reis svakih 5 dana da vazi na tv-u o politici.nasa wrote: Ali budi casak realan,ne mislim na opasnost samo od komunizma koja jeste nerealan strah vec s obzirom na cjelokupna desavanja posljednjih decenija...nasa drzava ne garantuje prava nikom ni osnovna...tako da se svi mi ,ne samo vjernici,borimo da ocuvamo svoja prava...
Predrasuda je da vjernicima nesto znaci koketiranje politicara s vjerom,oni nisu cuvari niti nosioci vjere...Sta mijenja moju vjeru ko je na vlasti,nista,ali budimo posteni svi to rade ,SDA kupuje glasove sarenim lazama za muslimane,SDP istim za neutralne,ateiste itd.jer su nesposobni da rijese ono sto treba,stvarne probleme...
Drzava mora garantovati prava svima bez obzira na religijsku pripadnost ili nepreipadnost i oko toga se nista nece znacajno promijeniti odnosno price o nekoj varijanti modernog komunizma ili serijata su samo mastovite price ...
Hoce li SDP priznati da za nju u zanemarljivom broju glasaju Hrvati ili Srbi iako se slomi s pricom o multietnickom karakteru stranke...
Hoce li SDA reci da joj ne trebaju glasovi kriminalaca jer oni nikako ne mogu predstavljati ni izbliza islamske vrijednosti...
I o cemu onda pricamo....za moju vjreru dok mi ne dira u vjeru je potpuno ne bitno ko je na vlasti,a kao drzavljanki BiH bitno mi je svasta ali to ni izbliza niko jos nece ni pokusati da ostvari...
I na takvog miskina ide po jedan predstavnik na ostale dvije strane....
Da i moj glas niko ne moze kupiti. Ponistavam listic vec odavno, nebitno.
Last edited by Ugljesa_ on 11/01/2013 22:42, edited 1 time in total.
- miskin
#163 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Kao i obicno, da li svjesno ili nesvjesno navodis vodu na svoj mlin. Apsolutno, islam nije religija koju odradis u dzamiji i kad izađes radis sta i kak hoces, nego se uplice u svaki segment zivota ili kako se to voli reci da je on sistem zivota, on je propisao odnos kakav treba biti sa ljudima, zivotinjama, prema Allahu.Dobro. Znači da nisi dobar prema nevjernicima zato što želiš uspostaviti prijateljski odnos s njima, nego zato što ti to religija nalaže, što nas dovodi do toga da u toj knjizi koja ti određuje kako i šta, piše da nas ateiste "potamaniš ko zečeve", ti bi to i uradio. Smiješno! Pa kako onda da očekujemo da religija pomogne BiH, kada ne dozvoljava vjernicima da pomažu ateistima zato što je to normalno, zato što smo svi ljudi?!
Sto se tice onog ubijanja to je bila sega, ali ako hoces da pricamo o tome treba da uzmes suru tevbe od pocetka da je citas i da uzmes tefsir i da vidis koji su povodi objave tih ajeta, pa ces da vidis da si pogresno razumio, da je to izvuceno iz konteksta.
- miskin
#164 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Da i onda dodje miskin s pricom da su muslimani posebni a svi ostali gradjani drugog, treceg... reda i to u drzavi kojoj dominiraju 3 religije i sve tri imaju podugu historiju nasilja...
- nasa
#165 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Miskin prica o svom dozivljaju ljudi oko sebe ,a ne politickom uredjenju......Ugljesa_ wrote:Da i onda dodje miskin s pricom da su muslimani posebni a svi ostali gradjani drugog, treceg... reda i to u drzavi kojoj dominiraju 3 religije i sve tri imaju podugu historiju nasilja...nasa wrote: Nije da ih vjernici ne postuju vec kao sto ti rekoh to treba biti posao drzava koji ona ne radi...ja bih voljela da tebi drzava garantuje sve sto zelis dok ne narusavas mene i obrnuto...
- nasa
#166 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
cccccc moras jos malo savladati muslimansko gradivo,ovi su 'nako miliji jednom pravcu ciji nisam clanfatamorgana wrote:Znači glasaće se kakav domaći Hezbollah ako bog da,nasa wrote: Iskreno,nisam glasala zadnje izbore,a inace za razlicite kandidate nevezano za odredjenu stranku jer muslimanske stranke jos nemamo
-
Ugljesa_
#167 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Svejedno i da je tako al i on je glasac i gradjanin i njega se pita i sutra ce sa takvim stavom doci na poziciju da odlucuje, i koliko ih jos ima. I bit ce sve u ime religije i boga....nasa wrote:Miskin prica o svom dozivljaju ljudi oko sebe ,a ne politickom uredjenju......Ugljesa_ wrote:Da i onda dodje miskin s pricom da su muslimani posebni a svi ostali gradjani drugog, treceg... reda i to u drzavi kojoj dominiraju 3 religije i sve tri imaju podugu historiju nasilja...nasa wrote: Nije da ih vjernici ne postuju vec kao sto ti rekoh to treba biti posao drzava koji ona ne radi...ja bih voljela da tebi drzava garantuje sve sto zelis dok ne narusavas mene i obrnuto...
- miskin
#168 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Ovo su fata šije, znas da smo sa njima na Vinasa wrote:cccccc moras jos malo savladati muslimansko gradivo,ovi su 'nako miliji jednom pravcu ciji nisam clanfatamorgana wrote:Znači glasaće se kakav domaći Hezbollah ako bog da,nasa wrote: Iskreno,nisam glasala zadnje izbore,a inace za razlicite kandidate nevezano za odredjenu stranku jer muslimanske stranke jos nemamo
- pussysmoke
#169 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Da li stvarno želiš da citiram post koji si ostavio prije par minuta? Sam si rekao da ti ateista nikada ne može biti prijatelj kao što ti je vjernik. Ne "navodim ja vodu na svoj mlin", samo stojim iza onoga što govorim, a to očekujem i od svog sagovornika. To je znak poštovanja!miskin wrote:Kao i obicno, da li svjesno ili nesvjesno navodis vodu na svoj mlin. Apsolutno, islam nije religija koju odradis u dzamiji i kad izađes radis sta i kak hoces, nego se uplice u svaki segment zivota ili kako se to voli reci da je on sistem zivota, on je propisao odnos kakav treba biti sa ljudima, zivotinjama, prema Allahu.Dobro. Znači da nisi dobar prema nevjernicima zato što želiš uspostaviti prijateljski odnos s njima, nego zato što ti to religija nalaže, što nas dovodi do toga da u toj knjizi koja ti određuje kako i šta, piše da nas ateiste "potamaniš ko zečeve", ti bi to i uradio. Smiješno! Pa kako onda da očekujemo da religija pomogne BiH, kada ne dozvoljava vjernicima da pomažu ateistima zato što je to normalno, zato što smo svi ljudi?!
Sto se tice onog ubijanja to je bila sega, ali ako hoces da pricamo o tome treba da uzmes suru tevbe od pocetka da je citas i da uzmes tefsir i da vidis koji su povodi objave tih ajeta, pa ces da vidis da si pogresno razumio, da je to izvuceno iz konteksta.
Imam dosta prijatelja koji su vjernici, i za svakog od njih bi učinio sve što zatraže, zato što smo prijatelji. Kada je prijateljstvo u pitanju, sve ostalo "pada u vodu". I nema napretka dok svi ne zauzmemo taj stav, umjesto što se većina drži mišljenja da s nekim ne možeš biti prijatelj zato što je odabrao drugu vjeru, (ili nevjeru).
- miskin
#170 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Eh, moj prijatelju, da je vama vise ovakvih kao sto je ovaj Miskin gdje bi vam kraj bio.Svejedno i da je tako al i on je glasac i gradjanin i njega se pita i sutra ce sa takvim stavom doci na poziciju da odlucuje, i koliko ih jos ima. I bit ce sve u ime religije i boga....
-
Ugljesa_
#171 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
miskin wrote:Eh, moj prijatelju, da je vama vise ovakvih kao sto je ovaj Miskin gdje bi vam kraj bio.Svejedno i da je tako al i on je glasac i gradjanin i njega se pita i sutra ce sa takvim stavom doci na poziciju da odlucuje, i koliko ih jos ima. I bit ce sve u ime religije i boga....
2 metra pod zemljom
-
Avetinho
#172 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Boli ruka od tapsanja samog sebe po ramenu?miskin wrote:Eh, moj prijatelju, da je vama vise ovakvih kao sto je ovaj Miskin gdje bi vam kraj bio.Svejedno i da je tako al i on je glasac i gradjanin i njega se pita i sutra ce sa takvim stavom doci na poziciju da odlucuje, i koliko ih jos ima. I bit ce sve u ime religije i boga....
- miskin
#173 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Vidis tu je razlika između mene i tebe. Meni je islam i njegovi propisi svetinja, kao sto je tebi prijateljstvo. Propisi islama su iznad bilo cega pa i prijateljstva, imas jedan princip u islamu koji se zove: "El vera vel bera" (Ljubav i mrznja u ime Allaha)Da li stvarno želiš da citiram post koji si ostavio prije par minuta? Sam si rekao da ti ateista nikada ne može biti prijatelj kao što ti je vjernik. Ne "navodim ja vodu na svoj mlin", samo stojim iza onoga što govorim, a to očekujem i od svog sagovornika. To je znak poštovanja!
Imam dosta prijatelja koji su vjernici, i za svakog od njih bi učinio sve što zatraže, zato što smo prijatelji. Kada je prijateljstvo u pitanju, sve ostalo "pada u vodu". I nema napretka dok svi ne zauzmemo taj stav, umjesto što se većina drži mišljenja da s nekim ne možeš biti prijatelj zato što je odabrao drugu vjeru, (ili nevjeru).
- miskin
#174 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Neka to ostane nasa mala tajnaUgljesa_ wrote:miskin wrote:Eh, moj prijatelju, da je vama vise ovakvih kao sto je ovaj Miskin gdje bi vam kraj bio.Svejedno i da je tako al i on je glasac i gradjanin i njega se pita i sutra ce sa takvim stavom doci na poziciju da odlucuje, i koliko ih jos ima. I bit ce sve u ime religije i boga....
2 metra pod zemljom
I ne ne bio bio pod zemljom, to je zabranjeno.
- miskin
#175 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Ma kakvi od sklekovaJa Sam Odavle wrote:Boli ruka od tapsanja samog sebe po ramenu?miskin wrote:Eh, moj prijatelju, da je vama vise ovakvih kao sto je ovaj Miskin gdje bi vam kraj bio.Svejedno i da je tako al i on je glasac i gradjanin i njega se pita i sutra ce sa takvim stavom doci na poziciju da odlucuje, i koliko ih jos ima. I bit ce sve u ime religije i boga....