"Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#151 Re: "Vojna bolnica Sarajevo"-Upala žučne kese

Post by dr.gog »

Upala žučne kese (Akutni holecistitis)

Akutni holecistitis je akutno zapaljenje zida žučne kesice praćeno abdominalnim bolom i febrilnošću, u 90% slučajeva udruženo sa bilijarnom kalkulozom ( žučni kamenci).

Uzrok nastanka

U preko 90% bolesnika primarni faktor u razvoju akutnog holecistitisa je opstrukcija vrata žučne kesice ili cistikusa impaktiranim kalkulusom. Opstrukcija dovodi do mehaničke prepreke, porasta intraluminalnog pritiska, ishemije zida žučne kesice i staze žuči. Bakterijska infekcija je sekundarna, najčešće gram-negativnim bakterijama porekla iz digestivnog trakta. U manje od 10% bolesnika akutni holecistitis je izazvan drugim uzročnicima-direktna trauma bilijarnog trakta, torzija žučne kesice i uvrtanje vaskularne petlje, posle hirurških zahvata na abdominalnm organima, infekcija Sallmonelom typhi, infekcije u bazenu portne vene, poliarteritis, infestacija askarisom, kompresija ili okluzija cistikusa limfnim čvorovima, edematozni pankreatitis.

Klinička slika

Kliničke manifestacije su varijabilne, zavisne od intenziteta zapaljenja, prisutne bilijarne opstrukcije i peritonealne rekcije. Najčešće počinje naglo sa tipičnim bilijarnim bolom, obično 3 - 5 sati posle masnog obroka, praćen mukom i povraćanjem. Bol je jak, s minimalnim oscilacijama u intenzitetu. Lokalizovan je sa desne strane abdomena i širi se prema desnoj lopatici, ramenu ili kičmi. Pojačava se pri disanju, kretanju i dubokom kašljanju. Ikterus (žuta prebojenost kože i sluzokoža) je ređe prisutan i kratkotrajan.

Komplikacije

Hidrops žučne kesice, septične komplikacije, bilijarni peritonitis (zapaljenje trbušne maramice), bilijarni ileus, bilijarni pankreatitis.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu karakteristične kliničke slike, laboratorijskih analiza (ubrzana sedimentacija, leukocitoza, povećane vrednosti alkalne fosfataze i gama GT), ultrazvuka.

Lečenje

Lečenje akutne faze zahteva smirivanje bolova, lečenje infekcije i poboljšanje opšteg stanja. Prekida se uzimanje hrane i tečnosti na usta, smirivanje bolova postiže se primenom pentazocina (fortral)(*Fortal se kod nas ne koristi, nap.a.teme) ili tramadol (trodon). Antibioticima se leči infekcija i preveniraju komplikacije. Posle smirivanja akutne faze indikovano je hirurško lečenje. Metod izbora je holecistektomija (odstranjenje žučne kesice).

Za klasičnu holecistektomiju koristi se standardni laparotomijski set bez potrebe za drugim dodatnim instrumentarijem. Pristup je ili subkostalnim rezom ili medijalnim supraumbilikalnim rezom sa holecistektomijom urađenom standardnim hirurškim instrumentima. Trbuh se drenira u većini slučajeva a operativna rana se zatvara po uzusima klasične abdominalne hirurgije.

Laparoskopska holecistektomija radi se sa standardnim laparoskopskim stubom. Operativni tim sačinjavaju tri hirurga od kojih dva stoje na lijevoj strani pacijenta i jedan na desnoj strani. Pacijent je u položaju anti - Trendelenburga 20% te blago naget na lijevu stranu. Operativni zahvat je izvođen koristeći četiri troakara, dva od 10 mm i dva od 5 mm, sa intraabdominalnim pritiskom od 14 mmHg. Položaj troakara se ne razlikuje od standardnog te smo jedan 10mm postavljali umbilikalno, j jedan od 10mm epigastrično te dva od 5mm desno subkostalno. Koristi se obično tehnika otvorene laparoskopije sa Hassonovim troakarom ili tehnika sa Verres iglom. Holecistektomija se radi sa standardnim laparoskopskim setom uz klipanje arterije cistike i duktus cistikusa sa po tri klipa. Žučna kesa se vadi kroz umbilikalnu portu, a po potrebi otvor se proširi da bi se lakše izvadila žučna kesa. Pri zatvaranju otvora troakara ušiva se fascija na 10mm otvorima te kod većine pacijenata plasira intradermalni šav.

http://www.stetoskop.info/Upala-zucne-k ... ckness.htm

* pentazocin nije lijek izbora u našoj ustanovi, već se umjesto njega daje 1,25 do 2,5 grama Analgina(metamizol) sa ili bez Tramadola-Trodona(do 100mg) u infuziji od 500 ml koja teče sporo.

** Od antibiotika najkorišteniji su metronidazol, ciprofloxacin i gentamicin, amoxicillin+klavulanska kiselina(Xyclav), te veći broj drugih po potrebi.
Last edited by dr.gog on 12/10/2013 23:41, edited 2 times in total.
Stihy

#152 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Stihy »

Proljetos sam bio u bolnici, stvarno su profesionalni do daske.

Jedina primjedba bi bila na nedostatak kvalitetnih kreveta, i dnevnih boravaka.

Ali što se tiče osoblja tip top
Naslovnica

#153 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Naslovnica »

Poštovani "dr.gog",

Pošto vidim da ste aktivni na temi OBS, interesuje me da li se tamo još uvijek obavljaju operacije vezane za probleme debljine?!

http://sarajevogastricbypass.com/

Pošto sam našao na informaciju:

http://sarajevogastricbypass.com/index. ... bavjetenja
KRAJ PROJEKTA KIRURGIJE EXTREMNE GOJAZNOSTI U SARAJEVU ?

Ponedjeljak, 10 Septembar 2012 20:13
DO SADA UKUPNO 25 OPERIRANIH PACIJENATA

BEZ kirurskih KOMPLIKACIJA - VRIJEME OTPUSTA IZ BOLNICE 1-3 DANA.

Sudeci po dosadasnjim vijestima, kirurgija extremne gojaznosti nije na zalost zadrzala svoje mjesto u daljnjim planovima bolnice. Time ce pacijenti u regiji biti uskraceni jedine terapijske mogucnosti tj. da se operacijom izvuku iz stanja extremne gojaznosti koje sa sobom donosi preranu smrt, rizik od niza teskih i pratecih oboljenja i grubo narusen zivotni kvalitet i radnu sposobnost. Operacija za extremnu gojaznost lijeci izmedju niza drugih oboljenja, u 80 % slucajeva diabetes.

Prestankom ovoga projekta, pacijenti Sarajevskog kantona i sire bit ce uskraceni i za niz drugih laparoskopskih operacija koje se ne rade u BiH, pa i sire, kao npr. operacije zelucane kile, laparoskopske operacije slezene, i niz drugih laparoskopskih operacija. U proteklom periodu je bolnica uspjela razviti kirurgiju extremne gojaznosti i postati vodeca u rezultatima kao i na edukacionom planu.

Lijep pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru i pomoći!
starii

#154 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by starii »

naravno da ce propasti, za bosnju je samo prvi lijek janjetina na relaciji gojko - maksumic :izet:
julisiz es grant

#155 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by julisiz es grant »

starii wrote:naravno da ce propasti, za bosnju je samo prvi lijek janjetina na relaciji gojko - maksumic :izet:
Nema ovo veze sa glupim vicevima o Bošnji i janjetini. Bilo je interesenata mađu pacijentima i operaciju su se radile. Tj. radio ih je ugledni ljekar koji je dolazio iz Švedske, inače naš čovjek iz Bosne, koji je trebao da obuči hirurge iz OBS barijatrijskoj hirurgiji. Projekat je propao isključivo zbog nezainteresovanosti hirurga iz OBS za ovaj vid operacija, tako da se ono što je trebalo biti edukacija, pretvorilo u klasično tezgarenje, tj. kad se nakupi pacijenata dođe čovjek iz Švedske i odradi posao, a u međuvremenu niko od ovih naših nije ništa dalje radio.
Naslovnica

#156 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Naslovnica »

Koliko vidim, izgleda da je dr.gog-ov nalog ukinut, nema više tog nicka na forumu?!
julisiz es grant

#157 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Naslovnica wrote:Koliko vidim, izgleda da je dr.gog-ov nalog ukinut, nema više tog nicka na forumu?!
Đe piše da je ukinut, evo ga:
http://www.klix.ba/forum/memberlist.php ... e&u=126520
dr.gog

#158 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by dr.gog »

julisiz es grant wrote:
starii wrote:naravno da ce propasti, za bosnju je samo prvi lijek janjetina na relaciji gojko - maksumic :izet:
Nema ovo veze sa glupim vicevima o Bošnji i janjetini. Bilo je interesenata mađu pacijentima i operaciju su se radile. Tj. radio ih je ugledni ljekar koji je dolazio iz Švedske, inače naš čovjek iz Bosne, koji je trebao da obuči hirurge iz OBS barijatrijskoj hirurgiji. Projekat je propao isključivo zbog nezainteresovanosti hirurga iz OBS za ovaj vid operacija, tako da se ono što je trebalo biti edukacija, pretvorilo u klasično tezgarenje, tj. kad se nakupi pacijenata dođe čovjek iz Švedske i odradi posao, a u međuvremenu niko od ovih naših nije ništa dalje radio.
Ja sam na pp odgovorio @Naslovnici detaljno, ali ću ovdje samo kratko:

Zaista je žalosno što je to prestalo da funkcioniše, i nije to samo do hirurga :( ...

Lično ipak mislim da je taj projekat bio preveliki za ovu ustanovu, mada je cijena bila golo pokrivanje osnovnog materijala..

Osim toga, mislim da ima mnogo prioritetnijih stvari koje bi trebalo uvesti u tretman drugih hroničnih oboljenja.

Za barijatriju je ipak prikladnija manja, privatna, i mnogo udobnija i opremljenija ustanova od klasične male bolnice srednjeg nivoa kakva je OBS.
Cholina_Lokica

#159 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Cholina_Lokica »

Dje ovaj dr iz vojne :mrgreen:
Ima li WiFi u sobama :? Posto znam da dole u kabinetima i svuda ima, pa da nisu pustili i gore :mrgreen: Da znam moram li naskidati prije igrica i knjiga na telefon :lol:
julisiz es grant

#160 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Cholina_Lokica wrote:Dje ovaj dr iz vojne :mrgreen:
Ima li WiFi u sobama :? Posto znam da dole u kabinetima i svuda ima, pa da nisu pustili i gore :mrgreen: Da znam moram li naskidati prije igrica i knjiga na telefon :lol:
Nema :)
Qler

#161 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Qler »

Nova direktorica dosla i odmah zatamnila i zatvorila vrata od svog kabineta... vidi se ko je kakav odmah...

A eno i novi vodovod ide sad, i svi ce misliti da je ona odgovorna za to, a sve dogovoreno dok je bio stari direktor...
Cholina_Lokica

#162 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Cholina_Lokica »

julisiz es grant wrote:
Nema :)
:(
dr.gog

#163 wirelles internet dostupan u bolesničkim sobama

Post by dr.gog »

Wireless funkcioniše besprijekorno u posljednjih 20 dana.Postavljeni su novi modemi (barem na hir.odjelima), a ja sam vidio čak tri na 10.spratu. Ponekad, kako kažu pacijenti, dođe do prekida u ranim jutarnjim satima, ali oko 8 opet sve bude ok...

Napominjem da ne znam kako fercera na Internom ili Ginekologiji :-? ....

p.s. Youtube,FB, Klix :D i online filmovi idu sasvim ok.

off:

Qler, i šta još kažu, zašta je Nakaš family zaslužna nakon 25 godina, osim vodovodne operacije? :oops: . Kažu li šta za činjenicu da je 15 sestara hirurgije ostalo trajno invalidno jerbo su dobijale moždane udare i diskus hernije radeći jedna na 35 pacijenata dok je Šef sjedio i šutio u Parlamentu? Volim ja i jednog i drugog kao ljekare i likove naše istorije, ali nešto sam u zadnje vrijeme nesklon mitovima.
Čak i onim koje sam sam glorificirao.
julisiz es grant

#164 Re: wirelles internet dostupan u bolesničkim sobama

dr.gog wrote:
Qler, i šta još kažu, zašta je Nakaš family zaslužna nakon 25 godina, osim vodovodne operacije? :oops: . Kažu li šta za činjenicu da je 15 sestara hirurgije ostalo trajno invalidno jerbo su dobijale moždane udare i diskus hernije radeći jedna na 35 pacijenata dok je Šef sjedio i šutio u Parlamentu? Volim ja i jednog i drugog kao ljekare i likove naše istorije, ali nešto sam u zadnje vrijeme nesklon mitovima.
Čak i onim koje sam sam glorificirao.
Ni Nale nije prerano otišao sa ovog svijeta od lijepog života sigurno. Izgleda da si požurio da se uvučeš novoj direktorici. Jadne sestre sa hirurgije, baš mi ih žao. Šteta što su sve odreda anonimusi, a za velikog Avdu Nakaša svi znaju, po dobru uglavnom.
A ako si faca, reci to u lice Neni Nakašu kada ga sretneš na hodniku, baš bih volio vidjeti taj prizor.
To vam je lijepo dala krila Zlata Paševski da se uzdižete, iako ste bolno svjesni činjenice da niko u bolnicu ne ide sestrama ni zbog sestara...nakon Naletovog odlaska, koristeći priliku da su za šefove ključnih odjela postavljeni mediokriteti, Zlata, Fočanka Zehra Mandžo i ona sa urologije takođe fočanskog prezimena, napravile su od sebe države u državi.
Cholina_Lokica

#165 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Cholina_Lokica »

dr.gog wrote:
Wireless funkcioniše besprijekorno u posljednjih 20 dana.Postavljeni su novi modemi (barem na hir.odjelima), a ja sam vidio čak tri na 10.spratu. Ponekad, kako kažu pacijenti, dođe do prekida u ranim jutarnjim satima, ali oko 8 opet sve bude ok...

Napominjem da ne znam kako fercera na Internom ili Ginekologiji :-? ....

p.s. Youtube,FB, Klix :D i online filmovi idu sasvim ok..
Samo da potvrdim. WiFi radi na hirurgiji
granita

#166 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by granita »

Da li se u Vojnoj jos uvijek radi laparoskopska operacija hernije? Mala hernija, velicine tresnje je u pitanju. Koliko se, od prilike, nakon takve opercije gore ostaje?

Takodjer, kakva su iskustva, ako ih je iko imao, sa Dr. Zlatkom Kravicem?
dr.gog

#167 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by dr.gog »

granita wrote:Da li se u Vojnoj jos uvijek radi laparoskopska operacija hernije? Mala hernija, velicine tresnje je u pitanju. Koliko se, od prilike, nakon takve opercije gore ostaje?

Takodjer, kakva su iskustva, ako ih je iko imao, sa Dr. Zlatkom Kravicem?
Naravno da se radi :) . Ostaje se, ako je sve ok, par dana. Zlatko Kravić, po mom ličnom mišljenju, odličan ljekar :thumbup: .
granita

#168 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by granita »

Hvala puno! :-D
Leptirica123

#169 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Leptirica123 »

Ne nasjedajte, hvali bolnicu na forumu ko zna koje radno mjesto ili funkciju ma u toj bolnici. Na moju temu je dr.gog takodjer odgovorio tako sto me savjetuje da se lijecim u toj bolnici, nakon svih sramotnih dogadjaja tamo, pa samo malo ako potrazite na netu vidjet cete koje je dno ta bolnica. Ne bih ovo pisala ovako ljuto da ne poznajem i iskustvo moje kolegice koja se i dan danas kaje sto je krocila tamo. Sramota, dno dna, jad da ne moze veci biti!
miki27A

#170 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by miki27A »

Cuj Leptirice,
samo zato sto je tvoja prijateljica imala ruzno iskustvo u vojnoj, ne znaci da su i svi drugi imali. MOJA prijateljica je naprimjer imala odlicno iskustvo bas na OB klinici i to oba puta.
A ti fino imas: a) GAK na Jezeru,
b) privatnike, pa bujrum izaberi.
manekenka u penziji

#171 Re: Odg: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Naka

Post by manekenka u penziji »

Leptirica123 wrote:Ne nasjedajte, hvali bolnicu na forumu ko zna koje radno mjesto ili funkciju ma u toj bolnici. Na moju temu je dr.gog takodjer odgovorio tako sto me savjetuje da se lijecim u toj bolnici, nakon svih sramotnih dogadjaja tamo, pa samo malo ako potrazite na netu vidjet cete koje je dno ta bolnica. Ne bih ovo pisala ovako ljuto da ne poznajem i iskustvo moje kolegice koja se i dan danas kaje sto je krocila tamo. Sramota, dno dna, jad da ne moze veci biti!
Ti ostavljas takav dojam da tebi ni majka rodjena ne može valjati, a kamo li bilo kakav doktor.
Kažeš imaš ozbiljnih problema sa cistama, koji su to problemi? Navedi 3!
Preporučen ti je odličan privatnik ginekolog na tom polju, pa cak i nekakvi čajevi ako hoćeš tako da se lijecis, a ti sa svojih 19 godina dodjes da pljujes bolnicu koju ocima vidjela nisi. Sram i stid da te bude!
Sta ocekujes ti od ovog foruma? Da ce ti neko telepatijom izliječiti tvoje stanje? Dr.Gog ti je dao objektivan odgovor na tvoje pitanje. Možda si htjela da nadjes sagovornika pa da naslijepo blatite i bolnicu i osoblje a tamo kročila nisi.
Napala si i ginekologa na drugoj temi, koji ti je isto tako pokušao dati koji savjet. Ali ti sa svojih 19 godina i ozbiljnim problemima, za koje nisi navela koje su prirode, znaš bolje.
I sama sam odvojila svoje vrijeme da ti preko pp-a pomognem, ali ti si nezahvalno stvorenje koje ni samo ne zna sta radi ovdje!
starii

#172 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by starii »

zene ne svađajte se, odete kod čika hodže i sve vam tegobe rijesi :D
granita

#173 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by granita »

Da li se pacijenti otpustaju vikendom?
julisiz es grant

#174 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

miki27A wrote:Cuj Leptirice,
samo zato sto je tvoja prijateljica imala ruzno iskustvo u vojnoj, ne znaci da su i svi drugi imali. MOJA prijateljica je naprimjer imala odlicno iskustvo bas na OB klinici i to oba puta.
A ti fino imas: a) GAK na Jezeru,
b) privatnike, pa bujrum izaberi.
Ako je o Odjelu ginekologije i akušerstva u OBS riječ, mogu samo reći da u našim uslovima (a pogotovo u odnosu na GAK, obzirom na opremu koju imaju i kvantitet, naglašavam KVANTITET kadra) vjerovatno boljeg nema. To kažem ja koji sam vrlo kritičan spram ljekara a pogotovo ginekologa.
julisiz es grant

#175 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

granita wrote:Da li se pacijenti otpustaju vikendom?
Možeš otići kući vikendom, ali ima glupo pravilo da dan otpusta mora biti radni, pa onda ili napišu dan unaprijed ili dođeš naknadno po otpusnicu.
Post Reply