Automatski mjenjač - savjeti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dado_

#151 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by dado_ »

amar1994 wrote:
NediM17 wrote:TSI + DSG = :place1:

Zaobidji to, ne treba ti trn u zdravu nogu.
dobitna kombinacija :lol: :lol: :mrgreen:
pa procita li moj odgovor? nisam toliki tokmak, znam koristiti google, zanima me samo da li je ovdje neko imao iskustva (i kakva) sa tim dsg mjenjacima, o tsi motorima znam dosta i posjedovao sam jednog (bez problema), ali za moju voznju mi najbolje odgovara klasicni atmosferac kakav i kupujem...
@Nedim auto planiram voziti max godinu dvije, tako da se nadam da ce me taj trosak zaobici bas zato sto je frisko popravljen..
ako ima neko jos nesto u vezi mjenjaca, zahvalan sam :D
edit @nedim ti koda si ubijedjen da ce opet crknut, tako mi se cini? sto bi crko opet, mislim imas konkretno nesto ili? servisiran je u ovl. servisu nije kod mehe nikakvog itd...
amar1994

#152 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by amar1994 »

dado_ wrote:
amar1994 wrote: dobitna kombinacija :lol: :lol: :mrgreen:
pa procita li moj odgovor? nisam toliki tokmak, znam koristiti google, zanima me samo da li je ovdje neko imao iskustva (i kakva) sa tim dsg mjenjacima, o tsi motorima znam dosta i posjedovao sam jednog (bez problema), ali za moju voznju mi najbolje odgovara klasicni atmosferac kakav i kupujem...
...
ma zezam se sa nedimom malo :D

ne znam , taj atmosferac je trajan i izdrzljiviji sigurno od tsi motora , a mjenjac ne znam , dok radi odlican je , mada mali obrt. moment tog benzinca mu ne bi trebao praviti probleme ali vw nije poznat po jakim mjenjacima , pisao je jedan kolega da mu je otisao mjenjac na sdi golfu :-) :-)

Al mislim da uz dobro.odrzavanje kako masine tako i mjenjaca , trebalo bi da ti traje.

PS. ne volim automatike :mrgreen: :run:
dado_

#153 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by dado_ »

amare i ja sam bio vecinom vise za manual, al znas ono, zena dijete godine prolaze :D 95% gradska voznja, vise mi je vrlina mjenjac nego mana :) a i zena bi da polaze, da vozika malog, pa kontam lakse joj je automat, sto je sigurno sigurno je :mrgreen:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#154 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Entropio »

Kad kupujem polovno auto sa automatik mjenjacem, na sta da obratim paznju? Kako da ga "testiram"? Imaju li neke fore kako da vidim da li je u urednom stanju ili je otisao?
kabal1337

#155 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by kabal1337 »

dobar je dsg
NediM17

#156 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by NediM17 »

kabal1337 wrote:dobar je dsg
Dok radi.
kabal1337

#157 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by kabal1337 »

seru ljudi na ovome podforumu previse
commendatore

#158 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by commendatore »

Entropio wrote:Kad kupujem polovno auto sa automatik mjenjacem, na sta da obratim paznju? Kako da ga "testiram"? Imaju li neke fore kako da vidim da li je u urednom stanju ili je otisao?
AutomaCki mjenjac mora da radi brzo bez velike zadrske bez trzanja bez laga bez udaraca da se moze nazvat ispravnim jednostavno kazavsi ako primijetis rad mjenjaca znaj da je kurcina..... ako kupujes auto sa automatikom nek ga dignu na dizalicu i pogledaju koje je boje i konzistencije ulje mjenjaca.... jos jedan bitan elemenat: ako mrhanicar vidi na sarafima mjenjaca tragove odvrtanja i zavrtanja bjezi od tog.... eto toliko....

Edit ako cuti ulje u predjelu mjenjaca pozdravi se s prodavcem uljudno al sto brze :mrgreen:
Last edited by commendatore on 29/04/2017 18:26, edited 1 time in total.
commendatore

#159 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by commendatore »

kabal1337 wrote:seru ljudi na ovome podforumu previse
Nisu svi meleci ko ti :mrgreen:
jefferson

#160 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by jefferson »

dado_ wrote:
amar1994 wrote:
NediM17 wrote:TSI + DSG = :place1:

Zaobidji to, ne treba ti trn u zdravu nogu.
dobitna kombinacija :lol: :lol: :mrgreen:
@Nedim auto planiram voziti max godinu dvije, tako da se nadam da ce me taj trosak zaobici bas zato sto je frisko popravljen..
ako ima neko jos nesto u vezi mjenjaca, zahvalan sam :D
edit @nedim ti koda si ubijedjen da ce opet crknut, tako mi se cini? sto bi crko opet, mislim imas konkretno nesto ili? servisiran je u ovl. servisu nije kod mehe nikakvog itd...
Imao sam ja, u VW CC 2.0TSI. Presao 190,000km prije nego sam prodao savrseno ispravno vozilo.
Mjenjaj tekucinu u mjenjacu svakih 50-60,000km koristeci striktno VW DSG tekucinu ili Pentosin DSG tekucinu (dobavljac originalne tekucine za VW).
Gledaj da auto ima svu dokumentaciju oko izmjene tekucine. Ako nema, ZAOBIDJI! Nemjenjanje tekucine je prvi i glavni uzrok kvara tih mjenjaca.
jefferson

#161 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by jefferson »

Entropio wrote:Kad kupujem polovno auto sa automatik mjenjacem, na sta da obratim paznju? Kako da ga "testiram"? Imaju li neke fore kako da vidim da li je u urednom stanju ili je otisao?
Mjenajc mora mjenjati savrseno kada ide 6-5-4-3-2-1 (u nekim 8-7-6, zavisi od brzina).
Neki mjenjaci su podeseni da dok je motor hladan (dizeli) da mjenjaju brzine kasnije sto rezultira malo gruboljom izmjenom usljed hladnog ulja. Npr. 6HP26 ZF u BMW 35d kojeg ja imam je podesen da dok temepratura tekucine motora ne dostigne 50c, mejnjac mjenja na 2500 o/min izmedju 2 i 3 brzine. To rezultira nekad malo grubljom izmjenom. Cim temperatura predje 50c, mjenjac mjenja na oko 1700-1900 o/min.
Znaci prije nego sto probas auto, provjeri na internetu kako radi mjenjac da ne bi dosao do pogresnih zakljucaka. Ono gdje mejnajc ne smije apsolutno da mjenja grubo je kada salta izmedju vise i nize, ono o cemu sam govorio na pocetku. Takodje, stani na blagu uzbrdicu, ako auto krene nazad, bjezi od toga.
Zavisno od mjenajca trazi da vidis da li je tekucina mjenjana. Aisin mjenjaci su OK sa preskocenim izmjenama, ZF trazi odrzavanja. Ali tu je caka. Npr. BMW i VW tvrde da se tekucina u mjenjacu nikad ne mjenja, da je dozivotna. BMW kaze: ako ces mjenajti tekucinu, mjenjaj na 160,000km. ZF koji pravi mejnajc kaze: tekucina se apsolutno MORA mjenjati zimedju 100-120,000km.
ZF ima integrisan filter u podnicu mjenjaca koja se skida i stavlja nova. To znaci ako je podnica mjenjaca mjenjana ne mora znaciti da je mjenjac radjen, nego da je tekucina mjenjana. Ja sam npr. radio to na svom autu prije 10,000km.
Prati da li ima ikakvih vibracija tokom vrlo malih brzina na parkingu, manevara tokom parkiranja i slicno.
Ned071

#162 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by Ned071 »

kabal1337 wrote:seru ljudi na ovome podforumu previse
Poprilicno... Ne znam za dsg al znan da su ovdje popljuvali 1.2 tsi i 1.6 tdi... A ja s tim sluzbenim autima nikakvih problema nemam.. A vozi ko stigne
kabal1337

#163 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by kabal1337 »

jefferson wrote:
Mjenajc mora mjenjati savrseno kada ide 6-5-4-3-2-1 (u nekim 8-7-6, zavisi od brzina).
Neki mjenjaci su podeseni da dok je motor hladan (dizeli) da mjenjaju brzine kasnije sto rezultira malo gruboljom izmjenom usljed hladnog ulja. Npr. 6HP26 ZF u BMW 35d kojeg ja imam je podesen da dok temepratura tekucine motora ne dostigne 50c, mejnjac mjenja na 2500 o/min izmedju 2 i 3 brzine. To rezultira nekad malo grubljom izmjenom. Cim temperatura predje 50c, mjenjac mjenja na oko 1700-1900 o/min.
Znaci prije nego sto probas auto, provjeri na internetu kako radi mjenjac da ne bi dosao do pogresnih zakljucaka. Ono gdje mejnajc ne smije apsolutno da mjenja grubo je kada salta izmedju vise i nize, ono o cemu sam govorio na pocetku. Takodje, stani na blagu uzbrdicu, ako auto krene nazad, bjezi od toga.
Zavisno od mjenajca trazi da vidis da li je tekucina mjenjana. Aisin mjenjaci su OK sa preskocenim izmjenama, ZF trazi odrzavanja. Ali tu je caka. Npr. BMW i VW tvrde da se tekucina u mjenjacu nikad ne mjenja, da je dozivotna. BMW kaze: ako ces mjenajti tekucinu, mjenjaj na 160,000km. ZF koji pravi mejnajc kaze: tekucina se apsolutno MORA mjenjati zimedju 100-120,000km.
ZF ima integrisan filter u podnicu mjenjaca koja se skida i stavlja nova. To znaci ako je podnica mjenjaca mjenjana ne mora znaciti da je mjenjac radjen, nego da je tekucina mjenjana. Ja sam npr. radio to na svom autu prije 10,000km.
Prati da li ima ikakvih vibracija tokom vrlo malih brzina na parkingu, manevara tokom parkiranja i slicno.
Jako lijep odgovor svaka cast :thumbup:
commendatore

#164 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by commendatore »

jefferson wrote:
Smatram da treba prepolovit tih 100 120kkm za zamjenu ulja
jefferson

#165 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by jefferson »

commendatore wrote:
jefferson wrote:
Smatram da treba prepolovit tih 100 120kkm za zamjenu ulja
Ma bez potrebe. ZF je vrlo kozervativan u tom pogledu. Ako se koristi neka druga tekucina onda mozda. Ako ze koristi ZF tekucina, znaci originalna tekucina, nema nikakve potrebe. ZF koristi tekucinu pravljenu od Grupe IV i V sintetickih ulja, i slabo ces naci tekucinu tako dobru na trzistu. Cak ni Redline ne pravi zamjensku tekucinu za ZF, ali pravi Valvoline, Castrol, Shell (BMW), Mobil1 itd. Ako se te tekucine koriste, onda se slazem, i ja bi rpepolovio interval. CIjena sve tu govori. Mozes uzeti Mobil1 ili Valvoline za 10km po litru za ZF, a ZF tekucina je oko 40-50km po litru. Postoji dobar razlog sto je to tako.
Opet, ja sam vidjao ZF mjenjace sa 500,000km na kojima su ljudi koristili ove jeftine alternative.
530i

#166 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by 530i »

amar1994 wrote: ali vw nije poznat po jakim mjenjacima , pisao je jedan kolega da mu je otisao mjenjac na sdi golfu :-) :-)
Golf SDI je imao loše riješen mjenjač pa je htio da crkne na nekim malim kilometražama, to je jedna od fabričkih mana A4 generacije svih tih VAG vozila. Kao što im je mana prednje kočnice koje stalno tresu jer se diskovi krive.

DSG mjenjač ako posjeduje urednu historiju servisiranja, samo naprijed. Ovo što je jefferson napisao, zamjena odgovarajućeg ulja svakih 60.000km. Nije jeftino, ali vrijedi. I po tom pitanju išao bih u ovlašteni servis. Bez toga zaobiđi auto. Ako je mjenjač popravljen tada bi trebalo da je zamijenjeno i ulje, onda si miran. Obrati pažnju da li zamjena ulja ima možda i vremenski interval, ne mogu da se momentalno sjetim. DSG je dobar i auta sa njim se lako voze.
kabal1337

#167 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by kabal1337 »

530i wrote:
amar1994 wrote: ali vw nije poznat po jakim mjenjacima , pisao je jedan kolega da mu je otisao mjenjac na sdi golfu :-) :-)
Golf SDI je imao loše riješen mjenjač pa je htio da crkne na nekim malim kilometražama, to je jedna od fabričkih mana A4 generacije svih tih VAG vozila. Kao što im je mana prednje kočnice koje stalno tresu jer se diskovi krive.

DSG mjenjač ako posjeduje urednu historiju servisiranja, samo naprijed. Ovo što je jefferson napisao, zamjena odgovarajućeg ulja svakih 60.000km. Nije jeftino, ali vrijedi. I po tom pitanju išao bih u ovlašteni servis. Bez toga zaobiđi auto. Ako je mjenjač popravljen tada bi trebalo da je zamijenjeno i ulje, onda si miran. Obrati pažnju da li zamjena ulja ima možda i vremenski interval, ne mogu da se momentalno sjetim. DSG je dobar i auta sa njim se lako voze.
Ne znam gdje si cuo to sa diskovima ...??? Ja sve ljude sto poznajem , nemaju takav problem ja g4
530i

#168 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by 530i »

Opće poznata je stvar da svi lažu a posebno vlasnici i vozači volkswagena. Meni ne moraš vjerovati, imaš komplet internet pred sobom pa izvoli...
kabal1337

#169 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by kabal1337 »

530i wrote:Opće poznata je stvar da svi lažu a posebno vlasnici i vozači volkswagena. Meni ne moraš vjerovati, imaš komplet internet pred sobom pa izvoli...
ja proĆito na internetu da je zdravo gurati oklagiju u šupak... Da si rekao da zna otici vakum na tandem pumpi, sto je povezano sa kocnicama. Na to se vec vecina vlasnika zale - koje ja znam.

Ali nesto procitah u vezi e39 Modela da se krive diskovi, vlasnici vjeruju da je zbog "fus" diskova... - Tacnije kopija, a u ovlastenom su kao "papreno " skupi.
- Ne drzi me za rijec, sto se tice e39
530i

#170 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by 530i »

Svako čita ono šta ga zanima, logično zar ne :mrgreen:

Ovo za Golf 4 & kompaniju se odnosi i na originalne dijelove, diskove i diferencijal kod mjenjača za SDI mašinu.
kabal1337

#171 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by kabal1337 »

Prijatelj ima SDI od 2002-ge godine nikada navedenog problema. Ostali od 1.9 tdi do benzinaca...
Inace za sdi jeftini dijelovi, cijena diskova i pakni smijesna ... zamijeni i deri...
-bilo je tu homokineticki... malo izgleda da je mehanika na izdisaju ... Osim motora.... - Poceo golf da trazi investicije
jefferson

#172 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by jefferson »

kabal1337 wrote:Prijatelj ima SDI od 2002-ge godine nikada navedenog problema. Ostali od 1.9 tdi do benzinaca...
Inace za sdi jeftini dijelovi, cijena diskova i pakni smijesna ... zamijeni i deri...
-bilo je tu homokineticki... malo izgleda da je mehanika na izdisaju ... Osim motora.... - Poceo golf da trazi investicije
Nekad su zamjenski djelovi bolji od originalnih, posebno kada su kocnice u pitanju. VW ne kupuje kocnice od najboljih dobavljaca tipa Brembo. To VW radi samo za odredjene modele tipa Touareg, Audi Q7 (prva verzija). BMW originalne kocnice su vrlo skupe jer su napravljene kako treba, i to se ocitava u performansama. Tako kod nas dosta vlasnika BMW-a ima problem sa mnogim djelovima jer kupuju rezervne djelove upitne kvalitete.
SDI kao i TDI G4 a i poslije imaju problem sa poddimenzioniranim zadnjim kocnicama. Npr. verzije sa zadnjim diskovima imaju plocice koje su se koristile na Golfu II GTI (ista plocica se koristi npr. na Passatu B5). To opterecuje prednje kocnice a zdanje plocice se trose ko lude jer Golf II GTI je daleko laske auto od G4 a pogotovo passata. Ko ti kaze da nije zamjenio zadnje plocice dva puta dok prednje mejnja jednom, taj laze. To vodi ka preopterecenosti prednji diskova, i ako dskovi nemaju dovoljan % karbona u sebi, dolazi do prevelikog termickog opterecenja i onda je dovoljna jedna dublja bara da dodje do nagle promjene temperature i disk je gotov.
takodje, uzmi u obzir da u BiH ljudi ne prelaze previse km. Problemi u BiH i njemackoj npr. znaju biti totalno razliciti na istim vozilima zbog nacina eksploatacije.
kabal1337

#173 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by kabal1337 »

Iako smo malo otisli offtopic. Drago mi je sto smo prvenstveno ti i ja fino pisali bez da se vrijedamo. Inace drago mi je kada ljudi fino objasne problem, kao sto je 530i i dzeferson. Nekome ce biti od koristi.
Istina za dijelove ( nisu samo kocini dijelovi, ima i ostalih.. ) .... :thumbup:
amar1994

#174 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by amar1994 »

530i wrote:Svako čita ono šta ga zanima, logično zar ne :mrgreen:

Ovo za Golf 4 & kompaniju se odnosi i na originalne dijelove, diskove i diferencijal kod mjenjača za SDI mašinu.
sta ti pricas :mrgreen: , g4 je ne prevazidjeno vozilo 8-)

za mjenjac se slazem , samo redovna izmjena ulja i trebao bi preci puno km :thumbup:
Last edited by amar1994 on 29/04/2017 20:52, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#175 Re: Automatski mjenjač - savjeti

Post by bitanga_sa_otesa »

jefferson wrote: SDI kao i TDI G4 a i poslije imaju problem sa poddimenzioniranim zadnjim kocnicama. Npr. verzije sa zadnjim diskovima imaju plocice koje su se koristile na Golfu II GTI (ista plocica se koristi npr. na Passatu B5). To opterecuje prednje kocnice a zdanje plocice se trose ko lude jer Golf II GTI je daleko laske auto od G4 a pogotovo passata. Ko ti kaze da nije zamjenio zadnje plocice dva puta dok prednje mejnja jednom, taj laze. To vodi ka preopterecenosti prednji diskova, i ako dskovi nemaju dovoljan % karbona u sebi, dolazi do prevelikog termickog opterecenja i onda je dovoljna jedna dublja bara da dodje do nagle promjene temperature i disk je gotov.
opet lupetanja i neke teorije relativiteta??
prednje kocnice koce recimo 70%, zadnje 30% bas su poddimenzionisane i bas ce se prije potrosit zadnje plocice pravo..kako koci gnojf Ćetri s dobosima? i octavia 1? jel to poddimenzionisano? ja sam cuo da ljudi mijenjaju po 3 seta pakni dok jednom prednje plocice.. :roll: :roll: :roll:
zadnje plocice na pasatima i golfovima cetvorkama se trose zbog govnjivih klijesta koja zaribaju poslije 5 godina,jer ih nisu nikad rijesili od doba golfa dvice.uz to dodaj vlasnike smecare koji ne mijenjaju plocice dok ne dodju do zeljeza,jer je trosak.u tom momentu je klip izvucen skroz i zastitna gumica je vise izlozena vanjskom uticaju...prije puca i prije klip hrdja i dolazi do blokade to jest ne mogucnosti vracanja klipa pri otpustanju pedale.zbog toga dolazi do prekomjernog trosenja zadnjih plocica na pomenutim vozilima.takodjer cu spomeniti i osovinicu koja je spojena na sajlu rucne i koja takodjer zariba i isto tako dolazi do prijevremenog trosenja plocica.reparirao sam stotine klijesta na tim vau vau govnima i ne pisem napamet.pozz i hvala na citanju.
Post Reply