ma zamijeni taj kolut, nije skup skopčaj i to je to...JavierBosnia wrote:Aj neko ozbilja sam, moze li to elektricar skopcati na nesto pa u kompjuteru podici svjetlost na maksimum?JavierBosnia wrote:Pitanje za elektroniku, na petici sam se u toku voznje igrao sa onim kolutom za podesavanje razine svjetlosti instrument table i svih ostalih svjetlecih tipkica.
I kako sam smanjivao-pojacavao svjetlost, u jednom trenutku se kao zaglavi taj kolut i kako sam malo jace potegao proradio je opet, alii sada kada do kraja pojacam svjetlost isto kao da to nije njegov maximum, ali se vise ne moze okretati, kao da je preskocio.
Sad il sam ja lud pa mi se cini ili je moguce to?
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nookey
#14976 Re: Pitamo Mehanicare ?
- JavierBosnia
#14977 Re: Pitamo Mehanicare ?
kako se "čupa" on? nezgodno mi izgleda sva ona plastikica okolo jos osjetljiva fujnookey wrote:ma zamijeni taj kolut, nije skup skopčaj i to je to...JavierBosnia wrote:Aj neko ozbilja sam, moze li to elektricar skopcati na nesto pa u kompjuteru podici svjetlost na maksimum?JavierBosnia wrote:Pitanje za elektroniku, na petici sam se u toku voznje igrao sa onim kolutom za podesavanje razine svjetlosti instrument table i svih ostalih svjetlecih tipkica.
I kako sam smanjivao-pojacavao svjetlost, u jednom trenutku se kao zaglavi taj kolut i kako sam malo jace potegao proradio je opet, alii sada kada do kraja pojacam svjetlost isto kao da to nije njegov maximum, ali se vise ne moze okretati, kao da je preskocio.
Sad il sam ja lud pa mi se cini ili je moguce to?
pa da probam skinuti kolut i probati ga necim okretati, jer mislim da je kolut okej, samo da je jednom to preskocio i sad ne ide do kraja
-
radiostar
#14978 Re: Pitamo Mehanicare ?
logicno je da svaki potrosac ima osigurac, provjeri ih, ako je koji izgorio zamijeni. nisam mehanicar, samo pokusavam pomoci na osnovu svog iskustva sa slicnim problemom. mozes li vidjeti jel okrece kompresor klime?Stari kenjac wrote:Kod seata je neka kutija pored akum. u kojoj su osiguraci. Pogledao sam ovlaš jer u knjizi od auta ne nadjoh da ima poseban osigurac za klimu!!!radiostar wrote: tako je kod mene na audi a3 2001, imaju tri osiguraca na onom poklopcu od akumulatora, jedan od njih bio crko, pa provjeri i ti to prvo
-
SSemir
#14979 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad smotam puni i krenem cujem ponekad kuckanje. Sta moze biti u pitanju
-
Throttle
#14980 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kineticki zglob zna kuckat kad namotas puni i vozis
EDIT: 'Vako
EDIT: 'Vako
Last edited by Throttle on 14/05/2018 20:40, edited 2 times in total.
- Bakir1
#14981 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kinetički
-
Stari kenjac
#14982 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sin odvezo u onaj servis kod grasa. kazu kopresor. 640 KM sa ugradnjom i punjenjem.radiostar wrote:logicno je da svaki potrosac ima osigurac, provjeri ih, ako je koji izgorio zamijeni. nisam mehanicar, samo pokusavam pomoci na osnovu svog iskustva sa slicnim problemom. mozes li vidjeti jel okrece kompresor klime?Stari kenjac wrote:Kod seata je neka kutija pored akum. u kojoj su osiguraci. Pogledao sam ovlaš jer u knjizi od auta ne nadjoh da ima poseban osigurac za klimu!!!radiostar wrote: tako je kod mene na audi a3 2001, imaju tri osiguraca na onom poklopcu od akumulatora, jedan od njih bio crko, pa provjeri i ti to prvo
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#14983 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozda se to moze i jeftinije naci. Idi u klima centar nek i oni pogledaju.
- amar1994
#14984 Re: Pitamo Mehanicare ?
kolega iz Srbije je to odradio na 2008 A3 1,9 za 100e ,
Citiram post
kakva je to deracina , 640KM
Citiram post
Majstori su detektovali da je regulacioni ventil na kompresoru klime otisao, koji su i zamenuli i vakumirali mi sistem i dopunili freonom. Za sada ladi kao u frizideru. Imam garanciju 6 meseci i nasut mi je uv u sistem da bi za 2 nedelje dosao kod njih na besplatnu proveru da li negde ima curenje.
Sve to me je "ohladilo" za 100e.
- Paulaner
#14985 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa ovi su zamjenili ventil a ne cijeli kompresoramar1994 wrote:kolega iz Srbije je to odradio na 2008 A3 1,9 za 100e ,
Citiram post
Majstori su detektovali da je regulacioni ventil na kompresoru klime otisao, koji su i zamenuli i vakumirali mi sistem i dopunili freonom. Za sada ladi kao u frizideru. Imam garanciju 6 meseci i nasut mi je uv u sistem da bi za 2 nedelje dosao kod njih na besplatnu proveru da li negde ima curenje.
-
radiostar
#14986 Re: Pitamo Mehanicare ?
yebiga, ja bih jos malo prosnjuho ima li gdje povoljnije i lagano se poceo se polako privikavati na zivot bez klime u autu.Stari kenjac wrote:Sin odvezo u onaj servis kod grasa. kazu kopresor. 640 KM sa ugradnjom i punjenjem.radiostar wrote:
logicno je da svaki potrosac ima osigurac, provjeri ih, ako je koji izgorio zamijeni. nisam mehanicar, samo pokusavam pomoci na osnovu svog iskustva sa slicnim problemom. mozes li vidjeti jel okrece kompresor klime?Rekoh ja popusio sam.
govorim ja musteriji za auto da sam napunio klimu prije par dana, veli on meni 'nit znam gdje se to pali nit mi treba, ja otvorim prozor kad je vruce'
-
Throttle
#14987 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jel 640 nov kompresor
-
tempuser
#14988 Re: Pitamo Mehanicare ?
To nije ista stvar... Taj ventil s pomenuh na predhodnoj strane, i mjenja se sam, a nekomplet kompresor i kosta otpirlike 160 KM-170 KM (zamjenio na nekoj sluzbenoj skodi prije 4-5 god).amar1994 wrote:kolega iz Srbije je to odradio na 2008 A3 1,9 za 100e ,
Citiram post
-
NediM17
#14989 Re: Pitamo Mehanicare ?

Ima li neko Cee'd sa ovakim tockovima? Ako ima, da li bi bio voljan da zamijenimo jedan tocak, da provjerimo sta ce se desiti sa TPMS sistemom?
Jedni tvrde da se ID-jevi senzora moraju unositi putem dijagnostike u ECU prilikom zamjene istih (sto znaci da moras ici u servis da ti prekodiraju ECU, iako imas dva seta tockova i dva seta OEM senzora), drugi da auto sve sam nauci (sto bi bilo puno normalnije i bolje), pa bih zelio eksperimentalno rijesiti svaku dilemu.
-
Me_again
#14990 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kada bi auto samo "ucilo" onda bi bilo konfuzije sa senzorima istog automobila koje se nalazi pored, npr na semaforu i slicno.NediM17 wrote:
Ima li neko Cee'd sa ovakim tockovima? Ako ima, da li bi bio voljan da zamijenimo jedan tocak, da provjerimo sta ce se desiti sa TPMS sistemom?
Jedni tvrde da se ID-jevi senzora moraju unositi putem dijagnostike u ECU prilikom zamjene istih (sto znaci da moras ici u servis da ti prekodiraju ECU, iako imas dva seta tockova i dva seta OEM senzora), drugi da auto sve sam nauci (sto bi bilo puno normalnije i bolje), pa bih zelio eksperimentalno rijesiti svaku dilemu.
Pitanje je samo koliko ID senzora moze ECU upamtiti odnosno koliko ih se moze prijaviti u ECU. Neki proizvodjaci trpe do 9 komada tako da se mogu bezbolno mijenjati setovi tockova ali za Kia / Hyundai korporaciju mislim da se radi samo o 4/5 komada tako da svaki put pri zamjeni setova moras programirati ECU.
Glupost, naravno. Meni je puno bolji sistem preko ESP-a za kojeg ne trebaju ni senzori.
- bersK
#14991 Re: Pitamo Mehanicare ?
U Sarajevu, gdje se može nabaviti novi set kvačila s lamelom i blok motora za Astru G benzinca
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#14992 Re: Pitamo Mehanicare ?
prvo u autodijelovima,a drugo na otpadu
- commendatore
#14993 Re: Pitamo Mehanicare ?
kiberneticki haj sta ti znasBakir1 wrote:Kinetički
-
tempuser
#14994 Re: Pitamo Mehanicare ?
Taj sistem preko ESP-a je s te strane praktican ali ima manu jer ce pokazati ispuhanu gumu ako ima imalo razlike u precniku guma na jednoj osovini bez obzira sto su jdnako napuhane. Meni se to desilo nedavno, auto presao na fabrickim ljetnim gumama nekih 10-15k km, ali jedna ostecena sa strane. Da se ne rizikuje dzaba, ta se ubaci u rezervnu, a rezervna i(dentican model, marka i starost) se montira na auto. Zbog manje potrosene sare i veceg obima je odmah pokazalo nedovoljan pritisak na kontra strani.Me_again wrote:
Glupost, naravno. Meni je puno bolji sistem preko ESP-a za kojeg ne trebaju ni senzori.
Last edited by tempuser on 15/05/2018 01:34, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#14995 Re: Pitamo Mehanicare ?
hermetićki zglobovi se kazecommendatore wrote:kiberneticki haj sta ti znasBakir1 wrote:Kinetički
- commendatore
#14996 Re: Pitamo Mehanicare ?
nemoj kod bitange on je to grajferom izoro ne bi l izrasto koji motor za Fiat 1600 - sve kae pljevi i okopava a stojadinovim blokovima plodi ne bi l koji opel izrastobersK wrote:U Sarajevu, gdje se može nabaviti novi set kvačila s lamelom i blok motora za Astru G benzinca
- commendatore
#14997 Re: Pitamo Mehanicare ?
nemoj sad pametovat sta sad ti pametan a mi ne znamobitanga_sa_otesa wrote:hermetićki zglobovi se kazecommendatore wrote:kiberneticki haj sta ti znasBakir1 wrote:Kinetički
hermepićki zglobovi se kae
naš ti materet šta je obrtni moment
- bersK
#14998 Re: Pitamo Mehanicare ?
Trebaju mi novi dijelovi, ne ofucana po otpadima. Kvačilo visoko odvaja, lamela proklizuje i auto vuče katastrofalno. Red je da se promijeni pa idem na sigurno. Pokušaću da izbjegnem Motorex.bitanga_sa_otesa wrote:prvo u autodijelovima,a drugo na otpadu
- commendatore
#14999 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa ako ti treba blok motora na to je mislio polovno - svakako daš "spojku" trazit novubersK wrote:Trebaju mi novi dijelovi, ne ofucana po otpadima. Kvačilo visoko odvaja, lamela proklizuje i auto vuče katastrofalno. Red je da se promijeni pa idem na sigurno. Pokušaću da izbjegnem Motorex.bitanga_sa_otesa wrote:prvo u autodijelovima,a drugo na otpadu
nov blok motora ce te izac otprilike ko pola auta
- bersK
#15000 Re: Pitamo Mehanicare ?
commendatore wrote:pa ako ti treba blok motora na to je mislio polovno - svakako daš "spojku" trazit novubersK wrote:Trebaju mi novi dijelovi, ne ofucana po otpadima. Kvačilo visoko odvaja, lamela proklizuje i auto vuče katastrofalno. Red je da se promijeni pa idem na sigurno. Pokušaću da izbjegnem Motorex.bitanga_sa_otesa wrote:prvo u autodijelovima,a drugo na otpadu![]()
nov blok motora ce te izac otprilike ko pola auta
Ma dobro nisam odmah ubro na šta se odnosilo ovo s otpadom. Po pik radnjama ima samo za dizelase set i lamela. Pa nisu valjda astrini 1.6 benzinci endemske vrste