alanskoda wrote:Lacrosse wrote:Seyfo wrote:Čudi me da Zlata, kad je već toliko dugo nema u BiH, nije naučila neke bitne stvari.
Jako je bitno kakav je tvoj odnos prema državi. Ako je voliš i nastojiš da joj na bilo koji način doprineseš, onda nećeš,npr bacati otpatke po ulici (jer to je tvoja država i kao da bacaš po svojoj avliji),utajivati porez (jer kradeš od države),preferirat ćeš svaki domaći proizvod,nećeš petljati, lagati, srozavati ugled, ili raditi takve stvari. Npr.jedan Nijemac ili Slovenac svoju državu podiže do nivoa fetišizma, i sigurno radi sve iznad pobrojane stvari.
Zlata, kao i većina ovdašnjeg naroda, čini sve da ocrni i popljuje sve vezano za BiH. Pogotovo ako sve gledaju crno, odnosno crno vide i stvari koje ne bi morali. U njenom slučaju je to zarad vlastite promocije i uspjeha, pa bismo to i shvatili, ali ipak je to došlo do nivoa pretjerivanja-odnosno ona ocrnjuje mnogo više nego što joj je potrebno.
Zato Zlato-digla si sebe, namirila se preko leđa ove jadne države, i mogla bi je malo popustiti !!!
Bar toliko možeš učiniti !!!
Vrlo ljepo receno.
Zlata da je po knjizi dobila 1 marku, a prodala ih je 80 hiljada, to je 80 hiljada maraka.
Trenutno knjiga se prodaje na Amazonu za 18 dollara u Americi.
Koje iz BiH u ratnoj 1992-1995 godini zavrsio s budzetom u plusu 80 hiljada maraka? A da nije ratni profiter?
Nas djeciji ambasador, Zlata Filipovic.
Zajeba nas kao Muhamed Sacirbegovic. Lapi pare, i ode.
A sad referira iz Dublina kako je ljudima tamo gdje nje nema 20 godina...
I kako joj je dom u Kuala Lumpuru mnogo prirodniji... pitam se sto ne ode u Kuala Lumpur kad je tako, res, non verba.
Te proseruse price. " Meni je prirodnije s Eskimima, nego u Teheranu..."
U Bosni kad bi sve osvanulo, u kamenom dobu i krenulo se od satora...
Meni nebi bilo prirodnije u Kuala Lumpuru niti u New yorku, jer sam rodjen i sazno za se u Bosni.
A u dijaspori sam s 15 godina.
Mogu ja zivjeti svugdje, ali samo jedno mjesto na svijetu se zove dom...
a Zlata kad napise knjigu o Kuala Lumpuru i New Yorku-u neka se javi...
Do tad, 'Ana Frank" - koja sramota da se ove dvije djevojcice porede, Zlata - djevojka koja nikad nije bila u RS, nisu joj pokucali i tatu i nju odveli u logor, kad su joj pokucali, odveli je iz Sarajeva u Pariz i Dublin, i predstavlja se kao Ana Frank koja nije mogla iz kuce izaci godinama ,dok je Zlata zavrsila 6 razred u sred rata...
Ti pises isto kao da su joj drugi pisali knjigu. A ona samo lapila pare.valjala vam je dok je svjetu govorila za ratne strahote koje dozivljavaju djeca sarajeva pa i bosne a ne valja kad kritikuje. I nju poredis sa sacirbegovicem. Kako te nije sramota. I jos jedno pitanje? Jesi li jos u dijaspori ili si sad u bosni?
O kojim strahotama rata Zlata nama pise?
Zlatin rat, u poredenju s ratu u kojem sam ja bio je pickin dim. Ja sam bio u ratu u kojem je brat brata ubijao izmedju Alije i Fikreta, isli smo na linije sa 16 godina, isli su starci na linije udvoje onog ko dobro vidi i ko dobro cuje, pa zajedno cuce u rovu a radovali smo se kad su cetnici napadali jer je to znacilo puska vise, metak vise, rat u kojem nije humanitarna stigla 2 godine (zamisli Sarajevo 2 godine bez ijednog aviona da je sletilo na sta bi nalik bilo?) U mom ratu, i iz moje Krajine je Bosna i stavljena na mapu, porezena ideologija mliona pusikurac kantona i entiteta, pala je Autonomija, propala je Herceg Bosna, za to vrijeme Sarajlije su otisle u svijet ko Zlata da pomognu Oxfordu a Juke, Cace, Cele, Taibi i ostali komandni kadar oko Alice bega je otisao na ahiret, sva paznja rata u Bosni je skrenula na jedan grad, taj jedan grad i oslobadanje njegovog obruca je Bosna platila tako sto je priznala RS, priznanjem tim Bosna je izgubila sansu da postane drzava, a danas Sarajevo i ostatak BiH nisu u istoj drzavi, jer Sarajevo je u Europi, a Bosna negdje u Ruskim tajgama, Sarajevo cinjenicu da je Bosna drzava koristi tako sto je postalo administrativna Meka u kojoj se jos jedino cevapi proizvode. Kako to nema djeteta iz Srebrenice sa svojom knjigom? Kako to nema djeteta iz Gorazda sa svojom knjigom. Kako to nema djeteta iz Bihaca sa svojom knjigom? Nema jer nama nisu dolazili novinari skontavati kako da zarade na nasoj bijedi. Bolio ih je kurac ili je bilo preopasno da se uopste dodje do ovih regija. Ja sam zavrsio 3 razreda osnovne tako sto sam 12 puta otisao u skolu. I sad ce meni Zlata da pise o kanrinicu koji je krepao od gladi? Krepo kanarinac kojeg tri mrve nahrane, a Zlata nije. Hm, jel to trebas biti genijalac da vidis da u toj prici nesto damfa?
Nego, sto ces ti na forumu dijaspore? Ako si u Bosni? Bosna je kao drzava propao sistem. Ali postoje u Bosni ljudi, i nije sve drzava. Ti ljudi moraju da ruse ovakvu drzavu. A Zlata im nece pomoci. Ja kad se jave da postoje, idem u banku dignuti zajam na milion dollara za municiju. Para nema, samo municija. Samo potreban je ko ce povuci obarac. Ako si ti taj, javi mi se. A ako si tu da mi ti pricas o tome koliko je tebi teze u Bosni nego meni u Americi, ja ti samo mogu reci znas gdje je autobusna pa kreni polako, vise nema barikada, tunela, 13 provjera identiteta, zastava, pregledanja liste ratih zlocinaca, i samovolje pojedinaca. Imas samo ti.
I na kraju, ja sam otisao u Ameriku sam. Nije me voditelj CNN odveo preko aerodroma da prezivim dok po ostaloj djeci pljustre 330 granata na dan u gradu koji ostavis iza sebe. I onda se predstavljas kao Anna Frank? Jel bogati, ostavis druge da ubijaju a sebe proglasis mucenikom? Jer si bila u ratu 18 mjeseci? Sta je s onim djetetom sto je rodjeno i tek po rodjenu mu granata odnjela nogu? Jel on objavio neku knjigu? Ili sa hiljadama druge dijece cija je prica ostala neispricana? Zlatina knjiga je trebala samo strangerima, a tamo su je prodali predstavljajuci simpaticno stradanje dijeteta u ratu. Dok su ljudi kao ja morali skupljati i slati jednom rahmetli Pospanku da objavio par hiljada knjiga kao Put u Nepoznato i Bore oko ociju, tragedija ovog rata je da je jedna Zlata uspjela uvaliti 80 hiljada svojih knjiga, a Pospanko da nije prodao par hiljada i da ih je pisao na svom krevetu u posljednjim danima svog zivota zureci da zavrsi pisanje dok je jos ziv. I sad bi neko da meni patetise o nekom ratu? Jedna Sarajlijica, prodana, otisla, sve postigla, a nesretna pa je Bosna crna rupa, jer eto, nije sve ko kad joj je bilo 8 godina. Jebiga ako jednu stvar ne mogu, ne mogu ljude koji bi u zivotu da se ne bore, nego da im bude sve po taman. Ako ne postoji razlog sto postojis, da nesto predstavljas i da imas stav, jebi ga, sto zivis onda?
I na kraju neko koje profitirao 80 hiljada u kesu + zivot u Parizu dzabice + Oxford na pateticne eseje tipa, ja sam objavila knjigu s 11 godina koja je bila naprodavanija u Europi, pa se dobije ova i ona skolarina jel to par stotina hiljada maraka profiterstva na osnovu Bosne? To je Zlata. Muhamed je ukrao milion. Kakva je razlika izmedju nekog ko uzme 200 hiljada pa zove Bosnu crnom rupom, i onog ko ukrade milion? Nijansa. Sustinske razlike nema. Lapili su i jedni i drugi svoje sanse, i iskoristili maksimalno, a danas ih se jebe, Muhamed je barem bio u kucnom pritvori i isao po sudu, a Zlata je heroj rata, docekaj te je sljedeci put na aerodromu sa tufahijama i cevapima da vam kaze kako je pametna i kako zivis u govnima do guse, i kako je njoj ljepo tu funte mjenjati za km, i glumiti rado vidjenog gosta. Bosna je uradila dovoljno za Zlatu. Ima ih u Irskoj rodjeni koji do Oxforda ne dodju, knjigu ne napisu, u Parizu ne zive, i ne daju intervijue u Daily Telegrafu. To je sve uradila Bosna. Crna rupa. Ali da rata nije bilo, Zlata bi danas imala stan na Ciglanama, golfa 4-5 i posao u administraciji. Au, bila bi toliko otisla naprijed, jedini je problem sto ju je rat natjerao da odraste, brzo, i da ne bude dijete vise. A Zlata je to Bosni zamjerila. Nije zamjerila cetaljima. Zamjerila je tebi. I meni. I to je tragedija jer ako ce ona zamjeriti tebi i meni, pa zamjeram i ja njoj, nije sveta.