Skijaš wrote:[Pa pitanje se tiče ponašanja sarajevskih političara. Odnosno, ovo pitanje treba postaviti šugavom Lagumdžiji i Tihiću.
Skijas, meni su to sve gluposti, bez uvrede buraz. Naravno nasi idioti snose mali dio krivice, ali...
Nasi ljudi na Balkanu strasno precjenjuju sebe. Mi volimo da taktiziramo o politici, kao da smo dio velike i vazne igre, ali ne shvacamo da smo mi gotovo niko i nista u igri saha izmedju velikih svjetskih sila. rs sigurno nije absolutno nikakav faktor, oni nisu ni pijun u toj igri, ma oni su onaj mali dio pijuna dolje pri dnu, mali dio onog postolja na kojem pijun stoji.
Ti krivis nase politicare, ko su oni i sta su oni?
Da li imaju neko bogatstvo? Nemaju
Da li imaju jaku vojsku? Nemaju
Da li imaju jaku ekonomiju? Nemaju
Da li imaju jake veze? Nemaju
Da li imaju neki vjerski autoritet? Nemaju
Da li imaju prirodne resurse? Nemaju
Cime oni da ko fol uticu na OHR da se stvari promjene? Svijet se ne okrece zbog pravde, vec zbog interesa, snage, raznih pritisaka, itd. OHR vec zna kako stvari na terenu izgledaju. Oni i te kako mogu dekretom ukinuti citav Dejtonski sporazum i stvoriti novi ustav da hoce. Jednim potpisom. Cini mi se da je Zavrzlama govorio o nekom uticaju Srbije i Rusije nakon gubitka Kosova...sta? Ko je bolan Srbija, sta ce oni uraditi da se sutra ukine Dejton? Hocel to poslati vojsku preko Drine? Ko je Rusija kad je u pitanju NATO? Hocel to zatvoriti plin? Svaki put kad im Amerikanci stanu na rep, Rusi podviju isti i ostave "bracu" Srbe na cjedilu. Kao sto je Alija reko, odnosi u svijetu se najvise baziraju na surovoj snazi, ili tako nesto. Iza Evrope stoji NATO, cije je nadmoc tolika da se regionalne drugorazredne sile kao Rusi ne pitaju nista. U ostalom, sa legalne tacke gledista, Rusi se mozda mogu nesto kovrdjati jer su bili clanica Kontakt Grupe u vrijeme potpisivanja Dejtona, ali mislim da je to sve slabo. Bosna pripada Evropi, bit ce clanica Evropske Unije i NATO-a, i ne vidim kako Rusi mogu nesto na legalan nacin uspjesno izvesti. Pustite se tih gluposti. U takvom scenariju, jedina kocica bi mogli biti susjedi iz entiteta.
Morate razumjeti da Hrvati nisu imali neku ludu srecu, bili pametniji, hrabriji, ili bolji od nas, pa se uspjeli rijesiti velikana poput dodika i njihovog fasizma. Oni su imali samo jednu stvar - vjeru. Shvatite vise da, kao sto je Klinton reko, Evropljani ne zele muslimansku drzavu u Evropi. Jedna je stvar imati milione Muslimana u Evropi bez politicke moci, a druga kad mogu nategnuti svoje misice kroz mehanizme jedne drzave ma kako mala ona bila.
I sta nam je onda ostalo? Narod. Jedino sto nam je ostalo je ogroman pritisak obicnog naroda na vladu, a tako i na OHR, kroz proteste i vaznije od tog lobiranje na sve moguce nacine. Mirni protesti na pocetku, ali ne treba iskljucivati ni onu drugu vrstu tj, spremiti se oruzano. Na pregovarackom stolu treba biti opcija dizanja oruzja na politicare, ali i na "pobunjenike" iz entiteta ako ih bude bilo. Naravno, za tako nesto treba ogromna kriticna masa, za sto treba dosta nezadovoljstva, i jaka svijest, ali do te crte se jos nije doslo.
Kad narod ukine Dejton, i vrati Republiku, tad ce nam biti spas u ovoj zemlji.