Šta bi uradili sa 5000 KM?
Moderator: anex
- MaliMoke
#151 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Podupl'o. Mali Moke je hustler. Ha ja!
-
talić
#152 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
zvao sam prije par godina tvornicu stakla u Humu na Sutli i nudili su mi koliko se sjećam oko 35 KM po toni što ne može pokriti ni transportne troškove.Ringhio wrote:Zar mi imamo centre za reciklazu plastike i stakla.
Znam za karton i metale...al za ovo dvoje prvo nisam cuo. Raspitivao sam se i sam malo oko stakla i kako skontah najblize sto bih nekome mogao prodati izdrobljeno i spremno staklo za ponovnu proizvodnju je Slovenija.
Kamion+transport+masine+ljudstvo...a staklo nije na nekoj cijeni...tak da se ne isplati
Što se plastike tiče tu je mnogo bolja situacija. Tona PET ambalaže očišćene, isjeckane u granulat vrijedi skoro 1.000 eura. U Zenici Alba otkupljuje i plastiku i papir, u Sarajevu vjerovatno Papir servis.
- korisnik.1
#153 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Ringhio, ja sam to pročitao nedavno ovdje:
http://www.klix.ba/forum/recikliranje-p ... 70s75.html
http://tesanjweb.com/index.php?option=c ... Itemid=140
iznenadilo me da zaista tako nešto kod nas postoji. Razmišljao sam i sAm o ovom projektu, s obzirom da sam van grada, blizu rijeke, svaka poplava nanese tone boca. Možda ga nekad i pokrenem.
Meni se sviđa što je ovaj projekat započet u jednoj školi, gdje stvarno otpada ima previše.
iznenadilo me da zaista tako nešto kod nas postoji. Razmišljao sam i sAm o ovom projektu, s obzirom da sam van grada, blizu rijeke, svaka poplava nanese tone boca. Možda ga nekad i pokrenem.
Meni se sviđa što je ovaj projekat započet u jednoj školi, gdje stvarno otpada ima previše.
-
juzna_strana
#154 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Drug proguglaj i nadji podatke o firmi Omorika-pet iz Doboja,oni jedini u BiHkorisnik.1 wrote:Ringhio, ja sam to pročitao nedavno ovdje:
imaju pogon za reciklazu pet ambalaze pa mozes provjeriti otkupnu cijenu.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#155 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Od 1.150KM oduzmi vakcine (valjda ih je vakcinisane prodavao) i rodovnike za štenad. Nekih 150KM. 3 tornjaka koliko ima, dnevno jedu najmanje 3 kg hrane, a skotne ženke i puno više, naravno mora im davati i neke vitamine. Pola godine hrani dok ne dobije leglo. Spomenuo si izložbe... ja imam ženku tornjaka, šampion je, da mi zlatne kučiće okoti neće vratiti pare koje u uložene u njukorisnik.1 wrote:Ne znam, nisam previše stručan da kažem kako je najbolje, uglavnom prijatelj mi ima 2 kuje i jednog mužijaka, bosanski tornjaci (koji se ne cijene previše), sad u posljednjem leglu je imao jednu ženku i sedam mužijaka, sve je rasprodao u jednoj sedmici (naravno, prvo prođe period dok se kučići ne osamostale). Od tih osmero kučića dobio je 1150 KM (muški 150 KM). Leglo od druge ženke ide u oktobru, a planira i kupovinu treće ženke.
Teže ide ako imaš ženu i djecu da hraniš, kao dodatno zanimanje nije loše. No kao i svaki posao, ako hoćeš više profita, više moraš i da radiš.
- Zatamnjena stakla
#156 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Ako imaš negdje plac u šumi, buraz posadi indijske konoplje i nek raste.
Kupiš sjemenke i lagano.
Najbolja zarada
Kupiš sjemenke i lagano.
Najbolja zarada
- illuminated
#157 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
pozdrav svima. evo da se i ja malo ukljucim ....sa savjetima i idejama.
prije kretanja u biznis, ne smije se misliti na novac! Moras to da volis i moras da znas sve o tome s cim ces da se bavis.
Ako nisi u tome, trebas mjesecima da citas, gdje su rizici, kako ide kokurenciji, gdje nabaljaju, kakve su im cijene itd.
Ima sam i sam milion ideja a ostavicu i ovdje pa svojih ideja....
Sa par hiljada se ne moze cudo uraditi, ali jako je vazno sta covjek ima pored toga...da li ima zemljista, da il ima neki poslovni prostor, dobre konekcije....ili ima znanje.
Evo par mojih ideja koje nisu previse skupe:
- Klasa Ideja sa automatima na kovanice.
Vrlo je jednostavno napraviti bilo kakav automat na kovanice. Na ebay se moze naci zetonjera koja zavisno od kolicine novca upravlja odredjenim relejima i funkcijama. Sve se moze rijesiti za oko 60KM. + naravno kutija od automata i motori..
1. Automati za mlijeko. Na kovanice.
Pri put napravljeno u osijeku.
http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=38567
ako nekome treba podrska, rado cu pomocu da se ovo napravi.
2. Automat sa spiralama koji prodaje cokolodice, napitke, voce...
(moze se lako napraviti od ugostiteljskog frizidera. ugrade se motori sa spiralama, i malo elektroike. Za dobrog elektronicara to je sekunda posla.). Nov kosta u hiljadama KM. Ja mogu pomoci oko elektronike. Napravio bih to davno da nemam posla.
3. Proizvodnja napitaka npr vocnih vina.
Ono je vrlo jednostavno. Voce se samelje, mozda zaseceri, i doda se voda i odredjeni kvasac. Stoji u inox bacvama.
Kasnije se filtrira i pasterizira. Filteri su oko 6-700KM, + pasterizator je oko 500KM, mada se moze i improvizovati.
Jedina fabrika u BIH je ona u Srebrenici koja ovo radi.
evo s jednog foruma, kako se pravi vino od jagoda:
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=392.0
Citajte forume!!!! Cudo je jedno cega tamo sve nema.
4. Cider ili jabukovo vino. (Sommersby)
Pogledajte sta su ljudi uradili. To je tako jednostavno da places. Jabukov sok + kvasac ... -> Fermentacija..-> Filtriranje -> Pasterizacija. Ima tu jos punjenje pod pritiskom, ali sve u svemu ko ima pristum jabukama/jabukovom soku...
razmotrio bih ovo.
5. Taxi koji skuplja ljude i dijeli cijenu voznje sa cijenom u autu.
Ovo je dobitna ideja! Potpuno legalna. Kvaka je jedino da treba napraviti poseban taximetar.
Kad se vozi jedan putnik, njemu je cijena 1KM/km. Ostali mogu da zaustave taj (posebno obiljezeni taxi) i da udju.
Od toga trenutka je cijena obojici putnika 0,5KM/km. Dakle polove troskove na toj dionici.
Ako udje jos jedno, svi placaju po 0,33KM/km, dakle voze se trostruko jeftinije jer dijele taxi.
Svaki putnik ima svoj displej na taximetru i vidi odmah koliko je njegov udio. Ako zeli da izadje ranije, placa svoj dio i to je to. Jedina je zackoljica da putnici koji su unutra moraju se sloziti da se jos neko primi u vozilo.
Pise u zakonu. Ako odbiju, nikom nista, vozi se dalje....
Taxi bi samo kruzio po gradu ...i skupljao ljude. Recimo u Sarajevu samo vozio vijecnica - dobrinja.
6. Zaledjena pizza. Praviti pizze i zalediti, pa ih tako restoranima i kaficima isporucivati. Oni ne moraju da imaju kuhara ...i stede sebi troskove od 2000-3000KM mjesecno jer moraju pic-majstora da imaju i da ga prijave.
Ovo sam bio na pik.ba stavio, i javila su mi se odmah cetiri vlasnika kafica i grila...koji su bili zainteresovani...
Ipak, treba malo uloziti jer treba hladnjaca..Caddy ili nesto tako bar...
Napraviti vlastiti BRAND!
7. Ribnjak.
Ako imate potok negdje uvijek dobra ideja.
Ovo su ideje na kojim sam i sam radio...ali nekako nisam bio u prilici da pocnem jer nisam imao vremena.
Sada radim na necem sto zaista hocu da pocnem, ali to bih ipak zadrzao samo za sebe, jer postoje ljudi sa mnogo novca koji ovo citaju....
Za ideje od 1-6 znam mnogo o tome, jer sam istrazivao i rado cu pomoci ako neko zeli..(savjetima, besplatno..)
Mogu vas cak i uputiti gdje kupiti sta...
prije kretanja u biznis, ne smije se misliti na novac! Moras to da volis i moras da znas sve o tome s cim ces da se bavis.
Ako nisi u tome, trebas mjesecima da citas, gdje su rizici, kako ide kokurenciji, gdje nabaljaju, kakve su im cijene itd.
Ima sam i sam milion ideja a ostavicu i ovdje pa svojih ideja....
Sa par hiljada se ne moze cudo uraditi, ali jako je vazno sta covjek ima pored toga...da li ima zemljista, da il ima neki poslovni prostor, dobre konekcije....ili ima znanje.
Evo par mojih ideja koje nisu previse skupe:
- Klasa Ideja sa automatima na kovanice.
Vrlo je jednostavno napraviti bilo kakav automat na kovanice. Na ebay se moze naci zetonjera koja zavisno od kolicine novca upravlja odredjenim relejima i funkcijama. Sve se moze rijesiti za oko 60KM. + naravno kutija od automata i motori..
1. Automati za mlijeko. Na kovanice.
Pri put napravljeno u osijeku.
http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=38567
ako nekome treba podrska, rado cu pomocu da se ovo napravi.
2. Automat sa spiralama koji prodaje cokolodice, napitke, voce...
(moze se lako napraviti od ugostiteljskog frizidera. ugrade se motori sa spiralama, i malo elektroike. Za dobrog elektronicara to je sekunda posla.). Nov kosta u hiljadama KM. Ja mogu pomoci oko elektronike. Napravio bih to davno da nemam posla.
3. Proizvodnja napitaka npr vocnih vina.
Ono je vrlo jednostavno. Voce se samelje, mozda zaseceri, i doda se voda i odredjeni kvasac. Stoji u inox bacvama.
Kasnije se filtrira i pasterizira. Filteri su oko 6-700KM, + pasterizator je oko 500KM, mada se moze i improvizovati.
Jedina fabrika u BIH je ona u Srebrenici koja ovo radi.
evo s jednog foruma, kako se pravi vino od jagoda:
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=392.0
Citajte forume!!!! Cudo je jedno cega tamo sve nema.
4. Cider ili jabukovo vino. (Sommersby)
Pogledajte sta su ljudi uradili. To je tako jednostavno da places. Jabukov sok + kvasac ... -> Fermentacija..-> Filtriranje -> Pasterizacija. Ima tu jos punjenje pod pritiskom, ali sve u svemu ko ima pristum jabukama/jabukovom soku...
razmotrio bih ovo.
5. Taxi koji skuplja ljude i dijeli cijenu voznje sa cijenom u autu.
Ovo je dobitna ideja! Potpuno legalna. Kvaka je jedino da treba napraviti poseban taximetar.
Kad se vozi jedan putnik, njemu je cijena 1KM/km. Ostali mogu da zaustave taj (posebno obiljezeni taxi) i da udju.
Od toga trenutka je cijena obojici putnika 0,5KM/km. Dakle polove troskove na toj dionici.
Ako udje jos jedno, svi placaju po 0,33KM/km, dakle voze se trostruko jeftinije jer dijele taxi.
Svaki putnik ima svoj displej na taximetru i vidi odmah koliko je njegov udio. Ako zeli da izadje ranije, placa svoj dio i to je to. Jedina je zackoljica da putnici koji su unutra moraju se sloziti da se jos neko primi u vozilo.
Pise u zakonu. Ako odbiju, nikom nista, vozi se dalje....
Taxi bi samo kruzio po gradu ...i skupljao ljude. Recimo u Sarajevu samo vozio vijecnica - dobrinja.
6. Zaledjena pizza. Praviti pizze i zalediti, pa ih tako restoranima i kaficima isporucivati. Oni ne moraju da imaju kuhara ...i stede sebi troskove od 2000-3000KM mjesecno jer moraju pic-majstora da imaju i da ga prijave.
Ovo sam bio na pik.ba stavio, i javila su mi se odmah cetiri vlasnika kafica i grila...koji su bili zainteresovani...
Ipak, treba malo uloziti jer treba hladnjaca..Caddy ili nesto tako bar...
Napraviti vlastiti BRAND!
7. Ribnjak.
Ako imate potok negdje uvijek dobra ideja.
Ovo su ideje na kojim sam i sam radio...ali nekako nisam bio u prilici da pocnem jer nisam imao vremena.
Sada radim na necem sto zaista hocu da pocnem, ali to bih ipak zadrzao samo za sebe, jer postoje ljudi sa mnogo novca koji ovo citaju....
Za ideje od 1-6 znam mnogo o tome, jer sam istrazivao i rado cu pomoci ako neko zeli..(savjetima, besplatno..)
Mogu vas cak i uputiti gdje kupiti sta...
- Ringhio
#158 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Ja odavno razmisljam o toj reciklazi i mislim da bi tu dobra para mogla biti. Mislim da je to jedan od rijetkih poslova koji bi se i isplatio ovdje, ako uzmemo u obzir zagadjenost nase prirode tim istim plasticnim flasama.
Ima li iko informaciju koliko bi izasao jedan manji pogon, sa masinicama za sjecenje, drobljenje, presovanje, sta vec ide tu u kompletu ?
Fala zivili.
Ima li iko informaciju koliko bi izasao jedan manji pogon, sa masinicama za sjecenje, drobljenje, presovanje, sta vec ide tu u kompletu ?
Fala zivili.
- KatarinaKosaca
#159 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
@iluminated
Ja samo ne znam kako kod nas ide to za dozvole za automate... naime, nema fule ako jedan takav staviš na frekventno mjesto.. fazon je samo za koliko će ti ga para dati. A kad pomislim na našu lijenu administraciju i korumpirane načelnike.. uvijek odustanem od bilo čega.
Ovo sa picama super isto
Ne znam koliko košta mali kedi sa hladnjačom, polovan, zna li netko?
Ja da imam adekvatan prostor, napravila bih restoran brze hrane samo sa piletinom. Povezala se sa farmom pilića, dobila cijenu (znam izvaditi kosti iz pileta da ostane cijelo), onda to punila i prodavala tako, prodavala krilca i batake i bijelo u svim varijantama sa salatom. Cijena koštanja je niska, a mislim da bi kod nas piletina imala dobru prođu.
Ja samo ne znam kako kod nas ide to za dozvole za automate... naime, nema fule ako jedan takav staviš na frekventno mjesto.. fazon je samo za koliko će ti ga para dati. A kad pomislim na našu lijenu administraciju i korumpirane načelnike.. uvijek odustanem od bilo čega.
Ovo sa picama super isto
Ja da imam adekvatan prostor, napravila bih restoran brze hrane samo sa piletinom. Povezala se sa farmom pilića, dobila cijenu (znam izvaditi kosti iz pileta da ostane cijelo), onda to punila i prodavala tako, prodavala krilca i batake i bijelo u svim varijantama sa salatom. Cijena koštanja je niska, a mislim da bi kod nas piletina imala dobru prođu.
-
juzna_strana
#160 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Znam za slucaj covjeka iz Gorazda koji je kupio kineske masine,moj rodjak mu je instalirao taj pogon.Ringhio wrote:Ja odavno razmisljam o toj reciklazi i mislim da bi tu dobra para mogla biti. Mislim da je to jedan od rijetkih poslova koji bi se i isplatio ovdje, ako uzmemo u obzir zagadjenost nase prirode tim istim plasticnim flasama.
Fala zivili.
Nisam siguran da li je uvezao direktno iz Kine ili od nekog iz Evrope ali su bile kineske.
Ispocetka je islo ok,poslije je prodao biznis,iz kojeg razloga ne znam,
Ne mora znaciti da je zbog slabog posla,mozda je bio neki drugi razlog.
Mislim da ispod 150k maraka nema ozbiljnijeg pogona,ali se obzirom na kolicinu sirovine dugorocno isplati.
-
catania
#161 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Nisam čitao sve postove (samo prvu stranicu), pa ako sam što god fulio halalite.
Nego, davno sam čitao jedan intervju pokojnog Branka Horvata (a mislimd da to spominje i u svojoj Političkoj ekonomiji socijalizma) gdje kaže, za većinu ljudi koji bi dbili veći iznos na lutrijil najkorisnije bi bilo da ih potroše.
Suština njegove priče je u tome da za biznis nisu potrebne pare (odnosno nisu najvažnije) nego znanje, talenat, personality. A većina ljudi to objektivno nema. Da ima, svi bi mi bili gazde.
Dakle, moj savjet je, uloži tih pet hiljada (ili 20 hiljada, svejedno) u obrazovanje. Ako nećeš, ond ih potroši na žene
Nego, davno sam čitao jedan intervju pokojnog Branka Horvata (a mislimd da to spominje i u svojoj Političkoj ekonomiji socijalizma) gdje kaže, za većinu ljudi koji bi dbili veći iznos na lutrijil najkorisnije bi bilo da ih potroše.
Suština njegove priče je u tome da za biznis nisu potrebne pare (odnosno nisu najvažnije) nego znanje, talenat, personality. A većina ljudi to objektivno nema. Da ima, svi bi mi bili gazde.
Dakle, moj savjet je, uloži tih pet hiljada (ili 20 hiljada, svejedno) u obrazovanje. Ako nećeš, ond ih potroši na žene
- Ringhio
#162 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
KatarinaKosaca wrote:@iluminated![]()
Ovo sa picama super istoNe znam koliko košta mali kedi sa hladnjačom, polovan, zna li netko?
Posto sam malo proletio po istoku i zapadu znam koju paru uzimaju ti restorani sa pilecim mesom. Krilca, prsa, sendvici...ubise.
To bi i kod nas moglo proci lagano, a piletina je zahvalno meso za drzanje i rad sa njim.
Na kraju krajeva ako ti krene posao kako treba, pocnes uzgajati svoje vlastite koke.
@iluminated, odlicni prijedlozi, ali pazi sad jednu caku, kod nas vise ni kockarnice ne rade na kovanice, upravo zbog boraca koji su naucili kako da udare, kako da kucnu, prevrnu, ili nagnu aparat, i istresu sve kovanice. U kakvoj sredini zivimo moglo bi se lako desiti da ga neko zakaci i odvuce u garazu, razlupa, i uzme tih 10 maraka koje su u njemu, a tebi je napravio 100 maraka stete, ako ne i vise.
Morao bi ga betonirati, kao i one aparate za parking.
@juzna strana
150K izgleda veliko, ali ako posao fino razgranas, mislim da bi se taj novac mogao izvuci vrlo brzo. Ako tona u granulatu iznosi 1000 modernih, onda za 75 tona odpada mozes da dobijes taj novac koji si ulozio. Brat bratu poslje poplava, velikih kisa, korida i ostalih elementarnih nepogoda te praznika kao sto je proslava prvog maja, moze se nakupiti mnogo tona.
Ali opet, u sesiru moras imati 50 000 marki za eventualne kvarove, moras imati kamioncic za transport, prostor za pogon, te neki vid obezbjedjenja, dali firmu, portira, ili osiguranje, a to sve kosta, jer ovi nasi mungosi bi to raznjeli za 2 dana. Na kraju se izadje na cifru od 200-250 K maraka, a to je za nas, manje vise nedostizno.
- korisnik.1
#163 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
KatarinaKosaca, znam ja/mi da je to tako kako si navela i u pravu si
Taj moj drug je student, koji normalno živi sa roditeljima i njemu te pare od kučića dobro dođu za ljetovanje, ili za dalje kupovanje-preprodavanje po piku jer ne čeka samo od roditelja.
Ovo kako sam na početku napisao i jest za početni posao, i normalno da nećeš očekivati neku veliku zaradu u početku. U mom gradu je jedan tip koji je napustio posao u firmi prije 10ak godina da bi se bavio psima i pedigreom. Za jednog psa kojeg je prodao u Hrvatsku je dobio 10 000 €. Sada shvati koliko je tu uloženog truda i napora da se dođe do tog stepena gdje psa prodaš za 10K. U svakom poslu normalno da nema nešto zarade u početku, sa ulaganjem i stiže zarada, što i sama znaš i bolje od mene sigurno
illuminated za ribnjak nisam baš siguran, na BHT-u je bilo prije dan dva baš o tome kako je čovjek povratnik u Srebrenicu napravio ribnjak, i govori da mu je trebalo oko 20 000 KM da sredi ribnjak, možda je neko i gledao. Kaže da mušterije može naći, ali da mu sam ribnjak ne obezbjeđuje dovoljno. Uz to ima i plastenik i nešto stoke.
Ringhio, kao što si i sam rekao preskupo je pokretati sam takvu vrstu posla. Eh kada bi tu bila još neka firma uz tebe, uz to i općina kad' bi pogurala, onda bi uspjelo.
Ovako ostaje samo na sakupljanju
Ovo kako sam na početku napisao i jest za početni posao, i normalno da nećeš očekivati neku veliku zaradu u početku. U mom gradu je jedan tip koji je napustio posao u firmi prije 10ak godina da bi se bavio psima i pedigreom. Za jednog psa kojeg je prodao u Hrvatsku je dobio 10 000 €. Sada shvati koliko je tu uloženog truda i napora da se dođe do tog stepena gdje psa prodaš za 10K. U svakom poslu normalno da nema nešto zarade u početku, sa ulaganjem i stiže zarada, što i sama znaš i bolje od mene sigurno
illuminated za ribnjak nisam baš siguran, na BHT-u je bilo prije dan dva baš o tome kako je čovjek povratnik u Srebrenicu napravio ribnjak, i govori da mu je trebalo oko 20 000 KM da sredi ribnjak, možda je neko i gledao. Kaže da mušterije može naći, ali da mu sam ribnjak ne obezbjeđuje dovoljno. Uz to ima i plastenik i nešto stoke.
Ringhio, kao što si i sam rekao preskupo je pokretati sam takvu vrstu posla. Eh kada bi tu bila još neka firma uz tebe, uz to i općina kad' bi pogurala, onda bi uspjelo.
Ovako ostaje samo na sakupljanju
- KatarinaKosaca
#164 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
A katering? Zna li netko kako to ide? KO bi bili potencijalni klijenti (valjda ambasade, rezidencije ambasadora, ...???), te šta se mora imati od opreme (sem one za kuhanje).
Mislim da nije loše... Ne moraš imati stalno uposlene, možeš i kući spremiti hranu, ostaje prijevoz u adekvatnom, najam stolova,... kontam baš sad i nije neka konkurencija, moglo bi se nešto.
Možda ponude aviokompanijama (doduše i nema ih, samo jedna
) , autobusnim linijama...Šta mislite 
Mislim da nije loše... Ne moraš imati stalno uposlene, možeš i kući spremiti hranu, ostaje prijevoz u adekvatnom, najam stolova,... kontam baš sad i nije neka konkurencija, moglo bi se nešto.
Možda ponude aviokompanijama (doduše i nema ih, samo jedna
- illuminated
#165 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
vazno je da je frizider, tj hladjenje ok, kod automata. sto se tice sigurnosti, ne bih ja automate ostavio na ulici, nego u zgradi gdje ima video nadzor...KatarinaKosaca wrote:@iluminated![]()
Ovo sa picama super istoNe znam koliko košta mali kedi sa hladnjačom, polovan, zna li netko?
a sto se tice kedija i pizza , to bi se moglo rijesiti i sa nekom kutijom od stirpora (thermobox) koja bi se u autu hladila.....ako krene posao, uzeti kedi. I kucna dostava hrane ima samo thermoboxove...
A kedi je 6-7000KM...ali za pocetak, moglo bi se sa obicnim autom...u koji bi se spakovao thermobox.
Ja sam bio sve pripremio da to pocnem, cak sam i web site napravio...
Piletina isto ok
-
juzna_strana
#166 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
@Ringio
U reciklazi(otpadu) su velike pare,sto znaci da trebaju 'jaka ledja' ali je povrat sredstava poprilicno siguran.
Za bilo kakav biznis treba imati dovoljno sredstava za pokrivanje troskova u losim mjesecima.
I za 'kafe' raznim drzavnim uposlenicima. Osim toga dosta toga kod nas nije zakonom regulirano
kao u Hrvatskoj ili Srbiji,ne znam da neka firma ovdje otkupljuje elektronicki otpad na nacin da ga propisno
odlaze i rastavlja. To je isto isplativ posao,elektronika brzo zastarijeva,a svaki dom ima racunar i sl.
@Katarina
Catering je odlican posao,ali za ozbiljniji biznis moras imati dobre 'veze',bez obzira na kvalitet i cijenu.
Tu je recimo Grizelj (Restoran Zlatni lav na Stupu) jak k'o beton,bas zbog veza i shema.
Bez obzira na to,ima posla sigurno ko zna raditi,a trazi i znatna ulaganja.
U reciklazi(otpadu) su velike pare,sto znaci da trebaju 'jaka ledja' ali je povrat sredstava poprilicno siguran.
Za bilo kakav biznis treba imati dovoljno sredstava za pokrivanje troskova u losim mjesecima.
I za 'kafe' raznim drzavnim uposlenicima. Osim toga dosta toga kod nas nije zakonom regulirano
kao u Hrvatskoj ili Srbiji,ne znam da neka firma ovdje otkupljuje elektronicki otpad na nacin da ga propisno
odlaze i rastavlja. To je isto isplativ posao,elektronika brzo zastarijeva,a svaki dom ima racunar i sl.
@Katarina
Catering je odlican posao,ali za ozbiljniji biznis moras imati dobre 'veze',bez obzira na kvalitet i cijenu.
Tu je recimo Grizelj (Restoran Zlatni lav na Stupu) jak k'o beton,bas zbog veza i shema.
- illuminated
#167 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
ideja: Samousluzna pekara. Nije ideja od 5000KM...ali je bitno drugaciji koncept od nasih pekara.
Mozda neko ko ovo cita traga za idejama......
Postaviti negdje blizu skole. Kupci samo uzimaju (u rukavicama ili lopaticama) ona sta vole. Ima kolaca, sendvica i raznih peciva.. Na slici je i jedna verzija sa automatom na kafu...kad prodjete sve...na kraju vas ceka teta na kasi.
Dodatne radnice u prodaji su nepotrebne.

Postaviti negdje blizu skole. Kupci samo uzimaju (u rukavicama ili lopaticama) ona sta vole. Ima kolaca, sendvica i raznih peciva.. Na slici je i jedna verzija sa automatom na kafu...kad prodjete sve...na kraju vas ceka teta na kasi.

-
juzna_strana
#168 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Svaka cast na idejama i prijedlozimailluminated wrote:ideja: Samousluzna pekara. Nije ideja od 5000KM...ali je bitno drugaciji koncept od nasih pekara.
Meni je recimo neshvatljivo da u gradu Sarajevu koji ima cca 120k vozila imas par servisa za auto klime
ili da ne postoji ozbiljan servis tzv.Bosch pumpi ili servis turbo punjaca.
Ne znam koliko je oprema za te djelatnosti ali trziste je ogromno..
- KatarinaKosaca
#169 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Ovo me zanima... Dobro opremljena kuhinja, konobari po ugovoru o djelu, na jedan dan, jednu noć, prijevozno sredstvo, i posuđe ono što drži toplotu.. Šta još treba?juzna_strana wrote:@Katarina
- Ringhio
#170 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
illuminated wrote:ideja: Samousluzna pekara. Nije ideja od 5000KM...ali je bitno drugaciji koncept od nasih pekara.
Nije da miniram, ideja je odlicna, no mislim da mi jos uvjek nemamo kulture za tako nesto. Na kraju bi ti se desilo kao i sa hljebom u gajbama, sto se prodaje u prodavnicama, pa komsija ispipa svaki da vidi koji ima finu hrskavu koricu, pa dodje peMzioner komsija kojem tvrda korica skodi dandama, pa ispipa i on, pa dodje mehanicar s masnim rukama ispipa sebi za sendvica i tako u krug. Na kraju ti kupis u 12 sati hljeb, koji je osim pekara, pipnulo jos 40 ljudi. Ofasujes i virozu kakvu pride.
Ono sto je popularno isto vani su takozvani Buffet Dorucak, Rucak, i Vecera, u restoranima, gdje recimo udjes u restoran i jela su plasirana sa uzorom na Svedski sto, ima recimo 5 vrsta supa, malo przenog, malo pecenog, salate i slatkis za kraj, sve ukupno 20-30 jela. Uzmes, jedes, i platis na kraju 15 maraka, koliko su odprilike svi, na kojima sam ja bio. S tim da kod nas bi tu poslovao sa gubitkom od 30 posto jer bi ljudi dolazili na vecere, i prejedali se, gladne oci bi vadile u jedan tanjir sto nahrani petoroclanu porodicu.
Da ubacimo jos jednu taze ideju nebi li pomogli ovom momku.
Ono sto gledam je da kod nas polako klime maha uzimaju, te ce za nekih 5 godina svaki stan i svaka kuca imati najmanje jednu. A ja slabo da vidim klima mehanicara ili nekoga da je zainteresovan za tako nesto. Da se vratimo na pocetak price, 5 000 pocetni kapital.
Vanredno skolovanje, srednja skola, mislim da izadje 2 000 ako se ne vara, dobije se diploma, postoje takodje i kursevi na internetu, mahom americki, gdje se za 200-300 dolara uzme paket, CD-ovi, knjige, i ostala literatura tog zanata sto se tice, kad mislis da si savladao, imas fini password, i stranicu web gdje polazes ispit, na kraju ako polozis oni ti na mail posalju certifikat da si obucen za rad na klimi. Mozes i nekom majstoru dati recimo 500-1000 km i traziti od njega da mu budes segrt, nosas alat i pomazes pri radu, ali za uzvrat ti on pokaze finese tog posla. Nista strasno, svako ko imalo slifa za struju ima to moze raditi. Na kraju, boca freona, metri za mjerenje pritiska u sistemu, i 3 sarafcigera su sve sto ti treba od alata. To je tako prosto da prostije ne moze biti. Trebas kupiti i onu malu pumpicu, od jedno 5 litara, sto se pesticidi stavljaju u nju, stavis vodurine, da joj mozes oprati hladnjak, na kraju uzmes ambi pur onaj za zavjese, malo je isprsces kad ocistis, upalis ono zamirise, i eto ti 20-30 maraka. Imas auto, male ljestvice unutra, kofercic s alatom, metri, boca freona i miris taj mali i ta pumpa i ti svoj zanat nosis u 2 ruke. A za 20-30 minuta posla mozes uzeti 30 maraka. Na klimi imas sve ukupno nekih 5 kvarova koji se najvise ponavljaju, gubitak freona, zaprljano unutrasnje ili vanjsko jezgro i nema dohvat zraka koji je neophodan za normalno funkcionisanje, unutrasnji osiguraci ili vansjki, i kompresor i gubitak gasa negdje u sistemu. Sve radis isto na svakoj, na kraju krajeva sam ti vlasnik te klime objasni kvar, tvoje je samo da ga saslusas, rasklopis je i krenes jedno po jedno. Sablon. Danas ti mozes uraditi 10 takvih lima, da uzimas po 20 maraka za svaku 200 imas.30 dana po 10 klima dnevno je 300 klima puta 20 maraka je 6 000 KM za 30 dana. Suhe pare. Ako mjenjas kompresor, naplatis ga po onoj cijeni iz prodavnice, ako mjenjas cijevi, naplatis onoliko koliko potrosis te cijevi, koliki utrosak materijala toliko naplatis, ali za svoje ruke uzmes 20 maraka, i eto te, za mjesec dana si na 3 000 ulozenih dobio 6000.
Jos kad bi to dobro krenulo, pa uzmes u redovno mjesecno odrzavanje skole, pa javne ustanove, pa uzmes zgradu gdje imas 10 klima, pa njima napravis racun, gdje oni placaju to isto mjesecno odrzavanja i eto te, jaci od elektro privrede
Ulaganje totalno je nekih 3 000 top.
Last edited by Ringhio on 01/08/2012 21:24, edited 1 time in total.
-
juzna_strana
#171 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Nisam bas od neke pomoci jer nisam u toj bransi.KatarinaKosaca wrote:Ovo me zanima... Dobro opremljena kuhinja, konobari po ugovoru o djelu, na jedan dan, jednu noć, prijevozno sredstvo, i posuđe ono što drži toplotu.. Šta još treba?juzna_strana wrote:@Katarina
Vidi malo strane forume,sigurno ces naci kvalitetne informacije,to je vani jako dobar biznis.
-
talić
#172 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
ja sam u posljednjih tri godine "pretresao" bar 50 djelatnosti i uvijek naiđem na neki problem.
Mnogi poslovi koji prolaze vani kod nas ne mogu proći što zbog navika što zbog kupovne moći.
Istina ima poslova koji bi išli ali bi morao živjeti van grada a nisam spreman na tu žrtvu.
Što se tiče cateringa, to bi trebao biti dobar posao koji će vremenom rasti jer ljudi nerado kuhaju.
Tu ti treba prostor, dobar kuhar, par pomoćnih i profesionalna oprema koja brat bratu košta 100.000 maraka.
Profesionalna oprema je jako skupa bez obzira na vrstu djelatnosti.
Razmišljao sam i o samouslužnoj praonici rublja i kad prokontaš da trebaš platiti profesionalne mašine po 5.000 maraka ne možeš da vjeruješ da tih npr. 10 mašina za pranje i tri za sušenje ( cca. 70.000 KM) možeš otplatiti sa cijenama koje bi našim studentima i samcima bile prihvatljive.
Naša kupovna moć je tako loša da svaki legalan posao čini neprofitabinlim.
Mnogi poslovi koji prolaze vani kod nas ne mogu proći što zbog navika što zbog kupovne moći.
Istina ima poslova koji bi išli ali bi morao živjeti van grada a nisam spreman na tu žrtvu.
Što se tiče cateringa, to bi trebao biti dobar posao koji će vremenom rasti jer ljudi nerado kuhaju.
Tu ti treba prostor, dobar kuhar, par pomoćnih i profesionalna oprema koja brat bratu košta 100.000 maraka.
Razmišljao sam i o samouslužnoj praonici rublja i kad prokontaš da trebaš platiti profesionalne mašine po 5.000 maraka ne možeš da vjeruješ da tih npr. 10 mašina za pranje i tri za sušenje ( cca. 70.000 KM) možeš otplatiti sa cijenama koje bi našim studentima i samcima bile prihvatljive.
- illuminated
#173 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
zasto profesionalne bas? ima i obicnih boljih masina....talić wrote:ja sam u posljednjih tri godine "pretresao" bar 50 djelatnosti i uvijek naiđem na neki problem.
kad smo vec kod toga to bi se dalo rijesiti za kikiriki :
http://www.ebay.de/itm/Multi-Coin-Accep ... 3cc3eef9a2
ovaj set se da programirati da uzima KM kovanice..ima relej..i programiras koliko da pusti struju na masinu..cca 90 min..
rijeseno.
-
talić
#174 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
ako pitaš zašto profesionalne veš mašine onda je odgovor sljedeći:illuminated wrote:zasto profesionalne bas? ima i obicnih boljih masina....talić wrote:ja sam u posljednjih tri godine "pretresao" bar 50 djelatnosti i uvijek naiđem na neki problem.
kad smo vec kod toga to bi se dalo rijesiti za kikiriki :
http://www.ebay.de/itm/Multi-Coin-Accep ... 3cc3eef9a2
ovaj set se da programirati da uzima KM kovanice..ima relej..i programiras koliko da pusti struju na masinu..cca 90 min..
rijeseno.
Zato što su kvalitetnije ( 110 kg težina), izdržljivije ( treba ipak da vrti svaki dan bar po desetak sati) i zato što su duplo brže. Mislim da kompletno pranje traje oko 40 minuta.
http://www.bobselektro.de/wachen-trockn ... 5aved.html
- korisnik.1
#175 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Jesi l' razmišljao o kupovini polovnih ? Pitam te pošto ne znam njemački a vidim da je oglas na njemačkom. Možda bi ti se isplatilo otići tamo, pa se malo raspitati oko polovnih.talić wrote:ako pitaš zašto profesionalne veš mašine onda je odgovor sljedeći:
Zato što su kvalitetnije ( 110 kg težina), izdržljivije ( treba ipak da vrti svaki dan bar po desetak sati) i zato što su duplo brže. Mislim da kompletno pranje traje oko 40 minuta.
http://www.bobselektro.de/wachen-trockn ... 5aved.html