KS - Načelnici opština: all about

Post Reply
cindrlimindrli

#151 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by cindrlimindrli »

Opet bez potpisa. :D
StupskaBitanga

#152 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by StupskaBitanga »

a šta ako neko uzme radler i cucla ga?
NeenaSa

#153 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by NeenaSa »

Ukoliko je uopce istinito, trebala bi zabrana svih konzumirajucih artikala.
Ne radi se samo o pivi, ako cemo o korektnosti.
Kako ce se odrazit' na turizam, ...
StupskaBitanga

#154 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by StupskaBitanga »

Svakim danom u svakom pogledu postajemo kasaba ono znači :thumbup:
Opetja033

#155 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

Po meni sasvim OK propis. Dakle ne radi se o zabrani tocenja alkohola u svim ugostiteljskim objektima u blizini dzamija (5 metara!!). Sasvim normalan, logican i nimalo diskriminirajuci propis.

A vezano za konzumiranje alkohola na javnim prostorima: vidim pojedinci tu zabranu vec stavljaju u ravan Kabula i Teherana a jadnici valjda nisu makli dalje od Makarske u svojim zivotima pa nisu svjesni cinjenici da ogroman broj gradova na Zapadu (Zap. Europa i SAD) imaju apsolutno isti zakon pa niko, lupam sad, NY ili Chicago ne naziva Teheranom i Kabulom. Samo zadnji klosari i uhljupi cugaju po parkovima i ulicama. Kompleksasi...

Ako vam smeta: izadjite na ulice i organizujte demonstracije protiv Hadzibajrica. Vase demokratsko pravo. A zakon ce se postovati. :oops:
Last edited by Opetja033 on 11/07/2013 13:19, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#156 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by VjecitiStudent »

Opetja033 wrote:Po meni sasvim OK propis. Dakle ne radi se o zabrani tocenja alkohola u svim ugostiteljskim objektima u blizini dzamija (5 metara!!). Sasvim normalan, logican i nimalo diskriminirajuci propis.

A vezano za konzumiranje alkohola na javnim prostorima: vidim pojedinci tu zabranu vec stavljaju u ravan Kabula i Teherana a jadnici valjda nisu makli dalje od Makarske u svojim zivotima pa nisu svjesni cinjenici da ogroman broj gradova na Zapadu (Zap. Europa i SAD) imaju apsolutno isti zakon pa niko, lupam sad, NY ili Chicago ne naziva Teheranom i Kabulom. Kompleksasi...

Ako vam smeta: izadjite na ulice i organizujte demonstracije protiv Hadzibajrica. Vase demokratsko pravo. A zakon ce se postovati. :oops:
Pravna država od ponedjeljka?
StupskaBitanga

#157 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by StupskaBitanga »

ono u stilu kako opravdati to da nam je vjerski iman postao way of life :-)
Opetja033

#158 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

StupskaBitanga wrote:ono u stilu kako opravdati to da nam je vjerski iman postao way of life :-)
:lol: :lol: ako vec ne poznajes dovoljno termine, nemoj se brukati javno. A i ako je postao: sta je problem? Nece valjda neko sa Stupa odlucivati o tome sta ce Carsija, koja je srce i dusa muslimanskog zivota Bosnjaka, raditi?

Ja podrzavam u potpunosti ovaj zakon/obavijest i u potpunosti je prihvatljiva. Kome se ne svidja neka u ovom mubarek mjesecu organizuje prosvjede protiv Hadzibajrica i mirna Bosna. Lijepa demokratija.

Uostalom puna Carsija lokala koji tokom Ramazana ne serviraju alkohol, lokala koji uopce ne serviraju alkohol i u potpunosti sam siguran da kada bi cak i prvobitna bombasticna verzija/tumacenje obavijesti dobilo natpolovicnu vecinu medju nama koji zivimo u Starom Gradu.
Last edited by Opetja033 on 11/07/2013 13:30, edited 1 time in total.
miki.ba

#159 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by miki.ba »

Opetja033 wrote:Po meni sasvim OK propis. Dakle ne radi se o zabrani tocenja alkohola u svim ugostiteljskim objektima u blizini dzamija (5 metara!!). Sasvim normalan, logican i nimalo diskriminirajuci propis.

A vezano za konzumiranje alkohola na javnim prostorima: vidim pojedinci tu zabranu vec stavljaju u ravan Kabula i Teherana a jadnici valjda nisu makli dalje od Makarske u svojim zivotima pa nisu svjesni cinjenici da ogroman broj gradova na Zapadu (Zap. Europa i SAD) imaju apsolutno isti zakon pa niko, lupam sad, NY ili Chicago ne naziva Teheranom i Kabulom. Samo zadnji klosari i uhljupi cugaju po parkovima i ulicama. Kompleksasi...

Dobar si decko. :thumbup:
Za mene su uhljupi i klošari oni koji zabranjuju alkohol samo u mjesecu ramazanu.
Recimo da licemjeri i nikavi vjernici. :oops:
miki.ba

#160 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by miki.ba »

Opetja033 wrote:
StupskaBitanga wrote:ono u stilu kako opravdati to da nam je vjerski iman postao way of life :-)
:lol: :lol: ako vec ne poznajes dovoljno termine, nemoj se brukati javno. A i ako je postao: sta je problem? Nece valjda neko sa Stupa odlucivati o tome sta ce Carsija, koja je srce i dusa muslimanskog zivota u BiH, raditi?

Ja podrzavam u potpunosti ovaj zakon/obavijest i u potpunosti je prihvatljiva. Kome se ne svidja neka u ovom mubarek mjesecu organizuje prosvjede protiv Hadzibajrica i mirna Bosna. Lijepa demokratija.
Ne sviđa se ugostiteljima, nek ne placaju porez u ovim divnim mubarek danima, jel de?
StupskaBitanga

#161 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by StupskaBitanga »

Opetja033 wrote:
:lol: :lol: ako vec ne poznajes dovoljno termine, nemoj se brukati javno. A i ako je postao: sta je problem? Nece valjda neko sa Stupa odlucivati o tome sta ce Carsija, koja je srce i dusa muslimanskog zivota u BiH, raditi?

A nisam znao da se vjernici u svetom mjesecu ramazanu ovako laktaju i oštrim riječima obraćaju svojim neistomišljenicima
Vjerski iman ti je vjersko vjerovanje u nadnaravne sile štaviše ispada da ti sam nemaš pojma šta je iman.
Komentar da je Sarajevo od Marijin Dvora do Sebilja neću komentarisati samo ću reći da moderacija treba ove turbo mega giga vjernike na baterije ohladiti jer izgleda da su se pregrijali
Last edited by StupskaBitanga on 11/07/2013 13:33, edited 1 time in total.
pezzar

#162 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by pezzar »

Ja ovdje vidim samo podsjećanje na nešto propisano zakonom još 2007. godine. Ova kategorija "molimo Vas" za ostale ugostiteljske objekte nije obavezujuća.
Opetja033

#163 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

miki.ba wrote:

Dobar si decko. :thumbup:
Za mene su uhljupi i klošari oni koji zabranjuju alkohol samo u mjesecu ramazanu.
Recimo da licemjeri i nikavi vjernici. :oops:
boldirano: vrhunac bezobrazluka i ironije je kada deklarisani ateista pokusava odrediti ko je vjernik a ko nije. Srecom pa nisi mjerodavan.
Razlika izmedju tvog stava i mog jeste taj sto tebe apsolutno niko ne pita za tvoje misljenje (po ovom pitanju koje si sada potegnuo), niti si validan niti si mjerodavan. A moje misljenje po pitanju konzumiranja alkohola na javnim mjestim je zakon koji i ti moras slijediti ma koliko te nerviralo i ma kolike ti frustracije to izazivalo. Priznaces da je ogromna razlika. :wink:
Last edited by Opetja033 on 11/07/2013 13:33, edited 1 time in total.
cindrlimindrli

#164 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by cindrlimindrli »

Opetja033 wrote: ako vec ne poznajes dovoljno termine, nemoj se brukati javno. A i ako je postao: sta je problem? Nece valjda neko sa Stupa odlucivati o tome sta ce Carsija, koja je srce i dusa muslimanskog zivota u BiH, raditi?

Nije ovo demokratija, ovo je teokratija, pod uslovom da je lokalni bizon ovo stvarno potpisao. Odluku ove vrste ne
mozes donijeti jednostavnim ukazom a da prije toga nisi sproveo raspravu koja bi ukljucila i siru zajednicu. U pravu
si za Chicago i NY, samo zabrana konzumiranja alkohola na javnim mjestima nema veze sa ovim sto ti podrzavas.
Opetja033

#165 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

StupskaBitanga wrote:
Opetja033 wrote:

A nisam znao da se vjernici u svetom mjesecu ramazanu ovako laktaju i oštrim riječima obraćaju svojim neistomišljenicima
Vjerski iman ti je vjersko vjerovanje u nadnaravne sile štaviše ispada da ti sam nemaš pojma šta je iman.
Komentar da je Sarajevo od Marijin Dvora do Sebilja neću komentarisati samo ću reći da moderacija treba ove turbo mega giga vjernike na baterije ohladiti jer izgleda da su se pregrijali
Vrijeme jednoumlja je davno proslo, vrijeme ti je da se trznes iz zimskog sna. Drugi vjetrovi pusu. Pozivanje administracije je vrhunska patetika jer apsolutno nema nijednog jedinog razloga radi kojeg bih bio banovan. Ako mislis da sam prekoracio granicu: slobodno prijavi komentar. Ovako samo pokazujes koliko si zapravo nemocan pa bi banovima rijesavao stvari kada vec ne mozes argumentima.

Vrijedjas i etiketiras a onda pozivas u pomoc administraciju. To je isto kao kada bih ja sada tebe nazvao mamutom, dinosaurosom, pticom Dodo i posljednim Mohanikancem koji predstavlja ideologiju koja je davno zavrsila na smecu historije. Islamofobom i mracnjakom. I onda zvao administraciju da te banuje.
El_comadante

#166 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by El_comadante »

convict wrote:
El_comadante wrote:
convict wrote: Zato što je sarajevo multietnički grad, a ne Rijad ili Teheran. Poštovati svoje je jedno, a nametati ostalima nešto sasvim drugo.
pazi zabrana je na javnom mjestu nije u privatnim kučama. sekularizam je i da paziš na osječaje vjernika kojih u ovom gradu ima mnogo.
Ne znam zašto bi vrijeđalo osjećaje vjernika to što neko ko nije vjernik pije pivu u kafani. Koga to vrijeđa, ima na raspolaganju desetine drugih objekata gdje se svakako ne toči alkohol.

I šta je sljedeće? Zabranit će kladionice, loto i bingo tokom Ramazana? Pa onda prodaju svinjskog mesa u Mercatoru? Pa će onda nekog vrijeđati što žene hodaju u suknjama?
nebavim se gatanjem pa neznam šta je slijedeče ali treba poštovati različitosti. ko tebi brani da piješ, jedeš itd u tvojoj kući ali ipak na javnim mjestima je malo drugačije.

@Comrad netreba nikoga generalizovati. ako ima jedan musliman u čitavom sarajevu treba to poštovati a sad sve muslimane poštene i normalne tako gledati jer ima i takvi kao što ti kažeš. eto vidiš i to je sekularizam. i takvi idu u džamiju i poste i neka ih. sad bi ja trebao reći nemoj ti iči u džamiju ako se nečeš ponašati noramlno čitavu godinu. imali ja pravo ikome zabraniti da ide u džamiju?

@libero a ko tebi brani da piješ kad hočeš? zabrana je na javnom mjestu. a zašto svi ostali mi moramo znati da ti piješ i da voliš popiti.
StupskaBitanga

#167 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by StupskaBitanga »

a izvini gdje si ti uvrijeđen odnosno gdje sam ja koga uvrijedio?
Opetja033

#168 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

cindrlimindrli wrote:
Opetja033 wrote: ako vec ne poznajes dovoljno termine, nemoj se brukati javno. A i ako je postao: sta je problem? Nece valjda neko sa Stupa odlucivati o tome sta ce Carsija, koja je srce i dusa muslimanskog zivota u BiH, raditi?

Nije ovo demokratija, ovo je teokratija, pod uslovom da je lokalni bizon ovo stvarno potpisao. Odluku ove vrste ne
mozes donijeti jednostavnim ukazom a da prije toga nisi sproveo raspravu koja bi ukljucila i siru zajednicu. U pravu
si za Chicago i NY, samo zabrana konzumiranja alkohola na javnim mjestima nema veze sa ovim sto ti podrzavas.
Sta je teokratija? Sto se trazi od ugostiteljskih objekata koji se nalaze 5 metara (!!!! 5, ne pedeset, sto, pet stotina) od dzamija da ne sluze alkohol tokom Ramazana? To je osnovna ljudskost i postovanje. Da je u pitanju potpuna zabrana i ja bih bio protiv.

Zabranu konzumiranja alkohola na javnim povrsinama su u usta uzeli ovi koji su Sarajevo radi tog zakona poredili sa Kabulom i Teheranom, nazivajuci ljude koji su ga izglasali fundamentalistima. Njih pitaj kakve veze ima sa ovom odlukom, ne mene.
Opetja033

#169 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

StupskaBitanga wrote:a izvini gdje si ti uvrijeđen odnosno gdje sam ja koga uvrijedio?
Pravis se slijep?
StupskaBitanga wrote:mega giga vjernike na baterije
A gdje sam ja koga uvrijedio pa da kmecis administraciji?

Odjavljujem se od daljne diskusije, ipak je 11. juli. Citamo se iza ponoci.
Last edited by Opetja033 on 11/07/2013 13:41, edited 1 time in total.
miki.ba

#170 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by miki.ba »

Opetja033 wrote:
boldirano: vrhunac bezobrazluka i ironije je kada deklarisani ateista pokusava odrediti ko je vjernik a ko nije. Srecom pa nisi mjerodavan.
Razlika izmedju tvog stava i mog jeste taj sto tebe apsolutno niko ne pita za tvoje misljenje (po ovom pitanju koje si sada potegnuo), niti si validan niti si mjerodavan. A moje misljenje po pitanju konzumiranja alkohola na javnim mjestim je zakon koji i ti moras slijediti ma koliko te nerviralo i ma kolike ti frustracije to izazivalo. Priznaces da je ogromna razlika. :wink:
Priznati ceš da je licemjerno zabraniti alkohol blizu džamija samo u periodu ramazana.
Vjernik si valjda znaš da se i mimo ramazana ne smije konzumirati alkohol.

Šta da ti kažem osim da je bezobrazno, u jeku sezone dobiju ovakvu zabranu.
Šta briga stranca sto je ovdje ramazan, realno?
Šta briga ugostitelja što je ramazan, realno?
pezzar

#171 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by pezzar »

Pročitajte ljudi obavijest u cjelini, ne samo boldirani dio.
StupskaBitanga

#172 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by StupskaBitanga »

turbo giga mega vjernici nije uvreda već činjenica koja se pokrepljuje dokazima da veliki broj tih koji ne izlaze sa teravija, džuma i ostalih namaza prvu noć bajrama završe na bazenima, bosni ili u royalu uz radojku, cicu micu i kompaniju
Licemjerno zar ne?
Izgleda da je ovdje problem što je istina da je ramazan prestao biti individualna stvar pa je postao opšta
a ovo
A gdje sam ja koga uvrijedio pa da kmecis administraciji?
evo pročitaj sam šta si izjavio uz toliku dozu drskosti i bahatosti
Nece valjda neko sa Stupa odlucivati o tome sta ce Carsija, koja je srce i dusa muslimanskog zivota Bosnjaka, raditi?
Ako ćemo tjerati mak na konac, spomenuše i kladionice pa hajmo onda odlukom obuhvatiti i banke i pustiti samo da za vrijeme ramazana radi BBI banka koja radi po islamskim-šerijetskim propisima jer u krugu od 5m od džamije i gore nabrojanih objekata imaju banke i mjenjačnice
Last edited by StupskaBitanga on 11/07/2013 13:47, edited 1 time in total.
cindrlimindrli

#173 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by cindrlimindrli »

Opetja033 wrote:Sta je teokratija? Sto se trazi od ugostiteljskih objekata koji se nalaze 5 metara (!!!! 5, ne pedeset, sto, pet stotina) od dzamija da ne sluze alkohol tokom Ramazana? To je osnovna ljudskost i postovanje. Da je u pitanju potpuna zabrana i ja bih bio protiv.
Jedno je traziti od njih da to ne rade a drugo je nametnuti zakon. To je neciji privatni biznis koji se ovim aktom
proglasava nelegalnim jer se radi o ZABRANI. Da slucaj bude jos gori u pozadini svega je religija, za Bliski Istok ovo
bi bilo sasvim normalna pojava, za BiH koja je sekularna drzava ovo je glupost.
Opetja033

#174 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Opetja033 »

miki.ba wrote:
Opetja033 wrote:
Priznati ceš da je licemjerno zabraniti alkohol blizu džamija samo u periodu ramazana.
Vjernik si valjda znaš da se i mimo ramazana ne smije konzumirati alkohol.

Šta da ti kažem osim da je bezobrazno, u jeku sezone dobiju ovakvu zabranu.
Šta briga stranca sto je ovdje ramazan, realno?
Šta briga ugostitelja što je ramazan, realno?
Kao sto sam rekao, puna ti je Carsija lokala koji ne toce alkohol samo uz Ramazan. I sasvim sam siguran da dobar dio ugostitelja nema nista protiv.
Turista valjda treba da se prilagodi domacim adetima. Opet ponavljam: apsolutno sam protiv toga da se za vrijeme Ramazana zabrani tocenje alkohola u svim ugostiteljskim objektima iako bih licno volio jer je i to stvar adeta (znas, Sarajevo nije nastalo 1945. godine). I to zabrana bi i za mene bila vec vrlo problematicna. Mimo tih 5 metara opet ti je puna Carsija objekata u kojima ce se bez problema moci tociti alkohol, ovako letimice sada kroz glavu letam po Carsiji i mislim da ovaj zakon nece zahvatiti vise od 10% ugostiteljskih objekata. Sta je problem?

Ako sam te dobro shvatio ne bi onda imao nista protiv da se tokom citave godine zabrani tocenje alkohola u objektima koji su unutar tih 5 metara od dzamija? Jer si protiv ovoga zato sto ti je licemjerno.
NeenaSa

#175 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by NeenaSa »

StupskaBitanga wrote:Svakim danom u svakom pogledu postajemo kasaba ono znači :thumbup:
Nazalost.
Veni, vidi i vici. :run:
Deklaratarivno nismo sherijatska kasaba, al' velim, ukoliko je, nek' naglase.

Eee, sad, budi dosljedan i zatvori tokom istih, jer i prehrambreni proizvodi su, haram.
Post Reply