Entropio wrote:Kad kupujem polovno auto sa automatik mjenjacem, na sta da obratim paznju? Kako da ga "testiram"? Imaju li neke fore kako da vidim da li je u urednom stanju ili je otisao?
Mjenajc mora mjenjati savrseno kada ide 6-5-4-3-2-1 (u nekim 8-7-6, zavisi od brzina).
Neki mjenjaci su podeseni da dok je motor hladan (dizeli) da mjenjaju brzine kasnije sto rezultira malo gruboljom izmjenom usljed hladnog ulja. Npr. 6HP26 ZF u BMW 35d kojeg ja imam je podesen da dok temepratura tekucine motora ne dostigne 50c, mejnjac mjenja na 2500 o/min izmedju 2 i 3 brzine. To rezultira nekad malo grubljom izmjenom. Cim temperatura predje 50c, mjenjac mjenja na oko 1700-1900 o/min.
Znaci prije nego sto probas auto, provjeri na internetu kako radi mjenjac da ne bi dosao do pogresnih zakljucaka. Ono gdje mejnajc ne smije apsolutno da mjenja grubo je kada salta izmedju vise i nize, ono o cemu sam govorio na pocetku. Takodje, stani na blagu uzbrdicu, ako auto krene nazad, bjezi od toga.
Zavisno od mjenajca trazi da vidis da li je tekucina mjenjana. Aisin mjenjaci su OK sa preskocenim izmjenama, ZF trazi odrzavanja. Ali tu je caka. Npr. BMW i VW tvrde da se tekucina u mjenjacu nikad ne mjenja, da je dozivotna. BMW kaze: ako ces mjenajti tekucinu, mjenjaj na 160,000km. ZF koji pravi mejnajc kaze: tekucina se apsolutno MORA mjenjati zimedju 100-120,000km.
ZF ima integrisan filter u podnicu mjenjaca koja se skida i stavlja nova. To znaci ako je podnica mjenjaca mjenjana ne mora znaciti da je mjenjac radjen, nego da je tekucina mjenjana. Ja sam npr. radio to na svom autu prije 10,000km.
Prati da li ima ikakvih vibracija tokom vrlo malih brzina na parkingu, manevara tokom parkiranja i slicno.