Pokret Nesvrstanih

Post Reply
hrastov žižak

#151 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by hrastov žižak »

nosara wrote:
hrastov zizak wrote: Besmislen post? Pa ko je bio na vlasti na Kubi i u Iranu, ko? Zašto su odigrane revolucije, ti mi reci! Ja ti govorim o historijskim činjenicama koje su odavno utvrđene, ne govorim ti o nekim teorijama zavjere. Majka mu stara, hoćeš reći da Batista nije bio američki čovjek? Hoćeš reći da šah Reza nije bio američka instalacija? Hajde reci to, ako već želiš da se dodatno ukopaš, pa da ti izbacim dokumente ovdje. I na kraju ti mi baciš frazu u Libiji se slavilo jer su rješili tiranina. Ako je to tvoj doment, jebga onda.
Cile...? Argentina...? Kako se tek tamo slavilo... :roll:
Ih, lista je mnogo duža, on je zapeo za ove dvije zemlje, pa reko prvo to da raščistimo :lol:
Arturo B

#152 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

hrastov zizak wrote:
Arturo B wrote:
hrastov zizak wrote: To je sve što imaš da kažeš?
A sta da ti kazem na onako besmislen post? Libija slavila sto se rijesila tiranina koji ih je ugnjetavao 40 godina i tebi je tu nesto cudno? Pricas o tome da su haman sve revolucionarne borbe bila u biti borbe protiv zlih imperijalista. Ma dokle
Besmislen post? Pa ko je bio na vlasti na Kubi i u Iranu, ko? Zašto su odigrane revolucije, ti mi reci! Ja ti govorim o historijskim činjenicama koje su odavno utvrđene, ne govorim ti o nekim teorijama zavjere. Majka mu stara, hoćeš reći da Batista nije bio američki čovjek? Hoćeš reći da šah Reza nije bio američka instalacija? Hajde reci to, ako već želiš da se dodatno ukopaš, pa da ti izbacim dokumente ovdje. I na kraju ti mi baciš frazu u Libiji se slavilo jer su rješili tiranina. Ako je to tvoj doment, jebga onda.

Kastro i vesela druzina napravili revoluciju, docepali se pozicija i postali gori od Baptiste. Moguce da sam ja malo glup, ali kakav napredak je od tada napravljen? Ono narod vise ne jebe u zdrav mozak Baptista vec Kastro. Drasticna razlika.

I sta je to u Iranu napravljeno pozitivno od Islamske revolucije pa naovamo? Ja ne mogu da se sjetim niceg.

Da li je tvoj domet da stvarno mislis da je par americkih placenika zasluzno za Arapsko proljece i svrgavanje Gadafija koji je (nadam se da cemo se barem oko toga sloziti) bio diktator?
Arturo B

#153 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

nosara wrote:
Arturo B wrote:
A sta da ti kazem na onako besmislen post? Libija slavila sto se rijesila tiranina koji ih je ugnjetavao 40 godina i tebi je tu nesto cudno? Pricas o tome da su haman sve revolucionarne borbe bila u biti borbe protiv zlih imperijalista. Ma dokle
Zaboravio si spomenut slavlje Iracana i Afgana, uz bombe i muziku...

Jel' ti stvarno vjerujes u to sto pises, ili nas zavlacis...? Moze i na pp... 8-)

I meni je cudno da neko vjeruje da su za sva zla na ovom svijetu krivi Amerikanci.

Nego sta mislite o nasem ratu, jesu i tu prljavi americki placenici odradili svoj dio?
nosara

#154 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by nosara »

Arturo B wrote:
nosara wrote:
Arturo B wrote:

Jel' ti stvarno vjerujes u to sto pises, ili nas zavlacis...? Moze i na pp... 8-)

I meni je cudno da neko vjeruje da su za sva zla na ovom svijetu krivi Amerikanci.

Nego sta mislite o nasem ratu, jesu i tu prljavi americki placenici odradili svoj dio?
Ne za sva, ali ne i da ne...

Poznata ti je veza njemackog ig farbena i americkog standard oil-a u IIWW...? Ciklon B...?
nosara

#155 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by nosara »

Arturo B wrote: I sta je to u Iranu napravljeno pozitivno od Islamske revolucije pa naovamo? Ja ne mogu da se sjetim niceg.
Nuklearni reaktor...? :D
Gospodarstvo Irana u 2010. godini procjenjeno je između 858.66[84] i 863,5[85] milijardi USD prema paritetu kupovne moći, odnosno na oko 11.396 USD po glavi stanovnika što je četverostruki porast u odnosu na razdoblje prije revolucije 1979. godine unatoč udvostručenju stanovništva[84]. Usprkos sankcijama nametnutih zbog nuklearnog programa, Iran je jedno od rijetkih vodećih svjetskih gospodarstava koje bilježi pozitivan gospodarski rast u vrijeme svjetske financijske krize[86].
Last edited by nosara on 09/09/2012 15:30, edited 1 time in total.
Arturo B

#156 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

nosara wrote:
Arturo B wrote:
nosara wrote:

Ne za sva, ali ne i da ne...

Poznata ti je veza njemackog ig farbena i americkog standard oil-a u IIWW...? Ciklon B...?

Svijet je bio jedno veselo mjesto dok nije bilo Amerike.
Poznata mi je veza ali ne vidim tacno na sta ciljas?
Arturo B

#157 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

nosara wrote:
Arturo B wrote: I sta je to u Iranu napravljeno pozitivno od Islamske revolucije pa naovamo? Ja ne mogu da se sjetim niceg.
Nuklearni reaktor...? :D

Ahmed i Nedzad se ne zajebavaju :roll: :lol:
hrastov žižak

#158 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by hrastov žižak »

Arturo B wrote:
hrastov zizak wrote:
Arturo B wrote: A sta da ti kazem na onako besmislen post? Libija slavila sto se rijesila tiranina koji ih je ugnjetavao 40 godina i tebi je tu nesto cudno? Pricas o tome da su haman sve revolucionarne borbe bila u biti borbe protiv zlih imperijalista. Ma dokle
Besmislen post? Pa ko je bio na vlasti na Kubi i u Iranu, ko? Zašto su odigrane revolucije, ti mi reci! Ja ti govorim o historijskim činjenicama koje su odavno utvrđene, ne govorim ti o nekim teorijama zavjere. Majka mu stara, hoćeš reći da Batista nije bio američki čovjek? Hoćeš reći da šah Reza nije bio američka instalacija? Hajde reci to, ako već želiš da se dodatno ukopaš, pa da ti izbacim dokumente ovdje. I na kraju ti mi baciš frazu u Libiji se slavilo jer su rješili tiranina. Ako je to tvoj doment, jebga onda.

Kastro i vesela druzina napravili revoluciju, docepali se pozicija i postali gori od Baptiste. Moguce da sam ja malo glup, ali kakav napredak je od tada napravljen? Ono narod vise ne jebe u zdrav mozak Baptista vec Kastro. Drasticna razlika.

I sta je to u Iranu napravljeno pozitivno od Islamske revolucije pa naovamo? Ja ne mogu da se sjetim niceg.

Da li je tvoj domet da stvarno mislis da je par americkih placenika zasluzno za Arapsko proljece i svrgavanje Gadafija koji je (nadam se da cemo se barem oko toga sloziti) bio diktator?
Šta je napravljeno? Jesi li ti ozbiljan? Zezaš me, ubijeđen sam da me zezaš!
Boldirano, pojednostavljuješ stvari. Ja ne tvrdim ovdje ništa sa sigurnošću, niti sam reko šta slično, pa da to zaključuješ. Stvari su se odigrale u bliskoj prošlosti, pa ni mnogo upućenijim od mene ovdje nije sve jasno. Ne, arapsko proljeće nisu inicirali amerikanci, barem ne u Egiptu i Tunisu, tamo su imali svoje Marionete koje su zdušno podržavali dok vrag nije odnio šalu, pa su vidjeli da ovi ne mogu ostati na vlasti. Vojsku koja je pobjedila Gadafija sigurno su finansirali i podržavali, a kolika je ta vojska bila? Ne radi se sada o nekim velikim procentima naspram ukupnog stanovništva, pa da možemo reći da je stanovništvo odlučilo da ga skine s vlasti. Nema šanse. U Libiji jesu bili plaćenici-mudžehedini, islamski militanti koji ne vide dalje od vlastitih trepavica. Gadafi jeste bio diktator, apsolut, ali kakav? Kakav je standard življenja bio za vrijeme njegove vlasti? Kakvo je sad stanje u LIbiji? Hoće li bit bolje nakon Gadafija.

A povodom naše pređašnje rasprave, hoćemo li se složiti da je imperijalizam itekako uticao na ono što se desilo u Iranu i Kubi, ili ćeš reći da američka politika nema veze s tim, pa da nastavim s argumentacijom.
nosara

#159 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by nosara »

Arturo B wrote: Svijet je bio jedno veselo mjesto dok nije bilo Amerike.
Bilo je amerike i 1963. pa je do 22.11. svijet bio veselije mjesto nego sto je danas...

Ciljam na to da su americki tajkuni finansirali hitlerove pohode... Tebi sve treba crtat...

Arturo B

#160 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

hrastov zizak wrote:
Arturo B wrote:
hrastov zizak wrote: Besmislen post? Pa ko je bio na vlasti na Kubi i u Iranu, ko? Zašto su odigrane revolucije, ti mi reci! Ja ti govorim o historijskim činjenicama koje su odavno utvrđene, ne govorim ti o nekim teorijama zavjere. Majka mu stara, hoćeš reći da Batista nije bio američki čovjek? Hoćeš reći da šah Reza nije bio američka instalacija? Hajde reci to, ako već želiš da se dodatno ukopaš, pa da ti izbacim dokumente ovdje. I na kraju ti mi baciš frazu u Libiji se slavilo jer su rješili tiranina. Ako je to tvoj doment, jebga onda.

Boldirano, pojednostavljuješ stvari. Ja ne tvrdim ovdje ništa sa sigurnošću, niti sam reko šta slično, pa da to zaključuješ. Stvari su se odigrale u bliskoj prošlosti, pa ni mnogo upućenijim od mene ovdje nije sve jasno. Ne, arapsko proljeće nisu inicirali amerikanci, barem ne u Egiptu i Tunisu, tamo su imali svoje Marionete koje su zdušno podržavali dok vrag nije odnio šalu, pa su vidjeli da ovi ne mogu ostati na vlasti. Vojsku koja je pobjedila Gadafija sigurno su finansirali i podržavali, a kolika je ta vojska bila? Ne radi se sada o nekim velikim procentima naspram ukupnog stanovništva, pa da možemo reći da je stanovništvo odlučilo da ga skine s vlasti. Nema šanse. U Libiji jesu bili plaćenici-mudžehedini, islamski militanti koji ne vide dalje od vlastitih trepavica. Gadafi jeste bio diktator, apsolut, ali kakav? Kakav je standard življenja bio za vrijeme njegove vlasti? Kakvo je sad stanje u LIbiji? Hoće li bit bolje nakon Gadafija.

A povodom naše pređašnje rasprave, hoćemo li se složiti da je imperijalizam itekako uticao na ono što se desilo u Iranu i Kubi, ili ćeš reći da američka politika nema veze s tim, pa da nastavim s argumentacijom.

Ne zezam te. Kakav je napredak Kuba ostvarila u ovih vise od pola stoljeca kako je Kastro dosao na vlast? Kuba je jedna od najsiromasnijih zemalja svijeta. Valjda su i za to Amerikanci krivi.
Naravno da su finansirali pobunjenike u Libiji, cak su i sami ucestvovali u sukobima, to niko ne pokusava poreci ali to ne znaci puno. Evo ti dobar hint o tome sta je narod mislio o Gadafiju. Zasto taj isti Gadafi ako je vec bio siguran da ga vecina podrzava nije raspisao izbore i legalno osvojio vlast? I vuk sit i ovce na broju. Zato sto je znao da se nece tako lako izvuci. Predstavljati njega kao nekog palog heroja u borbi protiv imperijalizma je suludo. On je pao u borbi za vlast i svoju guzicu.
Ono sto nam serviraju o tome da je u Libiji vladalo blagostanje jednostavno nije istina. Upoznao sam nekolicinu ljudi koji su dosli u Sarajevo kad su u Libiji vodjeni sukobi i njihova prica se znatno razlikuje od romanticarske price o tome da su Libijom tekli med i mlijeko.
I ne znam kako ce im biti nakon Gadafija ali kako god da bude barem su se rijesili jedne budale.

Imperijalizam jeste uticao na desavanja na Kubi ali ne utjece vec 50 i vise godina, i sta sad imamo tamo?
Arturo B

#161 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

nosara wrote:
Bilo je amerike i 1963. pa je do 22.11. svijet bio veselije mjesto nego sto je danas...

Ciljam na to da su americki tajkuni finansirali hitlerove pohode... Tebi sve treba crtat...

E tu sam te cekao. Americki tajkuni nisu Amerika, gle cuda.
To isto kao da kazes da je za vrijeme naseg rata neki Bosnjak prodavao oruzje Srbima. Iz tog bi valjda trebali zakljuciti da su svi Bosnjaci pomagali Srbima, sto je izuzetno glupo.
Arturo B

#162 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

I krajnje je licemjerno zbog par tajkuna dovoditi Ameriku kao drzavu u vezu sa nacistickim idejama. Da nije bilo te iste Amerike, bog zna koliko bi rat trajao i kako bi se zavrsio.
agnostic_front

#163 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by agnostic_front »

Arturo B wrote:Ono sto nam serviraju o tome da je u Libiji vladalo blagostanje jednostavno nije istina. Upoznao sam nekolicinu ljudi koji su dosli u Sarajevo kad su u Libiji vodjeni sukobi i njihova prica se znatno razlikuje od romanticarske price o tome da su Libijom tekli med i mlijeko.
I ne znam kako ce im biti nakon Gadafija ali kako god da bude barem su se rijesili jedne budale.

Imperijalizam jeste uticao na desavanja na Kubi ali ne utjece vec 50 i vise godina, i sta sad imamo tamo?
quote]

I mene bas zanima kako je to bosanski intelekt zakljucio da su tamo tekli med i mlijeko?
Ako je jedini dokaz tome onaj nekakav lancani mail bez ikakvog izvora, onda smo mnogo inteligentni.
agnostic_front

#164 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by agnostic_front »

Arturo B wrote:I krajnje je licemjerno zbog par tajkuna dovoditi Ameriku kao drzavu u vezu sa nacistickim idejama. Da nije bilo te iste Amerike, bog zna koliko bi rat trajao i kako bi se zavrsio.
Eee, pa to je zato sto je Amerika htjela da Njemacka izazove rat, da bi onda oni intervenisali i da bi ona Bildeberska skupina (naravno koja postavlja predsjednika SAD-a) mogla da stvori Izrael. Jednostavno.
nosara

#165 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by nosara »

Arturo B wrote:
nosara wrote:

E tu sam te cekao. Americki tajkuni nisu Amerika, gle cuda.
To isto kao da kazes da je za vrijeme naseg rata neki Bosnjak prodavao oruzje Srbima. Iz tog bi valjda trebali zakljuciti da su svi Bosnjaci pomagali Srbima, sto je izuzetno glupo.
amerikom upravljaju ti isti koji su finansirali hitlera... Niko ovdje nema nista protiv amerike i amerikanaca, vec protiv americke politike, utuvi... To sam ti, uostalom, vec rekao...
Arturo B wrote:I krajnje je licemjerno zbog par tajkuna dovoditi Ameriku kao drzavu u vezu sa nacistickim idejama. Da nije bilo te iste Amerike, bog zna koliko bi rat trajao i kako bi se zavrsio.
Opet ista zvaka...

Nemaju oni milosti ni prema svojim ljudima, naravno... Vidi Ruby Ridge, Waco, Oklahoma, Najrobi, WTC dva puta... i ko zna sta jos...

Mozda zbog toga sto su medjunarodna grupa kriminalaca...

Znas li da je, na isti dan kad je bio bombaski napad u Londonu nedavno, bilo zakazano par vjezbi odbrane od bombaskog napada... Isti scenario, isto vrijeme, isto mjesto... Zamisli bezobrazluka i bahatosti...

Last edited by nosara on 09/09/2012 15:53, edited 1 time in total.
Arturo B

#166 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

agnostic_front wrote:
Eee, pa to je zato sto je Amerika htjela da Njemacka izazove rat, da bi onda oni intervenisali i da bi ona Bildeberska skupina (naravno koja postavlja predsjednika SAD-a) mogla da stvori Izrael. Jednostavno.
Najvise zamjeram zidovima sto je iz njihovih redova potekao zlocinac Levi Strauss, koji je u pravom cionistikom maniru napravio jeans i od tada sve manje zena nosi suknje :( . Urota protiv ljubitelja lijepih zenskih nogu
hrastov žižak

#167 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by hrastov žižak »

Arturo B wrote:
hrastov zizak wrote:
Arturo B wrote:

Ne zezam te. Kakav je napredak Kuba ostvarila u ovih vise od pola stoljeca kako je Kastro dosao na vlast? Kuba je jedna od najsiromasnijih zemalja svijeta. Valjda su i za to Amerikanci krivi.
Naravno da su finansirali pobunjenike u Libiji, cak su i sami ucestvovali u sukobima, to niko ne pokusava poreci ali to ne znaci puno. Evo ti dobar hint o tome sta je narod mislio o Gadafiju. Zasto taj isti Gadafi ako je vec bio siguran da ga vecina podrzava nije raspisao izbore i legalno osvojio vlast? I vuk sit i ovce na broju. Zato sto je znao da se nece tako lako izvuci. Predstavljati njega kao nekog palog heroja u borbi protiv imperijalizma je suludo. On je pao u borbi za vlast i svoju guzicu.
Ono sto nam serviraju o tome da je u Libiji vladalo blagostanje jednostavno nije istina. Upoznao sam nekolicinu ljudi koji su dosli u Sarajevo kad su u Libiji vodjeni sukobi i njihova prica se znatno razlikuje od romanticarske price o tome da su Libijom tekli med i mlijeko.

Npr. besplatno liječenje za SVE, besplatno obrazovanje za SVE, nema gladi, nema robovlasničkog odnosa na plantažama, imaju jake industrije pojedinih artikala. I to je nešto, zar ne? To je vidljiv napredak.
To za Gadafija, gdje sam ga ja predstavio kao romantičarskok palog heroja? Ne idealiziram te režime kao što pokušavaš predstavit. Ko je to vjerovao da je u LIbiji utopija? Naravno da nije bila, niti je ima igdje na zemlji. Ja sam recimo dobio drukčije utiske od tebe od ljudi koji su bili tamo...
A za ovo zadnje, ne utiće al u k....
Arturo B

#168 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

agnostic_front wrote:
Arturo B wrote:Ono sto nam serviraju o tome da je u Libiji vladalo blagostanje jednostavno nije istina. Upoznao sam nekolicinu ljudi koji su dosli u Sarajevo kad su u Libiji vodjeni sukobi i njihova prica se znatno razlikuje od romanticarske price o tome da su Libijom tekli med i mlijeko.

quote]

I mene bas zanima kako je to bosanski intelekt zakljucio da su tamo tekli med i mlijeko?
Ako je jedini dokaz tome onaj nekakav lancani mail bez ikakvog izvora, onda smo mnogo inteligentni.

Neko napisao glupost, to se prosirilo kao i obicno i eto. Sad svi znaju da si u Libiji dobija hiljade dolara tek tako :D.

Kao sto rekoh licno sam razgovarao sa ljudima iz Libije, nisu mogli da vjeruju kad sam ih pitao da li je stvarno tako kao sto nama ovdje pisu.
Arturo B

#169 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

hrastov zizak wrote:
Arturo B wrote:
hrastov zizak wrote: Šta je napravljeno? Jesi li ti ozbiljan? Zezaš me, ubijeđen sam da me zezaš!

Npr. besplatno liječenje za SVE, besplatno obrazovanje za SVE, nema gladi, nema robovlasničkog odnosa na plantažama, imaju jake industrije pojedinih artikala. I to je nešto, zar ne? To je vidljiv napredak.
To za Gadafija, gdje sam ga ja predstavio kao romantičarskok palog heroja? Ne idealiziram te režime kao što pokušavaš predstavit. Ko je to vjerovao da je u LIbiji utopija? Naravno da nije bila, niti je ima igdje na zemlji. Ja sam recimo dobio drukčije utiske od tebe od ljudi koji su bili tamo...
Ok imaju besplatno lijecenje to je istina. Ali kakva korist od besplatnog obrazovanja kad nikada neces unovciti ono u sta si potrosio godine ucenja i usavrsavanja? Da nema gladi ne bih se slozio jer onda ljudi ne bi bjezali glavom bez obzira s te iste Kube.

Ja sam pricao sa mladijim ljudima, studentima koji su pobjegli iz zemlje kad je sranje pocelo. Samo su se nasmijali na pricu da je zivot u Libiji bio super.

Kako sad imperijalizam utice na Kubu, molim te?
nosara

#170 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by nosara »

Arturo B wrote:
Ja sam pricao sa mladijim ljudima, studentima koji su pobjegli iz zemlje kad je sranje pocelo. Samo su se nasmijali na pricu da je zivot u Libiji bio super.
Bivši direktor francuske obavještajne službe DCRI Yves Bonnet optužio je predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozya za haos u Libiji, prenosi agencija Anadolija.

Bonnet, koji je obavljao funkciju direktora DCRI-a u periodu od 1982. do 1985, kazao je u intervjuu za alžirske novine El-Haber, da je haos, koji je nastao nakon rušenja vlasti Gadaffija u Libiji, stvorio opasnost za cijelu Afriku.

On smatra da su Sarkozyeva Vlada i NATO odustali od vojne intervencije u ovoj zemlji i nisu razmišljali o ljudima koji žive u Libiji.

Bivši šef obavještajne službe Francuske uporedio je situaciju prije i poslije rušenja Gadaffijeve vlasti.

Kazao je da je vlast prije vojne intervencije u Libiji pokazivala određene napretke i da je Libija bila jedna od najbogatijih zemalja afričkog kontinenta.

„Mislim da je situacija u Libiji bila mnogo bolja prije vojne intervencije“, poručio je Bonnet.
Posljedice arapske revolucije

Čak i tamo gdje su pobijedile odlučne revolucije, u mnogo sređenijim državama ponovno raste novo nezadovoljstvo zbog toga što su 'stare elite ukrale novu revoluciju', kao u Egiptu, gdje nedodirljiva vojska provodi 'Mubarakovu revoluciju bez Mubaraka', ili u Tunisu, gdje prijevremeni predsjednik republike u privremenoj vladi gotovo svakodnevno mijenja najvažnije ministre (najnovija je žrtva ministar policije). Libija neće postati Irak, ali je Irak još daleko od demokracije. Ovog trenutka američka se vojska u Bagdadu sprema kući nakon manje ili više uzaludnih osam godina, dok ponovno počinje novi val međusobnih iračkih obračuna u borbi za 'Irak bez Amerike' (u Tikritu je u domaćim obračunima ovog tjedna pobijeno 55, a ranjeno 98 ljudi). Čak su i u Južnom Sudanu, gdje je po zapadnom receptu nedavno čak 98 glasača na općem referendumu poduprlo neovisnost, iznova planule krvave političke i plemenske bitke u kojima stradavaju stotine civila, pa se konačni 'trijumf demokracije i samoodređenja' pretvorio u novi rat u vlastitom dvorištu. Sjever Sudana je izgubio naftno bogatstvo, a oslobođeni Jug nije dobio sigurnost, pa diljem svijeta, a ne samo u Libiji, bujaju sukobi u ime slobode i ravnopravnosti, a ispod žita se kuju planovi za nove naftne raspodjele.
Last edited by nosara on 09/09/2012 16:17, edited 1 time in total.
Arturo B

#171 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

Pa Libija jeste jedna od najbogatijih zemalja ali to njeni gradjani nisu mogli da iskoriste.
nosara

#172 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by nosara »

Arturo B wrote:Pa Libija jeste jedna od najbogatijih zemalja ali to njeni gradjani nisu mogli da iskoriste.
Život u Libiji prije agresije

Živjeli su kao mali bogovi. Libija ima 6,5 milijuna stanovnika, a ima 14 milijuna registriranih automobila. Ako neko hoće da studira u bilo kojoj državi u svjetu on podnosi molbu i država mu osigurava stan, hranu, automobil, besplatno školovanje i mjesečnu stipendiju od 2300 dolara. U Libiji se ne plaća voda, struja, gas, porez, krediti se daju bez kamata. Ako u roku od pet godina ne možete da vratite kredit država ga otpisuje ili vraća za vas. Svaki punoljetni gradanin Libije kada napuni 18 godina dobija ključeve od stana. Ako hoćete da kupite auto vi dajete 20,30 posto od cijene ostalo subvencionira država. U Libiji za 10 dolara možete da kupite 85 litara benzina ili nafte. U Libiji je hrana gotovo dzabe, 10kg kruha košta 0,15 dolara. U Libiji njihovi građani ne rade fizičke poslove, sve su stranci.
Arturo B

#173 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

nosara wrote:
Arturo B wrote:Pa Libija jeste jedna od najbogatijih zemalja ali to njeni gradjani nisu mogli da iskoriste.
Život u Libiji prije agresije

Živjeli su kao mali bogovi. Libija ima 6,5 milijuna stanovnika, a ima 14 milijuna registriranih automobila. Ako neko hoće da studira u bilo kojoj državi u svjetu on podnosi molbu i država mu osigurava stan, hranu, automobil, besplatno školovanje i mjesečnu stipendiju od 2300 dolara. U Libiji se ne plaća voda, struja, gas, porez, krediti se daju bez kamata. Ako u roku od pet godina ne možete da vratite kredit država ga otpisuje ili vraća za vas. Svaki punoljetni gradanin Libije kada napuni 18 godina dobija ključeve od stana. Ako hoćete da kupite auto vi dajete 20,30 posto od cijene ostalo subvencionira država. U Libiji za 10 dolara možete da kupite 85 litara benzina ili nafte. U Libiji je hrana gotovo dzabe, 10kg kruha košta 0,15 dolara. U Libiji njihovi građani ne rade fizičke poslove, sve su stranci.

To je onaj mail koji smo svi dobili? :D :D
hrastov žižak

#174 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by hrastov žižak »

Arturo B wrote:
hrastov zizak wrote:
Arturo B wrote:

Ok imaju besplatno lijecenje to je istina. Ali kakva korist od besplatnog obrazovanja kad nikada neces unovciti ono u sta si potrosio godine ucenja i usavrsavanja? Da nema gladi ne bih se slozio jer onda ljudi ne bi bjezali glavom bez obzira s te iste Kube.

Kako sad imperijalizam utice na Kubu, molim te?
Unovčiti obrazovanje? To je tvoj subjektivni stav prema razlogu zašto se obrazuješ, recimo moj nije. To je pogrešno pitanje. Koji je smisao njihova obrazovanja? Ne znam, svako ima svoje razloge. Ako pojedinac smatra da treba da se obrazuje, onda neka to i čini, može to uraditi besplatno. Ljudi sa Kube ne bježe zbog gladi, nego zbog raznovrsnosti koju kapitalizam nudi, ali koja naravno nije dostupna svakom. Ti ljudi se valjda nadaju da će baš oni biti izabrani i da će se uspjet obogatiti. To što mnogi od njih umru u SAD-u od bolesti čije liječenje ne mogu platiti, ili rade čitav život 12 sati dnevno da mogu otići u supermarket koji ima 10282830218 artikala, a od kojih mogu kupiti isto ono što i na Kubi, to je druga stvar. Na Kubi je sistem itekako manjkav, ali predstavljati Kubu kao neku siromašnu zemlju je suludo.

Kako imperijalizam utiće na Kubu? Tu im je pred nosom, samo čekaju pogodan trenutak da uklone režim. Koliko su ono puta pokušali likvidirati Kastra, čini mi se da je dvocifren broj. Zašto je režim represivan? Pa već sam ti rekao, vdio čovjek kako CIA redom ruši vlade po komšiluku, pa se osigurava kontrolom građana. Ali polako se ta represija otopljava. Meni je čudno kako je kubanski socijalizam uspio preživjet u kapitalističkom sistemu, gdje oni preko puta samo čekaju da ti uvale slobodu.
SvojTiPos'o

#175 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by SvojTiPos'o »

Arturo B wrote:

Reci da se šališ...
Čuo nekad za sankcije? Nekih pola stoljeća samo...sitnica :run:
Post Reply