Samo za Sufije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
miskin

#151 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

Ja sam ozbiljna zena, ne padam na krasni izgled. :kravata:
pa dobro mozda je i on bio ozbiljan decko
Kroksica

#152 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

miskin wrote:sta reci kad ti neki "brat" napise ovako nesto na chatu [URL=http://imageshack.us/photo/my-imag ... .jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/url]
Click Profile--->Unfriend? 8-)

A sta ces mu....
miskin

#153 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

K'o biva haug, :D
ma nije haug, malo je se kroksica presla ali halalit cemo joj ima puno sati
fatamorgana

#154 Re: Samo za Sufije

Post by fatamorgana »

miskin wrote:
Nego .... jel' i Nasrudin hodža bio sufija?
da li je uopste bio među zivim ili je izmisljena licnost
Bila već tema o izmišljenim ličnostima, :wink:
miskin

#155 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

Click Profile--->Unfriend? 8-)

A sta ces mu....
nisam ovo ja ni na jednom od profila ovo je od nekog prijatelja jasmina koga i ne poznajem pa on stavio na fb, a reko svakake raje ima da Bog sacuva
Kroksica

#156 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

miskin wrote:
Hehe! "Amin" u Kur'anu nije dio Fatihe, ne moram ti to pricat. Amin je dosao u Islam preko Starog i Novog zavjeta koristi se kao izraz za slaganje ili potvrdjivanje. Tako imas kod nas nakon Fatihe a pogotovo kad se klanja za imamom, da imam uci Fatihu, a dzemat dodaje Amin u smisli "tako je, hodza". :D
znam da nije, ne znam sta i kako je doslo, ali znam da ovo nije znacenje amin, nego amin znaci USLISAJ, misli sse na proucenu dovu
Ne, ne. Mozda ti tako interpretiras, nije problem, svidja mi se. Ja ti govorim sta stvarno znaci i porijeklo rijeci.
Kroksica

#157 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

Sta je haug?
miskin

#158 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

Ne, ne. Mozda ti tako interpretiras, nije problem, svidja mi se. Ja ti govorim sta stvarno znaci i porijeklo rijeci.
ja sam naucio da amin znaci uslisaj, obzirom da ne znam arapski, ne znam ni korijen rijeci niti ista drugi, ali i krscani umaju istu stvar samo ide amen, vidio sam kad uce dove kad hoce objedovati i tako to
Kroksica

#159 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

miskin wrote:
Ja sam ozbiljna zena, ne padam na krasni izgled. :kravata:
pa dobro mozda je i on bio ozbiljan decko
Mozda.

Ccc! Ubjedise me da sam vidjela nekoga a nisam. Manipulacija!
nasa

#160 Re: Samo za Sufije

Post by nasa »

Kroksica wrote:
miskin wrote:
Hehe! "Amin" u Kur'anu nije dio Fatihe, ne moram ti to pricat. Amin je dosao u Islam preko Starog i Novog zavjeta koristi se kao izraz za slaganje ili potvrdjivanje. Tako imas kod nas nakon Fatihe a pogotovo kad se klanja za imamom, da imam uci Fatihu, a dzemat dodaje Amin u smisli "tako je, hodza". :D
znam da nije, ne znam sta i kako je doslo, ali znam da ovo nije znacenje amin, nego amin znaci USLISAJ, misli sse na proucenu dovu
A sto se vas dvoje volite raspravljati,nije Kur"an ali jeste uvrijezeno,da i u prevodima nekim Kur'ana stoji
Hajte sad nesto o sufijama da ostanemo u temi :-D
Kroksica

#161 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

miskin wrote:
ja sam naucio da amin znaci uslisaj, obzirom da ne znam arapski, ne znam ni korijen rijeci niti ista drugi, ali i krscani umaju istu stvar samo ide amen, vidio sam kad uce dove kad hoce objedovati i tako to
Amen je hebrejski i grcki, a Amin je arapski i znace isto. :wink:
fatamorgana

#162 Re: Samo za Sufije

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:Sta je haug?
Nešto slično kao amin samo kod američkih Indijanaca, k'o biva "rekao sam", u smislu rekao sam i to definitivno, potvrđujem to što sam rekao, aminujem.
miskin

#163 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

Amen je hebrejski i grcki, a Amin je arapski i znace isto. :wink:
evo i ja to isto trazim sad po netu
Kroksica

#164 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

nasa wrote: A sto se vas dvoje volite raspravljati,nije Kur"an ali jeste uvrijezeno,da i u prevodima nekim Kur'ana stoji
Pa na forumu smo, tu se raspravlja, ne? :P A sufije...pa vako, mene zanima kako se postaje sufijski sejk(h), ceremonije i obredi. Ako ko zna, nek me prosvjetli.
miskin

#165 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

A sto se vas dvoje volite raspravljati,nije Kur"an ali jeste uvrijezeno,da i u prevodima nekim Kur'ana stoji
pa daj nam nesto iz te branse da razbacimo koju pametnu
Kroksica

#166 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Nešto slično kao amin samo kod američkih Indijanaca, k'o biva "rekao sam", u smislu rekao sam i to definitivno, potvrđujem to što sam rekao, aminujem.
Aaaaa, lijepo. Hvala. :D
miskin

#167 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

mene zanima kako se postaje sufijski sejk(h), ceremonije i obredi. Ako ko zna, nek me prosvjetli.
ma joj kod njih ti je sve neki misticizam, sve nesto tajanstveno ko biva nije za svakog a isalm objavljen svima, ne znam ima kod njih svega buckuris zivi ovr danas sufije nisu ni nalik onia s pocetka islama
miskin

#168 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

evo sirimo se
Jedna organizacija kršćanskih pravnika u Sjedinjenim Američkim Državama usprotivila se ideji da se napuštena škola u Detroitu pretvori u džamiju i saopštila da tom akcijom želi da se bori protiv "islamske prijetnje".

Islamska kulturna organizacija kupila je u predgrađu milionskog grada Detroita u Mičigenu zgradu bivše škole, te je za nju prošle godine platila 1,1 milion dolara.

Ali kršćanska organizacija Pravni centar Tomas Mor podržala je tužbu lokalnog stanovništva kojom se traži da kupovina bude poništena.

Ova organizacija je, takođe, zatražila da sudska porota istraži da li je u ovom poslu bilo korupcije, kao što neki tvrde. Sud je u prvom stepenu već odbacio ovu tužbu, pa se stanovništvo sada žali na presudu.

Međutim, da bi se škola pretvorila u džamiju, potrebno je da se dobije dozvola od državne komisije za planiranje.
http://www.slobodnaevropa.org/archive/n ... d=24700684
Kroksica

#169 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

miskin wrote:
mene zanima kako se postaje sufijski sejk(h), ceremonije i obredi. Ako ko zna, nek me prosvjetli.
ma joj kod njih ti je sve neki misticizam, sve nesto tajanstveno ko biva nije za svakog a isalm objavljen svima, ne znam ima kod njih svega buckuris zivi ovr danas sufije nisu ni nalik onia s pocetka islama
:lol:
Moras se druzit sa njima da ti kazu?
Zar je bilo sufija "na pocetku" Islama?
nasa

#170 Re: Samo za Sufije

Post by nasa »

Meni kazu prijatelji iz USA da dosta amerikanaca koji prihvataju islam,ustvari su sufije,kao eto svidja im se filozofija,misticizam....
miskin

#171 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

Moras se druzit sa njima da ti kazu?
Zar je bilo sufija "na pocetku" Islama?
pa nije u ovakvom obliku, nego to su bili ljudi koji su odabrali skroman zivot maltene da zive u bijedi, ostavljali ovaj dunlauk posvecivali se ahiretu
fatamorgana

#172 Re: Samo za Sufije

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Aaaaa, lijepo. Hvala. :D
Neka američka plemena su za stvoritelja koristili ime Wakan tanka što je kod nas u stripovima prevođeno kao Veliki duh, no nađoh u jednoj knjizi o američkim indijancima da Wakan tanka znači zapravo Velika tajna .... Kako poetsko ime za eventualnog stvoritelja ....
miskin

#173 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

evo ti ovdje vise o nastanku sufizma haman da ima pa citaj ako ne sada onda sutra http://www.el-asr.com/tekst/akida/sufiz ... ana-ummeta
miskin

#174 Re: Samo za Sufije

Post by miskin »

Neka američka plemena su za stvoritelja koristili ime Wakan tanka što je kod nas u stripovima prevođeno kao Veliki duh, no nađoh u jednoj knjizi o američkim indijancima da Wakan tanka znači zapravo Velika tajna .... Kako poetsko ime za eventualnog stvoritelja ....
pa gdje si knjizevnik nism te prepoznao
Kroksica

#175 Re: Samo za Sufije

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Monoteizam, eh.
Post Reply