Sirija
- amoninan
#14976 Re: Sirija
a žiku elite kako vrište preko radio stanice u Qusayru
More Translated Radio Communications From Qusayr
http://brown-moses.blogspot.co.uk/2013/ ... tions.html
Qusayr je branilo 700 ljudi, uglavnom lokalaca uz 200injak pojačanja iz drugih brigada.
More Translated Radio Communications From Qusayr
http://brown-moses.blogspot.co.uk/2013/ ... tions.html
Qusayr je branilo 700 ljudi, uglavnom lokalaca uz 200injak pojačanja iz drugih brigada.
-
popokatepetl_com
#14977 Re: Sirija
Ovo sa dijelom Alepa pod kontrolom militanata me podsjeca na Qusayr, SAA je krenula pa je onda bila sedmica dvije tisine a onda je Armija porazila militante u roku od sedam dana.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#14978 Re: Sirija
Dobro ste popucali na ovoj temi ... ne moze smily ili zajebancija ici uz video materijal ovakavog sadrzaja ni u kakvom kontekstu.
- Opetja033
#14979 Re: Sirija
popokatepetl_com wrote:Ovo sa dijelom Alepa pod kontrolom militanata me podsjeca na Qusayr, SAA je krenula pa je onda bila sedmica dvije tisine a onda je Armija porazila militante u roku od sedam dana.
Ovdje neki ili ne mogu sastaviti prostoprosirenu recenicu a da nesto ne slazu ili imaju pamcenje koje i u svijetu vodenih ljubimaca oznacava senilnost.
I da, hrabra i slavna Oslobodilacka Vojska Sirije kontrolise vecinu Halepa. A na ovoj temi je @Klavikula prognozirao pad Halepa jos prije nesto jace od godinu dana.
- madner
#14980 Re: Sirija
Qusar je bio poraz FSA, kakve veze ima da li je trajalo 7 ili 30 dana?
-
popokatepetl_com
#14981 Re: Sirija
Haha pa kako nema ba? ako je trajalo mjesec dana to je isto ko da je FSA pobjedilamadner wrote:Qusar je bio poraz FSA, kakve veze ima da li je trajalo 7 ili 30 dana?
Ovaj opetja fakat ima problema sa kontanjem, pa iz mog posta mozes shvatiti da ja ne kazem da je SAA uzela Kusajr za 7 dana vec da su krenuli u ofanzivu i onda je bilo totalno zatisje jedno 2 sedmice i onda u slijedecih 7-8 dana SAA je uzela kompletan Qusayr znaci to ti ukupno dodje skoro mjesec dana. I dok ti ovde druge optuzujes da lazu ti si sam lagao u toku te ofanzive kako su vijesti netacne kako Qusayr nije pao nego je i dalje pola grada pod kontrolom pobunjenika.
- madner
#14982 Re: Sirija
Nije bilo zatisje nego su se borili svaki dan kako bi slomili otpor.
Tvrd orah, no nema u ratu nagrade za stil.
Tvrd orah, no nema u ratu nagrade za stil.
- Opetja033
#14983 Re: Sirija
popokatepetl_com wrote:Haha pa kako nema ba? ako je trajalo mjesec dana to je isto ko da je FSA pobjedilamadner wrote:Qusar je bio poraz FSA, kakve veze ima da li je trajalo 7 ili 30 dana?![]()
![]()
Ovaj opetja fakat ima problema sa kontanjem, pa iz mog posta mozes shvatiti da ja ne kazem da je SAA uzela Kusajr za 7 dana vec da su krenuli u ofanzivu i onda je bilo totalno zatisje jedno 2 sedmice i onda u slijedecih 7-8 dana SAA je uzela kompletan Qusayr znaci to ti ukupno dodje skoro mjesec dana. I dok ti ovde druge optuzujes da lazu ti si sam lagao u toku te ofanzive kako su vijesti netacne kako Qusayr nije pao nego je i dalje pola grada pod kontrolom pobunjenika.
?!?!?!?!?
Navedi jedan jedini moj komentar gdje sam ja nakon pada al Qusayra pisao da je bilo koji dio grada (eto ne mora biti pola, neka bude i manje) pod kontrolom FSA?
Dakle opet lazes.
-
popokatepetl_com
#14984 Re: Sirija
Ma kontam ja da su to bile borbe vec sam mislio u medijima zatisje, nisu stizale nikakve vece vijesti o sukobu vec su se uglavnom motale po forumu vijesti sa advancea, tipa ono selo Daaba koje su osvajali nekoliko puta 
E bas imam zivaca da rovim po tvojim postovima i provjeram, nekolicina vas fanova pobunjenika ste prenosili te vijesti sa Aljazeere kako pobunjenici i dalje kontrolisu dobar dio grada itd itd...
E bas imam zivaca da rovim po tvojim postovima i provjeram, nekolicina vas fanova pobunjenika ste prenosili te vijesti sa Aljazeere kako pobunjenici i dalje kontrolisu dobar dio grada itd itd...
- Opetja033
#14985 Re: Sirija
Pa onda nemoj bezveze lupetati, lagati i potvarati. Od trenutka kada je pao al Qusayr - ni u jednom jedinom komentaru nisam tvrdio da oslobodioci kontrolisu bilo koji dio grada. Drugo je bilo dok su se odvijale borbe za grad (tri sedmice umjesto onih tvojih sedam dana, jedna od tvojih nebrojenih lazi) i iza toga i dan danas stojim. Ili prestani lagati ili, ako vec ne lazes, nauci kako da ono sto ti se mota po glavi pretocis u tekst. Nije tesko, casna rijec. Jer ovo sto si sada napisao je nesto sasvim deseto u odnosu na ono sto si napisao maloprije.popokatepetl_com wrote:Ma kontam ja da su to bile borbe vec sam mislio u medijima zatisje, nisu stizale nikakve vece vijesti o sukobu vec su se uglavnom motale po forumu vijesti sa advancea, tipa ono selo Daaba koje su osvajali nekoliko puta
Odjavljujem se iz daljne diskusije, reagovao sam kako bih dokazao da izmisljas - i to sam uspio. Nema potrebe za daljnom raspravom.
- mehodžeger
#14986 Re: Sirija
Gledajući i ove vladine snage i pobunjenike, mora se ipak reći da i jedni i drugi sa ratom, vojnom strategijom, obukom i znanjem nemaju grama veze.
Rulja jedni, rulja drugi.
Najviše ima vrištanja i nekakvih neartikulisanih krikova.
Dvije dobro obučene i profesionalne NATO brigade bi sve ovo rastjerale do podne.
Rulja jedni, rulja drugi.
Najviše ima vrištanja i nekakvih neartikulisanih krikova.
Dvije dobro obučene i profesionalne NATO brigade bi sve ovo rastjerale do podne.
- mehodžeger
#14988 Re: Sirija
Za ove i ovakve ti ne treba avijacija.madner wrote:Bi, uz NATO avijaciju.
Samo koordinirana pješadija i oklopno-mehanizirane snage, uvezani sistemom veze, izviđanja i osmatranja.
Primjer ti je američki napad na Faludžu u Iraku, grad veličine Sarajeva.
- славянин
#14989 Re: Sirija
Mada je ludjacki napad bio mora se priznati.Muzika tresla i dan i noc iz nenormalnih sistema razglasa da provocira teroriste nebil isti izasli vani iz rupa.mehodžeger wrote:Za ove i ovakve ti ne treba avijacija.madner wrote:Bi, uz NATO avijaciju.
Samo koordinirana pješadija i oklopno-mehanizirane snage, uvezani sistemom veze, izviđanja i osmatranja.
A sto se tice taktike u Siriji - da se primjetiti naravno da vojska prilicno profesionalno (ne Sirijski ekvivalent TO nego regularna vojska) se ponasa u akcijama i na linijama.Ali pobunjenici/teroristi su prica za sebe.Jednostavno nevjerovatno je kako je ijedan ostao ziv kako se krecu i ponasaju na linijama.
- madner
#14990 Re: Sirija
Jesi nasao primjer, 6 sedmica trajala bitka izmedju 15000 saveznika i circa 4000 Iracana. Izgubili tu vise nego haman u cijeloj invaziji na Irak 
-
prometheus
#14991 Re: Sirija
Ne bih ulazio u analizu stanja na terenu iz minute u minutu, nit sam toliko upucen niti pratim taj reality. A svrha toga je cist entertainment, cucemo se kad sve ovo prodje.
Zato bih radije da nagadjam sta ce biti kada prestane rat?
Dacu vam ekskluzivu iz buducnosti (kao ovaj gospodar anonimac): Irak 2.0, FEMEN kucke sa sisama protiv bilo cega ili novi Pakistan.
Samo da opstane Iran i propadne dolar - popusice ga zapad i svi seikovi i mali bogovi koji vas upravljaju...
Dacu vam ekskluzivu iz buducnosti (kao ovaj gospodar anonimac): Irak 2.0, FEMEN kucke sa sisama protiv bilo cega ili novi Pakistan.
Samo da opstane Iran i propadne dolar - popusice ga zapad i svi seikovi i mali bogovi koji vas upravljaju...
- славянин
#14992 Re: Sirija
Zafrkana urbana borba.Imas 4000 ljudi spremnih na smrt koji poznaju svaku ulicu svog grada itd.Pricalo mi je par vojnika o toj borbi tamo.Teroristi su se borili hrabro ali nisu ni marinci mnogo zaostajali za njima.I brzina napredovanja kroz sam grad je iznenadila branice jer su ocekivali mnogo sporije napredovanje marinaca.madner wrote:Jesi nasao primjer, 6 sedmica trajala bitka izmedju 15000 saveznika i circa 4000 Iracana. Izgubili tu vise nego haman u cijeloj invaziji na Irak
Necesto su ih nalazili iza linija jer u svom tom metezu nisu ni pretresali sve kuce.A kada bi naisli na objekat gdje je malo "tvrđi" otpor - jednostavno bi okruzili ih u tom objektu i cekali tenk da ih otpuse.
-
popokatepetl_com
#14993 Re: Sirija
Opetja033 wrote:Pa onda nemoj bezveze lupetati, lagati i potvarati. Od trenutka kada je pao al Qusayr - ni u jednom jedinom komentaru nisam tvrdio da oslobodioci kontrolisu bilo koji dio grada. Drugo je bilo dok su se odvijale borbe za grad (tri sedmice umjesto onih tvojih sedam dana, jedna od tvojih nebrojenih lazi) i iza toga i dan danas stojim. Ili prestani lagati ili, ako vec ne lazes, nauci kako da ono sto ti se mota po glavi pretocis u tekst. Nije tesko, casna rijec. Jer ovo sto si sada napisao je nesto sasvim deseto u odnosu na ono sto si napisao maloprije.popokatepetl_com wrote:Ma kontam ja da su to bile borbe vec sam mislio u medijima zatisje, nisu stizale nikakve vece vijesti o sukobu vec su se uglavnom motale po forumu vijesti sa advancea, tipa ono selo Daaba koje su osvajali nekoliko puta
Odjavljujem se iz daljne diskusije, reagovao sam kako bih dokazao da izmisljas - i to sam uspio. Nema potrebe za daljnom raspravom.
Uostalom ko sto je iznad napisano zar je bitno jel bitka trajala 7 dana ili 30 dana? Pravimo problem oko 2 sedmice
- amoninan
#14994 Re: Sirija
Ima veze. U kontekstu hajpa oko elitnih , nepobjedivih, gospodara svemira, specijalaca za uličnu borbu i ostala sranja kojim se kurči ovaj bašar. Da se podjetimo, najavili su pobjedu u roku 24h, najviše 2 dana. Qusayr je kraj jednog mita, o kojem sam govorio godinama unazad - pa me napadali iranofilimadner wrote:Qusar je bio poraz FSA, kakve veze ima da li je trajalo 7 ili 30 dana?
CIlj nije bio odraniti grad, jednostavno okružene FSa jedinice nit su imale brojeve, niti oružje, a u okruženju totalnom. Jednostavno u takvim okolnostima nema druge opcija, to je izgubljena borba. Poraz, poraz. Za FSA, osim emotivnog značaja, to nije bio nekakv veliki setback.
- amoninan
#14995 Re: Sirija
Da, i da Anđelini ponovo sise narastu. Slažem se.prometheus wrote:Ne bih ulazio u analizu stanja na terenu iz minute u minutu, nit sam toliko upucen niti pratim taj reality. A svrha toga je cist entertainment, cucemo se kad sve ovo prodje.
- славянин
#14996 Re: Sirija
Nekako mi ovu slicno onom mitu.... znas o Kosovskom Bojuamoninan wrote:Ima veze. U kontekstu hajpa oko elitnih , nepobjedivih, gospodara svemira, specijalaca za uličnu borbu i ostala sranja kojim se kurči ovaj bašar. Da se podjetimo, najavili su pobjedu u roku 24h, najviše 2 dana. Qusayr je kraj jednog mita, o kojem sam govorio godinama unazad - pa me napadali iranofilimadner wrote:Qusar je bio poraz FSA, kakve veze ima da li je trajalo 7 ili 30 dana?I naravno, spriječen je koliko-toliko masakr stanovnike nakon probijanja koridora.
CIlj nije bio odraniti grad, jednostavno okružene FSa jedinice nit su imale brojeve, niti oružje, a u okruženju totalnom. Jednostavno u takvim okolnostima nema druge opcija, to je izgubljena borba. Poraz, poraz. Za FSA, osim emotivnog značaja, to nije bio nekakv veliki setback.
- amoninan
#14997 Re: Sirija
Strateški, u to vrijeme mnogo bitnije stvari su se odvijale na frontovima u Dari, Idlibu i Hami.
- amoninan
#14998 Re: Sirija
Assad, 100%Morteza wrote:Kada bi se primorali stranci koji ratuju i na jednoj i na drugoj strani u sirijskom ratu,da napuste Siriju, sta mislis koliko bi rat trajao i ko bi izvukao deblji kraj, ovi koji su pod Assadovom kontrolom ili tzv. FSA ?amoninan wrote: Bolan, bez iranskih kučki iz Libana , Iraka, IRGC-a. SAA ne bi mogla zadržati ni sebilj
- muhafuca
#14999 Re: Sirija
Jel ti to hoces da kazes da je Amerika najjaca vojna sila na svijet-umehodžeger wrote:Za ove i ovakve ti ne treba avijacija.madner wrote:Bi, uz NATO avijaciju.
Sto ne stavi BREAKING NEWS - na pocetak posta
bilo kako bilo jedno je razvaliti vojsku sa milion puta superiornom tehnologijom
drugo osvojiti i efektivno upravljati zemljom
Ako na taj nacin razmisljas - zapitas se koja je poenta ulaska u rat
Iz Iraka izasli - Iran tamo dominantan , Kinezi grade i naftu kupuju
Afghanistan - Talibani samo cekaju da Ameri odu pa da ponovo osvoje vlast
A oba rata Ameri "pobijedili"
oliti "Mission Accomplished"
- Cyrax
#15000 Re: Sirija
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... z2WWdd79l5 - divljaci i klosari