Imamo li poslovni system zatvoren? Nemamo, a zakonski??? Jok ni taj!Malverzacije u kamenolomima![]()
Alpine Bau kupila jablanički granit pa ga prodavala 60 puta skuplje
Austrijska firma Alpine Bau je 2008. godine u jablaničkom kamenolomu kupila velike količine granita za 70 feninga po kubnom metru, zatim ga preradila i prodavala Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) po 60 puta većoj cijeni.![]()
Reuters &CIA:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Moderator: anex
-
Trebam te
#151 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
-
Trebam te
#152 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Jarane, eee dje me nadje, u Dominkanskoj Republici poslom bila mjesec i po dana-:)detroit-mercy wrote:Pa i da smo iza Albalnije to je ipak daleko iznad onoga gdje je nas onaj debilni clanak stavio. Jaranice, odes u Dominicansku Republiku, hoteli boli glava, rekao bi raj na zemlji, mrdnes malo iza zidova rezorta ljudi zive u limenim konzervamaTrebam te wrote:
Moguce je, prije neki dan gledam u majicu kosta 120Eura i slucajno vidim Made in Albania, oci mi stale!!!i to ne 5 i 10 njih nego ogromna masa ljudi. Ko u BiH zivi u limenoj konzervi
, dajete budimo realisticni.
Ja sam prvi koji kritikuje nase ukupno stanje jer samtram da mozemo i da bi trebali bolje ali uvijek kada bih se vracao iz pojedinih zemalja u BiH sam bi sebi govorio " Pa mi kazemo za sebe da smo siromasni, ma mi smo ti Svica u poredjenju sa ovim". Neki ovdje izgleda nemaju stvarno predstavu siromastva u odredjenim zemljama pa onda lupaju. Sve to opet ne pere nas od ovoga gdje smo trenutno jer mozemo i moramo bolje.
Btw, koja to majica kosta 120 Eura da se samozapalim (koji brand)![]()
![]()
![]()
?
Cijena majice (prosjecna cijena malo bolje majice) nije poenta ovdje, vec da je prave u Albaniji, dok mi pravimo NISTA!!!.
- madner
#153 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
De mi reci koje ti auto vozis pa cu ti reci da li mi nesto pravimo 
-
kojeime
#154 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
.
Last edited by kojeime on 09/08/2012 13:25, edited 1 time in total.
-
Trebam te
#155 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
kojeime wrote:NIje poenta jeftino prodati drvo italijanu pa od njega skupo kupiti namjestaj vec mu prodati gotov namjestaj, ako ne skupo onda barem da se zaradi.madner wrote:De mi reci koje ti auto vozis pa cu ti reci da li mi nesto pravimo
Ovo sta ti zelis reci je relevantno za zaposlene u takvim firmama koji dobiju ovakvu ili onakvu platu, ali za drzavu i sve njene gradjane bi trebalo proizvoditi automobile, a ne dijelove za njih koje ces ponovo kupiti kada kupis taj automobil od stranca. Jer kada proizvodis automobil onda zaposljavas i rudnik i metalsku industriju i koznu i tekstilnu i hemijsku itd... Kada proizvodis dijelove, pogotovo ako uvozis sirovinu, to jeste nesto, ali ne dovoljno.
Ne objasnjavaj ziv bio, dole ljudi zive u zabludi i ceraju po svom
-
detroit-mercy
#156 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Je li ti mislis da drzava od 3.8 miliona stanovnika moze da ima svoju automobilsku industrijukojeime wrote:NIje poenta jeftino prodati drvo italijanu pa od njega skupo kupiti namjestaj vec mu prodati gotov namjestaj, ako ne skupo onda barem da se zaradi.madner wrote:De mi reci koje ti auto vozis pa cu ti reci da li mi nesto pravimo
Ovo sta ti zelis reci je relevantno za zaposlene u takvim firmama koji dobiju ovakvu ili onakvu platu, ali za drzavu i sve njene gradjane bi trebalo proizvoditi automobile, a ne dijelove za njih koje ces ponovo kupiti kada kupis taj automobil od stranca. Jer kada proizvodis automobil onda zaposljavas i rudnik i metalsku industriju i koznu i tekstilnu i hemijsku itd... Kada proizvodis dijelove, pogotovo ako uvozis sirovinu, to jeste nesto, ali ne dovoljno.
-
detroit-mercy
#157 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
De ti nam objasni kako da drzava od 3.8 miliona moze da pravi automobileTrebam te wrote:kojeime wrote:NIje poenta jeftino prodati drvo italijanu pa od njega skupo kupiti namjestaj vec mu prodati gotov namjestaj, ako ne skupo onda barem da se zaradi.madner wrote:De mi reci koje ti auto vozis pa cu ti reci da li mi nesto pravimo
Ne objasnjavaj ziv bio, dole ljudi zive u zabludi i ceraju po svom,
Hebote Mexico ima 200 milja i nema svoju auto industriju nego se sve svodi na americko-azijsko-evropske firme
-
Trebam te
#158 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
O cemu ti sad!?? covece ne pravimo ni civaredetroit-mercy wrote:Je li ti mislis da drzava od 3.8 miliona stanovnika moze da ima svoju automobilsku industrijukojeime wrote:NIje poenta jeftino prodati drvo italijanu pa od njega skupo kupiti namjestaj vec mu prodati gotov namjestaj, ako ne skupo onda barem da se zaradi.madner wrote:De mi reci koje ti auto vozis pa cu ti reci da li mi nesto pravimo
Ovo sta ti zelis reci je relevantno za zaposlene u takvim firmama koji dobiju ovakvu ili onakvu platu, ali za drzavu i sve njene gradjane bi trebalo proizvoditi automobile, a ne dijelove za njih koje ces ponovo kupiti kada kupis taj automobil od stranca. Jer kada proizvodis automobil onda zaposljavas i rudnik i metalsku industriju i koznu i tekstilnu i hemijsku itd... Kada proizvodis dijelove, pogotovo ako uvozis sirovinu, to jeste nesto, ali ne dovoljno.. A sto bas da pravimo auta, mozda je bolje da pravimo havijone, bolja je profit margin
.
-
detroit-mercy
#159 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
O ovome da se slazes sa objasnjenjima tipa koji kaze da bi trebali praviti svoje automobile, nasto ti jos dodaje da nema potrebe da jos i dalje objasnjava jer ljudi zive u zabludiTrebam te wrote:kojeime wrote:NIje poenta jeftino prodati drvo italijanu pa od njega skupo kupiti namjestaj vec mu prodati gotov namjestaj, ako ne skupo onda barem da se zaradi.madner wrote:De mi reci koje ti auto vozis pa cu ti reci da li mi nesto pravimo
-
detroit-mercy
#161 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Trebam te wrote:![]()
![]()
![]()
-
talić
#162 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
ovaj sjevernokoreanski diktator što je nedavno ( od previše rada) lipso je pričao svom narodu kako oni proizvode automobil kojim se on vozi ( mercedes).
Ne trebamo mi razmišljati o fabrici automobila pa čak ni bicikla jer ebiga ko će sa kinezima na kraj izići ali zato možemo biti servis bogate Europe.
Proizvodnja struje, vode, drvna industrija, metaloprerada, mašinska industrija, konstrukcije,.. i još mnogo toga.
Zamisli da počnemo graditi staračke domove u sunčanoj Hercegovini (sa smještajem od npr. 600 eura) koliko bi tu sjevernjaka navalilo. Ima ih koji u svojim zemljama jedva sastavljaju kraj sa krajem a ovako bi bili zbrinuti i još bi im ostala koja stoja.
Mala smo mi zemlja i kada bi okrenuli na pozitivno za deset godina bi bili druga zemlja.
Najbitnije bi bilo prelomiti i sa našim pesimizmom i sa našom prošlošću na koju trošimo svu energiju i svo vrijeme.
Ne trebamo mi razmišljati o fabrici automobila pa čak ni bicikla jer ebiga ko će sa kinezima na kraj izići ali zato možemo biti servis bogate Europe.
Proizvodnja struje, vode, drvna industrija, metaloprerada, mašinska industrija, konstrukcije,.. i još mnogo toga.
Zamisli da počnemo graditi staračke domove u sunčanoj Hercegovini (sa smještajem od npr. 600 eura) koliko bi tu sjevernjaka navalilo. Ima ih koji u svojim zemljama jedva sastavljaju kraj sa krajem a ovako bi bili zbrinuti i još bi im ostala koja stoja.
Mala smo mi zemlja i kada bi okrenuli na pozitivno za deset godina bi bili druga zemlja.
Najbitnije bi bilo prelomiti i sa našim pesimizmom i sa našom prošlošću na koju trošimo svu energiju i svo vrijeme.
- madner
#163 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Bila je odlicna zadnja emisija na tu temu na HRT, nedeljom u 2.
BiH proizvodi dosta djelova za Njemacku autoindustriju. Ali sto jest jest, ne proizvodimo majce, tako da smo stvarno zaostali naspram Albanije.
BiH proizvodi dosta djelova za Njemacku autoindustriju. Ali sto jest jest, ne proizvodimo majce, tako da smo stvarno zaostali naspram Albanije.
-
talić
#164 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Majice su proizvod koji teško možemo raditi, preskupi smo naspram Vijetnama, Bangladeša, Kine,...
Ali evo ne proizvodimo ni invalidska kolica a vjerovatno spadamo među zemlje sa najvećim brojem invalida u odnosu na broj stanovnika.
Investicijom od dva do 3 miliona se mogao napraviti pogon za proizvodnju invalidskih pomagala i još su se mogli zaposliti upravo RVI.
Ali evo ne proizvodimo ni invalidska kolica a vjerovatno spadamo među zemlje sa najvećim brojem invalida u odnosu na broj stanovnika.
Investicijom od dva do 3 miliona se mogao napraviti pogon za proizvodnju invalidskih pomagala i još su se mogli zaposliti upravo RVI.
-
oridjidji
#165 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
To sto u Bosni niko ne zivi na ulici treba da se zahvalimo Titu i socijalizmu, mada se i to mjenja lagano na gore. Koliko ljudi po rusevinama zivi i barakama sklepanim, sam da mogu prezimiti, radeci za obrok. Nama nije dobro da se mozemo hvaliti i ponositi onim sto imamo. Ljudi sve manje imaju. Da nam je dobro nebi niko selio odavdje u inostranstvo i srecu trazio sto dalje od Balkana.detroit-mercy wrote:Pa i da smo iza Albalnije to je ipak daleko iznad onoga gdje je nas onaj debilni clanak stavio. Jaranice, odes u Dominicansku Republiku, hoteli boli glava, rekao bi raj na zemlji, mrdnes malo iza zidova rezorta ljudi zive u limenim konzervamaTrebam te wrote:
Moguce je, prije neki dan gledam u majicu kosta 120Eura i slucajno vidim Made in Albania, oci mi stale!!!i to ne 5 i 10 njih nego ogromna masa ljudi. Ko u BiH zivi u limenoj konzervi
, dajete budimo realisticni.
Ja sam prvi koji kritikuje nase ukupno stanje jer samtram da mozemo i da bi trebali bolje ali uvijek kada bih se vracao iz pojedinih zemalja u BiH sam bi sebi govorio " Pa mi kazemo za sebe da smo siromasni, ma mi smo ti Svica u poredjenju sa ovim". Neki ovdje izgleda nemaju stvarno predstavu siromastva u odredjenim zemljama pa onda lupaju. Sve to opet ne pere nas od ovoga gdje smo trenutno jer mozemo i moramo bolje.
Btw, koja to majica kosta 120 Eura da se samozapalim (koji brand)![]()
![]()
![]()
?
Onaj ko ima, bez muke i borbe njemu je dobro, drugi se sateru za sicu radeci na crno. Nama nije dobro i sto se prije pocnemo solidarisati jedni sa drugima i pokazivati nezadovoljstvo i prije ce se stvari poceti mrdati ka boljem, sve dok sit gladna ne vidi, bogati siromaha od nas nikada nista nece biti.
-
oridjidji
#166 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Care moj pogledaj ti temu "Albanija kao moguca turisticka i zimska destinacija", te se malo informisi o njoj. Ljudi koji sa Enverm Hodzom nisu imali novca ni za hljeb i kojima je Jugoslavija bila zapad, danas grabi velikim koracima prema naprijed. Od nekoga ko nije imao infrastrukturu, danas vec imaju cime i da se ponose. Za razliku od nas clanica su NATO-a, imaju konstantan priliv investicija, iako nisu zbog korupcije najbolje mjesto za uloziti, u konstantnoj su ekspanziji, imaju bolje privredne zakone, cak imaju i vise autoputa od nas. Da negovorimo sta sve imaju u planu graditi i sta se vec od toga postepeno realizuje...madner wrote:Bila je odlicna zadnja emisija na tu temu na HRT, nedeljom u 2.
-
oridjidji
#167 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Nije bitno kolika si zemlja, nego imas li inteligenciju, znanje i radne ljude koji mogu proizvodnju necega pokrenuti u Bosni. Nekad je Soko Mostar sklapao avione za potrebe jugoslovenskog ratnog vazduhoplovsta, Rudi Cajevac je u Banjoj Luci proizvodio avioinstrumente, nisu ni druge firme kaskale u proizvodnji mnogih stvari koje danas ne proizvodimo, a moglo bi se natanane krenuti ka tome...detroit-mercy wrote:De ti nam objasni kako da drzava od 3.8 miliona moze da pravi automobileTrebam te wrote:kojeime wrote: NIje poenta jeftino prodati drvo italijanu pa od njega skupo kupiti namjestaj vec mu prodati gotov namjestaj, ako ne skupo onda barem da se zaradi.
.
Hebote Mexico ima 200 milja i nema svoju auto industriju nego se sve svodi na americko-azijsko-evropske firme
- fatamorgana
#168 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Ne vidim nikoga u ogledalu ..... da nisam vampir?Drvoobrada wrote:I dalje smatram da je sve pitanje političke volje, ako oni odluče da se pokrenu, i zajedno udruže... Ionako imamo previše razlika i sva energija i vrijeme nam se svodi da se medjusobom borima, zadnjih 20 godina je tako. kad bi samo mogli da krenemo da saradjujemo jedni sa drugima, i odmorimo se više od upiranja prsta i neprestanog traženja krivaca, kad jedini krivac u svemu tome živi u ogledalu...
- madner
#169 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Kralju javi se kada ti Albanija bude bila mjesto na koje ces ici u potrazi za kruhom.oridjidji wrote:Care moj pogledaj ti temu "Albanija kao moguca turisticka i zimska destinacija", te se malo informisi o njoj. Ljudi koji sa Enverm Hodzom nisu imali novca ni za hljeb i kojima je Jugoslavija bila zapad, danas grabi velikim koracima prema naprijed. Od nekoga ko nije imao infrastrukturu, danas vec imaju cime i da se ponose. Za razliku od nas clanica su NATO-a, imaju konstantan priliv investicija, iako nisu zbog korupcije najbolje mjesto za uloziti, u konstantnoj su ekspanziji, imaju bolje privredne zakone, cak imaju i vise autoputa od nas. Da negovorimo sta sve imaju u planu graditi i sta se vec od toga postepeno realizuje...madner wrote:Bila je odlicna zadnja emisija na tu temu na HRT, nedeljom u 2.
-
firebird
#170 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
INTERVJU - Enver Kazaz: EKONOMIJA ZEMLJE U KATASTROFALNOM STANJU
BiH stoji lošije i od Grčke
Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, tvrdi da bh. ekonomiju trese tzv. grčki sindrom, ali da domaće vlasti još uvek nisu obavestile građane da se zemlja nalazi pred bankrotom.
U razgovoru za Press RS Kazaz navodi da prema svim pokazateljima BiH stoji lošije čak i od Grčke, koja se zbog teške ekonomske krize nalazi pred istupanjem iz Evropske unije.
- Mislim da je grčki scenario u BiH odavno na sceni, samo što to ovde još niko ne želi da prizna. BiH još uvek ne preti raspad, ali joj predstoji definitivno ekonomsko propadanje. Ovo je zemlja bez budućnosti i ljudi koji to ne vide su slepi pred golim činjenicama - kaže Kazaz.
Nije li prejaka tvrdnja da se stvari u ekonomiji BiH već odvijaju po grčkom scenariju?
- Tako govore ekonomske statistike. Ovde imamo blizu 50 odsto nezaposlenih, kreditni rejting nam je isti kao i grčki, stepen deindustrijalizacije u BiH je poslednjih godina najveći ne samo u Evropi, već i u svetu.
Izvor:http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/s ... %8Dke.html
Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, tvrdi da bh. ekonomiju trese tzv. grčki sindrom, ali da domaće vlasti još uvek nisu obavestile građane da se zemlja nalazi pred bankrotom.
U razgovoru za Press RS Kazaz navodi da prema svim pokazateljima BiH stoji lošije čak i od Grčke, koja se zbog teške ekonomske krize nalazi pred istupanjem iz Evropske unije.
- Mislim da je grčki scenario u BiH odavno na sceni, samo što to ovde još niko ne želi da prizna. BiH još uvek ne preti raspad, ali joj predstoji definitivno ekonomsko propadanje. Ovo je zemlja bez budućnosti i ljudi koji to ne vide su slepi pred golim činjenicama - kaže Kazaz.
Nije li prejaka tvrdnja da se stvari u ekonomiji BiH već odvijaju po grčkom scenariju?
- Tako govore ekonomske statistike. Ovde imamo blizu 50 odsto nezaposlenih, kreditni rejting nam je isti kao i grčki, stepen deindustrijalizacije u BiH je poslednjih godina najveći ne samo u Evropi, već i u svetu.
-
talić
#171 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
profesor na filozofskom fakultetu ?firebird wrote:INTERVJU - Enver Kazaz: EKONOMIJA ZEMLJE U KATASTROFALNOM STANJU
Dakle filozofira ( šupljira ).
Glupost je upoređivati BiH sa Grčkom.
Velika prednost BiH u odnosu na većinu srednje zaduženih ( o visokozaduženim da i ne govorim) je prije svega to što smo navikli da živimo asketski i sa vrlo niskom potrošnjom i sa vrlo malim socijalnim privilegijama.
Kada Bosansu daš 1000 KM on će pregurati mjesec bez većih problema.
Kad Špancu ili Grku uzmeš 500 KM od 3000 koliko je u prosjeku zarađivao on je u problemima.
Problem Italije, Irske, Grčke, Španije i Portugala su upravo pretjeran rast plata po uvođenju eura uz to su i socijalne privilegije rasle, o prevarama sa invalidninama i penzijama koje su uzimali na mrtve da i ne govorimo.
Mi ćemo uz malo truda za dvije ili tri godine ponovo imati suficit u budžetu kao što smo ga imali u 2007. ili 2008. god.
Za gore navedene zemlje nema izgleda ni za 20 godina.
- madner
#172 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Neka neko objasni profi da bi kako bi stigli Grcku jednu deceniju trebali staviti poreza na 0 i isplacivat svima trenutne plate.
-
Trebam te
#173 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
madner wrote:Bila je odlicna zadnja emisija na tu temu na HRT, nedeljom u 2.
Madner, poznat si kontras, naravno majice su samo uzete za primjer i to dobar primjer, jer te majice nisu 10 vec 120Eura i prave se u Albaniji.
Mi pravimo dijelove za njemacku auto industriju, znam a to pravi mozda par firmica fakticki zanemarivo za BH trziste, dok textilna idustrija je masovna ikoja bi trenutno odgovarala u Bosni, zaposlila bi mase...(kao jedna od potencijalnih da se uposle recimo srednjoskolci kojih je najvise na birou)
-
Trebam te
#174 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Odlicno receno, nazalost nece ljudi dole prihvatiti realnost i istinuzahvalan wrote:bejem mu misa kao da su putovanja sve na svijetu, realno siromasna smo zemlja i nasa realnost je auto staro od 15 godina, realnost je plata nekih 500-600 KM onda ganjas neke bolje pozicije (obrazovanje kucu gradi). ( to sto mi svi hocemo sto prije da rijesimo stambeno pitanje,da imamo kakvu novu makinju to je druga prica)
Vise bih volio da ima posla za 500 hiljada pa nek je plata 350 KM + topli obrok 150 nego ovako sto posla nemaju nikako
ja mislim da jedina drzava koja nam razvaljuje guzove je Kina s kojom imamo Bilans uvoza i izvoza ( lupam milijardu uvoza na 0 izvoza)
kao da se kod nas ne mogu siti odjeca i obuca,i ostale dzidze midze
- madner
#175 Re: Reuters:BIH MEĐU 20 NAJJADNIJIH ZEMALJA
Primjer ti je izrazito glup.Trebam te wrote:madner wrote:Bila je odlicna zadnja emisija na tu temu na HRT, nedeljom u 2.
Madner, poznat si kontras, naravno majice su samo uzete za primjer i to dobar primjer, jer te majice nisu 10 vec 120Eura i prave se u Albaniji.
Mi pravimo dijelove za njemacku auto industriju, znam a to pravi mozda par firmica fakticki zanemarivo za BH trziste, dok textilna idustrija je masovna ikoja bi trenutno odgovarala u Bosni, zaposlila bi mase...(kao jedna od potencijalnih da se uposle recimo srednjoskolci kojih je najvise na birou)
Tekstilna industrija je industrija siromasnih drzava jer je primarni faktor jeftina radna snaga. Posto kod nas radna snaga nije toliko jeftina, nista od nase tekstilne industrije.
Inace volis lupat ali ovo je dno.