Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
kakaljin
#14976 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
E ako bude ovakav prikljucak sa M17 sa Savas njive na autoput, to je vec druga stvar kako sam ja imao informaciju.
Ovo ce onda odlicno biti i tu se iskljucis sa M17 i pravac autoput.
Ovo ce onda odlicno biti i tu se iskljucis sa M17 i pravac autoput.
-
Nivelacija
#14977 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@so what
Krećemo sada s Počiteljom, izgradnjom mosta, zatim tunela Kvanj. Radimo punom parom na dionoci Klopče - Donja Gračanica, a već je odabran i izvodač radova za tunel Zenica. Potpisan je i ugovor za dionicu od Ponirka do Vranduka – kaže Terzić.
Novi 12 kilometara autoputa
On je naglasio da je očekuje da će već sredinom slijedeće godine biti završena poddionica Klopče - Donja Gračanice.
To znači da ćemo ukupno dobiti novih 12 kilometara autoputa kada je u pitanju zenička zaobilaznica – kaže Terzić.
Krećemo sada s Počiteljom, izgradnjom mosta, zatim tunela Kvanj. Radimo punom parom na dionoci Klopče - Donja Gračanica, a već je odabran i izvodač radova za tunel Zenica. Potpisan je i ugovor za dionicu od Ponirka do Vranduka – kaže Terzić.
On je naglasio da je očekuje da će već sredinom slijedeće godine biti završena poddionica Klopče - Donja Gračanice.
To znači da ćemo ukupno dobiti novih 12 kilometara autoputa kada je u pitanju zenička zaobilaznica – kaže Terzić.
- Alfons Kauders
#14978 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Još kad bi rekao zašto nisu mogli odabrati izvođača za tunel Ivan i onaj potez od Tarčina do Bradine... Ali naravno da ne može, tj. ne smije.Nivelacija wrote:@so what
-
mistek
#14979 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@So what, ok mi je ova opcija, ali opet ostaje neiskorišten dio autoputa Buna-Počitelj. Tu fakat mislim da će biti sluha da naprave priključak s ove ceste Buna-Domanovići.
I koliko sam popratio ovo od Bune do granice bi trebalo biti gotovo za 2 i po godine. U prevodu, eto neka ide do izbora 2022.
Nastavak toga sumnjam fakat da će biti u narednih 5 godina, i u povojima. I na sjeveru bi mogli haman do Nemile dobaciti u tom istom periodu. Valjda je to realno očekivati, te eventualno Ivan u izgradnji 
I koliko sam popratio ovo od Bune do granice bi trebalo biti gotovo za 2 i po godine. U prevodu, eto neka ide do izbora 2022.
- kurty
#14980 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
zar za Ivan nije otvaranje bilo neki dan...Alfons Kauders wrote:Još kad bi rekao zašto nisu mogli odabrati izvođača za tunel Ivan i onaj potez od Tarčina do Bradine... Ali naravno da ne može, tj. ne smije.Nivelacija wrote:@so what
dobili ga "naši"... pobjedili Turke, (ne Čengiz, nego neke nove) za ili 530 000 ili 2,3 miliona... jedna od te dvije cifre je, jer odavno nije bila "tako mala" razlika izmedju prve i druge
- Alfons Kauders
#14981 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne, neki dan je bio tender za nadzor. Tender za izgradnju je raspiran prošle godine i trebao je biti zatvoren u oktobru ili novembru 2018, a najavljivali su da će izgradnja krenuti na proljeće 2019. Ako imaš izvor za taj odabir i Turke, molim te postavi link.kurty wrote:zar za Ivan nije otvaranje bilo neki dan...Alfons Kauders wrote:Još kad bi rekao zašto nisu mogli odabrati izvođača za tunel Ivan i onaj potez od Tarčina do Bradine... Ali naravno da ne može, tj. ne smije.Nivelacija wrote:@so what
dobili ga "naši"... pobjedili Turke, (ne Čengiz, nego neke nove) za ili 530 000 ili 2,3 miliona... jedna od te dvije cifre je, jer odavno nije bila "tako mala" razlika izmedju prve i druge
Nigdje na netu nisam našao otvaranje ponuda i odabir izvođača. Niko nikad nije rekao šta se desilo i zašto nije odabran izvođač, niti zašto se kasnilo, niti kad će krenuti radovi. Samo se ušutili i prave se ludi, zato i pitam...
- kurty
#14982 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pa odgovorio sam ti...Alfons Kauders wrote:
Ne, neki dan je bio tender za nadzor. Tender za izgradnju je raspiran prošle godine i trebao je biti zatvoren u oktobru ili novembru 2018, a najavljivali su da će izgradnja krenuti na proljeće 2019. Ako imaš izvor za taj odabir i Turke, molim te postavi link.
Nigdje na netu nisam našao otvaranje ponuda i odabir izvođača. Niko nikad nije rekao šta se desilo i zašto nije odabran izvođač, niti zašto se kasnilo, niti kad će krenuti radovi. Samo se ušutili i prave se ludi, zato i pitam...
ko je prvi, ko je drugi na otvaranju bio!?
- Alfons Kauders
#14983 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ok, ali zašto to nikad nije objavljeno? Valjda je javno preduzeće i javni tender... Zašto fino na JPAC ne piše ko je dobio ugovor i kad?kurty wrote:pa odgovorio sam ti...Alfons Kauders wrote:
Ne, neki dan je bio tender za nadzor. Tender za izgradnju je raspiran prošle godine i trebao je biti zatvoren u oktobru ili novembru 2018, a najavljivali su da će izgradnja krenuti na proljeće 2019. Ako imaš izvor za taj odabir i Turke, molim te postavi link.
ko je prvi, ko je drugi na otvaranju bio!?
- Thorgerson
#14984 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima li jos igdje u svijetu da se ovako grade autoputevi, ovi lotovi i cjepkanje po 2km, po 4km...
Mislim ako je fazon da Euroasfaltu nabijamo poslove i zaradu, daj nek nam odrežu svima od plate i nek ide direktno njima.
Bez lotova po min 30-40km...mi nikad ovo nećemo završiti. Al nikad!
Mislim jebote ono pravi dokumentaciju, tenderi, zahtjevi za dionicu od 2,8km. Ovi dovlace masineriju, ljudstvo i onda peglaju to 20 mjeseci ili sta ja znam.
Pa mislim ovako su sebi obezbjedili poslića još narednih 40 godina. I nemojte samo o novcu, jer ga ima. Ako ga nema, onda skupi i čekaj. Obezbjedi za jednu dionicu kako treba i nemoj nas mučit sa ovim puteljcima i cjepkanjem. Trebam sutra da skačem sa dionice na dionicu.

Mislim ako je fazon da Euroasfaltu nabijamo poslove i zaradu, daj nek nam odrežu svima od plate i nek ide direktno njima.
Mislim jebote ono pravi dokumentaciju, tenderi, zahtjevi za dionicu od 2,8km. Ovi dovlace masineriju, ljudstvo i onda peglaju to 20 mjeseci ili sta ja znam.
Pa mislim ovako su sebi obezbjedili poslića još narednih 40 godina. I nemojte samo o novcu, jer ga ima. Ako ga nema, onda skupi i čekaj. Obezbjedi za jednu dionicu kako treba i nemoj nas mučit sa ovim puteljcima i cjepkanjem. Trebam sutra da skačem sa dionice na dionicu.
- Alfons Kauders
#14985 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A o ozbiljnosti procesa govori činjenica da smo neki dan potpisali ugovore za Počitelj, trasu koja je već trebala biti gotova i u prometu.Thorgerson wrote:Ima li jos igdje u svijetu da se ovako grade autoputevi, ovi lotovi i cjepkanje po 2km, po 4km...
Pa mislim ovako su sebi obezbjedili poslića još narednih 40 godina. I nemojte samo o novcu, jer ga ima. Ako ga nema, onda skupi i čekaj. Obezbjedi za jednu dionicu kako treba i nemoj nas mučit sa ovim puteljcima i cjepkanjem. Trebam sutra da skačem sa dionice na dionicu.![]()
Baška ovo za tunel Ivan i slične sitnice, gdje jednostavno nestane tender, sve kasni godinu-dvije, a niko se i ne počeše. Pričaju o projektima teškim stotine miliona, a nisu u stanju osigurati minimum transparentnosti i profesionalizma, tipa da objave ko je dobio tender, zašto se kasni itd. Samo ponekad izbace 3D render neke dionice, a "zaborave" objaviti informacije o tenderima, rokovima i ostalim bitnim stvarima.
Hvale se da imamo 2.8 milijardi za cestogradnju, a ponašaju se kao da vode seosku prodavnicu mješovite robe. Isto djeca matere mi...
- Thorgerson
#14986 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Znaju oni veoma dobro šta rade. Dionicu od 330km su rascjepkali na hiljade nekakvih lotova, pa tako da ce uhljebi imati posla da to tenderišu do sudnjeg dana.Alfons Kauders wrote: A o ozbiljnosti procesa govori činjenica da smo neki dan potpisali ugovore za Počitelj, trasu koja je već trebala biti gotova i u prometu.
Baška ovo za tunel Ivan i slične sitnice, gdje jednostavno nestane tender, sve kasni godinu-dvije, a niko se i ne počeše. Pričaju o projektima teškim stotine miliona, a nisu u stanju osigurati minimum transparentnosti i profesionalizma, tipa da objave ko je dobio tender, zašto se kasni itd. Samo ponekad izbace 3D render neke dionice, a "zaborave" objaviti informacije o tenderima, rokovima i ostalim bitnim stvarima.
Hvale se da imamo 2.8 milijardi za cestogradnju, a ponašaju se kao da vode seosku prodavnicu mješovite robe. Isto djeca matere mi...
Tih 330km su građanima predstavili kao nemogucu misiju. Evo za 20 godina smo završili 30%. Pri tome se nismo dotakli najtežeg dijela, dole prema jugu.
Tuga, jad i čemer.
2010-2014. je obećavala. Bilo je planova, radilo se punom parom, pa su neki mogli sebi i dozvoliti da daju izjave o tome kada će biti gotov koridor 5c. Jer je dinamika radova govorila tome u prilog. Ovi sada ne smiju ni da pomisle da to izjave, jer znaju da je taj rok mozda 2040-ta. A i to je optimisticno.
- drug_profi
#14987 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A mislim da je cak realno sa pravim zamahom i pravim ljudima za 7 godina sve komplet zavrsiti. Od ovog momenta.
- drug_profi
#14988 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
BTW. ne smije se zaboraviti da su obecali brzu cestu od Lašve prema Vitezu i tunel Hranjen. I sve od nekakvih navodono osiguranih sredstava i klirinskog duga naplacenog iz Rusije.drug_profi wrote:A mislim da je cak realno sa pravim zamahom i pravim ljudima za 7 godina sve komplet zavrsiti. Od ovog momenta.
Pojela maca pare. Otisle u predizbornu kampanju i za dobre plate.
- Alfons Kauders
#14989 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa eto, grade oko Zenice već pet godina, i tek su neki dan krenuli potpisivati Ponirak - Vranduk... Što znači da će se Zenička zaobilaznica graditi desetak godina, a cijenu ne smijem ni sabrati, jer se čini da će hladno preći milijardu. Deset godina i milijarda da se zaobiđe Zenica?Thorgerson wrote:Znaju oni veoma dobro šta rade. Dionicu od 330km su rascjepkali na hiljade nekakvih lotova, pa tako da ce uhljebi imati posla da to tenderišu do sudnjeg dana.Alfons Kauders wrote: A o ozbiljnosti procesa govori činjenica da smo neki dan potpisali ugovore za Počitelj, trasu koja je već trebala biti gotova i u prometu.
Tih 330km su građanima predstavili kao nemogucu misiju. Evo za 20 godina smo završili 30%. Pri tome se nismo dotakli najtežeg dijela, dole prema jugu.
Tuga, jad i čemer.
2010-2014. je obećavala. Bilo je planova, radilo se punom parom, pa su neki mogli sebi i dozvoliti da daju izjave o tome kada će biti gotov koridor 5c. Jer je dinamika radova govorila tome u prilog. Ovi sada ne smiju ni da pomisle da to izjave, jer znaju da je taj rok mozda 2040-ta. A i to je optimisticno.
Na jugu... Četiri godine kašnjenja na Počitelju... Evo sad opet kašnjenje na Ivanu (radovi su već počeli, ako vjerujemo onom što su rekli prije 11 mjeseci kad su raspisali tender)... Prenj niko i ne pominje... Mostar jug, nadamo se u toku iduće decenije, a Mostar sjever neće biti gotov prije 2030te.
Dolazimo do tačke kad se ćemo se svi morati zapitati kako dalje, pa i odustati od nekih dionica, jer će postati ekonomski neodržive. Bacili smo milijarde, a realno nije urađena ni četvrtina posla. Koliko će tek koštati Prenj i Mostar, ne smijem ni pomisliti - hladno će nam uvaliti još tri milijarde zaduženja, a to se neće izgraditi za mog života.
- Alfons Kauders
#14990 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Care moj, oni više od 7 godina prave ono govno na Karauli, ukupne dužine 3 i po kilometra. Evo sad rade zadnji dio od 1200 metara - rok je bio 8 mjeseci, a radovi su već ušli u 14ti mjesec, i izvjesno je da će opet fulati rok.drug_profi wrote:BTW. ne smije se zaboraviti da su obecali brzu cestu od Lašve prema Vitezu i tunel Hranjen. I sve od nekakvih navodono osiguranih sredstava i klirinskog duga naplacenog iz Rusije.drug_profi wrote:A mislim da je cak realno sa pravim zamahom i pravim ljudima za 7 godina sve komplet zavrsiti. Od ovog momenta.
Pojela maca pare. Otisle u predizbornu kampanju i za dobre plate.
Za sedam godina, nadaj se da će na jugu Vc biti urađen Počitelj, i da će na sjeveru proći Vranduk. Eto možda urade i Tarčin - Bradina, ako požure. Za sedam godina ima da izgrade 30-40 kilometara puta, što će nas koštati još dvije milijarde.
- drug_profi
#14991 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nisam ja ni rekao da ĆE uraditi za sedam, već da BI MOGLO za sedam sa pravim ljudima.
Jer novac više nije problem.
- Alfons Kauders
#14992 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Znam, ali bojim se da se ne bi moglo. Novac i nije problem, već nesposobnost. Džaba im sve pare svijeta kad su debili koji ne znaju svoj posao, kolektivno od ministara i direktora naniže...drug_profi wrote:Nisam ja ni rekao da ĆE uraditi za sedam, već da BI MOGLO za sedam sa pravim ljudima.
Jednostavno, nemamo mi kadra koji to može odraditi.
- drug_profi
#14993 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
key words: sa pravim ljudima
-
detroit-mercy
#14994 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I onda dodjemo do one legendarne Johny-ijeveAlfons Kauders wrote:Pa eto, grade oko Zenice već pet godina, i tek su neki dan krenuli potpisivati Ponirak - Vranduk... Što znači da će se Zenička zaobilaznica graditi desetak godina, a cijenu ne smijem ni sabrati, jer se čini da će hladno preći milijardu. Deset godina i milijarda da se zaobiđe Zenica?Thorgerson wrote:Znaju oni veoma dobro šta rade. Dionicu od 330km su rascjepkali na hiljade nekakvih lotova, pa tako da ce uhljebi imati posla da to tenderišu do sudnjeg dana.Alfons Kauders wrote: A o ozbiljnosti procesa govori činjenica da smo neki dan potpisali ugovore za Počitelj, trasu koja je već trebala biti gotova i u prometu.
Tuga, jad i čemer.
Na jugu... Četiri godine kašnjenja na Počitelju... Evo sad opet kašnjenje na Ivanu (radovi su već počeli, ako vjerujemo onom što su rekli prije 11 mjeseci kad su raspisali tender)... Prenj niko i ne pominje... Mostar jug, nadamo se u toku iduće decenije, a Mostar sjever neće biti gotov prije 2030te.
Dolazimo do tačke kad se ćemo se svi morati zapitati kako dalje, pa i odustati od nekih dionica, jer će postati ekonomski neodržive. Bacili smo milijarde, a realno nije urađena ni četvrtina posla. Koliko će tek koštati Prenj i Mostar, ne smijem ni pomisliti - hladno će nam uvaliti još tri milijarde zaduženja, a to se neće izgraditi za mog života.
Kako je to covjek sve fino objasnio
-
howdy
#14995 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Novac nikad nije bio problem
-
Q_Line
#14996 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Cesta Buna - Domanovići je katastrofa - asfaltirana je prvi put prije 40 godina i više nikad - imate udarnih rupa na stotine, trake su sirine samo 2 metra, umjesto 2,5, a završetak autoputa Počitelj - Buna je udaljen 3 kilometra od te saobraćajnice, tako da od privremenog priključka na autoput nema ništa!mistek wrote:@So what, ok mi je ova opcija, ali opet ostaje neiskorišten dio autoputa Buna-Počitelj. Tu fakat mislim da će biti sluha da naprave priključak s ove ceste Buna-Domanovići.
I koliko sam popratio ovo od Bune do granice bi trebalo biti gotovo za 2 i po godine. U prevodu, eto neka ide do izbora 2022.Nastavak toga sumnjam fakat da će biti u narednih 5 godina, i u povojima. I na sjeveru bi mogli haman do Nemile dobaciti u tom istom periodu. Valjda je to realno očekivati, te eventualno Ivan u izgradnji
- Alfons Kauders
#14997 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
S pravim naravno,drug_profi wrote:key words: sa pravim ljudima
-
BadBoy
#14998 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Eh i to pitanje mene oduvijek zanima! Baš neki dan čitam jedan dokument - Vodič za javne nabavke izdat od strane Evropske investicijske banke (oni po tom Vodiču odobravaju sredstva) i tamo izričito piše:Thorgerson wrote:Ima li jos igdje u svijetu da se ovako grade autoputevi, ovi lotovi i cjepkanje po 2km, po 4km...
Pa mislim ovako su sebi obezbjedili poslića još narednih 40 godina. I nemojte samo o novcu, jer ga ima. Ako ga nema, onda skupi i čekaj. Obezbjedi za jednu dionicu kako treba i nemoj nas mučit sa ovim puteljcima i cjepkanjem. Trebam sutra da skačem sa dionice na dionicu.![]()
"In particular, splitting the works in several small contracts with the only purpose of favouring domestic contractors is not acceptable to the Bank, unless the promoter can prove that this would be more advantageous for the objectives of economy and efficiency of project implementation."
A za cjepkanje projekata kažu i ovo: "splitting the project into a number of separate contract packages (or lots) is quite complex and it usually takes considerable experience and in-house capacity to coordinate their implementation. Substantial lower costs can, however, be achieved, but responsibility for the technical interface between the various components and the risks of delays, cost overruns and poor overall technical performance is carried by the promoter."
Što će reći, osim zdravke logike i praksa svjetskih finansijskih institucija je da se izbjegava cjepkanje na lotove. Vjerujem da slična pravila ima i EBRD, Svjetska Banka i mnoge druge međunarodne finansijske institucije kod kojih se mi zadužujemo.
Kako onda kod nas prolaze ovolika cjepkanja? Kako nam ovi strani finansijeri to dopuste?
-
Naslovnica
#14999 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tako što su i finansijeri potkovani
- drug_profi
#15000 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A negodovali smo zbog lotova od 10 km....
Da se hoce vratit makar taj vakat
Da se hoce vratit makar taj vakat