@tftsgkoy
Znam ja vrlo dobro kada je uveden embargo, ali isto tako znam i da se '91 vrlo dobro znalo da ce se rat preseliti i u BiH. Ne znam koliko godina imas i da li se uopste sjecas ljeta '91, ali ako se ne sjecas evo podsjetnik - vec tada je JNA oko Sarajeva iskopala sve artiljerijske polozaje s kojih je onda od '92 do '95 uredno sijana smrt po gradu i okolini.
Ameri nisu za to znali? Necemo biti djeca...
Izjave...sto se njih tice, jel' to ameri danas govore samo istinu? Jel' to ameri zaziru od WL-a zato sto nemaju sta sakriti ili je obratno?
Da budemo nacisto - da su ameri i EU, odnosno cijela MZ htjeli zaista sacuvati Jugu, to su mogli rijesiti na najjednostavniji i najjeftiniji moguci nacin, onako kako godinama rjesavaju raznorazne stvari koje im odgovaraju - metkom. Jedan jedini metak vrijedan 1-2$, sa malo vece daljine, i gotova stvar. Nema Slobe, Jos jedan i - nema Tudjmana. Odmah zatim, nema ni velikosrpskih/hrvatskih snova (prevenstveno prvih jer su oni najodgovorniji za svo zlo koje nas je sve snaslo), nema pritiska na cijelu Jugu, nema stvaranja etnickih stranaka u BiH, nema Karadzica, itd. itd. itd.
Slobini i Tudjmanovi sateliti dobiju uredno upozorenje da se poklope, i kraj price. Ali -to se nije desilo.
A nije se desilo upravo jer je MZ kontala da najjacima, tj. onima koji su te '90 i '91 kontrolisali vojsku i vecinu drugih stvari u Jugi, a to su bili Srbi, da odrijesene ruke kako bi oni poklopili sve ostale. Na zalost i Srbije i MZ, ni to se nije desilo kako je planirano.
Da su ameri, svabe, EU, MZ, bilo ko od njih pojedinacno, a da ne govorimo zajedno, zaista htjeli zaustaviti ludilo ovdje - zasto nisu vec '91 digli avione, porokali JNA masineriju, jer je to bila jedina vojna sila na ovom prostoru, i kraj price?
Da idemo dalje? Zasto odmah '92, ili najkasnije '93, nisu uradili ono sto su uradili '99, tj. digli avione i polupali istu tu JNA masineriju?
Nemojmo biti smijesni...
Sto se tice mog "poziva" na diktatorske poteze, to si malo pogresno protumacio/la. Nisam ja mislio ni na kakvo nasilje u bukvalnom smislu, nego jednostavno na to da se pojavi novi vodja, sa karizmom, koji razumije da je ovom narodu dosta svega ovoga i koji ima mooda i pameti da svoje birace (kojih bi moralo biti bar par stotina hiljada), ispravno usmjeri i povede protiv dosadasnje nebulozne kamarile idiota. Ne da ih se pobije, naravno, nego da ih se demokratskim sredstvima i u ekspresnom roku eliminise sa vlasti, a onda i kao kriminalce, sto manje-vise svi i jesu, ili pozatvara ili deportuje iz drzave. Nazalost, nemamo vise golog otoka... Ali, u svakom momentu se moze oformiti Gola planina, toga nam bar ne manjka

Ako me pitas i ko bi taj covjek mogao biti, ja bih tipovao na Komsica. Jesu misljenja oko njega podijeljena, slazem se, ali je to covjek koji je, ipak, dobio preko 300.000 glasova, a to je skoro trecina birackog tijela koje je izaslo na izbore. Onaj koji uspije sprovesti svoja obecanja u djelo, ili koji bar nedvosmisleno pokaze da je spreman bez kompromisa uci u borbu za ta obecanja, on ima dva izbora - ili ce postati pravi vodja i pomesti ove spodobe, ili ce ga spodobe "razrijesiti" duznosti na nacin ala Jozo Leutar i sl.