Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post Reply
agent_zero

#151 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by agent_zero »

Pitar sa Kariba wrote:
agent_zero wrote:Samo mala digresija za to kod estrade, koliko sam ja čuo, tu niko nije stradao nego su napustili bov i pobjegli.
Kod Estrade, su zijanila dvojica u transporteru odmah kad je pogodjen , jedan koji je stajao na kupoli je teško ranjen i podvukao se pod BOV iako smo ga zvali nije uspio da se izvuče i iskrvarioje tu ispod. jedan je spašen previli su ga u haustoru i transportovali u bolnicu ovo znam jer sam ja tu malo kasnije bio ranjen 120-kom na asfalt, i njega su navečer odvukli u bolnicu prije mene :-).
Ok, onda je do mene došla pogrešna informacija.

Nadam se da povreda nije bila teže prirode ;-)
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#152 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Pitar sa Kariba »

agent_zero wrote:
Pitar sa Kariba wrote:
agent_zero wrote:Samo mala digresija za to kod estrade, koliko sam ja čuo, tu niko nije stradao nego su napustili bov i pobjegli.
Kod Estrade, su zijanila dvojica u transporteru odmah kad je pogodjen , jedan koji je stajao na kupoli je teško ranjen i podvukao se pod BOV iako smo ga zvali nije uspio da se izvuče i iskrvarioje tu ispod. jedan je spašen previli su ga u haustoru i transportovali u bolnicu ovo znam jer sam ja tu malo kasnije bio ranjen 120-kom na asfalt, i njega su navečer odvukli u bolnicu prije mene :-).
Ok, onda je do mene došla pogrešna informacija.

Nadam se da povreda nije bila teže prirode ;-)
30%, bez povlastica :lol:
PM72

#153 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Trocadero,
Na žalost u pravu si što se tiče Vasića.Malo sam čeprkao i našao podatak da je osuđen na 4,5 godine radi ratnih zločina a oslobođen optužnice za ubistvo Hakije Turajlića radi nedostatka dokaza.Mada svi odreda znaju da ga je on ubio čak su ga po Ilidži zvali "Hakija".Pošto je uhapšen 1998 a osuđen tek 2002-ge,pušten je nakon par mjeseci.Pravo da ti kažem,ja mu ne bih bio u koži jer ga i sad traže ljudi koje je tukao i maltretirao.Mog jarana je tukao bičem i kundakom automatske puške,slomio mu je ruke,arkadu,nos,izbio sve zube...

Što se tiče ovog BOV-a što sam pomenuo,poslije 2 maja 1992 dovežen je pred vatrogasni dom na Bjelavama gdje su ga čistili od krvi i komada tkiva i mozga posade.To mi je pričao jedan rođak koji je tu radio.Rupa od zolje ili ose je zakrpljena,BOV ofarban u maskirne boje i većinu vremena je bio u Halilovićima kod komande.Kad su četalji upali preko rijeke,on je dejstvovao PAM-om prilikom vraćanja položaja i kroz otvor na vrhu upala je,sasvim slučajno,minobacačka mina 82 mm.Posada je izginula i BOV je izvučen u Haliloviće.Znam da su pričali da je uklet i poslije toga nije više korišten u borbama.
Sta ti bi?

#154 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

Nego, i mene zanima ovo što trokadero pita. Postoji li neki razlog zbog kojeg se nije neutralisao taj pam s teologije? I jesu li azići pali ili ne, trokadero veli da jesu, a neko je tamo ranije napisao da nikad nisu pali.

@malkoč

Na toj karti se ne vide uopšte te lokacije, jer ih ta karta ne pokriva, tako da bezze insistiraš.
Sami Azici, kao sto rekoh nikad nisu pali ( naranijoj karti onaj zeleni pravougaonik) ,mada je i tu bilo konfuzije u Februaru 93, za jednu noc (mislili smo da je kraj) smo se triput izvlacili i onda vracali preko pruge nazad. Bilo je 'ebeno pravo, bilo smo odsjeceni prvih dana pa smo poceli kopati tunel ispod pruge (zemlja bila zaledjena, lakse je asfalt kopati, bili zesci minusi) i nakon dva dana smo uspijeli ( samo tad sam dozivio da do lopate ili krampe ne mozes na red doci :razz: ). Inace bila je totalna konfuzija, rasulo. Nije bilo komande( tadasnji kdnt umro u Zagrebu :!: , novi jos nije bio sve uvezo, mada se sposobnoscu nije mogao pohvaliti). Srecom starjesine na nizim nivoima su odigrali pravu ulogu i spasili sto se moglo). Pomoc iz grada nikakva, osim mozda jedinice iz St.Grada, Laste dosle i otisle( Celo Ismet pravio sranje po gradu!). Za Bosnu ne znam sta bi sa njima poslije carapare i samostana, gdje zavrsise. Po naredbi su zapaljene sve kuce kao fol da se komse ne uvale, da bi onda u zgaristima proveli naredne tri godine :!: Sreca pa komse nisu skontali konfuziju jer su mogli komotno doci do pruge, uvezati liniju sa Spajica farmom i sebi puno olaksati a onda sa pruge kontrolisati cijeli Stup. Nama su tada donijeli i dali nitroglicerinku (navodno prva u gradu, Alija licno donio odnekud s pregovora :!: ) i RPG, ali niko nije imao pojma kako se to koristi. Ali valjale su pravo jer smo malo ustalasali oklope koji su se tih dana normalno vozikali ispred nas. Na tom pravcu od Kozare, Tenk je znao ispucati cijeli BK(40ak granata) bez da se skriva,praga takodjer, a mi imali samo jednu zolju koju smo cuvali za ne daj boze. Mi smo bili slabo/nikako ukopani, mozda samo bunkeri i malo oko njih. Artiljerija poklopila, ne mozes oci otvoriti. Srecom, nas jedan starjesina koji je slutio sve, nas je natjerao i par dana prije smo dolazili i nesto se ukopavali (uz gundzanje :D naravno), sto nam je na kraju i spasilo glave. Kad je pocelo, onda smo pravili i vucje jame jer su i transeje bile nesigurne i dosta raje je zijanilo u njima. Bilo nas je puno na malom prostoru( tada smo jedino imali popunjenu punu formaciju voda sa 50 ljudi, cete 160ak, posloije smo bili sretni ako nas ima 25 u vodu!). Nisam mogao vjerovati da se nozem moze tako kvalitetno kopati :o . Kasnije smo katakombe iskopali, iskustvo nas naucilo :D .
Eto, uglavnom smo opstali dole pored svega.
Sta ti bi?

#155 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

трокадеро wrote:Ово за пребјеге Срба се односи на Добрињу 1, 2 и 5.Неколико њих је прешло на бициклима а једни чак у ауту у сред дана.Углавном су били из радних водова а нешто и војске.
Пм , за Горана ниси у праву 100% па да ти сад не доказујем!
1995 био је наш напад прако Добриње на Пијачну улицу на Ступу. Узели су два рова и морали су се повући након два дана . А то да је неки наш залутао код вас је сигурно тачно јер знам најмање два случаја да си и ваши грешком долазили у наше положаје.Један питао и је ли та кахва готова :D
Шта ти би,
Хвала на оном тунелу из Бетонаре, баш нам ја ваљао, само смо га продужили до касарне :D
За Кукањца сам рекао оно што сам и мислио. Ако ништа могао га је Чегар бар мало кроз шаке пропустити.
Umjesto da mi vama zapaprimo, vi ga nama sloziste. Moram priznati da ste brzo reagovali.
djes_ba

#156 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by djes_ba »

@Sta ti bi jedno pitanje
kako sam skontao neki tunel smo poceli kopati kod Betonare i neko je prebjegao i odao ???
jel mozes malo to pojasniti
hvala
goibos

#157 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by goibos »

koga zanima gdje su bile linije, na google earth možete vratiti na snimke iz 2002. vide se svi rovovi i nema ovih silnih kuća koje poslije izgrađene
PM72

#158 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

...
Last edited by PM72 on 08/01/2013 19:45, edited 1 time in total.
aldinjo

#159 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by aldinjo »

PM72 wrote:Trocadero,

Slažem se sa dosta toga što si napisao mada ja ne bih bio ja kad ne bih imao neku zamjerku."Halali" :lol:

Kad si napisao da je 30 vojnika diverzanata prošlo nama iza leđa i vratilo se znao sam da to nije tačno.To se moglo desiti jedino ako se neko zajebao pa fulio i brže bolje nazad.A o diverzantskim akcijama nema govora.Ja se dobro sjećam kad je jedan vaš postariji vojnik ušao u bunker vojnika iz 102 mbr i počeo im psovati sve po spisku kako igraju karti a "balije" blizu...nemoj samo reći da to nije bilo.Kad pominješ Stupsko brdo tu se nisu odvijale razmjene i prebjezi nego kod Doma staraca a to već nije Stupsko brdo.Jukini su to odrađivali dok ih nisu utopili u armijsku jedinicu.Kad pominješ cenex,sjećaš li se kad su vaši prešli Kasindolsku rijeku kod Zizine kuće? Ja se sjećam tog belaja jer su ovi momci tek navečer uspjeli vratiti položaje a jedan od četnika je ostao da leži pored Zizine kuće,vidio sam mu krvavu uniformu obješenu na ogradi,u stvari,onaj vaš kombinezon sa tigrovim šarama i oznakom VRS.

Čini mi se da je tad uništen naš BOV,uletjela mu 82-ka pravo kroz kupolu.Poslije se pričalo kako je taj BOV proklet jer je u njemu 02.maja 1992 kod Estrade stradala posada u poznatom događaju.

Vasić je uspio uteći a kaznu nije odslužio.Potjernica za njim je vrlo aktuelna.Raspitaj se pa ćeš vidjeti da sam u pravu.

Neko pominje policajca i njegovo zarobljavanje.Znam ga lično,dobar momak a ima i brata blizanca u policiji.Nije njegovo zarobljavanje teklo kao što neko piše.Kakav HVO i stražar...
Ne znam na kojeg konkretno misliš ali ovaj policajac što ga ja spomenuh mi je lično rekao da ga je HVO-vojnik predao,ima brata u saobraćajnoj policiji i bio je svjedok nekom vojvodi na suđenju koji je dobio sedam godina zatvora zbog ratnih zločina.
PM72

#160 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

...
aldinjo

#161 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by aldinjo »

PM72 wrote:Znam ga lično,ima brata blizanca (mada ne liče ni sekunde)i stanovali su u Olimpijskom naselju.Dobri su momci a tad su bili u policiji Novi Grad.Kad se to dešavalo bio sam 200 metara dalje od njih.Pričao sam s njim jedne prilike oko toga šta je preživio u Nedžarićima.Nije mi pominjao sam tok zarobljavanja jer znam da su ti policajci zarobljeni ispred jedne garaže -lijevo od Delminijuma kod samoposluge.Nikad mi nisu pominjali civile i vojnike HVO-a jer ja nisam vidio nikakve vojnike HVO-a taj dan,tu niti je bilo kakve linije niti straže..Baš ću ga pitati kad ga sretnem.
Pa i nije bilo nikakve klasične straže nego ga je taj neki vojnik navukao da stražare kao da ih srbi nebi zarobili i rekao mu ja ću prvi dežurati pa ćeš ti.Nedugo poslije toga su zarobljeni. Ja i sad mislim da je brat od njega stariji i da nisu blizanci,i sad žive u Olimpijskom selu.
AEQ_77

#162 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by AEQ_77 »

PM72 wrote:Znam ga lično,ima brata blizanca (mada ne liče ni sekunde)i stanovali su u Olimpijskom naselju.Dobri su momci a tad su bili u policiji Novi Grad.Kad se to dešavalo bio sam 200 metara dalje od njih.Pričao sam s njim jedne prilike oko toga šta je preživio u Nedžarićima.Nije mi pominjao sam tok zarobljavanja jer znam da su ti policajci zarobljeni ispred jedne garaže -lijevo od Delminijuma kod samoposluge.Nikad mi nisu pominjali civile i vojnike HVO-a jer ja nisam vidio nikakve vojnike HVO-a taj dan,tu niti je bilo kakve linije niti straže..Baš ću ga pitati kad ga sretnem.

Bio sam pripadnik policije Novi grad ili tacnije 2 policijske stanice NG koja se nalazila u C fazi AL polja.
Ne mogu da se sjetim ali mislim da smo stanicu formirali da li maj ili juni sad nije ni bitno.Jedna ekipa iz moje stanice je otisla u doglode.Ne sjecam se koliko ih je bilo ali medju njima su bili I jedan od brace kojeg spominjete.
Momak iz B faze bio je junior F.K zelje i u zatvoru u Nedjaricima je radio oruzar iz Zelje i ovog decka je to najvise i spasilo sto ga je ovaj znao.Aktivni policajac iz naselja mojmilo koji je i bio komandir tog odeljenja i on je uhapsen i navodno je ubijen od naseg snajperiste sa Oslobodjenja.Oni su svi zarobljeni u nekom rovu oko rijeke ispod kuca Bagarica.Prilikom samog zarobljavanja jedan od nasih policajaca je odmah ubijen jer su mu prilikom pretresa nasli bombu u djepu.Ova dvojica brace mislim da su imali da li dajdju ili amidju pjevaca i on je uspio da ga razmjeni mislim bas preko onog pjevaca Maunage kojeg si ti meni se cini spominjao.Ja sam bio u drugoj ekipi koja je otisla u doglode.Po obicaju su nam rekli da cemo puske i municiju i dr uzeti od nasih na smjeni koja se trebala desiti u vatrogasnom na stupu gdje je bila stanica policije ilidja koliko se sjecam.A nasa smjena pola, zarobljeno pola nestalo a niko nije znao.I negdje navece oko ponoci smo smjesteni u delminijum a u podrumu delminjjuma su bili svi civili i dva tri pripadnika HVO iz tog naselja.Ujutro oko 7h svi su civli nestali valjda otisli na stup.Mi smo ostali u delminijumu i negdje oko 9 h nas komandir se otisao javiti u komandu i mi smo izasli ispred delminijuma. pored delminijuma su prosli policajci iz NS koji su dobili koliko se sjecam smjenu i vracali se u bazu na stupu u toj ekipi bila je neka cura plave kose.Oko 11H je poceo napad na doglode a za koji je platio Berjan da mu se zauzmu da bude sef naselja.Tad su stradali neki iz porodice Bagaric.Nas komandir je otisao u komandu koja je bila u nekoj kuci kod plave samoposluge i dotrcao u delminijum i kaze cetnici sa tenkom na raskrscu mi smo se iza delminijuma preko basti uspjeli izvuci.A u nasoj stanici smo se vodili kao nestali tek navece oko ponoci smo uspjeli se javiti u stanicu da smo zivi i zdravi i pitali da li ce ko doci po nas.Onda je dosao turso oklopnjak po nas.Sjecanja blijede nazalost
PM72

#163 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

...
Sta ti bi?

#164 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

djes_ba wrote:@Sta ti bi jedno pitanje
kako sam skontao neki tunel smo poceli kopati kod Betonare i neko je prebjegao i odao ???
jel mozes malo to pojasniti
hvala
Negdje u ljeto 95 nasi planeri bajni skontali da prokopom tunela iz Betonare upadnemo u kasarnu u Nedzaricima (nigdje veze). Pri samom kraju tunela , nas jedan, Lala iz Vojvodine, koji je bio neki oficir u inzinjeriji i vodio radove na istom zbrise (jal kroz taj tunel ili negdje drugo,ne znam) i izofira tunel tako da istu noc upadnu Trocaderovi i naprave dar mar na liniji, usput odrade i hemijsku cistionu(vazan polozaj prema petlji). Ove nase ufatali na spavanju. Uglavnom je haos nastao. Poslije ne znam koliko uspjela se hemijska vratiti , mozda dan,dva rokanja (nas jedan bio osto ziv sakrio se i nasli ga u bubnju od neke ogromne masine, svisno bio) a betonara je jal minirana jal se srusila od pogodaka, ne znam tacno.
Sta ti bi?

#165 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

[quote="PM72"]Šta ti bi,
Znam da ste nadrljali i bili dobri borci ali vam je ime bilo skroz "demode".Ko će se nasekirati kad kažeš - idu leptirice u ispomoć?
Kad smo već kod imena,kad smo bili na Otesu pita nas jedan domaći iz koje smo jedinice.Niko nema oznake pa mu nejasno.Veli jedan moj kolega,inače veliko spadalo,da smo mi iz jedinice "leteće krave".Ovaj se ibreti kako nikad nije čuo za našu jedinicu a ovaj moj ga još i napade.Veli ti on njemu pa imaš laste,vukove,leptirice i šta fali letećim kravama? Mi se previjamo od smjeha a čovjek slegnu ramenima i ode...

P.S.Znaš li Dženu koji je bio zarobljen?To te pitam jer je on poslije razmjene bio sa tvojim komadantom u Zagrebu kad je umro.[/quote
Ime smo nekad u Junu 92 dobili, ko ga je skonto ne znam. Valjda je aluzija bila na onaj domaci horor, sta li, ilii mozda leprsavost nase borbe, svi neka opasna imena imali. Al' gdje smo sletjeli, bolilo je, bili demode ili ne :D. Ja koliko znam, metra nismo isli nazad, samo naprijed.
Ma znam ih sve, ista mahala, odrastao sam sa tom ekipom. Popusise bezveze, grlom u jagode. Sretni su pa se zivi izvukose. Za kmdta su pricali da je "dobio zapetljaj" crijeva u Zg, sad kolko je istina ne znam, al je aferima imao previse. Pa mi smo se na pocetku vise ganjali sa Jukom i vukovima nego sa cedama, iz njemu znanih razloga. Bilo je i zavala,isli smo svuda. Imao je i dobrih stvari ali eto brzo zavrsi.
AEQ_77

#166 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by AEQ_77 »

PM72 wrote:To je to uglavnom samo što svako vidi stvari iz svog ugla.Tačno je da su ubili zarobljenog policajca kad su mu prilikom pretresa našli bombu a ti si najvjerovatnije bio u onoj smjeni policije među kojima je bio i čuveni "brko sa Marijin Dvora " a nadrljali su oni što su vas smjenili.Reci mi iskreno,jel' valjao onaj Goldi keks iz samoposluge? Pitam te to jer je i mene zapalo par kutija. :lol: dao mi baš taj brko kog pominjem...ako si bio u toj turi onda ćeš znati o čemu pišem...

Znao sam i pokojnog Bagarića,to je bio Željkin otac a taj je bio policajac.Ubili ga četnici prilikom zarobljavanja.Vjerovatno se lično znamo još ako si bio u JOKS-u...

Veliki pozdrav i drago mi je što se bar ovako sastajemo.

A možda je i u pravu ovaj što tvrdi da ona dva žandara nisu blizanci.Dž.je nekako stariji i ozbiljniji ali zlatni momci.Ja te HVO-ovce nigdje nisam vidio sem u Delminijumu kad su iznosili flaše pića a Delminijum gori.Mi smo uletjeli da vidimo ima li ko unutra i zatekli smo levata u maskirnoj uniformi kako vadi pršut iz škrinje,niti je imao puške ni pištolja,samo na rukavu HVO.Ja sam bio zadnji koji je izašao iz objekta koji gori i nakon par minuta krov se srušio.E to je sav HVO kojeg sam vidio,moguće je da je neki jadnik "povalio" naše u pokušaju da izvuče vlastitu glavu.Ali da je bilo neke straže i linije-nema teorije jer sam ja među zadnjima koji je pobjegao ispred tenka...Lijepi strah,što kaže narod,bježte noge usra vas guzica.

A kud ti naumpade turso :lol:

Olimpik turso i njemu treba dati zlatni ljiljan kuda je sve vozio onaj takozvani oklopnjak :mrgreen: Bio sam u policiji u C fazi nisam bio u YOKSu inace Yoks je skracenica od Ye.o ih Onaj Ko ih Sastavi.Znam na kojeg brku mislis bio mu i sin sa nama u C fazi samo se ne sjecam tog keksa ili mene nije zapao.Prva tura iz moje stanice su najebali tad su bili ovi zarobljeni.Mislim da su se oni razdvojili moguce je da je brko bio sa njima ne sjecam se u mojoj turi nije bio.Moja tura mi smo otisli iz delminijuma kad je poceo goriti koliko se sjecam a vidis ti i tvoji ste poslije nas bili a ja sam sve dosad mislio da smo mi zadnji napustili delminijum i preko basta povukli se do nasih.Moja tura je bez veze otisla niti smo sta uradili niti smo metak opucali u stvari nismo ni imali nesto puno municije samo da se brojimo da smo bili.U titino vrijeme brko sa M dvora kontrolisao vozilo i provukao ruku kroz prozor da uzme dokumenta i sarajevski mangupi bili u autu i vozac zatvori prozor i po gasu i sve ga vukli do Skenderije i tu otvore prozor i puste ga a on se hvalio kako se sam oslobodio a ne zna da je njegova bruka. :mrgreen: Negdje sam na youtube vidio DZ od ove brace iz Mojmila mozda si i ti gledao taj video ne znam koji je video.
I treba se okupljati i pisati da se zna i nikad ne zaboravi.
PM72

#167 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

...
Last edited by PM72 on 08/01/2013 19:46, edited 1 time in total.
aldinjo

#168 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by aldinjo »

AEQ_77 wrote:
PM72 wrote:To je to uglavnom samo što svako vidi stvari iz svog ugla.Tačno je da su ubili zarobljenog policajca kad su mu prilikom pretresa našli bombu a ti si najvjerovatnije bio u onoj smjeni policije među kojima je bio i čuveni "brko sa Marijin Dvora " a nadrljali su oni što su vas smjenili.Reci mi iskreno,jel' valjao onaj Goldi keks iz samoposluge? Pitam te to jer je i mene zapalo par kutija. :lol: dao mi baš taj brko kog pominjem...ako si bio u toj turi onda ćeš znati o čemu pišem...

Znao sam i pokojnog Bagarića,to je bio Željkin otac a taj je bio policajac.Ubili ga četnici prilikom zarobljavanja.Vjerovatno se lično znamo još ako si bio u JOKS-u...

Veliki pozdrav i drago mi je što se bar ovako sastajemo.

A možda je i u pravu ovaj što tvrdi da ona dva žandara nisu blizanci.Dž.je nekako stariji i ozbiljniji ali zlatni momci.Ja te HVO-ovce nigdje nisam vidio sem u Delminijumu kad su iznosili flaše pića a Delminijum gori.Mi smo uletjeli da vidimo ima li ko unutra i zatekli smo levata u maskirnoj uniformi kako vadi pršut iz škrinje,niti je imao puške ni pištolja,samo na rukavu HVO.Ja sam bio zadnji koji je izašao iz objekta koji gori i nakon par minuta krov se srušio.E to je sav HVO kojeg sam vidio,moguće je da je neki jadnik "povalio" naše u pokušaju da izvuče vlastitu glavu.Ali da je bilo neke straže i linije-nema teorije jer sam ja među zadnjima koji je pobjegao ispred tenka...Lijepi strah,što kaže narod,bježte noge usra vas guzica.

A kud ti naumpade turso :lol:

Olimpik turso i njemu treba dati zlatni ljiljan kuda je sve vozio onaj takozvani oklopnjak :mrgreen: Bio sam u policiji u C fazi nisam bio u YOKSu inace Yoks je skracenica od Ye.o ih Onaj Ko ih Sastavi.Znam na kojeg brku mislis bio mu i sin sa nama u C fazi samo se ne sjecam tog keksa ili mene nije zapao.Prva tura iz moje stanice su najebali tad su bili ovi zarobljeni.Mislim da su se oni razdvojili moguce je da je brko bio sa njima ne sjecam se u mojoj turi nije bio.Moja tura mi smo otisli iz delminijuma kad je poceo goriti koliko se sjecam a vidis ti i tvoji ste poslije nas bili a ja sam sve dosad mislio da smo mi zadnji napustili delminijum i preko basta povukli se do nasih.Moja tura je bez veze otisla niti smo sta uradili niti smo metak opucali u stvari nismo ni imali nesto puno municije samo da se brojimo da smo bili.U titino vrijeme brko sa M dvora kontrolisao vozilo i provukao ruku kroz prozor da uzme dokumenta i sarajevski mangupi bili u autu i vozac zatvori prozor i po gasu i sve ga vukli do Skenderije i tu otvore prozor i puste ga a on se hvalio kako se sam oslobodio a ne zna da je njegova bruka. :mrgreen: Negdje sam na youtube vidio DZ od ove brace iz Mojmila mozda si i ti gledao taj video ne znam koji je video.
I treba se okupljati i pisati da se zna i nikad ne zaboravi.
Ukucajte na youtube"Pakao Dobrinje(Sarajevo)".
Nekako s proljeća

#169 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Nekako s proljeća »

Otes , iz ugla Ilidze prema gradu.
Image

Otes
Image

Otes, iz unutrasnjeg ugla grada Sarajeva
Image

Orijentir Stupska petlja-Otes
Image

Sve se može zumirati dosta dobro,snimci su iz 2002 godine, međutim nesto malo rovova se može vidjeti kada se zumira , mada njihove konture mogu...mrsko mi.Neki određeni dio i nekako , navedite poznate orjentire sa terena i ...malo strpljenja.
johnny_blazze

#170 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by johnny_blazze »

ovdje ima nesto o otesu na 20:00 pocinje
taxidriver

#171 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by taxidriver »

@Sarajmen,

Evo ja cu napisati par stvari o rahmetli Mehi Porobicu. Od aprila '92 do njegove pogibije smo bili zajedno. Meho je bio sjajan covjek i sjajan borac. Gdje god je trebalo biti ili ici isao je, nije kalkulisao ni jednu sekundu.
Neko je spomenuo bitku kod "Zizine" kuce... Dva nasa BOV-a jedan iz Regionalnog staba tadasnjeg jedan iz Specijalne smjenjuju se u dejstvu prema Kasindolskoj, gori sve i na sve strane...jedan minobacacki projektil upadne kroz otvor u BOV cijelu posadu pobije...rah.Meho gura desno uz potok i izlazi pred neprijateljski BVP sa zoljom, BVP staje i krece nazad u zaklon a Meho trci za njim ?! da ga nanisani... to je jedna slika.
Sljedeca ..."Stambene" na Stupu, cetnici zaposjeli "Stambene" na foru tako sto su preko mostica iz "Energoinvest" usetali sa trakama na rukama u zgrade...dok je straza skontala ko su ovi koje su danas trake i sl. ovi se usetali i krece belaj..rah.Meho je bio kljucni covjek da se vrate "Stambene" jer da su tada pale to bi bilo vrlo,vrlo nezgodno i ko zna u kom smjeru bi krenulo sve na tom pravcu.I puno puno toga ima jos vezanog za njega...

Bila mi je cast poznavati rah.Mehu i biti rame uz rame sa njim!
4m3l

#172 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by 4m3l »

Kako si dobio ove slike iz 2002 ?
Sta ti bi?

#173 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

Image
Ovako je bilo u Azicima 3.93-11.95
Crveno su nase linije/strazarska mjesta do sredine 95, zeleno je bilo "kopajmo do pobjede". Na liniji nas je bilo u smjeni max 5-6 u ovih 9 bunkera, supljina na sve strane, tako da se desilo vise puta da su "turisti pod gasom" prolazili ka gradu. Jedanput neki cica u uniformi (nekad 1920tih rodjen) naletio i raja ga ispituje , pa kako cica, kad tebe mobilisase? A on onako cudno gleda"Pa 1941" :lol:
Sta ti bi?

#174 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

Image

Ovo bi bilo stanje na Stupskom brdu 3.93-5.94. Najzajebaniji su bili snajperi, na obje linije.Dosta dobrih momakaje zaplatilo. Intersantno je da je u Azicima za taj period mozda ranjeno 10 -15 vojnika, i svi su ga primili u guzove :? Slucajno ili ne, ne znam ali mi je sumnjiv bio ovaj sa optikom prekoputa :lol:
Sta ti bi?

#175 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

Sarajmen wrote:@taxidriver, hvala ti. S druge strane i očekivao sam da daješ konstruktivan doprinos temi.Pokrivat' ću koliko budem mogao ...
Image

@sta ti bi, namjerno ranjavanje u tom predjelu tijela ima svoju logiku. Ako pogodi arteriju , smrt je brza i neizbježna uslijed krvarenja koje je haman pa nezaustavljivo. S druge strane, ranjen vojnik povlači za sobom osim psihološkog pritiska na ostale, i bar izbacivanje iz stroja još jednog vojnika koji solidarno nastoji da mu ukaže pomoć na licu mjesta ili da ga dislocira do mjesta gdje se pruža medicinska pomoć. A ona je uvijek malo dublje iza prvih linija. Gdje ima migracija-pokreta vojnika, eto posla za ''lovce'' koji optikom neutrališu fizičko rastojanje.

ilustracija iz skrivene pozicije ...
Image
Ok je tvoje razmisljanje, naravno da je logicno. Ali tamo je majstor bio koji je bio u stanju u 2 metra pretrcavanja izmedju kuca dvojicu da pogodi u punom trku (jedan visok 15o cm, drugi 2 m) i obojica ga fasuju u guz. Sumnjiv mi je!
Post Reply