kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica???

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
The BEN10

#151 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by The BEN10 »

Novi Dan wrote:
kockica_kockica wrote:Roditelj koji se vise brine o tome sto je razrednica pred svim roditeljima rekla da mu je dijete nevaspitano, nego samom cinjenicom da mu je dijete nevaspitano je smijesno i zalosno u isto vrijeme... Najlakse je za svoje propuste u odgoju okriviti nekoga drugog... Zato djeca i jesu takva kakva su u skolama, drska, bezobrazna, nevaspitana, raskalasena... Iza te djece stoje njihovi roditelji koji to sve hrane i podrzavaju samim tim sto svoju ljutnju umjesto da usmjere da dijete i sebe usmjeravaju na nastavnike i razrednike...
:thumbup:
uvijek kad se radi o ovakvim i sličnim temama, dođem do zaključka da bi prvo trebalo roditelje obrazovati, zatim nastavno osoblje (uvijek ima i ono "čast izuzecima"), pa tek onda djecu. mislim da je problem malograđanstva kod roditelja ogroman. kod većine stanovništva, pa i roditelja.
pazite, banalan primjer: profesor u srednjoj školi počinje da viđa odličnog i primjernog učenika sa grupicom za koju se pretpostavlja da se drogiraju (ono, kako već ide, javna tajna). poziva oca tog djeteta i skreće mu pažnju na to. i koja je reakcija roditelja? izdere se na profesora što ga zove zbog gluposti!?
Sve je to OK, ali ne može se čovjek savjetovati pred drugim čovjekom, a kamoli grupom! Pa to je osnova i temelj.
Ja sam prvi taj koji je za disciplinu i izbalansiran odnos mlađi/stariji (dijete - komšija - učitelj - stariji rođak...) ali ne možete pobogu odraslog čovjeka savjetovati pred grupom ljudi. Milion je situacija gdje to ispada kontraproduktivno.
Od toga da osoba koja savjetuje na bilo koji način ne simpatiše onoga koga savjetuje (obrazovaniji, bolji društveni status, bogatiji itd), pa do slučaja kada ima PMS taj dan recimo i svak mu je kriv.
idic

#152 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by idic »

Sta je regulativa, a sta se podrazumijeva, ili sta se predpostavlja da se podrazumijeva? Zato nam je sistem nakaradan, jer vise volimo nestrucnjake s diplomama VII stepena nego ucetelje engleskog kojima je maternji jezik engleski.

U najboljim skolama svijeta nastavu predaju ne oni nastavnici koji govore maternjim jezikom, nego oni koji gradivo poznaju najbolje, bez obzira na maternji jezik.
Apsolutno netačna tvrdnja, svugdje u svijetu ( ovdje mislim na civilizovani dio zemaljske kugle ) je nastavni kadar akademski obrazovan i uz to se još od njih traži plan i program rada na osnovu kojeg se bira onaj koji ima diplomu najprestižnijeg univerziteta, najbolje preporuke i rezultate i najbolji plan rada. Živila, školovala se i radila u inostranstvu i tvrdim iz ličnog iskustva.
Ovdje se pri izboru nastavnika takođe boduju iste stvari, međutim ako je neko rodica Direktora škole, pogurao ga neko iz stranke ili je platio da dobije posao - sve ovo prije navedeno pada u vodu. Ovo ti odgovorno tvrdim kao višegodišnji član vjeća roditelja. Tako da na tvoje oči prođe kandidat kojem ni ovce nebi dao čuvati, a pogotovo da radi sa djecom. :x
Kompletan nastavni kadar koji predaje vjeronauku u osnovnim školama ima završenu srednju školu - medresu i da bi se što više djece - roditelja pridobilo za ovaj predmet, svi iz vjeronauke imaju 5.
Novi Dan

#153 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Novi Dan »

The BEN10 wrote:
Novi Dan wrote:
kockica_kockica wrote:Roditelj koji se vise brine o tome sto je razrednica pred svim roditeljima rekla da mu je dijete nevaspitano, nego samom cinjenicom da mu je dijete nevaspitano je smijesno i zalosno u isto vrijeme... Najlakse je za svoje propuste u odgoju okriviti nekoga drugog... Zato djeca i jesu takva kakva su u skolama, drska, bezobrazna, nevaspitana, raskalasena... Iza te djece stoje njihovi roditelji koji to sve hrane i podrzavaju samim tim sto svoju ljutnju umjesto da usmjere da dijete i sebe usmjeravaju na nastavnike i razrednike...
uvijek kad se radi o ovakvim i sličnim temama, dođem do zaključka da bi prvo trebalo roditelje obrazovati, zatim nastavno osoblje (uvijek ima i ono "čast izuzecima"), pa tek onda djecu. mislim da je problem malograđanstva kod roditelja ogroman. kod većine stanovništva, pa i roditelja.
pazite, banalan primjer: profesor u srednjoj školi počinje da viđa odličnog i primjernog učenika sa grupicom za koju se pretpostavlja da se drogiraju (ono, kako već ide, javna tajna). poziva oca tog djeteta i skreće mu pažnju na to. i koja je reakcija roditelja? izdere se na profesora što ga zove zbog gluposti!?
Sve je to OK, ali ne može se čovjek savjetovati pred drugim čovjekom, a kamoli grupom! Pa to je osnova i temelj.
Ja sam prvi taj koji je za disciplinu i izbalansiran odnos mlađi/stariji (dijete - komšija - učitelj - stariji rođak...) ali ne možete pobogu odraslog čovjeka savjetovati pred grupom ljudi. Milion je situacija gdje to ispada kontraproduktivno.
Od toga da osoba koja savjetuje na bilo koji način ne simpatiše onoga koga savjetuje (obrazovaniji, bolji društveni status, bogatiji itd), pa do slučaja kada ima PMS taj dan recimo i svak mu je kriv.
pa vidi, ja i nisam rekao da treba pred svima tako, naravno da svi volimo diskreciju i da kod "osjetljivih stvari" bolje funkcionišemo uz diskreciju i veći se rezultati postižu.
ako si ovdje mislio na primjer koji sam ja naveo, iskreno nisam nešto siguran da li je profesor roditelju saopštio vijest uz diskreciju ili ne. pretpostavljam da jeste (nekako mi mi to normalno, pa pretpostavljam).
ali i dalje je poenta ista.
charrrmed

#154 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by charrrmed »

The BEN10 wrote:
Novi Dan wrote:
Rece zena/djevojka da ju je uciteljica savjetovala u skolskom dvoristu, pred svima. Prvo, nije valjda da su svi stali da slusaju sta joj uciteljica govori, drugo u skolskom dvoristu je uvijek buka koliko ja znam, pa ne vjerujem da se ista culo sve i da je bilo znatizeljnih usiju - mozda je to bila uciteljcina procjena, i trece - slazem se, nije trebalo da je savjetuje u skolskom dvoristu, vec sjesti negdje i popricati o problemu, ali eto, ljudi smo grijesmo.
Lutijena

#155 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Lutijena »

Slika vrijedi hiljadu riječi. :D

Image
Last edited by Lutijena on 17/11/2012 14:04, edited 1 time in total.
safran

#156 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

Upravo tako - dijete iz 1969. je roditelj iz 2009.
Lutijena

#157 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Lutijena »

safran wrote:Upravo tako - dijete iz 1969. je roditelj iz 2009.
Da, samo što su se većina tih generacija izgubila u vremenu i prostoru. Poremećen sistem vrijednosti, kako moralnih tako i materijalnih i pogrešno shvatanje demokratije i prava, bez obaveza i odgovornosti, rezultat je totalno pogrešnog odnosa roditelja prema djeci i odnosa u društvu. Većina današnjih roditelja odnose se prema svojoj djeci kao da su "sveta", kao da su najpametnija, najbolja, najljepša i sve što oni kažu i urade to je tako. "Moje dijete uvijek govori istinu".. Stvarno mislite da je tako? Vratite se u djetinjstvo pa malo skontajte koliko puta da bi se izvukli niste rekli baš onako kako je bilo, nego ste malo okrenuli "vodu na svoj mlin"...
Ne želim da me bilo ko pogrešno shvati i mislite da su djeca loša. Sva djeca su dobra, ali svi roditelji nisu našli dobre modele u odgoju svoje djece. Očito da roditelji pogrešno odgajaju djecu, želeći ih zaštiti od spoljnog svijeta, popuštaju im tamo gdje ne bi smjeli, ne odgajaju djecu da znaju da poštuju i cijene druge, nego samo da oni dobiju ono što žele.
Koliko puta ste vidjeli kako malo dijete udari majku( rjeđe oca), plače, vrišti i histeriše zbog najmanje sitnice ako nije po njegovom i ako ne dobije odmah ono što želi. Takva djeca kada dođu u školu ili vrtić i kada vide da oni nisu "centar svijeta" i da ne može biti sve onako kako oni i šta oni žele prave probleme drugoj djeci, udaraju ih, izazivaju , ali ne samo djeci tu je problem ne poštivanja starijih i autoriteta.
A onda kada učiteljica upozori na pogrešan odgoj i ponašanje djeteta, onda je ona najgora, neobrazovana, završila je ko zna kakvu školu i gdje.
Pogledajte malo sebe, kako vi obavljate svoje poslove, da li ste ikad pogriješili :roll: .. . Bezgrešni bacite kamen ... :P
safran

#158 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

Nisi razumjela šta sam htjela reći. Ni lijeva ni desna strana slike nisu dobre. Odnos sa desne slike je produkt odnosa sa lijeve slike. Pravilan pristup bi bio prihvatanje odgovornosti od strane učitelja/odgajatelja, roditelja i djeteta, s tim da dijete tek treba da nauči šta je odgovornost - od roditelja i učitelja/odgajatelja. Odricanje odgovornosti bilo kojeg od ova tri učesnika vodi u problem. Naravno da učiteljica treba da ukaže na problem u ponašanju djeteta ali učiteljica je također i školovan odgajatelj koji treba i savjetodavno da djeluje prema roditelju.

Oprosti na indiskreciji Lutjen ali da li si roditelj? Na osnovu tvojih zapažanja rekla bi da tebe ova vatra još nije opekla.
Lutijena

#159 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Lutijena »

safran wrote:Nisi razumjela šta sam htjela reći. Ni lijeva ni desna strana slike nisu dobre. Odnos sa desne slike je produkt odnosa sa lijeve slike. Pravilan pristup bi bio prihvatanje odgovornosti od strane učitelja/odgajatelja, roditelja i djeteta, s tim da dijete tek treba da nauči šta je odgovornost - od roditelja i učitelja/odgajatelja. Odricanje odgovornosti bilo kojeg od ova tri učesnika vodi u problem. Naravno da učiteljica treba da ukaže na problem u ponašanju djeteta ali učiteljica je također i školovan odgajatelj koji treba i savjetodavno da djeluje prema roditelju.

Oprosti na indiskreciji Lutjen ali da li si roditelj? Na osnovu tvojih zapažanja rekla bi da tebe ova vatra još nije opekla.

Sistem vrijednosti je poremećen ratom i čini mi se da će se još dugo godina i da će nažalost još dosta generacija biti izgubljeno u vremenu i prostoru,. Većina nas je rastrgana između moralnih i ljudskih vrijednosti onoga čime su nas naši roditelji i učitelji učili i onoga što svaki dan vidimo i sa čime se suočavamo, što se prenosi na djecu i direktno na njihov odgoj. Nekako često se vraćam na izreku I. Andrića "Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati !" , a što je najcrnje izgleda da je previše ovih drugih i trećih i sad kako se snaći u svemu ovome?, kako odgojiti dijete?, kako mu ukazati na pravi put?
Da ne bih puno polemizirala, nisam roditelj, ali sam učiteljica i ovdje sam se načitala raznih nebuloza i površnosti pojedinih forumaša.
Radila sam u više škola ( na zamjenama) i srećom pa sam imala najbolja odjeljenja i nisam imala problema sa roditeljima i djecom. Jednostavno našla sam modele kako prići djetetu i kako komunicirati sa "osjetljivim" i bahatim roditeljima. Ali kada vidim sa čime se susreću moje kolege i kolegice, nekada se zapitam "Gdje ovaj svijet ide?" Nevjerojatno koje scene i koliko stresa dožive pojedini učitelji, one koje im priređuju kako djeca tako i njihovi roditelji. Oni nisu loši učitelji, u neku ruku možda su bolji od mene, ali prolaze kroz "pakao" sa pojedinom djecom i roditeljima. Umjesto da imaju podršku od roditelja, oni ih napadaju i okrivljuju za svaki neuspjeh i incident svog djeteta, mada i sami znaju da njihovo dijete ima problem u socijalizaciji, komunikaciji i odnosu prema drugima. Kao što jedan sugovornik reče: "Dijete baca stolice, lupa i razbija po razredu, do toga da vrši nuždu u učionici" Vjerujte da je to tako, i da nažalost je sve veći broj takve djece, a što je najgore roditelj okrivljuje učiteljicu i ona je kriva za sve. Šta treba uraditi učiteljica kada je u samom startu njen autoritet narušen. Roditelji često kod kuće plasiraju priču i ohrabruju djecu sa riječima "Šta zna učiteljica? Vidi glupače prekrižila ti je tačan odgovor! ( a odogovor je trebao biti livadske, a ne sve biljke), "Neka ti samo još jednom da slabiju ocjenu ići će tajo u Ministarstvo i kod direktora, neće ona više raditi".. itd. Kroz osnovnu školu prođu od genijalca do kriminalca, i sva djeca neće biti uspješni , većina će biti prosječni građani, ali to ne znači da neće biti "veliki" ljudi. Djeci trebamo usaditi osnovne vrijednost, a to je ljudskost i moral, ali u našem društvu to teško ide. I kada kažu da su učitelji neobrazovani, nije tačno, samo svi mi imamo različite metode rada i pristupa djeci.

Samo ću još dodati: "Pustite djecu da budu djeca, jer ona su još neiskvarena i divna bića. Kritiku prihvatajte dobronamjerno, jer vi ćete i dalje živjeti sa vašom djecom, učiteljica će dobiti novu generaciju, a vama ostaje vaše dijete. Ne mješajte se u odnose vaše djece i njihovih vršnjaka, oni moraju naći svoje mjesto u društvu i biti prihvaćena od svojih vršnjaka.Odgojite ih da poštuju i cijene starije i da se znaju ophoditi prema starijim (to ne znači da ih slijepo slušaju, nego da znaju da oni nisu "centar svijeta") i da znate pohvaliti i nagraditi svoje dijete ( ne kupovinom skupocijenih igračaka, nego mu pokažite koliko ste ponosni i sretni zbog njega), ali isto tako i kazniti i kritikovati kada je pogriješilo (ne treba te ga tući, pokažite mu koliko ste nesretni i tužni zbog njegovog ponašanja) ... :D
Lutijena

#160 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Lutijena »

sane wrote:danas ispred skole meni ucite.kaze vase djete remeti cas,dira drugu djecu...itd,da i sve tu ispred drugih roditelja i moga djeteta,ja sam ostala PAF,sutim i ne mogu da se snadjem!A u meni hiljadu pitanja vristi,gdje je tu ucit.kada se desava to sa djecom,zar nije osposobljen taj kadar da se izadje na kraj sa jednim ucenikom koji remeti cas :shock:
Edit: Samo da odgovorim gđi sane, osim što Vaše dijete ometa čas i dira drugu djecu, ono pravi i druge probleme jer ste napisali itd... Sva djeca imaju pravo da se obrazuju i da u miru rade, uče i igraju se,naročito što ostala djeca miruju i rade, a Vaše pravi probleme drugima. kako je drugoj djeci koja trpe bezobrazluke i maltretiranje Vašeg djeteta?
Sada se stavite u situaciju da vas je recimo 23 na nekoj fešti, izletu... i da dođe jedan od vaših kolega ili kolegica koji će početi da izaziva, zadirkuje, razbija, psuje... šta se tada dešava? Bit će vam pokvarena fešta, izlet.. pokupiti ćete se i razići svojim kućama, bit ćete ljuti, bijesni, razočarani. Ako to neko tako uradi na poslu, naravno da će biti izbačen uz pratnju policije. Sada ćete Vi reći pa on je dijete.. naravno ali koju kaznu primjeniti i šta uraditi sa djetetom koje konstantno ometa nastavu, ako roditelji neće da surađuju, jer da ste surađivali ne bi došlo do situacije da učiteljica javno kaže ono što je rekla. A možda je ovo najbolji metod, da se vi postidite, pa ćete kod kuće razgovarati sa Vašim djeteom kako se treba ponašati u školi. Ali očito je da ste bijesni na učiteljicu i da ste pred djetetom svašta nešto isprčali u smislu da je učiteljica, bezobrazna, neobrazovana, glupa...., da ćete iući direktoru, pedagogu, ministru.. pa ćete sada imati još više problema, a ponašanje Vašeg djeteta će biti još gore. :-) :roll:

Prihvatite kritiku i posvetite se djetetu, ali na način da ga odgojite, a ne da mu dopuštate da radi šta ono želi, i da mu povlađujete i držite "stranu".
tetka69

#161 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by tetka69 »

S duznim postovanjem Vas i Vaseg misljenja , smatram da ste u krivu kada velite da su vrijednosti poremecene zbog rata
Pa nije rat bio na cijeloj planeti ! Problem je veci ,globalniji i tesko da se moze strpati u taj vise ofucani Andricev citat i na kraju krajeva malo koje danasnje drustvo , drzava , da je nastalao tako sto je princ polubio princezu i onda su zivjeli sretno do kraja zivota i sta je definicija rijeci fukara , po vama ...problem je sto nam je , globalno , nametnut sistem koji unistava srz svakog drustva , PORODICU ,roditelji nemaju vremena za svoju djecu ili nisu dovoljno obrazovani da prate vrijeme i tehnologiju , nisu u stanju da nuce jezik zemlje , grada u koji su se morali odseliti silom prilika , tv , igrice , internet i sva strahoba koja ide uz to ..mnogo je toga i podrzavam da ima nadobudnih roditelja ali smatram da je neprimjereno toliko prenemaganje od strane prosvjetnih radnika ...
Lutijena

#162 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Lutijena »

tetka69 wrote:S duznim postovanjem Vas i Vaseg misljenja , smatram da ste u krivu kada velite da su vrijednosti poremecene zbog rata
Pa nije rat bio na cijeloj planeti ! Problem je veci ,globalniji i tesko da se moze strpati u taj vise ofucani Andricev citat i na kraju krajeva malo koje danasnje drustvo , drzava , da je nastalao tako sto je princ polubio princezu i onda su zivjeli sretno do kraja zivota i sta je definicija rijeci fukara , po vama ...problem je sto nam je , globalno , nametnut sistem koji unistava srz svakog drustva , PORODICU ,roditelji nemaju vremena za svoju djecu ili nisu dovoljno obrazovani da prate vrijeme i tehnologiju , nisu u stanju da nuce jezik zemlje , grada u koji su se morali odseliti silom prilika , tv , igrice , internet i sva strahoba koja ide uz to ..mnogo je toga i podrzavam da ima nadobudnih roditelja ali smatram da je neprimjereno toliko prenemaganje od strane prosvjetnih radnika ...
Naravno da je problem više globalni, ali kod nas se reflektuje mnogo više i izražajnije obzirom na broj stanovnika previše je problema i delikvenata , jer kod nas djeca pale starice po ulicama, bodu se noževima u sredstvima javnog prijevoza, svakodnevno pucaju i premlaćuju jedni druge, skoro svaki dan u crnoj hronici su maloljetnici.

A ja se ne prenemažem, nego upućujem na opšti problem i samo opisujem situaciju u školama. Sistem nema adekvatne kazne po pitanju učenika koji se neprimjereno ponašaju i "miniraju" časove. Za sve je kriva je učiteljica, nastavnici, škola, a roditelji ne vide krivicu u sebi i svojoj djeci. Nemamo odgovarajuće kazne, šta uraditi djetetu koje se ponaša neprimjereno? U Hrvatskoj je uveliko pokrenuta inicijativa da se u obrazovni sistem uvedu odgovarajuće kazne (šibe- kako oni kažu, u prenesenom značenju), a kod nas je situacija desetostruko gora nego u hrvatskim školama.
Hajde da čujemo metode koje bi vi primjenili , a ne smijete učenika odstraniti sa časa, povisiti glas,čak ako se narštite to je za javnu osudu. n. :-)

Zašto je otvorena ova tema???? ZATO ŠTO JE UČITELJICA JAVNO U DVORIŠTU ŠKOLE SKRENULA PAŽNJU NA NEPRIMJERENO PONAŠANJE DJETETA !SRAMOTA!!!!
Kažem hvala Bogu ja nemam problema sa ponašanjem učenika, ako i naprave poneki ispad, smatram to dječijim nestašlucima, ali to ne znači da će ubuduće biti tako :D
safran

#163 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

Lutijena wrote:..... Sva djeca su dobra, ali svi roditelji nisu našli dobre modele u odgoju svoje djece. Očito da roditelji pogrešno odgajaju djecu, želeći ih zaštiti od spoljnog svijeta, popuštaju im tamo gdje ne bi smjeli, ne odgajaju djecu da znaju da poštuju i cijene druge, nego samo da oni dobiju ono što žele.
Koliko puta ste vidjeli kako malo dijete udari majku( rjeđe oca), plače, vrišti i histeriše zbog najmanje sitnice ako nije po njegovom i ako ne dobije odmah ono što želi. ......
Pitanje sam postavila radi ovoga. Naime, prva stvar koju novopečeni roditelji pokusaju su ova zapažanja. Dok ne postaneš roditelj ovakve stvari primjećuješ i komentarišeš. Zarekneš se da ćeš uraditi sve da tebi tvoje dijete to nikada ne priredi. I onda se jedan dan nađeš u supermarketu sa svojim savršeno odgojenim 1,5-2 godišnjakom koji je ostvario određeni stepen samostalnosti i misli da može sve pa želi da gura kolica kao mama, da stavlja stvari u kolica kao mama, da pakuje stvari u kese kao mama. To mu naravno ne možeš uvijek dopustiti što kod djeteta izaziva frustraciju pa počinje da se izvija, penje se da izađe iz kolica, uzima stvari sa polica, vrišti, plače i sl. Rijetki su roditelji koji odmah znaju pravilno reagovati, većini se desi više puta dok ne pronađu način da se ta kupovina obavi bez problema a taj trening se, nažalost, može obaviti samo u supermarketu. I dok ti tražiš način da sa tim izađeš na kraj sa strane te u čudu posmatra neki drugi budući roditelji i misli kako si totalni promašaj. Ovo je samo jedna od prilika u kojima ta frustracija dolazi do izražaja a ovakvih situacija je bezbroj i tek negdje sa 3,5 - 4 godine, kada sa djetetom možeš verbalno komunicirati i objasniti neke stvari i pripremiti ga unaprijed na određene situacije ovakvo ponašanje postepeno prestaje. U međuvremenu, ti kao roditelj učiš, jer kao što rekoh, za roditeljstvo nema pripremne nastave, i sa svakom narednom situacijom koja može izazvati frustraciju kod djeteta adekvatnije postupaš. I kad vidiš nekog drugog roditelja u sličnoj situaciji klimneš glavom, slegneš ramenima i ne komentarišeš.

Ja se nadam da nisam nigdje napisala da su učitelji krivi za sve. Ja zagovaram suradnju na relaciji učitelj - roditelj - dijete. Problem nastaje kad zakaže bilo koja od ove tri karike. Ja poznajem različite tipove roditelja - od onih koji smatraju da se prema njihovom djetetu svijet treba savijati do onih koji smatraju da je učitelj uvijek u pravu. Poznajem i sasvim normalne roditelje koji žele i surađuju sa učiteljem. Isto tako poznajem i različite učitelje. Do sada smo imali priliku surađivati sa 7 učiteljica. U vrtiću su dvije učiteljice radile u periodu od dvije godine. Učiteljica 1 - dođeš po dijete i vidiš djecu kako se u grupicama igraju, smiju se, pričaju ali imaš osjećaj reda i zadovoljstva; učiteljica smirena, ukratko saopšti relevantne stvari o tvom djetetu, ako imaš neko pitanje odgovori i nikada nisam imala osjećaj da me požuruje ili da joj smetam.
Učiteljica 2 - ista djeca - učiteljica u goloj vodi, u prostoriji haotično kretanje, razbacane igračke, informacije dobrovoljno ne nudi, ako nešto upitaš očito praviš problem jer se haos pojačava.
Prvo polugodište prvog razreda - učiteljica na zamjeni - nikakvih prigovora. Na pitanje roditelja o ponašanju djece kaže da su generalno dobri i da su problemi na koje nailazi očekivani za prvačiće (upadanje u riječ, hodanje po razredu, odlasci u wc i sl.).
Drugo polugodište - stalna učiteljica - ista djeca - od samog početka prigovori na ponašanje, nervoza, zahtjevi prema roditeljima i nikakve pomoći ni savjeta.
Produženi boravak:
Učiteljica 1 - tišina, tiha komunikacija, rad i igranje u grupama, sve u redu.
Učiteljica 2 - galama, trka, prigovori na ponašanje djece (ali bude i pohvala kada je ponašanje dobro).
Ovo su naša iskustva. Poenta je da ne treba generalizirati stvari. Niti su svi roditelji kabadahije niti su svi učitelji stvoreni za posao koji obavljaju.
safran

#164 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by safran »

Lutijena wrote:
sane wrote:danas ispred skole meni ucite.kaze vase djete remeti cas,dira drugu djecu...itd,da i sve tu ispred drugih roditelja i moga djeteta,ja sam ostala PAF,sutim i ne mogu da se snadjem!A u meni hiljadu pitanja vristi,gdje je tu ucit.kada se desava to sa djecom,zar nije osposobljen taj kadar da se izadje na kraj sa jednim ucenikom koji remeti cas :shock:
Sada ćete Vi reći pa on je dijete.. naravno ali koju kaznu primjeniti i šta uraditi sa djetetom koje konstantno ometa nastavu, ako roditelji neće da surađuju, jer da ste surađivali ne bi došlo do situacije da učiteljica javno kaže ono što je rekla. A možda je ovo najbolji metod, da se vi postidite, pa ćete kod kuće razgovarati sa Vašim djeteom kako se treba ponašati u školi. Ali očito je da ste bijesni na učiteljicu i da ste pred djetetom svašta nešto isprčali u smislu da je učiteljica, bezobrazna, neobrazovana, glupa...., da ćete iući direktoru, pedagogu, ministru.. pa ćete sada imati još više problema, a ponašanje Vašeg djeteta će biti još gore. :-) :roll:
Ne znam na osnovu čega ste ovo zaključili. Ovo su prilično nefer pretpostavke. Meni je pažnju privuklo zadnje pitanje "zar nije osposobljen taj kadar da se izadje na kraj sa jednim ucenikom koji remeti cas". Naime, i sama sam očekivala viši udio stručne pomoći od strane školovanog edukatora/odgajatelja. Jer, opet naglašavam, roditelji nisu školovani odgajatelji i stručna pomoć je dobrodošla. I ja sam je dobila ali od školskog pedagoga kojoj sam se samoinicijativno obratila za pomoć.

Svjesna sam da su u mnogočemu učiteljima i nastavnicima vezane ruke. Bila sam u prilici prisustvovati konsultacijama nastavnice i savjetnice u PPZ. Nastavnica je tražila savjet u vezi problema sa učenicima a odgovorom savjetnice sam ostala zatečena. Savjet koji je dat nastavniku doslovno veže ruke u konkretnoj situaciji.
Dozer

#165 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

@Lutijena
Samo kratki osvrtic na nesto sto je, pretpostavljam, meni upuceno.
"Šta zna učiteljica? Vidi glupače prekrižila ti je tačan odgovor! ( a odogovor je trebao biti livadske, a ne sve biljke),
Da, ovo bi bilo tacno, ali da u pitanju stoji "Navedi 4 livadske biljke", a posto je pitanje bilo "Navedi 4 biljke", onda...
I kada vec uzimas taj primjer, zasto onda nisi uzela i drugi koji je slican, a tice se zaraznih bolesti? Mislim...malo je ovo...khm. Ali dobro...

Druga stvar je:
Kroz osnovnu školu prođu od genijalca do kriminalca, i sva djeca neće biti uspješni , većina će biti prosječni građani, ali to ne znači da neće biti "veliki" ljudi. Djeci trebamo usaditi osnovne vrijednost, a to je ljudskost i moral, ali u našem društvu to teško ide. I kada kažu da su učitelji neobrazovani, nije tačno, samo svi mi imamo različite metode rada i pristupa djeci.
S ovim se slazem i u potpunosti podrzavam, osim zadnje recenice - svi mi znamo da u danasnjim generacijama ucitelja/ica ima svega i svacega. Bilo je i prije rata, jasno, ali je danas taj omjer nadobudnih, stranackih i stelarskih ucitelja/ica koji se ni potpisati cestito ne znaju neuporedivo veci. Mislim...kakav je primjer gdje se nastavnik 7. ili 8. razreda na casu pojavljuje u maskirnim pantalonama... :shock:
Takodjer, podatak o tome ko nakon rata vecinom upisuje pedagogoiju je porazan, a nije ga tesko provjeriti. Novinari su ga vec isceprkali... Danas su vec prispjele generacije i ucitelja i roditelja koji ni osnovnu skolu nisu zavrsili u onom "mrskom" sistemu, sto znaci da nemaju nikakve reference na taj nekadasnji sistem i vrijednosti koje su u njemu vladale i da znaju i poznaju samo ovu nakaradu od sistema u kojem nema nikakvih ni vrijednosti ni morala ni nauke. Tu danasnju kombinaciju svi imamo priliku danas gledati uzivo. Rijetko ce se desiti da neko od nas malo starijih, koji smo osnovne i srednje skole pozavrsavali prije '92, danas napadamo ucitelje/ice bez jakog razloga. To je, izgleda, rezervisano za mladje generacije. A onda, ucitelji/ce koji pripadaju tim istim generacijama imaju problem s nama malo starijima jer su vec po defaultu spremni na svadje i rasprave i jednostavno ne vide da im se uopste ne pristupa s tom namjerom i na taj nacin.
Samo ću još dodati: "Pustite djecu da budu djeca, jer ona su još neiskvarena i divna bića. Kritiku prihvatajte dobronamjerno, jer vi ćete i dalje živjeti sa vašom djecom, učiteljica će dobiti novu generaciju, a vama ostaje vaše dijete.
Boldirano se odnosi i na vas, prosvjetne radnike. Nazalost, u vecini slucajeva to nije tako i svaku kritiku docekujete "na noz", odmah mijenjate ton, spremni ste na nekakvu odbranu i svadju, a cak vas roditelj nije ni napao, nego normalnim tonom ukazao na nesto za sta smatra da je problem. Tada je sasvim logicno i normalno da u narednoj sekundi imate i odgovor u tonu kojim ste i sami nastupili. Izuzetaka uvijek ima ali su, nazalost, rijetki.
kockica_kockica

#166 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by kockica_kockica »

Meni se cini da bi za nastavnike, ucitelje i profesore bilo najbolje da:
1. ne kritikuju djecu u dvoristu, pred drugim roditeljima itd... najbolje nikako...
2. budu ponizni prema roditeljima
3. pustiti da im djeca skacu po glavi ako im se to hoce
4. budu zahvalni sto uopce imaju posao
5. ocjenjuju samo najboljim ocjenama

Mislim da roditelji zaboravljaju da su i oni bili djeca. Zaboravljaju da je nastavnik jedan a da je 25 djece sa barem jednim roditeljeme i da on jedan treba izaci na kraj prvo s vasom djecom a onda sa roditeljima koji za ime svijeta ostaju PAF jer im je uciteljica rekla da dijete radi svakakve gluposti koje ometaju nastavu, dira drugu djecu koja mozda nisu naucila da se brane od nasilnika ... Nikada ne ostaju PAF na cinjenicu da im dijete nije vaspitano, da je mali nasilnik i da trebaju dijetetu posvetiti vise paznje da ga usmjere na bolje ponasanje ...

Ma gdje je tu zdrav razum dragi roditelji...
Dajte malo se saberite...
Sto se tice nastavnog osoblja ima i tu svasta... ali ne moze biti da niti jedan nastavnik, ucitelj ne valja... Stalno slusam, mlada uciteljica ali ne zna znanje prenijeti, daje puno zadace, bla bla... Stara uciteljica, ne voli dijete, prezahtjevna, ocjenjuje strogo, daje puno zadace.. Ucitelj ima maskirne hlace... Uciteljica dosla u suknji... Ucitelj obukao zeleni dzemper... Ovo su izgovori...
Ono sto je zabrinjavajuce jeste da nastavno osoblje ne zna svoj jezik, da prica kao da je u svom selu a ne u skoli, brine me kad uce pogresno djecu, kad pricaju kojesta pred malisanima ... zbog toga se zalite i budite PAF a ne zato jer vam je razrednik u dvoristu skole skrenuo paznju da vam dijete pravi probleme na nastavi i drugoj djeci...
Micaha

#167 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Micaha »

MajcinaDusica wrote: Ko nije spreman na prevelike zahtjeve koje nosi roditeljstvo ne treba biti roditelj.
Dobro
Lutijena

#168 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Lutijena »

@safran, u potpunosti se slažem sa Vama, kada sam govorila o djeci koja prave ispade nisam mislila na djecu uzrasta od 1,5 -2 godine, djece tog uzrasta još ne znaju šta mogu, a šta ne, normalno je da ponekad naprave ispad, ali taj ispad u startu se mora sankcionisati, jer ako olahko pređemo preko toga djete će imati sve više zahtjeva i priređivati nam sve veće scene. Do roditelja je da im objasne i da im dokažu da to više ne smiju raditi, da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da znaju šta mogu, a šta ne.
Sjetih se kada sam prije par godina povela sestričnu kojoj su bile 4 godine u mesaru. Ona je ugledala sudžuku i tražila je da joj kupim.Pokušala sam da joj objasnim da ne treba to da jede i da joj neću kupiti. Međutim ona je bila toliko uporna, počela je plakati, da sam ja na kraju upitala mesara: "Imate li neku ljutu, paprenu sudžuku?" koju sam joj kupila. Kada smo došli kući narezala sam joj nekoliko komada i ponudila da jede. Nakon prvog zalogaja rekla da je ljuta i da joj se ne sviđa, međutim ja sam bila uporna i objasnila sam joj da mora sve pojesti, jer je to tražila i da ubuduće više nikada ne traži da joj roditelji ili bilo ko drugi kupe ono što ona želi, ako to odrasli ne žele. Nakon toga nikada nije plakala i tražila da joj se kupi ono što vidi, nego bi upitala da li je to za nju? :D
Djeca su mala mudra stvorenja i oni će vas non-stop ispitivati dokle mogu da idu sa svojim zahtjevima i koje ponašanje je prihvatljivo, a koje ne. Tačno znaju gdje je granica i uvijek nastoje da je pređu, da bi Vas ispitali koliko ste dosljedni i koliko ste popustljivi. Ako nemam djece to ne znači da Vas ne razumijem i ne shvatam da je danas roditeljstvo jedno od najtežih zanimanja. Jednostavno živimo u vremenu kada se pogled na život dosta razlikuje od pogleda koje smo mi imali kao djeca. Ja sam odrasla u ratu , u opkoljenom Sarajevu, nagledala sam se previše smrti i tuge za deset života i sjećam se da mi je najsretniji dan bio kada sam dobila paket od tetke iz dijaspore u kojem je bilo osim osnovnih živežnih namirnica i velika Milka (omot čuvam i dan-danas) i tegla Nutele na kojem je pisalo moje ime. Današnjoj djeci je to smješno, ali mi moramo iznaći načine kako vaspitati djecu, ne samo zbog škole i nastavnika nego zbog same djece.

A što se tiče nastavnog kadra koji radi u školi, nismo svi isti, nisu svi rođeni da budu učitelji (sigurno i kod vas u firmi većina kolega savjesno obavljaju posao, a ima ih onih koji samo dođu da im zarade još jednu dnevnicu), ali većina ih je predana svom radu i pokušavaju da ga obavljaju na što bolji način. Desi se i da nastavnici pogriješe, ali ko je nepogrešiv? Ko nikada nije napravio grešku na poslu? Najgore je što odmah bacaju drvlje i kamenje po nastavnicima, a svi znamo da uvijek ima više faktora koji će dovesti do greške. Vi ne znate kakvo je ponašanje Vašeg djeteta u školi, kada je zatvoreno u četiri zida sa još dvaadesetak djece koja dolaze iz različitih porodica, sa različitim modelima vaspitanja. Učitelj često bolje poznaje djecu nego roditelj, jer mi vidimo kakvo je dijete u odnosu na drugu djecu, kako reaguje kada ga kritikujemo, kada ga pohvalimo, kada ga druga djeca izazivaju zbog nove frizure, odjeće, kako se snalazi kada se nađe u neočekivanim situacijama, ko mu je simpatija....

Sve pohvale i čestitke zato što ste tražili stručnu pomoć :thumbup: jer učitelji često zbog obimnog NPP, mnogobrojnih zahtjeva u radu, nisu u mogućnosti da odgovore na sve izazove ovog poziva. Čas traje 45 min. često je gradivo obimno, dosta djece nemaju stečene radne navike, a ako se tome pridoda struktura razreda (gdje imate više djece sa kojim morate raditi individualno), teško da učitelj može odmah odgovoriti na sve zahtjeve .Pedagog je osposobljeno stručno lice koje treba da pomogne nastavniku i roditelju da djeca koja imaju problema u nastavi prevaziđu te probleme i da ih osposobi da samostalno rade. (Ne znam koji je Vaš problem, ali ste napravili pravi potez kada ste se obratili pedagogu).

@Dozer nažalost kao i u svakoj drugoj oblasti tako i kod nas u obrazovanju ima onih koji su došli preko "štele", koji su zalutali u obrazovanje, ali nije to baš tako ni jednostavno, niti mogu svi raditi taj posao. Prvo što konstantno imamo nadzore stručnih organa. Na časove nam dolaze savjetnici, direktori, pedagozi, koji nas ocjenjuju.. ne samo pismenost, nego i odnos prema učenicima, rad u sekcijama, stručnim organima, rad na stručnom usavršavanju itd... Ne znam šta je Vaša struka, ali zamislite da ste čitav život pod lupom i da Vas svake godine neko ocjenjuje.. ocjene su od naročito se ističe do nedovoljan. Ako dobijete dvije nedovoljne ocjene ostajete bez posla.

Nije baš sve onako kako novinri pišu, dosta je više drugih "srtučnjaka" u drugim oblasima koji su upisali i završili fakultete. Mislim da nema potrebe da govorim o privatnim fakultetima ili on-line stečenim diplomama. Sigurno ste čitali u sredstvima javnog informisanja ko su nam ministri, direktori.....
Nedavno sam pročitala članak (trenutno ne mogu da ga nađem) kako djeca ne vole škole, i gdje su dotični novinari bacali drvlje i kamenje po nastavnom kadru u našoj zemlji. Njih 3-4 novinara je pronašlo par primjera (u čitavoj BiH) gdje su se djeca žalila na nastavnike i na ocjene. Za primjer daju podatke kako je nast. engl. jezika ocjenila dječije radove na kojima su napisali imena ( a mogu se kladiti da te ocjene nisu išle u dnevnik, nego je samo htjela skrenuti pažnju da učenici trebaju ozbiljno shvatiti domaći rad), i kako je kadar neobrazovan. Svašta se piše u novinama i kada novinari žele nekoga ocrniti oni će iskopati i najmanju grešku i negativnost da urade ono što su naumili. Nadam se da ste Vi kao osoba koja ima bogatije životno iskustvo od mene, shvatili da dosta toga što novinari napišu nije "stvarna" istina, jer istina ima 2 lica, sve zavisi sa koje strane je gledaš. :-)

Kritike prihvatam dobronamjerno, kako u radu sa djecom, tako i u životu. :D
tetka69

#169 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by tetka69 »

Kritike prihvatam dobronamjerno, kako u radu sa djecom, tako i u životu.
The BEN10

#170 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by The BEN10 »

Lutijena wrote:Nije baš sve onako kako novinri pišu, dosta je više drugih "srtučnjaka" u drugim oblasima koji su upisali i završili fakultete. Mislim da nema potrebe da govorim o privatnim fakultetima ili on-line stečenim diplomama. Sigurno ste čitali u sredstvima javnog informisanja ko su nam ministri, direktori.....
Nedavno sam pročitala članak (trenutno ne mogu da ga nađem) kako djeca ne vole škole, i gdje su dotični novinari bacali drvlje i kamenje po nastavnom kadru u našoj zemlji. Njih 3-4 novinara je pronašlo par primjera (u čitavoj BiH) gdje su se djeca žalila na nastavnike i na ocjene. Za primjer daju podatke kako je nast. engl. jezika ocjenila dječije radove na kojima su napisali imena ( a mogu se kladiti da te ocjene nisu išle u dnevnik, nego je samo htjela skrenuti pažnju da učenici trebaju ozbiljno shvatiti domaći rad), i kako je kadar neobrazovan. Svašta se piše u novinama i kada novinari žele nekoga ocrniti oni će iskopati i najmanju grešku i negativnost da urade ono što su naumili. Nadam se da ste Vi kao osoba koja ima bogatije životno iskustvo od mene, shvatili da dosta toga što novinari napišu nije "stvarna" istina, jer istina ima 2 lica, sve zavisi sa koje strane je gledaš. :-)
Kritike prihvatam dobronamjerno, kako u radu sa djecom, tako i u životu. :D
U principu se slažem sa dosta toga što ste napisali, ali mi je sljedeće jednostanvo nije tačno: "mislim da nema potrebe da govorim o privatnim fakultetima"
E pa draga moja, da Vam kažem, kao neko ko je diplomirao i magistrirao na državnom teh. fakultetu, da ni državni fakulteti nisu što su više bili. Na sreću, ili nažalost, dosta je fakulteta koji sada pružaju studentima da studiraju na engleskom jeziku, da imaju profesore koji su doktorirali vani na konkretnim projektima, a ne kao ovi naši koji bistre teoriju, a nemaju 2 čista rada dostojna da se objave na IEEE journalu, već skupljaju radove po konf. tipa Jahorina i sl. Dakle, nemojte upadati u zamke generalisanja svih situacija i slučajeva, već kao što ste i sami rekli za sebe i svoje kolege da u svakom kukolju ima i žita, to isto važi i za fakultete.
Dozer

#171 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

@Lutijena
Hajde da se ne persiramo, za pocetak. Ipak je ovo forum na kojem smo svi isti i jednaki. Mozda stariji jesam, ali to ovdje nema veze ;).

Vidi, ja uopste ne pricam s novinarske tacke gledista, nego s roditeljske jer to i jesam. Pa ono sto pisem, pisem iz licnih iskustava i iskustava bliskih prijatelja za koja znam da su iskrena i da nisu lazi.
Ima svega, to je jasno, i to na sve strane (roditeljskoj i prosvjetnoj). Tu generalizacije nema, a mislim i da nisam nista generalisao, nego sam naveo precizne primjere.
Ja, licno, nisam tip osobe koja ce sad na svaku budalastinu trcati nekakvom direktoru i kmecati, zaliti se i sl. Prvo, zato sto smatram da ovo sto je kockica rekla:
Meni se cini da bi za nastavnike, ucitelje i profesore bilo najbolje da:
1. ne kritikuju djecu u dvoristu, pred drugim roditeljima itd... najbolje nikako...
2. budu ponizni prema roditeljima
3. pustiti da im djeca skacu po glavi ako im se to hoce
4. budu zahvalni sto uopce imaju posao
5. ocjenjuju samo najboljim ocjenama
ne stoji da ovako TREBA da bude. Ali - ja sam ja. Vecina danasnjih roditelja, mladjih (25-35) ne smatra tako i upravo smatraju ovo kako je i kockica rekla.
Veliko Stopalo

#172 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Veliko Stopalo »

Lutijena wrote:Slika vrijedi hiljadu riječi. :D

Image
meni je uchiteljica iz 1969. mnogo vishe sexy od uchiteljice iz 2009. :D
Dozer

#173 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Dozer »

Sh'a ti znas sta je sexy :D :D
Veliko Stopalo

#174 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Veliko Stopalo »

Dozer wrote:Sh'a ti znas sta je sexy :D :D
pogledaj samo tu strazhnjicu, te jedre grudi, punachke koje se tek mogu naslutiti. vidi se koliko je zdravija uchiteljica iz 1969. spram ove anorektichne iz 2009. koja je sva na izvol'te. :D
otherside

#175 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by otherside »

al' zato junior iz 2009. blista i ima veca stopala :D
Post Reply