FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Locked
nekavalaitrebatako

#151 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by nekavalaitrebatako »

Nisu bili misevi za jugoistocnu Evropu.Pogledaj kako su Tita docekivali u bilo kojem dijelu svijeta,posebno kako ga je narod docekivao.To ti je respect kada imas odredjeni uticaj kada si neko i nesto.
Govorim o JUGOSLOVENSKOJ naciji,pogledaj iz koliko su plemena nastale mocne evropske nacije koje se medjusobno toliko puno razlikuju nego Mi,njemacka plemena,francuska,talijanska itd.,zamisli da se oni sada stanu dijeliti po plemenima,pa nisu ludi.
A kako su tek Gadafija dočekivali, iiihaaaaj! Pa šta bi? :D
Ponavljam ti, mi smo bili niko i ništa. Da je postojao potencijal za formiranje jugoslavenske nacije, ona bi se i formirala. Bilo je sasvim dovoljno vremena zato. Mi se nismo dijelili po plemenima. Mnogo prije nastanka prve Jugoslavije mi smo se najprije podijelili po religijama, a zatim, na temelju vjerskog identiteta, i po nacijama. Jugoslavija je stupila na scenu prekasno da se to promijeni. Pusti bajke, bilo bitisalo.
Seawolf

#152 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Seawolf »

tftsgkoy wrote:
Seawolf wrote:Da je referendum sproveden u SFRJ, početkom 1991-e, većina stanovništva bi se (u tadašnjoj situaciji) izjasnila za osamostaljivanje Republika, tako da poređenje tadašnje SFRJ i današnje BiH, nije na mjestu.
Nisam uopće siguran da bi se većina stanovništva u SFRJ 1991. izjasnila za raspad SFRJ. Naprotiv, uvjeren sam di bi bilo posve suprotno. Vjerojatno bi samo u Hrvatskoj i Sloveniji većina stanovništva glasala za raspad ali u drugim republikama i na razini cijele SFRJ više bi ih bilo za očuvanje Jugoslavije.
Dozvolite, molim vas, govorim o početku 1991-e, nakon što su održani prvi višestranački izbori u svim republikama SFRJ, a prije nego što su Skupština Slovenije i Sabor Republike Hrvatske, 25. juna, izglasale nezavisnost.

Siguran sam da bi, u tadašnjoj situaciji, većina stanovnika SFRJ, glasala za raspad. Danas, možda neki od njih misle drugačije, ali je tada bilo takvo raspoloženje.
Dozer

#153 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Dozer »

Boyle je danas samo rekao ono sto se odavno zna i sto je zvako, sa imalo mozga i zdrave pameti, moga ozkljuciti jos odavno.
Sve ovo sto je on sada rekao ja sam tvrdio i prije par godina i na ovom forumu. Identicno.

Juga je smetala velikim silama jer je bila na odlicnom geostrateskom polozaju, a Tito i Ruje i Amere hladno otres'o i odjeb'o, pa jos i pokrenuo treci blok/pokret (nesvrstani). Nakon Tiletove smrti i Ruje i Ameri, zajedno sa svim svojim satelitima i partnerima, vide priliku da konacno razbucaju Jugu i njen komunisticko socijalisticki sistem. U Milosevicu i Tudjamnu vide idealne partnere za to, pri cemu su svjesni istorijskih srpsko-hrvatskih odnosa i cinjenica, koje su vjesto iskoristili da raspad Juge obave vrlo brzo i nadasve lako. Slovenija im nije bila interesantna jer je ona cak i u Jugi bila vise vezana za Austriju i Njemacku, nego za Jugu, pa je to i zavrseno za svega par dana, bez neke velike pompe i frke.
Hrvatska i Srbija su bile teritorijalno najvece, ali i najjace, a Bosna je bila etnicki vrlo izmijesana i ona je bila ta koja je bila i najveci problem. Medjutim, Karadzordzevo je zapadu i ostalima dodatno olaksalo taj posao, i kada je sve u Bosni pocelo zapad je to hladno posmatrao i povrh svega uveo emargo na oruzje, upravo znajuci da jedino muslimani nemaju oruzje, kao ni mogunost da do njega lako i brzo dodju, posto su bili okruzeni sa svih strana.

E, kada Srpski "Blitz Krieg" nije uspio kako je planirano i ocekivano, pa jos i kada se sve to pocelo razvlaciti, odluceno je da je potrebno muslimane razvuci na vise strana, pa se zakuhava i s Hrvatima, i to tako sto se Hrvatima daje zeleno svjetlo da otudje posiljke oruzja koje su isle ABiH, cime dolazi do konfrontacije AbiH i HVO.

U medjuvremenu su pocele stizati stotine arapskih miliona na ime pomoci "braci muslimanima", pa se skontalo, na svim stranama, da se tu moze i dobro zaraditi. Na taj nacin su otvorene mogucnosti za nastavak rata (period nakon aprila '93). Fabrike u Srbiji rade punom parom, snabdijevajuci i VRS i ABiH, sve se placa arapskim parama, zapad ima svoj tal jer je dobio ogroman prostor za testiranje svojih teorija i ko zna cega sve ne, ali i deportaciju zastarjelih zaliha svega i svacega.
Kada je doslo do mirenja HVO i ABiH, te zajednickog fronta prema Srbima, e - tek tada cijela MZ ima isti stav koji glasi "taj rat treba stati". Sve do tog momenta takav stav nije postojao i rat bi trajao i danas da se odnos snaga nije promijenio. Naravno, zaustavljanje napredovanja ABiH i HV na stetu VRS i RS se pravda "ogromnom humnitarnom katastrofom" i "opasnoscu otvorenog ulaska Srbije u rat u BiH". Tada je jasno i glasno poruceno braniteljima BiH, koji su vecinom bili muslimani, da se njih smije klati, gaziti, silovati, ubijati i terorisati, ali se to isto ne smije desavati Srbima.
I tako je i dan danas. Da se sutra zarati u BiH, Bosnjaci bi bez problema razbucali i Srbe i Hrvate, ali bi iste sekunde bili tesko bombradovani od strane NATO-a, opet pod slicnim idiotskim izgovorima kao i '95.

Ono sto BiH u ovom momentu nedostaje jeste neko ko ce stati na celo naroda (pod "narodom" mislim na sve normalne gradjane BiH, bez obzira na etniju i vjeru), i jasno i glasno reci - dosta je. A nakon toga hladnokrvo, u Titovom stilu, dakle diktatorskom (koliko god nekome ovo zvucalo ovako i onako, to je ovdje jedini moguci nacin), jednostavno pomesti sve ove retrogradiste i njihove satelite (pod "pomesti" mislim na dozivotno protjerivanje iz drzave, uz obaveznu prethodnu konfiskaciju kompletne imovine).
Sve ostalo ovdje nema nikakvog smisla ni svrhe.
Gandalf

#154 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Gandalf »

:thumbup:
pojedinac

#155 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by pojedinac »

Dozer wrote:Boyle je danas samo rekao ono sto se odavno zna i sto je zvako, sa imalo mozga i zdrave pameti, moga ozkljuciti jos odavno.
Sve ovo sto je on sada rekao ja sam tvrdio i prije par godina i na ovom forumu. Identicno.

Juga je smetala velikim silama jer je bila na odlicnom geostrateskom polozaju, a Tito i Ruje i Amere hladno otres'o i odjeb'o, pa jos i pokrenuo treci blok/pokret (nesvrstani). Nakon Tiletove smrti i Ruje i Ameri, zajedno sa svim svojim satelitima i partnerima, vide priliku da konacno razbucaju Jugu i njen komunisticko socijalisticki sistem. U Milosevicu i Tudjamnu vide idealne partnere za to, pri cemu su svjesni istorijskih srpsko-hrvatskih odnosa i cinjenica, koje su vjesto iskoristili da raspad Juge obave vrlo brzo i nadasve lako. Slovenija im nije bila interesantna jer je ona cak i u Jugi bila vise vezana za Austriju i Njemacku, nego za Jugu, pa je to i zavrseno za svega par dana, bez neke velike pompe i frke.
Hrvatska i Srbija su bile teritorijalno najvece, ali i najjace, a Bosna je bila etnicki vrlo izmijesana i ona je bila ta koja je bila i najveci problem. Medjutim, Karadzordzevo je zapadu i ostalima dodatno olaksalo taj posao, i kada je sve u Bosni pocelo zapad je to hladno posmatrao i povrh svega uveo emargo na oruzje, upravo znajuci da jedino muslimani nemaju oruzje, kao ni mogunost da do njega lako i brzo dodju, posto su bili okruzeni sa svih strana.

E, kada Srpski "Blitz Krieg" nije uspio kako je planirano i ocekivano, pa jos i kada se sve to pocelo razvlaciti, odluceno je da je potrebno muslimane razvuci na vise strana, pa se zakuhava i s Hrvatima, i to tako sto se Hrvatima daje zeleno svjetlo da otudje posiljke oruzja koje su isle ABiH, cime dolazi do konfrontacije AbiH i HVO.

U medjuvremenu su pocele stizati stotine arapskih miliona na ime pomoci "braci muslimanima", pa se skontalo, na svim stranama, da se tu moze i dobro zaraditi. Na taj nacin su otvorene mogucnosti za nastavak rata (period nakon aprila '93). Fabrike u Srbiji rade punom parom, snabdijevajuci i VRS i ABiH, sve se placa arapskim parama, zapad ima svoj tal jer je dobio ogroman prostor za testiranje svojih teorija i ko zna cega sve ne, ali i deportaciju zastarjelih zaliha svega i svacega.
Kada je doslo do mirenja HVO i ABiH, te zajednickog fronta prema Srbima, e - tek tada cijela MZ ima isti stav koji glasi "taj rat treba stati". Sve do tog momenta takav stav nije postojao i rat bi trajao i danas da se odnos snaga nije promijenio. Naravno, zaustavljanje napredovanja ABiH i HV na stetu VRS i RS se pravda "ogromnom humnitarnom katastrofom" i "opasnoscu otvorenog ulaska Srbije u rat u BiH". Tada je jasno i glasno poruceno braniteljima BiH, koji su vecinom bili muslimani, da se njih smije klati, gaziti, silovati, ubijati i terorisati, ali se to isto ne smije desavati Srbima.
I tako je i dan danas. Da se sutra zarati u BiH, Bosnjaci bi bez problema razbucali i Srbe i Hrvate, ali bi iste sekunde bili tesko bombradovani od strane NATO-a, opet pod slicnim idiotskim izgovorima kao i '95.

Ono sto BiH u ovom momentu nedostaje jeste neko ko ce stati na celo naroda (pod "narodom" mislim na sve normalne gradjane BiH, bez obzira na etniju i vjeru), i jasno i glasno reci - dosta je. A nakon toga hladnokrvo, u Titovom stilu, dakle diktatorskom (koliko god nekome ovo zvucalo ovako i onako, to je ovdje jedini moguci nacin), jednostavno pomesti sve ove retrogradiste i njihove satelite (pod "pomesti" mislim na dozivotno protjerivanje iz drzave, uz obaveznu prethodnu konfiskaciju kompletne imovine).
Sve ostalo ovdje nema nikakvog smisla ni svrhe.
:thumbup:

Ovo kome do sada nije jasno ne vrijedi ga dalje uvjeravati.
jeza u ledja

#156 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by jeza u ledja »

Prosto je zalosno kakve teorije ce ljudi sebi smisliti ne bi li objasnili brutalnost i besmislenost rata kojeg su sprovodile njihove komsije i sunarodnjaci.
Dozer

#157 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Dozer »

@tftsgkoy
Znam ja vrlo dobro kada je uveden embargo, ali isto tako znam i da se '91 vrlo dobro znalo da ce se rat preseliti i u BiH. Ne znam koliko godina imas i da li se uopste sjecas ljeta '91, ali ako se ne sjecas evo podsjetnik - vec tada je JNA oko Sarajeva iskopala sve artiljerijske polozaje s kojih je onda od '92 do '95 uredno sijana smrt po gradu i okolini.
Ameri nisu za to znali? Necemo biti djeca...

Izjave...sto se njih tice, jel' to ameri danas govore samo istinu? Jel' to ameri zaziru od WL-a zato sto nemaju sta sakriti ili je obratno?
Da budemo nacisto - da su ameri i EU, odnosno cijela MZ htjeli zaista sacuvati Jugu, to su mogli rijesiti na najjednostavniji i najjeftiniji moguci nacin, onako kako godinama rjesavaju raznorazne stvari koje im odgovaraju - metkom. Jedan jedini metak vrijedan 1-2$, sa malo vece daljine, i gotova stvar. Nema Slobe, Jos jedan i - nema Tudjmana. Odmah zatim, nema ni velikosrpskih/hrvatskih snova (prevenstveno prvih jer su oni najodgovorniji za svo zlo koje nas je sve snaslo), nema pritiska na cijelu Jugu, nema stvaranja etnickih stranaka u BiH, nema Karadzica, itd. itd. itd.
Slobini i Tudjmanovi sateliti dobiju uredno upozorenje da se poklope, i kraj price. Ali -to se nije desilo.

A nije se desilo upravo jer je MZ kontala da najjacima, tj. onima koji su te '90 i '91 kontrolisali vojsku i vecinu drugih stvari u Jugi, a to su bili Srbi, da odrijesene ruke kako bi oni poklopili sve ostale. Na zalost i Srbije i MZ, ni to se nije desilo kako je planirano.

Da su ameri, svabe, EU, MZ, bilo ko od njih pojedinacno, a da ne govorimo zajedno, zaista htjeli zaustaviti ludilo ovdje - zasto nisu vec '91 digli avione, porokali JNA masineriju, jer je to bila jedina vojna sila na ovom prostoru, i kraj price?
Da idemo dalje? Zasto odmah '92, ili najkasnije '93, nisu uradili ono sto su uradili '99, tj. digli avione i polupali istu tu JNA masineriju?
Nemojmo biti smijesni...

Sto se tice mog "poziva" na diktatorske poteze, to si malo pogresno protumacio/la. Nisam ja mislio ni na kakvo nasilje u bukvalnom smislu, nego jednostavno na to da se pojavi novi vodja, sa karizmom, koji razumije da je ovom narodu dosta svega ovoga i koji ima mooda i pameti da svoje birace (kojih bi moralo biti bar par stotina hiljada), ispravno usmjeri i povede protiv dosadasnje nebulozne kamarile idiota. Ne da ih se pobije, naravno, nego da ih se demokratskim sredstvima i u ekspresnom roku eliminise sa vlasti, a onda i kao kriminalce, sto manje-vise svi i jesu, ili pozatvara ili deportuje iz drzave. Nazalost, nemamo vise golog otoka... Ali, u svakom momentu se moze oformiti Gola planina, toga nam bar ne manjka ;)
Ako me pitas i ko bi taj covjek mogao biti, ja bih tipovao na Komsica. Jesu misljenja oko njega podijeljena, slazem se, ali je to covjek koji je, ipak, dobio preko 300.000 glasova, a to je skoro trecina birackog tijela koje je izaslo na izbore. Onaj koji uspije sprovesti svoja obecanja u djelo, ili koji bar nedvosmisleno pokaze da je spreman bez kompromisa uci u borbu za ta obecanja, on ima dva izbora - ili ce postati pravi vodja i pomesti ove spodobe, ili ce ga spodobe "razrijesiti" duznosti na nacin ala Jozo Leutar i sl.
Last edited by Dozer on 12/08/2012 22:03, edited 1 time in total.
p206

#158 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by p206 »

Vidim ovdje opet poređenje SFRJ sa BiH, u smislu vanjskog uticaja ( za unutrašnji neću govoriti). I mislim da je to poređenje totalno pogrešno. Objasniću zašto...
Jugoslavija je bila između 2 velike sile SAD i SSSR-a i njihovih saveznika/satelitskih država sa istoka i zapada. Tito je shvatio u kakvoj se povoljnoj poziciji nalazio i uspješno je balansirao na obje strane, i izvlačio korist za sve ljude u Jugoslaviji. Kad je SSSR izgubio bitku sa SAD-om za prevlast u svijetu, prestala je vanjska prijetnja na Jugoslaviju, i ta sila koja je činila jakom zajednicom.
S druge strane BiH se nalazi između 2 države koje bi potencijalno željele njen raspad da bi uvećale teritoriju.
Veliki igrači SAD,Rusija,Njemačka,V.Britanija i Francuska već su 1993. god. dogovorile da unutrašnja podjela treba biti 51-49, ali da vanjske granice ostaju. Za onu polovinu pod kontrolom Srba su bili naravno Rusi, ali i Francuska i V.Britanija koji nisu željeli da Njemačka dobije još više teritorije i uticaja na Balkanu, koju je uspostavila već ranije u Sloveniji i Hrvatskoj. Zašto baš 51-49 ili negdje oko pola-pola? Odgovor na to dosad nisam uspio naći iako sam pročitao mnogo tekstova i knjiga. Znači ostaju Srbija i Hrvatska kao dvije zemlje koje bi mogle ili rade na pripajanju dijelova BiH. Srbiji to u svakom slučaju odgovara i tako se ponaša. Time bi napravila i dodatni pritisak na Hrvatsku koja bi se našla u znatno nepovoljnijem geostareškom položaju nego što je to sad. S druge strane Hrvatskoj to ne odgovara, jer bi dobila pritisak na Dubrovnik i čitavim tokom na rijeci Savi. Njoj BiH dođe kao tampon zona prema srpskom ekspanionizmu. Ali neke struje u Hrvatskoj i dalje hinjski rade na svom dijelu BiH ili nekakvom trećem entitetu ne želeći da shvate da to upravo najviše šteti samoj Hrvatskoj državi.
Zato mislim da ovdje imamo jedan paradoks, oni koji bi htjeli da razvale BiH našli bi se i sami u opasnosti, mislim na Hrvatsku. S druge strane Srbija će i dalje guslati po starom, ali mislim da će vremenom njen uticaj i jačina opasti na Balkanu, odnosno da će snage koje žele i koje misle da bi im bilo od koristi da BiH opstane biti jače.
denideni

#159 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by denideni »

p206 wrote:Vidim ovdje opet poređenje SFRJ sa BiH, u smislu vanjskog uticaja ( za unutrašnji neću govoriti). I mislim da je to poređenje totalno pogrešno. Objasniću zašto...
Jugoslavija je bila između 2 velike sile SAD i SSSR-a i njihovih saveznika/satelitskih država sa istoka i zapada. Tito je shvatio u kakvoj se povoljnoj poziciji nalazio i uspješno je balansirao na obje strane, i izvlačio korist za sve ljude u Jugoslaviji. Kad je SSSR izgubio bitku sa SAD-om za prevlast u svijetu, prestala je vanjska prijetnja na Jugoslaviju, i ta sila koja je činila jakom zajednicom.
S druge strane BiH se nalazi između 2 države koje bi potencijalno željele njen raspad da bi uvećale teritoriju.
Veliki igrači SAD,Rusija,Njemačka,V.Britanija i Francuska već su 1993. god. dogovorile da unutrašnja podjela treba biti 51-49, ali da vanjske granice ostaju. Za onu polovinu pod kontrolom Srba su bili naravno Rusi, ali i Francuska i V.Britanija koji nisu željeli da Njemačka dobije još više teritorije i uticaja na Balkanu, koju je uspostavila već ranije u Sloveniji i Hrvatskoj. Zašto baš 51-49 ili negdje oko pola-pola? Odgovor na to dosad nisam uspio naći iako sam pročitao mnogo tekstova i knjiga. Znači ostaju Srbija i Hrvatska kao dvije zemlje koje bi mogle ili rade na pripajanju dijelova BiH. Srbiji to u svakom slučaju odgovara i tako se ponaša. Time bi napravila i dodatni pritisak na Hrvatsku koja bi se našla u znatno nepovoljnijem geostareškom položaju nego što je to sad. S druge strane Hrvatskoj to ne odgovara, jer bi dobila pritisak na Dubrovnik i čitavim tokom na rijeci Savi. Njoj BiH dođe kao tampon zona prema srpskom ekspanionizmu. Ali neke struje u Hrvatskoj i dalje hinjski rade na svom dijelu BiH ili nekakvom trećem entitetu ne želeći da shvate da to upravo najviše šteti samoj Hrvatskoj državi.
Zato mislim da ovdje imamo jedan paradoks, oni koji bi htjeli da razvale BiH našli bi se i sami u opasnosti, mislim na Hrvatsku. S druge strane Srbija će i dalje guslati po starom, ali mislim da će vremenom njen uticaj i jačina opasti na Balkanu, odnosno da će snage koje žele i koje misle da bi im bilo od koristi da BiH opstane biti jače.
Srbija ne moze imati konflikte sa Hrvatskom,moze imati samo sa NATO paktom jer je Hrvatska clanica Nato pakta.Ne postoje vise bilo kakvi razlozi za konfrontaciju Srbije i Hrvatske,niti vise zive u zajednickoj drzavi niti Srba ima vise u Hrvatskoj vise od 3-4 %.Odnosi Srbije i Hrvatske mogu samo napredovati ili biti na nuli,zavisno ko se nalazi na vlasti u te dvije drzave.Banja Luka ima itekako dobre odnose sa Zagrebom,vidio si da su se skoro zvanicno sastali u Banja Luci oko zajednickog projekta mosta kod Gradiske i projekta Dubrovnik 2....O odnosima Banja Luke i Mostara ne trebam ti govoriti.
Sta ce Srbiji i Hrvatskoj teritorija BiH,te dvije zemlje su priznale BiH kao suverenu zemlju clanicu UN,jedino ako nekom smeta danas politicka podrska Zagreba i Beograda bosanskim Hrvatima i Srbima po nekim pitanjima polozaja ta dva naroda u BiH.
Seawolf

#160 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Seawolf »

Dozer wrote:...
Sto se tice mog "poziva" na diktatorske poteze, to si malo pogresno protumacio/la. Nisam ja mislio ni na kakvo nasilje u bukvalnom smislu, nego jednostavno na to da se pojavi novi vodja, sa karizmom, koji razumije da je ovom narodu dosta svega ovoga i koji ima mooda i pameti da svoje birace (kojih bi moralo biti bar par stotina hiljada), ispravno usmjeri i povede protiv dosadasnje nebulozne kamarile idiota. Ne da ih se pobije, naravno, nego da ih se demokratskim sredstvima i u ekspresnom roku eliminise sa vlasti, a onda i kao kriminalce, sto manje-vise svi i jesu, ili pozatvara ili deportuje iz drzave. Nazalost, nemamo vise golog otoka... Ali, u svakom momentu se moze oformiti Gola planina, toga nam bar ne manjka ;)
Ako me pitas i ko bi taj covjek mogao biti, ja bih tipovao na Komsica. Jesu misljenja oko njega podijeljena, slazem se, ali je to covjek koji je, ipak, dobio preko 300.000 glasova, a to je skoro trecina birackog tijela koje je izaslo na izbore. Onaj koji uspije sprovesti svoja obecanja u djelo, ili koji bar nedvosmisleno pokaze da je spreman bez kompromisa uci u borbu za ta obecanja, on ima dva izbora - ili ce postati pravi vodja i pomesti ove spodobe, ili ce ga spodobe "razrijesiti" duznosti na nacin ala Jozo Leutar i sl.
@Dozer,

Željko Komšić (nažalost) nije dobio broj glasova koji je jednak skoro trećini biračkog tijela koje je izašlo na izbore. Dobio je 337.065 glasova, od 1.627.520 birača koji su na izborima 2010-e glasali za članove Predsjedništva BiH, ili 20,7%.

No, čak i da je dobio 550.000 glasova, odnosno više od trećine, opet bi u Predsjedništvu BiH, sjedio isti sastav i situacija bi bila kao što je sada.

U stvari, čak i da neko regularan, poput Komšića, dobije podršku 1.000.000 birača iz Federacije BiH, opet bi u Predsjedništvu BiH sjedili jedan SNSD-ovac, jedan SDA-ovac (ili HDZ-ovac ili SBB-ovac ili SzaBiH-ovac, što mu sve dođe na isto) i ta(j) regularn(i)a.

Dakle, bez promjene Ustava i Izbornog zakona, ne može se ništa učiniti na promjeni stanja u BiH na bolje. A ta promjena Ustava BiH se, dalje, ne može desiti bez utjecaja izvan Bosne i Hercegovine, bilo da se radi o utjecaju SAD-a, bilo EU-a.

Na bazi sadašnjeg Ustava i Izbornog zakona, samo se vrtimo u krug, koji može potrajati neizdrživo dugo. Ovakvim izbornim zakonom će se uvijek formirati vlast, koja je protiv bilo kakve stvarne promjene Ustava (što je, nedavno, pokazano na primjeru sporazuma Lagumdžija-Čović).
Shoba

#161 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Shoba »

@U istoriji ce ostati zabiljezena jedna VELIKA IDEJA JUGOSLAVIJE ,ideja koja je dala sansu nasim narodima da ne budu obicni misevi na karti Evrope i svijeta i to je temelj za neke druge generacije u drugim istorijskim okolnostima."

Jugoslavija nije nastala kao "teznja naroda" vec kao dogovor velikih sila, tu se narod nista nikada nije ni pitao. KO je pitao Bosance kada je Bosna okupirana od strane Srbije 1918 da li uopste zeli da bude dio toga? Pa onda su se pitali samo Srbijanci, Hrvati i Slovenci, a ostalima noga u dupe.

Ima jos dosta vjestackih zemalja na svijetu koje opstaju zbog INTERESA, i to je OK. Jugoslavija vise za velike sile nije imala razlog postojanja pa su pripomogli da se to razbuca. Ocigledno je da im Bosna "lezi", nece da Muslimani imaju svoju drzavu u evropi pa ih s nekim moraju utopiti, a da pri tom ne daju previse teritorije Srbiji, koja bi se primakla Zagrebu, sto je totalno neprihvatljivo za zapad. Znaci, vezi konja gdje ti aga kaze....

Balkanske zemlje su nekada bile vazne, Srbija recimo, pa su dobijale teritorijalne koncesije za prljav posao, ucesce u ratovima uz masovne gubitke. Ta vremena su prosla...
Skijaš

#162 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Skijaš »

tftsgkoy wrote:Ja osobno sam protiv raspada BiH, ali si ne mogu dopustiti da svoje želje stavljam ispred volje većine naroda koji u toj državi živi. Ako većina pučanstva želi živjeti skupa, neka im bude sva sreća ovog svijeta i neka BiH postane prosperitetna domovina za svakog svog građanina. No, ako većina želi raspad i želi razlaz, tko sam ja ili bilo tko drugi da osporavam tu volju?
Još jednom, kao i prije deset godina, kao što će se govoriti i za pet godina, nebitno je koliko građana želi podjelu ako se oni koji bi da dijele ne mogu dogovoriti oko toga kako. Je li to zaista tako teško za razumjeti ? OK, hoćeš podjelu ? Hajde da vidimo podršku stanovništva za različite oblike podjele :

model kojeg guraju nacionalisti u srpskom i hrvatskom narodu
Hrvati i Srbi dobiju što traže, Bošnjacima šta ostane
podrška koju bi se moglo naći među stanovnicima BiH = 50 %

model koji ne bi bio mrzak nacionalistima u hrvatskom i bošnjačkom narodu
Hrvati i Bošnjaci dobiju šta traže, Srbima šta ostane
podrška koju bi se moglo naći među stanovnicima BiH = 65 %

model koji ne bi bio mrzak nacionalistima u srpskom i bošnjačkom narodu
Srbima manji entitet, FBiH Bošnjacima
podrška koju bi se moglo naći među stanovnicima BiH = 85 %

Hoćemo li još insistirati na tom da BiH nije održiva ? Hoćemo li na oltar velikosrpskog šovinizma položiti hrvatski korpus Bosne i Hercegovine ? Jer upravo to rade upišani Čović i HDZ. Ne možete ljudi uvjeriti Bošnjake da prihvate rezervat, nisu to oni goloruki Bošnjaci od prije 20 godina. I ako neprijatelji ove zemlje isposluju podršku međunarodnog faktora za disoluciju, kakvu će težinu tvoj argument o procentima podrške stanovništva igrati u definisanju modela podjele ?

Najveću štetu Hrvatima Bosne i Hercegovine čine oni koji tvrde da ova zemlja nije održiva.
Dozer

#163 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Dozer »

tftsgkoy wrote: Budimo ozbiljni. Ako će netko zaista tumačiti da je - u vrijeme kada se u Hrvatskoj vode ogorčene borbe i naveliko gine – embargo na oružje bio usmjeren protiv Muslimana i protiv BiH gdje se ne događa ništa i to objašnjavati da su se tada u BiH kopali rovovi to je nešto u što se ne bih upuštao. Posebno ako uzmemo u obzir da je nakon smirivanja borbi u Hrvatskoj i početka istih u BiH međunarodna zajednica reagirala tako da je Srbiji - upravo zbog agresije na BiH - nametnula sankcije.
Dobro, uzmimo da je tako. Ali, i dalje niti mogu niti hocu prihvatiti da se i pored ocitih priprema za rat u BiH tokom '91, a sto je bilo ocito upravo iz kopanja rovova i artiljerijskih polozaja oko Sarajeva, i to okrenutih prema gradu, nije znalo sta slijedi. Znalo se, i te kako.
tftsgkoy wrote:Ovo je sada već neozbiljno. Stvari ipak nisu tako jednostavne da velike sile likvidiraju svakoga tko im nije po volji. Isto tako možemo reći da, recimo, SAD nema ništa protiv Irana. Jer da ima riješili bi Ahmadinedžada jednim metkom.

Raspad BiH imao je svoju dinamiku i faze. Možda i najveća pogreška Zapada jest što su Miloševića smatrali modernim političarom koji će sačuvati i modernizirati Jugoslaviju. Milošević je za njih bio šarmantan čovjek, galantan, radio je u SAD-u, razumio se u ekonomiju i tome pridavao važnost. Uspio je šarmirati i zapravo obmanuti druge. On je uvijek predstavljao kako je njegova namjera očuvati Jugoslaviju. Mnogi su nasjeli na taj igrokaz i zaista kasno shvatili da se iza svega toga krije plan za stvaranje velike Srbije.

A kada su to shvatili, bilo je već kasno. Raspad Jugoslavije već se zakotrljao i nitko ga više nije mogao zaustaviti.
Pazi nesto...porediti Iran i Ahmadinedzada sa Jugom, Srbijom i BiH je u najmanju ruku neozbiljno. Iran je, ipak, Iran. A svi znamo za sta su sve Iranci sposobni. I toga se ameri i plase. Znaju oni vrlo dobro da bi Osama bio maciji kasalj u odnosu na stvari koje bi Iran uradio kao odmazdu. Da su nasjedali na Milosevicevcu pricu - jesu. Ali, mislim da ipak nisu toliko blesavi pa da na tu pricu nasjedaju punih 5 godina.
tftsgkoy wrote:Nisam ja mogao ništa pogrešno protumačiti kada si ti izričito rekao kako stvari treba riješiti „hladnokrvo, u Titovom stilu, dakle diktatorskom“. To su tvoje riječi.

Diktatura i Titov stil su posve oprečni demokraciji koja je jedini poznati način da se provodi volja većine naroda.

Ako zamislimo da većina stanovništva BiH želi raspad BiH i razlaz onda bi tu demokratsku volju većine trebalo prihvatiti, koliko god to nekome bilo teško. Ne možemo mi tumačiti kako je većina, eto, u krivu pa trebamo uvesti diktaturu da bi se provelo i spasilo nešto što želi manjina.

Ja osobno sam protiv raspada BiH, ali si ne mogu dopustiti da svoje želje stavljam ispred volje većine naroda koji u toj državi živi. Ako većina pučanstva želi živjeti skupa, neka im bude sva sreća ovog svijeta i neka BiH postane prosperitetna domovina za svakog svog građanina. No, ako većina želi raspad i želi razlaz, tko sam ja ili bilo tko drugi da osporavam tu volju?
Vidis, ovdje imas jedna greskica - vecina naroda i nije htjela raspad BiH. Referendum je bio jasan - nezavisna BiH. To sto BH Srbi nisu izasli na referendum, odnosno sto tako tvrde, a sto bas i nije toliko tacno, upravo pokazuje da ovdje na vlada demokratija, nego sila. Kako inace objasniti da je nesto oko 35% gradjana BiH iz jedne etnicke grupe, tj. Srba, dobilo 49% teritorije BiH, i to na klasicnim zlocinima i genocidu? Po medjunarodnom pravu, koliko je meni poznato (a mozda i grijesim), nista sto je nastalo na zlocinima i genocidu ne moze opstati. Kod nas, izgleda, moze i to.
Sutra da se opet ponovi referendum o razlazu ili zajednickoj drzavi, ja nisam toliko siguran da bi rezultat bio vecinski za razlaz. Ipak i medju Srbima i medju Hrvatima ima puno vise normalnih i svjesnih, koji razmisljaju, tako da bi se vjerovatno ponovio rezultat iz '91. Mozda ne u onom omjeru, ali natpolovicno sigurno.
p206

#164 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by p206 »

tftsgkoy wrote:
p206 wrote:Srbiji to u svakom slučaju odgovara i tako se ponaša. Time bi napravila i dodatni pritisak na Hrvatsku koja bi se našla u znatno nepovoljnijem geostareškom položaju nego što je to sad. S druge strane Hrvatskoj to ne odgovara, jer bi dobila pritisak na Dubrovnik i čitavim tokom na rijeci Savi. Njoj BiH dođe kao tampon zona prema srpskom ekspanionizmu. Ali neke struje u Hrvatskoj i dalje hinjski rade na svom dijelu BiH ili nekakvom trećem entitetu ne želeći da shvate da to upravo najviše šteti samoj Hrvatskoj državi. Zato mislim da ovdje imamo jedan paradoks, oni koji bi htjeli da razvale BiH našli bi se i sami u opasnosti, mislim na Hrvatsku. S druge strane Srbija će i dalje guslati po starom, ali mislim da će vremenom njen uticaj i jačina opasti na Balkanu, odnosno da će snage koje žele i koje misle da bi im bilo od koristi da BiH opstane biti jače.
Ovdje si u pravu i ispravno si iznio neke geostrateške postavke.

Za Hrvatsku je podjela BiH riskantna jer podrzumijeva veliko povećanje teritorija Srbije i to širenjem na zapad. No, imamo i tumačenja koja kažu da je takva bojazan sada već neutemeljena. U Hrvatskoj više nema srpskog elementa u broju koji bi prestavljao opasnost za RH. S takvom situacijom se Srbija već i pomirila i nitko ozbiljan u Srbiji više ne računa na širenje na račun Hrvatske. U tom smisli Hrvatska i Srbija više nemaju sporova. Oni su svoje međusobne granice definirali i riješili. Da se Srbija još 10 puta poveća ona nije opasnost za RH jer tamo nema više ničeg njoj zanimljivoj. No, ima na Kosovu te u BiH i u Crnoj Gori. Stoga nestaje ta geostrateška opasnost za Hrvatsku u slučaju pripajanja RS Srbiji.

Ovdje moram naglasiti kako je pogrešno izjednačavati težnje za trećim entitetom sa razbijanjem BiH. To su dvije različite stvari. Kada netko traži treći entitet to ne znači da tim želi razbiti BiH već jednostavno da želi potpuno ravnopravnu situaciju za sva tri konstitutivna naroda, što je sasvim legitimna pozicija.

Ja osobno sam uvjeren kako je treći entitet zapravo dobar način da se zadovolji Hrvate. Da se smanji njihovo nezadovoljstvo koje se sada kanalizira u smjeru ogorčenja ovakvom državom BiH. Kao što sam već rekao - jedini dugoročno održivi način očuvanja BiH jest da se osigura da većina njenih građana bude zadovoljno i sretno u BiH i da ju smatra svojom domovinom i zato svaki potez koji izjednačava sve zajednice i koji zadovoljava njihove želje i interese pomaže da se BiH održi i postane sretna domovina za svoj narod.
Mislio sam na to da bi Srbija dobila dodatni ekspanionistički naboj kada bi dobila određene teritorije, slično kao što je to dobila nakon priključenja Niša (iako je tada tu bilo miješano stanovništvo) ili Makedonije gdje nije bilo etničkih Srba. Iako je sada tu NATO kao osigurač Hrvatskoj, mislim da ni jedan ozbiljniji političar u Hrvatskoj nebi želio da ima toliku granicu sa Srbijom.

S druge strane sam protiv entiteta za bilo koji narod u BiH, prvenstveno kao čovjek kojem nebi uopšte smetalo da Srbin ili Hrvat budu predsjednici ukoliko će raditi za dobrobit svih, i drugo kao Bošnjak jer poučen iskustvom da nakon što su Srbi dobili entitet na onako brutalan način, nakon toga opet nisu zadovoljni.
Skijaš

#165 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Skijaš »

tftsgkoy wrote:
Skijaš wrote:
tftsgkoy wrote:Ja osobno sam protiv raspada BiH, ali si ne mogu dopustiti da svoje želje stavljam ispred volje većine naroda koji u toj državi živi. Ako većina pučanstva želi živjeti skupa, neka im bude sva sreća ovog svijeta i neka BiH postane prosperitetna domovina za svakog svog građanina. No, ako većina želi raspad i želi razlaz, tko sam ja ili bilo tko drugi da osporavam tu volju?
Još jednom, kao i prije deset godina, kao što će se govoriti i za pet godina, nebitno je koliko građana želi podjelu ako se oni koji bi da dijele ne mogu dogovoriti oko toga kako. Je li to zaista tako teško za razumjeti ? OK, hoćeš podjelu ? Hajde da vidimo podršku stanovništva za različite oblike podjele :

model kojeg guraju nacionalisti u srpskom i hrvatskom narodu
Hrvati i Srbi dobiju što traže, Bošnjacima šta ostane
podrška koju bi se moglo naći među stanovnicima BiH = 50 %

model koji ne bi bio mrzak nacionalistima u hrvatskom i bošnjačkom narodu
Hrvati i Bošnjaci dobiju šta traže, Srbima šta ostane
podrška koju bi se moglo naći među stanovnicima BiH = 65 %

model koji ne bi bio mrzak nacionalistima u srpskom i bošnjačkom narodu
Srbima manji entitet, FBiH Bošnjacima
podrška koju bi se moglo naći među stanovnicima BiH = 85 %

Hoćemo li još insistirati na tom da BiH nije održiva ? Hoćemo li na oltar velikosrpskog šovinizma položiti hrvatski korpus Bosne i Hercegovine ? Jer upravo to rade upišani Čović i HDZ. Ne možete ljudi uvjeriti Bošnjake da prihvate rezervat, nisu to oni goloruki Bošnjaci od prije 20 godina. I ako neprijatelji ove zemlje isposluju podršku međunarodnog faktora za disoluciju, kakvu će težinu tvoj argument o procentima podrške stanovništva igrati u definisanju modela podjele ?

Najveću štetu Hrvatima Bosne i Hercegovine čine oni koji tvrde da ova zemlja nije održiva.
Zanimljiva logika, ali si izostavio jedno rješenje koje je jedino ispravno i moguće u državi s tri konstitutivna i ravnopravna naroda

Kompromisni model koji bi, uz određene ustupke, na koncu ipak zadovoljio sva tri naroda.
A koji ne postoji, jer da je tako nešto moguće, već bi bilo realizovano.
Skijaš

#166 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Skijaš »

tftsgkoy wrote:I ti i ja smo protiv raspada BiH, ali ako pod nekim uvjetima dođe do toga da sva tri konstitutivna u većini žele raspad to treba prihvatiti koliko god se s tim ne slagali.
To treba prihvatiti ako se slože oko modela podjele. Ali srećom po nas koji volimo ovu zemlju i cijenimo koncept suživota, ksenofobi i šovinisti su svojim prevelikim apetitima onemogućili raspad zemlje. Ranjena antilopa, moja domovina, se podigne i uvijek umakne hijenama jer se one gadne i odvratne posvađaju oko toga kome će šta pripasti.
Seawolf

#167 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Seawolf »

tftsgkoy wrote:...Ja osobno sam uvjeren kako je treći entitet zapravo dobar način da se zadovolji Hrvate. Da se smanji njihovo nezadovoljstvo koje se sada kanalizira u smjeru ogorčenja ovakvom državom BiH. Kao što sam već rekao - jedini dugoročno održivi način očuvanja BiH jest da se osigura da većina njenih građana bude zadovoljno i sretno u BiH i da ju smatra svojom domovinom i zato svaki potez koji izjednačava sve zajednice i koji zadovoljava njihove želje i interese pomaže da se BiH održi i postane sretna domovina za svoj narod.
@tftsgkoy

Gornje mišljenje o trećem entitetu sam puno puta ćuo od stanovnika Republike Hrvatske, koji su inače dobronamjerni prema BiH i stvarno u svojoj glavi misle da bi to moglo biti kvalitetno rješenje za sve.

Tako da mogu samo tumačiti, kako je i vaše mišljenje zasnovano na neinformisanosti o detaljima BiH situacije i površnosti u razmišljanju, a ne na zlonamjernosti.

Kod troentiteske unutrašnje organizacije BiH, gdje su entiteti vezani za etničko opredjeljenje njihovih stanovnika, nameću se slijedeći (nerješivi) problemi:

- Ako bi hrvatski i bošnjački entitet, prilikom svoga formiranja, svojom teritorijom zašli na teriroriju sadašnje Republike S, imamo preduvjet za oružani sukob na nekoliko lokaliteta u BiH, koji bi se ponovno pretvorio u rat velikh razmjera i sa puno ljudskih žrtava, protjeranih i raseljenih. Jedina razlika u odnosu na prethodni bi bila ta što bi sada mediji u vlasništvu Bošnjaka i Hrvata, taj rat zvali građanskim, a mediji u vlasništvu Srba bi ga zvali agresijom.

- Ako bi hrvatski i bošnjački entitet nastali samo na teritoriji sadašnje Federacije BiH, onda bi se Bosna i Hercegovina mogla zvati Republika Srpska sa pokrajinama, jer bi se hrvatski i bošnjački entitet sastojali od po dvije male teritorije, nastale spajanjem pet bošnjačkih kantona i dijela srednjebosanskog i hercegovačko-neretvanskog kantona u dvije odvojene teritorije bošnjačkog entiteta, a tri hrvatska kantona i preostali dijelovi srednjebosanskog i hercegovačko-neretvanskog kantona bi činili dvije (još manje) odvojene teritorije hrvatskog entiteta.

- Ako bi se htjelo postojanje kontinuiteta teritorija bošnjačkog i hrvatskog entiteta, onda bi moralo doći do nasilnog preseljenja dijelova stanovništva BiH.

Dakle, time što nam (stanovnicima BiH), želite troentitesku unutrašnju teritorijalnu organizaciju, u stvari nam želite:

a) rat;

b) život u državi pod dominacijom Republike S, sa svim sadržajima koji idu uz to;

c) nova preseljenja.

Hvala vam na lijepim željama.
Dozer

#168 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Dozer »

tftsgkoy wrote: Gle, sada kada znamo što se dogodilo lako je govoriti kako je sve bilo očito. Netko bi mogao reći, ako je sve bilo tako očito, što se Alija nije bolje pripremio za rat već u ljeto 1991.?

U to ljeto 1991. MZ je računala na uspjeh svog glavnog plana – da će JNA brzo slomiti Hrvatsku i Sloveniju i time spriječiti raspad.
Manje-vise mi pricamo o istom, ali u nekim stvarima se izgleda ipak podobro razilazimo.

Ovo gore je primjer toga. U ljeto '91, kada je JNA kopala rovove oko Sarajeva, Alija i SDA su narodu govorili da rata nece biti, a JNA je rovove (okrenute prema gradu) pravdala "odbranom", iako je u tim momentima vecini bilo nejasno - od koga? JNA je tada jos uvijek smatrana "nasom" armijom. Nazalost.
Ovdje onda i jeste pravo pitanje upravo ovo koje si postavio - zasto se Alija nije vec tada pripremio za ono sto je bilo ocito da ce uslijediti?

MZ jeste racunala da ce JNA, s obzirom na sve sto su imali, brzo rijesiti i Sloveniju i Hrvatsku, ali to se nije desilo tokom cijele '91 i pocetkom '92. Zasto je onda MZ tako hladno pustila da se sve preseli i u BiH? Zasto onda nisu digli avione i sve to sprijecili vec '92, ili najkasnije '93? To su pitanja na koja nema pravog odgovora, a najlogicniji je upravo onaj da nisu htjeli drzavu sa vecinskom muslimanskom vlascu. Ja nisam musliman, ali zaista ne vidim drugi odgovor osim ovoga...
Inace, ne bi se desilo ni zaustavljanje napredovanja ABiH '95 u Krajini.
Dozer

#169 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Dozer »

Vremena - nemamo.
Okolnosti - upitne.
Ljudi za to = 0.
Dozer

#170 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by Dozer »

Prihvatas matricu koja se namece od strane etnickih vodja, a to nije dobro jer pokazuje da ne vidis stvarno stanje.

A stvarno stanje je da obicni, normalni ljudi koji se sjecaju i onog vremena prije '91 i nastanka SDA, HDZ, SDS i pratecih nebuloza, i dan danas zive kao i onda - u suzivotu, posjecuju jedni druge na vjerske praznike, dernece, zajedno ljetuju, vikenduju, itd.
Dakle, sto se nas malo starijih tice - nama je i dalje sve normalno, i dalje su nam (vecinom) medjuljudski i medjuetnicki odnosi OK.

Problem dolazi od onih starijih koji su se podobro okoristili nacional-etnickim sranjima. Oni su ti koji potenciraju pricu da suzivota nema, dase treba razilaziti, da ovo, da ono, a sve samo radi ocuvanja stecenih pozicija, privilegija, nekretnina i pokretnina, dakle - love. U ove spadaju i politicari.

Drugi problem su mladje generacije koje nemaju nikakvu referencu na proslost i koje znaju samo i jedino ono sto im govore ovi prethodni. Zato danas, banalan primjer, ni bilo koja utakmica nema nista sportsko u sebi, nego se sve svodi na nekakav "visoki rizik", jer ce se balavurdija, upravo radi nepostojanja bilo kakvog prethodnog znanja, poubijati samo zato sto se zovu ovako ili onako i dolaze odavde ili otamo.

I o kakvom onda stanju pricamo? Normalni ljudi funckionisu bez problema, bez obzira kako se zovu i odakle su. Stoka ne funkcionise i ne moze funcionisati jer je - stoka. A stoka, kao sto svi znamo, mora imati cobana koji ce je usmjeriti gdje da ide i sta da radi.
Last edited by Dozer on 13/08/2012 16:17, edited 2 times in total.
zlajaBHF

#171 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by zlajaBHF »

tftsgkoy wrote:
Seawolf wrote:
tftsgkoy wrote:...Ja osobno sam uvjeren kako je treći entitet zapravo dobar način da se zadovolji Hrvate. Da se smanji njihovo nezadovoljstvo koje se sada kanalizira u smjeru ogorčenja ovakvom državom BiH. Kao što sam već rekao - jedini dugoročno održivi način očuvanja BiH jest da se osigura da većina njenih građana bude zadovoljno i sretno u BiH i da ju smatra svojom domovinom i zato svaki potez koji izjednačava sve zajednice i koji zadovoljava njihove želje i interese pomaže da se BiH održi i postane sretna domovina za svoj narod.
@tftsgkoy

Gornje mišljenje o trećem entitetu sam puno puta ćuo od stanovnika Republike Hrvatske, koji su inače dobronamjerni prema BiH i stvarno u svojoj glavi misle da bi to moglo biti kvalitetno rješenje za sve.

Tako da mogu samo tumačiti, kako je i vaše mišljenje zasnovano na neinformisanosti o detaljima BiH situacije i površnosti u razmišljanju, a ne na zlonamjernosti.

Kod troentiteske unutrašnje organizacije BiH, gdje su entiteti vezani za etničko opredjeljenje njihovih stanovnika, nameću se slijedeći (nerješivi) problemi:

- Ako bi hrvatski i bošnjački entitet, prilikom svoga formiranja, svojom teritorijom zašli na teriroriju sadašnje Republike S, imamo preduvjet za oružani sukob na nekoliko lokaliteta u BiH, koji bi se ponovno pretvorio u rat velikh razmjera i sa puno ljudskih žrtava, protjeranih i raseljenih. Jedina razlika u odnosu na prethodni bi bila ta što bi sada mediji u vlasništvu Bošnjaka i Hrvata, taj rat zvali građanskim, a mediji u vlasništvu Srba bi ga zvali agresijom.

- Ako bi hrvatski i bošnjački entitet nastali samo na teritoriji sadašnje Federacije BiH, onda bi se Bosna i Hercegovina mogla zvati Republika Srpska sa pokrajinama, jer bi se hrvatski i bošnjački entitet sastojali od po dvije male teritorije, nastale spajanjem pet bošnjačkih kantona i dijela srednjebosanskog i hercegovačko-neretvanskog kantona u dvije odvojene teritorije bošnjačkog entiteta, a tri hrvatska kantona i preostali dijelovi srednjebosanskog i hercegovačko-neretvanskog kantona bi činili dvije (još manje) odvojene teritorije hrvatskog entiteta.

- Ako bi se htjelo postojanje kontinuiteta teritorija bošnjačkog i hrvatskog entiteta, onda bi moralo doći do nasilnog preseljenja dijelova stanovništva BiH.

Dakle, time što nam (stanovnicima BiH), želite troentitesku unutrašnju teritorijalnu organizaciju, u stvari nam želite:

a) rat;

b) život u državi pod dominacijom Republike S, sa svim sadržajima koji idu uz to;

c) nova preseljenja.

Moram reći da smatra kako su sve ove pretpostavke potpuno promašene.

Zašto bi, recimo, ustupanje dijela teritorija RS na koju bi pristala i potpisala srpska politička vlast u zamjenu za nešto drugo dovelo do novogh rata?

Zašto bi trebalo preseliti stanovništvo za račun kontinuiteta teritorija?

Evo, ja se opet moram vratiti na ono što sam gore spominjao. Ali ovaj model ne bi bio podjela nega tri entiteta i ovako bi to valjda trebalo izgledati.

http://img831.imageshack.us/img831/9109 ... inasub.png

Ništa od ovoga što je spomenuto ovdje se ne događa. Srbi daju malo za koridor a dobivaju Posavinu, nema nikakvog razloga za ratovanje. Bošnjaci dobijaju povezani teritorij. Nema nikakve potrebe za preseljenjem stanovništva.

Opet ponavljam - govorim načelno.

U BiH imamo tri naroda i jedino ispravno je da sva tri budu ravnopravna. Ako imamo neke teritorijalno-etničke jedinice - a imamo - onda je najpoštenije da budu tri takve, za svaki narod. To jest najpoštenije.

I ne može se nekoga tko se zalaže za najpoštenije rješenja optuživati da želi rat ili probleme. Nije istina. Rat i probleme izazivaju oni koji iz nekih svojih interesa nisu spremni na poštena rješenja i kompromise kako bi se do poštenih rješenja došlo. Rat i probleme izazivaju oni koji računaju da mogu prevariti ili preglasati one malobrojnije i slabije. To su oni koji vode BiH u propast, a ne oni koji žele jednostavno i pošteno za sva tri naroda.
Da li si ti stvarno ozbiljan u vezi ovog prijedloga???
karakondzula

#172 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by karakondzula »

tftsgkoy wrote:
Seawolf wrote:
@tftsgkoy

a) rat;

c) nova preseljenja.

Moram reći da smatra kako su sve ove pretpostavke potpuno promašene.

Zašto bi, recimo, ustupanje dijela teritorija RS na koju bi pristala i potpisala srpska politička vlast u zamjenu za nešto drugo dovelo do novogh rata?

Zašto bi trebalo preseliti stanovništvo za račun kontinuiteta teritorija?

Evo, ja se opet moram vratiti na ono što sam gore spominjao. Ali ovaj model ne bi bio podjela nega tri entiteta i ovako bi to valjda trebalo izgledati.

http://img831.imageshack.us/img831/9109 ... inasub.png

Ništa od ovoga što je spomenuto ovdje se ne događa. Srbi daju malo za koridor a dobivaju Posavinu, nema nikakvog razloga za ratovanje. Bošnjaci dobijaju povezani teritorij. Nema nikakve potrebe za preseljenjem stanovništva.

Opet ponavljam - govorim načelno.

U BiH imamo tri naroda i jedino ispravno je da sva tri budu ravnopravna. Ako imamo neke teritorijalno-etničke jedinice - a imamo - onda je najpoštenije da budu tri takve, za svaki narod. To jest najpoštenije.

I ne može se nekoga tko se zalaže za najpoštenije rješenja optuživati da želi rat ili probleme. Nije istina. Rat i probleme izazivaju oni koji iz nekih svojih interesa nisu spremni na poštena rješenja i kompromise kako bi se do poštenih rješenja došlo. Rat i probleme izazivaju oni koji računaju da mogu prevariti ili preglasati one malobrojnije i slabije. To su oni koji vode BiH u propast, a ne oni koji žele jednostavno i pošteno za sva tri naroda.
A da pocnes crtat granice po svojoj avliji, pa svoju avliju dijeli. Kome je do podjela njemu je do rata, skapirajte tu cinjenicu vise
karakondzula

#173 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by karakondzula »

tftsgkoy wrote:
zlajaBHF wrote:
Kako misliš jesam li ozbiljan?

To nije moj prijedlog. O tome sam čitao na nekom blogu.

S njim sam samo htio pokazati kako postoje rješenja bez svih opasnosti koje su se ovdje spominjale poput izazivanja novog rata ili preseljanja stanovništva.
Ovdje je rat prestao tek kad smo dobili garanciju da se drzava bih opstati, nego ja tebi savjetujem da se odselis u serviju da se ne frustriras situacijom u bih, pa kad odes u serviju mozes je cijepat do mile volje.
nemoguce vruce

#174 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by nemoguce vruce »

karakondzula wrote:
tftsgkoy wrote:
zlajaBHF wrote:
Kako misliš jesam li ozbiljan?

To nije moj prijedlog. O tome sam čitao na nekom blogu.

S njim sam samo htio pokazati kako postoje rješenja bez svih opasnosti koje su se ovdje spominjale poput izazivanja novog rata ili preseljanja stanovništva.
Ovdje je rat prestao tek kad smo dobili garanciju da se drzava bih opstati, nego ja tebi savjetujem da se odselis u serviju da se ne frustriras situacijom u bih, pa kad odes u serviju mozes je cijepat do mile volje.
Mozete ti i tebi slicni samo dijeliti mokre snove o bilo kakvoj podjeli.
Kad citam ovakve bljuvotine, samo pomislim daj Boze opet rata pa da se jednom rijesi. Ovako sve tastatura trpi...
karakondzula

#175 Re: FRANCIS BOYLE ZA AA Amerika i Evropa ne žele državu BiH

Post by karakondzula »

tftsgkoy wrote:
karakondzula wrote:
Bojim se da nisi u pravu. Garancije opstanka BiH su neuđene od samog početka. Od prvog Kutilijerovog do zadnjeg Daytonskog plana. Svi ti prijedlozi su polazili od cjelovite BiH. Pa se ipak ratovalo. Dok se na kraju opet nije našao taj vražji kompromis. Malo cjelovite BiH i malo podjele.

A što se tiče Srbije, pa tamo se upravo događa podjela. Zar ne znaš što se događa s Kosovom. I ono je još jedan dokaz kako kad-tad dolazi do podjela kada je netko nezadovoljan svojim statusom u nekoj državi. Tko je mogao prije 20 ili 30 godina pomisliti da će u Srbiji sa apsolutnom srpskom većinom Albanci koji u Srbiji uopće nisu konstitutivan narod izazvati podjelu.

A u BiH imamo tri konstitutivna naroda i nijedan nema apsolutnu većinu. Zato opet ponavljam - za opstanak BIH je nužno osigurati zadovoljstvo sva tri naroda.
Ama covjece necu vise da raspravljam sa tobom i citam tvoje bljutave komentare, pokusajte podjelit BiH pa cete vidjet, samo pozurite dok sam u naponu snage da vam malo dam po picci
Locked