Kraj entiteta?
- Mjesanac
#151 Re: Kraj entiteta?
Meni ne bi ni smetao entitet RS, da oni rade u korist drzave Bosne i Hercegovine, a ovako kako rade protiv bilo bi lijepo da se ukine. Ali to su samo pusti snovi, nece ljudi koji na tom projektu rade vec 30 godina tako lako odustati. Misljenja sam da u ovoj drzavi skoci standard, da svi fino zive, ne bi se niko ni sjetio sutra da je Srbin/Bosnjak/Hrvat.
-
LaBomba
#152 Re: Kraj entiteta?
Arteta wrote:![]()
![]()
![]()
Odmah se da primjetiti da je neki intelektualac
- Arteta
#153 Re: Kraj entiteta?
entitete i kantone treba ukinuti,a jacati opstineMjesanac wrote:Meni ne bi ni smetao entitet RS, da oni rade u korist drzave Bosne i Hercegovine, a ovako kako rade protiv bilo bi lijepo da se ukine. Ali to su samo pusti snovi, nece ljudi koji na tom projektu rade vec 30 godina tako lako odustati. Misljenja sam da u ovoj drzavi skoci standard, da svi fino zive, ne bi se niko ni sjetio sutra da je Srbin/Bosnjak/Hrvat.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#154 Re: Kraj entiteta?
LaBomba wrote:Arteta wrote:![]()
![]()
![]()
Odmah se da primjetiti da je neki intelektualac
A po iznohanoj subari da se zakljuciti da je kulturolosko nasljedje nekoliko intelektualnih generacija.
- Arteta
#155 Re: Kraj entiteta?
Zipa noza u ustima,covjek nam hoce pokazati da je i klanje stub četničke tradicije
-
LaBomba
#156 Re: Kraj entiteta?
Mjesanac wrote:Meni ne bi ni smetao entitet RS, da oni rade u korist drzave Bosne i Hercegovine, a ovako kako rade protiv bilo bi lijepo da se ukine. Ali to su samo pusti snovi, nece ljudi koji na tom projektu rade vec 30 godina tako lako odustati. Misljenja sam da u ovoj drzavi skoci standard, da svi fino zive, ne bi se niko ni sjetio sutra da je Srbin/Bosnjak/Hrvat.
Pa da rade u korist drzave BiH onda ta tvorevina nebi imala niakkvu poentu. Problem je upravo u onima koji govore da ta tvorevina nije problem, kad je problem. Ta tvorevina je sve ono sto se kosi sa savremenim svijetom i zdravim razumom. Ja jednom silom prilika moro`svratit da nesto pjedem negdje u Zvorniku, kad preko puta restorana ogroman spomenik "braniocima Zvornika", sto "odbranise" grad od njegovih prijeratnih , autotohnih, civila-stanovnika. Onda mi prodje kroz glavu koliko je masovnih grobnica ne-srba pronadjeno na podrucju Zvornika, i kako zivjeti s tom iskrivljenom slikom svega sto se desilo tamo. Zamislio sam sebe kako zivim tamo, u tom po meni jednom zivotnom ludilu za Bosnjaka povratnika. Ja bi explodiro tamo za nekih 10 dana, a kamoli jos da mi djete raste u toj laznoj stvarnosti i poniznosti. Ali ja nisam taj koji kaze "to je njihovo", nego to je moje koje ste vi prisvojili i posrbili, a nemate prava na to. Takvu svijest ce imati i moja djeca.
-
amko76
#157 Re: Kraj entiteta?
Jesi li im rekao to tada?LaBomba wrote:Mjesanac wrote:Meni ne bi ni smetao entitet RS, da oni rade u korist drzave Bosne i Hercegovine, a ovako kako rade protiv bilo bi lijepo da se ukine. Ali to su samo pusti snovi, nece ljudi koji na tom projektu rade vec 30 godina tako lako odustati. Misljenja sam da u ovoj drzavi skoci standard, da svi fino zive, ne bi se niko ni sjetio sutra da je Srbin/Bosnjak/Hrvat.
Pa da rade u korist drzave BiH onda ta tvorevina nebi imala niakkvu poentu. Problem je upravo u onima koji govore da ta tvorevina nije problem, kad je problem. Ta tvorevina je sve ono sto se kosi sa savremenim svijetom i zdravim razumom. Ja jednom silom prilika moro`svratit da nesto pjedem negdje u Zvorniku, kad preko puta restorana ogroman spomenik "braniocima Zvornika", sto "odbranise" grad od njegovih prijeratnih , autotohnih, civila-stanovnika. Onda mi prodje kroz glavu koliko je masovnih grobnica ne-srba pronadjeno na podrucju Zvornika, i kako zivjeti s tom iskrivljenom slikom svega sto se desilo tamo. Zamislio sam sebe kako zivim tamo, u tom po meni jednom zivotnom ludilu za Bosnjaka povratnika. Ja bi explodiro tamo za nekih 10 dana, a kamoli jos da mi djete raste u toj laznoj stvarnosti i poniznosti. Ali ja nisam taj koji kaze "to je njihovo", nego to je moje koje ste vi prisvojili i posrbili, a nemate prava na to. Takvu svijest ce imati i moja djeca.
-
LaBomba
#158 Re: Kraj entiteta?
amko76 wrote:Jesi li im rekao to tada?LaBomba wrote:Mjesanac wrote:Meni ne bi ni smetao entitet RS, da oni rade u korist drzave Bosne i Hercegovine, a ovako kako rade protiv bilo bi lijepo da se ukine. Ali to su samo pusti snovi, nece ljudi koji na tom projektu rade vec 30 godina tako lako odustati. Misljenja sam da u ovoj drzavi skoci standard, da svi fino zive, ne bi se niko ni sjetio sutra da je Srbin/Bosnjak/Hrvat.
Pa da rade u korist drzave BiH onda ta tvorevina nebi imala niakkvu poentu. Problem je upravo u onima koji govore da ta tvorevina nije problem, kad je problem. Ta tvorevina je sve ono sto se kosi sa savremenim svijetom i zdravim razumom. Ja jednom silom prilika moro`svratit da nesto pjedem negdje u Zvorniku, kad preko puta restorana ogroman spomenik "braniocima Zvornika", sto "odbranise" grad od njegovih prijeratnih , autotohnih, civila-stanovnika. Onda mi prodje kroz glavu koliko je masovnih grobnica ne-srba pronadjeno na podrucju Zvornika, i kako zivjeti s tom iskrivljenom slikom svega sto se desilo tamo. Zamislio sam sebe kako zivim tamo, u tom po meni jednom zivotnom ludilu za Bosnjaka povratnika. Ja bi explodiro tamo za nekih 10 dana, a kamoli jos da mi dijete raste u toj laznoj stvarnosti i poniznosti. Ali ja nisam taj koji kaze "to je njihovo", nego to je moje koje ste vi prisvojili i posrbili, a nemate prava na to. Takvu svijest ce imati i moja djeca.
To je tvoj komentar? Nisam, jer bi se tada stavio u nezgodnu situaciju, s sebi nebi dozvolio da me mlate tamo gdje je njiih hiljade, a mene nema ko da zastiti. a to sto tamo nema ko da me zastiti je zasluga vas takvih "komicno-zanimljivih", koji bi pored tog nakaradnog spomenika mozda i cvijece polozili.
ebi nebi dozvolio
- Mjesanac
#159 Re: Kraj entiteta?
Time ih lako drze na okupu, ko stado ovaca, i njima lako vladaju. Njihova mrznja prema drugoj vjeri se zasniva cisto na lazima koje su im servirane.LaBomba wrote:Mjesanac wrote:Meni ne bi ni smetao entitet RS, da oni rade u korist drzave Bosne i Hercegovine, a ovako kako rade protiv bilo bi lijepo da se ukine. Ali to su samo pusti snovi, nece ljudi koji na tom projektu rade vec 30 godina tako lako odustati. Misljenja sam da u ovoj drzavi skoci standard, da svi fino zive, ne bi se niko ni sjetio sutra da je Srbin/Bosnjak/Hrvat.
-
hAZNADAR
#160 Re: Kraj entiteta?
Ovakve vijesti samo potvrdjuju da je danasnja generacija ekstremnija nego ranije i da ulazimo polako u doba tezih incidenata.
U Doboju 20 srpskih mladica pretuklo 4 bosnjackih. Zastitar pomogao, policija samo posmatrala i poslije samo privela pretucene. Ne treba spominjati sta je bio motiv i sta se psovalo i izjavljivao od strane srpskih mladica.
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/cak-20- ... u-bosnjaka
Entitet RS ima standard koji ovo dopusta i podstice, to je pravni prostor koji to omogucava i time se jedino za sada opravdava smisao postojanja. Zato sam pesimista glede mira u buducnosti - jer je pitanje vremen kada ce iz ovakvih incidenata padati mrtve glave - i koji ce pokrenuti lanac reakcija.
Ono sto je tipicno za danasnje vrijeme je da Bosnjaci uglavnom sutke trpe batine i uvrede - apelirajuci na zdrav razum, poslije pateticno pokazuju modrice misleci da ce imati nekog moralnog efekta, sazaljenja, da ce ispasti pametniji.
U Doboju 20 srpskih mladica pretuklo 4 bosnjackih. Zastitar pomogao, policija samo posmatrala i poslije samo privela pretucene. Ne treba spominjati sta je bio motiv i sta se psovalo i izjavljivao od strane srpskih mladica.
Entitet RS ima standard koji ovo dopusta i podstice, to je pravni prostor koji to omogucava i time se jedino za sada opravdava smisao postojanja. Zato sam pesimista glede mira u buducnosti - jer je pitanje vremen kada ce iz ovakvih incidenata padati mrtve glave - i koji ce pokrenuti lanac reakcija.
Ono sto je tipicno za danasnje vrijeme je da Bosnjaci uglavnom sutke trpe batine i uvrede - apelirajuci na zdrav razum, poslije pateticno pokazuju modrice misleci da ce imati nekog moralnog efekta, sazaljenja, da ce ispasti pametniji.
- LBVIEW
#161 Re: Kraj entiteta?
Mene cudi kako se do sada niko od dezurnih "moralizatora", u biti relativizatora odgovornosti srpske politike za sve ono sto se unazad zadnjih 25 godina ovdje desava, javio kako bi te optuzio za generaliziranje i sirenje medunacionalne netrpeljivosti.Jer za Boga miloga, mada svi vrlo dobro znamo kako po srijedi nije nikakav pojedinacni slucaj, vec se svako malo ili pretuce neki provratnik ili napadne dzamija ili se malo "navija" uz nosanje "prigodnih" transparenata, zbog politicke korektnosti i "mira u kuci" il da se nedaj Boze nebi ko uvrijedio, trebalo bi sve to marginilazirati, ili realtivizirati,npr., pominjanjem pojedinacnih primjera izljeva bosnjackog nacionalizma.hAZNADAR wrote:Ovakve vijesti samo potvrdjuju da je danasnja generacija ekstremnija nego ranije i da ulazimo polako u doba tezih incidenata.
Ko kod je malo duze vremena proveo u manjem entitetu, pa bilo samo za vrijeme godisnjeg odmora, svjedok je sistematske indoktrinacije tamosnjeg puka najgorim sovinizmom i mrznje prema svemu sto je bosnjacko.
Tamo se sasvim normalno paradira u zlocinackim uniformama i pod zastavama s mrtvackom glavom tik uz masovne grobnice uz precutno odobravanje lokalnog stanovnistva i podrsku institucija.
- Revolucionar ★
#162 Re: Kraj entiteta?
Četništvo ponovo u uzlaznoj putanji . Mislim da jedino u slucaju neke velike krize po nacionalnu sigurnost da bi moglo doci do reorganizacije entiteta ili ukidanja istih. Ali nije ni problem u toj imaginarnoj tvorevini RS-a , koliko je problem u pojedincima i politickim subjektima koji podizu tenzije. Pa Dodik je javno četnik, mrzitelj svega bošnjačkog, konstantni rusitelj i Dejtona i svega ljudskog, a jos nema nikakvih konkretnih poteza od Zapada. Sasvim je realno balkansko proljece kroz koju godinu
-
slobodan_bhgrdjanin
#163 Re: Kraj entiteta?
Nema kraja entieta. Ko ce ih ukinuti? Parlament?
-
LaBomba
#164 Re: Kraj entiteta?
slobodan_bhgrdjanin wrote:Nema kraja entieta. Ko ce ih ukinuti? Parlament?
Nisi ti nikakav "slobodan bh gradjanin" kako sam sebe nazivas. Ko kaze da nema kraja entiteta? Jel to neko univerzalno, bozije pravilo? Jesili vidio ovaj zadnji apel nasih povatnika u tzv rs? Ako si ti 50% slobodan bh gradjanin,onda ti postojanje tvorevine "republike srspke" nikako ne moze biti u redu.
Prvi korak je poceti sa demonstracijama vecih razmjera. Treba poslati poruku u svijet da ova entitetska podjela i sadasnje uredjenje drzave nije normalno. Oni koji misle da ovim necemo nista postic, ako se ne demonstrira u Banja Luci, grijese, jer treba se razbiti nametnuta svijest da se svi oni gradjani koji su lojajni drzavi prilogodjavat onima koji to nisu. Tu svijest treba sascjeci u korijenu. Ta bitka je vec dobijena, Nasi roditelji su najdemokratskojim sredsvima izborili Republiku BiH, koja je priznata od cijelog svijeta. Ovo sad je rezultat rata, agresije i genocida, i ne mora da se postuje. U Hrvataskoj su imali istu stvar, tvorevinu na nekoliko postotaka suverene drzave, gdje su isto pravili zlocine. Hrvatska je iskoristila povoljan trenutak da oruzanom akciijom oslobode okupirani dio, a kod nas tu tvorevinu nasi predstavnici prihvatise kao legalnog pregovaraca o unutrasnjem uredjenju. Trebamo fino istaci na parolama da je to bila odluka jednog covjeka, a nikako cjelokouponog naroda. Toliko ima apsurda o dejtonu, da o tome moze da se pise danima.
Takodje u Crnoj Gori, gdje je na referendumu o nezavisnosti nesto vise od 50 % glasalo za nezavisnost, pa se CG ne podjeli, niti nastade srpski entiet, a kamoli oruzani sukob. Znaci samo u BiH se namece to nekkavo pravo srpskog naroda na cistu etnicku teriitoriju, i to na kojoj su tolike zlocine nad drugim narodom izvrsili. Zasto?
Ko i zasto nam to namece? I zasto to neko treba da postuje uopste?
- gidora
#165 Re: Kraj entiteta?
LaBomba,fino registruješ stranku,izneseš plan i program rada,izađeš na izbore ...LaBomba wrote:slobodan_bhgrdjanin wrote:Nema kraja entieta. Ko ce ih ukinuti? Parlament?
Nisi ti nikakav "slobodan bh gradjanin" kako sam sebe nazivas. Ko kaze da nema kraja entiteta? Jel to neko univerzalno, bozije pravilo? Jesili vidio ovaj zadnji apel nasih povatnika u tzv rs? Ako si ti 50% slobodan bh gradjanin,onda ti postojanje tvorevine "republike srspke" nikako ne moze biti u redu.
Prvi korak je poceti sa demonstracijama vecih razmjera. Treba poslati poruku u svijet da ova entitetska podjela i sadasnje uredjenje drzave nije normalno. Oni koji misle da ovim necemo nista postic, ako se ne demonstrira u Banja Luci, grijese, jer treba se razbiti nametnuta svijest da se svi oni gradjani koji su lojajni drzavi prilogodjavat onima koji to nisu. Tu svijest treba sascjeci u korijenu. Ta bitka je vec dobijena, Nasi roditelji su najdemokratskojim sredsvima izborili Republiku BiH, koja je priznata od cijelog svijeta. Ovo sad je rezultat rata, agresije i genocida, i ne mora da se postuje. U Hrvataskoj su imali istu stvar, tvorevinu na nekoliko postotaka suverene drzave, gdje su isto pravili zlocine. Hrvatska je iskoristila povoljan trenutak da oruzanom akciijom oslobode okupirani dio, a kod nas tu tvorevinu nasi predstavnici prihvatise kao legalnog pregovaraca o unutrasnjem uredjenju. Trebamo fino istaci na parolama da je to bila odluka jednog covjeka, a nikako cjelokouponog naroda. Toliko ima apsurda o dejtonu, da o tome moze da se pise danima.
Takodje u Crnoj Gori, gdje je na referendumu o nezavisnosti nesto vise od 50 % glasalo za nezavisnost, pa se CG ne podjeli, niti nastade srpski entiet, a kamoli oruzani sukob. Znaci samo u BiH se namece to nekkavo pravo srpskog naroda na cistu etnicku teriitoriju, i to na kojoj su tolike zlocine nad drugim narodom izvrsili. Zasto?
To ti je (sad za sad) jedini način da pokušaš nešto uraditi,sve ostalo je čisto šupljiranje po netu
-
LaBomba
#166 Re: Kraj entiteta?
gidora wrote:LaBomba,fino registruješ stranku,izneseš plan i program rada,izađeš na izbore ...LaBomba wrote:slobodan_bhgrdjanin wrote:Nema kraja entieta. Ko ce ih ukinuti? Parlament?
To ti je (sad za sad) jedini način da pokušaš nešto uraditi,sve ostalo je čisto šupljiranje po netu
Kakva stranka koju moram regitrovati u dejtonskom sistemu, ako mi je cilj drzava bez entiteta? Molim te da me zaobilazis ubuduce!
-
LaBomba
#168 Re: Kraj entiteta?
gidora wrote:SzaBiH
Zaista je dosta zbijanja sala.
-
muzicar_iz_parka
#169 Re: Kraj entiteta?
Što nema onda tih demonstracija/protesta ako je to način na koji se može postignuti željeni cilj??????LaBomba wrote:
Skupiš par jarana za prvu ruku i svaki dan protestvuješ na nekom bitnijem mjestu u Sarajevu, vremenom će rasti masovnost demonstracija, a samim time kako već rekoh ostvariti ideja iz naslova teme.
-
elcaliente
#170 Re: Kraj entiteta?
Pa nema upravo iz razloga koje sam ja naveo na pocetku ove teme. Entiteti i RS ne interesuju ni protjerane iz RS, pa iz kojeg razloga bi interesovali onda one koji su oduvjek u federaciji? Kada bi napravio neke demontstracije na tu temu, doslo bi pedesetak ljudi u vrh glave, 3 dan bi se taj pokret ugasio.muzicar_iz_parka wrote:Što nema onda tih demonstracija/protesta ako je to način na koji se može postignuti željeni cilj??????LaBomba wrote:
Skupiš par jarana za prvu ruku i svaki dan protestvuješ na nekom bitnijem mjestu u Sarajevu, vremenom će rasti masovnost demonstracija, a samim time kako već rekoh ostvariti ideja iz naslova teme.
-
Mrchak
#171 Re: Kraj entiteta?
Upoznao sam dosta Bosanaca i mogu ti reci da gresis. Svi su podjednako sovinisti (gledano po narodima, ne pojedincima). To sto svako pokusava da opravda svoj sovinizam je nesto sasvim normalno. Retko koji sovinista ce priznati da je sovinista. Sto se Bosnjaka konkretno tice, nimalo nisu bolji od bosanskih Srba: njihova mrznja prema svemu srpskom niti je "umerena" kako ti kazes niti je usmerena protiv bilo kakve ideologije ili standarda. Nije tacno ni ovo za naciju ,jezik i kulturu jer je poznato da Bosnjaci negiraju cinjenicu da pricaju istim jezikom kao i Srbi i Hrvati ,a mnogo se glasova moze cuti kako to nisu cak ni Srbi i Hrvati nego pravoslavni/katolicki etnicki Bosnjaci.hAZNADAR wrote: Ne daje vam to vjeru vec iluziju i fasizam koji se razvija nesmetano i neovisno o bosnjackim prilikama.
Pricaj mi malo o mrznji - kod nas je barem usmjerena protiv jedne ideologije i politike, standarda, barem vam ne sporimo naciju, jezik, kulturu,.. i barem ne spominjemo genetike i nasljedne krivice. U nasem drustvu barem postoji ekstremizam koji je jasno definisan i koji je jasno naznacen - kod vas toga odavno nema jer je sve isti standard. Buduci da 99% vas i dalje uglavnom na svim kontaktima pilavi o poturicama, nenarodima, izdajnicima i genetskim otpadima, zaostaloj muslimanskoj civilizaciji, ikonama na tavanu i frustracijama konto toga, izmisljenim nacijama i jezicima,.. sam mrznja mu dodje kao privilegija. Nacisti nisu mrzili Jevreje - oni ih samo nisu smatrali za ljude i tamanili su ih kao korov bez osjecaja. Tako je otprilike i kod vas - a kao banjalucanin znam dobro da je to sve krenulo davno prije tuskih, saudijskih,.. zastava i internet foruma.
Znaci ne bi ti smetalo da je RS uredjena poput Srbije?hAZNADAR wrote: Vezano za temu - entitet mi ne smeta ukoliko je prostor demokratije, slobode i perspektive za sve. Ali dokle je god aparthejd i dokle se god i dalje provodi etnicko ciscenje - uvijek ce postojati konfrontacija i sljedeci sukob se samo odlaze. Bosnjaci nece vjecno biti getoizirani i ovako tretirani. Nove generacije ce imati vise samorespekta, ponosa, i politicke pameti, a nove srpske generacije ce moci samo podcijeniti protivnika o kojem vec sada ne znaju nista i visoko letjeti kao i sada umisljajuci da su superiorni i neka visa rasa.
O tome da li ce biti sukoba ne odlucuju ni Bosnjaci ni Srbi vec velike sile. Ako se neko od nasih plemena drzne da pokusa nesto na svoju ruku, sile ce jednostavno dati odresene ruke i punu podrsku drugoj strani i vratiti sve na pocetak.hAZNADAR wrote: I to je moj odgovor na pitanje o kraju entiteta. Novi sukob je neminovan gdje Bosnjaci ne mogu puno izgubiti a Srbi mogu. Jedini nacin da opstane entitet je da bude uredjen po evropskim nacelima slobode, ravnopravnosti, demokratije i kada prosjecan Bosnjak u RS bude imao istu pravnu zastitu i slobodu kao sto ima kao stranac po Evropi. Ali to sumnjam da ce se desiti. Daleko od toga da prizeljkujem rat, i da ga zagovaram - ali barem nerado priznajem da ce se tesko moci izbjeci.
Ovde se slazem. Primetan je potpuni nedostatak forumasa srpske nacionalnosti ,a sumljam da je to jer nisu zainteresovani za ove rasprave. S obzirom da sam i ja srpske nacionalnosti, mozda i meni sledi ban uskoro. Ako moja nacionalnost krsi pravila foruma, neka me moderator obavesti pa da je promenim.hAZNADAR wrote: Ne kritikujem rad moderacije - ali pozeljno je da ovdje imamo i politicka misljenja od strane velikosrba, kao i njihovo prisustvo. To je ipak nasa realnost a i diskusije nisu interesantne ako su jednoobrazne.
- Skijaš
#172 Re: Kraj entiteta?
Ako te banuju s foruma, to će biti zbog takvih provokacija a ne zato što si Srbin. Što se tiče atmosfere, mislim da je najzdravija u poređenju s ostalim bosanskohercegovačkim portalima. Na ovom će ti podforumu zabraniti sudjelovanje ako kažeš da su Srbi genocidni, ali i ako negiraš u Hagu potvrđen genocid u Srebrenici. Mislim da je to odlično, apsolutna sloboda govora je ustvari dozvola za širenje mržnje i nekakva kontrola mora postojati.Mrchak wrote:Ovde se slazem. Primetan je potpuni nedostatak forumasa srpske nacionalnosti ,a sumljam da je to jer nisu zainteresovani za ove rasprave. S obzirom da sam i ja srpske nacionalnosti, mozda i meni sledi ban uskoro. Ako moja nacionalnost krsi pravila foruma, neka me moderator obavesti pa da je promenim.hAZNADAR wrote:Ne kritikujem rad moderacije - ali pozeljno je da ovdje imamo i politicka misljenja od strane velikosrba, kao i njihovo prisustvo. To je ipak nasa realnost a i diskusije nisu interesantne ako su jednoobrazne.
- Arteta
#173 Re: Kraj entiteta?
Ovdje niko ne mrzi Srbe.Mrchak wrote: Ovde se slazem. Primetan je potpuni nedostatak forumasa srpske nacionalnosti ,a sumljam da je to jer nisu zainteresovani za ove rasprave. S obzirom da sam i ja srpske nacionalnosti, mozda i meni sledi ban uskoro. Ako moja nacionalnost krsi pravila foruma, neka me moderator obavesti pa da je promenim.
Ali zato RS mrzi 99% foruma.
-
Mrchak
#174 Re: Kraj entiteta?
Skijaš wrote:
Ako te banuju s foruma, to će biti zbog takvih provokacija a ne zato što si Srbin. Što se tiče atmosfere, mislim da je najzdravija u poređenju s ostalim bosanskohercegovačkim portalima. Na ovom će ti podforumu zabraniti sudjelovanje ako kažeš da su Srbi genocidni, ali i ako negiraš u Hagu potvrđen genocid u Srebrenici. Mislim da je to odlično, apsolutna sloboda govora je ustvari dozvola za širenje mržnje i nekakva kontrola mora postojati.
Cituckao sam ovaj forum jedno vreme i video pregrst govora mrznje prema svemu srpskom. S obzirom da je ovo Balkan a ne Svajcarska to nije cudno samo po sebi, ali ako se tolerise govor mrznje prema Srbima treba tolerisati i govor mrznje prema ostalima i obrnuto ,ako se ne tolerise govor mrznje prema ne-Srbima onda ne sme da se tolerise ni govor mrznje prema Srbima. To je ono sto se zove doslednost i upravo je doslednost odlika "zdravih" foruma kako ih je Skijas nazvao.Arteta wrote: Ovdje niko ne mrzi Srbe.
Cisto da ovo ne bude potpuni promasaj teme, upravo se na primeru ovog foruma gde Bosnjaci imaju apsolutnu vlast moze videti kako bi se oni stvarno poneli prema svojim sugradjanima drugih shvatanja. Primecujem da na svakoj temi Bosnjaci tvrde kako su oni multi-kulti i tolerantni, da ne mrze Srbe i da se zalazu za gradjansko drustvo bez etnickih podela i diskriminacija gde su svi jednaki ... a onda u jednoj od retkih prilika kada mogu da dokazu to i izgrade atmosferu jednakosti, multikulturalnosti i postovaja prema drugom i drugacijem oni dokazu potpunu suprotnost. Drugim recima, utisak koji ja imam je da ukidanjem entiteta Srbe u BiH ceka ista sudbina kao i Srbe s ovog foruma.
Evo, nek forumasi ne shvate ovo pogresno. Ovo je prijateljska kritika. Cisto da napomenem , protiv sam otcepljenja RS.
- Skijaš
#175 Re: Kraj entiteta?
U gornjem desnom uglu svih komentara imaš opciju "Prijavi post", mali trokutić preko kojeg možeš prijaviti moderatorima svaki oblik šovinizma. A ako i neki od moderatora napravi propust, i na to se možeš žaliti. Međutim ono na što se trebamo navikavati je to da niko nema pravo držati lekciju Sarajevu po pitanju tolerancije i međusobnog uvažavanja osim samog Sarajeva. Svi drugi treba da se pozabave stanjem u vlastitom dvorištu i ako već hoće da komentarišu Sarajevo, neka komentarišu kulturna dešavanja ili gradski saobraćaj. Onih koji će braniti obraz Sarajeva ima dovoljno u samom Sarajevu. Hvala ipak.Mrchak wrote:Skijaš wrote:
Ako te banuju s foruma, to će biti zbog takvih provokacija a ne zato što si Srbin. Što se tiče atmosfere, mislim da je najzdravija u poređenju s ostalim bosanskohercegovačkim portalima. Na ovom će ti podforumu zabraniti sudjelovanje ako kažeš da su Srbi genocidni, ali i ako negiraš u Hagu potvrđen genocid u Srebrenici. Mislim da je to odlično, apsolutna sloboda govora je ustvari dozvola za širenje mržnje i nekakva kontrola mora postojati.Cituckao sam ovaj forum jedno vreme i video pregrst govora mrznje prema svemu srpskom. S obzirom da je ovo Balkan a ne Svajcarska to nije cudno samo po sebi, ali ako se tolerise govor mrznje prema Srbima treba tolerisati i govor mrznje prema ostalima i obrnuto ,ako se ne tolerise govor mrznje prema ne-Srbima onda ne sme da se tolerise ni govor mrznje prema Srbima. To je ono sto se zove doslednost i upravo je doslednost odlika "zdravih" foruma kako ih je Skijas nazvao.Arteta wrote: Ovdje niko ne mrzi Srbe.
Cisto da ovo ne bude potpuni promasaj teme, upravo se na primeru ovog foruma gde Bosnjaci imaju apsolutnu vlast moze videti kako bi se oni stvarno poneli prema svojim sugradjanima drugih shvatanja. Primecujem da na svakoj temi Bosnjaci tvrde kako su oni multi-kulti i tolerantni, da ne mrze Srbe i da se zalazu za gradjansko drustvo bez etnickih podela i diskriminacija gde su svi jednaki ... a onda u jednoj od retkih prilika kada mogu da dokazu to i izgrade atmosferu jednakosti, multikulturalnosti i postovaja prema drugom i drugacijem oni dokazu potpunu suprotnost. Drugim recima, utisak koji ja imam je da ukidanjem entiteta Srbe u BiH ceka ista sudbina kao i Srbe s ovog foruma.
Evo, nek forumasi ne shvate ovo pogresno. Ovo je prijateljska kritika. Cisto da napomenem , protiv sam otcepljenja RS.
Dakle, ako podržavaš multietnički koncept, tu smo na istoj talasnoj dužini. Ako bi ti Sarajevu da držiš lekcije po tom pitanju, to već iritira.