Onaj ko ravnopravnost tri naroda predstavlja kao problem, ustvari ima problema sa šovinizmom.madner wrote:Ako je cilj imati 3 konstuitivna naroda da, ako je cilj imati normalnu drzavu ne.Skijaš wrote:po brojnosti :
Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Ostali
------------------------------------------
Srbi, Bošnjaci, Ostali, Hrvati
Bošnjaci, Srbi, Ostali, Hrvati
Ne ulazeći u bilo čiju slobodu izjašnjavanja, mislim da bi po hrvatski korpus u BiH bilo štetno bilo kakvo slabljenje Bošnjaka u korist Ostalih. Jer iako je ustav jasan, imamo tri konstitutivna naroda, pretpostavljam da bi se daljim padom Hrvata na ovoj ljestvici počeli pojavljivati i oni koji bi da Hrvate tretiraju kao manjinu
Sada zavisi sta ko zeli.
Izjasnicu se kao Bosanac
- Skijaš
#151 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
- respo
#152 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
onaj ko ravnopravnost samo 3 naroda predstavlja kao neko dostignuce ima isti problem
- madner
#153 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Pa nije problem meni nego tebi. Jer ti 4 predstavlja problem.Skijaš wrote:Onaj ko ravnopravnost tri naroda predstavlja kao problem, ustvari ima problema sa šovinizmom.madner wrote:Ako je cilj imati 3 konstuitivna naroda da, ako je cilj imati normalnu drzavu ne.Skijaš wrote:po brojnosti :
Ne ulazeći u bilo čiju slobodu izjašnjavanja, mislim da bi po hrvatski korpus u BiH bilo štetno bilo kakvo slabljenje Bošnjaka u korist Ostalih. Jer iako je ustav jasan, imamo tri konstitutivna naroda, pretpostavljam da bi se daljim padom Hrvata na ovoj ljestvici počeli pojavljivati i oni koji bi da Hrvate tretiraju kao manjinu
Sada zavisi sta ko zeli.
- res publica
#154 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Ma nije to tako jednostavno. Npr. Švicarska ima preko 60% Nijemaca, ali stečena prava Italijana i Francuza čine tu državu i njihovom. Tako da ova panika oko kojeg postotka gore ili dole je smiješna. BiH je već sada nacionalna država Bošnjaka, i bila je to poslije popisa 1991. i to se ne može izmjeniti, niti se može izmjeniti da BiH bude država Srba i Hrvata u istoj mjeri koliko i Bošnjaka, ukoliko broj Bošnjaka pređe preko 50%. Tu su stečena prava koja svakom narodu daje konstitutivni ili državotvorni kapacitet, a taj kapacitet podrazumjeva sledeće:Pripovjedac wrote:Zato što Srbi i Hrvati (barem 95+% njih) se neće izjasniti nikako mimo ovog Srbin i Hrvat.res publica wrote:I može se reći da su najjače predpopisne kampanje protiv ideje Bosanstva vodili Bošnjaci. Srbi i Hrvati uopšte nemaju kampanje "ne izjašnjavajte se kao Bosanci".JoseMujica wrote:neka se izjašnjava svako onako kako se osjeća i dajte odjebite više s ovim politbiroovskim temama
još prije pola godine sam napisao da će najveći pritisak na Bosance biti od Bošnjaka-muslimana i to je danas tako....za još pola godien biće 10x gore
Inače, onaj Osmović nešto spominjao u tekstu - parafraziram - ako neke nacije ima preko 50% u državi, onda prema međunarodnim standardima ta nacija ima pravo na nacionalnu državu. E sad, koji, čiji standardi?
1. pravo da odlučuje o postojanju ili nepostojanju države;
2. pravo da odlučuje u uređenju i unutrašnjoj organizaciji države;
3. pravo da odlučuje o ciljevima i budućnosti države.
U državi koja ima tri komponente sa konstitutivnim kapacitetom, osnovna konstitutivna pitanja, ili osnovni konsenzus, se postižu kompromisom i saglasnošću svih oko tog kompromisa. Mi danas živimo taj kompromis (koji smo donijeli uz malu pomoć svjetskih sila
- Skijaš
#155 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Trebalo je onda tako pričati nakon sloma nacističke Njemačke i njenih satelita. Pa da svi od Đerdapa do Zadra budemo Srbi, raznih vjerskih opredjeljenja. A ne ovako, Vaso Miskin je heroj jer se borio za ravnopravnost naroda, a kad malo jakneš, onda ti je bliži Ferhat paša.respo wrote:onaj ko ravnopravnost samo 3 naroda predstavlja kao neko dostignuce ima isti problem
- res publica
#156 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Pa nema. Šovinizam je nešto drugo, govor mržnje ili negativna isključivost prema drugačijem. Problematizovati ravnopravnost naroda nije šovinizam, već naprosto jedno legitimno političko mišljenje koje može i ne mora da bude prihvaćeno. Šovinizam bi bio nasilno usposatvljanje tog mišljenja kao vladajuće politke bez obzira na protivljenje drugih.Skijaš wrote:Onaj ko ravnopravnost tri naroda predstavlja kao problem, ustvari ima problema sa šovinizmom.madner wrote:Ako je cilj imati 3 konstuitivna naroda da, ako je cilj imati normalnu drzavu ne.Skijaš wrote:po brojnosti :
Sada zavisi sta ko zeli.
-
spacek
#157 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
vladajuce stranke je najvise strah za one koji su iz mjesanih brakova, kao i onih koji nisu toliko u vjeri i zadojeni nacionalizmom...jer onda gube oslonac na koji se pozivaju vec 20 godina. vecina bh gradjana je ugurana u tronacionalne torove jos '91.
tako smo imali situaciju:
muslimani........43,47% (sad se vodi kao bosnjaci)
srbi...............31,21%
hrvati............17,38%
ostali.............7,94% (mahom mjesoviti brakovi - jugosloveni cca 5%)
Doslo je do migracija, promjena i vjerovatno je sada najvise strah nacionalista da ce se mahom bosnjaci izjasnjavati nekih 30% kao bosanci a nekih 70% kao bosnjaci. Isto tako hrvata je strah popisa da se ne pokaze koliko je taj procenat u padu vec godinama!
Prema nekoj procjeni stranih analiticara situacija bi mogla biti ovakva:
bosnjaci..........34,5%
srba...............30,0%
bosanaca.........18,5% (nekadasnji jugosloveni 5%, muslimana 30% = 12%, srba+hrvata =1,5%)
hrvata............13,0%
ostalih............4 %
Nakon ovoga bi dosli u situaciju da pada prica o konstitutivnosti naroda u BiH. Toga je najvise strah fasistickih stranaka u bih neovisno koje nacionalnosti su - jer se razbija politika torova....u koji tor pripisati te bosance koji bi morali biti konstitutivni?
tako smo imali situaciju:
muslimani........43,47% (sad se vodi kao bosnjaci)
srbi...............31,21%
hrvati............17,38%
ostali.............7,94% (mahom mjesoviti brakovi - jugosloveni cca 5%)
Doslo je do migracija, promjena i vjerovatno je sada najvise strah nacionalista da ce se mahom bosnjaci izjasnjavati nekih 30% kao bosanci a nekih 70% kao bosnjaci. Isto tako hrvata je strah popisa da se ne pokaze koliko je taj procenat u padu vec godinama!
Prema nekoj procjeni stranih analiticara situacija bi mogla biti ovakva:
bosnjaci..........34,5%
srba...............30,0%
bosanaca.........18,5% (nekadasnji jugosloveni 5%, muslimana 30% = 12%, srba+hrvata =1,5%)
hrvata............13,0%
ostalih............4 %
Nakon ovoga bi dosli u situaciju da pada prica o konstitutivnosti naroda u BiH. Toga je najvise strah fasistickih stranaka u bih neovisno koje nacionalnosti su - jer se razbija politika torova....u koji tor pripisati te bosance koji bi morali biti konstitutivni?
-
sultan Suljo
#158 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
nikakav problem ne bi postojao kad bi se u ustavu uvela i četvrta KONSITUTIVNA i ravnopravna etnička grupa - Bosanci
možda Komšić sa svojom strankom, u zavisnosti kako će kotirat, to i uvede
ali sad se upitajte ko bi bio najviše protiv toga ?? naravno srbi i hrvati, naročito hrvati, jer vrlo lako posotji mogućnost da bude više Bosanaca nego hrvata
to odmah daje i odgovor ko su najviše ti "potencijalni" Bosansci, naravno Bošnjaci isto onako kao što su najviše bili i jugosloveni, kojih je bilo najviše upravo tamo gdje su bili većinski Bošnjaci

možda Komšić sa svojom strankom, u zavisnosti kako će kotirat, to i uvede
ali sad se upitajte ko bi bio najviše protiv toga ?? naravno srbi i hrvati, naročito hrvati, jer vrlo lako posotji mogućnost da bude više Bosanaca nego hrvata
to odmah daje i odgovor ko su najviše ti "potencijalni" Bosansci, naravno Bošnjaci isto onako kao što su najviše bili i jugosloveni, kojih je bilo najviše upravo tamo gdje su bili većinski Bošnjaci

- It_is_a_Leclerc
#159 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Ja ne znam zbog čega je nastao vakum, ali mislim da bi ljude na vrijeme trebalo upozoriti da "Bosanci" neće postati ustavna kategorija, bez obzira koliko ih bilo. Za to je potrebno iz temelja promijeniti ustav, sastave parlamenata, sastave domova naroda, propise o etničkoj zastupljenosti... A ovi iz RS-a sve drhture od iščekivanja kada će krenuti u ozbiljne izmjene ustava.
*Za napomenu - Ustav BiH ne mogu promijeniti u korist manjina, iako je proglašen diskrminatornim od strane Suda za ljudska prava, a kamoli će zbog interesa grupacije, usudit ću se primjetiti, utopista.
*Za napomenu - Ustav BiH ne mogu promijeniti u korist manjina, iako je proglašen diskrminatornim od strane Suda za ljudska prava, a kamoli će zbog interesa grupacije, usudit ću se primjetiti, utopista.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#160 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
4:46
Last edited by PipiDugaDevetka on 03/11/2012 11:02, edited 1 time in total.
- madner
#161 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Vazi li ovaj princip i za promjenu promila? Hoce li se nesto promjeniti ako bude nekoga iznad nekog procenta?It_is_a_Leclerc wrote:Ja ne znam zbog čega je nastao vakum, ali mislim da bi ljude na vrijeme trebalo upozoriti da "Bosanci" neće postati ustavna kategorija, bez obzira koliko ih bilo. Za to je potrebno iz temelja promijeniti ustav, sastave parlamenata, sastave domova naroda, propise o etničkoj zastupljenosti... A ovi iz RS-a sve drhture od iščekivanja kada će krenuti u ozbiljne izmjene ustava.
- res publica
#162 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Mogu postati, ali ne na osnovu popisa. Popis može da asistira, ali ustavna kategorija se postaje promjenom ustava preko utvrđenih procedura: znači, u principu bi se Bošnjaci, Srbi i Hrvati trebali složiti da priznaju Bosance kao ustavnu kategoriju, a to more bit bidne, more bit ne bidne.It_is_a_Leclerc wrote:Ja ne znam zbog čega je nastao vakum, ali mislim da bi ljude na vrijeme trebalo upozoriti da "Bosanci" neće postati ustavna kategorija, bez obzira koliko ih bilo. Za to je potrebno iz temelja promijeniti ustav, sastave parlamenata, sastave domova naroda, propise o etničkoj zastupljenosti... A ovi iz RS-a sve drhture od iščekivanja kada će krenuti u ozbiljne izmjene ustava.
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#163 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
iz Bosne sam, rođen u Sarajevu
uvijek sam se osjećao kao Bosanac i tako se izjašnjavam
- lokalni_razdjevičar
#164 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
zbog takvih smo imali klanje u zadnjem ratu.Faruk wrote:iz Bosne sam, rođen u Sarajevu
- madner
#165 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Zna se gdje se borilo a gdje klalo, da pogledamo gdje ce biti vise Bosanaca?lokalni_razdjevičar wrote:zbog takvih smo imali klanje u zadnjem ratu.Faruk wrote:iz Bosne sam, rođen u Sarajevu
-
Ko to smat
#166 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Jos jedan clan vazda bio i osto Bosanac nek se Bosnjaka ko hoce ali ja ostajem Bosanac dakle ostali.
-
nervoza
#167 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
lokalni_razdjevičar wrote:zbog takvih smo imali klanje u zadnjem ratu.Faruk wrote:iz Bosne sam, rođen u Sarajevu
kakvo je ovo razmisljanje, je li te imalo stid? da nije bilo bosanaca koji su se borili za cjelovitu bih ti ne bi nikad ni cuo za pojam bosnjastvo... ima bosnjaka kojima ne bi smetalo da se podjeli ono za sta su nasi najblizi ginuli, a za takvog bosanca jos nisam cuo...
- Nisrin
#168 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Ja cu se izjasniti kao BOSNJAKINJA, osjecam se kao Bosanka i Hercegovka jer sam rodjena u Bosni i Hercegovini, ali ne zelim da me stave u grupu "Ostalih" jer ja rodjena na prostoru BiH, konkretnije Sa, nisam "ostali" i necu biti nikakva manjina...ne diskriminisem nikoga ali to jednostavno ne zelim...
Ja Ustav pisala nisam, ali moram se voditi njime, a tamo fino pise ko su tri konstitutivna naroda i od ta tri naroda najlogicnije je da budem BOSNJAK, iako je paradoksalno da u tom istom Ustavu ne pise "Bosanci" ili "Bosanci, Srbi i Hrvati" ako vec oni hoce kategorije Hrvata i Srba...Nikad mi nece biti jasno zasto se u Daytonu nije o ovome vise pricalo, jer ako si ti Hrvat i Srbin u BIH, sta su onda stanovnici susjednih drzava- Hrvatske i Srbije?! Ako se ti osjecas kao pripadnik te drzave zasto zivis u BiH?!
To je pitanje bez odgovora ili sa mnostvom odgovora, mozemo mi voditi debate i polemike, ali i dalje ce u Ustavu pisati "Bosnjaci" "Srbi" "Hrvati"...
To dijeljenje na korpuse, na osnovu vjeroispovijesti mene ne interesuje, ali je nazalost cinjenica da ljudi Bosnjake percipiraju kao muslimane, Hrvate kao katolike i Srbe kao pravoslavce i to se dugo nece promijeniti!
Licno mogu reci da se osjecam kao "Hrvatica" ne bih imala adresu prebivalista na podrucju BiH i gledala bih da ovdje i ne zivim nego u "svojoj drzavi" :S
I jos nesto, "Bosnjaci" su nastali davnooo prije Dejtona..."Prva zabilježena upotreba riječi Bošnjak desila se 1440. godine kada je Tvrtko II Kotromanić poslao bosansku delegaciju u Budim radi čestitanja poljskom kralju Vladislavu Varnenčiku na izboru za kralja Ugarske i Hrvatske. Tada je vođa bosanske delegacije rekao da su: "Bošnjakom isti pradjedovi bili kao i Poljakom"."
Ostaje nam da shvatimo da smo po TERITORIJALNOJ pripadnosti BOSANCI I HERCEGOVCI, a po nacionalnoj TRI KONSTITUTIVNA NARODA (Bosnjaci, Srbi, Hrvati) priznata Ustavom, bez obzira htjeli MI priznati to ili ne! Kad bude Ustavom priznata kategorija BOSANACA I HERCEGOVACA, sto dosta nas svakako zeli onda cu to biti i ja na papiru! Ovako sam na papiru Bosnjakinja, u srcu sam Bosanka
Ja Ustav pisala nisam, ali moram se voditi njime, a tamo fino pise ko su tri konstitutivna naroda i od ta tri naroda najlogicnije je da budem BOSNJAK, iako je paradoksalno da u tom istom Ustavu ne pise "Bosanci" ili "Bosanci, Srbi i Hrvati" ako vec oni hoce kategorije Hrvata i Srba...Nikad mi nece biti jasno zasto se u Daytonu nije o ovome vise pricalo, jer ako si ti Hrvat i Srbin u BIH, sta su onda stanovnici susjednih drzava- Hrvatske i Srbije?! Ako se ti osjecas kao pripadnik te drzave zasto zivis u BiH?!
To je pitanje bez odgovora ili sa mnostvom odgovora, mozemo mi voditi debate i polemike, ali i dalje ce u Ustavu pisati "Bosnjaci" "Srbi" "Hrvati"...
To dijeljenje na korpuse, na osnovu vjeroispovijesti mene ne interesuje, ali je nazalost cinjenica da ljudi Bosnjake percipiraju kao muslimane, Hrvate kao katolike i Srbe kao pravoslavce i to se dugo nece promijeniti!
Licno mogu reci da se osjecam kao "Hrvatica" ne bih imala adresu prebivalista na podrucju BiH i gledala bih da ovdje i ne zivim nego u "svojoj drzavi" :S
I jos nesto, "Bosnjaci" su nastali davnooo prije Dejtona..."Prva zabilježena upotreba riječi Bošnjak desila se 1440. godine kada je Tvrtko II Kotromanić poslao bosansku delegaciju u Budim radi čestitanja poljskom kralju Vladislavu Varnenčiku na izboru za kralja Ugarske i Hrvatske. Tada je vođa bosanske delegacije rekao da su: "Bošnjakom isti pradjedovi bili kao i Poljakom"."
Ostaje nam da shvatimo da smo po TERITORIJALNOJ pripadnosti BOSANCI I HERCEGOVCI, a po nacionalnoj TRI KONSTITUTIVNA NARODA (Bosnjaci, Srbi, Hrvati) priznata Ustavom, bez obzira htjeli MI priznati to ili ne! Kad bude Ustavom priznata kategorija BOSANACA I HERCEGOVACA, sto dosta nas svakako zeli onda cu to biti i ja na papiru! Ovako sam na papiru Bosnjakinja, u srcu sam Bosanka
-
Ko to smat
#169 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
E onaj ko je glaso za ove Bosnjake tj sda nek budu Bosnjaci a mi koji smo ostali ponosni Bosanci cemo u ostale,to sto kazes da smo svi teritorijalno osjecamo kao Bosanci i Hercegovci nisi u pravu ni sekunde jer Srbi i Hrvati se u vecini ne osjecaju tako.
-
Revoltage
#170 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Bosanskohercegovački narod se budi...
-
Bodkin
#171 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
odvratno razisljanje.nekad bi na ovom forumu za ovo ekspresno dobio kartu za banovice po sred ustanervoza wrote:lokalni_razdjevičar wrote:zbog takvih smo imali klanje u zadnjem ratu.Faruk wrote:iz Bosne sam, rođen u Sarajevu
kakvo je ovo razmisljanje, je li te imalo stid? da nije bilo bosanaca koji su se borili za cjelovitu bih ti ne bi nikad ni cuo za pojam bosnjastvo... ima bosnjaka kojima ne bi smetalo da se podjeli ono za sta su nasi najblizi ginuli, a za takvog bosanca jos nisam cuo...
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#172 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
možda ste imali klanjelokalni_razdjevičar wrote:zbog takvih smo imali klanje u zadnjem ratu.Faruk wrote:iz Bosne sam, rođen u Sarajevu
mene niko nije zaklao
ja sam Bosanac
- samo_ti
#173 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Ovce i ovani...ni dan danas ne znaju ko su, sta su i gdje pripadaju
Zar jos iko misli da ce se Ognjen iz Prijedora izjasniti kao Bosanac i Hercegovac, ili Stipe iz Posusja ?
Dohafizajte se malo ljudi
Zar jos iko misli da ce se Ognjen iz Prijedora izjasniti kao Bosanac i Hercegovac, ili Stipe iz Posusja ?
-
miki.ba
#174 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
Šta nas briga ko su oni, mi znamo šta smo mi.samo_ti wrote:Ovce i ovani...ni dan danas ne znaju ko su, sta su i gdje pripadaju![]()
-
Revoltage
#175 Re: Izjasnicu se kao Bosanac
miki.ba wrote:Šta nas briga ko su oni, mi znamo šta smo mi.samo_ti wrote:Ovce i ovani...ni dan danas ne znaju ko su, sta su i gdje pripadaju![]()