Irak
- insomnia78
#14976 Re: Irak
To ko kad kazes da je Seselj Sarajlija
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#14977 Re: Irak
један пешмерга = десет турских војника
један пешмерга = двадесет иранских гардиста
једна курдска боркиња = три шиитска фанатика
један пешмерга = двадесет иранских гардиста
једна курдска боркиња = три шиитска фанатика
- Kikibombona
#14978 Re: Irak
Jeste.salik79 wrote:Jasta, zato im je Azer na celu republike, a Kurd na celu glavnog grada.
A da li smiju Azer i Kurd mahati azerskom/kurdskom zastavom u Teheranu, 'nako, foklora radi!??
Recimo, pgledaj u Bejrutu danasnje okupljanje Kurda...
Moze li ovako u Teheranu?
Kurdska zajednica u Libanonu je veoma brojna i aktivna. Stalno imaju nekakve mitinge i priredbe. Citao sam da nemaju nikakvih problema sa siitsko-sunitsko-krscanskim vlastima u Libanonu. Uzivaju pune slobode kao manjinska zajednica.
Zasto u Iranu nije tako?
- salik79
#14979 Re: Irak
U Iranu ni Perzijanci ne masu svojim zastavama, pa zasto bi i oni?! Imaju zastavu I.R. Iran kojom masu.Kikibombona wrote:Jeste.salik79 wrote:Jasta, zato im je Azer na celu republike, a Kurd na celu glavnog grada.
A da li smiju Azer i Kurd mahati azerskom/kurdskom zastavom u Teheranu, 'nako, foklora radi!??
Kurdska zajednica u Libanonu je veoma brojna i aktivna. Stalno imaju nekakve mitinge i priredbe. Citao sam da nemaju nikakvih problema sa siitsko-sunitsko-krscanskim vlastima u Libanonu. Uzivaju pune slobode kao manjinska zajednica.
Zasto u Iranu nije tako?
U Iranu Kurdi nisu manjinska zajednica, nego konstitutivna etnicka skupina, kao i Perzijanci. Ne smatraju ih manjinom, kao takvi ucestvuju u javno-politicko-kulturnom zivotu sasvim ravnopravno sa svim ostalim etnickim skupinama I.R. Iran.
- Kikibombona
#14980 Re: Irak
Jes', al' da mahnu kurdskom zastavom ili puste kurdsku himnu, ne gine im robija. Zasto je tako strasna kurdska zastava?salik79 wrote:U Iranu ni Perzijanci ne masu svojim zastavama, pa zasto bi i oni?! Imaju zastavu I.R. Iran kojom masu.Kikibombona wrote:Jeste.salik79 wrote:Jasta, zato im je Azer na celu republike, a Kurd na celu glavnog grada.
Zasto u Iranu nije tako?
U Iranu Kurdi nisu manjinska zajednica, nego konstitutivna etnicka skupina, kao i Perzijanci. Ne smatraju ih manjinom, kao takvi ucestvuju u javno-politicko-kulturnom zivotu sasvim ravnopravno sa svim ostalim etnickim skupinama I.R. Iran.
Ako neko zeli mahati zastavom, zasto mu to pravo negirati?
Ima li neko racionalno objasnjenje?
Cega se vlasti Irana plase?
Zamisli da BiH zabrani sve zastave osim ove VARTA? Na sta bi to licilo? Ili da Srbija zabrani sve zastave osim drzavne?
Kurdska djeca se sa fantomkama na glavi slikaju sa kurdskim zastavama, ispisanim porukama podrske Kurdima u Iraku i Siriji itd.. i to objavljuju na drustvenim mrezama, da se vidi da postoje...
Sa kurdskim jezikom isto tako decenijama unazad imaju problem. Nesto malo dozvole, puste na kapaljku i onda opet ukinu. Isto kao Turci, dozvole otvaranje kurdskih skola i onda ih nakon 2-3 godine sve zatvore.
http://www.kurdishacademy.org/?q=node/492
http://www.al-monitor.com/pulse/origina ... udies.html
- salik79
#14981 Re: Irak
Velim ti, ni Perzijanci ne masu svojim zastavama. U Iranu imas 100 etnija, slabo ko je opterecen etnocentrizmom, uglavnom su patriote i ako masu masu sa drzavnom zastavom.
Boli klinac mlade iranske Kurde za tim tvojim cio-Kurdima. Ljudi imaju svoj zivot i sve zagarantovane slobode i prava kao i ostalih 99 etnija.
Ljudi radije tamburaju, nego sto dangube:

Ovo su moji Kurdi, ponosni Iranci i patriote:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hafez_Nazeri
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Shahram_Nazeri
Kiki, tvoj problem je sto ti ne znas razlikovati etniju od nacije, a iranske etnije to itekako znaju.
Hafez Azeri za Huffington Post 2014. godine:
Boli klinac mlade iranske Kurde za tim tvojim cio-Kurdima. Ljudi imaju svoj zivot i sve zagarantovane slobode i prava kao i ostalih 99 etnija.
Ljudi radije tamburaju, nego sto dangube:

Ovo su moji Kurdi, ponosni Iranci i patriote:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hafez_Nazeri
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Shahram_Nazeri
Kiki, tvoj problem je sto ti ne znas razlikovati etniju od nacije, a iranske etnije to itekako znaju.
Hafez Azeri za Huffington Post 2014. godine:
But his goal with the Rumi Symphony Project and his career as a whole transcends the creative — after witnessing years of political conflict in his home country, Nazeri hopes that his musical melding of East and West will help to ease tensions between Iran and the West.
“Our country has contributed to the evolution of philosophy, music and literature for many many hundreds of years in a very impactful way,” says Nazeri. “But it has also been misinterpreted by the world through a lack of communication.... I hope that one day I will have the honor to represent the reality of my beautiful country and culture through the resonance of my music.”
- insomnia78
#14982 Re: Irak
Dole nametnuti nikabi i bicevanje po ledjima
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#14983 Re: Irak
живио хомеини
- Kikibombona
#14984 Re: Irak
Dakle, iranski teokratski rezim silom namece Homeinijevu zastavu. Aktuelnu zastavu Irana ne dozivljavaju kao svoju mnogi Perzijanci, ne samo manjinski narodi. Zabrana isticanja drugih simbola je pokazatelj da iranski rezim vlada silom i da se necega plasi. To je tako tipicno za svaku diktaturu. Zabrana za sve sto odstupa od ideoligije vladajuce ekipe. Isto tako su zenama silom nametnuli hidzabe. Perzijanci su veliki i meni drag narod, imali su carstava ne zna im se broj, sve je bilo i proslo, pa proci ce i ova Homeinijeva tvorevina.salik79 wrote:...
Kurdi su iranski narod, to je poznata stvar. I onda se ja, moj Salice, zapitam zasto se Iran ne zalozi za svoju bracu Kurde u Iraku, Siriji i Turskoj. Zasto ih uglavnom dozivljavaju kao neprijatelje? Zar su im drazi Arapi i Turci od njihovih Kurda/Iranaca?
Kurdi iz Iraka i Irana su jedan te isti narod. Zasto Iran ne pomogne bracu u Iraku i sjedini ovaj narod? Kurdi iz Mahabada i Erbila su stoljecima zivjeli zajedno, u istoj drzavi, bili JEDNO. Onda su dosli Britanci i Francuzi, podijelili narod na nekoliko drzava. Iranci podrzavaju tu imperijalisticku podjelu, iako je ista osakatila iranski/kurdski narod!??
- salik79
#14986 Re: Irak
Kiki, vjeruj da mi je presmijesno uopce polemisati s tobom oko necega o cemu pojma nemas, a ono sto znas, ili si saznao je laz koju plasiraju neprijatelji I.R. Iran.
Savjetujem ti da procitas zadnji prilog koji sam Labudanu postavio na temi o Iranu. Od mene jos samo jedna slikica iz iranskog Mesheda, koja docarava ono o cemu govorim:

Savjetujem ti da procitas zadnji prilog koji sam Labudanu postavio na temi o Iranu. Od mene jos samo jedna slikica iz iranskog Mesheda, koja docarava ono o cemu govorim:

- Kikibombona
#14987 Re: Irak
Nisi mi odgovorio, ako su Kurdi iranski narod, sta su njihova braca iz Irana uradili za njih u inozemstvu, u Turskoj, Iraku i Siriji?salik79 wrote:...
Hvale se kako pomazu Arapima (Palestincima), Rohinjama, Bosnjacima, mnogim drugim islamskim narodima koji sa Iranom nemaju dodirne tacke...
Sta su uradili za svoje Kurde koje je turska vojska pregazila, 500 000 ostavila bez domova, napravila humanitarnu katastrofu.
Da li je ova Iranka iz Turske dobila humanitarni paketic ili koji dinar da joj olaksa patnju nakon sto je sve izgubila?

Boli Perzijance kita za Kurde. Mogu ih jedino pobiti i stetu naciniti, dobro neko donijeti, to nikada.
- salik79
#14988 Re: Irak
Iranski Kurdi su autohtoni na teritoriji Irana, a nisam bas siguran da iranski Kurdi imaju neke vece veze s Kurdima (ne mislim na etnicke veze) na ostalim teritorijama. A nije bas ni tacno da i ostalim Kurdima, kada su ugrozeni, ne pomazu:
http://www.kurdistan24.net/en/news/a735 ... S%E2%80%99
https://news.vice.com/article/iran-was- ... amic-stateIran supplied Iraq's Kurdistan Regional Government (KRG) with weapons to help battle extremist militants led by the Islamic State, president Massoud Barzani said today at a joint press conference with Iran's Foreign Minister Mohammad Javad Zarif.
"The Islamic Republic of Iran was the first state to help us... and it provided us with weapons and equipment," Barzani disclosed, according to AFP.
- Kikibombona
#14989 Re: Irak
Turski Kurdi su isto sto iranski. Samo granica ih dijeli. Isti narod.salik79 wrote:Iranski Kurdi su autohtoni na teritoriji Irana, a nisam bas siguran da iranski Kurdi imaju neke vece veze s Kurdima (ne mislim na etnicke veze) na ostalim teritorijama. A nije bas ni tacno da i ostalim Kurdima, kada su ugrozeni, ne pomazu:
https://news.vice.com/article/iran-was- ... amic-stateIran supplied Iraq's Kurdistan Regional Government (KRG) with weapons to help battle extremist militants led by the Islamic State, president Massoud Barzani said today at a joint press conference with Iran's Foreign Minister Mohammad Javad Zarif.
"The Islamic Republic of Iran was the first state to help us... and it provided us with weapons and equipment," Barzani disclosed, according to AFP.
20 miliona Kurda, po tvome Iranaca, zivi u Turskoj. Sta je Iran ucinio za njih kada im je bilo tesko? Jesu makar jedan paketic poslali? Ili jedan Palestinac-Rohinja vrijedi vise nego milion turskih Kurda/Iranaca?
Da li ti mozes zamisliti da Bosnjaci u Sarajevu sute na nesrecu Bosnjaka u Sandzaku. Sigurno ne mozes. Al' zato ti je savrseno jasno da Irance u Iranu boli briga za Irancima koji zive u Turskoj.
Sto se tice irackih Kurda, tu se radi o politici. Iran je kurdske partije naoruzavao i podsticao da se bore protiv Sadama, da djeluju teroristicki. Sada se kao prave fini, Bagdad i Arapi im drazi od Erbila i Kurda. Kakav paradoks, to je isto da su tebi kao Bosnjaku drazi Srbi i Beograd nego Bosnjaci i Novi Pazar.
Mene sve navodi na zakljucak da Perzijance boli briga za Kurdima i da ih ne osjecaju kao svoj narod.
- Challenger__
#14990 Re: Irak
Neke stvari, kao npr Ideja su daleko iznad nacionalizma.
- Kikibombona
#14991 Re: Irak
Iran prijeti da ce Irancima u Iraku spucati sankcije i zatvoriti sve granicne prijelaze ako odrze referendum. Nikako mi nije jasno zasto Iranci u domovini tako mrze Irance u dijaspori. Sirote Irance u Iraku su britanski zlotvori odvojili od domovine - Irana. Sta su bogu zgrijesili da ih maticna drzava Iran ovako mrzi.
Turci su isto obecali sankcije.
Nuri al-Maliki je izjavio kako nece dozvoliti stvaranje drugog Izraela.
Ogranak PKK u Iraku pozvao na bojkot referenduma. Fakat ne kontam u cemu je problem sa ovim budalama!?
Istovremeno su obecali da ce braniti Kurdistan ako bude napadnut u strane sija Arapa. Oni ni sami sebi nisu jasni.
Turci su isto obecali sankcije.
Nuri al-Maliki je izjavio kako nece dozvoliti stvaranje drugog Izraela.
Ogranak PKK u Iraku pozvao na bojkot referenduma. Fakat ne kontam u cemu je problem sa ovim budalama!?
- fosna2014
#14992 Re: Irak
Mozda su ljudi samo pametni, pa kazu bolje samo i autonomija nego da bude rata.Kikibombona wrote:Iran prijeti da ce Irancima u Iraku spucati sankcije i zatvoriti sve granicne prijelaze ako odrze referendum. Nikako mi nije jasno zasto Iranci u domovini tako mrze Irance u dijaspori. Sirote Irance u Iraku su britanski zlotvori odvojili od domovine - Irana. Sta su bogu zgrijesili da ih maticna drzava Iran ovako mrzi.
Turci su isto obecali sankcije.![]()
Nuri al-Maliki je izjavio kako nece dozvoliti stvaranje drugog Izraela.![]()
Ogranak PKK u Iraku pozvao na bojkot referenduma. Fakat ne kontam u cemu je problem sa ovim budalama!?Istovremeno su obecali da ce braniti Kurdistan ako bude napadnut u strane sija Arapa. Oni ni sami sebi nisu jasni.
- Kikibombona
#14993 Re: Irak
Vjeruj mi, tu se radi o svemu samo ne o ratu.fosna2014 wrote:Mozda su ljudi samo pametni, pa kazu bolje samo i autonomija nego da bude rata.Kikibombona wrote:Iran prijeti da ce Irancima u Iraku spucati sankcije i zatvoriti sve granicne prijelaze ako odrze referendum. Nikako mi nije jasno zasto Iranci u domovini tako mrze Irance u dijaspori. Sirote Irance u Iraku su britanski zlotvori odvojili od domovine - Irana. Sta su bogu zgrijesili da ih maticna drzava Iran ovako mrzi.
Turci su isto obecali sankcije.![]()
Nuri al-Maliki je izjavio kako nece dozvoliti stvaranje drugog Izraela.![]()
Ogranak PKK u Iraku pozvao na bojkot referenduma. Fakat ne kontam u cemu je problem sa ovim budalama!?Istovremeno su obecali da ce braniti Kurdistan ako bude napadnut u strane sija Arapa. Oni ni sami sebi nisu jasni.
Koji klinac PKK radi nego ratuje od kada postoji!?
Njihova zvanicna ideologija, tzv. 'demokratski konfederalizam', se temelji na opstanku postojecih granica i konfederalnom uvezivanju dijelova Kurdistana.
Zadrti PKK-aovci ismijavaju kurdski nacionalizam!

Ne treba zaboraviti da je PKK izvorno komunisticka partija. PKK ne vjeruje u nacionalne drzave. Zalazu se za opstanak postojecih granica sa tim da centralne i regionalne vlasti ustupe veci dio moci lokalnim zajednicama.
Dakle, protivljenje nezavisnom Kurdistanu je ideoloske a ne egzistencijalne prirode.
- Kikibombona
#14994 Re: Irak
Kurdi se suocavaju sa zestokim pritiskom da odgode referendum!
Udaraju sa svih strana!
Danas je UN osporio pravo Kurdistana na referendum!
Turci su danas pokrenuli veliku vojnu vjezbu na granici sa Kurdistanom.
Turska i Iran prijete sankcijama!
Amerikanci porucuju da nisu svi Kurdi za nezavisnost...!
Global pressure grows on Kurdistan to postpone vote
http://www.rudaw.net/english/kurdistan/180920175
Ako Barzani ne izgura do kraja, njegova politicka karijera ce biti unistena. Bice da su se Amerikanci nameracili na njega.
Na ove ucjene ne treba pristati.
Inace, Rusija i Kurdistan su potpisali ugovor o gradnji plinovoda koji ce zadovoljavati 6% evropskih potreba za plinom. Bice da je Barzani odjebao Ameriku...
Barzani je vojnik i patriota, uz to i lopov, ali nije sluga i marioneta!
Udaraju sa svih strana!
Danas je UN osporio pravo Kurdistana na referendum!
Turci su danas pokrenuli veliku vojnu vjezbu na granici sa Kurdistanom.
Turska i Iran prijete sankcijama!
Amerikanci porucuju da nisu svi Kurdi za nezavisnost...!
Global pressure grows on Kurdistan to postpone vote
http://www.rudaw.net/english/kurdistan/180920175
Ako Barzani ne izgura do kraja, njegova politicka karijera ce biti unistena. Bice da su se Amerikanci nameracili na njega.
Na ove ucjene ne treba pristati.
Inace, Rusija i Kurdistan su potpisali ugovor o gradnji plinovoda koji ce zadovoljavati 6% evropskih potreba za plinom. Bice da je Barzani odjebao Ameriku...
Barzani je vojnik i patriota, uz to i lopov, ali nije sluga i marioneta!
- Kikibombona
#14995 Re: Irak
U Kirkuku haos!
Ispred sjedista turkmenske stranke ubijen jedan kurdski mladic i dva ranjena.
https://mobile.twitter.com/john_agiri/s ... 1204233217
Na policijsko vozilo ispaljen RPG.
Vlasti Kirkuka proglasili policijski sat i porucili gradjanima da ne izlaze na ulicu.
Na ulicama velike snage vojske i policije!

Kurdski aktivisti sumnjaju da turski agenti pokusavaju isprovocirati sukob.
Ispred sjedista turkmenske stranke ubijen jedan kurdski mladic i dva ranjena.
https://mobile.twitter.com/john_agiri/s ... 1204233217
Na policijsko vozilo ispaljen RPG.
Vlasti Kirkuka proglasili policijski sat i porucili gradjanima da ne izlaze na ulicu.
Na ulicama velike snage vojske i policije!
Kurdski aktivisti sumnjaju da turski agenti pokusavaju isprovocirati sukob.
- Krokodajl
#14996 Re: Irak
@Kiki, izgleda opet ISIL-ovi spavači.
Al da, primjetio sam da Turci dosta medijski huškaju Turkmene pogotovo u Kirkuku, biće tu svega...
Inače veoma pouzdan izvor po pitanju Iraka.@@TomtheBasedCat
Police arrested an ISIS Sleeper Cell tonight in Kirkuk.
Al da, primjetio sam da Turci dosta medijski huškaju Turkmene pogotovo u Kirkuku, biće tu svega...
- Kikibombona
#14997 Re: Irak
Prije dva dana je ISIL izveo samoubilacki napad u Kirkuku.Krokodajl wrote:@Kiki, izgleda opet ISIL-ovi spavači.
Inače veoma pouzdan izvor po pitanju Iraka.@@TomtheBasedCat
Police arrested an ISIS Sleeper Cell tonight in Kirkuk.
Ako negdje pukne - pucat ce u Kirkuku.
- Challenger__
#14998 Re: Irak
Nagovještaj mogućnosti odgode referenduma za nezavisnost:
BREAKING - Despite reassuring Kurdish people's referendum would not be postponed, Masoud Barzani announced it may (be postponed) if Baghdad promises negotiations on independence
- Kikibombona
#14999 Re: Irak
Nesto na tragu tvoga razmisljanja...The 51st State wrote:ko i svaki narod, kurdi ce morati povesti rat za nezavisnost, sve ostalo je suplja prica.
razmisljanje jednog kurdskog aktiviste
odgovor drugogIf this referendum has done one thing, it has illuminated how fragile the Kurdish situation in the Middle East.
Pregovori sa Arapima, Turcima i Perzijancima su nemoguci. Oni poznaju samo jezik sile.You need to stop hoping for a Kurdish state on a silver plate and start realising that our goal is never gonna be accomplished via diplomacy
- Kikibombona
#15000 Re: Irak
Barzanijeve poruke sa mitinga u Soranu!

Zategli Kurdi konopac maksimalno. Bagdad mora puno dati da bi malo olabavili!Barzani: We have decided to hold the referendum because every other way has failed with Iraq.
Barzani: I call on you to fly only the flag of #Kurdistan in these rallies. Bring down party flags, including KDP’s
Barzani: I call on you to raise portraits of fallen #Peshmerga, not those of personalities
Barzani: We will draw our borders after talks and negotiations. But we refuse to go back to pre-2003 borders.
Barzani: Nobody took the decision for referendum seriously at the beginning. They thought it was a trump card so ignored it initially
Barzani: One of the gifts of referendum is it's proving to world that this is the decision of the people of Kurdistan, not of one person
Barzani: “We have the right to hold the referendum according to the Iraqi constitution,” which mentions ‘free union’
Barzani: The referendum is to tell the world that we want independence
Barzani: It is impossible to postpone the referendum if an alternative is not offered
Barzani says Baghdad has three days to provide an alternative to Erbil, or the referendum will go ahead.