addem wrote:LeonardoAC wrote:Na ovoj temi vidim iste one aktiviste sa teme SDP All about - mahom stručnjake za sve i svašta, eksperte za islam i islamske probleme (ta ima meni reis pričat kad je u mene dedo bio hadžija itd) Jeste li vi svjesni koliko košta infrastruktura rada islamske zajednice !? otkud se finansira rad Fakulteta islamskih nauka, medresa, islamskih pedagoških akademija, plate imamima, muftijama, službenicima, izdavačka djelatnost IZ, radio bir itd itd. Evidentno je da su u pitanju milioni i milioni KMčića. Zekat je očito samo kap u moru. Mislite da neko (tek tako - praznog stomaka i hladne prostorije) može učiti Vaše dijete u mektebu po cijeli dan !? Baš me zanima koji je to procenat ljudi koji navrate u svoju džamiju pa upitaju efendiju od čega se platila struja, voda, grijanje, održavanje džamije. Na ovakvim temama su u kritikama najglasniji oni što za bajram na sergiju ostave 2 - 3 KM (ili istu zaobiđu u širokom luku) i onda iz obližnje kafane palamude o islamu, binladenu, reisu, itd itd. Ne kažem da IZ ne treba nekad revidirati svoje stavove, slušati i džemat i džematliju..., raditi na modernizaciji, većoj transparentnosti, rješavati se onih koji tu nisu zbog vjere već zbog ličnog bogaćenja i tako dodatno graditi povjerenje koje stoljećima uživa u svom narodu, ali nekad pretjerujete sa kritikama bez da se upitate koliko to ja kao pojedinac doprinosim razvoju Zajednice i šta je moj doprinos islamu...
Sve obrazovne institucije medrese, fakulteti finansiraju se iz budzeta. Radio Bir dobiva sredstva iz fonda za zekat (valjda spadaju u grupu siromasni). Sergijama mjesecnim se finansira odrzavanje dzamija (struja, voda, gas, internet).
Evo ja postavljam pitanje zasto je radio BiR tako los te ljudi nece da ga slusaju i ne moze sam da se finansira od reklama? Ko je kriv za to? Oni koji placaju zekat il oni koji vode radio BiR?
Ko je kriv za nezaposlene imame koji svake godine zavrsavaju FIN?
Netačno. Sve obrazovne institucije koje su pod patronatom IZ se finansiraju iz budžeta IZ. Plate prof. medresa sufinansira Kanton, ali ni to nije slučaj u svim Kantonima. IZ finansira i visoko obrazovne ustanove poput FIN-a i Islamskih pedagoških akademija. Veliš sergijama mjesečnim se finansiraju džamije... hehe, ovo bi bilo IDEALNO. Evo, slučajno sam uključen u rad jednog pričično velikog džemata na području Kantona Sarajevo (neoficijelno pomažem u administrativnim stvarima koliko mogu i kad mogu, pa mogu koju informaciju iz prve ruke.) Za bajram se sakupi oko 3.000 KM na sergiji. Bajram je 2x
godišnje. Sergija se još postavlja za 27. noć - tim se plaćaju povećani troškovi džamijskog objekta koji iznose cca 15.000 KM za mjesec ramazan. Trebam li napomenuti da je samo grijanje u džamiji na godišnjem nivou cca 20.000 KM (uz maksimalne mjere štednje) !? struja, voda, majstori, održavanje... da i ne spominjem. Da se medžlis ne uključi (svremena na vrijeme) - objekat bi davno bio svrstan u kategoriju "devastiran". Te sergije nisu baš toliko izdašne koliko misliš da jesu i to je "poražavajuće" koliko ljudi malo svijesti imaju za tu namjenu (ali to je neka druga tema). Radio BIR se (koliko ja znam) finansira iz svojih sredstava djelimično - marketing, donacije itd., drugim dijelom ga finansira Rijaset IZ. Činjenica je da to nije program koji je atraktikvan za širu slušalačku publiku. On nikad neće imati finansijsku moć kao što je ima Radio M, RSG, Kalman itd.. jer mu je program drugačiji i slušalačka publika dosta uža. Tu se ljudi reklamiraju sadake radi, ne radi marketinga i profita... Poslušaj nekad marketing tipa "Mesnica kod Sulje", "Buregdžinica Zike" itd... Nisam ekonomista IZ-a, ali ljudi često ne vide realnost koliko to sve košta - isto kao što nekad rukovodstvo IZ-a ne vidi realnsot koliko narod siromašno živi.
U Sarajevu je to još i dobro... kad zapne finansijski, uvijek se nađe neko rješenje. šta misliš kako stvari funkcionišu u npr. Medžlisu IZ Bijeljina, Foča, Livno, povratnički džemati... Islamska zajednica nije samo reis i njegova skupocjena mečka - to je niz institucija i službenika koji rade u službi vjere i naroda (naravno da uvijek ima gamadi kojima tu nije mjesto).
Žalosno je što IZ mora na ovaj način da namiče novac za funkcionisanje... (fetvom), ali je isto tako žalosno koliko ljudi malo svijesti imaju o ulozi i značaju IZ na ovim prostorima.