I jos meni kaze da puno pitam...ona jedina zna gdje mu je mezar
Sa Gradacca,bijele kule
-
micika
Bego je tako fin covjek,da je to cudo jedno
A kriticarka je tako neozbiljna,da joj ja ne vjerujem ni jedne
Ova se prica moze prosipati ljudima iz drugih gradova,ali gradacacanima
nidje veze

-
Husein-beg Gradascevic
micika ne kaze se gradacacani nego gradaclije ili gradani
nemoj slusat one maloumnjake na radio Gradaccu oni su jedva srednju zavrsili. pitaj nekog strucnog, npr nekog profesora bosanskog pa ces vidjet da to nije pravilno.
pravilno je GRADACLIJE ili GRADANI
nemoj slusat one maloumnjake na radio Gradaccu oni su jedva srednju zavrsili. pitaj nekog strucnog, npr nekog profesora bosanskog pa ces vidjet da to nije pravilno.
- kriticarka_nikova
Gradaclije hajd i nekako ,al' Gradani.....nigdje vezeHusein-beg Gradascevic wrote:micika ne kaze se gradacacani nego gradaclije ili gradani
-
Husein-beg Gradascevic
Kod nas kada dolaze seljaci iz sela i okolnih gradova (Modrice, Odzaka, Samca, Orasja, Srebrenika...) kazu odosmo u grad, ili dosli u grad. A mi kad se kod njih pojavimo kazu dosli gradjani. To je malo zbog naziva iz imena grada (Gradacac) a malo i to sto smo mi najveci grad (ili jedini u to vrijeme). Zbog toga je istalo Gradjani, poslije toga je bilo Gradaclije da bi se danas sve vise upotrebljavao termin Gradacacani za koji ja mislim da je totalno neispravan, i zvuci primitivno.kriticarka_nikova wrote:Gradaclije hajd i nekako ,al' Gradani.....nigdje vezeHusein-beg Gradascevic wrote:micika ne kaze se gradacacani nego gradaclije ili gradani
pozz
-
zavrzlama
Gradacac je izrazito lijep i zanimljiv gradic...... treba u sest sati izutra biti na kuli i piti klafu i gledati izlazak sunca...to se samo jednom u zivotu dozivi i osjeti....iako je svako mjesto lijepo u BIH.
Ono sto me fasciniralo na kuli je kad narucis "caskice" pa cekas jedno pola sata da se ohladi u zemljanom tanjiru...eh meraka
Ono sto me fasciniralo na kuli je kad narucis "caskice" pa cekas jedno pola sata da se ohladi u zemljanom tanjiru...eh meraka
-
Dolina avalona
#157 Re: Sa Gradacca,bijele kule
Gdje ti nadje ovaj forum...?rajvosa wrote: Dje me nadje...
-
BrckoART
http://www.brcanskaraja.net/cpg/albums/ ... zzzzzz.jpg
Forumasima iz Gradachca od Brcaka, crtez Nashe LegeNdE!
Forumasima iz Gradachca od Brcaka, crtez Nashe LegeNdE!
-
Husein-beg Gradascevic
nice
hvala
hvala
- kriticarka_nikova
pa ti od svih lijepih krajeva tog gradica nasao oklopni voz da postiras 
-
ishak
Drage Gradaclije,
svaka vam cast na ovoj stranici!
Vidi se koliko volite svoj lijepi grad.
Ponosan sam da moja nena vodi porijeklo iz Gradacca.
Oni su se prezivali Susic, a kad su se doselili u Janju dobili su prezime Gradascevic. To je jedna smijem se usuditi, veoma ugledna porodica.
Sve najbolje za Gradacac,njegove stanovnike i Dijasporu.

svaka vam cast na ovoj stranici!
Vidi se koliko volite svoj lijepi grad.
Ponosan sam da moja nena vodi porijeklo iz Gradacca.
Oni su se prezivali Susic, a kad su se doselili u Janju dobili su prezime Gradascevic. To je jedna smijem se usuditi, veoma ugledna porodica.
Sve najbolje za Gradacac,njegove stanovnike i Dijasporu.
-
Azrim
#173 ispravka car-x-u
Vidim da znaš Edu, ili si čuo za njega, a bit će prije ovo drugo.car-x wrote:svira moj jaran edo bird, sjedimo mi na kuli.. valjda smo se tako htjeli inatiti.. ljeto.. ne znam vise koja ratna godina.. nadlijece avion, a edo svira li svira.. i gledamo mi s kule, avion baci bombu i pade pravo na edinu kucu.. vidi se sve s kule.. poslije otisli da vidimo, izgleda da je bila "krmaca", od kuce ostala samo gomila gradjevinskog materijala iz druge ruke.. malo smo kupali po rusevinama, i u frizideru koji je bio poprilicno ocuvan jer je neka greda pala preko njega i tako sve ostalo zadrzala, nadjemo litru rakije.. edo place i smije se istovremeno..
mislim da je otiso u kanadu ili australiju.. ne znam.. gradacac je oduvijek bio prava bosanska carsija.. steta sto su nam se kroz nevolju odnosi pojebali (srebrenik <-> gradacac)..
Jer da ga znaš onda bi i znao šta je sa njim i gdje je sad?
Prvo- u vrjeme kada je Gradačac bombardovan iz aviona u gradu nije bilo civila osim nas par, bio je to avetinjski grad bez stanovništva i struje. Edo Hogar ili Bird, je bio tada u Srebreniku i došao kada je čuo da mu je na kuću pala "krmača". Došao je kod mene u gradačac da me obiđe i otišao kuću da vidi. Ne mogu tačno da se sjetim, ali mislim da je sa njim bio neko iz Srebrenika, neki prijatelj? Ali se dobro sjećam da je došao da nađe neku obuću, imao je problema te 92 sa obućom, nije mogao da nađe broja, a fakat gdje da nađe broj 46-47. Elem neće se, i otišao je rovio po ruševinama i našao neke tene. Koliko se sjećam i auto da je izvukao iz garaže koja nije bila oštećena. Znači da Edo nije svirao taj dan, a na Gradini pogotovo, jer je tada na gradini bila LATASOVA vojska.
A Edo je sada u Gradačcu, klanja svih pet vakata, nakon što je kao DJ obišao Ameriku, London i Sbiju.
Drago mi je da smo se upoznali.
-
Azrim
Mustafa Novalić jeste pogino na braniku!car-x wrote:becho, mozda sam polupo loncice, ali cini mi se da mustafa novalic (inace, dajdza od jedne moje skroz dobre frendice iz tog vremena) nije umro na braniku..
Mustafa Novalić je pogino prilikom obilaska linija sa nekom TV ekipom iz Italije. Inače je radio u to vrjeme kao ratni reporter za radio Bosne i Hercegovine i ko je bio u BiH svaki dan ga je mogao čuti na MW talasima 612 KHz, kako svojim brzim govorom, u kratkim rečenicama ivještava o uspjesima Armije BiH u Gradačcu.
Kao da ga sad slušam.......................