Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv mladih

Post Reply
harisl

#151 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by harisl »

Micaha wrote:[quote="harisl]A ne mora ni to. Dobar inzinjer, ako vec nema mjesta u firmi, se uvijek moze baviti konsultantskim poslom. Pa prodavati znanje po 10x vecoj cijeni toj istoj firmi... Znaci moze sam...
Moj Harise kakvih deset puta, gdje su te firme sto toliko placaju, evo da si ne znam kakav inzinjer iz Sarajva ko ce te u Danskoj zaposlit ili ne znam kakav dijasporski iz Berna gdje je ta bh firma sto ce ti platit?[/quote][/quote][/quote]

Negdje sam ranije rekao da vjerujem da se sansa prvo mora dati "domacima" u BiH, a dijaspora bi morala nekako otvoriti sebi put nazad u domovinu. Ovo je bio samo jedan od puteva kako se dijaspora moze vratiti nazad, vjerovatno najsebicniji nacin povratka, ali zahtijeva najmanje maltretiranja.
Racunica je vrlo jednostavna - Recimo ako firma radi na nekom projektu i placa inzinjera zaposlenog u firmi 500 maraka mjesecno. U isto vrijeme, taj inzinjer koristi usluge jos par ljudi u firmi, tako da je konacna cifra veca. Zasto ne platiti konsultantu taj novac da isporuci projekat u 7 dana - ako vec ima znanje i mogucnost da to uradi.
Znaci, ovdje ne govorimo o studentima i tako tome, nego o ljudima koji zele nazad nakon 20 godina rada napolju. A neko im prodaje pricu - 'Stas ti, vid' ti glave'.
Hocu reci - postoje granice. Ako covjek zeli da se vrati onda ga apsolutno ne interesuje sto ga neko zove 'dijaspora'. A novac moze ostaviti i u banci negdje napolju, ako drzava BiH nije vec spremna da pokusa da ga privuce. Samo, steta je.
krtica_

#152 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by krtica_ »

Sinko budala si ako se vratis ovamo.

Ova zemlja nema perspektivu, samo dalje i dalje propada dok se potpuno ne urusi. Svako ko misli drugacije i ko se nada necemu dobro je budala.

Ostani gdje jesi i zivi dobar zivot.
Micaha

#153 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Micaha »

madner wrote:Mislim na svjecice, diskove, armotizere itd...

I sta je problem sa presvlakama za VW?
Nije problem nikakav ali je to sve kolicinski mizerno
LaBomba

#154 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by LaBomba »

Kako kod nas narod uvijek ima potrebu da se bavi sporednim stvarima umjesto sustinom. Znaci sad, poslije toliko vremena trebalo bi "stimulisati" dijasporu da se vrati u BiH, bez da iko trazi od politicara da se jasno izjasne kako je teklo sprovodjenje famoznog anexa 7, jednog od glavnih anexa dejtonskog politickog monstruma. Znaci nema veze sto nam je svima jasno da je taj anex propao, kao i citava dejtonska struktura sto propada, mi ce mo i dalje vjerovati u sve, osim svojim ocima, vjerovati u mogucnost napretka drzave ciji je nametnuti ustav jedan politicki monstrum, koji odgovara jedino secesionistima, neprijateljima ove drzave i dobro uhljenljenim "dejtoncima" na vlasti, i postavljatio ova besmislena pitanja, sve dok je drzavno uredjenje ovakvo kakvo jeste. Dijaspora je definitivno potencijal u kojeg treba pametno uloziti.
kadinica

#155 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by kadinica »

Problem je u mentalitetu, a to se ne mijenja tako lako. Ne kažem da neće nikada, ali mislim mi nećemo doživjeti tu promjenu. Možda naša djeca.

Pogledajte samo teme na ovom forumu. Od pravopisa do nuklearne fizike. Političke teme da ne spominjem. Sve sama netrpeljivost, kontriranje. Ne mogu se haustorčad i mahalaši - pa nadalje. Ne mogu se došljaci i Sarajlije, pitari i manijaci, niko nikoga ne može gledati. Sve je zavjera - i kad komšija napravi novu fasadu, sigurno negdje ukro pare....i tako u nedogled.

Mislim da se iz dijaspore vratio svako ko je htio i uhvatio se u koštac sa svakodnevnicom, koja je surova. Mladi ljudi koji su završili fakultete vani trebaju ovoj zemlji, ali šta mogu očekivati? Zaradu od koje ne mogu platiti režije i hranu. I kad te neko izrabljuje za 500 KM, izlapi svaki patriotizam iz tebe.

U drugom slučaju, pokrenu vlasiti biznis, i tu se sudare sa birokratijom, korupcijom, nesređenim sistemom, pa kad izgube živce, izgube i patriotizam. I vrate se odakle su došli.

U svakom slučaju, teška odluka. Posebno ako se radi o porodicama sa djecom. Treba se dobro psihički pripremiti, finansijski obezbijediti za nekih 6 mjeseci i ostaviti otvorena vrata, za slučaj neuspjeha. Pa šta Bog da.
LaBomba

#156 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by LaBomba »

kadinica wrote:Problem je u mentalitetu, a to se ne mijenja tako lako. Ne kažem da neće nikada, ali mislim mi nećemo doživjeti tu promjenu. Možda naša djeca.

Pogledajte samo teme na ovom forumu. Od pravopisa do nuklearne fizike. Političke teme da ne spominjem. Sve sama netrpeljivost, kontriranje. Ne mogu se haustorčad i mahalaši - pa nadalje. Ne mogu se došljaci i Sarajlije, pitari i manijaci, niko nikoga ne može gledati. Sve je zavjera - i kad komšija napravi novu fasadu, sigurno negdje ukro pare....i tako u nedogled.

Mislim da se iz dijaspore vratio svako ko je htio i uhvatio se u koštac sa svakodnevnicom, koja je surova. Mladi ljudi koji su završili fakultete vani trebaju ovoj zemlji, ali šta mogu očekivati? Zaradu od koje ne mogu platiti režije i hranu. I kad te neko izrabljuje za 500 KM, izlapi svaki patriotizam iz tebe.

U drugom slučaju, pokrenu vlasiti biznis, i tu se sudare sa birokratijom, korupcijom, nesređenim sistemom, pa kad izgube živce, izgube i patriotizam. I vrate se odakle su došli.
U svakom slučaju, teška odluka. Posebno ako se radi o porodicama sa djecom. Treba se dobro psihički pripremiti, finansijski obezbijediti za nekih 6 mjeseci i ostaviti otvorena vrata, za slučaj neuspjeha. Pa šta Bog da.

Odlican post. Pogotovo to sto navodis sta cega dijasporca koji bi se vratio u BiH. Znaci sad bi trebali mladi ljudi iz dijapore da sebi zagorcaju zivot, a mi ce mo dejtoncima halaliti anex 7 i pokradene donacije, i uz to ce mo pametovati o svemu i svacemu, samo da se nebi pokrenuli i poceli mjenjati nesto.
Micaha

#157 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Micaha »

2005-e bi ova tema dosad nabila preko pedeset strana. Danas osam. Interes opada drasticno.
žuta

#158 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by žuta »

ovdje sa samo idiot može vratiti ,al ima i onih vrate se pa skontali da su sa zajebali i bjež nazad :-D
hAZNADAR

#159 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by hAZNADAR »

Moj utisak do sada je prvo da dijasporci nisu pozeljni kao povratnici. U RS sam turcin, ba*ija, a u dijelu Federacije pobjegulja, dodjos, sreckovic kojeg treba pokrast il razbit, - cast izuzecima - ali ja redovno svake godine dozivljavam neugodnosti sto od naroda, sto od policije samo ako me provale zbog tablica ili neceg drugog. Sam inace drzim stono se kaze niski profil i ponasanjem ne dajem razloga za to. Postoji neki stereotip o dijasporcima(zahvaljujuci pojedinima) kao papcinama kojima je upala kasika u med, sreckovicima koji to nisu zasluzili, lezimo na parama i krasno nam je inace, foliramo se i izigravamo bogatase i oslobodioce,.... - pa nas stoga treba pokrasti, opeljesiti, izmuzti, izlevatiti, pohebat, oderat,.. Al' hajd, mahalsko sam dijete, znam se koliko-toliko postaviti prema tome i ne ocekujem specijalan tretman, inace sam i odrvenio na mnogo toga. Ali djeca moja se vec ne mogu navici na to. Rodjak mi je prije par godina odlucio imati praksu i zivjeti pola godine u Sarajevu jer je to bilo tehnicki izvodljivo a on sam bio presretan zbog toga, voli Bosnu i Bosance, smatra je domovinom i prezentira je u najljepsem svjetlu sa strancima, vatreni BHfanatikos koji ide na sve tekme,.. iako Bosnu ne pamti jer je izasao kao mali sa roditeljima.

Prilikom posjete Banjaluci i jednoj dzenazi je dozivio dobacivanje, prijetnje i psovanje momaka sa ulice gdje je bio vise zbunjen nego sokiran jer su ga zvali Turcinom. U Sarajevu su ga levatili gdje su stigli a vrhunac je bio kada je tu neku svoju raju sa kojom se druzio svaki dan odlucio castiti jednim vikendom u Neumu. Na kraju su mu pokrali odjecu, cipele, sat, mobitel,.. i nesto novca i razgulili. Znas sta mi je rekao - da su me pitali da im dadnem i to - dao bi im, nije bilo potrebe da mi ukradu. Hoce li se on vratiti/preseliti u Bosnu - naravno da nece a nece ni moja djeca. Ja hocu jednog dana jer se znam postaviti prema nasim ljudima, ali koja fajda Bosni od jos jednog penzionera.
Romanija

#160 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Romanija »

Po definiciji dijaspore, ona se nikada ne vraca, vracaju se samo gastarbajteri........
sinuhe

#161 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by sinuhe »

Gastarbajter je izmisljen termin koji nema veze sa stvarnoscu.
kadinica

#162 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by kadinica »

sinuhe wrote:Gastarbajter je izmisljen termin koji nema veze sa stvarnoscu.
Otkad to?
sinuhe

#163 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by sinuhe »

Izmisljeno da bi stranci koji ce jednom otici kuci bili prihvatljivi Nijemcima. Naravno nikad u istoriji nije zabiljezen takav slucaj pa nece ni sada.

Ima ljudi koji naivno misle da ce se vratiti kao penzioneri, ali u tim godinama i doktori zatrebaju pa se i to izjalovi.
madner

#164 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by madner »

Pa zavisi gdje, ima puno ljudi koji su se vratili u neke normalne sredine. U zabiti se malo ko vraca.
sinuhe

#165 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by sinuhe »

Koje su to normalne sredine? Ne znam da se Turci, Jugovici vracaju. Cak se ni Finci ne vracaju kuci iz Svedske.
madner

#166 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by madner »

Pa zakljucak je ocit ako ih ti ne poznajes.

Prije rata se Jugovici vracali, ne svi naravno.
sinuhe

#167 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by sinuhe »

Hajde znamo da se neki vrate. Mozes li mi reci koji bi to procenat bio?
olensoner

#168 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by olensoner »

Ne generalizujte, evo u Krajini je npr. uvijek bio trend da se ljudi kada dodju do penzije vrate kuci, tako je i dan danas, vecina se vrati. Istina, uglavnom su to ljudi koji su radili u Austriji, Sloveniji, Italiji i Svicarskoj, pa je to puno lakse izvesti nego nekome iz USA, Australije i slicno.
lelan

#169 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by lelan »

Budimo realni, svako ide dje mu je bolje. A ovdje je dobro samo političkim elitama ( lopovima, ratnim profiterima ) a pametni intelektualci postaju samo oni sa parama i stranačkim vezama . Ja da gdje mogu odavne otišao bih obavezno.
Micaha

#170 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by Micaha »

hAZNADAR wrote:Moj utisak do sada je prvo da dijasporci nisu pozeljni kao povratnici. U RS sam turcin, ba*ija, a u dijelu Federacije pobjegulja, dodjos, sreckovic kojeg treba pokrast il razbit, - cast izuzecima - ali ja redovno svake godine dozivljavam neugodnosti sto od naroda, sto od policije samo ako me provale zbog tablica ili neceg drugog. Sam inace drzim stono se kaze niski profil i ponasanjem ne dajem razloga za to. Postoji neki stereotip o dijasporcima(zahvaljujuci pojedinima) kao papcinama kojima je upala kasika u med, sreckovicima koji to nisu zasluzili, lezimo na parama i krasno nam je inace, foliramo se i izigravamo bogatase i oslobodioce,.... - pa nas stoga treba pokrasti, opeljesiti, izmuzti, izlevatiti, pohebat, oderat,.. Al' hajd, mahalsko sam dijete, znam se koliko-toliko postaviti prema tome i ne ocekujem specijalan tretman, inace sam i odrvenio na mnogo toga. Ali djeca moja se vec ne mogu navici na to. Rodjak mi je prije par godina odlucio imati praksu i zivjeti pola godine u Sarajevu jer je to bilo tehnicki izvodljivo a on sam bio presretan zbog toga, voli Bosnu i Bosance, smatra je domovinom i prezentira je u najljepsem svjetlu sa strancima, vatreni BHfanatikos koji ide na sve tekme,.. iako Bosnu ne pamti jer je izasao kao mali sa roditeljima.

Prilikom posjete Banjaluci i jednoj dzenazi je dozivio dobacivanje, prijetnje i psovanje momaka sa ulice gdje je bio vise zbunjen nego sokiran jer su ga zvali Turcinom. U Sarajevu su ga levatili gdje su stigli a vrhunac je bio kada je tu neku svoju raju sa kojom se druzio svaki dan odlucio castiti jednim vikendom u Neumu. Na kraju su mu pokrali odjecu, cipele, sat, mobitel,.. i nesto novca i razgulili. Znas sta mi je rekao - da su me pitali da im dadnem i to - dao bi im, nije bilo potrebe da mi ukradu. Hoce li se on vratiti/preseliti u Bosnu - naravno da nece a nece ni moja djeca. Ja hocu jednog dana jer se znam postaviti prema nasim ljudima, ali koja fajda Bosni od jos jednog penzionera.
Sta ces, ima nas osamdeset miliona pa ako ti je rodak odusto od povratka ima ih deset drugih sto jedva cekaju :D
kiky

#171 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by kiky »

i mlade i povratnike treba zapošljavat ...
a to je nemoguča misija ...
:sad:
madner

#172 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by madner »

sinuhe wrote:Hajde znamo da se neki vrate. Mozes li mi reci koji bi to procenat bio?
Po Njemackoj statistici, od 14 miliona koji su dosli do 1974 11 se vratilo. % valjda znas sam izracunat. Opet ima nekih mjesta koja su stvarno bila zabit pa nije bilo ni povratka.
sinuhe

#173 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by sinuhe »

Sigurno da nam možeš ponuditi i link obizorm da je riječ o pedantnim Nijemcima.
sinuhe

#175 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml

Post by sinuhe »

Onda je ispravan naziv za te rane gastose. Ili za one koji nisu osnovali porodicu u Njemackoj.
Last edited by sinuhe on 15/06/2012 11:50, edited 1 time in total.
Post Reply