Kako se Trabanti prodaju?_BataZiv_0809 wrote:Vrlo zanimljiv clanak glede Ostalgije publiciran u listu Der Spiegel 2009 godine. Naziv: "Nostalgija za diktaturom: Vecina Istocnih Nijemaca smatra da je zivot u Komunizmu bolji".
Kome je interesantno nek procita:
http://www.spiegel.de/international/ger ... 34122.html
Kome je mrsko:
57% Nijemaca sa istoka se u anketi izjasnilo da je zivot u DDR-u imao vise pozitivnih nego negativnih strana.
A evo kako se unovcava Ostalgija![]()
Istočna Njemačka danas....
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- stakasa
#151 Re: Istočna Njemačka danas....
- dobar osjecaj
#152 Re: Istočna Njemačka danas....
@BZ...
Ako ti je Das Leben der Anderen bio previse zapadno-komercijalan ili sta vec, jesi li gledao Barbaru s Ninom Hoss?
http://www.imdb.com/title/tt2178941/
Ili na drugu temu, divnih Rusa u Berlinu 1945. isto sa Ninom Hoss
http://www.imdb.com/title/tt1035730/
Ako ti je Das Leben der Anderen bio previse zapadno-komercijalan ili sta vec, jesi li gledao Barbaru s Ninom Hoss?
Ili na drugu temu, divnih Rusa u Berlinu 1945. isto sa Ninom Hoss
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#153 Re: Istočna Njemačka danas....
Trabanti? Kao oldtajmeri 
- Domaci izdajnik
#154 Re: Istočna Njemačka danas....
Kad smo već kod filmske tematike je li ko gledao ovaj film? http://www.imdb.com/title/tt0111613/?re ... lmg_act_69
Po meni jedan od najboljih priča u pozadini istok-zapad podjele bez puno preseravanja
Profesore Woody, za te finese oko ekonomije kontaktiraj dresdenera s početka teme, on je tu daleko bolje upućen
Po meni jedan od najboljih priča u pozadini istok-zapad podjele bez puno preseravanja
Profesore Woody, za te finese oko ekonomije kontaktiraj dresdenera s početka teme, on je tu daleko bolje upućen
- Stoner
#155 Re: Istočna Njemačka danas....
Upoznao sam jednog bivseg DDR-ovca koji mi rece da Rusiju voli vise od Njemacke, nece da mu daju povisicu ovi sa Zapada pod izgovorom da je DDR-ovac i kad je malo popio spomenuo je da mu je mama radila za Stasi. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#156 Re: Istočna Njemačka danas....
Nina Hossdobar osjecaj wrote:@BZ...
Ili na drugu temu, divnih Rusa u Berlinu 1945. isto sa Ninom Hoss![]()
Gledao sam drugi, dobar je film, prvi cu pogledati svakako. Hvala na preporuci
Naravno, cisto da se drzimo korektnosti, filmski prikaz je po svojoj prirodi fikcija, manje ili vise utemeljena na stvarnosti, sto znaci da i pozitivne i negativne stvari treba tumaciti na taj nacin.
Lijep pozdarav
- SaraFina
#157 Re: Istočna Njemačka danas....
Na ovoj temi se udruzili Yugoostalgičari protiv ostalih?
Jedino Yogonostaligačar moze pozitivno pisati o DDR-u
Jedino Yogonostaligačar moze pozitivno pisati o DDR-u
Last edited by SaraFina on 18/11/2014 11:40, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#158 Re: Istočna Njemačka danas....
Vec vidim da mi se veceras smijesi maratonsko filmsko vece uz Barbaru, pa onda ovaj tvojLajavikrelac wrote:Kad smo već kod filmske tematike je li ko gledao ovaj film? http://www.imdb.com/title/tt0111613/?re ... lmg_act_69
- Domaci izdajnik
#159 Re: Istočna Njemačka danas....
Pa sad, ne veličamo i ne dižemo u nebesa baš lik i djelo kamarad HonekeraSaraFina wrote:Na ovoj temi se udruzili Yugoostalgičari protiv ostalih?
Jedino Yogonostaligačar moze pozitivno pisati o DDDR-u
Drotovi su išli u pozornički reon često nenaoružani, i bili su autoritet kao i nekadašnja milicija

Prava narodna milicija - Volkspolizei
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#160 Re: Istočna Njemačka danas....

Helmut Kohl u drustvu Ericha Hoeneckera,1987 Bonn
- SaraFina
#161 Re: Istočna Njemačka danas....
Skuzajte da ono treće D. Bato me proziva.
Pisala sam sa Ipoda
Kao što znaš lajavi, svuda ima ljudi koji zive privilegirani pa i u sjevernoj Koreji ...
No uzima se u obzir kako većina ljudi zivi znači nekih 80%.
Što se tiče kriminala mogu misliti jeste ta njihova policija pendrečila, obzirom da ljudi pričaju koje je ovlasti imala policija u EX Yugi.
A Yuga tad nije bila ni blizu sistema o kojem govorimo.
Pa tako sve ima svoje razloge i posljedice.
Uglavnom pojam sigurnost za mene je u kontekstu priče više nego diskutabilan ..
Ljudi u SSSR-u nisu je imali znači pravi Rusi a da je Švabo osjeća pod ruskom čizmom?
To je smiješno ..
Ti rezimi dobro se zna kako opstaju.
Na kraju te igraonice.. Vjerovali ili ne postoje i danas i sigurne su.
Bez broja, i isprave ne mozeš uzeti dijete iz njih.
Sve IDE kompjuterski i zatvoreni su ogromni prostori u trznim centrima diljem Evrope.
Kod nas nema negdje nazalost nadzora ali u Evropi ima.. Vjerujte..
Pisala sam sa Ipoda
Kao što znaš lajavi, svuda ima ljudi koji zive privilegirani pa i u sjevernoj Koreji ...
Što se tiče kriminala mogu misliti jeste ta njihova policija pendrečila, obzirom da ljudi pričaju koje je ovlasti imala policija u EX Yugi.
Pa tako sve ima svoje razloge i posljedice.
Uglavnom pojam sigurnost za mene je u kontekstu priče više nego diskutabilan ..
Ljudi u SSSR-u nisu je imali znači pravi Rusi a da je Švabo osjeća pod ruskom čizmom?
To je smiješno ..
Ti rezimi dobro se zna kako opstaju.
Na kraju te igraonice.. Vjerovali ili ne postoje i danas i sigurne su.
Sve IDE kompjuterski i zatvoreni su ogromni prostori u trznim centrima diljem Evrope.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#162 Re: Istočna Njemačka danas....
Nesto mi ukinuse sliku dvojice predsjednika
Elem evo liste filmova koji radnju smjestaju u DDR, pa eto kome budu interesantni
Evropska kinematografija
http://www.imdb.com/list/ls005169694/
Prvi i treci se spominju na ovoj temi
Elem evo liste filmova koji radnju smjestaju u DDR, pa eto kome budu interesantni
http://www.imdb.com/list/ls005169694/
Prvi i treci se spominju na ovoj temi
- stakasa
- dobar osjecaj
#164 Re: Istočna Njemačka danas....
Pakujem stvari za put i naidjoh na ovaj tematski casopis na 82 stranice

- Domaci izdajnik
#165 Re: Istočna Njemačka danas....
Ovaj dokumentarac koji sam citirao je i govorio o životu običnih ljudi ne o SED kasti ili slično, na njih i nisam mislio. Ljudi sami pričaju svoja sjećanja.SaraFina wrote:Kao što znaš lajavi, svuda ima ljudi koji zive privilegirani pa i u sjevernoj Koreji ...
Vrati se i pročitaj šta sam o ovome napisao: igraju se djeca ispred marketa, bez kamera, bez čipova, bez računara, samo jedan radnik ih pazi, da ne istrče na ulicu i sl. Današnje digitalne igraonice unutar molova su drugi par opanakaSaraFina wrote:Na kraju te igraonice.. Vjerovali ili ne postoje i danas i sigurne su.
Yuga je za DDR a ujedino i za ostale članice istočnog bloka bila "truli zapad" po svemu. Za policiju bi sad potpisao da se vrati....SaraFina wrote:Što se tiče kriminala mogu misliti jeste ta njihova policija pendrečila, obzirom da ljudi pričaju koje je ovlasti imala policija u EX Yugi.
- SaraFina
#166 Re: Istočna Njemačka danas....
Rusofili svih zemalja ujedinite se!
Što da kazem?
http://www.vijesti.ba/vijesti/regija/24 ... lkanu.html
Evo zena sve rekla
Što da kazem?
http://www.vijesti.ba/vijesti/regija/24 ... lkanu.html
Evo zena sve rekla
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#167 Re: Istočna Njemačka danas....
Bilo bi lijepo da se drzimo teme, jer rasprava Zapad vs Istok imamo na hiljade. Tako da ne znam sta ce linkovi na neke teme koje jedva da imaju veze s pricom koja se vodi ovdje.
Nadam se da ne trazim previse, samo da se drzimo teme
Ili da budem tuzibaba pa da zamolim intervenciju moderatorske škvadre 
Nadam se da ne trazim previse, samo da se drzimo teme
- SaraFina
#168 Re: Istočna Njemačka danas....
_BataZiv_0809 wrote:Bilo bi lijepo da se drzimo teme, jer rasprava Zapad vs Istok imamo na hiljade. Tako da ne znam sta ce linkovi na neke teme koje jedva da imaju veze s pricom koja se vodi ovdje.
Nadam se da ne trazim previse, samo da se drzimo temeIli da budem tuzibaba pa da zamolim intervenciju moderatorske škvadre
U pravu si.
Vratimo se temi.
Dakle, svaka kovanica novčića ima svoju stranu.
Nećemo krizitirati suviše DDR, a ni uljepšavati " truli zapad"
Si, si
-
detroit-mercy
#169 Re: Istočna Njemačka danas....
Kao sto rekoh, imao sam priliku da malo prodjiram po Ostu i to po onom malo boljem dijelu_BataZiv_0809 wrote:Bilo bi lijepo da se drzimo teme, jer rasprava Zapad vs Istok imamo na hiljade. Tako da ne znam sta ce linkovi na neke teme koje jedva da imaju veze s pricom koja se vodi ovdje.
Nadam se da ne trazim previse, samo da se drzimo temeIli da budem tuzibaba pa da zamolim intervenciju moderatorske škvadre
Sad, glede anketa, ja sam citao more anketa u kojima velika vecina Ostis nimalo ne zali za Istocnom Njemackom, uglavnom zale oni stariji koji su bili u nekim jebenim godinama kada je svaka promjena u zivotu dosta jebena i kad se tesko prilagodjavas na bilo sta.
- dobar osjecaj
#170 Re: Istočna Njemačka danas....
Ovakvih primjera imas bruku i danas, ne samo po istocnom Berlinu nego i u drugim razvijenim zemljama u Milanu npr. koji nikada nije bio ni u DDR-u ni pod ruskom cizmom a jos uvijek imaju zgrade gdje pola stanara zgrade dijele jedno jedino kupatilo.detroit-mercy wrote:Kao sto rekoh, imao sam priliku da malo prodjiram po Ostu i to po onom malo boljem dijelu. Ovo je bilo jos 96te kad se je jos bruka para slila u Ist. Njemacku ali je dosta toga jos bilo iz vremena Istocne Njemacke. Jedan jaro iz Bijeljine me je malo proveo da npr vidim kako su ljudi stanovali, 5 stanova je dijelilo jedno kupatilo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#171 Re: Istočna Njemačka danas....
Tako je.
Namjena zgrade je opredjeljujuci faktor za takvo sto. Npr. po tim parametrima se rangira sta je hotel, a sta je hostel. Bio sam i ja u takvim zgradama u Francuskoj i Spaniji, a ima ih i kod nas dosta.
Vjerujem da uvazeni forumas detroit-mercy nije imao najmjeru da stvari izvuce iz konteksta i da predstavi stanje kao da je bas svaka zgrada u DDR-u imala tako lose higijenske predispozicije.
Namjena zgrade je opredjeljujuci faktor za takvo sto. Npr. po tim parametrima se rangira sta je hotel, a sta je hostel. Bio sam i ja u takvim zgradama u Francuskoj i Spaniji, a ima ih i kod nas dosta.
Vjerujem da uvazeni forumas detroit-mercy nije imao najmjeru da stvari izvuce iz konteksta i da predstavi stanje kao da je bas svaka zgrada u DDR-u imala tako lose higijenske predispozicije.
- sinuhe
#172 Re: Istočna Njemačka danas....
Tih stanova sa zajednickim kuhinjama i kupatilima je bilo i u SSSR a sa namjerom da se stvori novi socijalisticki covjek koji zivi u komuni.
Vecina ih je ipak zivjela u obicnim i za poslijeratno doba karakteristicnim novogradnjama dok su zanemarivali stare gradjevine a gradovi cesto nisu bili ni ocisceni od bombardovanja. Bas sam gledao na DW kako su obnovili Görlitz tek ovih godina.
Vecina ih je ipak zivjela u obicnim i za poslijeratno doba karakteristicnim novogradnjama dok su zanemarivali stare gradjevine a gradovi cesto nisu bili ni ocisceni od bombardovanja. Bas sam gledao na DW kako su obnovili Görlitz tek ovih godina.
- dobar osjecaj
#173 Re: Istočna Njemačka danas....
Ma jok. Govorim o obicnim stambenim zgradama u kakvim zive obicni stanari i danas u jednom Milanu. Dakle nikakav hostel ili neka slicna namjena._BataZiv_0809 wrote:Tako je. Namjena zgrade je opredjeljujuci faktor za takvo sto. Npr. po tim parametrima se rangira sta je hotel, a sta je hostel. Bio sam i ja u takvim zgradama u Francuskoj i Spaniji, a ima ih i kod nas dosta.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#174 Re: Istočna Njemačka danas....
Znam, razumio sam te dobar osjecaj.dobar osjecaj wrote:Ma jok. Govorim o obicnim stambenim zgradama u kakvim zive obicni stanari i danas u jednom Milanu. Dakle nikakav hostel ili neka slicna namjena._BataZiv_0809 wrote:Tako je. Namjena zgrade je opredjeljujuci faktor za takvo sto. Npr. po tim parametrima se rangira sta je hotel, a sta je hostel. Bio sam i ja u takvim zgradama u Francuskoj i Spaniji, a ima ih i kod nas dosta.
Hostel je samo primjer koji potvrdjuje tvoju tezu
- SaraFina
#175 Re: Istočna Njemačka danas....
dobar osjecaj wrote:Ma jok. Govorim o obicnim stambenim zgradama u kakvim zive obicni stanari i danas u jednom Milanu. Dakle nikakav hostel ili neka slicna namjena._BataZiv_0809 wrote:Tako je. Namjena zgrade je opredjeljujuci faktor za takvo sto. Npr. po tim parametrima se rangira sta je hotel, a sta je hostel. Bio sam i ja u takvim zgradama u Francuskoj i Spaniji, a ima ih i kod nas dosta.
I u Beču i Parizu imaju takve zgrade.
Odnosno stanari koriste DVA ili eventualno tri WC na spratu a kupaonice su improvizirane po kuhinjama i sl. Negdje uz vodu.
I ulazi se recimo direktno u kuhinju bez predsoblja..
Preuredjivanje jednog takvog stana stoji bogastvo.
Mada su stropovi visoki po 3,20
Faktički mozeš na sprat nešto napraviti u takvom prostoru.
A grijanje je uzas.