INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Nokian808

#14976 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Nokian808 »

ShnjaZZZ wrote: 12/10/2023 07:35
Nokian808 wrote: 12/10/2023 02:28 Citam na trzistu USA se desava veliki rast neprodanih vozila odnosno ponuda je veca nego potraznja. Stoga su nova i polovna vozila znacajno pojeftinila zbog gomilanja zaliha na primjer Tesla je neke modele u toku godine snizila sve ukupno vec 20 % drugi proizvodjaci znacajno manje ali ipak je vidljiv konacno pad cijena automobila nakon sto su automobili naglo poskupjeli u zadnje 3 godine ocekuje se osjetniji pad cijena istih.
I kod nas vidim vise reklama i akcija ali to je tek pocetak, analize kazu da se pravi pad ocekuje u 2024. Neki automobili vec mjesecima stoje neprodani i akcije su sve cesce. Sve sto je prenaduvano mora kad tad ispuhati samo treba cekati....
Ja koliko vidim najvise padaju električni auti mada i pad cijena francuskih je vidljiv pogotovo u Njemačkoj evo clanak na temu
https://radiosarajevo.ba/auto-moto/auto ... jni/516317
Zet u USA naručio novu Toyotu Prius, platio avans, na listi čekanja 6 mjeseci i uopšte nije sigurno da će je dobit. A sestri osiguranje isplatilo vrijednost njenog auta jer se neko zabio u njeno dok je bilo parkirano i totalna šteta, već 3 mjeseca hoda ne može kupit auto jer su nova iz nekog razloga znatno skuplja nego prije, tj ako je vjerovati priči tih autodilera jednostavno imaju veću potražnju nego što im dolazi novih auta.
Da bilo...nestasica cipova za auta, lanci nabave zbog korone oslabljeni, pohlepa za uvecanim marzama zbog inflacije...ne samo USA u citavom svijetu se rast cijena novih i polovnih desio u 2022 najviše ali i u prvoj polovini 2023. To je proslo trendovi su sad obratni ali pad se tek ocekuje jer jos uvijek parking lotovi nisu pretovareni.
https://www.wardsauto.com/dealers/new-c ... -year-high
Evo vidis najvece kolicine neprodanih automobila ali to je tek pocetak.
Ludacke cijene pokazuju pad ali trziste ce tek krahirati neke prognoze kazu da auta idu i do 25% dole jer su trenutne marze proizvodjaca i dilera previsoke i ima dosta prostora za pad.
Uostalom cak i kod nas ima akcija i po 5-6 hiljada KM dole a cak i na OLX polovni auti stoje po godinu ili obaraju cijene.
dječak sa šibicama

#14977 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Kad je fckn Donat odletio preko 4 km po litru
Hajvan

#14978 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hajvan »

doNJat, balkanish FidŽi :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14979 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Hajvan wrote: 13/10/2023 22:23 doNJat, balkanish FidŽi :lol:
Saseres se od njega.

Ja jednom mjeso sa bijelim vinom :lol:
zippoo87

#14980 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

DonatSi se ne piju,nego jedu :D

Tesanjski kiseljak 0.60 KM 2litra...za piti najbolji a za gemist,ipak treba vise co2 pa bi sarajevski tu bio bolji 😂
Ali slabo pijem gemiste sada,tako da sam na tesanjskom

Btw.ja ne vidim nigdje pad cijena ovih proizvoda kojima su ogranicili marzu ili su trgovci te proizvode negdje sakrili od ociju kupaca a ipak su tu,ako bane inspekcija.
Ti prevaranti ce uvijek naci caku neku,dok im se ne pocnunzatvarati trgovine.
Neki dan u konzumu,neka njihova k plus supica iz kese,stoji cijena akcija 0.65 KM,odes na kasu,tamo 0.85 KM.
Odem drugi put u konzum,ovsko kroz sedmicu,isto sve,uzmem opet tu supu,opet na kasi 0.85...kazem onoj na kasi,ona se pravi budala,reko nije to uredu da tako radite.
I ja fakat ne znam je li ti mogu naplatiti nizu cijenu,iako je u programu pod tom sifrom ukucana veca cijena a na rafi niza...da im trazim da naplate nizu cijenu slijedeci put?
Hakiz

#14981 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 13/10/2023 22:57 DonatSi se ne piju,nego jedu :D

Tesanjski kiseljak 0.60 KM 2litra...za piti najbolji a za gemist,ipak treba vise co2 pa bi sarajevski tu bio bolji 😂
Ali slabo pijem gemiste sada,tako da sam na tesanjskom

Btw.ja ne vidim nigdje pad cijena ovih proizvoda kojima su ogranicili marzu ili su trgovci te proizvode negdje sakrili od ociju kupaca a ipak su tu,ako bane inspekcija.
Ti prevaranti ce uvijek naci caku neku,dok im se ne pocnunzatvarati trgovine.
Neki dan u konzumu,neka njihova k plus supica iz kese,stoji cijena akcija 0.65 KM,odes na kasu,tamo 0.85 KM.
Odem drugi put u konzum,ovsko kroz sedmicu,isto sve,uzmem opet tu supu,opet na kasi 0.85...kazem onoj na kasi,ona se pravi budala,reko nije to uredu da tako radite.
I ja fakat ne znam je li ti mogu naplatiti nizu cijenu,iako je u programu pod tom sifrom ukucana veca cijena a na rafi niza...da im trazim da naplate nizu cijenu slijedeci put?
Naravno. Trebao si to prvi put.
oldtajmer

#14982 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by oldtajmer »

oplako sam danas u amki,zena ispred mene na kasi punu korpu stvari ima i kako joj na kasi kucaju nista nije na snizenju od 10 posto (petkom bude kao na sve),jer je to vec na akciji i sad ona ljuta,grmi govori onoj kasirki -sta vam pise na ovom plakatu,ova joj odgovara-svakog petka bez izuzetka,a zena ce jebem ja vama mater svima bez izuzetka i ode :lol:
ali fakat posto mi je usput amko pa cesto i navratim pa i upratim cijene ,cesto vidim da su neke stvari prije petka npr. 1 marka a onda u petak 1,20 ili 1,30 i kad snize 10 posto dodje na isto,klasicni lopovluk ali nista novo jbg
Piaty

#14983 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Piaty »

moimoi wrote: 08/10/2023 18:05
Ozimician wrote: 07/10/2023 11:36 Niko ne spori da je priznavanje diploma politicka odluka.

Ali vrijeme valjda da se jednom za svagda razbije mit kako je nekadasnje obrazovanje bilo aman priznato, iako je istina suprotna, tj. danasnje BH diplome su u svijetu mnogo priznatije nego nekadasnje jugoslovenske.

Ne tvrdim da je sad obrazovanje bolje ili losije, ali diplome su priznatije nego tada. Nije niko ostajao u Jugoslaviji sa diplomom fakulteta jer mu je bolje bilo nego u Njemackoj, nego jer u Njemackoj nije sa tom diplomom mogao dobiti posao u struci. Isto kao sto u periodu 1996-2012 niko u BiH nije ostajao jer mu je bilo dobro, nego jer nije imao gdje da ode sa tim diplomama. Politicka odluka svakako (i to ne nasih zemalja, nego onih koje primaju radnu snagu).

Zato me i zanima odakle crpite toliku mitomaniju ?
E vidis, kao sto tvojima tada nisu priznali, mojima jesu. I sta cemo sad?
Ej znam da ima nešto u priči da Nijemci ne mirišu strane diplome (ne samo bosanske ili jugoslavenske).

Čini mi se da je Baerbock studirala u Francuskoj i tamo stekla diplomu ali su čak i nju zbog toga "malteretirali" jer diploma nije iz Njemačke.
Rene Higuita

#14984 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Rene Higuita »

https://www.fmrpo.gov.ba/vojin-mijatovi ... -sarajevu/

Čitajući komentare običnog puka na društvenim mrežama u vezi minimalne plate od 1.000 KM neki su u šali, ali neki i sasvim ozbiljno pitali da li to znači 1.000 KM + topli obrok + prevoz ili je to ukupna suma? Možda biste mogli pojasniti…

-Minimalna plata će biti 1.000 maraka.
Nokian808

#14985 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Nokian808 »

Presipanje i supljeg u prazno i racunovodstvene akrobacije da se pokaze znacajno dizanje minimalca i prosjecne place a da stvarna promjena bude minimalna.
Hoce topli i prevoz koji su zasebne kategorije ukljuce u platu i da kazu minimalna plata dignuta 400 KM a ono zapravo maksimalno 150-200 KM a nekom i nista zavisno koliko je dobijao neoporezovanih naknada. OK generalno podrzavam ako nista onda bar zbog vece penzione osnove i bolje zvuci ali pametnije bi bilo dici minimalac ali topli obrok i orevoz ne utapati u platu.
mayab

#14986 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by mayab »

Rene Higuita wrote: 14/10/2023 01:20 https://www.fmrpo.gov.ba/vojin-mijatovi ... -sarajevu/

Čitajući komentare običnog puka na društvenim mrežama u vezi minimalne plate od 1.000 KM neki su u šali, ali neki i sasvim ozbiljno pitali da li to znači 1.000 KM + topli obrok + prevoz ili je to ukupna suma? Možda biste mogli pojasniti…

-Minimalna plata će biti 1.000 maraka.
Nokian808 wrote: 14/10/2023 02:16 Presipanje i supljeg u prazno i racunovodstvene akrobacije da se pokaze znacajno dizanje minimalca i prosjecne place a da stvarna promjena bude minimalna.
Hoce topli i prevoz koji su zasebne kategorije ukljuce u platu i da kazu minimalna plata dignuta 400 KM a ono zapravo maksimalno 150-200 KM a nekom i nista zavisno koliko je dobijao neoporezovanih naknada. OK generalno podrzavam ako nista onda bar zbog vece penzione osnove i bolje zvuci ali pametnije bi bilo dici minimalac ali topli obrok i orevoz ne utapati u platu.
Ja mislim da bi se trebalo prestati sa tim obmanjivanjima , ako ništa zato da se zna šta je plata , a šta ukupna primanja.
Dakle ubaciti i taj TO i "prevoz" u platu , najbolje u satnicu
Ima li još igdje da se to tako računa , koliko znam čak i u drugom BiH entitetu više nije tako , a ovde u FBiH bi i dalje da to guraju
Ci-Nick

#14987 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

https://6yka.com/bih/minimalac-od-1000- ... am-mjeseci

A Zakon o porezu na dohodak koji bi trebao da ide uporedo sa ovim Zakonom,.. ne može prije 01.01.2025.
Tako da će minimalac od 1000 KM vjerovatno od 01.01.2025. Do tad će 95% uposlenih i biti već iznad 1000 KM.
Hakiz

#14988 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Nokian808 wrote: 14/10/2023 02:16 Presipanje i supljeg u prazno i racunovodstvene akrobacije da se pokaze znacajno dizanje minimalca i prosjecne place a da stvarna promjena bude minimalna.
Topli obrok i prevoz treba utopiti u platu.
n+1

#14989 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Topli obrak i prevoz trebaju biti dio plate, ali ne treba se javnost obmanjivati da se minimalna plata povećava tim činom.
belfy

#14990 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

pa postoji dobar dio onih koji ne primaju TO ili prevoz. za njih definitivno znaci...
dječak sa šibicama

#14991 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Kao da smo i ocekivali bilo sto konkretno od mafije, samo zamazuju oci. Sad ce dakle statisticki povecati primanja, jer TO i prevoz uracunati u kartu, u praksi samo malo povecanje primanja za one koji ionako rade za preniske plate, a u sustini kurcina.

Cijene i dalje iste, kofol uveli ogranicenje marzi, koga oni vise lazu. Kladim se da inspekcije niti ne izlaze na teren, a kad izadju pokupe koverte.

Pa covjece kod nas su mafijasi u bijelom prodavali potvrde o vakcinisanju, cijela kriminalna grupa. Mad max drzava.
Athlon64

#14992 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Athlon64 »

dječak sa šibicama wrote: 13/10/2023 21:38 Kad je fckn Donat odletio preko 4 km po litru
Ko to pije?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14993 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Prodavali su i u Hrvatskoj. Je li i tamo Mad Max drzava?
dječak sa šibicama

#14994 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

_BataZiv_0809 wrote: 13/10/2023 22:41
Hajvan wrote: 13/10/2023 22:23 doNJat, balkanish FidŽi :lol:
Saseres se od njega.

On je samo za gastro probleme i slicno, ne pijem ga zbog gadnog okusa, ali je odlican za zgaravicu i tome slicno. Medjutim cijena mu je frapantna, pa bio je 3 km. Sad odjednom litar 4 i nesto, pola litra 2.5 km
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14995 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 14/10/2023 14:49
_BataZiv_0809 wrote: 13/10/2023 22:41

Saseres se od njega.

On je samo za gastro probleme i slicno, ne pijem ga zbog gadnog okusa, ali je odlican za zgaravicu i tome slicno. Medjutim cijena mu je frapantna, pa bio je 3 km. Sad odjednom litar 4 i nesto, pola litra 2.5 km
Imas Mivelu nelosa je
dječak sa šibicama

#14996 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

_BataZiv_0809 wrote: 14/10/2023 14:49 Prodavali su i u Hrvatskoj. Je li i tamo Mad Max drzava?
Jeste, samo sto ce kod njih odgovorni dobiti sut kartu iz zdravstva, kod nas ce dvije sestrice dobiti suspenziju na 10 godina a ostali, zna se.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14997 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 14/10/2023 14:50
_BataZiv_0809 wrote: 14/10/2023 14:49 Prodavali su i u Hrvatskoj. Je li i tamo Mad Max drzava?
Jeste, samo sto ce kod njih odgovorni dobiti sut kartu iz zdravstva, kod nas ce dvije sestrice dobiti suspenziju na 10 godina a ostali, zna se.
Jasta ce, ne budi smijesan.
dječak sa šibicama

#14998 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Hoce Bato jer oni su clanica EU a da bi postao clan EU moras kompletno zakonodavstvo reformisati. U EU nema pravnih krivina kao kod nas, mozes muljati ali kad te ulove, gotovo ti je.

Nijemac isto voli da ukrade, ali ako je ulovljen, ima problem. Kod nas, kad ga ulove, on se uvijek izvuce. Eto ko je kod nas ikada zakonski sankcionisan, valjda je ovaj iz Bosnalijeka prvi. Iako je on vecinu imovine zamracio, oduzece mu sicu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14999 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

De bolan, da vidis vile od frajera koji je to radio sa materom koja je neki kurac u pravosudju, eno ti ga u Makarskoj, voza Panameru, sve isti kurac ko i kod nas.
Ozimician

#15000 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Ljudi stvarno misle da su cim predjes granicu BiH kuce od cokolade a prozori od marmelade. :D

Pa ovdje u Njemackoj je bilo more afera i sa vakcinama i lijekovima i maskama i opremom i na kraju su svi od njih samo premjesteni na druga radna mjesta (od kojih su neka bila i bolje placena) i pojeo vuk magarca. Od toliko afera, slabo ko da je zatvora zaradio.

Na kraju ko je letio iz zdravstva - medicinske sestre i doktori koji su uredno obavljali svoj posao, ali nisu htjeli da se vakcinisu.

Pa si imao natpise u medijima kako drzava ocajno treba zdravstvene radnike, a ovamo u oglasima more oglasa: Med. sestra, nevakcinisana, trazi bilo kakav posao.

Ali kakve to veze ima sa inflacijom?
Post Reply