GDJE KUPITI AKUMULATOR

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
klavirdžija

#151 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by klavirdžija »

ban COOL in wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
Stjui wrote:Ima li neko iskustva sa ovim "topla" akumulatorima?
ja u jednom autu imam taj vec 7 god.nikakvih problema nema :-D
kod majstora i znalaca, zadnjih godina je preporuka Topla akumulatori, postali su prva liga čak i u odnosu na razvikane brandove
i sam BIHAMK dokazao svojim testom 2012.g
http://bihamk.ba/index.php?option=com_c ... Itemid=107
Je li ta Topla isto što i Vesna? Vidim na ovom linku što neko postavi i jedne i druge, a mom autu paše samo nekakva Vesna Premium...
klavirdžija

#152 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by klavirdžija »

Hvala na info.

Ima po kapacitetu, mislim da bi se posložilo i po dimenzijama, samo što je kod mene plus lijevo (gledano sprijeda, kada su polovi bliži ivici), pa me to izgleda ponajviše zeza...
Stjui

#153 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Stjui »

ban COOL in wrote:Jarane pazi dobro
Nisu oni tebe izdali zbog ampera nego iz drugih razloga prvenstveno loš brend akumulatora i tvoja nebriga
Da li si dopunio PUNJAČEM ikad
Kamara inženjera je projektovala tvoj akumulator prema alternatoru i samom motoru i vrsti auta i vjeruj ostani na tome kako fabrika i propisuje kapacitet
Kupovinom jačeg aku samo ćeš goru stvar napravit jer projektovani alternator nikad neće moći dovoljno dopunit taj jači aku pa će on i više i uvjek biti ispražnjen i jos prije zakazat nego dosad
Vjeruj
pretprošle zime uzeo bošov od 54 ah i prošle zime zavezo.imao garanciju i ljudi ga obnove(napune) i ok ostatak zime.sad opet,prvi put kad je temp. pala na 4-5 stepeni nisam mogao upalit.prošle zime vozio kod dva majstora da vidim vuče li gdje struju-kažu sve ok,al' ti je mala amperaža za dizela.ne može čovjek bit pametan...
Stjui

#154 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Stjui »

ban COOL in wrote:E pazi sad opet
Možda i jeste neko ubacio prije tebe akumulator sa manjim kapacitetom od fabričkog, taj od 55
Pa onda on fakat ne odgovara
U onom selektoru na linku koji sam postavio nađi koji tačno odgovara tvom autu
nisam ni vidio.dobar link :thumbup: .evo šta kaže za moj auto:

Image

i mislio sam danas uzeti ovaj od 66 ah,al mi problem prave dimenzije.haj skontaću nešto :)
530i

#155 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by 530i »

Ja inžinjera po temi, pa prijavite se za dekana na Oxfordu, oni traže takve... :run:
rekla-kazala

#156 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by rekla-kazala »

Prije otprilike mjesec dana zamjenio akumulator. Kupio Vartu blue dynamic 74 Ah 680 A, platio 180 KM.
Akumulator koji je bilo u autu je prva ugradnja izdržao 6 i po godina, Varta 60 Ah 380 A. Možda je razlika prevelika ali dimenzijom su potpuno isti i računam da je prva ugradnja kvalitetnija od zamjenskih.
U svakom slučaju u ovih mjesec dana nije se desilo da sam morao ključ okrenuti dva puta a sa starim akumulatorom se često dešavalo da upalim i da se auto sljedećeg trena ugasi. Mislio sam da je do smjese ali je očito bilo do struje.
Kad upalim auto bordcomputer pokazuje napon od 14,2 do 14,6 tako da mislim da ne bi trebalo biti problema sa dopunjavanjem.
Vrijeme će pokazati da li sam pogriješio.
Evo nađoh i ovo:

Osnovna veličina serijske baterije/ preporuka za zamjensku

Zafira A:
X16XEL Standard 44AH / Empfehlung 60AH
Z16XE Standard 44AH / Empfehlung 60AH
Z16YNG Standard 44AH / Empfehlung 60AH
X18XE1 Standard 50AH / Empfehlung 60AH / mit Sitzheizung 66AH
Z18XE Standard 60AH / Empfehlung 70AH – 74AH
Z22SE Standard 66AH / Empfehlung 70AH – 74AH
Z20LET Standard 60AH / Empfehlung 70AH – 74AH
X20DTL Standard 70AH / Empfehlung 74AH – 80AH
Y20DT Standard 70AH / Empfehlung 74AH – 80AH
Y20DTH Standard 70AH / Empfehlung 74AH – 80AH
Y22DTR Standard 70AH / Empfehlung 74AH – 80AH

Zafira B:
Z16XEP Standard 44AH / Empfehlung 60AH
Z16YNG Standard 44AH / Empfehlung 60AH
Z18XER Standard 44AH / Empfehlung 60AH
Z20LER Standard 60AH / Empfehlung 70AH – 74AH
Z20LEH Standard 60AH / Empfehlung 70AH – 74AH
Z22YH Standard 60AH / Empfehlung 70AH – 74AH
Z19DTL Standard 60AH / Empfehlung 70AH – 74AH
Z19DT Standard 60AH / Empfehlung 70AH – 74AH
Z19DTH Standard 60AH / Empfehlung 70AH – 74AH
Last edited by rekla-kazala on 17/01/2015 09:47, edited 3 times in total.
vješalica

#157 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by vješalica »

Stjui wrote:
ban COOL in wrote:niđe veze
pa ima Topla od 40 do 120 Ah

http://www.tab.si/index.php/starter/display/2

izbor prema modelu auta
http://www.tabbaterije.rs/

i ko ti je reko da uzimaš veći kapacitet od "propisanog" za tvoje auto
šta će ti 70 ako je bio 55Ah
ko te nasavjetovo na to ??

i naravno da se gledaju i dimenzije akumulatora, imaš podatke o tome u pregledu
ima,ali radije neću.ovi sa manje ampera su me izdali svaku zimu...
Možda ga je neka "budala "nasavjetovala,prije nego sam stavila bošov od 72 imala sam neki stari boga pitaj od 60 ampera,na benzincu(1,6 -55kW) koji je bogdu veći u dužini (kad se gleda) i ukrade mi stoka pred zimu,palio mi je iz prve,pa sam uzela toplu od 60 i frcera sasvim ok nemam nikakvih problema,kad auto nisam palila ovih nekoliko dana zbog zime,skidala sam ga i nosaila kuci jer mi je bilo glupo da ostavljam ako neću vozati par dana a minusi udarili,poslije kad je kofol popustilo,sve mi je ok radilo,ako hoće da stavi veći nek stavi ,šta ja znam,ovaj put nisam htjela da kupujem od 72 isključivo da ne snadbjevam fukaru i duševnu bijedu koja krade tuđe iz ko zna kojih razloga
a oba sam kupila u unitrade-u (niej reklama) i ako doneseš stari mislim dadnu neki popust :-D
530i

#158 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by 530i »

rekla-kazala wrote: U svakom slučaju u ovih mjesec dana nije se desilo da sam morao ključ okrenuti dva puta a sa starim akumulatorom se često dešavalo da upalim i da se auto sljedećeg trena ugasi. Mislio sam da je do smjese ali je očito bilo do struje.
Ako auto upali i potom se ugasi ne vjerujem da je do akumulatora, nego do neispravnosti samog auta.
Wings

#159 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Wings »

Samo Varta. Kakvo ba dopunjavanje.
530i

#160 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by 530i »

Wings wrote:Samo Varta. Kakvo ba dopunjavanje.
I ne zaboravi dosipati destilovane vode, moraš slušati ove inžinjere :run:
rekla-kazala

#161 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by rekla-kazala »

530i wrote:
rekla-kazala wrote: U svakom slučaju u ovih mjesec dana nije se desilo da sam morao ključ okrenuti dva puta a sa starim akumulatorom se često dešavalo da upalim i da se auto sljedećeg trena ugasi. Mislio sam da je do smjese ali je očito bilo do struje.
Ako auto upali i potom se ugasi ne vjerujem da je do akumulatora, nego do neispravnosti samog auta.
nije to ono da se ugasi poslije 5 sekundi nego poslije sekund, dva, kad vratim ključ nazad. Očito da je negdje nedostajalo napona, da li na pumpi, na turbopunjaču,.. nemam pojma nisam dovoljno stručan ali zadnjih mjesec dana nijednom a to je cca 500 paljenja od prve.
Bakir1

#162 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Bakir1 »

kada cemo o domacim uljima :D
530i

#163 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by 530i »

Imam jedno pitanje, koji je najbolji akumulator za golfa 6 1.4 benzin, sipao sam modriča ulje sa certifikatom, pa da uparim i neki akumulator...sa certifikatom... :izet: :roll:
530i

#164 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by 530i »

rekla-kazala wrote:
530i wrote:
nije to ono da se ugasi poslije 5 sekundi nego poslije sekund, dva, kad vratim ključ nazad. Očito da je negdje nedostajalo napona, da li na pumpi, na turbopunjaču,.. nemam pojma nisam dovoljno stručan ali zadnjih mjesec dana nijednom a to je cca 500 paljenja od prve.
Ako na pumpi (ne znam kojoj jer ne znam koje je auto) nedostaje napona onda je to problem do pumpe ili instalacije do nje. Turbopunjač nema veze sa strujom, osim kod nekih najnovijih auta, ali nije ovdje o tome riječ. Jednom kad auto upali prestaje krivica akumulatora u smislu paljenja, on je svoj posao odradio i onda je problem kod nečega drugog. Na tvom mjestu ja bih ipak provjerio o čemu je riječ.
direstraits0078

#165 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by direstraits0078 »

ban COOL in wrote:
Wings wrote:Samo Varta. Kakvo ba dopunjavanje.
btw
pogledaj đe ti je "čuvena navikana" Varta u testu BIHAMKA

i viđu čuda...piše "potrošnja vode"

Image
Vidi šta piše u napomeni. :-D
Wings

#166 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Wings »

Pa eto ti Topla, kupi sebi i uzivaj. Respekt za Bihamk i njihovu kompetentnost u ocjeni kvalitete akumulatora, Topla rules.
A Varta i Bosch, smetljari jedni neka vas je stid kakvo smece proizvodite, pu.

Jbt.
rekla-kazala

#167 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by rekla-kazala »

530i wrote:
rekla-kazala wrote:
530i wrote:
Ako na pumpi (ne znam kojoj jer ne znam koje je auto) nedostaje napona onda je to problem do pumpe ili instalacije do nje. Turbopunjač nema veze sa strujom, osim kod nekih najnovijih auta, ali nije ovdje o tome riječ. Jednom kad auto upali prestaje krivica akumulatora u smislu paljenja, on je svoj posao odradio i onda je problem kod nečega drugog. Na tvom mjestu ja bih ipak provjerio o čemu je riječ.
Može biti do EGR-a, on je zaglavljen, imam prijavljenu grešku već pola godine. Al opet sad sa tom istom greškom, sa novim akumulatorom pali od prve svaki put.
Što se tiče Varte ne sumnjam u kvalitet.
Dovoljno je pogledati ovaj moj akumulator prva ugradnja 60 AH 370 A izdržao duže od 6 godina, 80.000 km, 80 % gradska vožnja, preko 2300 dana sa minimalno 5 paljenja dnevno = 11.500 paljenja u dizelu 1.9 CDTI.
530i

#168 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by 530i »

rekla-kazala wrote: Može biti do EGR-a, on je zaglavljen, imam prijavljenu grešku već pola godine. Al opet sad sa tom istom greškom, sa novim akumulatorom pali od prve svaki put.
Dovoljno je pogledati ovaj moj akumulator prva ugradnja 60 AH 370 A izdržao duže od 6 godina, 80.000 km, 80 % gradska vožnja, preko 2300 dana sa minimalno 5 paljenja dnevno = 11.500 paljenja u dizelu 1.9 CDTI.
Može biti do bilo čega, ali teško je to reći ovako napamet preko foruma. Ako sumnjaš na nešto, pravac nekome sa dobrom dijagnostikom i riješi to. Bit ćeš bezbrižniji. A akumulator je ok, fabrički su prilično dugotrajni ako se ne zeznu totalnim pražnjenjem i slično.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#169 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by bitanga_sa_otesa »

koji je auto? da nije ulozak brave krepucnuo? nedavno slican problem na seatu jednom imao...
rekla-kazala

#170 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by rekla-kazala »

ban COOL in wrote:jesil ga održavo ?
niko ne spori ugledne brendove poput Varte, Bannera (prva ugradnja kod VW, BMW,...) Bosha...
ali uvjek ima dobar, bolji, najbolji...a naročito odnos cijena/kvalitet gdje je Topla postala lider...ipak je to slovenac :D :izet: a ne neka šabanija poput Tesle, Black Horse, Munje i slilčnih balkanaca
Na bateriji piše Wartungsfrei ! ( Bez održavanja )
530i wrote:
rekla-kazala wrote: Može biti do EGR-a, on je zaglavljen, imam prijavljenu grešku već pola godine. Al opet sad sa tom istom greškom, sa novim akumulatorom pali od prve svaki put.
Može biti do bilo čega, ali teško je to reći ovako napamet preko foruma. Ako sumnjaš na nešto, pravac nekome sa dobrom dijagnostikom i riješi to. Bit ćeš bezbrižniji. A akumulator je ok, fabrički su prilično dugotrajni ako se ne zeznu totalnim pražnjenjem i slično.
Kažem ne radi se o tome da se auto gasilo poslije par sekundi nego kao da postignem 600-700 obrtaja, vratim ključ i ono se ugasi.
Ja sam uvijek palio auto bez noge na gasu. Što se tiče dijagnostike i prije zadnjeg servisa ( sa starim akumulatorom) se to dešavalo pa bi dijagnostika pokazala grešku. Vozit ću ga uskoro u servis da promjenim taj jebeni EGR, pomalo mi žao da se rastanem od 500 KM a auto ide i ovako .
bitanga_sa_otesa wrote:koji je auto? da nije ulozak brave krepucnuo? nedavno slican problem na seatu jednom imao...
radi se opel zafiri 1.9 cti 2008. god.
topcam
Vozim: uzbrdo

#171 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by topcam »

rekla-kazala wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:koji je auto? da nije ulozak brave krepucnuo? nedavno slican problem na seatu jednom imao...
Ovo sto ti kaze bitanga_sa_otesa bi moglo biti to.

Ili ulozak, pri kraju, ili ona guma (tvrda plastika, hajd ´tako nekako) od elektrodjela (ishabana, gdje ulozak ulazi) ili sam
elektroprekidac (to ti je najjeftinije).

Bravu orginal nema sanse da kupis ako nemas code od radija.

Mozda vise nije tako, ali je bilo povezano, kod od orginalnog radija je bio dio broja po kojem se mogla naruciti brava,
tvoj model je noviji, pa su mozda izmjenili to.
rekla-kazala

#172 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by rekla-kazala »

topcam wrote:
rekla-kazala wrote:
Ovo sto ti kaze bitanga_sa_otesa bi moglo biti to.

Ili ulozak, pri kraju, ili ona guma (tvrda plastika, hajd ´tako nekako) od elektrodjela (ishabana, gdje ulozak ulazi) ili sam
elektroprekidac (to ti je najjeftinije).

Bravu orginal nema sanse da kupis ako nemas code od radija.

Mozda vise nije tako, ali je bilo povezano, kod od orginalnog radija je bio dio broja po kojem se mogla naruciti brava,
tvoj model je noviji, pa su mozda izmjenili to.
Imam ja cod od radija, prvi sam vlasnik ali ne vjerujem da je to gašenje imalo veze sa bravom.
Ja sumnjam na pumpu u rezervoaru. Jednom je smrzlo gorivo točeno na petrolu na -8 i tad je ta pumpa crkavala, umirala,..( bila bučna ) Sad kad okrenem ključ ( dam kontakt) dugo se čuje to zujanje i uglavnom se desilo da se auto ugasi ako nisam dovoljno čekao i to u slučajevima kad je auto vožen taj dan to jest kratko prije tog paljenja. Ako je hladan auto nije nikad bio problem upaliti od prve.
topcam
Vozim: uzbrdo

#173 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by topcam »

rekla-kazala wrote: Imam ja cod od radija, prvi sam vlasnik ali ne vjerujem da je to gašenje imalo veze sa bravom.
Ja sumnjam na pumpu u rezervoaru. Jednom je smrzlo gorivo točeno na petrolu na -8 i tad je ta pumpa crkavala, umirala,..( bila bučna ) Sad kad okrenem ključ ( dam kontakt) dugo se čuje to zujanje i uglavnom se desilo da se auto ugasi ako nisam dovoljno čekao i to u slučajevima kad je auto vožen taj dan to jest kratko prije tog paljenja. Ako je hladan auto nije nikad bio problem upaliti od prve.
Kod mene bio ulozak brave, zato i ja odmah "po svom iskustvu" na to tipam. Isto Opel.

I
Stjui

#174 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Stjui »

vettel wrote:Kolike su cijene otkupa sarog akumulatora?
1kg-1km kod onih što otkupljuju sekundarne sirovine.a prodavači novih akumulatora spuste tom novom cijenu za cenera,ako daš stari aku.
axe22

#175 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by axe22 »

Bosch silver uzet prije 8 godina i jos uvijek vozilo pali bez problema, dok sam na drugom vozilu u tih 8 godina vec 3 tople promjenio,
I da, jednu vece sam greskom ostavio popaljena unutrasnja svjetla u kolima, izutra kad sam pokusao kola upaliti akumulator nije imao snage ni za obicnu sijalicu, mrtav skroz, skinem ga, spojim na punjac samo 1 sat, vratim u kola i bez problem upalim. Nisam imao potrebe za daljnjim punjenjem preko punjaca.
Bosch je u pitanju.

Toliko o losem kvalitetu bosch akumulatora.
Post Reply