Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
šatirana_ljubičica

#14976 Re: Ramazan, opet ;)

Post by šatirana_ljubičica »

Reći direktno, nema tu kontra efekta, ako joj je srce otvoreno shvatiće, ako nije neće i kraj priče.Samo direktno, ali naravno blagim tonom objasniti.
Towelie

#14977 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Towelie »

krvava wrote:Htela bih vas upitat za mišljenje u vezi s namazom... Naime kako nkom ko vam je jako drag a ko je od skora počeo da se zanima za vjeru reći da nije smisao ramazana samo gladovati, ali ni smisao namaza za cijeli dan samo klanjati teraviju...Naime ta meni vrlo draga osoba samo o teraviji priča kako ide i kao joj je to super a kad ju pozovem da idemo na neki drugi nama z u džemat ili da ga samostalno obavimo nalazi izgovore...
Kako reći, a da se ne postigne kontra efekat ili samo doviti uputu od Voljenog Gospodara?
Probaj da joj objasnis da su dnevni namazi farz i da je obaveza svakom muslimanu da ih obavlja, dok je teravija dobrovoljni namaz, i da se propusti ponekad nema problema.
Naglasi joj sta je prioritet.
Towelie

#14978 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Towelie »

krvava wrote:Tako ću i probat iako sam prošle godine s tom osobom doživjela nešto slično kad sam rekla da je farz farz, a sunnet sunnet. tada mi je rečeno: Teravija je samo mjesec dana godišnje :D a farz se ima svaki dan :D

Sve meni ovo ponekad ispadne smiješno, i vama vjerovatno koji me slušate, ali znate kako je kad nekog baš istinski volite i želite ga u svom timu :D
:mrgreen:
Zanimljivo razmisljanje ti ima ta osoba.
Ako je argument ucestalost, neka klanja samo bajram jer ima samo dva puta godisnje. :lol:

Deluje mi zadrto, iskren da budem, izgleda da ces morati da saburas dosta. :wink:
MOSALJOZE

#14979 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Pokušaj,ako ne uspiješ,nisi ti "kriva".U islamu ništa ne ide na silu,i sve što je na silu ili neće uspjeti ili je pogrešno.Ako želi bujrum,ako ne njena odluka.
kerima1

#14980 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

ma nije ona zadrta nego više oportunista, neće da se kao mijenja
Vako' nesto poput mene :D

Ne pomaze objasnjavati,dzaba se trudis kod te,jer svako sam dolazi do zakljucaka,svi mi smo tako dosli.Jedino sto pomaze je lijepo ponasanje i djela kod drugog i da drugi na tebi zaista vide da si sretan sa tim sto praktikujes.
kerima1

#14981 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

krvava wrote:
kerima1 wrote:
ma nije ona zadrta nego više oportunista, neće da se kao mijenja
Vako' nesto poput mene :D

Ne pomaze objasnjavati,dzaba se trudis kod te,jer svako sam dolazi do zakljucaka,svi mi smo tako dosli.Jedino sto pomaze je lijepo ponasanje i djela kod drugog i da drugi na tebi zaista vide da si sretan sa tim sto praktikujes.
ma kerima mila niko nije poput tebe :kiss: ti si unikat! :D :thumbup:
:lol: :lol: :lol:
:kiss:
Towelie

#14982 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Towelie »

:lol:
kerim'ca :lol: Odusevis me ponekad. :wink:
kerima1

#14983 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

Towelie wrote::lol:
kerim'ca :lol: Odusevis me ponekad. :wink:
Odusevljava vas moja smjelost,ne ja :skoljka: :mrgreen:
Najvolim vas sve ugodan i lahak post :kiss:
Poezija

#14984 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Vidiš kako je to @kerima lijepa napisala.

:oops:
Poezija

#14985 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Svima želim ugodan iftar, da nam Allah dž.š ukabuli današnji post i da nam podari snage da ostatak ramazana in sha Allah ispostimo bez problema.

:)
MOSALJOZE

#14986 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Najavljeno 37 stepeni za vikend,a valja mi prozore prat :P
Poezija

#14987 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

http://www.weather.ba/vremenska-prognoza/mostar

Ljeto je zvanično počelo u mom gradu. I ovako je do kraja septembra (barem je bilo prethodnih godina). Ovih 35 je još hladno kako upekne :lol:
Op3r4t0r

#14988 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Op3r4t0r »

krvava wrote:nek.je vrelo vikendom tada sam.kuci
velis nek je tebi dobro...

Prenio nam je Katade od Enesa, a(on) od Vjerovjesnika sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao:" Nijedan od vas nece biti(potpun) vjernik, dok nebude zelio svome bratu muslimanu ono sto zeli i sam sebi."
IZVOR:SAHIHU L BUHARI
Maharadza

#14989 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Maharadza »

MOSALJOZE wrote:Pokušaj,ako ne uspiješ,nisi ti "kriva".U islamu ništa ne ide na silu,i sve što je na silu ili neće uspjeti ili je pogrešno.Ako želi bujrum,ako ne njena odluka.
Aferim! :thumbup:

Tako i u mene buraz, posti on za Ramazan ali od Namaza samo 2xBajram Namaz i to je to (mada za Bajram odemo ranije u Džamiju pa klanja i Sabah tako da i to moram računati :D )! Ranije pozivao, objašnjavao, čak i kod kuće ponekad klanjam pa vidi "uživo" koliko malo vremena Namaz oduzima (Farz samo) pa neće i šta ja tu mogu?! Iskreno sam pokušao, dovio da uspije ali očito mu Gospodar još nije usadio ono "nešto" u srce pa da ga isto počne "peckati" pa se kaje čim propusti bilo koji Namaz! Moram Saburiti, druge tu nema, biću dobar primjer i nastaviti u nadi da će mi se jednog dana pridružiti i u Saffu, a ne samo u postu! Amin!

"Ti, doista, ne možeš uputiti na pravi put onoga koga ti želiš da uputiš, - Allah upućuje na pravi put onoga koga On hoće." (El-Kasas, 56.)

"Onoga koga hoće - Allah ostavlja u zabludi, a onoga koga hoće - na pravi put izvodi." (El-En'am, 39.)

Selam
kerima1

#14990 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

Isto ima ljudi koji svaki namaz obave,a od ljudskosti nemaju ni LJ i ja ne vidim kako su i cime su takvi ljudi upuceni!?
S druge strane imas ljude ponekad klanjaju ili nikada,a vjeruju u Boga i od dobrih su ljudi,i kao njih Allah jos nije uputio?
Poezija

#14991 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Nekad me trema uhvati kada uđem na ovu temu, ljudi nekad previše ozbiljno shvaćaju neke stvari. Keep calm, enjoy your life.
MOSALJOZE

#14992 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Allah najbolje zna,jeli ta osoba dobra ili loša.Kad budem akoBogda polagao račune,neće biti ni taj iz safa,ni hodza,ni babo,pa na kraju ni moja majka.Već samo ja,i moja djela.
fatamorgana

#14993 Re: Ramazan, opet ;)

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:
Isto ima ljudi koji svaki namaz obave,a od ljudskosti nemaju ni LJ i ja ne vidim kako su i cime su takvi ljudi upuceni!?

S druge strane imas ljude ponekad klanjaju ili nikada,a vjeruju u Boga i od dobrih su ljudi,i kao njih Allah jos nije uputio?
Zato što je suština/ljudskost važnija od forme/dogme, :)
kerima1

#14994 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

krvava wrote:Kerima ja tebe jednostavno osjetim u ovakvim temama!
:kiss:
Zato sto me znas u dusu sta mislim;) :kiss:
Poezija @ ako si mislio na mene da te trema hvata,ne boj se nece tebi nista dragi Bog za ovo sto ja smijem da pisem.
Op3r4t0r

#14995 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Op3r4t0r »

Ma ima kod nas svakakvih slucajeva od toga da "poste" a ne klanjaju do toga da klanjaju a ne poste, ne posti jer ne moze bez cigara, ne posti jer ne moze bez kahve, a evo vidim ima i onih koji ne poste jer uce za ispite.

Cudan smo mi narod, vjerujem kad bi kod nas radili anketu koji su namazi najbitniji da bi rezultati bili nesto kao:

1. Bajram namaz
2. Teravija
3. Dzuma

:bih: :bih: :bih: :lol:
MOSALJOZE

#14996 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Bajram bi svakako bio na prvom mjestu,a velika borba bi bila izmedju teravije i dzume.Kad naš narod ne zna dovoljno,a hoće da priča o tome.Meni nema gore stvari nego kad gledam bajramski program,i ugoste oni sve i svašta.Hajde bujrum,baklava je predivna,baklava je simbol bajrama,baklava,baklava i ružice,bez baklave nema ništa,baklava je zakletva.Ne mogu ja kad se veća pažnja poklanja baklavama,a ne obilasku mezarja i slično.
Kroksica

#14997 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Kroksica »

Op3r4t0r wrote:Ma ima kod nas svakakvih slucajeva od toga da "poste" a ne klanjaju do toga da klanjaju a ne poste, ne posti jer ne moze bez cigara, ne posti jer ne moze bez kahve, a evo vidim ima i onih koji ne poste jer uce za ispite.

Cudan smo mi narod, vjerujem kad bi kod nas radili anketu koji su namazi najbitniji da bi rezultati bili nesto kao:

1. Bajram namaz
2. Teravija
3. Dzuma

:bih: :bih: :bih: :lol:
Ma ima i ovih koji daju sebi za pravo da pisu kakvih ljudi ima. Cudan narod, jasta.
kerima1

#14998 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

krvava wrote:Ako zivis u Misiru onda te i licno znam :D :lol:
Ma mi se znamo bolje nego neki iz reale,mi smo se jednostano srele dusom. :D :kiss:
Da znate kako vas je ruzno citati sto komentarisete koliko ljudi ibadete,mi ljudi kao da imamo sposobnost samo da vidimo lose stvari.evo da ja vas kritikujem a vi se pronadjite. osim pet dnevnih namaza,koliko x danas se sjetite Boga i padnete mu na sedzdu? :) Namaz je obaveza i ides zato sto MORAS, a ova sedzda je bas posebna od srca iz dubine duse.
kerima1

#14999 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

krvava wrote:Ja ti necu odgovoriti! Moja sedzda je moja sedzda i ne bih je dala ni za sta stvoreno! I kad treba reci subhanallah fi kulli halin i kad treba reci elhamdulillah ala kulli halin
Pa da necemo reci sto mi ne cinimo,a hocemo sta drugi ne cine.ljubim moju sestru :kiss:
Poezija

#15000 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Poezija »

Ne mislim na tebe moja draga @Kerima.

Što se prepoznaješ u svemu :D Za mene si jedna fascinantna osoba :kiss:
Locked