Sa islama, vjerovatno ne. Presli su katolici na pravoslavlje doduse, jer je pravoslavcima bilo lakse nego katolicima pod Turcima.taxi_driver wrote:sumnjam da je neko pod turcima prelazio na katolicanstvo i pravoslavlje.
PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ArthurSpooner
#151 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
-
ArthurSpooner
#152 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Ubaci rijec Srbi u ovu recenicu i pitaj se gdje bi autor takvog komentara zavrsioveleno wrote:Turci su govna, bili i ostali...
Last edited by ArthurSpooner on 25/08/2012 20:46, edited 1 time in total.
- nosara
#153 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Politicki, govna ko kuca... Genocidni, agresivni, imperijalisticki nastrojeni...veleno wrote:nosara wrote:?veleno wrote:Je li ovo tema o nacionalnim identitetima ili o progonu muslimana 1830-1867?
I gdje je moderator,zar će ono @nosarino vrijeđanje jednog naroda ostati nekažnjeno?nosara wrote:
Turci su govna, bili i ostali...
U cemu je problem...?
-
ArthurSpooner
#154 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Pa da, ima izuzetaka. Ali uglavnom je to jedan veliki tabu u arapskom drustvu da zena pije. Mozda je tako bilo kod nas prije 40-50 god, ali sada vise nije.samina_swe wrote:
Ne poznajes onda moje jaranice,sto se to zna napiti ne zna ni jedna bosnjakinjaOne su iz Egipta,Palestine i Iraka
- LBVIEW
#155 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
taxi_driver wrote:Procitao sam malo uvodnog teksta, i ako sam dobro shvatio muslimani su imali vise nacina da ostanu u srbiji. Jedan od nacina je da kazu da su srbi islamske vjeroispovjesti. E sad ne kontam sta im je falilo da se tako izjasnjavaju? Ili su se vise osjecali turcima? Ako je tako onda je i red da napuste srbiju.
Pa to ti je,pajdo, isto k'o sto su onomad vlasti Paveliceve NDH-a porucivali Srbima u Hrvatskoj, a Srbi k'o Srbi tradicionalno "zaguljeni" ne prihvatise "postenu" ponudu.
-
ArthurSpooner
#156 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
^^Ili da kazemo Srbima u BiH da ima da se izjasnjavaju kao bosanski pravoslavci ili je red da napuste BiH.
Svasta.
Svasta.
-
samina_swe
#157 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Vjeruj nije,bila sam i na arapskim festama,koncertima,,i vecina djevojaka je pilo,,ali ne vidjas bule tuArthurSpooner wrote:Pa da, ima izuzetaka. Ali uglavnom je to jedan veliki tabu u arapskom drustvu da zena pije. Mozda je tako bilo kod nas prije 40-50 god, ali sada vise nije.samina_swe wrote:
Ne poznajes onda moje jaranice,sto se to zna napiti ne zna ni jedna bosnjakinjaOne su iz Egipta,Palestine i Iraka
- LBVIEW
#158 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
I sta ako ih nije bilo? U dure je jedan dio pobiti, drugi "prevest" na pravoslavlje, a treci protjerati?nosara wrote:Koliko je muslimana u srbiji bilo prije dolaska turaka...?
Znaci kako je onaj Ante, sto mu je pozdrav bila uzdignuta desnica u "visini kukuruza", bio u pravu?
Koji ce vrag pravoslavci u Hrvatskoj kad su tu dosli nakon katolika?
- taxi_driver
#159 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
LBVIEW wrote:taxi_driver wrote:Procitao sam malo uvodnog teksta, i ako sam dobro shvatio muslimani su imali vise nacina da ostanu u srbiji. Jedan od nacina je da kazu da su srbi islamske vjeroispovjesti. E sad ne kontam sta im je falilo da se tako izjasnjavaju? Ili su se vise osjecali turcima? Ako je tako onda je i red da napuste srbiju.
Pa to ti je,pajdo, isto k'o sto su onomad vlasti Paveliceve NDH-a porucivali Srbima u Hrvatskoj, a Srbi k'o Srbi tradicionalno "zaguljeni" ne prihvatise "postenu" ponudu.Da su se izjasnili Hrvatima-pravoslavcima valjda im se ne bi desilo to sto im se desilo?
Hebes i internet kad svako ima pristup istom.
A sta je to lose da se izjasnjavaju ko srbi muslimani? Ili bosnaci katolici? Da smo se tako izjasnjavali ne bi rata bilo. I ko im je kriv, valjda su vise volili tursku nego drzavu u kojoj su im preci zivjeli. Ili da mi srbima dozvolimo da se odcijepe od bosne? Vise vole srbiju nego bosnu, i zasto ih onda tjerati , nek se odcijepe i sve ce biti ok.
-
ArthurSpooner
#160 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Dakle, muslimani koji se ne izjasnjavaju kao Srbi - mars iz Srbijetaxi_driver wrote: A sta je to lose da se izjasnjavaju ko srbi muslimani? Ili bosnaci katolici? Da smo se tako izjasnjavali ne bi rata bilo. I ko im je kriv, valjda su vise volili tursku nego drzavu u kojoj su im preci zivjeli. Ili da mi srbima dozvolimo da se odcijepe od bosne? Vise vole srbiju nego bosnu, i zasto ih onda tjerati , nek se odcijepe i sve ce biti ok.
pravoslavci koji se ne izjasnjavaju kao Bosanci - uzmite komad BiH pa se lijepo otcijepite
Koji si ti lik.
-
Smail Aga
#161 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Obrazuj se dijete. Zalosno je sta lupas.samina_swe wrote:Nije tacno postoji mala zajednica na granici Albanije,ni 5%ArthurSpooner wrote:Albanci Kosova nisu iskljucivo muslimani, 10% su katolici.samina_swe wrote: Albanci Kosova su iskljucivo muslimani,isto tako i Makedonski,u Albaniji ih ima 20% krscana.Vecinski su dakle muslimanski narod
Cak i kod njih prvi koji su poceli isticati nacionalni ponos su bili katolici,muslimani su silom pod Enverom Hodzom napustili islamski stav i okrenuli se naciji.Makedonski albanci ni dan danas nisu takvi,vec se drze vjere kao glavni dio identiteta,,poput bosnjaka
Inace,ovu temu treba kljucati. Nema nacina da se opravdava ili relativizira progon bilo kojega naroda.
-
ArthurSpooner
#162 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Citaj temu, vidjeces da imaSmail Aga wrote:Nema nacina da se opravdava ili relativizira progon bilo kojega naroda.
- taxi_driver
#163 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
ArthurSpooner wrote:Dakle, muslimani koji se ne izjasnjavaju kao Srbi - mars iz Srbijetaxi_driver wrote: A sta je to lose da se izjasnjavaju ko srbi muslimani? Ili bosnaci katolici? Da smo se tako izjasnjavali ne bi rata bilo. I ko im je kriv, valjda su vise volili tursku nego drzavu u kojoj su im preci zivjeli. Ili da mi srbima dozvolimo da se odcijepe od bosne? Vise vole srbiju nego bosnu, i zasto ih onda tjerati , nek se odcijepe i sve ce biti ok.
pravoslavci koji se ne izjasnjavaju kao Bosanci - uzmite komad BiH pa se lijepo otcijepite
Koji si ti lik.
Ne ja samo prenosim vasa gledista. Vi uzimate ono sto vam odgovara. Hiljadu sam puta procitao sta da se otcijepe nek idu iz Bosne ako vole srbiju. A sad to isto kritikujete kod srba.
-
ArthurSpooner
#164 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Nisi previse inteligentan.taxi_driver wrote:Ne ja samo prenosim vasa gledista. Vi uzimate ono sto vam odgovara. Hiljadu sam puta procitao sta da se otcijepe nek idu iz Bosne ako vole srbiju. A sad to isto kritikujete kod srba.
Nisu Srbi samo rekli, kao sto znaju reci Bosnjaci, "ako im nije lijepo ovdje, neka idu". Oni su ove muslimane otjerali iz drzave, hiljade su i ubili. A tebi je to nesto sasvim ok i razumljivo.
Nisi zdrav.
- Banksy
#165 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Idi, umij se.samina_swe wrote:Ma turci su jedino bili budale sto nisu sve silom islamizirali,kao sto su zapadne sile po Africi krstili silomBošnjaci moraju shvatiti da Turska na Balkanu nije bila humana država i da je provodila teror nad hrišćanskim stanovništvom, uz podršku većeg dijela lokalnog muslimanskog stanovništva
Danas bi imali miran balkan
I mandalite ovo smeće ...
Bosansko kraljevstvo je država koja je postojala na Balkanu od druge polovine 14. vijeka do druge polovine 15. vijeka, obuhvaćajući pretežno prostore današnje Bosne i Hercegovine, ali u nekim periodima i dijelove susjednih država. Za vrijeme kralja Tvrtka I, Bosansko kraljevstvo je bila najmoćnija balkanska država.
1463, velika osmanska vojska, pod komandom Mehmeda II pokorava Bosnu.
U snažnom osmanskom naletu stara bosanska kraljevska tvrđava Bobovac pala je 20.juna 1463. Kralj Stjepan Tomašević bježi na zapad u tvrdi Ključ. Opkoljen osmanskim snagama odlučuje da se preda, nakon čega biva pogubljen u Jajcu.
Time je prestala da postoji srednjovjekovna bosanska država.
- taxi_driver
#166 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Eto nek si ti zdrav. Poslije 500 godina turskog zuluma, normalno je i ocekivati takvu reakciju srba. I sad se vi ovdje cudite.
Nego je tema i postavljena kako bi se dokazalo da su srbi genocidan narod i da su oduvjek takvi bili. A ne sagledavate istorijske cinjenice da su turci bili kolonizatori i da su se vecina srba poturcila da bi imalo privilegije.
Nego je tema i postavljena kako bi se dokazalo da su srbi genocidan narod i da su oduvjek takvi bili. A ne sagledavate istorijske cinjenice da su turci bili kolonizatori i da su se vecina srba poturcila da bi imalo privilegije.
-
ArthurSpooner
#167 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Pretpostavljam da je i tebi nakon ovog rata normalno ocekivati reakciju Bosnjaka protiv Srba?taxi_driver wrote:Eto nek si ti zdrav. Poslije 500 godina turskog zuluma, normalno je i ocekivati takvu reakciju srba. I sad se vi ovdje cudite.
- taxi_driver
#168 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
ArthurSpooner wrote:Nisi previse inteligentan.taxi_driver wrote:Ne ja samo prenosim vasa gledista. Vi uzimate ono sto vam odgovara. Hiljadu sam puta procitao sta da se otcijepe nek idu iz Bosne ako vole srbiju. A sad to isto kritikujete kod srba.
Nisu Srbi samo rekli, kao sto znaju reci Bosnjaci, "ako im nije lijepo ovdje, neka idu". Oni su ove muslimane otjerali iz drzave, hiljade su i ubili. A tebi je to nesto sasvim ok i razumljivo.
Nisi zdrav.
Ma i vi bi njih silom, kao sto su hrvati u hrvatskoj.ali eto steta nije dala amerika. Kao da bi nesto bolji bili?
-
ArthurSpooner
#169 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Posto ces vjerovatno popiti ban zbog pojedinih izjava, nema smisla da i dalje razgovaram sa tobom.
Zivio ti meni HVOovac
Zivio ti meni HVOovac
- taxi_driver
#170 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Ma nek si me prozvao. I pregledao istoriju mojih postova. Vrijedilo je truda.

-
ArthurSpooner
#171 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Pratio sam tu temu davno 
- Pitar s Kariba
#172 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
taxi_driver wrote:Procitao sam malo uvodnog teksta, i ako sam dobro shvatio muslimani su imali vise nacina da ostanu u srbiji. Jedan od nacina je da kazu da su srbi islamske vjeroispovjesti. E sad ne kontam sta im je falilo da se tako izjasnjavaju? Ili su se vise osjecali turcima? Ako je tako onda je i red da napuste srbiju.
Jao koja logika! Strašno
A šta misliš, je li po istoj logici bio red da Srbi napuste Tursku, čiji su sastavni dio bili 500 godina? Šta će u Turskoj kad se ne izjašnjavaju kao Turci? Mogli su komotno biti Turci pavoslavci.
- Tkd
#173 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
DRŽITE SE TEME
O Bože dragi, šta sam sve pročitao od 5 strana pa nadalje. Nevjerovatno. U isto vrijeme
i
Dobro pročitajte naslov, pa onda uvodni post, pa onda komentirajte. Nije tema Alija, Bakir, Sulejman. Nije tema ateizam, katoličanstvo, a pogotovo ne brena .
Samo kratak osvrt vrhunca večeri "Da Bosnjaci masovno prelaze na katolicanstvo (principijalno ne bih imao nista protiv toga)"
- Kao da je igrica , ne pravi život.
Kanite se gluposti i Envera Hodže, Brene, Alije, Bakira, Jahića, života oko Beograda itd. Tema je drugačija.
Progonjeni su muslimani iz Španije, progonjeni su iz Srbije, evo u najnovije vrijeme iz genocidne tvorevine, a sve s jednim ciljem
O Bože dragi, šta sam sve pročitao od 5 strana pa nadalje. Nevjerovatno. U isto vrijeme
Dobro pročitajte naslov, pa onda uvodni post, pa onda komentirajte. Nije tema Alija, Bakir, Sulejman. Nije tema ateizam, katoličanstvo, a pogotovo ne brena .
Samo kratak osvrt vrhunca večeri "Da Bosnjaci masovno prelaze na katolicanstvo (principijalno ne bih imao nista protiv toga)"
- Kao da je igrica , ne pravi život.
Kanite se gluposti i Envera Hodže, Brene, Alije, Bakira, Jahića, života oko Beograda itd. Tema je drugačija.
Progonjeni su muslimani iz Španije, progonjeni su iz Srbije, evo u najnovije vrijeme iz genocidne tvorevine, a sve s jednim ciljem
- fakat
#174 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Nakon 500 godina "turskog zuluma" Srbi, Srbija, i Srpska Pravoslavna Crkva su ne samo opstali nego su odmah krenuli u ekspanziju i masovan progon i pljacku "poturica". A nakon svega par mjeseci postojanja Republike Srpske protjerano je kompletno bosnjacko stanovnistvo i minirani svi tragovi njihovog postojanja.taxi_driver wrote:Eto nek si ti zdrav. Poslije 500 godina turskog zuluma, normalno je i ocekivati takvu reakciju srba. I sad se vi ovdje cudite.
- _Saša_
#175 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE
Pa covjece ne mozes porediti kruske i jabuke. Turcima nije trebala prazna zemlja, vec i demografija na tom podrucju zato se to i zove kolonija. Imas primjere iz istorije Konga kad su Belgijanci maltene istrijebili stanovnistvo i odmah su od bogate dobili ekonomski propalu koloniju. Slican slucaj je bio u RS za vrijeme rata, podrucja koja su srbi ocistili a to su uradili da bi ubrzali raspad BiH (sto je i bio cilj rata a ne istrebljenje bosnjackog naroda). Dobili su prazna podrucja, sa neupotrebljivim resursima jer nikog nije bilo da nastavi raditi.fakat wrote:Nakon 500 godina "turskog zuluma" Srbi, Srbija, i Srpska Pravoslavna Crkva su ne samo opstali nego su odmah krenuli u ekspanziju i masovan progon i pljacku "poturica". A nakon svega par mjeseci postojanja Republike Srpske protjerano je kompletno bosnjacko stanovnistvo i minirani svi tragovi njihovog postojanja.taxi_driver wrote:Eto nek si ti zdrav. Poslije 500 godina turskog zuluma, normalno je i ocekivati takvu reakciju srba. I sad se vi ovdje cudite.