hočemo li ućit slova
- shiljak
#151 Re: hočemo li ućit slova
- trćat a pišat
- ti češ mi reč
- Čak Noris
- saćekaću te
- ćuvaj se
- kuča ćasti
- gledam me u oći dok ti govorim
- ćićak
- puće top (iftar)
- Ćuo sam priću o ćarobnome lonćiću. Ja sam ti stara zećina i znam da zećevi neče rado većerati kašicu iz tvoga lonćića. Oni više vole svježi korjenčič ili listič - poući zećića stari zec.
- ti češ mi reč
- Čak Noris
- saćekaću te
- ćuvaj se
- kuča ćasti
- gledam me u oći dok ti govorim
- ćićak
- puće top (iftar)
- Ćuo sam priću o ćarobnome lonćiću. Ja sam ti stara zećina i znam da zećevi neče rado većerati kašicu iz tvoga lonćića. Oni više vole svježi korjenčič ili listič - poući zećića stari zec.
-
IHAVEDREAM
#152 Re: hočemo li ućit slova
Gubis vrijeme ,postovani pokretacu teme.......
(davno izgubljena bitka ,bar za nas pedesetogodisnjake.....osjecamo se kao analfabete u drustvu nasis mladjih sunarodnjaka)
- Arc_Angel
#153 Re: hočemo li ućit slova
plain vanilla
neću da se svađam sa tobom ali stvarno mi nije jasno što si se našla uvrijeđena
postoje glupi ljudi, u Bosni je većina glupih ljudi, postoje glupa djeca učitelji ih čine još glupljim, jedan glas jedno slovo i svako dijete koje ima imalo mozga je u stanju da shvati da tu onda nema tvrdo i meko "Č"
jedan glas jedno slovo i teza o tvrdom i mekom "č" neidu zajedno ni u ludilu, ko nije u stanju ovo da shvati je glup i tačka
postoje glupi ljudi, u Bosni je većina glupih ljudi, postoje glupa djeca učitelji ih čine još glupljim, jedan glas jedno slovo i svako dijete koje ima imalo mozga je u stanju da shvati da tu onda nema tvrdo i meko "Č"
jedan glas jedno slovo i teza o tvrdom i mekom "č" neidu zajedno ni u ludilu, ko nije u stanju ovo da shvati je glup i tačka
Last edited by Arc_Angel on 15/08/2012 07:36, edited 1 time in total.
- Arc_Angel
#154 Re: hočemo li ućit slova
ma savršeno se razumijemo ali razumiješ li ti menefilozofija wrote:Gdje ti je poštovanje prema drugim osobama? Toliko o tvojim vrijednostima i istinskom kredibilitetu tebe i tvojih tvrdnji. Po meni je glup samo onaj ko ne želi da nastavi diskusiju, jer nema daljnih argumenata i ko ne shvata da ima i drugačijih ljudi od njega. Tolerancija je majka uspjeha i sigurnog tla. Kada neko pređe na vrijeđanje, to znači ili da nema dovoljno argumenata ili da ne poznaje gradivo dovoljno dobro. Reči nekome da je glup znači priznati samom sebi, a naravno i okolini da si na "suhom asfaltu".Arc_Angel wrote:Ja sam o ovome dugo razmišljao i shvatio da u u Bosni žive većinom glupi ljudi koji nisu u stanju da naprave ovu jednostavnu razliku.
Također, tolerancija ti je nula. Meni to govori dovoljno o tvojoj iskompleksiranosti i isfrustriranosti. Mislim da ovdje ne treba ništa dodati. Ljudi se ne strijeljaju radi tako malih stvari, čak im se ne daje ni ukorArc_Angel wrote: ja bih te ljude streljao odmah ali iste sekunde![]()
Vjeruj mi da jesmo. Ja, primjera radi, radim mnogo kompleksnije stvari i zamisli Č i Ć mi i ne trebaju.Arc_Angel wrote: nije ni čudo onda što nismo u stanju mnogo kompleksnije stvari da pojmimo kada su nam č i ć problem![]()
Mislim da ti svojom nervozom, isfrustriranošću, iskompleksiranošću, netolerancijom, životnim problemima i naravno poznavanjem razlike izemđu Č i Ć nisi sposoban da išta kompleksnije radiš.
P.S. Možda neke od riječi koje sam u prethodnoj rečenici koristio ne postoje u riječniku, ali mislim da se super razumjemo
-
IHAVEDREAM
#155 Re: hočemo li ućit slova
Malo me zaintrigirao prethodni post.......
Nisam citala sve prethodno napisano, ali i bez citanja mogu da naslutim tok diskusoije, pa u skladu sa temom je i moj prethodni post!
Vidim da se pominje USA i nedostatak upotrebe pravilnog gramatickog jezika .......!
Vjeruj mi,a sa sigurnoscu tvrdim, da je primarna stvar kod prijave(aplikacije) za bolje radno mjesto u USA i jako vazno da je gramaticki pravilno i profesionalno predocena!
Nisam citala sve prethodno napisano, ali i bez citanja mogu da naslutim tok diskusoije, pa u skladu sa temom je i moj prethodni post!
Vidim da se pominje USA i nedostatak upotrebe pravilnog gramatickog jezika .......!
Vjeruj mi,a sa sigurnoscu tvrdim, da je primarna stvar kod prijave(aplikacije) za bolje radno mjesto u USA i jako vazno da je gramaticki pravilno i profesionalno predocena!
Last edited by IHAVEDREAM on 15/08/2012 07:42, edited 1 time in total.
-
IHAVEDREAM
#156 Re: hočemo li ućit slova
JBG...kasno stigoh....post pobrisan!
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#157 Re: hočemo li ućit slova
nisam se ja nasla uvrijedjena, nego ne znam odakle tebi pravo da kazes da je neko glup jer ne razlikuje dva glasa????Arc_Angel wrote:plain vanilla
cuj vecina ljudi u Bosni glupa
zamisli da ja tebi kazem da si glup jer si negaciju napisao zajedno?
i da, postoje glupi ljudi...
- Arc_Angel
#158 Re: hočemo li ućit slova
plain vanilla wrote:nisam se ja nasla uvrijedjena, nego ne znam odakle tebi pravo da kazes da je neko glup jer ne razlikuje dva glasa????Arc_Angel wrote:plain vanilla
cuj vecina ljudi u Bosni glupablago meni ako ti mislis da si pametan na osnovu toga sto razlikujes dva glasa
zamisli da ja tebi kazem da si glup jer si negaciju napisao zajedno?![]()
i da, postoje glupi ljudi...
poneta je da je u ovom slučaju o kojem razgovaramo o glasovima u abecedi u pitanju jednostavna logika, ja namjerno pišem tu rečenicu koju ti non stop boldiraš, ne zbog tebe, nego da se zapiitamo pa jesmo li mi toliki poltroni, pa i mentalni da skršimo svoju logiku samo da bismo bili kao većina oko nas.
teza "jedan glas jedno slovo" logički u mozgu čovjeka treba da nalaže da nema šanse da je teza "tvrdo i meko "Č" ispravna ali nikako....
znaš mi se svi ovdje u ovoj maloj zemlji malo malo pa hvatamo za vitalne nacionalne interese, i strepimo jedni od drugih, podbacujemo jedni drugima, stavljamo neke stvari koje nemaju veze sa nacionalnim identitetom u taj koš, a kada zaista treba da branimo nešto što nas definiše a to je naš jezik i ona jeste formirao naš nacionalni identitet e mi se onda povlačimo i tu smo spremni da kompromitujemo do maksimuma i da se ponašamo konformistički.
komformisti smo, a to sebi nismo u stanju da priuštimo, posebno ne na našem jeziku.
i ako ćemo istini za volju ova slova su samo vrh ledenog brijega
-
IHAVEDREAM
#159 Re: hočemo li ućit slova
Mnogo istine u prethodnim rijecima.....poneta je da je u ovom slučaju o kojem razgovaramo o glasovima u abecedi u pitanju jednostavna logika, ja namjerno pišem tu rečenicu koju ti non stop boldiraš, ne zbog tebe, nego da se zapiitamo pa jesmo li mi toliki poltroni, pa i mentalni da skršimo svoju logiku samo da bismo bili kao većina oko nas.
teza "jedan glas jedno slovo" logički u mozgu čovjeka treba da nalaže da nema šanse da je teza "tvrdo i meko "Č" ispravna ali nikako....
znaš mi se svi ovdje u ovoj maloj zemlji malo malo pa hvatamo za vitalne nacionalne interese, i strepimo jedni od drugih, podbacujemo jedni drugima, stavljamo neke stvari koje nemaju veze sa nacionalnim identitetom u taj koš, a kada zaista treba da branimo nešto što nas definiše a to je naš jezik i ona jeste formirao naš nacionalni identitet e mi se onda povlačimo i tu smo spremni da kompromitujemo do maksimuma i da se ponašamo konformistički.
komformisti smo, a to sebi nismo u stanju da priuštimo, posebno ne na našem jeziku.
9 godina smo zivjeli u Odenwald-u (D) pokrajini koja ima veoma specifican dijalekt, vec 12 godina zivimo na jugu USA (podrucje sa specificnim Engleskim naglaskom sa dosta primjesa francuskog jezika), ali u sluzbenoj upotrebi je jedino priznata jedna gramatika (vazi za obadva primjera).
-
sokkia
#160 Re: hočemo li ućit slova
Č i Ć formiraju nacionalni identitetjeste formirao naš nacionalni identitet
- plain vanilla
#161 Re: hočemo li ućit slova
s ovim izjavama se neko moze sloziti ili ne, ali napokon si poceo normalno raspravljati. Argument-Bosanci su glupi-nije nikakav argument nego vrijedjanje koje ne doprinosi kvalitetu rasprave.Arc_Angel wrote:
poneta je da je u ovom slučaju o kojem razgovaramo o glasovima u abecedi u pitanju jednostavna logika, ja namjerno pišem tu rečenicu koju ti non stop boldiraš, ne zbog tebe, nego da se zapiitamo pa jesmo li mi toliki poltroni, pa i mentalni da skršimo svoju logiku samo da bismo bili kao većina oko nas.
Kako rekoh prije, ja ne razlikujem bas te glasove, mislim da je to urodjeno i to je vrlo tesko objasniti, ali sam se potrudila nauciti napamet, mada nemoguce je sve nauciti pa se i danas posluzim pravopisom...
U jednom dijelu Srbije ljudi ne razlikuju padeze
I moram dodati jos nesto, bez obzira sto se ja mucim s tim glasovima, bode mi oci kad vidim da neko pise pogresno
-
PRO165
#163 Re: hočemo li ućit slova
Da vam nešto lijepo objasnim. U Sarajevu ne postoje dva čć. Ima jedno, otprilke na pola. Ja sam ta čć naučio napamet. I to je to.
I drugi bi zaista trebali poštovati to stanje. Kad gledam nešto na srpskoj televiziji nema šanse da pogriješim koje je čć voditelj izgovorio, jer oni tako zaista i pričaju. Ljudi imaju i ć i č. Ali kad probam isto sa Hayatom, pa ne ide brate. Tu je jedno čć. I to nije zato što su ljudi nepismeni. Nemam veze za književnošću/lingivstikom ali smatram da je ovo čć ipak odraz "dijalekta" te samim time određeno kulturno-istorijskim-geografskim i sl. prilikama.
Neko reće gubitak konteksta npr veće/veče a šta ćemo za za kontekst rijeći : gore. Znate onu: "Gore gore gore gore"
Neko reće ćuti/čuti. U Sarajevu je šuti/čuti (ili će biti šuti/ćuti
)
Ali eto ja koji ne razlikujem ta dva slova u većini slučajeva ipak sam za to da ostanu dva čć jer ipak većina ih u Bosni razlikuje. Može se to naučiti iz pravopisa, a ako se ponegdje i potkrade greška nije smak svijeta.
I da isto vrijedi i za đ/dž. Tu je još gore. Je li pravilno "Dženan" ili "Đenan"...
I drugi bi zaista trebali poštovati to stanje. Kad gledam nešto na srpskoj televiziji nema šanse da pogriješim koje je čć voditelj izgovorio, jer oni tako zaista i pričaju. Ljudi imaju i ć i č. Ali kad probam isto sa Hayatom, pa ne ide brate. Tu je jedno čć. I to nije zato što su ljudi nepismeni. Nemam veze za književnošću/lingivstikom ali smatram da je ovo čć ipak odraz "dijalekta" te samim time određeno kulturno-istorijskim-geografskim i sl. prilikama.
Neko reće gubitak konteksta npr veće/veče a šta ćemo za za kontekst rijeći : gore. Znate onu: "Gore gore gore gore"
Neko reće ćuti/čuti. U Sarajevu je šuti/čuti (ili će biti šuti/ćuti
Ali eto ja koji ne razlikujem ta dva slova u većini slučajeva ipak sam za to da ostanu dva čć jer ipak većina ih u Bosni razlikuje. Može se to naučiti iz pravopisa, a ako se ponegdje i potkrade greška nije smak svijeta.
I da isto vrijedi i za đ/dž. Tu je još gore. Je li pravilno "Dženan" ili "Đenan"...
- Arc_Angel
#164 Re: hočemo li ućit slova
Ti razlikuješ te glasove samo nisi toga svjesna, tvoj način razmišljanja je uslovljen i formiran sredinom u kojoj živimo kao što je i moj.plain vanilla wrote:s ovim izjavama se neko moze sloziti ili ne, ali napokon si poceo normalno raspravljati. Argument-Bosanci su glupi-nije nikakav argument nego vrijedjanje koje ne doprinosi kvalitetu rasprave.Arc_Angel wrote:
Kako rekoh prije, ja ne razlikujem bas te glasove, mislim da je to urodjeno i to je vrlo tesko objasniti, ali sam se potrudila nauciti napamet, mada nemoguce je sve nauciti pa se i danas posluzim pravopisom...
U jednom dijelu Srbije ljudi ne razlikuju padezeTo je valjda tako, nasljedno..pa se neko potrudi to da prevazidje, a nekome je svejedno.
I moram dodati jos nesto, bez obzira sto se ja mucim s tim glasovima, bode mi oci kad vidim da neko pise pogresno
ono što mi nije jasno je zašto se ti sama svrstavaš u većinu, ja sam lijepo napisao da je većina nas Bosanaca glupo, i to je realnost, ali ja nisam rekao da si ti konkretno ta koja je glupa.
- plain vanilla
#165 Re: hočemo li ućit slova
Ne razlikujem..znam ja da ne razlikujemArc_Angel wrote:
Ti razlikuješ te glasove samo nisi toga svjesna, tvoj način razmišljanja je uslovljen i formiran sredinom u kojoj živimo kao što je i moj.
ono što mi nije jasno je zašto se ti sama svrstavaš u većinu, ja sam lijepo napisao da je većina nas Bosanaca glupo, i to je realnost, ali ja nisam rekao da si ti konkretno ta koja je glupa.
Nisam se ja nasla licno uvrijedjena, ali takve kvalifikacije kako su Bosanci glupi jednostavno nisu tacne, narocito na osnovu poznavanja razlike dva glasa.
- forest gump
#166 Re: hočemo li ućit slova
Zar stvarno ljudi misle da su pametniji i da više vrijede ako razlikuju č i ć?
U pitanju je izgleda neko samo nama specifično lingvističko pomodarstvo i što neke reče od prethodnika jezički nacizam.
Znaš koliko nekog programera, matematičara, fizičara, pilota boli neka stvar za č i ć.
U pitanju je izgleda neko samo nama specifično lingvističko pomodarstvo i što neke reče od prethodnika jezički nacizam.
Znaš koliko nekog programera, matematičara, fizičara, pilota boli neka stvar za č i ć.
- Arc_Angel
#167 Re: hočemo li ućit slova
plain vanilla wrote:Ne razlikujem..znam ja da ne razlikujemArc_Angel wrote:
Ti razlikuješ te glasove samo nisi toga svjesna, tvoj način razmišljanja je uslovljen i formiran sredinom u kojoj živimo kao što je i moj.
Nisam se ja nasla licno uvrijedjena, ali takve kvalifikacije kako su Bosanci glupi jednostavno nisu tacne, narocito na osnovu poznavanja razlike dva glasa.
ja uviđam da bez obzira šta ja napišem tvoja jednostavno mora da bude zadnja, i rado ću ti pružiti to zadovoljstvo. samo još jedno da kažem ti si ta koja je izvukla dio mog posta iz konteksta a ne ja. ja sam na kraju posta napisao da takođe nismo u stanju odgovoriti na mnogo kompleksnije probleme, što je istina, surova brutalna ali realna i racionalna.
i mi jesmo glupi jer smo naučili smo da uzimamo od drugih ljudi samo ono što nam se subjektivno sviđa, i tu katastrofalno griješimo jer od drugih ljudi se uzima ono što je ispravno a ne ono što nam se subjektivno sviđa.
toliko do mene na ovu temu.
- plain vanilla
#169 Re: hočemo li ućit slova
kaze se o ovoj temi, ne na ovu temuArc_Angel wrote:
ja uviđam da bez obzira šta ja napišem tvoja jednostavno mora da bude zadnja, i rado ću ti pružiti to zadovoljstvo. samo još jedno da kažem ti si ta koja je izvukla dio mog posta iz konteksta a ne ja. ja sam na kraju posta napisao da takođe nismo u stanju odgovoriti na mnogo kompleksnije probleme, što je istina, surova brutalna ali realna i racionalna.
i mi jesmo glupi jer smo naučili smo da uzimamo od drugih ljudi samo ono što nam se subjektivno sviđa, i tu katastrofalno griješimo jer od drugih ljudi se uzima ono što je ispravno a ne ono što nam se subjektivno sviđa.
- alibegoa
#170 Re: hočemo li ućit slova
Po meni ne znam baš za Bosance ali najgluplji je ispao ovaj koji negacije piše zajedno što je baš odraz neke pismenosti/nepismenosti te što shvaća logiku jedan glas jedno slovo, a ne shvaća da se jezik mijenja i ostaje logika jedan glas dva slova.
Kao što sam prethodno naveo, sve će se svesti na to koja će strana biti u većini. Samo da navedem ako se Bosanski treba razlikovat od SH, po meni je mnogo logičnije proglasiti jedan glas i slovo ČĆ nego uvoditi ono nakaradno slovo H svugdje, e to je nešto što mene izbacuje iz cipela, krenulo mi dijete u 1. razred i počelo se vraćati sa tim H, najradije bih se fizički sa nekim obračunao kad to čujem.
Kao što sam prethodno naveo, sve će se svesti na to koja će strana biti u većini. Samo da navedem ako se Bosanski treba razlikovat od SH, po meni je mnogo logičnije proglasiti jedan glas i slovo ČĆ nego uvoditi ono nakaradno slovo H svugdje, e to je nešto što mene izbacuje iz cipela, krenulo mi dijete u 1. razred i počelo se vraćati sa tim H, najradije bih se fizički sa nekim obračunao kad to čujem.
Last edited by alibegoa on 15/08/2012 11:04, edited 1 time in total.
- tf2_spy
#171 Re: hočemo li ućit slova
ako ništa, pročit'o te ko bukvar. fakat ti je ego ko trebević.plain vanilla wrote:kaze se o ovoj temi, ne na ovu temuArc_Angel wrote:
- plain vanilla
#172 Re: hočemo li ućit slova
jer ne dopustam da govori da su Bosanci glupi?tf2_spy wrote:ako ništa, pročit'o te ko bukvar. fakat ti je ego ko trebević.plain vanilla wrote:kaze se o ovoj temi, ne na ovu temuArc_Angel wrote:
znas onu- ko je bezgresan da prvi baci kamen
kao sto mozes vidjeti, ni on nije bez greske, ali si je uzeo za pravo Bosance nazivati glupim
e, pa necemo se tako igrati
- madnessa
#173 Re: hočemo li ućit slova
Da li se ikad iko zapitao kako su nastala ta četiri glasa/grafema (č, ć , đ, dž) i zašto se baš neko od njih koristi u određenoj riječi, a ne drugo?
-
sokkia
#174 Re: hočemo li ućit slova
@Arc-Angel,
@filozofija i još neki forumaši su ti tako lijepo odgovorili a ti ko kakav sivonja zapeo glupi pa glupi.
ja da ti odgovorim ono što mislim o tebi i takvima pametnjakovicima kakav si ti popušio bi vjerovatno trajni ban ali mi se nešto mrsko ponovo registrovati pa ću zato prešutiti.
@filozofija i još neki forumaši su ti tako lijepo odgovorili a ti ko kakav sivonja zapeo glupi pa glupi.
ja da ti odgovorim ono što mislim o tebi i takvima pametnjakovicima kakav si ti popušio bi vjerovatno trajni ban ali mi se nešto mrsko ponovo registrovati pa ću zato prešutiti.
-
ActionWoman
#175 Re: hočemo li ućit slova
Arc_angel,Arc_Angel wrote:Izvini, zaista nisam imao lošu najmeru ali to je činjenicaplain vanilla wrote:de ti sjedi, pa jos malo razmisliArc_Angel wrote:Ja sam o ovome dugo razmišljao i shvatio da u u Bosni žive većinom glupi ljudi koji nisu u stanju da naprave ovu jednostavnu razliku.
bezbroj puta sam svjedočio kada učitelji u osnovnoj školi govore maloj djeci da postoji tvrdo i meko č ili ć, i bezbroj puta sam svjedočio kada se djeca vrate iz škole i kažu učitelj ili učiteljica im tako objašnjava na bazi tvrdo i meko.
ja bih te ljude streljao odmah ali iste sekunde, zna se koliko abeceda ima sova, jedno slovo jedan glas to je sve što učitelji u osnovnoj školi treba djecu da nauče, jedno slovo jedan glas. pa nismo kinezi da imamo 4 glasa za jedno slovo ili slog, pa jos 80 i nešto različitih dijalekata etc...
i vidi sad ovo oni takvu pometnju djeci stvore u glavi od tako banalne jednostavne stvari da ljudi imaju problema sa tim čitav život.
nije ni čudo onda što nismo u stanju mnogo kompleksnije stvari da pojmimo kada su nam č i ć problem
Duznost profesora je da djeci objasni gradivo na način koji će toj djeci olakšati da shvate gradivo, a ne samo na jedan način. Svi različito učimo, shvatamo, pamtimo. Nema potrebe da budeš radikalan. Samo se sjeti sebe u osnovnoj i koliko ti je trebalo da shvatiš neku materiju koja ti je bila teška za razliku od nekog super učenika.