Istočna Njemačka danas....

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
stakasa

#151 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:Vrlo zanimljiv clanak glede Ostalgije publiciran u listu Der Spiegel 2009 godine. Naziv: "Nostalgija za diktaturom: Vecina Istocnih Nijemaca smatra da je zivot u Komunizmu bolji".

Kome je interesantno nek procita:

http://www.spiegel.de/international/ger ... 34122.html

Kome je mrsko:

57% Nijemaca sa istoka se u anketi izjasnilo da je zivot u DDR-u imao vise pozitivnih nego negativnih strana.

A evo kako se unovcava Ostalgija :D

Image
Kako se Trabanti prodaju?
dobar osjecaj

#152 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by dobar osjecaj »

@BZ...
Ako ti je Das Leben der Anderen bio previse zapadno-komercijalan ili sta vec, jesi li gledao Barbaru s Ninom Hoss?

http://www.imdb.com/title/tt2178941/

Ili na drugu temu, divnih Rusa u Berlinu 1945. isto sa Ninom Hoss :)

http://www.imdb.com/title/tt1035730/
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#153 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by Domaci izdajnik »

Trabanti? Kao oldtajmeri :)
Domaci izdajnik

#154 Re: Istočna Njemačka danas....

Kad smo već kod filmske tematike je li ko gledao ovaj film? http://www.imdb.com/title/tt0111613/?re ... lmg_act_69
Po meni jedan od najboljih priča u pozadini istok-zapad podjele bez puno preseravanja :)

Profesore Woody, za te finese oko ekonomije kontaktiraj dresdenera s početka teme, on je tu daleko bolje upućen ;-)
Stoner

#155 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by Stoner »

Upoznao sam jednog bivseg DDR-ovca koji mi rece da Rusiju voli vise od Njemacke, nece da mu daju povisicu ovi sa Zapada pod izgovorom da je DDR-ovac i kad je malo popio spomenuo je da mu je mama radila za Stasi. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#156 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by _BataZiv_0809 »

dobar osjecaj wrote:@BZ...
Ako ti je Das Leben der Anderen bio previse zapadno-komercijalan ili sta vec, jesi li gledao Barbaru s Ninom Hoss?

http://www.imdb.com/title/tt2178941/

Ili na drugu temu, divnih Rusa u Berlinu 1945. isto sa Ninom Hoss :)

http://www.imdb.com/title/tt1035730/
Nina Hoss :thumbup:

Gledao sam drugi, dobar je film, prvi cu pogledati svakako. Hvala na preporuci :)

Naravno, cisto da se drzimo korektnosti, filmski prikaz je po svojoj prirodi fikcija, manje ili vise utemeljena na stvarnosti, sto znaci da i pozitivne i negativne stvari treba tumaciti na taj nacin. :)

Lijep pozdarav :thumbup:
SaraFina

#157 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by SaraFina »

Na ovoj temi se udruzili Yugoostalgičari protiv ostalih?

Jedino Yogonostaligačar moze pozitivno pisati o DDR-u :D
Last edited by SaraFina on 18/11/2014 11:40, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#158 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by _BataZiv_0809 »

Lajavikrelac wrote:Kad smo već kod filmske tematike je li ko gledao ovaj film? http://www.imdb.com/title/tt0111613/?re ... lmg_act_69
Po meni jedan od najboljih priča u pozadini istok-zapad podjele bez puno preseravanja :)

Profesore Woody, za te finese oko ekonomije kontaktiraj dresdenera s početka teme, on je tu daleko bolje upućen ;-)
Vec vidim da mi se veceras smijesi maratonsko filmsko vece uz Barbaru, pa onda ovaj tvoj :thumbup:
Domaci izdajnik

#159 Re: Istočna Njemačka danas....

SaraFina wrote:Na ovoj temi se udruzili Yugoostalgičari protiv ostalih?

Jedino Yogonostaligačar moze pozitivno pisati o DDDR-u :D
Pa sad, ne veličamo i ne dižemo u nebesa baš lik i djelo kamarad Honekera :D ali da su bili toliko jadni, bijedni i zli - nisu. Medalja uvijek ima drugu stranu ;-) Baš tamo na godišnjicu rušenja zida 2009. gladao sam extra dokumentarac u kome pričaju ljudi sa jedne i druge strane, o životu, prilikama itd. I na kraju ovi iz Drezdena mislim, muž i žena, kažu u DDR smo iako je to bila zatvorena policijska država jako sretno i bezbrižno živjeli, nije bilo tako loše. Kaže da je zapadni način života iskvario međuljudske odnose i društvene vrijednosti.....Pored stambenog zbrinjavanja, zaposlenja, besplatnog školstva i zdravstva nedostaje im sigurnost, jer je DDR bila jako mirna i sigurna zemlja, u kojoj kriminal i razbojništvo po gradovima skoro da i nije postojao. Ističu činjenicu da roditelji kad bi išli u samoposluge i markete ostavljali djecu ispred u nekoj vrsti ograđenog boravka, kao igraonice danas, i to bez da se sikiraju za njih, što je danas nezamislivo!
Drotovi su išli u pozornički reon često nenaoružani, i bili su autoritet kao i nekadašnja milicija :)

Image
Image

Prava narodna milicija - Volkspolizei :) ili kako su joj "tepali" VoPo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#160 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by _BataZiv_0809 »

Image

Helmut Kohl u drustvu Ericha Hoeneckera,1987 Bonn :)
SaraFina

#161 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by SaraFina »

Skuzajte da ono treće D. Bato me proziva.

Pisala sam sa Ipoda :)

Kao što znaš lajavi, svuda ima ljudi koji zive privilegirani pa i u sjevernoj Koreji ...

No uzima se u obzir kako većina ljudi zivi znači nekih 80%.

Što se tiče kriminala mogu misliti jeste ta njihova policija pendrečila, obzirom da ljudi pričaju koje je ovlasti imala policija u EX Yugi.

A Yuga tad nije bila ni blizu sistema o kojem govorimo.

Pa tako sve ima svoje razloge i posljedice.

Uglavnom pojam sigurnost za mene je u kontekstu priče više nego diskutabilan ..

Ljudi u SSSR-u nisu je imali znači pravi Rusi a da je Švabo osjeća pod ruskom čizmom?

To je smiješno ..

Ti rezimi dobro se zna kako opstaju.

Na kraju te igraonice.. Vjerovali ili ne postoje i danas i sigurne su.
Bez broja, i isprave ne mozeš uzeti dijete iz njih.

Sve IDE kompjuterski i zatvoreni su ogromni prostori u trznim centrima diljem Evrope.

Kod nas nema negdje nazalost nadzora ali u Evropi ima.. Vjerujte..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#162 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by _BataZiv_0809 »

Nesto mi ukinuse sliku dvojice predsjednika :-)

Elem evo liste filmova koji radnju smjestaju u DDR, pa eto kome budu interesantni :) Evropska kinematografija :thumbup:

http://www.imdb.com/list/ls005169694/

Prvi i treci se spominju na ovoj temi :thumbup:
dobar osjecaj

#164 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by dobar osjecaj »

Pakujem stvari za put i naidjoh na ovaj tematski casopis na 82 stranice :D

Image
Domaci izdajnik

#165 Re: Istočna Njemačka danas....

SaraFina wrote:Kao što znaš lajavi, svuda ima ljudi koji zive privilegirani pa i u sjevernoj Koreji ...

No uzima se u obzir kako većina ljudi zivi znači nekih 80%.
Ovaj dokumentarac koji sam citirao je i govorio o životu običnih ljudi ne o SED kasti ili slično, na njih i nisam mislio. Ljudi sami pričaju svoja sjećanja.
SaraFina wrote:Na kraju te igraonice.. Vjerovali ili ne postoje i danas i sigurne su.
Bez broja, i isprave ne mozeš uzeti dijete iz njih.

Sve IDE kompjuterski i zatvoreni su ogromni prostori u trznim centrima diljem Evrope.

Kod nas nema negdje nazalost nadzora ali u Evropi ima.. Vjerujte..
Vrati se i pročitaj šta sam o ovome napisao: igraju se djeca ispred marketa, bez kamera, bez čipova, bez računara, samo jedan radnik ih pazi, da ne istrče na ulicu i sl. Današnje digitalne igraonice unutar molova su drugi par opanaka :oops:
SaraFina wrote:Što se tiče kriminala mogu misliti jeste ta njihova policija pendrečila, obzirom da ljudi pričaju koje je ovlasti imala policija u EX Yugi.

A Yuga tad nije bila ni blizu sistema o kojem govorimo.
Yuga je za DDR a ujedino i za ostale članice istočnog bloka bila "truli zapad" po svemu. Za policiju bi sad potpisao da se vrati....
SaraFina

#166 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by SaraFina »

Rusofili svih zemalja ujedinite se!

Što da kazem?

http://www.vijesti.ba/vijesti/regija/24 ... lkanu.html

Evo zena sve rekla :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#167 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by _BataZiv_0809 »

Bilo bi lijepo da se drzimo teme, jer rasprava Zapad vs Istok imamo na hiljade. Tako da ne znam sta ce linkovi na neke teme koje jedva da imaju veze s pricom koja se vodi ovdje.

Nadam se da ne trazim previse, samo da se drzimo teme :D Ili da budem tuzibaba pa da zamolim intervenciju moderatorske škvadre :lol:
SaraFina

#168 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:Bilo bi lijepo da se drzimo teme, jer rasprava Zapad vs Istok imamo na hiljade. Tako da ne znam sta ce linkovi na neke teme koje jedva da imaju veze s pricom koja se vodi ovdje.

Nadam se da ne trazim previse, samo da se drzimo teme :D Ili da budem tuzibaba pa da zamolim intervenciju moderatorske škvadre :lol:

U pravu si.

Vratimo se temi. :run:

Dakle, svaka kovanica novčića ima svoju stranu.
Nećemo krizitirati suviše DDR, a ni uljepšavati " truli zapad"

Si, si :D
detroit-mercy

#169 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Bilo bi lijepo da se drzimo teme, jer rasprava Zapad vs Istok imamo na hiljade. Tako da ne znam sta ce linkovi na neke teme koje jedva da imaju veze s pricom koja se vodi ovdje.

Kao sto rekoh, imao sam priliku da malo prodjiram po Ostu i to po onom malo boljem dijelu :mrgreen: . Ovo je bilo jos 96te kad se je jos bruka para slila u Ist. Njemacku ali je dosta toga jos bilo iz vremena Istocne Njemacke. Jedan jaro iz Bijeljine me je malo proveo da npr vidim kako su ljudi stanovali, 5 stanova je dijelilo jedno kupatilo. Infrastruktura nula bodova, razlika na svakom koraku, onaj ko nije vidio svojim ocima ne moze ni da vjeruje. Otprilike kao da sad iz Munchena sletis u Zenicu (nista protiv Zenice) :mrgreen: . Nisam mogao da vjerujem da moze da bude tolika razlika a jedan te isti narod.
Sad, glede anketa, ja sam citao more anketa u kojima velika vecina Ostis nimalo ne zali za Istocnom Njemackom, uglavnom zale oni stariji koji su bili u nekim jebenim godinama kada je svaka promjena u zivotu dosta jebena i kad se tesko prilagodjavas na bilo sta.
dobar osjecaj

#170 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by dobar osjecaj »

detroit-mercy wrote:Kao sto rekoh, imao sam priliku da malo prodjiram po Ostu i to po onom malo boljem dijelu :mrgreen: . Ovo je bilo jos 96te kad se je jos bruka para slila u Ist. Njemacku ali je dosta toga jos bilo iz vremena Istocne Njemacke. Jedan jaro iz Bijeljine me je malo proveo da npr vidim kako su ljudi stanovali, 5 stanova je dijelilo jedno kupatilo.
Ovakvih primjera imas bruku i danas, ne samo po istocnom Berlinu nego i u drugim razvijenim zemljama u Milanu npr. koji nikada nije bio ni u DDR-u ni pod ruskom cizmom a jos uvijek imaju zgrade gdje pola stanara zgrade dijele jedno jedino kupatilo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#171 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by _BataZiv_0809 »

Tako je.

Namjena zgrade je opredjeljujuci faktor za takvo sto. Npr. po tim parametrima se rangira sta je hotel, a sta je hostel. Bio sam i ja u takvim zgradama u Francuskoj i Spaniji, a ima ih i kod nas dosta.

Vjerujem da uvazeni forumas detroit-mercy nije imao najmjeru da stvari izvuce iz konteksta i da predstavi stanje kao da je bas svaka zgrada u DDR-u imala tako lose higijenske predispozicije. :)
sinuhe

#172 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by sinuhe »

Tih stanova sa zajednickim kuhinjama i kupatilima je bilo i u SSSR a sa namjerom da se stvori novi socijalisticki covjek koji zivi u komuni.
Vecina ih je ipak zivjela u obicnim i za poslijeratno doba karakteristicnim novogradnjama dok su zanemarivali stare gradjevine a gradovi cesto nisu bili ni ocisceni od bombardovanja. Bas sam gledao na DW kako su obnovili Görlitz tek ovih godina.
dobar osjecaj

#173 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by dobar osjecaj »

_BataZiv_0809 wrote:Tako je. Namjena zgrade je opredjeljujuci faktor za takvo sto. Npr. po tim parametrima se rangira sta je hotel, a sta je hostel. Bio sam i ja u takvim zgradama u Francuskoj i Spaniji, a ima ih i kod nas dosta.

Vjerujem da uvazeni forumas detroit-mercy nije imao najmjeru da stvari izvuce iz konteksta i da predstavi stanje kao da je bas svaka zgrada u DDR-u imala tako lose higijenske predispozicije. :)
Ma jok. Govorim o obicnim stambenim zgradama u kakvim zive obicni stanari i danas u jednom Milanu. Dakle nikakav hostel ili neka slicna namjena.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#174 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by _BataZiv_0809 »

dobar osjecaj wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Tako je. Namjena zgrade je opredjeljujuci faktor za takvo sto. Npr. po tim parametrima se rangira sta je hotel, a sta je hostel. Bio sam i ja u takvim zgradama u Francuskoj i Spaniji, a ima ih i kod nas dosta.

Ma jok. Govorim o obicnim stambenim zgradama u kakvim zive obicni stanari i danas u jednom Milanu. Dakle nikakav hostel ili neka slicna namjena.
Znam, razumio sam te dobar osjecaj. :)

Hostel je samo primjer koji potvrdjuje tvoju tezu :) Ja sam konkretno prenocio u hostelu u Zaragozi koji je prije toga bio stambena zgrada.
SaraFina

#175 Re: Istočna Njemačka danas....

Post by SaraFina »

dobar osjecaj wrote:

I u Beču i Parizu imaju takve zgrade.

Odnosno stanari koriste DVA ili eventualno tri WC na spratu a kupaonice su improvizirane po kuhinjama i sl. Negdje uz vodu.

I ulazi se recimo direktno u kuhinju bez predsoblja..

Preuredjivanje jednog takvog stana stoji bogastvo.
Mada su stropovi visoki po 3,20 :)

Faktički mozeš na sprat nešto napraviti u takvom prostoru.
A grijanje je uzas.
Post Reply