Moj Harise kakvih deset puta, gdje su te firme sto toliko placaju, evo da si ne znam kakav inzinjer iz Sarajva ko ce te u Danskoj zaposlit ili ne znam kakav dijasporski iz Berna gdje je ta bh firma sto ce ti platit?[/quote][/quote][/quote]Micaha wrote:[quote="harisl]A ne mora ni to. Dobar inzinjer, ako vec nema mjesta u firmi, se uvijek moze baviti konsultantskim poslom. Pa prodavati znanje po 10x vecoj cijeni toj istoj firmi... Znaci moze sam...
Negdje sam ranije rekao da vjerujem da se sansa prvo mora dati "domacima" u BiH, a dijaspora bi morala nekako otvoriti sebi put nazad u domovinu. Ovo je bio samo jedan od puteva kako se dijaspora moze vratiti nazad, vjerovatno najsebicniji nacin povratka, ali zahtijeva najmanje maltretiranja.
Racunica je vrlo jednostavna - Recimo ako firma radi na nekom projektu i placa inzinjera zaposlenog u firmi 500 maraka mjesecno. U isto vrijeme, taj inzinjer koristi usluge jos par ljudi u firmi, tako da je konacna cifra veca. Zasto ne platiti konsultantu taj novac da isporuci projekat u 7 dana - ako vec ima znanje i mogucnost da to uradi.
Znaci, ovdje ne govorimo o studentima i tako tome, nego o ljudima koji zele nazad nakon 20 godina rada napolju. A neko im prodaje pricu - 'Stas ti, vid' ti glave'.
Hocu reci - postoje granice. Ako covjek zeli da se vrati onda ga apsolutno ne interesuje sto ga neko zove 'dijaspora'. A novac moze ostaviti i u banci negdje napolju, ako drzava BiH nije vec spremna da pokusa da ga privuce. Samo, steta je.