agent_zero wrote:Samo mala digresija za to kod estrade, koliko sam ja čuo, tu niko nije stradao nego su napustili bov i pobjegli.
Nego, i mene zanima ovo što trokadero pita. Postoji li neki razlog zbog kojeg se nije neutralisao taj pam s teologije? I jesu li azići pali ili ne, trokadero veli da jesu, a neko je tamo ranije napisao da nikad nisu pali.
@malkoč
Na toj karti se ne vide uopšte te lokacije, jer ih ta karta ne pokriva, tako da bezze insistiraš.
Sami Azici, kao sto rekoh nikad nisu pali ( naranijoj karti onaj zeleni pravougaonik) ,mada je i tu bilo konfuzije u Februaru 93, za jednu noc (mislili smo da je kraj) smo se triput izvlacili i onda vracali preko pruge nazad. Bilo je 'ebeno pravo, bilo smo odsjeceni prvih dana pa smo poceli kopati tunel ispod pruge (zemlja bila zaledjena, lakse je asfalt kopati, bili zesci minusi) i nakon dva dana smo uspijeli ( samo tad sam dozivio da do lopate ili krampe ne mozes na red doci

). Inace bila je totalna konfuzija, rasulo. Nije bilo komande( tadasnji kdnt umro u Zagrebu

, novi jos nije bio sve uvezo, mada se sposobnoscu nije mogao pohvaliti). Srecom starjesine na nizim nivoima su odigrali pravu ulogu i spasili sto se moglo). Pomoc iz grada nikakva, osim mozda jedinice iz St.Grada, Laste dosle i otisle( Celo Ismet pravio sranje po gradu!). Za Bosnu ne znam sta bi sa njima poslije carapare i samostana, gdje zavrsise. Po naredbi su zapaljene sve kuce kao fol da se komse ne uvale, da bi onda u zgaristima proveli naredne tri godine

Sreca pa komse nisu skontali konfuziju jer su mogli komotno doci do pruge, uvezati liniju sa Spajica farmom i sebi puno olaksati a onda sa pruge kontrolisati cijeli Stup. Nama su tada donijeli i dali nitroglicerinku (navodno prva u gradu, Alija licno donio odnekud s pregovora

) i RPG, ali niko nije imao pojma kako se to koristi. Ali valjale su pravo jer smo malo ustalasali oklope koji su se tih dana normalno vozikali ispred nas. Na tom pravcu od Kozare, Tenk je znao ispucati cijeli BK(40ak granata) bez da se skriva,praga takodjer, a mi imali samo jednu zolju koju smo cuvali za ne daj boze. Mi smo bili slabo/nikako ukopani, mozda samo bunkeri i malo oko njih. Artiljerija poklopila, ne mozes oci otvoriti. Srecom, nas jedan starjesina koji je slutio sve, nas je natjerao i par dana prije smo dolazili i nesto se ukopavali (uz gundzanje

naravno), sto nam je na kraju i spasilo glave. Kad je pocelo, onda smo pravili i vucje jame jer su i transeje bile nesigurne i dosta raje je zijanilo u njima. Bilo nas je puno na malom prostoru( tada smo jedino imali popunjenu punu formaciju voda sa 50 ljudi, cete 160ak, posloije smo bili sretni ako nas ima 25 u vodu!). Nisam mogao vjerovati da se nozem moze tako kvalitetno kopati

. Kasnije smo katakombe iskopali, iskustvo nas naucilo

.
Eto, uglavnom smo opstali dole pored svega.