Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Brdar

#151 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

http://www.youtube.com/watch?v=eDPYHh6kr4M

odero mu guzove benz. crno na bjelo sad ce se opet picajzleri javit irec da je montaza a vidi se tacno da nije
Seawolf

#152 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Seawolf »

Medonjaa wrote:
BISCANIN2 wrote:
riječ je bilo dakle o preticanju koje se na našim cesztama uglavnom odvija od 70-110 gdje svaki TDI odere beznzinca kao malu macu
uh brate odrace benzinca ali 1.2 ili 1.4 a mozda i starog kakvog 1.6 ,kadet kocka iz 86 sa 1.8 i ili omega 2.0 i iz iste godine iz sprdnje otpuhace svakog najnovijeg tdi sa "crvenim tdi" specijalnim auspuhom i čipom koji im daje dodatni 200 ks .Uz brdo nizbrdo po krivinama po ravnom .A da ne pricamo o najnovijim 1.8 ili 2.0 benzinskim motorima .Ovo moze da prica ko nije imao i przio 2.0 i benzinske masine .
pošto ovo postaje natezanje uprazno
navedi tačno jednog tog tvog "modernog" benzinca, tačnu marku motor, kubikažu, snagu
pa ćemo napravit virtuleni duel, ima zato posebna www, sa TDIjem, gdje će ti sve biti lijepo CRNO NA BIJELO, garantujem da će ga otrest ko slinu, što reće ovaj jedan gore
Izvinite što vam upadam u diskusiju, ali evo jedan automobil, sa kako vi kažete "savremenim" benzincem, koji se sasvim lijepo u praksi može nositi sa VW Golf-om VI GTD, a ima motor, čija je radna zapremina svega 1.598 ccm.

Ford Focus EcoBoost 1.6 SCTi, sa motorom najveće snage 134 kW (182 KS) (dakle za 9 kW više nego Golf VI GTD sa motorom radne zapremine 1.968 ccm) i najvećeg obrtnog momenta 240 Nm (za 110 Nm manje od VW dizelaša), ima deklarisanu najveću brzinu kretanja od 222 km/h (identično kao Golf VI GTD) i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,9 sec (za 0,2 sec manje od Golf-a VI GTD).

Vozio sam ovaj automobil nekoliko mjeseci (kao službeni) i uvjeren sam da bi u rukama dobroga vozača ovaj automobil svaku disciplinu mogao odraditi najmanje podjednako dobro kao Golf VI GTD.

Mislim da je ovaj automobil dobar kandidat za tu on-line virtualnu usporedbu.
revolver amidza

#153 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by revolver amidza »

au,ovdje ima dosta mad maxa i night ridera vidim :D ,sve se svodi na "otresanje" i visoke brzinske prosjeke,kao da živimo na trkaćim stazama.
govorim li o uslovima svakodnevnice o bih cestama, mnogo sam skloniji vožnji dizela sa većim momentom jer je naprosto upotrebljiviji za svakodnevnu esklopataciju; privatno imam opel vecrtu b - benzin 1.8 125ks a službeno koristimo golf v tdi 105 ks, i ugodnije mi je voziti golfa upravo zbog tog momenta. vectra ima te "konje" ali koji su zbog slabog momenta i zbog 16 v visoko podignuti te je ispod nekih 3,5 - 4000 rpm kao penzos,iznad toga je zaista brza kao munja,ali u svakodnevnici uglavnom nema potrebe za tim konjima, tu je dizel sa 105 ks i svojim momentom za nju tata,a ko je glavni,pa zna se da je "tata" glavni :razz:
goran16v

#154 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by goran16v »

Brdar wrote:a igrom slucaja da se sudarite u kojem bi autu bolje prosli :thumbup:
BISCANIN svaka ti cast,
uzmi evo audia A6 3.0 tdi i 3.0 TFSI pa se onda javi
i skoda je od volva mlada bar 7-8 god. nemoze se to ni poredit, uzmi octaviu 2001
i ovo je stara verzija volva znaci 95-00' a u mene je modifikovana 00'-04'
i opet poredite 2 benzinca
UPOREDITE TURO BENZINCA I TURBO DIZELA pa cete vidit
Konkretno A6
Ti bas ne znas jesi li dos'o ili si pos'o i koga si nas'o da farbas...
Ovo si ti napisao:
Postao/la Brdar dana 15/06/2012 15:56
dajte ba sta se natezete tu....
sjedite u moj volvo 1.8 brnz. pa se javite. uz ivan u drugoj na 80kmh 4500rpm, otreso passata sesticu i citavu kolonu svatova
Onda te pitaju koji auto tacno imas i onda napises:
Postao/la Brdar dana 16/06/2012 16:15
Volvo s40 2001 T4
200ks 7.3 sec do 100kmh
max speed 235kmh

A onda stvais klip i lijepis podatke o bog-te-pita-cijem tudjem Volvu s40 T4 od 200 KS (i sam klip se tako zove) koji se naravno ni u putu nije sreo sa S40 1,8 (122 KS) ako nista T40 je 1948ccm pa ne moze nikako biti 1,8. Onda odjedjnom nicim izazvan pocnes pricu o max brzini:
Brdar je napisao/la:
JEst, mozda bi tvoj passat odero volva od 0-90, ali hajmo testiraqt na 180kmh, ili na 210(kolko moze najvise ic) pa cu vidit tvog passata kako se gusi na 180kmh
Maksimalna brzina Volva S40 t4 je 235 km/h, a max brzina S40 1,8 je okruglo 200, tako da 210 ne moze biti max brzina nijednog ni drugog!
Il prestani maslat' il maslaj kako treba! :D
Brdar

#155 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

e jebiga jaro, ja neznam da je T4 2.0, ali znam da ima oo 200ks, i imam T4 samo sto sam ja konto da mi je 1.8 T4, ali eto covjek uci dok je ziv ;-)
goran16v

#156 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by goran16v »

Brdar wrote:e jebiga jaro, ja neznam da je T4 2.0, ali znam da ima oo 200ks, i imam T4 samo sto sam ja konto da mi je 1.8 T4, ali eto covjek uci dok je ziv ;-)

Ma nemas ti izgleda nista, jer raspredas ovdje k'o veliki strucnja, otresas uz Ivan, nabrajas brzine, ubrzanja, postavljas klipove, znas koliko KS ima, max brzinu, ubrzanje, a satro do danas nisi znao kolika je zapremina vlastitog auta. Pusti suplju, provaljen si i nemoj se dalje vadit'...
Last edited by goran16v on 16/06/2012 17:27, edited 1 time in total.
Brdar

#157 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Brdar »

Ok priznajem imam s 40 2001 1.8 122KS benzin pije po gradu ko lud
najbrze iso 195
10.5 sec do 100
i to je to i ovaj STVARNO imam bez zeze :-D
Medonjaa

#158 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

Seawolf wrote:
Izvinite što vam upadam u diskusiju, ali evo jedan automobil, sa kako vi kažete "savremenim" benzincem, koji se sasvim lijepo u praksi može nositi sa VW Golf-om VI GTD, a ima motor, čija je radna zapremina svega 1.598 ccm.

Ford Focus EcoBoost 1.6 SCTi, sa motorom najveće snage 134 kW (182 KS) (dakle za 9 kW više nego Golf VI GTD sa motorom radne zapremine 1.968 ccm) i najvećeg obrtnog momenta 240 Nm (za 110 Nm manje od VW dizelaša), ima deklarisanu najveću brzinu kretanja od 222 km/h (identično kao Golf VI GTD) i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,9 sec (za 0,2 sec manje od Golf-a VI GTD).

Vozio sam ovaj automobil nekoliko mjeseci (kao službeni) i uvjeren sam da bi u rukama dobroga vozača ovaj automobil svaku disciplinu mogao odraditi najmanje podjednako dobro kao Golf VI GTD.

e pa valjda će sada svima biti jasno kako teži TDI i sa manje konja odere benzinca "modernog" U SVEMU, na svim međuubrzanjima,na 100 km/h pa čak i u krajnjoj brzini
http://www.zeperfs.com/en/match3897-3014.htm
http://www.zeperfs.com/en/duel3897-3014.htm
Last edited by Medonjaa on 16/06/2012 17:31, edited 1 time in total.
BISCANIN2

#159 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

revolver amidza wrote:au,ovdje ima dosta mad maxa i night ridera vidim :D ,sve se svodi na "otresanje" i visoke brzinske prosjeke,kao da živimo na trkaćim stazama.
govorim li o uslovima svakodnevnice o bih cestama, mnogo sam skloniji vožnji dizela sa većim momentom jer je naprosto upotrebljiviji za svakodnevnu esklopataciju; privatno imam opel vecrtu b - benzin 1.8 125ks a službeno koristimo golf v tdi 105 ks, i ugodnije mi je voziti golfa upravo zbog tog momenta. vectra ima te "konje" ali koji su zbog slabog momenta i zbog 16 v visoko podignuti te je ispod nekih 3,5 - 4000 rpm kao penzos,iznad toga je zaista brza kao munja,ali u svakodnevnici uglavnom nema potrebe za tim konjima, tu je dizel sa 105 ks i svojim momentom za nju tata,a ko je glavni,pa zna se da je "tata" glavni :razz:
Kolega poredis vectru i golfa :zoka: ,znaci tebi je isto na put do Bihaća ići vectrom i golfom :zoka: :run: .
Medonjaa

#160 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

BISCANIN2 wrote:
revolver amidza wrote:au,ovdje ima dosta mad maxa i night ridera vidim :D ,sve se svodi na "otresanje" i visoke brzinske prosjeke,kao da živimo na trkaćim stazama.
Kolega poredis vectru i golfa :zoka: ,znaci tebi je isto na put do Bihaća ići vectrom i golfom :zoka: :run: .
ti više nebi trebo da se javljaš sa svojim "modernim" benzincima
potučen si do koljena, pokrij se :skoljka:

BISCANIN2

#161 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

Medonjaa wrote:
BISCANIN2 wrote:

HA HA HA daj meni vectru a ti uzmi golfa pa put Bihaca ,he he he meni je Sarajevo Bihac cesta relacija i to vw grupaciji od golfa v do pola,pa škodilaka octavia ,a ponekad odem i RENOLOM .
I dizel vise nikad pogotov vw , evo sad ce krajiska ljepotica pa predlazem da kazete HOTI DA ŠUTNE LANCIU i uzme tdi da ih sviju podere ,čovjek to očigledno ne zna :D .
I opet porediti dizel i benzin i pričati o brzinama i ubrzanjima smiješno U KRAJNJU RUKU NE OZBILJNO ,pa ti vidi ko tu treba da se pokrije . :skoljka:
Seawolf

#162 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Seawolf »

Medonjaa wrote:
Seawolf wrote:

e pa valjda će sada svima biti jasno kako teži TDI i sa manje konja odere benzinca "modernog" U SVEMU, na svim međuubrzanjima,na 100 km/h pa čak i u krajnjoj brzini
Hvala lijepa. Interesantan alat.

Molim te lijepo da, zbog ravnopravnosti, ponoviš usporedbu sa VW Golf-om VI GTD sa ručnim mjenjačem a ne sa 6-stepenim DSG automatikom.
hank

#163 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

Brdar wrote:Ok priznajem imam s 40 2001 1.8 122KS benzin pije po gradu ko lud
najbrze iso 195
10.5 sec do 100
sta reci? jebo majku ako ti imas i biciklo.
preludezalude

#164 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Medonjaa wrote: a gdje ćeš ti to Tita ti vozit te brzine ??
najvažnije za naše puteve je ubrzanje od 70-100 tj. situacije prilikom preticanja koje su uglavnom na tim brzinama, kad trebaš što brže i lakše "preskočit" nekog smotu ili šlepera, a tu je TDI majka, samo dodaš gas bilo 4. bilo 3. brzina (uglavnom u 4. jer je tada motor na 2000 o/min taman tamo gdje TDI ima najveći Nm) i povuče te ko lud, te si u sekund dva preskočio smotu
kod benzinca moraš prvo ušaltat u nižu brzinu, (uglavnom iz 4. u 3.brzinu da bi dobio potisak, tj. da bi povećao obrtaje koji će se približit onima na kojima je Nm najveći, akod benzinca je to uglavnom iznad 3500 o/min) te se zalaufat, te onda nekako preteći
Ti ocigledno nisi nikad osjetio sta benzinac radi na 70 km/h u drugoj brzini.
BISCANIN2

#165 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

Medonjaa wrote:
BISCANIN2 wrote:

Evo ga jedan malo "savremeniji" benzinac sa nešto manje 1800 kubika od "slabih i ne kvalitetnih italijana čiji su djelovi skupi :D " 1750 TBi 235 bhp (Petrol) alfa gullieta ,kolega budi ažuran pa nam izbaci rezultate testa.
preludezalude

#166 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hank wrote:
Brdar wrote:Ok priznajem imam s 40 2001 1.8 122KS benzin pije po gradu ko lud
najbrze iso 195
10.5 sec do 100
sta reci? jebo majku ako ti imas i biciklo.
Enko, Zamisli sta benzinac sa DSG mjenjacem radi na cesti. WROOOOOOM
Nasao sam zanimljiv podatak na netu za audi kakav ti imas. Testirani model je pokazao daleeeeko vecu potrosnju od deklarisane, cak 10 l/100km..
Medonjaa

#167 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

Seawolf wrote:
Medonjaa wrote:
Seawolf wrote:

Hvala lijepa. Interesantan alat.

Molim te lijepo da, zbog ravnopravnosti, ponoviš usporedbu sa VW Golf-om VI GTD sa ručnim mjenjačem a ne sa 6-stepenim DSG automatikom.
nema nikakve veze, i ručni mijenjač će oderati fokusa
http://www.zeperfs.com/en/match3897-2980.htm
Medonjaa

#168 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

BISCANIN2 wrote:
Evo ga jedan malo "savremeniji" benzinac sa nešto manje 1800 kubika od "slabih i ne kvalitetnih italijana čiji su djelovi skupi :D " 1750 TBi 235 bhp (Petrol) alfa gullieta ,kolega budi ažuran pa nam izbaci rezultate testa.
nema adekvatan motor dizel u Golfu
tek mnogo teži i viša klasa Audi A6 ima 240 KS, ali zbog težine su lošije performanse
http://www.zeperfs.com/en/match3413-3176.htm
BISCANIN2

#169 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

Medonjaa wrote:
BISCANIN2 wrote:
tek mnogo teži i viša klasa Audi A6 ima 240 KS, ali zbog težine su lošije performanse
Kolega ovo je "savremeniji " 1,8 benzinac a gdje je tek 2.0 ili ne daj boze 2.4 benzinac gdje su tu dizeli ?????
Zato kad pricas o dizelu pricaj o potrosnji ,šparanju a brzinu i ubrzanja udobnost gušt itd pusti to onima kojima to pripada BENZINCIMA.
Uzmi onu astru gore od kolege pa je malo potjeraj na dalje pa onda reci koju o dizelu i TDI .
Kolega ovdje ima dosta ljudi koji nisu sa dvice prešli na tdi ,pa im tdi nije otkrovenje .
Seawolf

#170 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Seawolf »

[Hvala lijepa. Interesantan alat.

Molim te lijepo da, zbog ravnopravnosti, ponoviš usporedbu sa VW Golf-om VI GTD sa ručnim mjenjačem a ne sa 6-stepenim DSG automatikom.[/quote]
nema nikakve veze, i ručni mijenjač će oderati fokusa
http://www.zeperfs.com/en/match3897-2980.htm[/quote]

Dobro, dobro. Dinamičniji je "tvoj" Golf GTD od "moga" Focus-a 1.6 SCTi EcoBoost.

Mada, moraš priznati da odnos ZePerfs indeksa od 108 : 103 i nije tako strašan i baš se ne bi mogao definisati kao "oderanje".

Čini se da su neki od novinara imali na testu "feleričnog" Focus-a EcoBoost, kojim su uspjeli ostvariti najveću brzinu od samo 204 km/h. Onim kojeg sam ja vozio, uspio sam dobaciti do 218,5 km/h (prema GPS-u) - na njemačkoj A3, između Passau-a i Regensburg-a (dakle sve je u okviru propisa).
hostapler

#171 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

BISCANIN2 wrote:
Medonjaa wrote:
BISCANIN2 wrote:
Kolega ovo je "savremeniji " 1,8 benzinac a gdje je tek 2.0 ili ne daj boze 2.4 benzinac gdje su tu dizeli ?????
Zato kad pricas o dizelu pricaj o potrosnji ,šparanju a brzinu i ubrzanja udobnost gušt itd pusti to onima kojima to pripada BENZINCIMA.
Uzmi onu astru gore od kolege pa je malo potjeraj na dalje pa onda reci koju o dizelu i TDI .
Kolega ovdje ima dosta ljudi koji nisu sa dvice prešli na tdi ,pa im tdi nije otkrovenje .
Iako ste naveli jedan od mojih najomiljenijih auta,Alfa Romeo Giulietta QV i manje vise svi znaju koliko volim talijanska auta,ali pazi ovu usporedbu

http://www.zeperfs.com/en/duel3413-1800.htm

iako je BMW slabiji 30 KS i ima 100 kg vise sa performansama je tu negdje u pet deka,a ne daj boze da je chipovan i da je slicnih KS kao i Alfa mislim da bi je izbrisao gumicom. I sve to uz 5 litara manju potrosnju u prosjeku. Pa kada krenes iz BI za SA sjeti se da ce ti za put u oba pravca ostati u đepu oko 70 KM ili mozes svratiti u Jajcu na jezero fino u restoran pa pojedes rucak sa svojom pratnjom kao da si grof i jos ostavis baksisa kao pravi bosanac. :thumbup:

P.S. Ponovit cu,oboje su podjednako vazni. I snaga i obrtni moment. Obrtni moment ce te dovesti do 200 km/h,a snaga ce te tu odrzavati.
P.S.S. Ovo se pretvorilo ko ima vecu cunu i ciji je tata jaci,sto se mene tice tema se moze i zatvoriti.
BISCANIN2

#172 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

Evo ga jedan malo "savremeniji" benzinac sa nešto manje 1800 kubika od "slabih i ne kvalitetnih italijana čiji su djelovi skupi :D " 1750 TBi 235 bhp (Petrol) alfa gullieta ,kolega budi ažuran pa nam izbaci rezultate testa.[/quote]
http://www.zeperfs.com/en/match3413-3176.htm[/quote]

Kolega ovdje ima dosta ljudi koji nisu sa dvice prešli na tdi ,pa im tdi nije otkrovenje .[/quote]
Iako ste naveli jedan od mojih najomiljenijih auta,Alfa Romeo Giulietta QV i manje vise svi znaju koliko volim talijanska auta,ali pazi ovu usporedbu

http://www.zeperfs.com/en/duel3413-1800.htm

iako je BMW slabiji 30 KS i ima 100 kg vise sa performansama je tu negdje u pet deka,a ne daj boze da je chipovan i da je slicnih KS kao i Alfa mislim da bi je izbrisao gumicom. I sve to uz 5 litara manju potrosnju u prosjeku. Pa kada krenes iz BI za SA sjeti se da ce ti za put u oba pravca ostati u đepu oko 70 KM ili mozes svratiti u Jajcu na jezero fino u restoran pa pojedes rucak sa svojom pratnjom kao da si grof i jos ostavis baksisa kao pravi bosanac. :thumbup:

P.S. Ponovit cu,oboje su podjednako vazni. I snaga i obrtni moment. Obrtni moment ce te dovesti do 200 km/h,a snaga ce te tu odrzavati.
P.S.S. Ovo se pretvorilo ko ima vecu cunu i ciji je tata jaci,sto se mene tice tema se moze i zatvoriti.[/quote]

Ja ,samo kad budes mjenjao remen na ovom bmw a ja na svome za razliku cu jos jedno 3 puta otici u Sa naravno sa kraljevskim vecerama u Vlasickoj kući i u povratku na kilicu jagnjetine kod Fehre ,a ne do bog da ti slucajno ode koje dizna od nase kvalitetne nafte , :D .I mozes mislit veselja kad nastrada turbina ,sitnca prava.
Jare i pare jos nisu uspijele nikom ,snaga i brzina se plaćaju moj na otvorenom trosi nesto ispod 11 l ali zato nudi nesto ispod 220 hp i 330 nm i to je luksuz koji se plaća .Ima i dizela koji to postižu ali su u startu tri put skuplji za kupit i održavanje im je grofovsko .Pa ko voli nek izvoli .
hostapler

#173 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

BMW ima lanac,nema remen.
Znaci dok budes mjenjao remen na Alfi ja mogu opaliti turneju po Vlasicu,Jahorini,Bjelasnici i Igmanu da obiđem nase lijepe olimpijske planine i jedem pitu ispod peke ili ustipke sa suhim mesom i kajmakom.
Ima i Alfa dizne pa mogu i njoj otici od naseg kvalitetnog benzina. A mozes misliti i kada na Alfi ode turbina (ne znam jesi li primjetio da je i ona ima) pa da vidis veselja.
Ovaj BMW nudi 205 KS i 400 nm i trosi na otvorenom oko 5-6 litara i to je luksuz koji se ne mora tako skupo platiti kao sto ga ti platis.
Budi mi pozdravljen :thumbup:
BISCANIN2

#174 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

hostapler wrote:BMW ima lanac,nema remen.
Znaci dok budes mjenjao remen na Alfi ja mogu opaliti turneju po Vlasicu,Jahorini,Bjelasnici i Igmanu da obiđem nase lijepe olimpijske planine i jedem pitu ispod peke ili ustipke sa suhim mesom i kajmakom.
Ima i Alfa dizne pa mogu i njoj otici od naseg kvalitetnog benzina. A mozes misliti i kada na Alfi ode turbina (ne znam jesi li primjetio da je i ona ima) pa da vidis veselja.
Ovaj BMW nudi 205 KS i 400 nm i trosi na otvorenom oko 5-6 litara i to je luksuz koji se ne mora tako skupo platiti kao sto ga ti platis.
Budi mi pozdravljen :thumbup:

Ha ha ha samo sto ti imas dvije turbine pa dobro pazi , dizna na benzincu rijetko ,na dizelu pravilo ,turbina na benzincu rijetko na dizelu opet pravilo ,i da sitni mali detaljčić razlika u cijeni je tričavih 16 ili 17 hiljada eurica pa ti prepracunaj koliko je to vozanja i zimovanja po svici i autriji . :mrgreen:
Ćaos :thumbup:
hostapler

#175 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

BMW vs Alfa Romeo :shock: :-) :roll:
Premium vs zelio bih biti premium
Slusaj,da me neko pita sta bi od ova dva,bez razmisljanja bih rekao Alfa,jbs BMW. Ali treba biti posten pa reci kako stvari stoje.
Locked